eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Polkowice › Dostawa żywności na potrzeby Placówki Socjalizacyjnej Skarbek w Polkowicach

Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2012-12-13

Polkowice: Dostawa żywności na potrzeby Placówki Socjalizacyjnej Skarbek w Polkowicach
Numer ogłoszenia: 508470 - 2012; data zamieszczenia: 13.12.2012
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Placówka Socjalizacyjna "SKARBEK" , ul. Browarna 1, 59-100 Polkowice, woj. dolnośląskie, tel. 076 7239664 (61, 62, 63), faks 076 7239664.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.psskarbek.za.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Dostawa żywności na potrzeby Placówki Socjalizacyjnej Skarbek w Polkowicach.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: dostawy.

II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest Dostawa żywności na potrzeby Placówki Socjalizacyjnej Skarbek w Polkowicach. Zamówienie obejmuje: część II - mięso, produkty mięsne i wędliny - CPV: 15100000-9, część III - produkty mleczarskie - CPV: 15500000-3, część IV - owoce i warzywa - CPV: 15300000-1. Zarówno przedmiot jak i zakres zamówienia określony jest w Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia w postaci Formularza cenowego (załącznik nr 2 do SIWZ), który określa potrzeby asortymentowo - ilościowe Zamawiającego na okres od 01.01.2013 r do 30.06.2013 r. Zamawiający nie jest zobowiązany do zamówienia podanych w załączniku ilości. Ilość ta będzie wynikać z rzeczywistych potrzeb Zamawiającego w okresie obowiązywania umowy. Dostawy przedmiotu zamówienia w poszczególnych okresach czasu muszą być realizowane wg. odrębnych zamówień dokonywanych przez Zamawiającego telefonicznie lub faksem na jeden dzień roboczy przed planowaną dostawą..

II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie.

II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.10.00.00-9, 15.50.00.00-3, 15.30.00.00-1.

II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak, liczba części: 3.

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 30.06.2013.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.2) ZALICZKI

  • Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Ocena spełniania wymaganych warunków będzie dokonywana według kryterium spełnia - nie spełnia. Niespełnienie chociaż jednego z wymaganych warunków skutkować będzie wykluczeniem Dostawcy z postępowania.

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zgodnie z art. 26 ust. 2b ustawy, Dostawca może polegać na wiedzy i doświadczeniu, potencjale technicznym, osobach zdolnych do wykonania zamówienia lub zdolnościach finansowych innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nimi stosunków. W takiej sytuacji Dostawca zobowiązany jest udowodnić zamawiającemu, iż będzie dysponował niezbędnymi zasobami przez cały okres realizacji zamówienia. 2) Zgodnie z art.22 ust.2a ustawy, zamawiający żąda, aby w takiej sytuacji Dostawca przedstawił dokumenty potwierdzające spełnienie warunku opisanego w pkt.6 ppkt.2 i 3 specyfikacji oraz złożył pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy wykonaniu zamówienia. 3) Zamawiający uznaje, że w sytuacji gdy Dostawca nie posiada własnej wiedzy i doświadczenia to korzystanie z obcej wiedzy i doświadczenia możliwe jest wyłącznie poprzez złożenie oferty wspólnej, względnie ewentualne zlecenie części zamówienia podwykonawcy, który wymaganą wiedzę i doświadczenie posiada. 4. Zamawiający uzna, że Dostawca spełnia warunek wiedzy i doświadczenia, jeżeli wykaże że wykonał lub i wykonuje obecnie co najmniej dwie dostawy podobne do tych, stanowiących przedmiot niniejszego zamówienia, tzn. odpowiadającymi swoim rodzajem dostawom stanowiącym przedmiot niniejszego zamówienia

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zgodnie z art. 26 ust. 2b ustawy, Dostawca może polegać na wiedzy i doświadczeniu, potencjale technicznym, osobach zdolnych do wykonania zamówienia lub zdolnościach finansowych innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nimi stosunków. W takiej sytuacji Dostawca zobowiązany jest udowodnić zamawiającemu, iż będzie dysponował niezbędnymi zasobami przez cały okres realizacji zamówienia. 2. Zgodnie z art.22 ust.2a ustawy, zamawiający żąda, aby w takiej sytuacji Dostawca przedstawił dokumenty potwierdzające spełnienie warunku opisanego w pkt.6 ppkt.2 i 3 specyfikacji oraz złożył pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy wykonaniu zamówienia. 3. Zamawiający uznaje, że w sytuacji gdy Dostawca nie posiada własnej wiedzy i doświadczenia to korzystanie z obcej wiedzy i doświadczenia możliwe jest wyłącznie poprzez złożenie oferty wspólnej, względnie ewentualne zlecenie części zamówienia podwykonawcy, który wymaganą wiedzę i doświadczenie posiada.

