eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Postomino › Dostawa wyposażenia kuchennego do budynku świetlicowo-administracyjnego w Pieńkowie

To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie



Ogłoszenie z dnia 2020-08-11

Ogłoszenie nr 510149311-N-2020 z dnia 11-08-2020 r.

Gmina Postomino: Dostawa wyposażenia kuchennego do budynku świetlicowo-administracyjnego w Pieńkowie

OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Dostawy

Zamieszczanie ogłoszenia:

obowiązkowe

Ogłoszenie dotyczy:

zamówienia publicznego

Zamówienie dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej

tak
Nazwa projektu lub programu
3.3. Zamówienie dotyczy projektu pn.: "Stworzenie atrakcyjnych warunków do życia rodziny poprzez zagospodarowanie terenu sportowo-rekreacyjnego w miejscowości Pieńkowo" w ramach działania RPZP.09.03.00 Wspieranie rewitalizacji fizycznej, gospodarczej i społecznej ubogich społeczności i obszarów miejskich i wiejskich Oś Priorytetowa RPZP.09.00.00 Infrastruktura publiczna Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014 - 2020

Zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych:

tak
Numer ogłoszenia: 550006-N-2020

Ogłoszenie o zmianie ogłoszenia zostało zamieszczone w Biuletynie Zamówień Publicznych:

tak
Numer ogłoszenia: 540109413-N-2020


SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY


I. 1) NAZWA I ADRES:

Gmina Postomino, Krajowy numer identyfikacyjny 77097989000000, ul. Postomino 30, 76-113 Postomino, woj. zachodniopomorskie, państwo Polska, tel. 0-59 810 85 93, e-mail zp@postomino.pl, faks 0-59 810 85 84.
Adres strony internetowej (url): www.postomino.pl

I.2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:

Administracja samorządowa

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:

Dostawa wyposażenia kuchennego do budynku świetlicowo-administracyjnego w Pieńkowie

Numer referencyjny(jeżeli dotyczy):

ZP.271.23.2020.SS

II.2) Rodzaj zamówienia:

Dostawy

II.3) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań ) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:

