eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Jastrzębie-Zdrój › Przetarg nieograniczony o wartości poniżej progów ustalonych na podstawie art. 11 ust. 8 ustawy prawo zamówień publicznych na sukcesywne dostawy warzyw, ziemniaków i jabłek do Zakładu Karnego w Jastrzębiu-Zdroju

To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie



Ogłoszenie z dnia 2017-04-04

Ogłoszenie nr 58554 - 2017 z dnia 2017-04-04 r.

Jastrzębie-Zdrój: Przetarg nieograniczony o wartości poniżej progów ustalonych na podstawie art. 11 ust. 8 ustawy prawo zamówień publicznych na sukcesywne dostawy warzyw, ziemniaków i jabłek do Zakładu Karnego w Jastrzębiu-Zdroju
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA -

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego

Zamówienie dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej

nie

Nazwa projektu lub programu

Zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: tak
Numer ogłoszenia: 29388


Ogłoszenie o zmianie ogłoszenia zostało zamieszczone w Biuletynie Zamówień Publicznych:


SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

Postępowanie zostało przeprowadzone przez centralnego zamawiającego

nie

Postępowanie zostało przeprowadzone przez podmiot, któremu zamawiający powierzył/powierzyli przeprowadzenie postępowania

nie

Postępowanie zostało przeprowadzone wspólnie przez zamawiających

nie

Postępowanie zostało przeprowadzone wspólnie z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej

nie

W przypadku przeprowadzania postępowania wspólnie z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej - mające zastosowanie krajowe prawo zamówień publicznych::
Informacje dodatkowe:

I. 1) NAZWA I ADRES: Zakład Karny, krajowy numer identyfikacyjny 31980700000, ul. ul. C. K. Norwida  23, 44268   Jastrzębie-Zdrój, państwo Polska, woj. śląskie, tel. 324 759 230, faks 32 475 92 33, e-mail dkw_jastrzebie_zdroj@sw.gov.pl
Adres strony internetowej (URL): www.sw.gov.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:

Inny: Zakład Karny

I.3) WSPÓLNE UDZIELANIE ZAMÓWIENIA (jeżeli dotyczy):

Podział obowiązków między zamawiającymi w przypadku wspólnego udzielania zamówienia, w tym w przypadku wspólnego przeprowadzania postępowania z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej (jeżeli zamówienie zostało udzielone przez każdego z zamawiających indywidualnie informacja w sekcji I jest podawana przez każdego z zamawiających, jeżeli zamówienie zostało udzielone w imieniu i na rzecz pozostałych zamawiających w sekcji I należy wskazać który z zamawiających zawarł umowę):

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:

Przetarg nieograniczony o wartości poniżej progów ustalonych na podstawie art. 11 ust. 8 ustawy prawo zamówień publicznych na sukcesywne dostawy warzyw, ziemniaków i jabłek do Zakładu Karnego w Jastrzębiu-Zdroju

Numer referencyjny (jeżeli dotyczy):

DKW.2232.1.2017.W

II.2) Rodzaj zamówienia:

Dostawy

II.3) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań ) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:

Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy artykułów wymienionych w poniższej tabeli, w szacunkowych ilościach podanych poniżej. grupa lp Przedmiot zamówienia Kod CPV Ilość, kg I Warzywa korzeniowe 1 Marchew 03221112-4 8000,00 2 Buraki ćwikłowe 03221111-7 7000,00 3 Seler korzeniowy 03221110-0 3100,00 4 Pietruszka korzeniowa 03221110-0 3000,00 5 Cebula 03221113-1 3000,00 II Kapusta świeża i kiszone 1 Kapusta biała 03221410-3 6500,00 2 Kapusta czerwona 03221410-3 3500,00 3 Kapusta kiszona 15331142-4 4000,00 4 Ogórki kiszone 15331000-7 3000,00 III Ziemniaki 1 Ziemniaki w workach siatkowych 03212100-1 60000,00 IV Jabłka 1 Jabłka (średnica 6 - 7,5 cm, dopuszczalne: Jonagold, Jonagored, Glester, Idared, Champion, Lobo) 03222321-9 3000,00 UWAGA: - ziemniaki niemyte, pozbawione śladów gnicia - jabłka zbliżone wagowo i rozmiarowo, bez uszkodzeń, śladów gnicia STANDARDY JAKOŚCIOWE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA GRUPA I - WARZYWA KORZENIOWE I.1. MARCHEW kod wg słownika CPV: 03221112-4 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania marchwi. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami): ? PN-R-75356 Warzywa świeże - Badanie jakości ? Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.) ? Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.) ? Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne Metody badań według PN-R-75356 Wygląd korzeni: Świeże, jędrne, całe, zdrowe (bez oznak gnicia, śladów pleśni, uszkodzeń spowodowanych przez mróz), czyste, wolne od szkodników i szkód przez nich wyrządzonych, niezdrewniałe, proste, kształtne (bez bocznych rozgałęzień i rozwidleń), pozbawione nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej, tj. należycie osuszone po umyciu, bez oznak świadczących o wyrastaniu korzenia w pęd nasienny; nać powinna być równo ucięta na wierzchołku marchwi, bez uszkodzenia korzenia; dopuszczalne są niewielkie wady kształtu, zabarwienia, zabliźnione pęknięcia, niewielkie pęknięcia lub bruzdy powstałe w wyniku czynności manipulacyjnych lub mycia pod warunkiem, że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd produktów, jakość, utrzymanie jakości i prezentację w opakowaniu Barwa na przekroju: Charakterystyczna dla odmiany, jednolita, dopuszcza się zielone lub fioletowe/purpurowe wierzchołki o długości do 1cm w przypadku marchwi o długości nieprzekraczającej 10 cm, oraz do 2cm w przypadku pozostałej marchwi Smak i zapach: Niedopuszczalny obcy Jednolitość: Jednolita pod względem pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości Średnica korzeni mierzona w najszerszym przekroju, cm: Od 2 do 4 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz pozostałości pestycydów zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Trwałość Okres przydatności do spożycia marchwi deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu Zamawiającego 4 Badania Pobieranie próbek i metody badań: Pobieranie próbek wg PN-R-75356 Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 5 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1 5 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią worki raszlowe od 25kg do 30kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę dostawcy - producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* ?Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ). I.2. BURAKI ĆWIKŁOWE kod wg słownika CPV: 03221111-7 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania buraków ćwikłowych. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami): ? PN-R-75356 Warzywa świeże - Badanie jakości ? Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.) ? Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.) ? Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne Metody badań według PN-R-75356 Wygląd korzeni: Świeże, całe, zdrowe (bez oznak gnicia, śladów pleśni, zmarznięcia), czyste, jędrne, wolne od szkodników i szkód przez nich wyrządzonych, pozbawione nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej, jednolite pod względem odmiany i wielkości Barwa na przekroju: Ciemnoczerwona, charakterystyczna dla odmiany Zapach: Niedopuszczalny obcy Średnica korzeni mierzona w najszerszym przekroju, cm: Od 4 do 10 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz pozostałości pestycydów zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Trwałość Okres przydatności do spożycia buraków ćwikłowych deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu Zamawiającego 4 Badania Pobieranie próbek i metody badań: Pobieranie próbek wg PN-R-75356 Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 5 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1 5 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią worki raszlowe od 25kg do 30kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę dostawcy - producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* ?Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ). I.3. SELER KORZENIOWY kod wg słownika CPV: 03221100-7 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania selera korzeniowego. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami): ? PN-R-75356 Warzywa świeże - Badanie jakości ? Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.) ? Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.) ? Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne Metody badań według PN-R-75356 Wygląd korzeni: Kształtne, twarde, jędrne, bez pustych przestrzeni na przekroju podłużnym, czyste, bez stłuczeń i ordzawień skórki, zdrowe (bez oznak gnicia, śladów pleśni, zmarznięcia), wolne od owadów i szkodników oraz uszkodzeń spowodowanych przez choroby i szkodniki, pozbawione nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej, bez oznak wyrastania pędu kwiatostanowego Barwa na przekroju: Biała do białokremowej Smak i zapach: Niedopuszczalny obcy Jednolitość: Jednolita pod względem pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości Średnica korzenia selera korzeniowego w najszerszym przekroju, cm: Od 7 do 13 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz pozostałości pestycydów zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Trwałość Okres przydatności do spożycia selera korzeniowego deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu Zamawiającego 4 Badania Pobieranie próbek i metody badań: Pobieranie próbek wg PN-R-75356 Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 5 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1 5 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią worki raszlowe od 25kg do 30kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę dostawcy - producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* ?Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ). I.4. PIETRUSZKA KORZENIOWA kod wg słownika CPV: 03221100-7 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania pietruszki korzeniowej. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami): ? PN-R-75356 Warzywa świeże - Badanie jakości ? Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.) ? Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.) ? Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne Metody badań według PN-R-75356 Wygląd korzeni: Zdrowe (bez oznak gnicia, śladów pleśni, zmarznięcia), czyste, twarde, jędrne, kształtne (bez rozwidleń i bocznych rozgałęzień), bez stłuczeń, pęknięć oraz ordzawień skórki, wolne od uszkodzeń spowodowanych przez choroby i szkodniki, pozbawione nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej; nać pietruszki powinna być równo oberwana lub obcięta tuż przy główce, tak aby korzeń był nieuszkodzony Barwa na przekroju: Biała do białokremowej Smak i zapach: Niedopuszczalny obcy Jednolitość: Jednolita pod względem pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości Średnica korzenia selera korzeniowego w najszerszym przekroju, cm: Od 3 do 6 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz pozostałości pestycydów zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Trwałość Okres przydatności do spożycia pietruszki korzeniowej deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu Zamawiającego 4 Badania Pobieranie próbek i metody badań: Pobieranie próbek wg PN-R-75356 Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 5 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1 5 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią worki raszlowe od 25kg do 30kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę dostawcy - producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* ?Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ). I.5. CEBULA kod wg słownika CPV: 03221113-1 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania cebuli. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami): ? PN-R-75356 Warzywa świeże - Badanie jakości ? Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.) ? Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.) ? Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne Metody badań według PN-R-75356 Wygląd korzeni: Cała, ścisła, jędrna, czysta, zdrowa (bez objawów gnicia, śladów pleśni, zmarznięcia), dojrzała, wystarczająco sucha, bez objawów wyrośnięcia lub kiełkowania, z zaschniętą szyjką i korzeniami, wolna od szkodników i uszkodzeń przez nich wyrządzonych, pozbawiona nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej; dopuszczalne są lekkie zabrudzenia nie pokrywające więcej niż jednej piątej części powierzchni pojedynczej cebuli oraz powierzchowne pęknięcia i brak części łuski zewnętrznej (pod warunkiem, że miąższ cebuli jest chroniony) jeżeli nie wpływają one na ogólny wygląd produktu, jego jakość, trwałość i prezentację w opakowaniu Barwa: - łuski suchej - jasnożółta do