To jest wynik przetargu. Zobacz tak¿e tre¶æ przetargu, którego dotyczy to og³oszenie
Og³oszenie z dnia 2018-07-03
Og³oszenie nr 500153373-N-2018 z dnia 03-07-2018 r.
O¶rodek Pomocy Spo³ecznej: Przygotowanie, dostawa i wydawanie obiadów dwudaniowych dla uczniów w placówkach szkolnych z terenu Miasta i Gminy Gryfice - Szko³y Podstawowej Nr 3 (Budynek A i B), Szko³y Podstawowej Nr 4 (Budynek A i B), Szko³y Podstawowej w Trzyg³owie (Budynek A i B), Szko³y Podstawowej w Górzycy, Szko³y Podstawowej w Prusinowie.
OG£OSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Us³ugi
Zamieszczanie og³oszenia:
obowi±zkowe
Og³oszenie dotyczy:
zamówienia publicznego
Zamówienie dotyczy projektu lub programu wspó³finansowanego ze ¶rodków Unii Europejskiej
nie
Zamówienie by³o przedmiotem og³oszenia w Biuletynie Zamówieñ Publicznych:
tak
Numer og³oszenia: 575285-N-2018
Og³oszenie o zmianie og³oszenia zosta³o zamieszczone w Biuletynie Zamówieñ Publicznych:
nie
SEKCJA I: ZAMAWIAJ¡CY
I. 1) NAZWA I ADRES:
O¶rodek Pomocy Spo³ecznej, Krajowy numer identyfikacyjny 81266552100000,
ul. Plac Zwyciêstwa
37,
72300
Gryfice, woj.
zachodniopomorskie, pañstwo
Polska, tel.
913 843 345, e-mail
opsgryfice@ops.gryfice.eu, faks
913 843 345.
Adres strony internetowej (url): www.bip.gminagryfice.pl
I.2) RODZAJ ZAMAWIAJ¡CEGO:
Jednostki organizacyjne administracji samorz±dowej
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiaj±cego:
Przygotowanie, dostawa i wydawanie obiadów dwudaniowych dla uczniów w placówkach szkolnych z terenu Miasta i Gminy Gryfice - Szko³y Podstawowej Nr 3 (Budynek A i B), Szko³y Podstawowej Nr 4 (Budynek A i B), Szko³y Podstawowej w Trzyg³owie (Budynek A i B), Szko³y Podstawowej w Górzycy, Szko³y Podstawowej w Prusinowie.
Numer referencyjny(je¿eli dotyczy):OPS.PN.260.1.3.2018
II.2) Rodzaj zamówienia:
Us³ugi
II.3) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielko¶æ, zakres, rodzaj i ilo¶æ dostaw, us³ug lub robót budowlanych lub okre¶lenie zapotrzebowania i wymagañ ) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - okre¶lenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, us³ugê lub roboty budowlane:1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie, dostawa, w³asnym transportem, w termoizolacyjnych pojemnikach lub termosach i wydawanie obiadów dwudaniowych dla uczniów w placówkach szkolnych z terenu miasta i gminy Gryfice w dniach nauki do koñca roku szkolnego 2018/2019. Z przygotowania i dostawy posi³ków wy³±cza siê dni wolne od nauki szkolnej, przerwy ¶wi±teczne, ferie oraz inne dni wolne od nauki okre¶lone przez dyrektorów szkó³.Szacunkowa ³±czna ilo¶æ uczniów wynosi 181 osób (102 uczniów poni¿ej 10 roku ¿ycia - ma³a porcja oraz 79 uczniów powy¿ej 10 roku ¿ycia - du¿a porcja). Ma³a porcja obiadowa stanowi 3/4 porcji du¿ej. Szczegó³owy wykaz uczniów z podzia³em na poszczególne szko³y oraz wiek znajduje siê w Rozdziale 1 SIWZ.Podane ilo¶ci s± szacunkowe i w czasie obowi±zywania umowy mog± ulec zmianie, co oznacza, ¿e nie stanowi± ostatecznego wymiaru zamówienia, w wyniku czego nie mog± byæ podstaw± do zg³aszania roszczeñ z tytu³u niezrealizowanych dostaw lub podstaw± odmowy wykonania zamówienia. Wykonawcy bêdzie przys³ugiwa³o prawo do wynagrodzenia wy³±cznie za faktycznie dostarczone posi³ki. 