eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi PoznańPrzeprowadzenie usługi audytu zewnętrznego projektu realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka lata 2007-2013, pt.Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych wraz ze sprawozdaniem i opinią o projekcie

To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie



Ogłoszenie z dnia 2014-04-07

Poznań: Przeprowadzenie usługi audytu zewnętrznego projektu realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka lata 2007-2013, pt.: Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych wraz ze sprawozdaniem i opinią o projekcie
Numer ogłoszenia: 116948 - 2014; data zamieszczenia: 07.04.2014
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: tak, numer ogłoszenia w BZP: 46242 - 2014r.

Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: tak.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ul. Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznań, woj. wielkopolskie, tel. 061 8487023, 8487043, faks 061 8487043, 8487145.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Uczelnia publiczna.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Przeprowadzenie usługi audytu zewnętrznego projektu realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka lata 2007-2013, pt.: Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych wraz ze sprawozdaniem i opinią o projekcie.

II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.

II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: 1. Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie usługi audytu zewnętrznego projektu realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka lata 2007-2013, pt.: Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych wraz ze sprawozdaniem i opinią o projekcie realizowanego na podstawie umowy o dofinansowanie nr POIG.01.01.02-00-061/09 zawartej pomiędzy Narodowym Centrum Badań i Nauki a Uniwersytetem Przyrodniczym, Wydziałem Nauk o Żywieniu i Żywności w Poznaniu, z dnia 30.12.2009 za okres od 01.01.2010 r. do 31.12.2014 r. 2. Opis przedmiotu zamówienia: 2.1 Audyt należy przeprowadzić zgodnie z wytycznymi określonymi Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 29 września 2011 w sprawie przeprowadzania audytu zewnętrznego wydatkowania środków na naukę (Dz. U. nr 207 poz. 1237) - dalej Rozporządzenie. 2.2 Zgodnie z Dz. U. nr 207 poz. 1237 § 6 Rozporządzenia RM celem przeprowadzenia audytu jest wydanie przez audytora opinii na temat: a. wiarygodności danych liczbowych i opisowych zawartych w dokumentach związanych z realizowanym projektem; b. realizacji wydatków i uzyskania założonych efektów związanych z audytowanym projektem, zgodnie z wymaganiami zawartymi w umowie; c. poprawności dokumentowania i ujęcia operacji gospodarczych w wyodrębnionej dla danego projektu ewidencji księgowej. 2.3 Oprócz oceny prawidłowości realizacji projektu, audyt ma również na celu doradztwo w zakresie polepszania metod jego realizacji oraz poprawę efektywności funkcjonowania projektu. 2.4 Audytor będzie miał obowiązek przekazania kopii dokumentacji roboczych: notatek, kwestionariuszy oceny, list sprawdzających lub co najmniej wykazu badanych dokumentów i wykazu sporządzonych dokumentów. Ponadto Zamawiający wymaga zorganizowania spotkania otwierającego, zamykającego oraz wszelkich innych niezbędnych spotkań w trakcie prowadzenia audytu. 2.6 Audyt projektu obejmuje w szczególności sprawdzenie: a. zgodności realizacji projektu z umową; b. kwalifikowalności wydatków poniesionych w ramach projektu (zgodnie z Wytycznymi w zakresie kwalifikowalności wydatków w ramach POIG, 2007-2013 z dnia 5 czerwca 2008 ); c. poprawności księgowania wydatków poniesionych w ramach realizowanego projektu, ich zasadności, sposobu udokumentowania i wyodrębnienia w ewidencji księgowej; d. płatności wydatków związanych z projektem; e. wiarygodności i terminowości sprawozdań z realizacji projektu; f. terminowości rozliczania otrzymanych środków finansowych na realizację projektu; g. sposobu monitorowania realizacji celów i wskaźników projektu; h. sposobu przechowywania i zabezpieczania dokumentacji dotyczącej projektu; i. przestrzegania przepisów o rachunkowości, zamówieniach publicznych i finansach publicznych, w tym w zakresie przestrzegania dyscypliny finansów publicznych; j. realizacji wniosków i zaleceń z wcześniejszych kontroli i audytów; k. realizacji działań promocyjnych w ramach projektu. 