eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Gryfice › Przygotowanie, dostawa i wydawanie obiadów dwudaniowych dla uczniów w placówkach szkolnych z terenu Miasta i Gminy Gryfice - Szko³y Podstawowej Nr 3 (Budynek A i B), Szko³y Podstawowej Nr 4 (Budynek A i B), Szko³y Podstawowej w Trzyg³owie (Budynek A i B), Szko³y Podstawowej w Górzycy, Szko³y Podstawowej w Prusinowie

Porêczenia kontraktowe dla firm startuj±cych w przetargach publicznych


Ten przetarg zosta³ ju¿ zakoñczony. Zobacz wynik tego przetargu



Og³oszenie z dnia 2018-06-19



Og³oszenie nr 575285-N-2018 z dnia 2018-06-19 r.

O¶rodek Pomocy Spo³ecznej: Przygotowanie, dostawa i wydawanie obiadów dwudaniowych dla uczniów w placówkach szkolnych z terenu Miasta i Gminy Gryfice - Szko³y Podstawowej Nr 3 (Budynek A i B), Szko³y Podstawowej Nr 4 (Budynek A i B), Szko³y Podstawowej w Trzyg³owie (Budynek A i B), Szko³y Podstawowej w Górzycy, Szko³y Podstawowej w Prusinowie
OG£OSZENIE O ZAMÓWIENIU - Us³ugi

Zamieszczanie og³oszenia: Zamieszczanie obowi±zkowe

Og³oszenie dotyczy: Zamówienia publicznego

Zamówienie dotyczy projektu lub programu wspó³finansowanego ze ¶rodków Unii Europejskiej

Nie


Nazwa projektu lub programu

O zamówienie mog± ubiegaæ siê wy³±cznie zak³ady pracy chronionej oraz wykonawcy, których dzia³alno¶æ, lub dzia³alno¶æ ich wyodrêbnionych organizacyjnie jednostek, które bêd± realizowa³y zamówienie, obejmuje spo³eczn± i zawodow± integracjê osób bêd±cych cz³onkami grup spo³ecznie marginalizowanych

Nie


Nale¿y podaæ minimalny procentowy wska¼nik zatrudnienia osób nale¿±cych do jednej lub wiêcej kategorii, o których mowa w art. 22 ust. 2 ustawy Pzp, nie mniejszy ni¿ 30%, osób zatrudnionych przez zak³ady pracy chronionej lub wykonawców albo ich jednostki (w %)

SEKCJA I: ZAMAWIAJ¡CY

Postêpowanie przeprowadza centralny zamawiaj±cy

Nie

Postêpowanie przeprowadza podmiot, któremu zamawiaj±cy powierzy³/powierzyli przeprowadzenie postêpowania

Nie

Informacje na temat podmiotu któremu zamawiaj±cy powierzy³/powierzyli prowadzenie postêpowania:
Postêpowanie jest przeprowadzane wspólnie przez zamawiaj±cych

Nie


Je¿eli tak, nale¿y wymieniæ zamawiaj±cych, którzy wspólnie przeprowadzaj± postêpowanie oraz podaæ adresy ich siedzib, krajowe numery identyfikacyjne oraz osoby do kontaktów wraz z danymi do kontaktów:

Postêpowanie jest przeprowadzane wspólnie z zamawiaj±cymi z innych pañstw cz³onkowskich Unii Europejskiej

Nie

W przypadku przeprowadzania postêpowania wspólnie z zamawiaj±cymi z innych pañstw cz³onkowskich Unii Europejskiej - maj±ce zastosowanie krajowe prawo zamówieñ publicznych:
Informacje dodatkowe:

I. 1) NAZWA I ADRES: O¶rodek Pomocy Spo³ecznej, krajowy numer identyfikacyjny 81266552100000, ul. Plac Zwyciêstwa  37 , 72300   Gryfice, woj. zachodniopomorskie, pañstwo Polska, tel. 913 843 345, e-mail opsgryfice@ops.gryfice.eu, faks 913 843 345.
Adres strony internetowej (URL): www.bip.gminagryfice.pl
Adres profilu nabywcy:
Adres strony internetowej pod którym mo¿na uzyskaæ dostêp do narzêdzi i urz±dzeñ lub formatów plików, które nie s± ogólnie dostêpne

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJ¡CEGO: Jednostki organizacyjne administracji samorz±dowej

I.3) WSPÓLNE UDZIELANIE ZAMÓWIENIA (je¿eli dotyczy):

Podzia³ obowi±zków miêdzy zamawiaj±cymi w przypadku wspólnego przeprowadzania postêpowania, w tym w przypadku wspólnego przeprowadzania postêpowania z zamawiaj±cymi z innych pañstw cz³onkowskich Unii Europejskiej (który z zamawiaj±cych jest odpowiedzialny za przeprowadzenie postêpowania, czy i w jakim zakresie za przeprowadzenie postêpowania odpowiadaj± pozostali zamawiaj±cy, czy zamówienie bêdzie udzielane przez ka¿dego z zamawiaj±cych indywidualnie, czy zamówienie zostanie udzielone w imieniu i na rzecz pozosta³ych zamawiaj±cych):

I.4) KOMUNIKACJA:
Nieograniczony, pe³ny i bezpo¶redni dostêp do dokumentów z postêpowania mo¿na uzyskaæ pod adresem (URL)

Tak
www.bip.gminagryfice.pl


Adres strony internetowej, na której zamieszczona bêdzie specyfikacja istotnych warunków zamówienia

Tak
www.bip.gminagryfice.pl


Dostêp do dokumentów z postêpowania jest ograniczony - wiêcej informacji mo¿na uzyskaæ pod adresem

Nie


Oferty lub wnioski o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu nale¿y przesy³aæ:
Elektronicznie

Nie
adres


Dopuszczone jest przes³anie ofert lub wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu w inny sposób:
Nie
Inny sposób:

Wymagane jest przes³anie ofert lub wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu w inny sposób:
Nie
Inny sposób:
Ofertê nale¿y z³o¿yæ w formie pisemnej w sekretariacie O¶rodka Pomocy Spo³ecznej pok. 8
Adres:
72-300 Gryfice, ul. Plac Zwyciêstwa 37


Komunikacja elektroniczna wymaga korzystania z narzêdzi i urz±dzeñ lub formatów plików, które nie s± ogólnie dostêpne

Nie
Nieograniczony, pe³ny, bezpo¶redni i bezp³atny dostêp do tych narzêdzi mo¿na uzyskaæ pod adresem: (URL)

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA


II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiaj±cego: Przygotowanie, dostawa i wydawanie obiadów dwudaniowych dla uczniów w placówkach szkolnych z terenu Miasta i Gminy Gryfice - Szko³y Podstawowej Nr 3 (Budynek A i B), Szko³y Podstawowej Nr 4 (Budynek A i B), Szko³y Podstawowej w Trzyg³owie (Budynek A i B), Szko³y Podstawowej w Górzycy, Szko³y Podstawowej w Prusinowie
Numer referencyjny: OPS.PN.260.1.3.2018
Przed wszczêciem postêpowania o udzielenie zamówienia przeprowadzono dialog techniczny

Nie


II.2) Rodzaj zamówienia: Us³ugi
II.3) Informacja o mo¿liwo¶ci sk³adania ofert czê¶ciowych
Zamówienie podzielone jest na czê¶ci:

Nie
Oferty lub wnioski o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu mo¿na sk³adaæ w odniesieniu do:

Zamawiaj±cy zastrzega sobie prawo do udzielenia ³±cznie nastêpuj±cych czê¶ci lub grup czê¶ci:

Maksymalna liczba czê¶ci zamówienia, na które mo¿e zostaæ udzielone zamówienie jednemu wykonawcy:



II.4) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielko¶æ, zakres, rodzaj i ilo¶æ dostaw, us³ug lub robót budowlanych lub okre¶lenie zapotrzebowania i wymagañ ) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - okre¶lenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, us³ugê lub roboty budowlane: 1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie, dostawa, w³asnym transportem, w termoizolacyjnych pojemnikach lub termosach i wydawanie obiadów dwudaniowych dla uczniów w placówkach szkolnych z terenu miasta i gminy Gryfice w dniach nauki do koñca roku szkolnego 2018/2019. Z przygotowania i dostawy posi³ków wy³±cza siê dni wolne od nauki szkolnej, przerwy ¶wi±teczne, ferie oraz inne dni wolne od nauki okre¶lone przez dyrektorów szkó³. Szacunkowa ³±czna ilo¶æ uczniów wynosi 181 osób (102 uczniów poni¿ej 10 roku ¿ycia - ma³a porcja oraz 79 uczniów powy¿ej 10 roku ¿ycia - du¿a porcja). Ma³a porcja obiadowa stanowi 3/4 porcji du¿ej. Szczegó³owy wykaz uczniów z podzia³em na poszczególne placówki szkolne oraz wiek znajduje siê w Rozdziale 1 SIWZ. Podane ilo¶ci s± szacunkowe i w czasie obowi±zywania umowy mog± ulec zmianie, co oznacza, ¿e nie stanowi± ostatecznego wymiaru zamówienia, w wyniku czego nie mog± byæ podstaw± do zg³aszania roszczeñ z tytu³u niezrealizowanych dostaw lub podstaw± odmowy wykonania zamówienia. Wykonawcy bêdzie przys³ugiwa³o prawo do wynagrodzenia wy³±cznie za faktycznie dostarczone posi³ki. 2. Posi³ki powinny byæ przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego ¿ywienia, sporz±dzane z pe³nowarto¶ciowych produktów posiadaj±cych aktualne terminy wa¿no¶ci, urozmaicone, lekkostrawne oraz atrakcyjne pod wzglêdem organoleptycznym. Wykonawca ponosi odpowiedzialno¶æ za jako¶æ posi³ku, temperaturê w chwili podania oraz jego walory smakowe i estetyczne. Posi³ki musz± posiadaæ warto¶æ od¿ywcz± i energetyczn± zgodn± z wymogami i normami ¿ywienia dzieci i m³odzie¿y w wieku 7-16 lat zalecanymi i opracowanymi przez Instytutu ¯ywno¶ci i ¯ywienia w Warszawie. Wykonawca zobowi±zuje siê do realizacji przedmiotu zamówienia tj. Przygotowania i transportu posi³ków zgodnie z zasadami okre¶lonymi w obowi±zuj±cych przepisach a w szczególno¶ci w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeñstwie ¿ywno¶ci i ¿ywienia (Dz. U. z 2017 r., poz. 149 z pó¼n. zm.) ³±cznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy w szczególno¶ci Rozporz±dzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup ¶rodków spo¿ywczych przeznaczonych do sprzeda¿y dzieciom i m³odzie¿y w jednostkach systemu o¶wiaty oraz wymagañ, jakie musz± spe³niaæ ¶rodki spo¿ywcze stosowane w ramach ¿ywienia zbiorowego dzieci i m³odzie¿y w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r., poz. 1154). Wykonawca zapewni na w³asny koszt naczynia wymagane do spo¿ycia posi³ków tj. talerze, sztuæce, szklanki oraz zadba o ich utrzymanie w czysto¶ci i sterylizacjê oraz potrzebny do tego sprzêt zgodnie z obowi±zuj±cymi przepisami lub zapewni naczynia jednorazowego u¿ytku ze sztuæcami dostosowane do temperatury i wymaganej ilo¶ci posi³ku. Transport posi³ków musi odbywaæ siê z zachowaniem odpowiednich parametrów temperatur stosowanych podczas transportu potraw. Wykonawca zobowi±zany bêdzie do odbioru z terenu placówek o¶wiatowych zu¿ytych jednorazowych naczyñ po posi³kach i sztuæców. 3. Jad³ospis uk³adany bêdzie przez Wykonawcê na okres 10 dni ¿ywieniowych, w trakcie których obiady dwudaniowe powinny odpowiadaæ nastêpuj±cym wymaganiom: 3.1 zupy - nale¿y przygotowaæ na wywarach jarskich (warzywnych) lub miêsnych z dodatkiem g³ównego sk³adnika, bez u¿ycia koncentratów spo¿ywczych z wyj±tkiem koncentratów z naturalnych sk³adników. Przeciêtna waga jednej porcji zupy (du¿ej porcji) - 300 - 350g; 3.2 drugie danie (du¿a porcja) - powinno sk³adaæ siê z produktów bia³kowych, pochodzenia zwierzêcego - miêso, ryby, drób - porcja - 100g (120 g surowca wykorzystanego do przygotowania potrawy bez wzglêdu na rodzaj potrawy) np. sztuka miêsa, go³±bki, gulasz itp., produktów bogatych w wêglowodany z³o¿one - ziemniaki, kasza, ry¿, makaron - porcja 200g, lub danie typu kluski, pierogi, nale¶niki - porcja 400g, oraz dodatek warzywny - surówki, warzywa gotowane - porcja 150g. Ma³a porcja stanowi 3/4 porcji du¿ej. W dziesiêciodniowym menu: - sztuka miêsa typu: udko, pier¶, sznycel, schabowy, bitki, zrazy, gulasz itp. musz± wystêpowaæ 4 razy - w tym 2 razy drobiowe; podawane miêso nie mo¿e byæ t³uste i przero¶niête; - dania z wykorzystaniem miêsa mielonego typu: spaghetti, kotlety mielone, pulpety, klopsiki, go³±bki - 2 razy w tym raz z miêsa drobiowego; - danie rybne tj. filet wy³±cznie z ryb morskich z wolnego po³owu typu dorsz, mintaj, morszczuk (sma¿ony b±d¼ pieczony) - 1 raz; - dania m±czne typu: pierogi, nale¶niki, kopytka, knedle, pyzy, placki ziemniaczane, kartacze - 3 razy; W dni postne - ryba oraz danie m±czne bezmiêsne. Wyklucza siê podawanie dañ z podrobów oraz dañ typu: kaszanka, bigos, jajka gotowane, ¶led¼ a tak¿e wykorzystywania produktów zawieraj±cych miêso oddzielane mechanicznie (MOM) np. parówki, mortadela. Drugim daniem nie mo¿e byæ kie³basa i ³azanki z kapust±. Zamawiaj±cy nie dopuszcza zast±pienia dodatku wêglowodanowego typu ziemniaki, makaron, kasza - pieczywem. Nie uznaje siê jako miêsny sk³adnik drugiego dania skrzyde³ek podanych w ca³o¶ci. Zamawiaj±cy nie uznaje fasolki po bretoñsku jako danie miêsne i dopuszcza jej serwowanie w miejsce dania m±cznego nie czê¶ciej ni¿ 1 raz na 30 dni menu. Zamawiaj±cy nie okre¶la jak czêsto stosowaæ warzywa gotowane i ¶wie¿e, Wykonawca powinien dostosowaæ dodatek warzywny do rodzaju przygotowanego posi³ku w zale¿no¶ci czy bêdzie to danie obiadowe miêsne czy m±czne. W przypadku dañ "na s³odko" typu nale¶niki, wykonawca zamiast warzyw serwuje dodatek owocowy 100 g. 3.3 Napój (kompot) - w ilo¶ci 200ml dla ka¿dej grupy wiekowej tj. do du¿ej i ma³ej porcji. Zamawiaj±cy wymaga serwowania kompotu gotowanego z owoców, nie dopuszcza siê napojów produkowanych z zagêszczonych syropów glukozowo - fruktozowych o smaku owocowym. Dozwolone jest s³odzenie naturalnym miodem pszczelim. 3.4 Jad³ospis uk³adany bêdzie przez Wykonawcê na okres 10 dni ¿ywieniowych i dostarczany do dyrektorów szkó³ i Zmawiaj±cego najpó¼niej w pierwszym dniu ¿ywieniowym. Wszelkie sugestie dyrektorów szkó³ i Zamawiaj±cego co do zmiany danego posi³ku bêd± uwzglêdniane przez Wykonawcê. Nie dopuszcza siê powtarzalno¶ci tego samego posi³ku w 10-dniowym menu. 4. Wykonawca musi posiadaæ zezwolenie na prowadzenie dzia³alno¶ci cateringowej oraz na transport posi³ków. Wykonawca bêdzie dostarcza³ posi³ki do w/w palcówek w³asnym transportem w termosach gwarantuj±cych utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jako¶ci przewo¿onych potraw. Naczynia transportowe, w których przewo¿ona jest ¿ywno¶æ musz± byæ czyste, bez uszkodzeñ, bez znacz±cych zmian fizycznych mog±cych przyczyniæ siê do zagro¿enia epidemiologicznego. Wykonawca zobowi±zany jest do posiadania ¶rodków transportu dopuszczonych do przewozu posi³ków przez Inspekcjê Sanitarn±. Ka¿dorazowo na pro¶bê Zamawiaj±cego, wykonawca jest zobowi±zany do przed³o¿enia Ksi±¿ki kontroli sanitarnej samochodu. 5. Posi³ki musz± byæ sporz±dzone na bazie produktów najwy¿szej jako¶ci, zgodnych ze standardami HACCP. Posi³ki musz± byæ wykonywane z naturalnych produktów metod± tradycyjn±, nie mo¿na u¿ywaæ produktów typu instant. Zamawiaj±cy nie dopuszcza wykonania posi³ków poprzez podgrzewanie gotowych dañ garma¿eryjnych czy mro¿onych np. klopsy, go³±bki itp. Dodatkowo: 5.1 zamawiaj±cy zakazuje stosowania: produktów z glutaminianem sodu, produktów z zawarto¶ci± barwników, konserwantów i zagêszczaczy szkodliwych dla zdrowia, 5.2 sosy powinny byæ przygotowane na wywarach miêsno - warzywnych/ nie z proszku, bez dodatku octu i kostek bulionowych. 6. Wydawanie posi³ków w poszczególnych szko³ach, odbêdzie siê w godzinach uzgodnionych z dyrektorami szkó³ w przedziale czasowym pomiêdzy godz.10.30 a godz. 12.30. 7. Koszty leczenia ucznia, jakie powstan± na skutek zatrucia pokarmowego z winy Wykonawcy, a tak¿e zwi±zane z zatruciem roszczenia odszkodowawcze opiekunów prawnych ucznia, bêd± obci±¿a³y ca³kowicie Wykonawcê. 8. Wykonawca jest zobowi±zany do pobierania i przechowywania próbek potraw w zak³adzie, w którym potrawy te zosta³y wyprodukowane, z ka¿dego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawarto¶ci próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek. Pobierane próbki s± udostêpniane organom Pañstwowej Inspekcji Sanitarnej na ¿±danie tych organów. 9. Wykonawca zobowi±zuje siê do zagospodarowania odpadów powstaj±cych w zwi±zku z realizacj± zamówienia. 10. Wszelkie zmiany w ilo¶ci dañ obiadowych, zamawiaj±cy przekazywaæ bêdzie faksem lub telefonicznie, nie pó¼niej ni¿ 24 godziny przed ich wykonaniem. 11. Zamawiaj±cy informuje, i¿ zgodnie z art. 29 ust. 3a ustawy Pzp wymaga, aby czynno¶ci sk³adaj±ce siê na wykonanie przedmiotu zamówienia tj. czynno¶ci z zakresu przygotowania posi³ków dla dzieci uczêszczaj±cych do placówek o¶wiatowych zlokalizowanych na terenie Gminy Gryfice by³y wykonywane w oparciu o osoby zatrudnione na umowê o pracê w rozumieniu art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (Dz. U. z 2018 r. poz. 108 z pó¼n. zm.). Sposób dokumentowania zatrudnienia osób, uprawnienia Zamawiaj±cego w zakresie kontroli spe³nienia przez Wykonawcê ww. wymagañ oraz sankcji z tytu³u nie spe³nienia tych wymagañ okre¶lono w Rozdziale IV SIWZ - Wzór umowy.

