eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Gorzów Wlkp. › Świadczenie usług cateringowych w zakresie przygotowania i dostawy gotowych posiłkówII śniadania oraz obiadu - I danie i obiadu II danie dla uczniów Zespołu Szkół Mistrzostwa Sportowego w Gorzowie Wlkp. w roku szkolnym 2017/2018.

To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie



Ogłoszenie z dnia 2017-08-21

Ogłoszenie nr 500015663-N-2017 z dnia 21-08-2017 r.

Zespół Szkół Mistrzostwa Sportowego: Świadczenie usług cateringowych w zakresie przygotowania i dostawy gotowych posiłków: II śniadania oraz obiadu - I danie i obiadu II danie dla uczniów Zespołu Szkół Mistrzostwa Sportowego w Gorzowie Wlkp. w roku szkolnym 2017/2018.

OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi

Zamieszczanie ogłoszenia:

obowiązkowe

Ogłoszenie dotyczy:

zamówienia publicznego

Zamówienie dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej

nie

Zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych:

tak
Numer ogłoszenia: 547286-N-2017

Ogłoszenie o zmianie ogłoszenia zostało zamieszczone w Biuletynie Zamówień Publicznych:

tak
Numer ogłoszenia: 500003254-N-2017


SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY


I. 1) NAZWA I ADRES:

Zespół Szkół Mistrzostwa Sportowego, Krajowy numer identyfikacyjny 8002328900000, ul. ul. Stanisławskiego 2, 66400 Gorzów Wlkp., woj. lubuskie, państwo Polska, tel. 95 722 44 04, e-mail zsspo@edu.gorzow.pl, faks 95 722 44 04.
Adres strony internetowej (url): bip.zsspo.edu.gorzow.pl

I.2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:

Administracja samorządowa

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:

Świadczenie usług cateringowych w zakresie przygotowania i dostawy gotowych posiłków: II śniadania oraz obiadu - I danie i obiadu II danie dla uczniów Zespołu Szkół Mistrzostwa Sportowego w Gorzowie Wlkp. w roku szkolnym 2017/2018.

Numer referencyjny(jeżeli dotyczy):

ZSMS.252.1.17.KP

II.2) Rodzaj zamówienia:

Usługi

II.3) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań ) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:

1. Przedmiotem zmówienia jest świadczenie usług cateringowych w zakresie przygotowania i dostawy gotowych posiłków: II śniadania oraz obiadu - I danie i obiadu II danie dla uczniów Zespołu Szkół Mistrzostwa Sportowego w Gorzowie Wlkp., w roku szkolnym 2017/2018. 2. Przedmiot zamówienia obejmuje przygotowanie, dowóz i wydawanie posiłków: II śniadanie dla ok. 24 uczniów, obiad - I danie dla ok. 88 uczniów, obiad - II danie dla ok. 208 uczniów dziennie w okresie od 01.09.2017 r. do 30.06.2018 r. (10 miesięcy żywienia) uwzględniając przerwy świąteczne, ferie zimowe, przerwę wakacyjną i inne dni wolne od nauki szkolnej zgodnie z kalendarzem roku szkolnego. 3. Organizacja roku szkolnego jest uregulowana w Rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 18 kwietnia 2002 r. w sprawie organizacji roku szkolnego (Dz. U. z 2002 Nr 46, poz. 432, z późn. zm.). 4. Przewidywana liczba wydawanych posiłków w okresie realizacji zamówienia: 4.1. II śniadanie - dziennie należy dostarczyć około 24 porcji; w roku szkolnym 2017/2018 należy dostarczyć około 4 320 śniadań, tj. 24 śniadania x 180 dni żywieniowych; 4.2. obiad I danie - dziennie należy dostarczyć około 88 porcji; w roku szkolnym 2017/2018 należy dostarczyć około 15 840 obiadów, tj. 88 obiadów x 180 dni żywieniowych. 4.3. obiad II danie - dziennie należy dostarczyć około 208 porcji; w roku szkolnym 2017/2018 należy dostarczyć około 37 440 obiadów, tj. 208 obiadów x 180 dni żywieniowych. 5. Prognozowana liczba dni, w których będą wydawane posiłki w okresie trwania umowy: około 180 dni. 6. Liczba osób i dni została podana jedynie w celu określenia rzędu wielkości potrzeb Zamawiającego i ilości te nie wiążą stron umowy w jej realizacji. Liczba uczniów korzystających z wyżywienia jest wielkością szacunkową, może się zmieniać w trakcie obowiązywania umowy. Zastrzega się możliwość zmniejszenia lub zwiększenia liczby dostarczonych obiadów (I danie i II danie) oraz II śniadania danego dnia według zamówień uczniów. 7. Wynagrodzenie Wykonawcy będzie określane na podstawie ilościowego rozliczenia osobowego uczniów w danym miesiącu. 8. Posiłki dostarczane będą codziennie od poniedziałku do piątku, z wyjątkiem dni wolnych od nauki szkolnej zgodnie z kalendarzem roku szkolnego i wydawane w ściśle ustalonych porach dnia: 8.1. II śniadanie od godz. 9:00 do godz. 9:30 - wydawane w stołówce szkolnej; 8.2. obiad - I danie i obiad II danie od godz. 11.00 do godz. 14.00 - wydawany w stołówce szkolnej; 9. II śniadanie powinno być dostępne w 2 formach: 9.1. 2 x w tygodniu w formie zimnego bufetu + ciepły napój + owoc/warzywa np.: herbata, kakao, kawa z mlekiem, pieczywo mieszane (bułka sojowa, bułka ziarnista, bułka grahamka, bułka orkiszowa), masło, wędlina, jaja, ser (żółty, biały), pomidor, ogórek zielony, rzodkiewka, sałata, roszponka, rukola - Wykonawcy pozostawia się dowolność w komponowaniu zestawu śniadaniowego. 9.2. 3 x w tygodniu w formie ciepłego posiłku + ciepły napój + owoc/warzywa np.: herbata, kakao, kawa z mlekiem, potrawy mleczne, omlet np. z warzywami, naleśniki, risotto, leczo, placki owsiane, racuchy, kiełbaska na gorąco - Wykonawcy pozostawia się dowolność w komponowaniu zestawu śniadaniowego. 10. Minimalna gramatura posiłków (II śniadanie) będzie wynosiła: 10.1 pieczywo: co najmniej 150g 10.2. masło: co najmniej 20g 10.3. wędlina: co najmniej 50g 10.4. warzywa (pomidor, ogórek, rzodkiewka): co najmniej 50g 10.5. sery: co najmniej 40g 10.6. manna, płatki owsiane, musli: co najmniej 30g 10.7. mleko: co najmniej 300ml 10.8 naleśniki z twarożkiem: co najmniej 200g 10.9. kiełbaska na gorąco: co najmniej 60g 11. Forma obiadu: obiad I danie (zupa z wkładką mięsną + pieczywo), obiad II danie z surówką + sok lub napój lub kompot). Zamawiający zastrzega możliwość wykupienia pojedynczego dania obiadowego. 12. Raz w tygodniu obowiązkowo danie rybne. 13. Dopuszcza się raz w tygodniu dania: kopytka, pierogi, naleśniki lub krokiety. 14. Minimalna gramatura posiłków (obiad - I danie (zupa) i obiad II danie) będzie wynosiła: 14.1. zupa: co najmniej 420 ml, 14.2. danie mięsne, ryba: co najmniej 130g, 14.3. ziemniaki, kasza, kluski śląskie: co najmniej 200g, 14.4. makaron, ryż: co najmniej 250g, 14.5. surówka: co najmniej 120g, 14.6. kompot: co najmniej 200ml, 14.7. dania jarskie, naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, krokiety, itp.: co najmniej 400g, 14.8. makaron spaghetti: co najmniej 250 g, sos 200g 14.9. bitki w sosie: co najmniej 130g, sos 100g 14.10. gołąbki w sosie pomidorowym: co najmniej 150g, sos 100g 15. Bezwzględnie należy przestrzegać Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015r. (tj. Dz. U. z 2015 r., poz. 1256) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. 