2.7 Dokumentacja dotycząca projektu a. wnioski o płatność, b. umowy z wykonawcami, c. aneksy do zawartych umów, d. faktury, e. inne dokumenty niezbędne do przeprowadzenia badania audytowego. 2.8 Miejsce dotyczące przechowywania dokumentacji projektu: Oryginały dokumentacji projektu są przechowywane w siedzibach poszczególnych konsorcjantów. Ponadto w siedzibie Beneficjenta Projektu tj. Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu - w Katedrze Technologii Żywienia Człowieka (ul. Wojska Polskiego 31) są przechowywane kserokopie wszystkich dokumentów potwierdzone za zgodność z oryginałem. Pozostała dokumentacja przechowywana jest w budynkach: ul. Wojska Polskiego 28 i ul. Wołyńska 19. 2.9 Miejsce wykonania audytu (u wszystkich konsorcjantów kontrola na miejscu i sprawdzenie oryginałów dokumentów); a. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ul. Wojska Polskiego 28 b. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ul. C. K. Norwida 25/27 c. Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13 d. Uniwersytet Medyczny w Poznaniu, ul. A. Fredry 10 e. Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, al. Niepodległości 10 f. Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, ul. Wojska Polskiego 71b Uwaga ! Zamawiający informuje, ze zgodnie z zapisem zawartym w pkt 2.8 i 2.9 niniejszego opisu przedmiotu zamówienia nie udostępnia w inny sposób dokumentacji objętej audytem. Nie udostępnia również urządzeń kserujących i powielających. 2.10 Zakres audytu: a. gotowość organizacyjną beneficjenta i poprawność jego procedur wewnętrznych, b. audyt finansowy, c. audyt realizacji projektu, d. wizyta na miejscu realizacji projektu, e. prawidłowość i rzetelność prowadzenia i archiwizowania dokumentacji, f. wdrażanie zaleceń pokontrolnych, g. analiza powodzenia projektu. Ponadto audyt powinien obejmować analizę dokumentacji oraz stosowanych procedur kontroli wewnętrznej w odniesieniu do przekazywania i rozliczania otrzymanych środków, procedur akceptacji wydatków kwalifikowanych w zakresie ich zasadności i odpowiedniego udokumentowania oraz sprawozdawania realizacji projektu ze szczególnym uwzględnieniem realizacji przyjętych celów projektu i realizacji postanowień umowy o dofinansowanie projektu. 2.11 Na podstawie zebranych dowodów audytor sporządzi pisemne sprawozdania z I i II etapu audytu, zgodnie z Dz. U. nr 207 poz. 1237 § 13. 1. zwane dalej sprawozdaniem. 2.12 Zgodnie z Dz. U. nr 207 poz. 1237 par. 14.1 Rozporządzenia sprawozdanie zawierać będzie: a. datę sporządzenia; b. nazwę i adres audytowanego podmiotu; c. nazwę i numer projektu - w przypadku audytu projektu; d. oświadczenie audytora o niezależności od audytowanego podmiotu; e. imiona, nazwiska i określenie uprawnień audytorów; f. cele audytu; g. podmiotowy i przedmiotowy zakres audytu; h. termin, w którym przeprowadzono audyt; i. zwięzły opis działań audytowanego podmiotu w obszarze objętym audytem; j. ocenę adekwatności i skuteczności systemu zarządzania i kontroli w obszarze działalności audytowanego podmiotu objętym audytem; k. informację o metodzie doboru i wielkości próby do badania; l. zaprezentowanie wyników badania, w których stwierdzono nieprawidłowości; m. określenie kwoty uzyskanych, rozliczonych i przechodzących na kolejny rok środków dotacji; n. określenie kwoty nierozliczonych środków dotacji podlegających zwrotowi; o. określenie nieprawidłowości w działalności audytowanego podmiotu oraz analizę ich przyczyn i skutków; p. zalecenia w sprawie usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości w działalności audytowanego podmiotu; q. podpisy audytorów, a w przypadku gdy audytorem jest osoba prawna albo jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej nazwę jednostki. 2.13 Wykonawca przedłoży sprawozdanie końcowe z każdego z etapów audytu w 3 egzemplarzach, w języku polskim w formie pisemnej oraz załączy w/w sprawozdanie na płycie CD w formacie pdf. Zakres i sposób sporządzenia sprawozdania został opisany w Dz. U. nr 207 poz. 1237 Rozporządzenia. 2.14 Audytorem może być: 1. Zgodnie z Dz. U. nr 207 poz. 1237 par. 2. 1. Rozporządzenia audytorem, może być: a. osoba spełniająca warunki określone w art. 286 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz. U. Nr 157, poz. 1240, z późn. zm.); b. osoba prawna lub jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej, zatrudniająca przy przeprowadzaniu audytu osoby, o których mowa w pkt a. 2. Zgodnie z Dz. U. nr 207 poz. 1237 par. 2. 