eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Szczawno Zdrój › Dostawa mięsa, produktów mięsnych, wędlin, wyrobów wędliniarskich, drobiu i mięsa drobiowego oraz podrobów.

Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2008-05-12

Szczawno Zdrój: Dostawa mięsa, produktów mięsnych, wędlin, wyrobów wędliniarskich, drobiu i mięsa drobiowego oraz podrobów.
Numer ogłoszenia: 99059 - 2008; data zamieszczenia: 12.05.2008
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Uzdrowisko Szczawno-Jedlina S.A., ul. Ratuszowa 1, 58-310 Szczawno Zdrój, woj. dolnośląskie, tel. 074 8493201, fax 074 8436764.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.uzdrowisko.szczawno-jedlina.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Podmiot prawa publicznego.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OPIS

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Dostawa mięsa, produktów mięsnych, wędlin, wyrobów wędliniarskich, drobiu i mięsa drobiowego oraz podrobów..

II.1.2) Rodzaj zamówienia: dostawy.

II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Zadanie nr 1. Dostawa mięsa i produktów mięsnych oraz podrobów (ilość przybliżona). 1. Blok mięsny - szynka tyrolska, 15131133-6, PN-A-82007; 1996, Średnio rozdrobniony wieprzowo (80%) - wołowa (20%), parzona, w osłonce poliamidowej, zawartość białka nie mniej niż 10%, tłuszczu nie więcej niż 30%, 243 kg; 2. Boczek wędzony, 15131220-3, PN-A-82007;1996, Boczek wieprzowy wędzony surowy bez widocznych załogów solanki, 32 kg; 3. Boczek wędzony parzony - boczek extra, 15131220-3, PN-A-82007;1996, Boczek wieprzowy wędzony parzony bez widocznych załogów solanki, 32 kg; 4. Flaki wołowe krojone luz - blanszowane, 15114000-0, PN 86-A82004, Zgodne z normą, opakowanie pierwotne- worki PAPE (pakowane w modyfikowanej atmosferze) 43 kg; 5. Flaki wołowe krojone mrożone, 15114000-0, PN 86-A82004, Zgodne z normą, opakowanie pierwotne - worki PAPE (mrożone), 32 kg; 6. Karkówka bez kości, 15113000-3, PN 86/A82002, Element uzyskany zgodnie z normą ze sztuk młodych schłodzony, nie mrożony, 1300 kg; 7. Kaszanka, 15131134-3, PN-A-82007;1996, Kaszanka z podrobów wieprzowych, w osłonce naturalnej - kiełbaśnicy, zawartość tłuszczu nie więcej niż 40%, 36 kg; 8. Krupniok, 15131134-3, PN-A-82007;1996, Kaszanka z podrobów wieprzowych, w osłonkach sztucznych, poliamidowych zawartość tłuszczu nie więcej niż 40%, 32 kg; 9. Krupnioki, 15131134-3, PN-A-82007;1996, Krupnioki z podrobów wieprzowych, z kaszą gryczaną w osłonkach naturalnych, zawartość tłuszczu nie więcej niż 40%, 36 kg; 10. Łopatka bez kości, 15113000-3, PN 86-A82002, Mięso z łopatki odtłuszczone oraz pozbawione ścięgien i tłuszczu śródmięśniowego, 1212 kg, 11. Mięso mielone, 15110000-2, PN-A-82007;1996, Zgodnie z normą, 160 kg; 12. Pasztetowa, 15131310-1, PN-A-82007;1996, Pasztetowa czysto wieprzowa w osłonce sztucznej, parzona, zawartość tłuszczu nie więcej niż 40%, 22 kg; 13. Pasztetowa wędzona, 15131310-1, PN-A-82007;1996, Pasztetowa gotowana, wędzona, w skład zasadniczy której wchodzi 40%, wieprzowiny kl.2, 25% wątroby wieprzowej lub cielęcej, 20% tłuszczu, 5% słoniny, 10% kaszy manny, 22 kg; 14. Salceson włoski, 15131133-6, PN-A-82007;1996, Salceson gotowany czysto wieprzowy w osłonkach z tworzywa sztucznego zawartość tłuszczu nie więcej niż 35,5%, 48 kg; 15. Schab bez kości, 15113000-3, PN 86-A82002, Mięso schłodzone, nie mrożone, spełniające wymagania normy, 1094 kg; 16. Szynka bez kości, 15113000-3, PN 86-A82002, Mięso od szynki odtłuszczone oraz pozbawione ścięgien i tłuszczu śródmięśniowego, 107 kg; 17. Słonina, PN-86-A-82002, Zgodnie z normą, 214 kg; 18. Wątroba wieprzowa, 15112300-0, PN-86/A-82004, Zgodnie z normą, 363 kg; 19. Wołowina bez kości extra, 15111100-0, PN 88/A82003, Część zrazowa z ćwierćtuszy tylnej młodego bydła odbłonione i usunięty tłuszcz wewnętrzny, schłodzone nie