3.1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa wyposażenia kuchennego do budynku administracyjno-świetlicowego w Pieńkowie w ramach realizacji zadania inwestycyjnego pn.: "Stworzenie atrakcyjnych warunków do życia rodziny poprzez zagospodarowanie terenu sportowo-rekreacyjnego w miejscowości Pieńkowo". Przedmiot zamówienia obejmuje dostawę do miejsca dostawy, tj. do budynku administracyjno-świetlicowego w Pieńkowie. 3.2. Kody CPV: 39221100-8 zastawa kuchenna, 39221110-1 naczynia, 39221120-4 filiżanki i szklanki, 39221220-5 półmiski, 39223000-1 łyżki, widelce. 3.3. Zamówienie dotyczy projektu pn.: "Stworzenie atrakcyjnych warunków do życia rodziny poprzez zagospodarowanie terenu sportowo-rekreacyjnego w miejscowości Pieńkowo" w ramach działania RPZP.09.03.00 Wspieranie rewitalizacji fizycznej, gospodarczej i społecznej ubogich społeczności i obszarów miejskich i wiejskich Oś Priorytetowa RPZP.09.00.00 Infrastruktura publiczna Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014 - 2020. 3.4. W przypadku, gdy w opisie przedmiotu zamówienia zostały wskazane znaki towarowe, patenty lub pochodzenie, źródło lub szczególny proces, który charakteryzuje produkty lub usługi dostarczane przez konkretnego wykonawcę, Zamawiający dopuszcza rozwiązania równoważne, nie gorsze niż wymienione w opisie przedmiotu zamówienia. Ewentualne wskazanie w opisie przedmiotu zamówienia znaków towarowych, patentów lub pochodzenia, źródła lub szczególnego procesu nie ma na celu naruszenia art. 29 i art. 7 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych, a ma jedynie za zadanie sprecyzowanie oczekiwań jakościowych i technologicznych Zamawiającego. Zamawiający dopuszcza rozwiązania równoważne o tym samym poziomie wydajnościowym i funkcjonalnym zgodnie z założonym opisem przedmiotu zamówienia. Wszystkie ewentualne nazwy własne i marki handlowe systemów, urządzeń i wyposażania zawarte w SIWZ zostały użyte w celu sprecyzowania oczekiwań jakościowych i technologicznych Zamawiającego. Zamawiający informuje, że dopuszcza składanie ofert, w których poszczególne urządzenia mogą być zastąpione urządzeniami bądź materiałami równoważnymi. Poprzez pojęcie materiałów i urządzeń równoważnych należy rozumieć materiały zapewniające uzyskanie parametrów nie gorszych od założonych w SIWZ. Równoważne produkty i urządzenia muszą być dopuszczone do obrotu i stosowania zgodnie z obowiązującym prawem. 3.5. W miejscu, gdzie Zamawiający dokonuje opisu przedmiotu zamówienia przez odniesienie do norm, europejskich ocen technicznych, aprobat, specyfikacji technicznych i systemów referencji technicznych, o których mowa w art. 30 ust. 1 pkt 2 i ust. 3 ustawy Prawo zamówień Publicznych, Zamawiający dopuszcza rozwiązania równoważne opisywanym, a odniesieniu takiemu towarzyszą wyrazy "lub równoważny". Wykonawca, który powołuje się na rozwiązania równoważne opisywanym przez Zamawiającego, jest obowiązany wykazać, że oferowane przez niego dostawy spełniają wymagania określone przez Zamawiającego. 3.6. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia: wyposażenie kuchni l.p. element ilość I Serwis obiadowo - kawowy dla 100 osób - wszystkie elementy wykonane z porcelany, kolor - biały, kształt talerzy, salaterek oraz półmisków- kwadrat; przystosowane do mycia w zmywarce oraz używania w mikrofali. Elementy zastawy z tej samej serii lub nieodbiegające wyglądem 1 Talerz głęboki 22 -23 cm przekątna 100 szt. 2 Talerz płytki 26-27 cm przekątna 100 szt. 3 Talerz deserowy 19 cm 100 szt. 4 Filiżanka 250 ml 100 szt. 5 Spodek pod filiżankę 100 szt. 6 Bulionówka min. 30 ml 100 szt. 7 Spodek pod bulionówkę 100 szt. 8 Mlecznik min. 150 ml 16 szt. 9 Cukiernica min. 300 ml 16 szt. 10 Półmisek 28 cm 16 szt. 11 Półmisek 23 cm 16 szt. 12 Zestaw solniczka, pieprzniczka +serwetnik 16 szt. 13 Patery do ciasta na stopce, szklane, średnica min. 30 cm 16 szt. 14 Wazy do zup pojemność min. 2,5l, z pokrywą 16 szt. 15 Salaterka min 14 cm średnicy 20 szt. 16 Salaterka min 17 cm średnicy 16 szt. 17 Salaterka/ półmisek do ryb min. 30 cm 16 szt. 18 Sosjerka 16 szt. II Elementy szklane: 19 kieliszki szklane 25 ml 100 szt. 20 lampka do szampana 150 -200 ml 100 szt. 21 literatka 100 szt. 22 lampka do wina 200-240 ml 100 szt. 23 szklanka do herbaty 250-300 ml 100 szt. 24 karafka - dzbanek z otworem lub uchwytem do serwisowania wina, wody, napojów 1,2l 16 szt. III Sztućce (stal nierdzewna - kolor srebrne): 25 Noże stołowe 100 szt. 26 Widelce stołowe 100 szt. 27 Widelczyki do ciasta 100 szt. 28 Łyżki stołowe 100 szt. 29 Łyżeczki 100 szt. IV Inne elementy wyposażenia: 30 Wazówka ze stali nierdzewnej min 28 cm długości, pojemość min 0,25l 3 szt. 31 Deska do krojenia - tworzywo sztuczne wymiary min. 30x20cm 3 szt. 32 Nóż do krojenia pieczywa (stal nierdzewna) 1 szt. 33 Nóż do porcjowania i filetowania mięsa 1 szt. 34 Nóż krótki do obierania, skrobania jarzyn 3 szt. 35 Nóż uniwersalny (do siekania) 2 szt. 36 Duże widelce do mięsa 3 szt. 37 Tłuczek do ziemniaków, stalowy 1 szt. 38 Tłuczek do mięsa, drewniany, okuwany 1 szt. 39 Szumówka , stal nierdzewna, długość min 30 cm 2 szt. 40 Łopatki kuchenne, materiał wykonania: bambus, dł. Min 30 cm 4 szt. 41 Korkociągi do wina, skrzydełkowy, materiał wykonania: stal 2 szt. 42 Koszyczki na pieczywo, materiał wykonania - ratan, liście palmy; min. długość: 24 cm 16 szt. 43 miski metalowe (duże) min. 28 cm średnicy, materiał wykonania stal nierdzewna 2 szt. 44 miski metalowe (różnej wielkości) 12-25 cm 2 zestawy (4 różne miski= zestaw) 45 durszlak do makaronu ze stali nierdzewnej 2 szt. 46 chochelki do zup, długość ramienia 25-30 cm, pojemność 0,1 - 0,3 l 16 szt. 47 trzepaczka, materiał wykonania stal nierdzewna, długość min. 25 cm 2 szt. V Garnki - stal nierdzewna; przystosowanie do używania na kuchence indukcyjnej 48 Garnek z nienagrzewającymi się uszami o pojemności 10-12l, podłoże ferromagnetyczne umożliwiające używanie na kuchence indukcyjnej + pokrywka, stal nierdzewna 3 szt. 49 Garnek z uszami o pojemności 5-7l ,podłoże ferromagnetyczne umożliwiające używanie na kuchence indukcyjnej + pokrywka, stal nierdzewna 3 szt. 50 Garnek z uszami o pojemności 3-4l, podłoże ferromagnetyczne umożliwiające używanie na kuchence indukcyjnej + pokrywka, stal nierdzewna 3 szt. 51 Rondel pojemności 2-2,5 l podłoże ferromagnetyczne umożliwiające używanie na kuchence indukcyjnej + pokrywka, stal nierdzewna 3 szt. 52 Patelnie o średnicy 25-30 cm (przystosowane do używania na kuchence indukcyjnej, z powłoką nieprzywierającą) 3 szt.