2. Posi³ki powinny byæ przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego ¿ywienia, sporz±dzane z pe³nowarto¶ciowych produktów posiadaj±cych aktualne terminy wa¿no¶ci, urozmaicone, lekkostrawne oraz atrakcyjne pod wzglêdem organoleptycznym. Wykonawca ponosi odpowiedzialno¶æ za jako¶æ posi³ku, temperaturê w chwili podania oraz jego walory smakowe i estetyczne. Posi³ki musz± posiadaæ warto¶æ od¿ywcz± i energetyczn± zgodn± z wymogami i normami ¿ywienia dzieci i m³odzie¿y w wieku 7-16 lat zalecanymi i opracowanymi przez Instytutu ¯ywno¶ci i ¯ywienia w Warszawie. Wykonawca zobowi±zuje siê do realizacji przedmiotu zamówienia tj. Przygotowania i transportu posi³ków zgodnie z zasadami okre¶lonymi w obowi±zuj±cych przepisach a w szczególno¶ci w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeñstwie ¿ywno¶ci i ¿ywienia (Dz. U. z 2017 r., poz. 149 z pó¼n. zm.) ³±cznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy w szczególno¶ci Rozporz±dzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup ¶rodków spo¿ywczych przeznaczonych do sprzeda¿y dzieciom i m³odzie¿y w jednostkach systemu o¶wiaty oraz wymagañ, jakie musz± spe³niaæ ¶rodki spo¿ywcze stosowane w ramach ¿ywienia zbiorowego dzieci i m³odzie¿y w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r., poz. 1154). Wykonawca zapewni na w³asny koszt naczynia wymagane do spo¿ycia posi³ków tj. talerze, sztuæce, szklanki oraz zadba o ich utrzymanie w czysto¶ci i sterylizacjê oraz potrzebny do tego sprzêt zgodnie z obowi±zuj±cymi przepisami lub zapewni naczynia jednorazowego u¿ytku ze sztuæcami dostosowane do temperatury i wymaganej ilo¶ci posi³ku. Transport posi³ków musi odbywaæ siê z zachowaniem odpowiednich parametrów temperatur stosowanych podczas transportu potraw. Wykonawca zobowi±zany bêdzie do odbioru z terenu placówek o¶wiatowych zu¿ytych jednorazowych naczyñ po posi³kach i sztuæców. 3. Jad³ospis uk³adany bêdzie przez Wykonawcê na okres 10 dni ¿ywieniowych, w trakcie których obiady dwudaniowe powinny odpowiadaæ nastêpuj±cym wymaganiom: 3.1 zupy - nale¿y przygotowaæ na wywarach jarskich (warzywnych) lub miêsnych z dodatkiem g³ównego sk³adnika, bez u¿ycia koncentratów spo¿ywczych z wyj±tkiem koncentratów z naturalnych sk³adników. Przeciêtna waga jednej porcji zupy (du¿ej porcji) - 300 - 350g; 3.2 drugie danie (du¿a porcja) - powinno sk³adaæ siê z produktów bia³kowych, pochodzenia zwierzêcego - miêso, ryby, drób - porcja - 100g (120 g surowca wykorzystanego do przygotowania potrawy bez wzglêdu na rodzaj potrawy) np. sztuka miêsa, go³±bki, gulasz itp., produktów bogatych w wêglowodany z³o¿one - ziemniaki, kasza, ry¿, makaron - porcja 200g, lub danie typu kluski, pierogi, nale¶niki - porcja 400g, oraz dodatek warzywny - surówki, warzywa gotowane - porcja 150g. Ma³a porcja stanowi ¾ porcji du¿ej. W dziesiêciodniowym menu: - sztuka miêsa typu: udko, pier¶, sznycel, schabowy, bitki, zrazy, gulasz itp. musz± wystêpowaæ 4 razy - w tym 2 razy drobiowe; podawane miêso nie mo¿e byæ t³uste i przero¶niête; - dania z wykorzystaniem miêsa mielonego typu: spaghetti, kotlety mielone, pulpety, klopsiki, go³±bki - 2 razy w tym raz z miêsa drobiowego; - danie rybne tj. filet wy³±cznie z ryb morskich z wolnego po³owu typu dorsz, mintaj, morszczuk (sma¿ony b±d¼ pieczony) - 1 raz; - dania m±czne typu: pierogi, nale¶niki, kopytka, knedle, pyzy, placki ziemniaczane, kartacze - 3 razy; W dni postne - ryba oraz danie m±czne bezmiêsne. Wyklucza siê podawanie dañ z podrobów oraz dañ typu: kaszanka, bigos, jajka gotowane, ¶led¼ a tak¿e wykorzystywania produktów zawieraj±cych miêso oddzielane mechanicznie (MOM) np. parówki, mortadela. Drugim daniem nie mo¿e byæ kie³basa i ³azanki z kapust±. Zamawiaj±cy nie dopuszcza zast±pienia dodatku wêglowodanowego typu ziemniaki, makaron, kasza - pieczywem. Nie uznaje siê jako miêsny sk³adnik drugiego dania skrzyde³ek podanych w ca³o¶ci. Zamawiaj±cy nie uznaje fasolki po bretoñsku jako danie miêsne i dopuszcza jej serwowanie w miejsce dania m±cznego nie czê¶ciej ni¿ 1 raz na 30 dni menu. Zamawiaj±cy nie okre¶la jak czêsto stosowaæ warzywa gotowane i ¶wie¿e, Wykonawca powinien dostosowaæ dodatek warzywny do rodzaju przygotowanego posi³ku w zale¿no¶ci czy bêdzie to danie obiadowe miêsne czy m±czne. W przypadku dañ "na s³odko" typu nale¶niki, wykonawca zamiast warzyw serwuje dodatek owocowy 100 g. 3.3 Napój (kompot) - w ilo¶ci 200ml dla ka¿dej grupy wiekowej tj. do du¿ej i ma³ej porcji. Zamawiaj±cy wymaga serwowania kompotu gotowanego z owoców, nie dopuszcza siê napojów produkowanych z zagêszczonych syropów glukozowo - fruktozowych o smaku owocowym. Dozwolone jest s³odzenie naturalnym miodem pszczelim. 