mrożone, 325 kg; 20. Pachwina wieprzowa wędzona, 15113000-8, PN-A-82007, Zgodnie z normą, 20kg. Wymagania wspólne dla asortymentu z Zadania nr 1: - czystość - mięso czyste, bez śladów zanieczyszczeń ciałami obcymi, dobrze wykrwawione; - konsystencja - jędrna, elastyczna, odkształcająca się; - smak i zapach - swoisty, charakterystyczny dla mięsa, bez oznak zaparzenia i zepsucia, nie dopuszczalny zapach płciowy lub moczowy; - barwa - od jasnoczerwonej do ciemnoczerwonej; - mięso oznakowane przez lekarza weterynarii - zdatne do spożycia, ze sztuk zdrowych; - mięso wołowe z bydła młodego (jałówek, wolców, buhajków); - mięso wieprzowe nie pochodzące z knurów i loch; - opakowanie; pojemniki plastykowe, z pokrywami, czyste, bez obcych zapachów, mające atest kompetencji jednostki resortu zdrowia, powinny być przeznaczone tylko do jednego asortymentu. Dostawy codzienne od poniedziałku do soboty w godzinach od 6:00 do 14:00 w ilościach i asortymencie zależnym od potrzeb (na żądanie Zamawiającego). W wszystkie produkty muszą posiadać niezbędne dokumenty badań i dopuszczenia do obrotu oraz certyfikaty i atesty wymagane stosownymi przepisami i normami. Wszelkie koszty wydania przedmiotu umowy, w szczególności koszty opakowania, przesłania, załadunku, rozładunku i ubezpieczenia ponosi Wykonawca. Zadanie nr 2. Dostawa wędlin i wyrobów wędliniarskich (ilość przybliżona). 1. Kiełbasa biała parzona, 15131133-6, PN-A-82007;1996, Średnio rozdrobniona surowa, wieprzowo (90%) - wołowa (10%), w osłonce naturalnej zawartość białka nie mniej niż 12%, tłuszcz nie więcej niż 30%, wody nie więcej niż 66%, 27 kg; 2. Kiełbasa podwawelska, 15131133-6, PN-A-82007;1996, Średnio rozdrobniona wieprzowa, wędzona, parzona, w osłonce naturalnej - kiełbaśnicy, zawartość białka nie mniej niż 13%, tłuszczu nie więcej niż 35%, 43 kg; 3. Kiełbasa sucha krakowska, 15131133-6, PN-A-82028;2002, Grubo rozdrobniona, czysto wieprzowa podsuszana do uzyskania 65%, wydajności w stosunku do surow-ca, zawartość białka nie mniej niż 18%, tłuszczu nie więcej niż 30%, 43 kg; 4. Kiełbasa szynkowa, 15131133-6, PN-A-82007;1996, Grubo rozdrobniona, czysto wieprzowa w osłonce białkowej wędzona, parzona o zawartości białka nie mniejszej niż 16% i tłuszczu nie więcej niż 25%, 43 kg; 5. Kiełbasa śląska, 15131133-6, PN-A-82007;1996, Średnio rozdrobniona, wieprzowa, wędzona, parzona, w osłonce naturalnej kiełbaśnicy, zawartość białka nie mniej niż 13% ,tłuszczu nie więcej niż 35%, 94 kg; 6. Kiełbasa krakowska parzona, 15131133-6, PN-A-82007:1996, Zgodnie z normą, 219 kg; 7. Kiełbasa zwyczajna extra, 15131130-5, PN-A-82007;1996, Zgodnie z normą, 853 kg; 8. Mielonka tyrolska, 15131133-6, PN-A-82007;1996, Średnio rozdrobniona wieprzowa, parzona, w osłonce poliamidowej, zawartość białka nie mniej niż 10%, tłuszczu nie więcej niż 30%, 54 kg; 9. Mortadela - Mortadela wędzona, 15131133-6, PN-A-82007;1996, kiełbasa drobno rozdrobniona homogenizowana, wieprzowo (90%) - wołowa (10%), parzona, wędzona o zawartości białka nie mniej niż 10%, tłuszcz 35%, 56 kg; 10. Mortadela włoska - Mortadela delikatesowa, 15131133-6, PN-A-82007;1996, Kiełbasa drobno rozdrobniona homogenizowana, wieprzowo (90%)- wołowa (10%), parzona, zawartość białka nie mniej niż 10%, tłuszcz 35%, 214 kg; 11. Parówka cienka, 15131133-6, PN-A-82007;1996, Drobno rozdrobniona homogenizowana czysto wieprzowa, wędzona, parzona, zawartość białka nie mniej niż 10%, tłuszczu nie więcej niż 35%, 214 kg; 12. Polędwica sopocka wędzona, 15131133-6, PN-A-82007;1996, Wędzonka wieprzowa całomięśniowa, otrzymywana ze schabu obrobionego, zawartość białka nie mniej niż 18%, tłuszczu nie więcej niż 8%, 22 kg; 13. Serdelki wieprzowe, 15131135-0, PN-A-82007;1996, Drobno rozdrobniona homogenizowana czysto wieprzowa, wędzona, parzona, zawartość białka nie mniej niż 10%, tłuszczu nie więcej niż 35%, 136 kg; 14. Szynka gotowana, 