16. Wykonawca zobowiązany będzie do sprzedaży uczniom II śniadania oraz obiadów na podstawie miesięcznych kart śniadaniowych i obiadowych wg własnego wzoru, których wystawianie i wydawanie leżeć będzie po stronie Wykonawcy. W przypadku zagubienia karty śniadaniowej bądź obiadowej, uczeń ma prawo ubiegać się o wydanie duplikatu karty u upoważnionego pracownika Wykonawcy. 17. Z II śniadania i obiadów będą mogli korzystać uczniowie przebywający na zwolnieniu lekarskim. Wówczas posiłki wydawane będą rodzinie lub innej osobie posiadającej kartę śniadaniową bądź obiadową. 18. Jadłospis będzie układany przez Wykonawcę (zaleca się różnorodność i niepowtarzalność dziennych zestawów żywieniowych) na okres minimum 7 dni i dostarczony Zamawiającemu z tygodniowym wyprzedzeniem. Wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez Zamawiającego będą brane pod uwagę przez Wykonawcę. 19. Wykonawca zobowiązany będzie do umieszczenia tygodniowego jadłospisu na tablicy w stołówce szkolnej do godziny 9.00 w każdy poniedziałek. Jadłospis powinien zawierać wagę składników wchodzących w skład posiłku oraz ich wartości odżywcze. Wartość energetyczna śniadania i obiadu łącznie nie może być mniejsza niż 2000 kcal, tj. 50% całodziennego zapotrzebowania energetycznego przyjętego średnio dla młodzieży uprawiającej wyczynowo sport (4000 kcal). Posiłki powinny być wysokoenergetyczne, dostarczać w odpowiedniej ilości wszystkie podstawowe składniki odżywcze (białko, węglowodany, a także składniki mineralne i witaminy). 20. Posiłki muszą być przygotowywane z surowców tzn. nieprzetworzonego wcześniej mięsa, surowych warzyw (sezonowo, w okresie zimowym dopuszcza się stosowanie mrożonek warzywno-owocowych). Nie dopuszcza się produktów instant, gotowych sosów i ziemniaków z proszku (typu puree). 21. Posiłki pod względem gramatury i kaloryczności powinny odpowiadać wymaganiom w stosunku do potrzeb grup wiekowych dzieci i młodzieży wymienionych w zaleceniach Instytutu Żywności i Żywienia oraz powinny odpowiadać specyfice szkoły (Szkoła Mistrzostwa Sportowego). 22. Posiłki powinny zawierać produkty z różnych grup żywności (produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory, produkty dostarczające pełnowartościowego białka). Zasada urozmaicenia powinna dotyczyć wszystkich posiłków. 23. Wykonawca przygotowywać będzie posiłki z produktów własnych. 24. Wykonawca do wykonywania usługi zbiorowego żywienia będzie wykorzystywać wyłącznie produkty świeże, pierwszej jakości, nabyte w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi. 25. Wykonawca będzie wydawał posiłki z wykorzystaniem wynajętych pomieszczeń od Zamawiającego (istnieje możliwość wizji lokalnej ww. pomieszczeń). 26. Pomieszczenie, w którym będą wydawane posiłki (stołówka szkolna) posiada wyposażenie w stoły i krzesła. 27. Wyposażenie gastronomiczne do wydawania posiłków typu: talerze, sztućce, kubki, tacki do przenoszenia posiłków, itp. zapewnia Wykonawca oraz na własny koszt będzie je uzupełniał. Wszystkie urządzenia gastronomiczne niezbędne do pracy Wykonawca zapewnia we własnym zakresie. 28. Pomieszczenia, w których będą wydawane posiłki spełniają wymagania Powiatowego Inspektora Sanitarnego. 29. Naprawy wynikające z użytkowania sprzętu i urządzeń oraz naprawy uszkodzeń budowlanych elementów pomieszczeń wynikających z eksploatacji będzie realizował Wykonawca swoim staraniem i na swój koszt. 30. Ustala się łączną kwotę czynszu za udostępnione pomieszczenia w wysokości: 433,87 zł. netto za miesiąc + podatek VAT zgodnie z obowiązującymi przepisami. 31. Poszczególne kwoty czynszu zostały ustalone na podstawie ilości metrów udostępnionych pomieszczeń oraz stawki czynszu za 1 m2 wykazanej w operacie szacunkowym sporządzonym przez uprawnionego rzeczoznawcę majątkowego (do wglądu w siedzibie Zamawiającego): 31.1. Czynsz - 59,80 m2 x 3,50 zł./m2 = 209,30 zł./m-c; 31.2. Ogrzewanie (0,62 zł. za m3 miesięcznie) - 185,38 m3 x 0,62 zł./m3 = 114,94 zł./m-c; 31.3. Podatek od nieruchomości - 22,00 zł./m2 rocznie x 59,80 m2 : 12 miesięcy = 109,63 zł./m-c. 32. Koszty zużycia energii elektrycznej, wody i odprowadzania ścieków rozliczane będą według wskazań podliczników - zainstalowanych staraniem Zamawiającego przez uprawnione jednostki wykonawcze montujące urządzenia pomiarowe na rzecz dostawców mediów. Zużycie gazu - według wskazań licznika pomiarowego. Wywóz odpadów gastronomicznych oraz nieczystości stałych w zakresie Wykonawcy. Koszty osobowe (sprzątanie udostępnionych pomieszczeń w zakresie Wykonawcy, stołówki szkolnej w zakresie Zamawiającego). 