eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Namysłów › Dostawy posiłków do Domu Pomocy Społecznej w Kamiennej

To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie



Ogłoszenie z dnia 2008-06-18

Namysłów: Dostawy posiłków do Domu Pomocy Społecznej w Kamiennej
Numer ogłoszenia: 133115 - 2008; data zamieszczenia: 18.06.2008
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - dostawy

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: Tak, numer ogłoszenia w BZP: 95021 - 2008.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Dom Pomocy Społecznej W Namysłowie, ul. Bohaterów Warszawy, 46-100 Namysłów, woj. opolskie, tel. 077 4100358, fax 077 4100358.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OPIS

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Dostawy posiłków do Domu Pomocy Społecznej w Kamiennej.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: dostawy.

II.1.3) Określenie przedmiotu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie, dostarczanie i przekazywanie do Domu Pomocy Społecznej w Kamiennej posiłków. Wspólny Słownik Zamówień - CPV: 55.52.00.00-1 (Usługi dostarczania posiłków). Średnia dzienna ilość mieszkańców od 40-45 osób. Jeden osobodzień żywienia składa się ze śniadania, obiadu i kolacji. Posiłki należy dostarczać punktualnie. 1)śniadanie - godz. 07:30 2)obiad - godz. 11:30 3)kolacja - godz. 17:30 (Zamawiający dopuszcza możliwość dostarczania kolacji łącznie z obiadem bez pogorszenia jakości dostarczanych posiłków). Racje pokarmowe, ich wartość kaloryczną i zawartość składników odżywczych określa Zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 24 czerwca 1974r. w sprawie ustalania racji pokarmowych w całodziennym wyżywieniu określonych grup ludności (Dz. Urz. MZ i OS nr OS 16 z 1974r. poz. 69) oraz aktualnych wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia. Zbiorcze dzienne zestawienie składników pokarmowych: Norma: - K kalorie - 2600 kcal. - białko ogółem - 75 g. - w tym białko zwierzęce - 25-50g. - tłuszcze - 75-100g. - węglowodany - 410-350g. Realizacja norm według grupy produktów: - produkty zbożowe - 410g. - mleko i produkty mleczne - 500g. - jaja - 1/3 szt. - mięso wędliny i ryby - 140g. - masło i śmietana - 35g. - inne tłuszcze - 35g. - ziemniaki - 400g. - warzywa i owoce z witamina C - 200g. - warzywa i karotenem - 130g. - strączkowe suche - 10g - cukier i słodycze - 55g. W sporządzaniu posiłków należy uwzględnić powszechnie stosowane diety w Domach Pomocy Społecznej z uwzględnieniem przede wszystkim: a) diety podstawowej, b) diety lekkostrawnej, c) diety cukrzycowej, d) diety wątrobowej e) diety wysokobiałkowęj-miksowanej, f) diety wysokobiałkowej, Dieta podstawowa tzw. dieta normalna - obejmuje pokarmy spożywcze przez ludzi o zdrowym przewodzie pokarmowym, sposób przyrządzania posiłków uwzględnia wszystkie metody zgodnie z nowoczesną technologią potraw, stosuje się gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie. Dieta lekkostrawna - stosowana jest u ludzi w chorobach przemiany materii, w chorobach serca i układu krążenia. Zasadą diety jest nieobciążanie przewodu pokarmowego, wyklucza ostre potrawy, używki, produkty wzdymające. Jako technologie sporządzania potraw stosuje się gotowanie w wodzie na parze, duszenie bez tłuszczu. Dieta cukrzycowa - stosowana w zależności od wieku wagi, wzrostu, płci, pracy i stanu pacjenta. Przy sporządzaniu posiłków należy unikać stosowania cukru, dżemu, miodu. Stosuje się chude mięso, ryby, jaja, mleko i sery. Normy uwzględniają drugie śniadanie i podwieczorek. Dieta wątrobowa - produkty tak dobierać, aby nie było dolegliwośći po jedzeniu, a jednoczesnie oszczędzać chora wątrobę. Potrway przygotowywać w formie gotowanej w wodzie lub na parze oraz duszone bez tłuszczu. Zupy i sosy podprawiać zawiesiną z mąki i wody lub mąki i mleka. Zabrania się używania zasmażej i śmietany. Jaja w ograniczonych ilościach,tylko jak dodatek do potraw, gotowane na twardo, wykluczyć smażenie. Tłuszcze ograniczyć ilościowo i jakościowo, dozwolone: masło i margaryna, olej sojowy, olej słonecznikowy, dodawać tylko do gotowanych potraw. Dieta wysokobiałkowa - polega na dostarczaniu organizmowi dużej ilości białka. Dieta miksowana - 3 posiłki dziennie np: śniadanie - zupa mleczna miksowana z masłem i żółtkiem; obiad - mięso mielone miskowane, ziemniaki miksowane, jarzynka miksowana, kompot; koacja - zupa jarzynowa miksowana z mięsem mielonym. Wymagania jakościowe 1.Racje pokarmowe, ich wartość kaloryczną i zawartość składników odżywczych określa Zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 24 czerwca 1974r. w sprawie ustalania racji pokarmowych w całodziennym wyżywieniu określonych grup ludności (Dz. Urz. MZ i OS nr OS 16 z 1974 r. poz. 69) oraz wykaz norm dziennych racji pokarmowych dla zakładów służby zdrowia opracowany przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. 