15131133-6, PN-A-82007, Zgodnie z normą, 121 kg; 15. Szynka konserwowa, śniadaniowa, 15131133-6, PN-A-82007;1996, Szynka w bloku w skład której wchodzi mięso wieprzowe kl. I pochodzące tylko z trybowania szynek, zawartość białka nie mniej niż 14%, tłuszczu nie więcej niż 20%, 283 kg; 16. Szynka wileńska, blok mięsny, 15131133-6, PN-A-82007;1996, Szynka w bloku w skład której wchodzi mięso wieprzowe kl. I pochodzące tylko z trybowania szynek, zawartość białka nie mniej niż 14%, tłuszczu nie więcej niż 20%, 160 kg; 17. Szynka mini, 15131133-6, PN-A-82007;1996, Zgodnie z normą , 160 kg; 18. Szynka kanapkowa, 15131133-6, PN-A-82007;1996, Zgodnie z normą, 107 kg; Wymagania wspólne dla asortymentu z Zadania nr 2: - klasa I, świeże, wystudzone, powierzchnia sucha, osłonka ściśle przylegająca, równomiernie pomarszczona. Niedopuszczalne zacieki tłuszczu i galarety pod osłonką, jej pęknięcia i wyciek farszu, w osłonkach naturalnych lub sztucznych, odcinkach krótkich 10-15 cm, bądź wg zamówienia wagowego, np. 50 g, 100 g, 150 g; - opakowania transportowe stanowią pojemniki plastykowe, z pokrywami, czyste, bez obcych za-pachów, mające atest kompetencji jednostki resortu zdrowia, powinny być przeznaczone tylko do jednego asortymentu. Dostawy codzienne od poniedziałku do soboty w godzinach od 6:00 do 14:00 w ilościach i asortymencie zależnym od potrzeb (na żądanie Zamawiającego). W wszystkie produkty muszą posiadać niezbędne dokumenty badań i dopuszczenia do obrotu oraz certyfikaty i atesty wymagane stosownymi przepisami i normami. Wszelkie koszty wydania przedmiotu umowy, w szczególności koszty opakowania, przesłania, załadunku, rozładunku i ubezpieczenia ponosi Wykonawca. Zadanie nr 3. Dostawa drobiu i mięsa drobiowego (ilość przybliżona). 1. Baleron drobiowy prasowany - Wędzonka indycza, 15131135-0, PN-A-86526;1996, Grubo rozdrobniony w skład którego wchodzi 100% mięsa z indyka, wędzony, parzony, zawartość białka nie mniej niż 16%, tłuszczu nie więcej niż 10%, w osłonce kolagenowej i siatce wędliniarskiej, 303 kg; 2. Filet z indyka, 15112220-4, PN-92-A-86 522, Mięśnie piersiowe pozbawione skóry, kości i ścięgien, prawidłowo wykrwawione, bez przebarwień i uszkodzeń mechanicznych oraz bez zanieczyszczeń obcych oraz krwi, 1556 kg; 3. Filety z kurczaka - piersi bez kości, 15112200-8, PN-A-86524, Mięśnie piersiowe pozbawione skóry, kości i ścięgien, prawidłowo wykrwawione, bez przebarwień i uszkodzeń mechanicznych oraz bez zanieczyszczeń obcych oraz krwi, 53 kg; 4. Kiełbasa szynkowa drobiowa, 15131135-0, PN-A-86526;1996, Grubo rozdrobniona, czysto drobiowa w osłonce białkowej wędzona, parzona o zawartości białka nie mniejszej niż 16% i tłuszczu nie więcej niż 10%, 43 kg; 5. Kiełbasa śląska drobiowa, 15131135-0, PN-A-86526;1996, Grubo rozdrobniona, czysto drobiowa w osłonce białkowej wędzona ,parzona, podsuszana, zawartość białka nie mniej niż16%, tłuszczu nie więcej niż 10%, 43 kg; 6. Kiełbasa żywiecka drobiowa, 15131133-6, PN-A-86526;1996, Grubo rozdrobniona, czysto drobiowa w osłonce białkowej wędzona, parzona, podsuszana, zawartość białka nie mniej niż16%, tłuszczu nie więcej niż 10%, 319 kg; 7. Kurczak faszerowany, 15131133-6, PN-A-86526;1996, Zgodnie z normą, 27 kg; 8. Kurczak świeży, 15112130-6, PN-A-86520, Tuszka kurczaka patroszona, bez podrobów, schłodzona do temperatury -1 do +4, czysta, bez jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń obcych oraz krwi, 960 kg; 9. Mięso gulaszowe z kurczaka, 15112200-8, PN-92-A-86 522, Mięśnie piersiowe pozbawione skóry, kości i ścięgien, prawidłowo wykrwawione, bez przebarwień i uszkodzeń mechanicznych oraz bez zanieczyszczeń obcych oraz krwi, 128 kg; 10. Mięso gulaszowe z indyka, 15112220-4, PN-92-A-86 522, Mięśnie piersiowe pozbawione skóry, kości i ścięgien, prawidłowo wykrwawione, bez przebarwień i uszkodzeń mechanicznych oraz bez zanieczyszczeń obcych