3.4 Jad³ospis uk³adany bêdzie przez Wykonawcê na okres 10 dni ¿ywieniowych i dostarczany do dyrektorów szkó³ i Zmawiaj±cego najpó¼niej w pierwszym dniu ¿ywieniowym. Wszelkie sugestie dyrektorów szkó³ i Zamawiaj±cego co do zmiany danego posi³ku bêd± uwzglêdniane przez Wykonawcê. Nie dopuszcza siê powtarzalno¶ci tego samego posi³ku w 10-dniowym menu. 4. Wykonawca musi posiadaæ zezwolenie na prowadzenie dzia³alno¶ci cateringowej oraz na transport posi³ków. Wykonawca bêdzie dostarcza³ posi³ki do w/w palcówek w³asnym transportem w termosach gwarantuj±cych utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jako¶ci przewo¿onych potraw. Naczynia transportowe, w których przewo¿ona jest ¿ywno¶æ musz± byæ czyste, bez uszkodzeñ, bez znacz±cych zmian fizycznych mog±cych przyczyniæ siê do zagro¿enia epidemiologicznego. Wykonawca zobowi±zany jest do posiadania ¶rodków transportu dopuszczonych do przewozu posi³ków przez Inspekcjê Sanitarn±. Ka¿dorazowo na pro¶bê Zamawiaj±cego, wykonawca jest zobowi±zany do przed³o¿enia Ksi±¿ki kontroli sanitarnej samochodu. 5. Posi³ki musz± byæ sporz±dzone na bazie produktów najwy¿szej jako¶ci, zgodnych ze standardami HACCP. Posi³ki musz± byæ wykonywane z naturalnych produktów metod± tradycyjn±, nie mo¿na u¿ywaæ produktów typu instant. Zamawiaj±cy nie dopuszcza wykonania posi³ków poprzez podgrzewanie gotowych dañ garma¿eryjnych czy mro¿onych np. klopsy, go³±bki itp. Dodatkowo: 5.1 zamawiaj±cy zakazuje stosowania: produktów z glutaminianem sodu, produktów z zawarto¶ci± barwników, konserwantów i zagêszczaczy szkodliwych dla zdrowia, 5.2 sosy powinny byæ przygotowane na wywarach miêsno - warzywnych/ nie z proszku, bez dodatku octu i kostek bulionowych. 6. Wydawanie posi³ków w poszczególnych szko³ach, odbêdzie siê w godzinach uzgodnionych z dyrektorami szkó³ w przedziale czasowym pomiêdzy godz.10.30 a godz. 12.30. 7. Koszty leczenia ucznia, jakie powstan± na skutek zatrucia pokarmowego z winy Wykonawcy, a tak¿e zwi±zane z zatruciem roszczenia odszkodowawcze opiekunów prawnych ucznia, bêd± obci±¿a³y ca³kowicie Wykonawcê. 8. Wykonawca jest zobowi±zany do pobierania i przechowywania próbek potraw w zak³adzie, w którym potrawy te zosta³y wyprodukowane, z ka¿dego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawarto¶ci próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek. Pobierane próbki s± udostêpniane organom Pañstwowej Inspekcji Sanitarnej na ¿±danie tych organów. 9. Wykonawca zobowi±zuje siê do zagospodarowania odpadów powstaj±cych w zwi±zku z realizacj± zamówienia. 10. Wszelkie zmiany w ilo¶ci dañ obiadowych, zamawiaj±cy przekazywaæ bêdzie faksem lub telefonicznie, nie pó¼niej ni¿ 24 godziny przed ich wykonaniem. 11. Zamawiaj±cy informuje, i¿ zgodnie z art. 29 ust. 3a ustawy Pzp wymaga, aby czynno¶ci sk³adaj±ce siê na wykonanie przedmiotu zamówienia tj. czynno¶ci z zakresu przygotowania posi³ków dla dzieci uczêszczaj±cych do placówek o¶wiatowych zlokalizowanych na terenie Gminy Gryfice by³y wykonywane w oparciu o osoby zatrudnione na umowê o pracê w rozumieniu art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (Dz. U. z 2018 r. poz. 108 z pó¼n. zm.). Sposób dokumentowania zatrudnienia osób, uprawnienia Zamawiaj±cego w zakresie kontroli spe³nienia przez Wykonawcê ww. wymagañ oraz sankcji z tytu³u nie spe³nienia tych wymagañ okre¶lono w Rozdziale IV SIWZ - Wzór umowy.