II.5) G³ówny kod CPV: 55.32.10.00 - Us³ugi przygotowywania posi³ków
Dodatkowe kody CPV:


II.6) Ca³kowita warto¶æ zamówienia (je¿eli zamawiaj±cy podaje informacje o warto¶ci zamówienia):
Warto¶æ bez VAT:
Waluta:


(w przypadku umów ramowych lub dynamicznego systemu zakupów - szacunkowa ca³kowita maksymalna warto¶æ w ca³ym okresie obowi±zywania umowy ramowej lub dynamicznego systemu zakupów)


II.7) Czy przewiduje siê udzielenie zamówieñ, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt 6 i 7 lub w art. 134 ust. 6 pkt 3 ustawy Pzp: Nie
Okre¶lenie przedmiotu, wielko¶ci lub zakresu oraz warunków na jakich zostan± udzielone zamówienia, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt 6 lub w art. 134 ust. 6 pkt 3 ustawy Pzp:
II.8) Okres, w którym realizowane bêdzie zamówienie lub okres, na który zosta³a zawarta umowa ramowa lub okres, na który zosta³ ustanowiony dynamiczny system zakupów:
miesi±cach:    lub dniach:
lub
data rozpoczêcia: 2018-09-04   lub zakoñczenia:

II.9) Informacje dodatkowe: Termin wykonania zamówienia od 04.09.2018 w dni nauki do koñca roku szkolnego 2018/2019

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WARUNKI UDZIA£U W POSTÊPOWANIU