oraz krwi, 83 kg; 11. Parówka drobiowa, 15131135-0, PN-A-82007;1996, Drobno rozdrobniona homogenizowana czysto drobiowa, wędzona, parzona w osłonce wiskozowej, 214 kg; 12. Szynkówka drobiowa, 15131135-0, PN-A-86526;1996, Grubo rozdrobniona w skład której wchodzi 100% mięsa z indyka, parzona, nie wędzona, zawartość białka nie mniej niż 16%, tłuszczu nie więcej niż 10%, 219 kg; 13. Porcja rosołowa, 15113 200-8, PN-A-86524, Element uzyskany z rozbioru tuszki kurczaka, schłodzony bez przebarwień i u uszkodzeń mechanicznych oraz bez zanieczyszczeń obcych oraz krwi, 560 kg; 14. Salceson drobiowy, 15131135-0, PN-A-86526;1996, Salceson gotowany czysto drobiowy w osłonkach poliamidowych, zawartość białka nie mniej niż 9%, tłuszczu nie więcej niż 25%, 48 kg; 15. Serca drobiowe, 15114000-0, PN-A-86523, Serca pozbawione osierdzia i pni naczyń krwionośnych, bez skrzepów krwi, schłodzone do temperatury +4, 27 kg; 16. Skrzydełka z kurczaka świeże, 15112200-8, PN-A-86524, Element uzyskany z rozbioru tuszki kurczaka, schłodzony bez przebarwień i u uszkodzeń mechanicznych oraz bez zanieczyszczeń obcych oraz krwi, 11 kg; 17. Szynka z indyka, 15131135-0, PN-A-86526;1996, Szynka w bloku w skład której wchodzi mięso drobiowe, zawartość białka nie mniej niż 16%, tłuszczu nie więcej niż 10%, 160 kg; 18. Udko z kurczaka świeże, 15112200-8, PN-A-86524, Uda właściwie umięśnione, linia cięta równa, nie dopuszcza się wylewów krwawych w mięśniach, 64 kg; 19. Filet z indyka, 15112220-4, PN-92/A/86 522, Mięśnie piersiowe pozbawione skóry, kości i ścięgien, prawidłowo wykrwawione, bez przebarwień i uszkodzeń mechanicznych oraz bez zanieczyszczeń obcych oraz krwi, 54 kg; 20. Mięso gulaszowe z indyka, 15112220-4, PN-92/A/86 522, Mięśnie piersiowe pozbawione skóry, kości i ścięgien, prawidłowo wykrwawione, bez przebarwień i uszkodzeń mechanicznych oraz bez zanieczyszczeń obcych oraz krwi, 54 kg; 21. Udo indycze z kością, 15112200-8, PN-A-86524, Uda właściwie umięśnione, linia cięta równa, nie dopuszcza się wylewów krwawych w mięśniach, 67 ikg. Wymagania wspólne dla asortymentu z Zadania nr 3: - organoleptyczne - mięso drobiowe w elementach powinno być prawidłowo wykrwawione i od-cieknięte, skóra bez przebarwień i uszkodzeń mechanicznych oraz bez resztek upierzenia. Wygląd - Elementy właściwie umięśnione; nie dopuszcza się mięśni i skóry nie związanych ze sobą; linie cięcia równe, gładkie; w asortymentach ze skrzydłami dopuszcza się brak ostatniego członu skrzydła; połówka oraz ćwiartka przednia może być z szyja lub bez szyi - Mięśnie piersiowe pozbawione skóry (z wyjątkiem piersi bez kości) kości i ścięgien; dopuszcza się niewielkie rozerwania i nacięcia mięśni powstałe podczas oddzielania od skóry i kośćca Barwa - Charakterystyczna, naturalna dla skóry i mięśni danego gatunku drobiu; nie dopuszcza się wylewów krwawych w mięśniach piersi i nóg; dopuszcza się przyciemnienie naturalnej barwy powierzchni elementów mrożonych; dopuszcza się lekkie zaczerwienienie ostatniego członu skrzydła - Naturalna, charakterystyczna dla mięśni piersiowych danego gatunku drobiu; nie dopuszcza się wylewów krwawych w mięśniach; dopuszcza się przyciemnie-nie naturalnej barwy powierzchni mięśni elementów mrożonych Zapach - Naturalny, charakterystyczny dla mięsa danego gatunku drobiu; niedopuszczalny zapach obcy, zapach świadczący o procesach rozkładu mięsa przez drobnoustroje oraz zapach zjełczałego tłuszczu Dostawy codzienne od poniedziałku do soboty w godzinach od 6:00 do 14:00 w ilościach i asortymencie zależnym od potrzeb (na żądanie Zamawiającego). W wszystkie produkty muszą posiadać niezbędne dokumenty badań i dopuszczenia do obrotu oraz certyfikaty i atesty wymagane stosownymi przepisami i normami. Wszelkie koszty wydania przedmiotu umowy, w szczególności koszty opakowania, przesłania, załadunku, rozładunku i ubezpieczenia ponosi Wykonawca.