II.4) Informacja o częściach zamówienia:
Zamówienie było podzielone na części:

nie

II.5) Główny Kod CPV: 39221100-8


Dodatkowe kody CPV: 39221110-1, 39221120-4, 39221220-5, 39223000-1

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

Przetarg nieograniczony

III.2) Ogłoszenie dotyczy zakończenia dynamicznego systemu zakupów

nie

III.3) Informacje dodatkowe:

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 13/07/2020
IV.2) Całkowita wartość zamówienia

Wartość bez VAT 10832.61
Waluta pln

IV.3) INFORMACJE O OFERTACH

Liczba otrzymanych ofert: 5
w tym:
liczba otrzymanych ofert od małych i średnich przedsiębiorstw: 5
liczba otrzymanych ofert od wykonawców z innych państw członkowskich Unii Europejskiej: 0
liczba otrzymanych ofert od wykonawców z państw niebędących członkami Unii Europejskiej: 0
liczba ofert otrzymanych drogą elektroniczną: 0

IV.4) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0

IV.5) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA

Zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie:

nie


Nazwa wykonawcy: ADACOR Adam Korzeniowski
Email wykonawcy:
Adres pocztowy: ul. Kasztelańska 43, Budzistowo
Kod pocztowy: 78-100
Miejscowość: Kołobrzeg
Kraj/woj.: pomorskie

Wykonawca jest małym/średnim przedsiębiorcą:

tak

Wykonawca pochodzi z innego państwa członkowskiego Unii Europejskiej:

nie

Wykonawca pochodzi z innego państwa nie będącego członkiem Unii Europejskiej:

nie

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY/ WARTOŚCI ZAWARTEJ UMOWY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ/KOSZTEM

Cena wybranej oferty/wartość umowy 9943.62
Oferta z najniższą ceną/kosztem 9943.62
Oferta z najwyższą ceną/kosztem 32627.00
Waluta: pln

IV.7) Informacje na temat podwykonawstwa

Wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcy/podwykonawcom

nie


Wartość lub procentowa część zamówienia, jaka zostanie powierzona podwykonawcy lub podwykonawcom:

IV.8) Informacje dodatkowe:


IV.9) UZASADNIENIE UDZIELENIA ZAMÓWIENIA W TRYBIE NEGOCJACJI BEZ OGŁOSZENIA, ZAMÓWIENIA Z WOLNEJ RĘKI ALBO ZAPYTANIA O CENĘ


IV.9.1) Podstawa prawna

Postępowanie prowadzone jest w trybie na podstawie art. ustawy Pzp.

IV.9.2) Uzasadnienie wyboru trybu

Należy podać uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu oraz wyjaśnić, dlaczego udzielenie zamówienia jest zgodne z przepisami.

 

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.