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

  • III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:

    • wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, dostaw lub usług w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie
  • III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

    • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia
    • aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy
    • aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków lub zaświadczenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
    • aktualne zaświadczenie właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne, lub potwierdzenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
  • III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

    Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

    III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

    • nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
    • nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne albo że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawiony nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
    • nie orzeczono wobec niego zakazu ubiegania się o zamówienie - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
  • III.4.3.2) zaświadczenie właściwego organu sądowego lub administracyjnego miejsca zamieszkania albo zamieszkania osoby, której dokumenty dotyczą, w zakresie określonym w art. 24 ust. 1 pkt 4-8 ustawy - wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert - albo oświadczenie złożone przed notariuszem, właściwym organem sądowym, administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego odpowiednio miejsca zamieszkania osoby lub kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, jeżeli w miejscu zamieszkania osoby lub w kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, nie wydaje się takiego zaświadczenia

III.6) INNE DOKUMENTY

Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)

Wypełniony formularz ofertowy (wg załączonego wzoru nr 1 ), 2) decyzja wystawiona dla Dostawcy przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej (w przypadku producenta produktów pochodzenia zwierzęcego pozostającego pod nadzorem PIW) lub Państwowej Inspekcji Sanitarnej (gdy podmiot nie będący producentem pozostaje pod nadzorem PIS) o spełnieniu wymagań koniecznych do zapewnienia higieny w procesie produkcji lub w obrocie artykułami żywnościowymi oraz do zapewnienia właściwej jakości zdrowotnej tych artykułów; 3) dokument wystawiony dla Dostawcy przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej (w przypadku producenta produktów pochodzenia zwierzęcego pozostającego pod nadzorem PIW) lub Państwowej Inspekcji Sanitarnej (gdy podmiot nie będący producentem pozostaje pod nadzorem PIS) stwierdzający, że w procesie produkcji lub obrocie artykułami żywnościowymi jest stosowany system HACCP (dokument ten winien być wystawiony nie wcześniej niż 1 rok przed upływem terminu składania ofert); - dotyczy zakładów produkujących lub wprowadzających żywność do obrotu, które zgodnie z obowiązującymi przepisami podlegają takiemu obowiązkowi; jeżeli z tytułu prowadzonej działalności Dostawca nie podlega obowiązkowi wdrożenia i stosowania systemu HACCP przedstawi on stosowny dokument wystawiony dla producentów; 4) pełnomocnictwo podmiotów występujących wspólnie (jeżeli dotyczy), 5) pełnomocnictwo dla osoby/osób podpisującej ofertę i oświadczenia (jeśli uprawnienie tych osób nie wynika z innych dokumentów dołączonych do oferty), 6) zaparafowany projekt umowy.

III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: nie

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna: nie.

IV.3) ZMIANA UMOWY

Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: tak

Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian

Może wystąpic zmiana zapisu w umowie - w przypadku zmiany ustawowej stawki podatku VAT.

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.psskarbek.za.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Placówka Socjalizacyjna SKARBEK, ul. Browarna 1, 59-100 Polkowice- Tablica Ogłoszeń obok sekretariatu..

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 27.12.2012 godzina 09:50, miejsce: Placówka Socjalizacyjna SKARBEK, ul. Browarna 1, 59-100 Polkowice- SEKRETARIAT , ( parter budynku-łącznik)..