2.Świadczenie usług żywienia dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej odbywać powinno się wg ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (tekst jednolity Dz. U. z 2005 Nr 31 poz. 265 z późn. zmianami) oraz aktualnych wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia. 3.Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć termometr zanurzeniowy do pomiaru ciepłoty dostarczanych posiłków na własny koszt uwzględniony w cenie za jeden osobodzień, do dyspozycji osoby nadzorującej realizację przedmiotu umowy ze strony Zamawiającego. 4.Wykonawca będzie sporządzał cyklicznie dziesięciodniowe jadłospisy i dostarczał je Zamawiającemu do zatwierdzenia faxem, pocztą internetową, listownie z tygodniowym wyprzedzeniem: a)dieta podstawowa - 20 osób; b)dieta lekkostrawna i wątrobowa - 12 osób; c)dieta cukrzycowa - 10 osób; d)dieta wysokobiałkowa - miksowana - 2 osoby; e)dieta wysokobiałkowa - 1. 5.Zestawy określone w pkt. 4 muszą zawierać zróżnicowane menu, 6.W sporządzaniu posiłków należy uwzględnić powszechnie stosowane diety w Domach Pomocy Społecznej. 7.Wykonawca przy sporządzaniu jadłospisów uwzględniać będzie sezonowość dostępnych na rynku świeżych produktów tj.: kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, itp. 8.Zamawiający wymaga od Wykonawcy by uwzględniał w menu surówki do drugiego dania. 9.Ilość zamawianych posiłków uzależniona będzie od ilości mieszkańców. 10.Posiłki zamawiane będą z jednodniowym wyprzedzeniem przez Zamawiającego do godz. 14:00 dnia poprzedniego. 11.Korekty zamówień dotyczące obiadów i kolacji będą zgłaszane przez Zamawiającego do godz... tego samego dnia (godz. Do uzgodnienia z Zamawiającym). 12.Posiłki mają być przygotowane i dostarczone punktualnie przez pracowników Wykonawcy w odpowiednich pojemnikach przeznaczonych wyłącznie do tego celu z zachowaniem wszelkich obowiązujących warunków higieniczno-sanitarnych. 13.Dostarczane posiłki obiadowe lub inne gorące dania muszą posiadać temperaturę: 1)gorące zupy - minimum 75oC, 2)gorące drugie dania - minimum 63oC, 3)gorące napoje - minimum 80oC, 4)sałatki i surówki - 4oC, 14.Wykonawca zobowiązuje się do pobierania i dostarczania do Zamawiającego próbek żywności razem z dostarczonymi posiłkami zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 16 kwietnia 2004 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakład żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz.U. Nr 84 poz. 795). 15.Zamawiający wymaga od Wykonawcy by w okresie Świąt Bożego Narodzenia przygotował posiłki o charakterze świątecznym z uwzględnieniem tradycyjnych potraw oraz ciast. 16.Zamawiający wymaga by realizacja przedmiotu zamówienia odbywała się w systemie ciągłym obejmującą pracę w soboty, niedziele i dnia świąteczne. 17.Wykonawca musi przestrzegać realizacji zaleceń Sanepidu, Państwowej Inspekcji Pracy, służb ppoż, systemu HACPP itp. 18.Pracownicy wykonawcy realizujący zamówienie powinni je wykonywać w odpowiednim ubraniu roboczym zgodnym z przepisami BHP i obowiązującymi normami w tym zakresie. Nie dopuszcza się składania ofert częściowych. Miejsce realizacji zamówienia: Dom Pomocy Społecznej w Kamiennej - kuchnia.

II.1.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.52.00.00-1.

II.1.5) Całkowita końcowa wartość zamówienia (bez VAT) obejmująca wszystkie zamówienia i części: 96728,97 PLN.

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: przetarg nieograniczony

IV.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

  • Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

SEKCJA V: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

CZĘŚĆ NR: 1 NAZWA: Dostawy posiłków do Domu Pomocy Społecznej w Kamiennej.

V.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 10.06.2008.

V.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.

V.3) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • Zakład Usług Gastronomiczno-Socjalnych ELGAST Sp. z o. o., Brzezie k/Opola, 46-021 Brzezie k/Opola, kraj/woj. opolskie.

V.4) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O NIE PODLEGAJĄCYCH ODRZUCENIU OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ (bez VAT)

  • Cena wybranej oferty: 71966.36
  • Oferta z najniższą ceną: 71966.36 / oferta z najwyższą ceną: 71966.36
  • Waluta: PLN.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.