II.1.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): Oryginalny kod CPV: 15.10.00.00 - Produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne Kod CPV wg słownika 2008: 15.10.00.00 - Produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne Oryginalny kod CPV: 15.11.10.00 - Mięso wołowe Kod CPV wg słownika 2008: 15.11.10.00 - Mięso wołowe Oryginalny kod CPV: 15.11.20.00 - Drób Kod CPV wg słownika 2008: 15.11.20.00 - Drób Oryginalny kod CPV: 15.11.30.00 - Wieprzowina Kod CPV wg słownika 2008: 15.11.30.00 - Wieprzowina Oryginalny kod CPV: 15.11.40.00 - Podroby Kod CPV wg słownika 2008: 15.11.40.00 - Podroby Oryginalny kod CPV: 15.13.10.00 - Konserwy i przetwory z mięsa Kod CPV wg słownika 2008: 15.13.10.00 - Konserwy i przetwory z mięsa .

II.1.5) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: Tak, ilość części: 3.

II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: Nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: data zakończenia: 31.08.2008.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WARUNKI DOTYCZĄCE ZAMÓWIENIA


III.2) WARUNKI UDZIAŁU

  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: 1. O udzielenie zamówienie mogą ubiegać się oferenci, którzy spełnią następujące warunki: 1.1 Posiadający uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień; 1.2 Posiadający niezbędna wiedzę i doświadczenie oraz dysponujący potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonania zamówienia; 1.3 Znajdujący się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia; 1.4 Niepodlegający wykluczeniu z postępowania o udzielenie zamówienia. 2. Ocena spełnienia warunków w postępowaniu o zamówienie publiczne. Z ubiegania się o udzielenie zamówienia publicznego wyklucza się: 2.1 wykonawców, którzy nie spełniają warunków udziału w postępowaniu o zamówienie publiczne, o których mowa w art. 24 ust. 1 Prawa zamówień publicznych; 2.2 wykonawców, którzy wykonywali czynności związane z przygotowaniem prowadzonego postępowania, lub posługiwali się w celu sporządzenia oferty osobami uczestniczącymi w dokony-waniu tych czynności; 2.3 wykonawców, którzy złożyli nieprawdziwe informacje mające wpływ na wynik prowadzonego postępowania; 2.4 wykonawców, którzy nie złożyli oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu lub dokumentów potwierdzających spełnianie tych warunków. Zamawiający odrzuca ofertę, która: - jest niezgodna z ustawą lub jej treść nie odpowiada treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia; - jej złożenie stanowi czyn nieuczciwej konkurencji w rozumieniu przepisów o zwalczaniu nieuczci-wej konkurencji; - zawiera rażąco niską cenę w stosunku do przedmiotu zamówienia; - została złożona przez wykonawcę wykluczonego z udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia; - zawiera omyłki rachunkowe w obliczeniu ceny, których nie można poprawić na podstawie art. 88, lub błędy w obliczeniu ceny; - w terminie 7 dni od dnia otrzymania zawiadomienia wykonawca nie zgodził się na poprawienie omyłki rachunkowej w obliczeniu ceny; - jest nieważna na podstawie odrębnych przepisów.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Informacje o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełnienia warunków udziału w postępowaniu. A. W celu potwierdzenia, że wykonawca posiada uprawnienie do wykonywania określonej działalności lub czynności oraz nie podlega wykluczeniu na podstawie art. 24 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych składa następujące dokumenty: 1) Aktualny odpis z właściwego rejestru albo aktualne zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub zgłoszenia do ewi-dencji działalności gospodarczej, wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert; 2) Oświadczenie Wykonawcy o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu w zakresie określo-nym w art. 22 i art. 24 Prawa zamówień publicznych (formularzu oferty). B. Dokumenty wymagane w przypadku składania oferty wspólnej: Oferta winna zawierać: oświadczenia i dokumenty opisane w pkt. A1 i A2 dla każdego partnera z osobna. Dodatkowo Wykonawcy składający tzw. ofertę wspólną zobowiązani są do ustanowienia pełnomocnika do złożenia oferty i dołączenia do oferty pełnomocnictwa dla ww. podmiotu, stwierdzającego fakt jego umocowania. Wykonawcy działający w formie spółki cywilnej, w wypadku, gdy oferta podpisana zostanie przez jednego ze wspólników, zobowiązani są do dołączenia do oferty pełnomocnictwa dla tej osoby, chyba, że skuteczność złożonego oświadczenia woli wynika z umowy spółki cywilnej, która zostanie do-łączona do oferty. Wyżej wymienione dokumenty mogą być złożone w formie oryginałów lub kserokopii potwierdzonych za zgodność przez Wykonawcę lub osobę / osoby uprawnione do podpisania oferty z dopiskiem -za zgodność z oryginałem-. Dokumenty sporządzone w języku obcym są składane wraz z tłumaczeniem na język polski, poświadczo-nym przez Wykonawcę. Dokumenty i oświadczenia żądane na potwierdzenie, że oferowane dostawy odpowiadają wymogom stawianym przez Zamawiającego. W celu potwierdzenia, że oferowane produkty odpowiadają wymaganiom określonym przez Zamawiającego w pkt. III SIWZ, Wykonawcy zobowiązani są do dołączenia do oferty oświadczenia, że posiada on na oferowane produkty niezbędne dokumenty badan i dopuszczeń do obrotu, certyfikatów i atestów wy-maganych przez stosowne przepisy i normy. Dokumenty te, atesty, certyfikaty itd. Wykonawcy zobowią-zani będą do dołączenia dla Zamawiającego jako załączniki do protokołu odbioru każdej z wykonanej dostawy.

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.2.2) Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: Nie.


IV.3) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.3.1) Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.uzdrowisko.szczawno-jedlina.pl

Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Uzdrowisko Szczawno-Jedlina S.A., ul. Ratuszowa 1, 58-310 Szczawno Zdrój..

IV.3.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 21.05.2008 godzina 10:00, miejsce: Uzdrowisko Szczawno-Jedlina S.A., ul. Ratuszowa 1, 58-310 Szczawno Zdrój, sekretariat..

IV.3.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH

CZĘŚĆ Nr: 1 NAZWA: Dostawa mięsa i produktów mięsnych oraz podrobów..