33. Czynsz za udostępnienie pomieszczeń do wydawania posiłków płatny będzie w okresie wykonywania usługi tj. od dnia 01.09.2017 r. do 30.06.2018 r. 34. Udostępnieniu podlega zaplecze stołówki szkolnej - kuchnia o powierzchni 41,79 m2 , zaplecze kuchenne o powierzchni 18,01 m2 (zmywalnia 10,64 m2, kiosk 7,37 m2) + sanitariat dla personelu. 35. Zamawiający udostępni zewnętrzne urządzenia wspólne do korzystania przez personel techniczny Wykonawcy - miejsce postojowe dla pojazdu transportowego. 36. Wykonawca w ramach korzystania z pomieszczeń poza użytkowanymi pomieszczeniami zobowiązany będzie do współuczestniczenia w utrzymaniu tych pomieszczeń w należytym stanie technicznym i estetycznym stosownie do udziału wykorzystywanych pomieszczeń w ogólnej powierzchni użytkowej m.in. do utrzymania czystości w pomieszczeniu stołówki szkolnej (podłoga, stoły, krzesła). 37. Wykonawca zobowiązany będzie do utrzymania użytkowanych pomieszczeń w odpowiednim stanie sanitarnym i higienicznym. 38. Wykonawca zobowiązany będzie do pokrycia wszelkich kosztów utrzymania kuchni i zaplecza kuchennego związanych z ich funkcjonowaniem (w tym ze sprawnością urządzeń, zatrudnieniem pracowników, zakupem środków czystości, utylizacją odpadów, zużyciem mediów, odpowiednimi dopuszczeniami przez wyspecjalizowane instytucje). 39. Wykonawca może wydawać w kuchni Zamawiającego posiłki zamawiane przez pracowników Zamawiającego w dniach pracy szkoły, w godzinach wydawania posiłków. 40. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. 2015, poz. 594 ze zm.), zgodnie z normami żywieniowymi, zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia oraz ustawą z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (tj. Dz. U. z 2015 r., poz. 1412). 41. Wykonawca zobowiązuje się do bezwzględnego przestrzegania właściwych przepisów higieniczno-sanitarnych podczas przygotowania, transportu i wydawania posiłków, w szczególności: miejsce do przygotowywania posiłków posiada wdrożony i funkcjonujący system HACCP, posiłki winny być przewożone pojazdem przystosowanym do przewozu posiłków dopuszczonym przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Za powstałe uchybienia ponosi odpowiedzialność prawną i materialną wobec organów kontroli dotyczących przestrzegania przepisów w zakresie wykonywania usługi. 42. Posiłki wydawane będą przez Wykonawcę przy pomocy personelu własnego w systemie zapewniającym właściwą ochronę oraz odpowiednią temperaturę dla danego rodzaju posiłku zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia, wg których optymalne temperatury dla posiłków to: 42.1 dla zup na gorąco minimum 75°C 42.2 dla gorących dań głównych (dania mięsne, drobiowe, rybne itp.) i deserów gorących (budynie, suflety itp.) minimum 63°C 42.3 dla napojów gorących (kawa z mlekiem, herbata itp.) minimum 80°C 42.4 dla potraw na zimno (sałatki, surówki, wędliny, zimne sosy, chłodniki, napoje zimne itp.) 4°C 43. Korzystanie przez Wykonawcę z naczyń i sztućców jednorazowych dopuszczalne jest wyłącznie w przypadku II śniadania. 44. Brudne naczynia, sztućce, sprzęt kuchenny po zakończeniu posiłku Wykonawca zmywa oraz dezynfekuje i sterylizuje zgodnie z przepisami sanitarno-epidemiologicznymi obowiązującymi w tym zakresie. 45. Próbki żywieniowe mają być przechowywane w siedzibie Wykonawcy i dostępne dla władz sanitarnych zgodnie z obowiązującymi przepisami. 46. Wykonawcę zobowiązuje się do utylizacji odpadów pokonsumpcyjnych zgodnie z zastosowaniem przepisów bezpieczeństwa żywnościowego i sanitarnych. 47. Zamawiający przewiduje możliwość wglądu do pomieszczeń: kuchni, stołówki, zmywalni i sanitariatu po uprzedniej konsultacji i uzgodnieniu terminu z Wykonawcą. 48. Wspólny słownik zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków - usługi przygotowywania posiłków 55524000-9 - usługi dostarczania posiłków do szkół 49. Wykonawca będzie otrzymywał od Zamawiającego wykaz uczniów, którym przysługuje świadczenie posiłkowe gwarantowane przez Gorzowskie Centrum Pomocy Rodzinie.

