eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Namysłów › Dostawy posiłków do Domu Pomocy Społecznej w Kamiennej.

Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2008-05-07

Namysłów: Dostawy posiłków do Domu Pomocy Społecznej w Kamiennej.
Numer ogłoszenia: 95021 - 2008; data zamieszczenia: 07.05.2008
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Dom Pomocy Społecznej W Namysłowie, ul. Bohaterów Warszawy 21, 46-100 Namysłów, woj. opolskie, tel. 077 4100358, fax 077 4100358.

    I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

    SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

    II.1) OPIS

    II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Dostawy posiłków do Domu Pomocy Społecznej w Kamiennej..

    II.1.2) Rodzaj zamówienia: dostawy.

    II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie, dostarczanie i przekazywanie do Domu Pomocy Społecznej w Kamiennej posiłków. Wspólny Słownik Zamówień - CPV: 55.52.00.00-1 Usługi dostarczania posiłków. Średnia dzienna ilość mieszkańców od 40-45 osób. Jeden osobodzień żywienia składa się ze śniadania, obiadu i kolacji. Posiłki należy dostarczać punktualnie. 1)śniadanie - godz. 07:30 2)obiad - godz. 11:30 3)kolacja - godz. 17:30 (Zamawiający dopuszcza możliwość dostarczania kolacji łącznie z obiadem bez pogorszenia jakości dostarczanych posiłków). Racje pokarmowe, ich wartość kaloryczną i zawartość składników odżywczych określa Zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 24 czerwca 1974r. w sprawie ustalania racji pokarmowych w całodziennym wyżywieniu określonych grup ludności (Dz. Urz. MZ i OS nr OS 16 z 1974r. poz. 69) oraz aktualnych wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia. Zbiorcze dzienne zestawienie składników pokarmowych: Norma: - K kalorie - 2600 kcal. - białko ogółem - 75 g. - w tym białko zwierzęce - 25-50g. - tłuszcze - 75-100g. - węglowodany - 410-350g. Realizacja norm według grupy produktów: - produkty zbożowe - 410g. - mleko i produkty mleczne - 500g. - jaja - 1/3 szt. - mięso wędliny i ryby - 140g. - masło i śmietana - 35g. - inne tłuszcze - 35g. - ziemniaki - 400g. - warzywa i owoce z witamina C - 200g. - warzywa i karotenem - 130g. - strączkowe suche - 10g. - cukier i słodycze - 55g. W sporządzaniu posiłków należy uwzględnić powszechnie stosowane diety w Domach Pomocy Społecznej z uwzględnieniem przede wszystkim: a)diety podstawowej, b)diety lekkostrawnej, c)diety cukrzycowej, d)diety wątrobowej e)diety wysokobiałkowęj-miksowanej, f)diety wysokobiałkowej, Dieta podstawowa tzw. dieta normalna - obejmuje pokarmy spożywcze przez ludzi o zdrowym przewodzie pokarmowym, sposób przyrządzania posiłków uwzględnia wszystkie metody zgodnie z nowoczesną technologią potraw, stosuje się gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie. Dieta lekkostrawna - stosowana jest u ludzi w chorobach przemiany materii, w chorobach serca i układu krążenia. Zasadą diety jest nieobciążanie przewodu pokarmowego, wyklucza ostre potrawy, używki, produkty wzdymające. Jako technologie sporządzania potraw stosuje się gotowanie w wodzie na parze, duszenie bez tłuszczu. Dieta cukrzycowa - stosowana w zależności od wieku wagi, wzrostu, płci, pracy i stanu pacjenta. Przy sporządzaniu posiłków należy unikać stosowania cukru, dżemu, miodu. Stosuje się chude mięso, ryby, jaja, mleko i sery. Normy uwzględniają drugie śniadanie i podwieczorek. Dieta wątrobowa - produkty tak dobierać, aby nie było dolegliwośći po jedzeniu, a jednoczesnie oszczędzać chora wątrobę. Potrawy przygotowywać w formie gotowanej w wodzie lub na parze oraz duszone bez tłuszczu. Zupy i sosy podprawiać zawiesiną z mąki i wody lub mąki i mleka. Zabrania się używania zasmażej i śmietany. Jaja w ograniczonych ilościach,tylko jak dodatek do potraw, gotowane na twardo, wykluczyć smażenie. Tłuszcze ograniczyć ilościowo i jakościowo, dozwolone: masło i margaryna, olej sojowy, olej słonecznikowy, dodawać tylko do gotowanych potraw. Dieta wysokobiałkowa - polega na dostarczaniu organizmowi dużej ilości białka. Dieta miksowana - 3 posiłki dziennie np: śniadanie - zupa mleczna miksowana z masłem i żółtkiem; obiad - mięso mielone miskowane, ziemniaki miksowane, jarzynka miksowana, kompot; kolacja - zupa jarzynowa miksowana z mięsem mielonym. Wymagania jakościowe 1.Racje pokarmowe, ich wartość kaloryczną i zawartość składników odżywczych określa Zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 24 czerwca 1974r. w sprawie ustalania racji pokarmowych w całodziennym wyżywieniu określonych grup ludności (Dz. Urz. MZ i OS nr OS 16 z 1974 r. poz. 69) oraz wykaz norm dziennych racji pokarmowych dla zakładów służby zdrowia opracowany przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. 2.Świadczenie usług żywienia dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej odbywać powinno się wg ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (tekst jednolity Dz. U. z 2005 Nr 31 poz. 265 z późn. zmianami) oraz aktualnych wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia. 3.Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć termometr zanurzeniowy do pomiaru ciepłoty dostarczanych posiłków na własny koszt uwzględniony w cenie za jeden osobodzień, do dyspozycji osoby nadzorującej realizację przedmiotu umowy ze strony Zamawiającego. 4.Wykonawca będzie sporządzał cyklicznie dziesięciodniowe jadłospisy i dostarczał je Zamawiającemu do zatwierdzenia faxem, pocztą internetową, listownie z tygodniowym wyprzedzeniem: a)dieta podstawowa - 20 osób; b)dieta lekkostrawna i wątrobowa - 12 osób; c)dieta cukrzycowa - 10 osób; d)dieta wysokobiałkowa - miksowana - 2 osoby; e)dieta wysokobiałkowa - 1. 5.Zestawy określone w pkt. 4 muszą zawierać zróżnicowane menu, 6.W sporządzaniu posiłków należy uwzględnić powszechnie stosowane diety w Domach Pomocy Społecznej. 7.Wykonawca przy sporządzaniu jadłospisów uwzględniać będzie sezonowość dostępnych na rynku świeżych produktów tj.: kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, itp. 8.Zamawiający wymaga od Wykonawcy by uwzględniał w menu surówki do drugiego dania. 9.Ilość zamawianych posiłków uzależniona będzie od ilości mieszkańców. 10.Posiłki zamawiane będą z jednodniowym wyprzedzeniem przez Zamawiającego do godz. 14:00 dnia poprzedniego. 11.Korekty zamówień dotyczące obiadów i kolacji będą zgłaszane przez Zamawiającego do godz. tego samego dnia (godz. Do uzgodnienia z Zamawiającym). 12.Posiłki mają być przygotowane i dostarczone punktualnie przez pracowników Wykonawcy w odpowiednich pojemnikach przeznaczonych wyłącznie do tego celu z zachowaniem wszelkich obowiązujących warunków higieniczno-sanitarnych. 13.Dostarczane posiłki obiadowe lub inne gorące dania muszą posiadać temperaturę: 1)gorące zupy - minimum 75st.C, 2)gorące drugie dania - minimum 63st.C, 3)gorące napoje - minimum 80st.C, 4)sałatki i surówki - 4st.C, 14.Wykonawca zobowiązuje się do pobierania i dostarczania do Zamawiającego próbek żywności razem z dostarczonymi posiłkami zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 16 kwietnia 2004 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakład żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz.U. Nr 84 poz. 795). 15.Zamawiający wymaga od Wykonawcy by w okresie Świąt Bożego Narodzenia przygotował posiłki o charakterze świątecznym z uwzględnieniem tradycyjnych potraw oraz ciast. 16.Zamawiający wymaga by realizacja przedmiotu zamówienia odbywała się w systemie ciągłym obejmującą pracę w soboty, niedziele i dnia świąteczne. 17.Wykonawca musi przestrzegać realizacji zaleceń Sanepidu, Państwowej Inspekcji Pracy, służb ppoż, systemu HACPP itp. 18.Pracownicy wykonawcy realizujący zamówienie powinni je wykonywać w odpowiednim ubraniu roboczym zgodnym z przepisami BHP i obowiązującymi normami w tym zakresie. Nie dopuszcza się składania ofert częściowych. Miejsce realizacji zamówienia: Dom Pomocy Społecznej w Kamiennej - kuchnia.

    II.1.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.52.00.00-1.

    II.1.5) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: Nie.

    II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: Nie.