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH

CZĘŚĆ Nr: 2 NAZWA: MIĘSO, PRODUKTY MIĘSNE I WĘDLINY.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: WĘDLINY: Kiełbasa śląska wieprzowa-55 kg, Boczek surowy wędzony-35 kg, Szynka konserwowa-15 kg, Kiełbasa biała surowa- 5 kg, Mortadela wieprzowa- 12 kg, Ogonówka wieprzowa- 10 kg, Parówka cienka wieprzowa- 25 kg, Kiełbasa podsuszana drobiowa- 10 kg, Szynka-polędwica drobiowa- 15 kg, Szynka sopocka- 15 kg, Pasztet drobiowy- 20 kg, Pasztet wieprzowy- 15 kg, Szynka złocista- 10 kg, Mielonka wieprzowa- 35 kg, Kiełbasa podwawelska wieprz. 20 kg, Kiełbasa zwyczajna- 30 kg, Filecik opiekany-15 kg, Kiełbasa szynkowa wieprz.-6 kg, Lunchmeat królewski- 20 kg, Kiełbasa krakowska sucha 15 kg, Serdelki wieprzowe-drobiowe-20 kg, Kabanos dębowy- 2 kg, Kiełbasa żywiecka wieprzowa- 5 kg, Kiełbasa polska wędzona- 10 kg, Kiełbasa jałowcowa-1 kg. MIĘSO: Mięso stekowe wieprzowe- 20 kg,, Mięso mielone wieprz-wołowe -70 kg,, Kości wędzone- 20 kg,, Kości wieprzowe- 45 kg, Porcja rosołowa- 80 kg, Kurczak świeży-55 kg,, Żołądki drobiowe- 20 kg,, Wątróbka drobiowa-16 kg,, Udka z kurczaka-50 kg,, Ćwiartki z kurczaka- 30 kg,, Filet drobiowy z kurczaka- 60 kg,, Skrzydełka z kurczaka-45 kg,, Łopatka b / k- 80 kg,, Schab b / k - 40 kg,, Karczek bk.-40 kg,, Żeberka wieprzowe- 15 kg,, Kaszanka wieprzowa-15 kg,,.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.10.00.00-9.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 30.06.2013.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 3 NAZWA: PRODUKTY MLECZARSKIE.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Mleko pasteryzowane -zawartość tłuszczu 2,0 % , op. karton 1 l- 1 130,00 litra, Jogurt mix smaków owocowy -wartość energetyczna w 100g produktu 77 kcal, białka 1,8g op.125g- 300 szt, Jogurt naturalny, zawartość tłuszczu 2 % - wartość energetyczna w 100 g produktu 59 kcal,białka 4,2 g,op. kubek 400 g-60 szt,, Serek wiejski - wartość energetyczna w 100g produktu 112 kcal,białka12g,op 200g 100 szt,, Śmietana-zawartość tłuszczu 12% ,wartość energetyczna w 100g produktu 134 kcal,białka 2,7 g, op. kubek 400 g-150 szt,,Śmietana- zawartość tłuszczu 18%,wartość energetyczna w 100g produktu 186 kcal,białka 2,8g, op. kubek 400 g-60 szt.,,Serek homogenizowany,termizowany,mix smaków- wartość energetyczna w 100g produktu136 kcal,białka 5,0g, op.150 g-250 szt,, Twaróg śmietankowy tłusty-20 kg,, Jogurt pitny,mix smaków-wartość energetyczna w100g produktu 64 kcal,białka 3,1g, op. 330 g-120 szt,, Maślanka - zawartość tłuszczu 1,5 % - mix smaków, op. butelka 1 litr-90 szt,, Deser o smaku czekoladowym lub waniliowym z bitą śmietanką- wartość energetyczna w 100g produktu 108 kcal,białka1,4 g ,op.175 g- 300 szt,,Ser żółty- salami- 20 kg,, Ser żółty- gouda-40 kg,, Serek kanapkowy mix smaków -wartość energetyczna w 100g produktu 255 kcal,białka 6 g,op.150 g- 80 szt,, Ser topiony bloczek- zawartość tłuszczu 27%, mix smaków, op.100g - 180 szt,, Kefir - wartość energetyczna w 100g produktu 43 kcal,białka 3,0g op. butelka 400g -120 szt, Deser czekoladowy - op. 55g.-200 szt,, Ser twarogowy półtłusty -zawartość tłuszczu 4%, op. 1 kg--50 kg,, Ser topiony plasterkowany mix smaków-wartość energetyczna w 100 g produktu 276 kcal,białka15,0g,op.150g-80 szt,, Ser twarogowy chudy - zawartość tłuszczu 0,5%-10 kg,, Śmietanka kremówka 30% ,op. karton 1 litr- 4 l,, Mleko słodzone gotowane -wartość energetyczna w 100 g produktu 297 kcal, białka 6,8g,op.510 g -10 szt,,.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.50.00.00-3.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 30.06.2013.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 4 NAZWA: OWOCE i WARZYWA..

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: OWOCE: Banan-35 kg, Cytryna- 30 kg, Jabłka- 200 kg, Gruszka- 50 kg, Kiwi--10 kg, Mandarynka- 30 kg, Pomarańcz- 35 kg, Truskawka świeża-15 kg,, Arbuz-15 kg,, Nektarynka-15 kg,, WARZYWA: Burak czerwony- 70 kg, Botwinka- 30 pęczek, Cebula-110 kg, Czosnek surowy-40 szt,Szczaw świeży-40 pęczków,, Kapusta biała-100 kg,, Kapusta czerwona-30 kg,, Kapusta kwaszona-110 kg,, Kapusta młoda-45 szt,, Kapusta pekińska-35 kg,, Kapusta włoska-10 kg,, Koperek-140 pęczek, Marchew korzeń-250 kg,, Ogórek zielony -100 kg, Ogórek kwaszony-100 kg,, Papryka świeża (różne kolory)- 25 kg,,Pieczarka-45 kg,, Pietruszka korzeń-95 kg,, Pietruszka natka--160 pęczków Pomidor-85 kg,, Por-70 kg,, Rzodkiewka-35 szt,, Rzodkiew biała--15 kg,, Sałata zielona-75 szt,, Seler korzeń-80 kg, Szczypiorek-80 szt, Ziemniaki- 1 850.00 kg..

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.30.00.00-1.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 30.06.2013.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.