III.1.1) Kompetencje lub uprawnienia do prowadzenia okre¶lonej dzia³alno¶ci zawodowej, o ile wynika to z odrêbnych przepisów
Okre¶lenie warunków: Zamawiaj±cy stawia szczegó³owe wymagania w zakresie oceny tych zdolno¶ci. O udzielenie zamówienia mo¿e ubiegaæ siê wykonawca, który posiada aktualn± na dzieñ z³o¿enia oferty decyzjê wydan± przez w³a¶ciwego pañstwowego inspektora sanitarnego w zakresie dysponowania pomieszczeniami dopuszczonymi do przygotowywania posi³ków obiadowych od surowca do gotowego wyrobu oraz dystrybucji gotowych posi³ków w ramach cateringu lub za¶wiadczenie o wpisie do rejestru zak³adów podlegaj±cych urzêdowej kontroli organów Pañstwowej Inspekcji Sanitarnej wydane przez w³a¶ciwego Pañstwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego wymagane na podstawie przepisów ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeñstwie ¿ywno¶ci i ¿ywienia (t.j. Dz. U z 2017r poz. 149 ze zm), z którego bêdzie wynikaæ, ¿e Wykonawca dysponuje pomieszczeniami dopuszczonymi do przygotowywania posi³ków obiadowych od surowca do gotowego wyrobu oraz dystrybucji gotowych posi³ków w ramach cateringu. A tak¿e decyzjê inspektora sanitarnego o dopuszczeniu ¶rodka transportu do przewozu posi³ków dla potrzeb zbiorowego ¿ywienia Wykonawca potwierdza spe³nianie warunku w pierwszej kolejno¶ci poprzez z³o¿enie wraz z ofert± O¶wiadczenia w³asnego, o którym mowa w pkt. X.1. SIWZ
Informacje dodatkowe
III.1.2) Sytuacja finansowa lub ekonomiczna
Okre¶lenie warunków: Zamawiaj±cy stawia szczegó³owe wymagania w zakresie oceny tych zdolno¶ci. O udzielenie zamówienia mo¿e ubiegaæ siê wykonawca, który posiada polisê, a w przypadku jej braku innego dokumentu potwierdzaj±cego, ¿e wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialno¶ci cywilnej w zakresie prowadzonej dzia³alno¶ci na sumê ubezpieczenia minimum 100.000,00 z³. Wykonawca potwierdza spe³nianie warunku w pierwszej kolejno¶ci poprzez z³o¿enie wraz z ofert± O¶wiadczenia w³asnego, o którym mowa w pkt. X.1. SIWZ
Informacje dodatkowe
III.1.3) Zdolno¶æ techniczna lub zawodowa
Okre¶lenie warunków: Zamawiaj±cy stawia szczegó³owe wymagania w zakresie oceny tych zdolno¶ci: a) Wykonawca musi wykazaæ, ¿e wykona³ lub wykonuje minimum dwie us³ugi polegaj±ce na ¿ywieniu zbiorowym (minimum 80 osób dziennie) tj. przygotowaniu wraz z wydaniem posi³ków obiadowych w szczególno¶ci dla uczniów szkó³, pacjentów szpitala, podopiecznych domów pomocy spo³ecznej itp. odpowiadaj±c± swoim rodzajem i warto¶ci± us³ugom stanowi±cym przedmiot zamówienia, trwaj±ce nieprzerwanie minimum 6 miesiêcy ka¿da. Wykonawca powinien przedstawiæ wykaz wykonanych lub wykonywanych us³ug, w okresie ostatnich trzech lat przed up³ywem terminu sk³adania ofert, a je¿eli okres prowadzenia dzia³alno¶ci jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich warto¶ci, przedmiotu oraz daty i miejsca wykonania z wykorzystaniem wzoru okre¶lonego w Rozdziale III SIWZ. b) Wykonawca musi wykazaæ, ¿e dysponuje osob± posiadaj±c± kwalifikacje do wykonywania zawodu dietetyka. Zgodnie ze stanowiskiem Ministerstwa Zdrowia dietetykiem jest osoba, która ukoñczy³a policealn± szko³ê ¶redni± i uzyska³a dyplom dietetyka albo osoba, która ukoñczy³a szko³ê wy¿sz± na kierunku lub w specjalno¶ci dietetyka realizuj±c± w programie nauczania co najmniej tre¶æ kszta³cenia oraz liczbê godzin objête podstaw± programow± kszta³cenia w zawodzie dietetyk i uzyska³a tytu³ licencjata lub magistra. Wykonawca potwierdza spe³nianie warunku w pierwszej kolejno¶ci poprzez z³o¿enie wraz z ofert± O¶wiadczenia w³asnego, o którym mowa w pkt. X.1. SIWZ.
Zamawiaj±cy wymaga od wykonawców wskazania w ofercie lub we wniosku o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu imion i nazwisk osób wykonuj±cych czynno¶ci przy realizacji zamówienia wraz z informacj± o kwalifikacjach zawodowych lub do¶wiadczeniu tych osób: Tak
Informacje dodatkowe:

III.2) PODSTAWY WYKLUCZENIA

III.2.1) Podstawy wykluczenia okre¶lone w art. 24 ust. 1 ustawy Pzp
III.2.2) Zamawiaj±cy przewiduje wykluczenie wykonawcy na podstawie art. 24 ust. 5 ustawy Pzp Tak Zamawiaj±cy przewiduje nastêpuj±ce fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak (podstawa wykluczenia okre¶lona w art. 24 ust. 5 pkt 1 ustawy Pzp)


Tak (podstawa wykluczenia okre¶lona w art. 24 ust. 5 pkt 4 ustawy Pzp)




III.3) WYKAZ O¦WIADCZEÑ SK£ADANYCH PRZEZ WYKONAWCÊ W CELU WSTÊPNEGO POTWIERDZENIA, ¯E NIE PODLEGA ON WYKLUCZENIU ORAZ SPE£NIA WARUNKI UDZIA£U W POSTÊPOWANIU ORAZ SPE£NIA KRYTERIA SELEKCJI

O¶wiadczenie o niepodleganiu wykluczeniu oraz spe³nianiu warunków udzia³u w postêpowaniu
Tak
O¶wiadczenie o spe³nianiu kryteriów selekcji
Nie

III.4) WYKAZ O¦WIADCZEÑ LUB DOKUMENTÓW , SK£ADANYCH PRZEZ WYKONAWCÊ W POSTÊPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNO¦CI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 3 USTAWY PZP:

III.5) WYKAZ O¦WIADCZEÑ LUB DOKUMENTÓW SK£ADANYCH PRZEZ WYKONAWCÊ W POSTÊPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNO¦CI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 1 USTAWY PZP