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Blok mięsny - szynka tyrolska, 15131133-6, PN-A-82007;1996, Średnio rozdrobniony wieprzowo (80%) - wołowa (20%), parzona, w osłonce poliamidowej, zawartość białka nie mniej niż 10%, tłuszczu nie więcej niż 30%, 243 kg; 2. Boczek wędzony, 15131220-3, PN-A-82007;1996, Boczek wieprzowy wędzony surowy bez widocznych załogów solanki, 32 kg; 3. Boczek wędzony parzony - boczek extra, 15131220-3, PN-A-82007;1996, Boczek wieprzowy wędzony parzony bez widocznych załogów solanki, 32 kg; 4. Flaki wołowe krojone luz - blanszowane, 15114000-0, PN 86-A82004, Zgodne z normą, opakowanie pierwotne - worki PAPE (pakowane w modyfikowanej atmosferze), 43kg; 5. Flaki wołowe krojone mrożone, 15114000-0, PN 86-A82004, Zgodne z normą, opakowanie pierwotne - worki PAPE (mrożone), 32 kg; 6. Karkówka bez kości, 15113000-3, PN 86-A82002, Element uzyskany zgodnie z normą ze sztuk młodych schłodzony, nie mrożony, 1300 kg; 7. Kaszanka, 15131134-3, PN-A-82007;1996, Kaszanka z podrobów wieprzowych, w osłonce naturalnej - kiełbaśnicy, zawartość tłuszczu nie więcej niż 40%, 36 kg; 8. Krupniok, 15131134-3, PN-A-82007;1996, Kaszanka z podrobów wieprzowych, w osłonkach sztucznych, poliamidowych zawartość tłuszczu nie więcej niż 40%, 32 kg; 9. Krupnioki, 15131134-3, PN-A-82007;1996, Krupnioki z podrobów wieprzowych, z kaszą gryczaną w osłonkach naturalnych, zawartość tłuszczu nie więcej niż 40%, 36 kg; 10. Łopatka bez kości, 15113000-3, PN 86-A82002, Mięso z łopatki odtłuszczone oraz pozbawione ścięgien i tłuszczu śródmięśniowego, 1212 kg; 11. Mięso mielone, 15110000-2, PN-A-82007;1996, Zgodnie z normą, 160 kg, 12. Pasztetowa, 15131310-1, PN-A-82007;1996, Pasztetowa czysto wieprzowa w osłonce sztucznej, parzona, zawartość tłuszczu nie więcej niż 40%, 22 kg; 13. Pasztetowa wędzona, 15131310-1, PN-A-82007;1996, Pasztetowa gotowana, wędzona, w skład zasadniczy której wchodzi 40% wieprzowiny kl.2, 25% wątroby wieprzowej lub cielęcej, 20% tłuszczu, 5% słoniny, 10% kaszy manny, 22 kg; 14. Salceson włoski, 15131133-6 , PN-A-82007;1996, Salceson gotowany czysto wieprzowy w osłonkach z tworzywa sztucznego zawartość tłuszczu nie więcej niż 35,5%, 48 kg; 15. Schab bez kości, 15113000-3, PN 86-A82002, Mięso schłodzone, nie mrożone, spełniające wymagania normy, 1094 kg; 16. Szynka bez kości, 15113000-3, PN 86-A82002, Mięso od szynki odtłuszczone oraz pozbawione ścięgien i tłuszczu śródmięśniowego, 107 kg; 17. Słonina, PN-86-A-82002, Zgodnie z normą, 214 kg; 18. Wątroba wieprzowa, 15112300-0, PN-86/A-82004, Zgodnie z normą, 363 kg; 19. Wołowina bez kości extra, 15111100-0, PN 88/A82003, Część zrazowa z ćwierćtuszy tylnej młodego bydła odbłonione i usunięty tłuszcz wewnętrzny, schłodzone nie mrożone, 325 kg; 20. Pachwina wieprzowa wędzona, 15113000-8, PN-A-82007, Zgodnie z normą, 20 kg. Wymagania wspólne dla asortymentu: - czystość - mięso czyste, bez śladów zanieczyszczeń ciałami obcymi, dobrze wykrwawione; - konsystencja - jędrna, elastyczna, odkształcająca się; - smak i zapach - swoisty, charakterystyczny dla mięsa, bez oznak zaparzenia i zepsucia, nie do-puszczalny zapach płciowy lub moczowy; - barwa - od jasnoczerwonej do ciemnoczerwonej; - mięso oznakowane przez lekarza weterynarii - zdatne do spożycia, ze sztuk zdrowych; - mięso wołowe z bydła młodego (jałówek, wolców, buhajków); - mięso wieprzowe nie pochodzące z knurów i loch; - opakowanie; pojemniki plastykowe, z pokrywami, czyste, bez obcych zapachów, mające atest kompetencji jednostki resortu zdrowia, powinny być przeznaczone tylko do jednego asortymentu. Dostawy codzienne od poniedziałku do soboty w godzinach od 6:00 do 14:00 w ilościach i asortymencie zależnym od potrzeb (na żądanie Zamawiającego). W wszystkie produkty muszą posiadać niezbędne dokumenty badań i dopuszczenia do obrotu oraz certy-fikaty i atesty wymagane stosownymi przepisami i normami. Wszelkie koszty wydania przedmiotu umowy, w szczególności koszty opakowania, przesłania, załadunku, rozładunku i ubezpieczenia ponosi Wykonawca..
  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.10.00.00-9, 15.11.10.00-9, 15.11.20.00-6, 15.11.30.00-3, 15.11.40.00-0, 15.13.10.00-5.
  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.08.2008.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

CZĘŚĆ Nr: 2 NAZWA: Dostawa wędlin i wyrobów wędliniarskich..