2. Rozporządzenia audytorem nie może być: a. podmiot zależny od audytowanego podmiotu; b. podmiot dokonujący badania sprawozdania finansowego audytowanego podmiotu w okresie 3 lat poprzedzających audyt. 3. Opis projektu, który podlega audytowi: Audytowi podlegają zadania wykonywane w ramach projektu rozwojowego pt: Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych realizowanego w konsorcjum naukowym o zasięgu ogólnokrajowym: 3.1 Ustalenie preferencji konsumenckich w zakresie produktów bioaktywnych, Wykonawca: Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu. 3.2 Zakres prac tego etapu obejmuje ustalenie optymalnego poziomu natężenia podstawowych rodzajów smaku. Reprezentatywnej grupie badanych osób (konsumentów) zostaną przedstawione roztwory smaków podstawowych w 5 różnych stężeniach wg metody limitów . Drugi etap obejmuje ustalenie reprezentatywnej grupy osób ze wskazanymi w projekcie jednostkami chorobowymi. Następnie planuje się ustalenie preferencji danej grupy wobec danego rodzaju i natężenia smaku. Wykonawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. 3.3 Zakres prac tego etapu obejmuje ustalenie optymalnego poziomu natężenia podstawowych rodzajów smaku. Reprezentatywnej grupie badanych osób (konsumentów) zostaną przedstawione roztwory smaków podstawowych w 5 różnych stężeniach wg metody limitów . Drugi etap obejmuje ustalenie reprezentatywnej grupy osób ze wskazanymi w projekcie jednostkami chorobowymi. Następnie planuje się ustalenie preferencji danej grupy wobec danego rodzaju i natężenia smaku. Wykonawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu. 3.4 Wybór odmian wybranych warzyw kapustowatych o najwyższej zawartości glukozynolanów i produktów ich rozpadu. Badania laboratoryjne krajowych odmian nasion roślin strączkowych oraz ziół charakteryzujących się najwyższą zawartością polifenoli. Wykonawcy: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu/ Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu/ Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. 3.5 Separacja fragmentów roślin, Wykonawcy: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. 3.6 Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu/ Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. 3.7 Zakres zadania obejmuje separację składników bioaktywnych zawartych w świeżym soku ziemniaczanym, badania prowadzone były na potrzeby innych uczestników projektu. Wykonawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu. 3.8 Charakterystyka chemiczna uzyskanych frakcji będzie obejmować oznaczenie składu podstawowego oraz potencjału antyoksydacyjnego. Zostaną przeprowadzone: analiza składu frakcji błonnika (Van Soest, Aspa), zawartość białka (Kjejdhal), tłuszczu (Soxhlet). Wykonawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich. 3.9 Ekstrakty (w postaci sypkiej) otrzymane w skali półtechnicznej zostaną poddane analizie sensorycznej metodą punktową i opisową. W suchych ekstraktach oceniana będzie konsystencja i zapach, a w wodnych ich roztworach -smak, zapach i barwa. Wykonawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. 3.10 W badaniach nad bezpieczeństwem pozyskanych produktów oznaczona zostanie ich cytotoksyczność i genotoksyczność w odniesieniu do prawidłowych komórek nabłonka jelitowego szczura izolowanych z jelita cienkiego (IEC-6), ludzkich komórek nabłonkowych izolowanych z jelita grubego (Caco-2), komórek wątroby (HepG2) oraz ludzkich komórek limfoidalnych (GM06904). Do oceny cytotoksyczności wykorzystane zostaną testy oparte na oznaczeniu aktywności metabolicznej komórek: test MTT lub test NRU w zależności od właściwości produktu. Ponadto przewiduje się oznaczenie integralności błon komórkowych przez barwienie komórek błękitem trypanu oraz oznaczenie ilości komórek metodą hemocytometryczną. Na podstawie uzyskanych wyników badań wyznaczona zostanie dawka IC50 określająca stężenie preparatu powodujące 50% inhibicję wzrostu i przeżywalności komórek. Wykonawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Uniwersytet Medyczny w Poznaniu. 3.11 Projektowanie finalnej postaci produktu. Celem zadania jest opracowanie składu produktu zawierającego biologiczne aktywne składniki charakteryzującego się jednocześnie atrakcyjną dla konsumenta postacią. Wykonawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. 