jasnobrązowej - łuski mięsistej - białokremowa lub kremowozielona Dopuszczalne sa niewielkie wady zabarwienia Smak i zapach: Niedopuszczalny obcy Jednolitość: Jednolita pod względem pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości Średnica korzenia selera korzeniowego w najszerszym przekroju, cm: Od 3 do 6 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz pozostałości pestycydów zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Trwałość Okres przydatności do spożycia cebuli deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu Zamawiającego 4 Badania Pobieranie próbek i metody badań: Pobieranie próbek wg PN-R-75356 Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 5 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1 5 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią worki raszlowe od 25kg do 30kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę dostawcy - producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* ?Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ). GRUPA II - KAPUSTA ŚWIEŻA I KISZONE II.1. KAPUSTA BIAŁA kod wg słownika CPV: 03221410-3 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania kapusty białej. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami): ? PN-R-75356 Warzywa świeże - Badanie jakości ? Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.) ? Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.) ? Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne Metody badań według PN-R-75356 Wygląd: Główki powinny być świeże, czyste, zdrowe (bez objawów gnicia, śladów pleśni), zwarte, bez oznak kwitnienia, wolne od owadów i szkodników oraz uszkodzeń spowodowanych przez choroby i szkodniki, pozbawione nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej; łodyga powinna być ucięta nieco poniżej najniższego poziomu wyrastania liści; liście powinny pozostać mocno przytwierdzone, a miejsce cięcia powinno być czyste; dopuszczalne są nieznaczne obicia, przycięcia liści zewnętrznych, niewielkie pęknięcia zewnętrznych liści oraz nieznaczne uszkodzenia spowodowane mrozem, pod warunkiem że nie mają one wpływu na ogólny wygląd, jakość, zachowanie jakości oraz prezentację w opakowaniu Smak i zapach: Niedopuszczalny obcy Jednolitość: Jednolita pod względem pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości Masa główki, nie mniej niż, kg: - kapusta biała wczesna - 0,7 - kapusta biała - 1,2 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz pozostałości pestycydów zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Trwałość Okres przydatności do spożycia kapusty białej deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu Zamawiającego 4 Badania Pobieranie próbek i metody badań: Pobieranie próbek wg PN-R-75356 Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 5 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1 5 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią worki raszlowe od 25kg do 30kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę dostawcy - producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* ?Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ). II.2. KAPUSTA CZERWONA kod wg słownika CPV: 03221410-3 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania kapusty czerwonej. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami): ? PN-R-75356 Warzywa świeże - Badanie jakości ? Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.) ? Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.) ? Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne Metody badań według PN-R-75356 Wygląd: Główki powinny być świeże, czyste, zdrowe (bez objawów gnicia, śladów pleśni), zwarte, bez oznak kwitnienia, wolne od owadów i szkodników oraz uszkodzeń spowodowanych przez choroby i szkodniki, pozbawione nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej; łodyga powinna być ucięta nieco poniżej najniższego poziomu wyrastania liści; liście powinny pozostać mocno przytwierdzone, a miejsce cięcia powinno być czyste; dopuszczalne są nieznaczne obicia, przycięcia liści zewnętrznych, niewielkie pęknięcia zewnętrznych liści oraz nieznaczne uszkodzenia spowodowane mrozem, pod warunkiem że nie mają one wpływu na ogólny wygląd, jakość, zachowanie jakości oraz prezentację w opakowaniu Smak i zapach: Niedopuszczalny obcy Jednolitość: Jednolita pod względem pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości Masa główki, nie mniej niż, kg: - kapusta biała wczesna - 0,7 - kapusta biała - 1,2 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz pozostałości pestycydów zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Trwałość Okres przydatności do spożycia kapusty czerwonej deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu Zamawiającego 4 Badania Pobieranie próbek i metody badań: Pobieranie próbek wg PN-R-75356 Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 5 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1 5 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią worki raszlowe od 25kg do 30kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę dostawcy - producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* ?Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ). II. 3. KAPUSTA KISZONA kod wg słownika CPV: 15331142-4 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania kapusty kiszonej. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami): ? PN-R-75021 Owoce świeże - Badanie jakości ? Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.) ? Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.) ? Rozporzadzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. U. L 354 z 31.12.2008, s. 16 z późn. zm.) ? Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne produkt otrzymany z poszatkowanej białej kapusty, poddanej kiszeniu poprzez zasolenie i fermentację. Wygląd: Wąskie paseczki kapusty o grubości 2-3 mm zanurzone w kwaśnym soku kapuścianym o słomkowo-żółtawym, przejrzystym kolorze. Barwa kapusty słomkowo-kremowa Kształt: Paseczki o nieregularnej grubości Rozmiar: Paski długości 2 - 25cm, w przekroju 2-3 mm na 4-6 mm Smak i zapach: Przyjemny słodkokwaśny smak i zapach. Niedopuszczalny obcy, mocno słony, stęchły 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz dozwolonych substancji dodatkowych zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Wymagania mikrobiologiczne Zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem 4 Trwałość Okres przydatności do spożycia kapusty kiszonej deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 1 miesiąc od daty dostawy do magazynu Zamawiającego 5 Badania Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 6 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1 6 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią wiaderka plastikowe do 10l lub plastikowe beczki o pojemności do 120l wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę odmiany, nazwę dostawcy - producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania, klasę jakości handlowej oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* ?Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ). II.4. OGÓRKI KISZONE kod wg słownika CPV: 15331000-7 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania ogórków kiszonych. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami): ? PN-R-75021 Owoce świeże - Badanie jakości ? Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.) ? Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.) ? Rozporzadzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. U. L 354 z 31.12.2008, s. 16 z późn. zm.) ? Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne produkt otrzymany z ogórków gruntowych z dodatkiem roślinnych przypraw aromatyczno-smakowych, w słonej zalewie, poddany naturalnemu procesowi fermentacji mlekowej, z ewentualnym dodatkiem kwasu sorbowego - w przypadku opakowań niehermetycznych, lub utrwalony w procesie pasteryzacji w opakowaniach hermetycznie zamkniętych Wygląd: Barwa ogórków oliwkwozielona, kształt możliwie prosty, powierzchnia wolna od uszkodzeń mechanicznych i plam chorobowych. Barwa zalewy od białoszarej do zielonkawoszarej, bez oznak śluzowacenia i zapleśnienia Konsystencja i przekrój poprzeczny: Ogórki jędrne, chrupkie, komory nasienne prawidłowo wypełnione Smak i zapach: Charakterystyczny dla ogórków kwaszonych, z wyczuwalnym smakiem i zapachem przypraw, bez obcych posmaków i zapachów 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz dozwolonych substancji dodatkowych zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Wymagania mikrobiologiczne Zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem 4 Trwałość Okres przydatności do spożycia ogórków kiszonych deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 1 miesiąc od daty dostawy do magazynu Zamawiającego 5 Badania Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 6 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1 6 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią wiaderka wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością o pojemności od 10kg do 20 kg Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę odmiany, nazwę dostawcy - producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania, klasę jakości handlowej oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* ?Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ). GRUPA III - ZIEMNIAKI III.1. ZIEMNIAKI JADALNE kod wg słownika CPV: 03212100-1 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania ziemniaków jadalnych. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami): ? PN-R-74456 Rośliny okopowe - Badanie jakości ziemniaków ? PN-R-74452 Rośliny okopowe - Pobieranie próbek ziemniaków ? Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.) ? Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.) ? Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne Metody badań według PN-R-74456 Wygląd: Jednolite odmianowo, dojrzałe, zdrowe, niezazieleniałe, czyste, nie uszkodzone, nie nadmarznięte, nie porośnięte, o kształcie i zabarwieniu miąższu typowym dla odmiany, bez pustych miejsc wewnątrz miąższu Smak i zapach: Niedopuszczalny obcy Jednolitość: Jednolita pod względem pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości Minimalna średnica poprzeczna, cm: - dla bulw okrągłych i okrągłoowalnych - 3,5 - dla bulw podłużnych - 3,0 Średnica poprzeczna: Dwa razy większa od poprzecznej Zawartość bulw, % wagowy, nie więcej niż: 1) zazieleniałych i z wadami wewnętrznymi - łącznie do 2 2) porażonych zgnilizną - 1 3) zanieczyszczonych mineralnie i organicznie - 1 4) o mniejszej średnicy (nie mniejszej jednak niż 28mm) - 2 5) porażonych parchem zwykłym - 3 6) uszkodzonych - 3 7) niekształtnych - 3 8) niedojrzałych - 2 9) innych odmian - 2 Zawartość bulw z wadami o których mowa powyżej w lp. 1 pkt. 1 - 7, % wagowy, nie więcej niż: 6 Zawartość bulw z wadami o których mowa powyżej w lp. 1, % wagowy, nie więcej niż: 8 Bulwy: 1) porośnięte kiełkami powyżej 3mm - nie dopuszcza się 2) nadmiernie zawilgocone na powierzchni - nie dopuszcza się 3) zaparzone - nie dopuszcza się 4) zapleśniałe - nie dopuszcza się 5) zamarznięte - nie dopuszcza się 6) zanieczyszczone środkami ochrony roślin - nie dopuszcza się 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz pozostałości pestycydów zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Trwałość Okres przydatności do spożycia jabłek deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu Zamawiającego 4 Badania Pobieranie próbek i metody badań: Pobieranie próbek wg PN-R-74452 Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 5 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1 5 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią worki raszlowe od od 25kg do 30 kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę odmiany, nazwę dostawcy - producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* ?Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ). IV. 1. JABŁKA kod wg słownika CPV: 03222321-9 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania jabłek. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami): ? PN-R-75021 Owoce świeże - Badanie jakości ? Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.) ? Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.) ? Rozporzadzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. U. L 354 z 31.12.2008, s. 16 z późn. zm.) ? Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne Metody badań według PN-R-75356 Wygląd: Całe, zdrowe (bez oznak gnicia), czyste, odpowiednio dojrzałe ale nie przejrzałe, praktycznie wolne od szkodników, wolne od uszkodzeń miąższu przez nich wyrządzonych, pozbawione nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej; pod względem kształtu, rozmiaru i wybarwienia muszą spełniać wymogi cechy odmianowej; dopuszczalne są następujące wady pod warunkiem że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd produktu, jego jakość, zachowanie jakości, prezentację w opakowaniu: - nieznaczne wady kształtu, rozwoju, wybarwienia, - nieznaczne i nieodbarwione odgniecenie nieprzekraczajace 1cm2 łącznej powierzchni, - lekkie uszkodzenie szypułki, - nieznaczne wady skórki które nie mogą przekraczać: -2cm na długości w przypadku wad o podłużnym kształcie; -1cm2 powierzchni całkowitej w przypadku pozostałych wad, z wyjątkiem plam parcha jabłoni, których łączna powierzchnia nie może przekraczać 0,25cm2; jabłka mogą być bez szypułek, pod warunkiem, że miejsce odłamania szypułki jest czyste, a sąsiadująca z nim skórka nie jest uszkodzona Smak i zapach: Niedopuszczalny obcy Jednolitość: Jednolita pod względem pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości Średnica mierzona w najszerszym przekroju poprzecznym, nie mniej niż, cm: 6,5 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz pozostałości pestycydów zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Trwałość Okres przydatności do spożycia jabłek deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu Zamawiającego 4 Badania Pobieranie próbek i metody badań: Pobieranie próbek wg PN-R-75021 Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 5 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1 5 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią skrzynki do 25kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę odmiany, nazwę dostawcy - producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania, klasę jakości handlowej oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* ?Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ).