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Kiełbasa biała parzona, 15131133-6, PN-A-82007;1996, Średnio rozdrobniona surowa, wieprzowo (90%) - wołowa (10%), w osłonce naturalnej zawartość białka nie mniej niż 12%, tłuszcz nie więcej niż 30%, wody nie więcej niż 66%, 27 kg; 2. Kiełbasa podwawelska, 15131133-6, PN-A-82007;1996, Średnio rozdrobniona wieprzowa, wędzona, parzona, w osłonce naturalnej - kiełbaśnicy, zawartość białka nie mniej niż 13%, tłuszczu nie więcej niż 35%, 43 kg; 3. Kiełbasa sucha krakowska, 15131133-6, PN-A-82028;2002, Grubo rozdrobniona, czysto wieprzowa podsuszana do uzyskania 65% wydajności w stosunku do surowca, zawartość białka nie mniej niż 18%, tłuszczu nie więcej niż 30%, 43 kg; 4. Kiełbasa szynkowa , 15131133-6, PN-A-82007;1996, Grubo rozdrobniona, czysto wieprzowa w osłonce białkowej wędzona, parzona o zawartości białka nie mniejszej niż 16% i tłuszczu nie więcej niż 25%, 43 kg; 5. Kiełbasa śląska, 15131133-6, PN-A-82007;1996, Średnio rozdrobniona, wieprzowa, wędzona, parzona, w osłonce naturalnej kiełbaśnicy, zawartość białka nie mniej niż 13%, tłuszczu nie więcej niż 35%, 94 kg; 6. Kiełbasa krakowska parzona, 15131133-6, PN-A-82007:1996, Zgodnie z normą, 219 kg; 7. Kiełbasa zwyczajna extra, 15131130-5, PN-A-82007;1996, Zgodnie z normą, 853 kg; 8. Mielonka tyrolska, 15131133-6, PN-A-82007;1996, Średnio rozdrobniona wieprzowa, parzona, w osłonce poliamidowej, zawartość białka nie mniej niż 10%, tłuszczu nie więcej niż 30%, 54 kg; 9. Mortadela - Mortadela wędzona, 15131133-6, PN-A-82007;1996, Kiełbasa drobno rozdrobniona homogenizowana, wieprzowo (90%) - wołowa (10%), parzona, wędzona o zawartości białka nie mniej niż 10%, tłuszcz 35%, 56 kg; 10. Mortadela włoska - Mortadela delikatesowa, 15131133-6, PN-A-82007;1996, Kiełbasa drobno rozdrobniona homogenizowana; wieprzowo (90%) - wołowa (10%), parzona, zawartość białka nie mniej niż 10%, tłuszcz 35%, 214 kg; 11. Parówka cienka, 15131133-6, PN-A-82007;1996, Drobno rozdrobniona homogenizowana czysto wieprzowa, wędzona, parzona, zawartość białka nie mniej niż 10%, tłuszczu nie więcej niż 35%, 214 kg; 12. Polędwica sopocka wędzona, 15131133-6, PN-A-82007;1996, Wędzonka wieprzowa całomięśniowa, otrzymywana ze schabu obrobionego, zawartość białka nie mniej niż 18%, tłuszczu nie więcej niż 8%, 22 kg; 13. Serdelki wieprzowe, 15131135-0, PN-A-82007;1996, Drobno rozdrobniona homogenizowana czysto wieprzowa, wędzona, parzona, zawartość białka nie mniej niż 10%, tłuszczu nie więcej niż 35%, 136 kg; 14. Szynka gotowana, 15131133-6, PN-A-82007, Zgodnie z normą, 121 kg; 15. Szynka konserwowa, śniadaniowa, 15131133-6, PN-A-82007;1996, Szynka w bloku w skład której wchodzi mięso wieprzowe kl. I pochodzące tylko z trybowania szynek, zawartość białka nie mniej niż 14%, tłuszczu nie więcej niż 20%, 283 kg; 16. Szynka wileńska, blok mięsny, 15131133-6, PN-A-82007;1996, Szynka w bloku w skład której wchodzi mięso wieprzowe kl. I pochodzące tylko z trybowania szynek, zawartość białka nie mniej niż 14%, tłuszczu nie więcej niż 20%, 160 kg; 17. Szynka mini, 15131133-6, PN-A-82007;1996, Zgodnie z normą, 160 kg; 18. Szynka kanapkowa, 15131133-6, PN-A-82007;1996, Zgodnie z normą, 107 kg; Wymagania wspólne dla asortymentu: - klasa I, świeże, wystudzone, powierzchnia sucha, osłonka ściśle przylegająca, równomiernie po-marszczona. Niedopuszczalne zacieki tłuszczu i galarety pod osłonką, jej pęknięcia i wyciek farszu, w osłonkach naturalnych lub sztucznych, odcinkach krótkich 10-15 cm, bądź wg zamówienia wagowego, np. 50 g, 100 g, 150 g; - opakowania transportowe stanowią pojemniki plastykowe, z pokrywami, czyste, bez obcych zapachów, mające atest kompetencji jednostki resortu zdrowia, powinny być przeznaczone tylko do jednego asortymentu. Dostawy codzienne od poniedziałku do soboty w godzinach od 6:00 do 14:00 w ilościach i asortymencie zależnym od potrzeb (na żądanie Zamawiającego). W wszystkie produkty muszą posiadać niezbędne dokumenty badań i dopuszczenia do obrotu oraz certyfikaty i atesty wymagane stosownymi przepisami i normami. Wszelkie koszty wydania przedmiotu umowy, w szczególności koszty opakowania, przesłania, załadunku, rozładunku i ubezpieczenia ponosi Wykonawca..
  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.10.00.00-9, 15.11.10.00-9, 15.11.20.00-6, 15.11.30.00-3, 15.11.40.00-0, 15.13.10.00-5.
  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.08.2008.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

CZĘŚĆ Nr: 3 NAZWA: Dostawa drobiu i mięsa drobiowego..