III.5.1) W ZAKRESIE SPE£NIANIA WARUNKÓW UDZIA£U W POSTÊPOWANIU:
Na potwierdzenie spe³niania warunków udzia³u w postêpowaniu Wykonawca sk³ada: 1 Aktualn± na dzieñ z³o¿enia oferty decyzjê wydan± przez w³a¶ciwego pañstwowego inspektora sanitarnego w zakresie dysponowania pomieszczeniami dopuszczonymi do przygotowywania posi³ków obiadowych od surowca do gotowego wyrobu oraz dystrybucji gotowych posi³ków w ramach cateringu lub za¶wiadczenie o wpisie do rejestru zak³adów podlegaj±cych urzêdowej kontroli organów Pañstwowej Inspekcji Sanitarnej wydane przez w³a¶ciwego Pañstwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego wymagane na podstawie przepisów ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeñstwie ¿ywno¶ci i ¿ywienia (t.j. Dz. U z 2017r poz. 149 ze zm), z którego bêdzie wynikaæ, ¿e Wykonawca dysponuje pomieszczeniami dopuszczonymi do przygotowywania posi³ków obiadowych od surowca do gotowego wyrobu oraz dystrybucji gotowych posi³ków w ramach cateringu. A tak¿e decyzjê inspektora sanitarnego o dopuszczeniu ¶rodka transportu do przewozu posi³ków dla potrzeb zbiorowego ¿ywienia. 2 Aktualn± polisê, a w przypadku jej braku innego dokumentu potwierdzaj±cego, ¿e wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialno¶ci cywilnej w zakresie prowadzonej dzia³alno¶ci na sumê ubezpieczenia minimum 100.000,00 z³. 3 Wykaz us³ug wykonanych lub wykonywanych nie wcze¶niej ni¿ w okresie ostatnich 3 lat przed up³ywem terminu sk³adania ofert, a je¿eli okres prowadzenia dzia³alno¶ci jest krótszy - w tym okresie wraz z podaniem ich warto¶ci, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których us³ugi te zosta³y wykonane, z za³±czeniem dowodów okre¶laj±cych czy te us³ugi zosta³y wykonane lub s± wykonywane nale¿ycie, przy czym dowodami, o których mowa, s± referencje b±d¼ inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego us³ugi by³y wykonywane lub s± wykonywane, a je¿eli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze wykonawca nie jest w stanie uzyskaæ tych dokumentów - o¶wiadczenie wykonawcy; w przypadku ¶wiadczeñ nadal wykonywanych referencje b±d¼ inne dokumenty potwierdzaj±ce ich nale¿yte wykonywanie powinny byæ wydane nie wcze¶niej ni¿ 3 miesi±ce przed up³ywem terminu sk³adania ofert - z wykorzystaniem wzoru okre¶lonego w Rozdziale III SIWZ. W przypadku, gdy Zamawiaj±cy jest podmiotem, na rzecz którego us³ugi wykazane w wykazie zosta³y wcze¶niej wykonane, Wykonawca nie ma obowi±zku przedk³adania dokumentów po¶wiadczaj±cych, ¿e wykazane us³ugi zosta³y wykonane lub s± wykonywane nale¿ycie. 4 Wykaz osób, skierowanych przez wykonawcê do realizacji zamówienia publicznego, w szczególno¶ci odpowiedzialnych za ¶wiadczenie us³ug, kontrolê jako¶ci lub kierowanie robotami budowlanymi, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, uprawnieñ, do¶wiadczenia i wykszta³cenia niezbêdnych do wykonania zamówienia publicznego, a tak¿e zakresu wykonywanych przez nie czynno¶ci oraz informacj± o podstawie do dysponowania tymi osobami - z wykorzystaniem wzoru okre¶lonego w Rozdziale III SIWZ.
III.5.2) W ZAKRESIE KRYTERIÓW SELEKCJI:

III.6) WYKAZ O¦WIADCZEÑ LUB DOKUMENTÓW SK£ADANYCH PRZEZ WYKONAWCÊ W POSTÊPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNO¦CI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 2 USTAWY PZP

III.7) INNE DOKUMENTY NIE WYMIENIONE W pkt III.3) - III.6)

1. Do oferty Wykonawca zobowi±zany jest za³±czyæ: 1). Formularz ofertowy, 2) Dokument lub dokumenty, z których bêdzie wynikaæ upowa¿nienie do podpisania oferty, np. aktualny odpis z w³a¶ciwego rejestru, aktualne za¶wiadczenie o wpisie do centralnej ewidencji i informacji o dzia³alno¶ci gospodarczej, aktualny statut spó³ki lub aktualny rejestr handlowy, inne. Je¿eli dokumenty, o których mowa w zdaniu pierwszym mo¿na uzyskaæ za pomoc± bezp³atnych i ogólnodostêpnych baz danych, w szczególno¶ci rejestrów publicznych w rozumieniu ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji dzia³alno¶ci podmiotów realizuj±cych zadania publiczne (Dz. U. z 2017 r. poz. 570) wykonawca podaje tylko adres URL i je¿eli potrzeba kod do pobrania dokumentu. Wykonawcy z Polski nie musz± podawaæ tych informacji. W/w dokumenty mo¿na z³o¿yæ w oryginale lub kopii po¶wiadczonej za zgodno¶æ z orygina³em przez wykonawcê. Je¿eli uprawnienie do reprezentacji osoby podpisuj±cej ofertê nie wynika z za³±czonego dokumentu, o którym mowa w zdaniu pierwszym, do oferty nale¿y do³±czyæ tak¿e pe³nomocnictwo w oryginale lub w postaci kopii po¶wiadczonej notarialnie. 2. Wykonawca mo¿e w celu potwierdzenia spe³niania warunków udzia³u w postêpowaniu, w stosownych sytuacjach oraz w odniesieniu do konkretnego zamówienia, lub jego czê¶ci, polegaæ na zdolno¶ciach technicznych lub zawodowych innych podmiotów, niezale¿nie od charakteru prawnego ³±cz±cych go z nim stosunków prawnych. Wykonawca, który polega na zdolno¶ciach innych podmiotów, musi udowodniæ zamawiaj±cemu, ¿e realizuj±c zamówienie, bêdzie dysponowa³ niezbêdnymi zasobami tych podmiotów, w szczególno¶ci przedstawiaj±c zobowi±zanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbêdnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia. Zobowi±zanie, o którym mowa w zdaniu pierwszym wykonawca za³±cza do oferty w formie pisemnej. Z dokumentu do³±czonego do oferty (np. zobowi±zania), musi wynikaæ w szczególno¶ci: 1) zakres dostêpnych wykonawcy zasobów innego podmiotu; 2) sposób wykorzystania zasobów innego podmiotu, przez wykonawcê, przy wykonywaniu zamówienia publicznego; 3) zakres i okres udzia³u innego podmiotu przy wykonywaniu zamówienia publicznego; 4) czy podmiot, na zdolno¶ciach którego wykonawca polega w odniesieniu do warunków udzia³u w postêpowaniu dotycz±cych wykszta³cenia, kwalifikacji zawodowych lub do¶wiadczenia, zrealizuje roboty budowlane lub us³ugi, których wskazane zdolno¶ci dotycz±. 3. Wykonawca, w terminie 3 dni od zamieszczenia na stronie internetowej informacji z otwarcia ofert, o której mowa w art. 86 ust. 3 ustawy Pzp, bez uprzedniego wezwania przez zamawiaj±cego, przekazuje zamawiaj±cemu o¶wiadczenie o przynale¿no¶ci lub braku przynale¿no¶ci do tej samej grupy kapita³owej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy Pzp z innym wykonawc± lub wykonawcami, którzy z³o¿yli oferty lub oferty czê¶ciowe. Wraz ze z³o¿eniem o¶wiadczenia, wykonawca mo¿e przedstawiæ dowody, ¿e powi±zania z innym wykonawc± nie prowadz± do zak³ócenia konkurencji w postêpowaniu o udzielenie zamówienia.