II.4) Informacja o częściach zamówienia:
Zamówienie podzielone jest na części:

Tak


II.5) Główny Kod CPV: 03000000-1
Dodatkowe kody CPV: 03221112-4, 03221111-7, 03221110-0, 03221113-1, 03221410-3, 15331142-4, 15331000-7, 03212100-1, 03222321-9

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

Przetarg nieograniczony

III.2) Ogłoszenie dotyczy zakończenia dynamicznego systemu zakupów

III.3) Informacje dodatkowe:

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

CZĘŚĆ NR: 1   NAZWA: warzywa korzeniowe
Postępowanie/część zostało unieważnione nie
Należy podać podstawę i przyczynę unieważnienia postępowania:
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 31/03/2017
IV.2 Całkowita wartość zamówienia

Wartość bez VAT86966.05
WalutaPL


IV.3) INFORMACJE O OFERTACH

Liczba otrzymanych ofert5
w tym
Liczba otrzymanych ofert od małych i średnich przedsiębiorstw: 5
Liczba otrzymanych ofert od wykonawców z innych państw członkowskich Unii Europejskiej:
Liczba otrzymanych ofert od wykonawców z państw niebędących członkami Unii Europejskiej:
liczba ofert otrzymanych drogą elektroniczną:


IV.4) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 2
IV.5) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA

Zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie:
nie
Przedsiębiorstwo Handlowo UsługowAgata DUMANA,  agatex79@wp.p,  Kobyle 16,  32-720,  Nowy Wiśnicz,  kraj/woj. małopolskie
Wykonawca jest małym/średnim przedsiębiorcą: tak
Wykonawca pochodzi z innego państwa członkowskiego Unii Europejskiej: nie
Skrót literowy nazwy państwa:
Wykonawca pochodzi z innego państwa nie będącego członkiem Unii Europejskiej: nie
Skrót literowy nazwy państwa:

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY/ WARTOŚCI ZAWARTEJ UMOWY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ/KOSZTEM

Cena wybranej oferty/wartość umowy 13587.00
Oferta z najniższą ceną/kosztem 13587.00
> Oferta z najwyższą ceną/kosztem 23110.00
Waluta: PL


IV.7) Informacje na temat podwykonawstwa
Wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcy/podwykonawcom
Wartość lub procentowa część zamówienia, jaka zostanie powierzona podwykonawcy lub podwykonawcom:
IV.8) Informacje dodatkowe:

CZĘŚĆ NR: 2   NAZWA: kapusta świeża i kiszo
Postępowanie/część zostało unieważnione nie
Należy podać podstawę i przyczynę unieważnienia postępowania:
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 31/03/2017
IV.2 Całkowita wartość zamówienia

Wartość bez VAT63960.82
WalutaPL


IV.3) INFORMACJE O OFERTACH

Liczba otrzymanych ofert4
w tym
Liczba otrzymanych ofert od małych i średnich przedsiębiorstw: 4
Liczba otrzymanych ofert od wykonawców z innych państw członkowskich Unii Europejskiej:
Liczba otrzymanych ofert od wykonawców z państw niebędących członkami Unii Europejskiej:
liczba ofert otrzymanych drogą elektroniczną:


IV.4) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 2
IV.5) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA

Zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie:
nie
Gospodarstwo Rolne Woźniak Mariusz,  mariusz.wozniak@opoczta.pl,  Sokolina 19A,  28-506,  Czarnocin,  kraj/woj. świętokrzyskie
Wykonawca jest małym/średnim przedsiębiorcą: tak
Wykonawca pochodzi z innego państwa członkowskiego Unii Europejskiej: nie
Skrót literowy nazwy państwa:
Wykonawca pochodzi z innego państwa nie będącego członkiem Unii Europejskiej: nie
Skrót literowy nazwy państwa:

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY/ WARTOŚCI ZAWARTEJ UMOWY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ/KOSZTEM

Cena wybranej oferty/wartość umowy 13677.00
Oferta z najniższą ceną/kosztem 13677.00
> Oferta z najwyższą ceną/kosztem 18338.25
Waluta: PL


IV.7) Informacje na temat podwykonawstwa
Wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcy/podwykonawcom
Wartość lub procentowa część zamówienia, jaka zostanie powierzona podwykonawcy lub podwykonawcom:
IV.8) Informacje dodatkowe:

CZĘŚĆ NR: 3   NAZWA: ziemniaki
Postępowanie/część zostało unieważnione nie
Należy podać podstawę i przyczynę unieważnienia postępowania:
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 31/03/2017
IV.2 Całkowita wartość zamówienia