II.4) Informacja o czê¶ciach zamówienia:Zamówienie by³o podzielone na czê¶ci:
nie
II.5) G³ówny Kod CPV: 55.32.10.00 - Us³ugi przygotowywania posi³ków
SEKCJA III: PROCEDURA
III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
Przetarg nieograniczony
III.2) Og³oszenie dotyczy zakoñczenia dynamicznego systemu zakupów
nie
III.3) Informacje dodatkowe:
SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA
|
|
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA:
29/06/2018 IV.2) Ca³kowita warto¶æ zamówienia
Warto¶æ bez VAT
205176.10
Liczba otrzymanych ofert:
1
IV.5) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA
Zamówienie zosta³o udzielone wykonawcom wspólnie ubiegaj±cym siê o udzielenie:
nie
Nazwa wykonawcy: Samodzielny Publiczny Zespó³ Zak³adów Opieki Zdrowotnej w Gryficach w Gryficach
nie Wykonawca pochodzi z innego pañstwa cz³onkowskiego Unii Europejskiej:nie Wykonawca pochodzi z innego pañstwa nie bêd±cego cz³onkiem Unii Europejskiej:nie IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY/ WARTO¦CI ZAWARTEJ UMOWY ORAZ O OFERTACH Z NAJNI¯SZ¡ I NAJWY¯SZ¡ CEN¡/KOSZTEM
Cena wybranej oferty/warto¶æ umowy
221590.19
Wykonawca przewiduje powierzenie wykonania czê¶ci zamówienia podwykonawcy/podwykonawcom nie Warto¶æ lub procentowa czê¶æ zamówienia, jaka zostanie powierzona podwykonawcy lub podwykonawcom: IV.8) Informacje dodatkowe:
|
IV.9) UZASADNIENIE UDZIELENIA ZAMÓWIENIA W TRYBIE NEGOCJACJI BEZ OG£OSZENIA, ZAMÓWIENIA Z WOLNEJ RÊKI ALBO ZAPYTANIA O CENÊ
IV.9.1) Podstawa prawna
Postêpowanie prowadzone jest w trybie na podstawie art. ustawy Pzp.
IV.9.2) Uzasadnienie wyboru trybu
Nale¿y podaæ uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu oraz wyja¶niæ, dlaczego udzielenie zamówienia jest zgodne z przepisami.
INNE PRZETARGI Z GRYFIC
wiêcej: przetargi w Gryficach »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- dostawa posi³ków gotowych (cateringu) oraz serwisu kawowego dla uczestników turnieju szachowego zorganizowanego w ramach projektu "£ódzkie gra w szachy"
- ¦wiadczenie us³ug w zakresie ca³odziennego ¿ywienia pacjentów Oddzia³u Rehabilitacyjnego oraz Oddzia³u Rehabilitacji Pulmonologicznej w Krzy¿ewie - powtórka
- Us³uga cateringu dla uczestników projektu "Dzi¶ uczeñ - jutro student"
- "¦wiadczenie us³ug i dostaw na potrzeby organizacji wydarzenia Antidotum Airshow Leszno 2024"
- ¦wiadczenie us³ugi gastronomicznej w zakresie ca³odziennego wy¿ywienia osób zatrzymanych i osadzonych w Policyjnej Izbie Dziecka Komendy Wojewódzkiej Policji w Szczecinie
- ¦wiadczenie us³ug kateringu z obs³ug± kelnersk± na rzecz Nadle¶nictwa Cisna w oparciu o wydzier¿awione od Zamawiaj±cego: lokal u¿ytkowy, wyposa¿enie i urz±dzenia kuchenne
Uwaga: podstaw± prezentowanych tutaj informacji s± dane publikowane przez Urz±d Zamówieñ Publicznych w Biuletynie Zamówieñ Publicznych. Tre¶æ og³oszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z tre¶ci± tego¿ og³oszenia dostêpn± w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dok³ada wszelkich starañ, aby zamieszczone tutaj informacje by³y kompletne i zgodne z prawd±. Nie mo¿e jednak zagwarantowaæ ich poprawno¶ci i nie ponosi ¿adnej odpowiedzialno¶ci za jakiekolwiek szkody powsta³e w wyniku korzystania z nich.