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) OPIS
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: Przetarg nieograniczony
IV.1.2) Zamawiaj±cy ¿±da wniesienia wadium:

Nie
Informacja na temat wadium


IV.1.3) Przewiduje siê udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia:

Nie
Nale¿y podaæ informacje na temat udzielania zaliczek:


IV.1.4) Wymaga siê z³o¿enia ofert w postaci katalogów elektronicznych lub do³±czenia do ofert katalogów elektronicznych:

Nie
Dopuszcza siê z³o¿enie ofert w postaci katalogów elektronicznych lub do³±czenia do ofert katalogów elektronicznych:
Nie
Informacje dodatkowe:


IV.1.5.) Wymaga siê z³o¿enia oferty wariantowej:

Nie
Dopuszcza siê z³o¿enie oferty wariantowej
Nie
Z³o¿enie oferty wariantowej dopuszcza siê tylko z jednoczesnym z³o¿eniem oferty zasadniczej:


IV.1.6) Przewidywana liczba wykonawców, którzy zostan± zaproszeni do udzia³u w postêpowaniu
(przetarg ograniczony, negocjacje z og³oszeniem, dialog konkurencyjny, partnerstwo innowacyjne)

Liczba wykonawców  
Przewidywana minimalna liczba wykonawców
Maksymalna liczba wykonawców  
Kryteria selekcji wykonawców:


IV.1.7) Informacje na temat umowy ramowej lub dynamicznego systemu zakupów:

Umowa ramowa bêdzie zawarta:

Czy przewiduje siê ograniczenie liczby uczestników umowy ramowej:

Przewidziana maksymalna liczba uczestników umowy ramowej:

Informacje dodatkowe:

Zamówienie obejmuje ustanowienie dynamicznego systemu zakupów:

Adres strony internetowej, na której bêd± zamieszczone dodatkowe informacje dotycz±ce dynamicznego systemu zakupów:

Informacje dodatkowe:

W ramach umowy ramowej/dynamicznego systemu zakupów dopuszcza siê z³o¿enie ofert w formie katalogów elektronicznych:

Przewiduje siê pobranie ze z³o¿onych katalogów elektronicznych informacji potrzebnych do sporz±dzenia ofert w ramach umowy ramowej/dynamicznego systemu zakupów:


IV.1.8) Aukcja elektroniczna
Przewidziane jest przeprowadzenie aukcji elektronicznej (przetarg nieograniczony, przetarg ograniczony, negocjacje z og³oszeniem) Nie
Nale¿y podaæ adres strony internetowej, na której aukcja bêdzie prowadzona:

Nale¿y wskazaæ elementy, których warto¶ci bêd± przedmiotem aukcji elektronicznej:
Przewiduje siê ograniczenia co do przedstawionych warto¶ci, wynikaj±ce z opisu przedmiotu zamówienia:

Nale¿y podaæ, które informacje zostan± udostêpnione wykonawcom w trakcie aukcji elektronicznej oraz jaki bêdzie termin ich udostêpnienia:
Informacje dotycz±ce przebiegu aukcji elektronicznej:
Jaki jest przewidziany sposób postêpowania w toku aukcji elektronicznej i jakie bêd± warunki, na jakich wykonawcy bêd± mogli licytowaæ (minimalne wysoko¶ci post±pieñ):
Informacje dotycz±ce wykorzystywanego sprzêtu elektronicznego, rozwi±zañ i specyfikacji technicznych w zakresie po³±czeñ:
Wymagania dotycz±ce rejestracji i identyfikacji wykonawców w aukcji elektronicznej:
Informacje o liczbie etapów aukcji elektronicznej i czasie ich trwania:


Czas trwania:

Czy wykonawcy, którzy nie z³o¿yli nowych post±pieñ, zostan± zakwalifikowani do nastêpnego etapu:
Warunki zamkniêcia aukcji elektronicznej:


IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert:
IV.2.2) Kryteria
KryteriaZnaczenie
cena oferty (C)60,00
odleg³o¶æ transportu posi³ków od miejsca przygotowania siedziby zamawiaj±cego, która stanowi punkt ¶rodkowy pomiêdzy najdalej wysuniêtymi szko³ami tj. Górzyc± i Trzyg³owem z dok³adno¶ci± do 100 metrów (O)40,00

IV.2.3) Zastosowanie procedury, o której mowa w art. 24aa ust. 1 ustawy Pzp (przetarg nieograniczony)
Tak
IV.3) Negocjacje z og³oszeniem, dialog konkurencyjny, partnerstwo innowacyjne
IV.3.1) Informacje na temat negocjacji z og³oszeniem
Minimalne wymagania, które musz± spe³niaæ wszystkie oferty:

Przewidziane jest zastrze¿enie prawa do udzielenia zamówienia na podstawie ofert wstêpnych bez przeprowadzenia negocjacji
Przewidziany jest podzia³ negocjacji na etapy w celu ograniczenia liczby ofert:
Nale¿y podaæ informacje na temat etapów negocjacji (w tym liczbê etapów):

Informacje dodatkowe


IV.3.2) Informacje na temat dialogu konkurencyjnego
Opis potrzeb i wymagañ zamawiaj±cego lub informacja o sposobie uzyskania tego opisu:

Informacja o wysoko¶ci nagród dla wykonawców, którzy podczas dialogu konkurencyjnego przedstawili rozwi±zania stanowi±ce podstawê do sk³adania ofert, je¿eli zamawiaj±cy przewiduje nagrody:

Wstêpny harmonogram postêpowania:

Podzia³ dialogu na etapy w celu ograniczenia liczby rozwi±zañ:
Nale¿y podaæ informacje na temat etapów dialogu:


Informacje dodatkowe:

IV.3.3) Informacje na temat partnerstwa innowacyjnego
Elementy opisu przedmiotu zamówienia definiuj±ce minimalne wymagania, którym musz± odpowiadaæ wszystkie oferty:

Podzia³ negocjacji na etapy w celu ograniczeniu liczby ofert podlegaj±cych negocjacjom poprzez zastosowanie kryteriów oceny ofert wskazanych w specyfikacji istotnych warunków zamówienia:

Informacje dodatkowe:

IV.4) Licytacja elektroniczna
Adres strony internetowej, na której bêdzie prowadzona licytacja elektroniczna:

Adres strony internetowej, na której jest dostêpny opis przedmiotu zamówienia w licytacji elektronicznej:

Wymagania dotycz±ce rejestracji i identyfikacji wykonawców w licytacji elektronicznej, w tym wymagania techniczne urz±dzeñ informatycznych:

Sposób postêpowania w toku licytacji elektronicznej, w tym okre¶lenie minimalnych wysoko¶ci post±pieñ:

Informacje o liczbie etapów licytacji elektronicznej i czasie ich trwania:

Czas trwania:

Wykonawcy, którzy nie z³o¿yli nowych post±pieñ, zostan± zakwalifikowani do nastêpnego etapu:

Termin sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w licytacji elektronicznej:
Data: godzina:
Termin otwarcia licytacji elektronicznej:

Termin i warunki zamkniêcia licytacji elektronicznej:


Istotne dla stron postanowienia, które zostan± wprowadzone do tre¶ci zawieranej umowy w sprawie zamówienia publicznego, albo ogólne warunki umowy, albo wzór umowy:


Wymagania dotycz±ce zabezpieczenia nale¿ytego wykonania umowy:


Informacje dodatkowe:

IV.5) ZMIANA UMOWY
Przewiduje siê istotne zmiany postanowieñ zawartej umowy w stosunku do tre¶ci oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: Tak
Nale¿y wskazaæ zakres, charakter zmian oraz warunki wprowadzenia zmian:
Zamawiaj±cy na podstawie art. 144 ust.1 ustawy Pzp, przewiduje mo¿liwo¶æ dokonania zmian postanowieñ zawartej umowy w stosunku do tre¶ci oferty, na podstawie, której dokonano wyboru Wykonawcy, jedynie w zakresie okre¶lonym we wzorze umowy - Rozdzia³ IV SIWZ
IV.6) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.6.1) Sposób udostêpniania informacji o charakterze poufnym (je¿eli dotyczy):

¦rodki s³u¿±ce ochronie informacji o charakterze poufnym

IV.6.2) Termin sk³adania ofert lub wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu:
Data: 2018-06-27, godzina: 11:00,
Skrócenie terminu sk³adania wniosków, ze wzglêdu na piln± potrzebê udzielenia zamówienia (przetarg nieograniczony, przetarg ograniczony, negocjacje z og³oszeniem):
Nie
Wskazaæ powody:

Jêzyk lub jêzyki, w jakich mog± byæ sporz±dzane oferty lub wnioski o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu
> Polski
IV.6.3) Termin zwi±zania ofert±: do: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu sk³adania ofert)
IV.6.4) Przewiduje siê uniewa¿nienie postêpowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania ¶rodków pochodz±cych z bud¿etu Unii Europejskiej oraz niepodlegaj±cych zwrotowi ¶rodków z pomocy udzielonej przez pañstwa cz³onkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które mia³y byæ przeznaczone na sfinansowanie ca³o¶ci lub czê¶ci zamówienia:
IV.6.5) Przewiduje siê uniewa¿nienie postêpowania o udzielenie zamówienia, je¿eli ¶rodki s³u¿±ce sfinansowaniu zamówieñ na badania naukowe lub prace rozwojowe, które zamawiaj±cy zamierza³ przeznaczyæ na sfinansowanie ca³o¶ci lub czê¶ci zamówienia, nie zosta³y mu przyznane
IV.6.6) Informacje dodatkowe:

ZA£¡CZNIK I - INFORMACJE DOTYCZ¡CE OFERT CZʦCIOWYCH







Podziel siê

Poleæ ten przetarg znajomemu poleæ

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstaw± prezentowanych tutaj informacji s± dane publikowane przez Urz±d Zamówieñ Publicznych w Biuletynie Zamówieñ Publicznych. Tre¶æ og³oszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z tre¶ci± tego¿ og³oszenia dostêpn± w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dok³ada wszelkich starañ, aby zamieszczone tutaj informacje by³y kompletne i zgodne z prawd±. Nie mo¿e jednak zagwarantowaæ ich poprawno¶ci i nie ponosi ¿adnej odpowiedzialno¶ci za jakiekolwiek szkody powsta³e w wyniku korzystania z nich.


Je¶li chcesz dodaæ og³oszenie do serwisu, zapoznaj siê z nasz± ofert±:

chcê zamieszczaæ og³oszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwê miasta, dla którego chcesz znale¼æ jednostkê ZUS.