    II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: data rozpoczęcia: 01.07.2008.

    SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

    III.1) WARUNKI DOTYCZĄCE ZAMÓWIENIA

    • Informacja na temat wadium: 2.000,00 zł..

    III.2) WARUNKI UDZIAŁU

    • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Opis warunków udziału w postępowaniu: W przetargu mogą wziąć udział wykonawcy posiadający uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, nie wykluczeni na podstawie art. 24 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (tekst jednolity Dz. U. z 2007 r. nr 223 poz. 1655) posiadający niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz potencjał techniczny, a także dysponujący osobami zdolnymi do wykonania zamówienia, znajdujący się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia, którzy wniosą wadium, którzy złożą ofertę obejmującą całość zamówienia i nie modyfikujący przedmiotu zamówienia określonego przez zamawiającego w SIWZ, którzy zagwarantują co najmniej 30 dniowy termin płatności od daty otrzymania faktury przez Zamawiającego, którzy podpiszą umowę zgodną z niniejszą SIWZ, a także zgodną z ofertą przetargową, którzy zagwarantują stałe ceny przez cały czas obowiązywania umowy, przygotują ofertę zgodnie z formularzami, stanowiącymi załączniki do niniejszej SIWZ i zgodnie z wymaganiami SIWZ, którzy udzielą odpowiedzi na wszystkie pytania postawione w formularzu oferty i w załącznikach do oferty, którzy sporządzą ofertę w języku polskim, którzy złożą ofertę w formie pisemnej, którzy złożą ofertę podpisaną przez osobę lub osoby wskazane w dokumencie upoważniającym do występowania w obrocie prawnym lub posiadające pełnomocnictwo, którzy złożą ofertę dostarczoną w opakowaniu uniemożliwiającym odczytanie jego zawartości bez uszkodzenia tego opakowania i opatrzoną informacjami zawartymi w SIWZ, którzy posiadają wymagane zaświadczenia i zezwolenia, którzy profesjonalnie zajmuje się usługami wymienionymi w przedmiocie zamówienia, zaopatrując w posiłki: szpitale, domy pomocy społecznej i inne punkty zbiorowego żywienia. Opis sposobu dokonywania oceny spełniania warunków udziału w postępowaniu: Ocena spełnienia warunków zostanie dokonana na podstawie złożonego oświadczenia we wniosku. Sposób dokonywania oceny spełnienia warunków wymaganych od wykonawców oparty będzie na zasadzie (spełnia - nie spełnia).
    • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania udziału w postępowaniu: 1. wypełniony formularz oferty; 2. oświadczenie o spełnianiu warunków wynikających z art. 22 ust. 1 ustawy; 3. aktualny odpis z właściwego rejestru albo zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej lub zgłoszenie do ewidencji działalności gospodarczej - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert; 4. wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciagłych również wykonywanych usług w okresie ostatnich trzech lat przed dniem wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, odpowiadających swoim rodzajem i wartościom dostawom stanowiącym przedmiot zamówienia, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączeniem dokumentów potwierdzających, że usługi zostały wykonane należycie, 5. wykaz osób i podmiotów, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych do wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nich czynności, 6. wykaz niezbędnych do wykonania zamówienia maszyn, narzędzi, urządzeń i środków transportu niezbędnych do wykonywania przedmiotu zamówienia, 7. dokument wniesienia wadium, 8. pełnomocnictwo - w przypadku, gdy wykonawcę reprezentuje pełnomocnik, posiadające zakres i podpisane przez osoby reprezentujące wykonawcę *.

    SEKCJA IV: PROCEDURA

    IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

    IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

    IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

    IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

    IV.2.2) Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: Nie.


    IV.3) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

    IV.3.1) Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.namyslow.pl

    Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Starostwo Powiatowe, Pl. Wolności 12A, 46-100 Namysłów, woj. Opolski, pok. nr. 206, Wydział Inwestycji, Zamówień Publicznych i Zarządzania Nieruchomościami,.

    IV.3.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 27.05.2008 godzina 10:00, miejsce: Starostwo Powiatowe, Pl. Wolności 12A, 46-100 Namysłów, woj. Opolski, pok. nr. 206, Wydział Inwestycji, Zamówień Publicznych i Zarządzania Nieruchomościami,.

    IV.3.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

    Podziel się

    Poleć ten przetarg znajomemu poleć

    Wydrukuj przetarg drukuj

    Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








    Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


    Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

    chcę zamieszczać ogłoszenia

    Dodaj swoje pytanie

    Najnowsze orzeczenia

    Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.