II.4) Informacja o częściach zamówienia:
Zamówienie było podzielone na części:

nie

II.5) Główny Kod CPV: 55321000-6


SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

Przetarg nieograniczony

III.2) Ogłoszenie dotyczy zakończenia dynamicznego systemu zakupów

nie

III.3) Informacje dodatkowe:

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 21/08/2017
IV.2) Całkowita wartość zamówienia

Wartość bez VAT 285467.00
Waluta PLN

IV.3) INFORMACJE O OFERTACH

Liczba otrzymanych ofert: 1
w tym:
liczba otrzymanych ofert od małych i średnich przedsiębiorstw: 1
liczba otrzymanych ofert od wykonawców z innych państw członkowskich Unii Europejskiej: 0
liczba otrzymanych ofert od wykonawców z państw niebędących członkami Unii Europejskiej: 0
liczba ofert otrzymanych drogą elektroniczną: 0

IV.4) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0

IV.5) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA

Zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie:

nie


Nazwa wykonawcy: Zakład Gastronomiczny "Swojska Chata" Adrianna Siewruk
Email wykonawcy:
Adres pocztowy: ul. Szkolna 1
Kod pocztowy: 66-415
Miejscowość: Kłodawa
Kraj/woj.: lubuskie

Wykonawca jest małym/średnim przedsiębiorcą:

tak

Wykonawca pochodzi z innego państwa członkowskiego Unii Europejskiej:

nie

Wykonawca pochodzi z innego państwa nie będącego członkiem Unii Europejskiej:

nie

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY/ WARTOŚCI ZAWARTEJ UMOWY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ/KOSZTEM

Cena wybranej oferty/wartość umowy 308304.00
Oferta z najniższą ceną/kosztem 308304.00
Oferta z najwyższą ceną/kosztem 308304.00
Waluta: PLN

IV.7) Informacje na temat podwykonawstwa

Wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcy/podwykonawcom

nie


Wartość lub procentowa część zamówienia, jaka zostanie powierzona podwykonawcy lub podwykonawcom:

IV.8) Informacje dodatkowe:


IV.9) UZASADNIENIE UDZIELENIA ZAMÓWIENIA W TRYBIE NEGOCJACJI BEZ OGŁOSZENIA, ZAMÓWIENIA Z WOLNEJ RĘKI ALBO ZAPYTANIA O CENĘ


IV.9.1) Podstawa prawna

Postępowanie prowadzone jest w trybie na podstawie art. ustawy Pzp.

IV.9.2) Uzasadnienie wyboru trybu

Należy podać uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu oraz wyjaśnić, dlaczego udzielenie zamówienia jest zgodne z przepisami.

 

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.