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Baleron drobiowy prasowany - Wędzonka indycza, 15131135-0, PN-A-86526;1996, Grubo rozdrobniony w skład którego wchodzi 100% mięsa z indyka, wędzony, parzony, zawartość białka nie mniej niż 16%, tłuszczu nie więcej niż 10%, w osłonce kolagenowej i siatce wędliniarskiej, 303 kg; 2. Filet z indyka, 15112220-4, PN-92-A-86 522, Mięśnie piersiowe pozbawione skóry, kości i ścięgien, prawidłowo wykrwawione, bez przebarwień i uszkodzeń mechanicznych oraz bez zanieczyszczeń obcych oraz krwi, 1556kg; 3. Filety z kurczaka - piersi bez kości, 15112200-8, PN-A-86524, Mięśnie piersiowe pozbawione skóry, kości i ścięgien, prawidłowo wykrwawione, bez przebarwień i uszkodzeń mechanicznych oraz bez zanieczyszczeń obcych oraz krwi, 53 kg; 4. Kiełbasa szynkowa drobiowa, 15131135-0, PN-A-86526;1996, Grubo rozdrobniona, czysto drobiowa w osłonce białkowej wędzona, parzona o zawartości białka nie mniejszej niż 16% i tłuszczu nie więcej niż 10%, 43 kg; 5. Kiełbasa śląska drobiowa, 15131135-0, PN-A-86526;1996, Grubo rozdrobniona, czysto drobiowa w osłonce białkowej wędzona ,parzona, podsuszana, zawartość białka nie mniej niż16%, tłuszczu nie więcej niż 10%, 43 kg; 6. Kiełbasa żywiecka drobiowa, 15131133-6, PN-A-86526;1996, Grubo rozdrobniona, czysto drobiowa w osłonce białkowej wędzona, parzona, podsuszana, zawartość białka nie mniej niż16%, tłuszczu nie więcej niż 10%, 319 kg; 7. Kurczak faszerowany, 15131133-6, PN-A-86526;1996, Zgodnie z normą, 27 kg; 8. Kurczak świeży, 15112130-6, PN-A-86520, Tuszka kurczaka patroszona, bez podrobów, schłodzona do temperatury -1 do +4, czysta, bez jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń obcych oraz krwi, 960 kg; 9. Mięso gulaszowe z kurczaka, 15112200-8, PN-92-A-86 522, Mięśnie piersiowe pozbawione skóry, kości i ścięgien, prawidłowo wykrwawione, bez przebarwień i uszkodzeń mechanicznych oraz bez zanieczyszczeń obcych oraz krwi, 128 kg; 10. Mięso gulaszowe z indyka, 15112220-4, PN-92/A/86 522, Mięśnie piersiowe pozbawione skóry, kości i ścięgien, prawidłowo wykrwawione, bez przebarwień i uszkodzeń mechanicznych oraz bez zanieczyszczeń obcych oraz krwi, 83 kg; 11. Parówka drobiowa, 15131135-0, PN-A-82007;1996, Drobno rozdrobniona homogenizowana czysto drobiowa, wędzona, parzona w osłonce wiskozowej, 214 kg; 12. Szynkówka drobiowa, 15131135-0, PN-A-86526;1996, Grubo rozdrobniona w skład której wchodzi 100% mięsa z indyka, parzona, nie wędzona, zawartość białka nie mniej niż 16%, tłuszczu nie więcej niż 10%, 219 kg; 13. Porcja rosołowa, 15113 200-8, PN-A-86524, Element uzyskany z rozbioru tuszki kurczaka, schłodzony bez przebarwień i u uszkodzeń mechanicznych oraz bez zanieczyszczeń obcych oraz krwi, 560 kg; 14. Salceson drobiowy, 15131135-0, PN-A-86526;1996, Salceson gotowany czysto drobiowy w osłonkach poliamidowych, zawartość białka nie mniej niż 9%, tłuszczu nie więcej niż 25%, 48 kg; 15. Serca drobiowe, 15114000-0, PN-A-86523, Serca pozbawione osierdzia i pni naczyń krwionośnych, bez skrzepów krwi, schłodzone do temperatury +4, 27 kg; 16. Skrzydełka z kurczaka świeże, 15112200-8, PN-A-86524, Element uzyskany z rozbioru tuszki kurczaka, schłodzony bez przebarwień i u uszkodzeń mechanicznych oraz bez zanieczyszczeń obcych oraz krwi, 11 kg; 17. Szynka z indyka, 15131135-0, PN-A-86526;1996, Szynka w bloku w skład której wchodzi mięso drobiowe, zawartość białka nie mniej niż 16%, tłuszczu nie więcej niż 10%, 160 kg; 18. Udko z kurczaka świeże, 15112200-8, PN-A-86524, Uda właściwie umięśnione, linia cięta równa, nie dopuszcza się wylewów krwawych w mięśniach, 64 kg; 19. Filet z indyka, 15112220-4, PN-92/A/86 522, Mięśnie piersiowe pozbawione skóry, kości i ścięgien, prawidłowo wykrwawione, bez przebarwień i uszkodzeń mechanicznych oraz bez zanieczyszczeń obcych oraz krwi, 54 kg; 20. Mięso gulaszowe z indyka, 15112220-4, PN-92/A/86 522, Mięśnie piersiowe pozbawione skóry, kości i ścięgien, prawidłowo wykrwawione, bez przebarwień i uszkodzeń mechanicznych oraz bez zanieczyszczeń obcych oraz krwi, 54 kg; 21. Udo indycze z kością, 15112200-8, PN-A-86524, Uda właściwie umięśnione, linia cięta równa, nie dopuszcza się wylewów krwawych w mięśniach, 67 kg; Wymagania wspólne dla asortymentu: - organoleptyczne - mięso drobiowe w elementach powinno być prawidłowo wykrwawione i odcieknięte, skóra bez przebarwień i uszkodzeń mechanicznych oraz bez resztek upierzenia. Wygląd -Elementy właściwie umięśnione; nie dopuszcza się mięśni i skóry nie związanych ze sobą; linie cięcia równe, gładkie; w asortymentach ze skrzydłami dopuszcza się brak ostatniego członu skrzydła; połówka oraz ćwiartka przednia może być z szyja lub bez szyi - Mięśnie piersiowe pozbawione skóry (z wyjątkiem piersi bez kości) kości i ścięgien; dopuszcza się nie-wielkie rozerwania i nacięcia mięśni powstałe podczas oddzielania od skóry i kośćca Barwa - Charakterystyczna, naturalna dla skóry i mięśni danego gatunku drobiu; nie dopuszcza się wylewów krwawych w mięśniach piersi i nóg; dopuszcza się przyciemnienie naturalnej barwy powierzchni elementów mrożonych; dopuszcza się lekkie zaczerwienienie ostatniego członu skrzydła - Naturalna, charakterystyczna dla mięśni piersiowych danego gatunku drobiu; nie dopuszcza się wylewów krwawych w mięśniach; dopuszcza się przyciemnienie naturalnej barwy powierzchni mięśni elementów mrożonych Zapach - Naturalny, charakterystyczny dla mięsa danego gatunku drobiu; niedopuszczalny zapach obcy, zapach świadczący o procesach rozkładu mięsa przez drobnoustroje oraz zapach zjełczałego tłuszczu Dostawy codzienne od poniedziałku do soboty w godzinach od 6:00 do 14:00 w ilościach i asortymencie zależnym od potrzeb (na żądanie Zamawiającego). W wszystkie produkty muszą posiadać niezbędne dokumenty badań i dopuszczenia do obrotu oraz certyfikaty i atesty wymagane stosownymi przepisami i normami. Wszelkie koszty wydania przedmiotu umowy, w szczególności koszty opakowania, przesłania, załadunku, rozładunku i ubezpieczenia ponosi Wykonawca..
  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.10.00.00-9, 15.11.10.00-9, 15.11.20.00-6, 15.11.30.00-3, 15.11.40.00-0, 15.13.10.00-5.
  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.08.2008.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.