3.12 Konstruowanie produktów stałych Przygotowanie surowców zbożowych i konstruowanie ich na bazie produktów będących matrycą dla substancji bioaktywnych (płatki zbożowe, pieczywo chrupkie, makarony, trwałe pieczywo cukiernicze. Wykonawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. 3.13 Zwiększanie biodostępności i jego ocena. Wykonawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. 3.14 Zastosowanie opakowań giętkich dla 10 ÷ 20 produktów. 2. Zapakowanie w opakowania jednostkowe - próżniowe lub w atmosferze modyfikowanej. Wykonawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. 3.15 Zabezpieczenie związków aktywnych pozyskanych z surowców pochodzenia roślinnego przed polimeryzacją, agregacją, depolimeryzacją, utlenieniem, atakiem mikrobiologicznym. Wykonawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. 3.16 Opracowanie technologii w skali laboratoryjnej otrzymywania ciekłych produktów o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych na bazie soków i przecierów owocowych i warzywnych oraz hydrokoloidów. Otrzymanie w skali laboratoryjnej ciekłych produktów o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych na bazie soków i przecierów owocowych i warzywnych oraz hydrokoloidów. Wykonawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet Medyczny w Poznaniu. 3.17 Opracowanie koncepcji linii technologicznych do przemysłowej produkcji wybranych produktów. Wykonawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. 3.18 Ocena składu chemicznego wyizolowanych frakcji i gotowych produktów. Wykonawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. 3.19 Ocena bezpieczeństwa frakcji i gotowych produktów: Ocena toksykologiczna, mikrobiologiczna, właściwości mutagenne, genotoksyczne, cytotoksyczne, alergiczne. Wykonawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. 3.20 Ocena wartości żywieniowej gotowych produktów. Wykonawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. 3.21 Ocena sensoryczna produktów finalnych. Wykonawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. 3.22 Badania kliniczne nad aktywnością prozdrowotną wybranych produktów. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. 3.23 Badania rynkowe. Wykonawca: Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu. 3.24. Pozostałe informacje dotyczące projektu: Cel projektu: celem projektu jest opracowanie innowacyjnej technologii produkcji nowych linii produktów spożywczych ograniczających zachorowalność na choroby cywilizacyjne, w tym na choroby sercowo-naczyniowe, otyłość, cukrzycę, anemię. Wzbogaci to ofertę rynkową i eksportową polskiego przemysłu spożywczego i zwiększy jego międzynarodową konkurencyjność. -Ilość Konsorcjantów: 6. -Całkowita wartość projektu: 39 565 768,59 PLN. -Wartość wydatków kwalifikowalnych: 35 134 113,28 PLN. -Kwota dofinansowania z UE (85%): 29 863 996,29 PLN. -Ilość złożonych wniosków o płatność: 61. -Ilość przeprowadzonych postępowań przetargowych: ponad 50 (na zakup aparatury, odczynników chemicznych, drobnego sprzętu laboratoryjnego, szkła, artykułów biurowych itp.). -Ilość faktur VAT: ok 3000. -Ilość realizowanych zadań: 15.

II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 79.21.20.00 - Usługi audytu 79.21.21.00 - Usługi audytu finansowego .

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Przetarg nieograniczony

III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

  • Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: tak, projekt/program: projekt realizowany w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka lata 2007-2013, pt.: Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych wraz ze sprawozdaniem i opinią o projekcie realizowanego na podstawie umowy o dofinansowanie nr POIG.01.01.02-00-061/09.

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 17.03.2014.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 9.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 4.

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • VERUM Doradztwo i Zarządzanie Bożena Błaszczyk, Al. Róździeńskiego 90/145, 40-203 Katowice, kraj/woj. śląskie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 50000,00 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 10947,00

  • Oferta z najniższą ceną: 10947,00 / Oferta z najwyższą ceną: 34440,00

  • Waluta: PLN.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.