Wartość bez VAT109404.00
WalutaPL


IV.3) INFORMACJE O OFERTACH

Liczba otrzymanych ofert5
w tym
Liczba otrzymanych ofert od małych i średnich przedsiębiorstw: 5
Liczba otrzymanych ofert od wykonawców z innych państw członkowskich Unii Europejskiej:
Liczba otrzymanych ofert od wykonawców z państw niebędących członkami Unii Europejskiej:
liczba ofert otrzymanych drogą elektroniczną:


IV.4) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 2
IV.5) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA

Zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie:
nie
Pzedsiębiorstwo Handlowo Usługowe Agata Dumana,  agatex79@wp.pl,  Kobyle 16,  32-720,  Nowy Wiśnicz,  kraj/woj. małopolskie
Wykonawca jest małym/średnim przedsiębiorcą: tak
Wykonawca pochodzi z innego państwa członkowskiego Unii Europejskiej: nie
Skrót literowy nazwy państwa:
Wykonawca pochodzi z innego państwa nie będącego członkiem Unii Europejskiej: nie
Skrót literowy nazwy państwa:

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY/ WARTOŚCI ZAWARTEJ UMOWY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ/KOSZTEM

Cena wybranej oferty/wartość umowy 26460.00
Oferta z najniższą ceną/kosztem 26460.00
> Oferta z najwyższą ceną/kosztem 47250.00
Waluta: PL


IV.7) Informacje na temat podwykonawstwa
Wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcy/podwykonawcom
Wartość lub procentowa część zamówienia, jaka zostanie powierzona podwykonawcy lub podwykonawcom:
IV.8) Informacje dodatkowe:

CZĘŚĆ NR: 4   NAZWA: jabłka
Postępowanie/część zostało unieważnione nie
Należy podać podstawę i przyczynę unieważnienia postępowania:
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 31/03/2017
IV.2 Całkowita wartość zamówienia

Wartość bez VAT14131.35
WalutaPL


IV.3) INFORMACJE O OFERTACH

Liczba otrzymanych ofert4
w tym
Liczba otrzymanych ofert od małych i średnich przedsiębiorstw: 4
Liczba otrzymanych ofert od wykonawców z innych państw członkowskich Unii Europejskiej:
Liczba otrzymanych ofert od wykonawców z państw niebędących członkami Unii Europejskiej:
liczba ofert otrzymanych drogą elektroniczną:


IV.4) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 2
IV.5) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA

Zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie:
nie
Gospodarstwo Rolne Woźniak Mariusz,  wozniak.mariusz@opoczta.pl,  Sokolina 19A,  28-506,  Czarnocin,  kraj/woj. świętokrzyskie
Wykonawca jest małym/średnim przedsiębiorcą: tak
Wykonawca pochodzi z innego państwa członkowskiego Unii Europejskiej: nie
Skrót literowy nazwy państwa:
Wykonawca pochodzi z innego państwa nie będącego członkiem Unii Europejskiej: nie
Skrót literowy nazwy państwa:

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY/ WARTOŚCI ZAWARTEJ UMOWY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ/KOSZTEM

Cena wybranej oferty/wartość umowy 4410.00
Oferta z najniższą ceną/kosztem 3118.50
> Oferta z najwyższą ceną/kosztem 5040.00
Waluta: PL


IV.7) Informacje na temat podwykonawstwa
Wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcy/podwykonawcom
Wartość lub procentowa część zamówienia, jaka zostanie powierzona podwykonawcy lub podwykonawcom:
IV.8) Informacje dodatkowe:


IV.9) UZASADNIENIE UDZIELENIA ZAMÓWIENIA W TRYBIE NEGOCJACJI BEZ OGŁOSZENIA, ZAMÓWIENIA Z WOLNEJ RĘKI ALBO ZAPYTANIA O CENĘ

IV.9.1) Podstawa prawna
Postępowanie prowadzone jest w trybie   na podstawie art.  ustawy Pzp.

IV.9.2) Uzasadnienia wyboru trybu
Należy podać uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu oraz wyjaśnić, dlaczego udzielenie zamówienia jest zgodne z przepisami.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.