eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Boles³awiec › ¦wiadczenie us³ug cateringowych w zakresie przygotowania i dostawy ca³odziennego wy¿ywienia dla dzieci z Miejskiego Przedszkola Publicznego Nr 3 przy ul. Ceramicznej 5 i Filii MPP Nr 3 przy ul. Dolne M³yny 42a w Boles³awcu

To jest wynik przetargu. Zobacz tak¿e tre¶æ przetargu, którego dotyczy to og³oszenie



Og³oszenie z dnia 2015-12-31

Boles³awiec: ¦wiadczenie us³ug cateringowych w zakresie przygotowania i dostawy ca³odziennego wy¿ywienia dla dzieci z Miejskiego Przedszkola Publicznego Nr 3 przy ul. Ceramicznej 5 i Filii MPP Nr 3 przy ul. Dolne M³yny 42a w Boles³awcu
Numer og³oszenia: 358918 - 2015; data zamieszczenia: 31.12.2015
OG£OSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Us³ugi

Zamieszczanie og³oszenia: obowi±zkowe.

Og³oszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

Czy zamówienie by³o przedmiotem og³oszenia w Biuletynie Zamówieñ Publicznych: tak, numer og³oszenia w BZP: 322344 - 2015r.

Czy w Biuletynie Zamówieñ Publicznych zosta³o zamieszczone og³oszenie o zmianie og³oszenia: nie.

SEKCJA I: ZAMAWIAJ¡CY

I. 1) NAZWA I ADRES: Miejskie Przedszkole Publiczne nr 3, ul. Ceramiczna 5, 59-700 Boles³awiec, woj. dolno¶l±skie, tel. 75 7348410, 6456552, faks.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJ¡CEGO: Inny: Miejskie Przedszkole Publiczne.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiaj±cego: ¦wiadczenie us³ug cateringowych w zakresie przygotowania i dostawy ca³odziennego wy¿ywienia dla dzieci z Miejskiego Przedszkola Publicznego Nr 3 przy ul. Ceramicznej 5 i Filii MPP Nr 3 przy ul. Dolne M³yny 42a w Boles³awcu.

II.2) Rodzaj zamówienia: Us³ugi.

II.3) Okre¶lenie przedmiotu zamówienia: 1. Przedmiotem zamówienia jest ¶wiadczenie us³ug cateringowych w zakresie przygotowania i dostawy ca³odziennego wy¿ywienia dla dzieci z Miejskiego Przedszkola Publicznego Nr 3 przy ul. Ceramicznej 5 i Filii MPP Nr 3 przy ul. Dolne M³yny 42a w Boles³awcu. 2. Przedmiot zamówienia w szczególno¶ci obejmuje: 2.1 Przygotowanie i dostawê posi³ków: I ¶niadanie, II ¶niadanie, obiad. 2.2 Przygotowywanie posi³ków i dostarczenie ich do siedziby zamawiaj±cego w ka¿dym dniu roboczym dla oko³o 120 dzieci w wieku od 3 do 6 lat, korzystaj±cych z I i II ¶niadania oraz obiadu, a tak¿e dla oko³o 10 dzieci korzystaj±cych tylko z I i II ¶niadania. 2.3.Dzienna ilo¶æ posi³ków bêdzie siê zmieniaæ w zale¿no¶ci od frekwencji dzieci. Zamawiaj±cy nie ponosi konsekwencji za zmniejszenie ilo¶ci posi³ków. 2.4 Zamawiaj±cy przewiduje, i¿ w okresie wykonywania zamówienia ilo¶æ posi³ków dziennych, które maj± byæ przygotowane, a nastêpnie dostarczone przez wykonawcê wyniesie 52.500 sztuk. 2.5 Zamawiaj±cy bêdzie codziennie przekazywa³ wykonawcy liczbê dzieci korzystaj±cych z posi³ków. W przypadku niezgodno¶ci, wi±¿±cym dokumentem jest zapis ewidencji dzieci w dzienniku zajêæ przedszkola. 2.6. Posi³ki musz± byæ dostarczane codziennie przez 5 dni w tygodniu od poniedzia³ku do pi±tku, z wy³±czeniem dni wolnych od zajêæ przedszkolnych. 2.7. Us³uga nie bêdzie ¶wiadczona w ogóle przez dwa miesi±ce wakacyjne: w lipcu 2016 r. i w sierpniu 2017 r. Natomiast w drugim miesi±cu wakacyjnym ilo¶æ posi³ków mo¿e ulec znacznemu zmniejszeniu. Zmniejszona liczba dzieci mo¿e wyst±piæ równie¿ w okresie ¶wi±t oraz ferii zimowych. 3. Wymagania jako¶ciowe przedmiotu zamówienia 3.1 Jako¶æ posi³ków powinna byæ zgodna z zasadami racjonalnego ¿ywienia dla poszczególnych grup wiekowych. Wykonawca us³ug musi przestrzegaæ przepisów ustawy z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeñstwie ¿ywno¶ci i ¿ywienia (Dz. U. z 2006 r. nr 171, poz. 1225 ze zm.), Rozporz±dzenia nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny ¶rodków spo¿ywczych, Rozporz±dzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 (Dz. U. z 2015 poz. 1256) oraz innych przepisów szczegó³owych dotycz±cych wymagañ higienicznych i zdrowotnych ¿ywno¶ci. 3.2 Wykonawca zobowi±zany jest do przygotowania posi³ków o najwy¿szym standardzie, na bazie produktów najwy¿szej jako¶ci i bezpieczeñstwem zgodnie z normami HACCAP. Posi³ki musz± spe³niaæ wymogi ¿ywienia zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla dzieci przedszkolnych w wieku 3 do 6 lat. 3.3 Posi³ki musz± byæ wykonywane z naturalnych produktów metod± tradycyjn±, nie mo¿na u¿ywaæ produktów typu instant oraz gotowych produktów, np. mro¿one pierogi, klopsy, go³±bki itp., nie mo¿na u¿ywaæ produktów mas³opodobnych i seropodobnych. 3.4 Wykonawca jest zobowi±zany do pobierania i przechowywania próbek podanych posi³ków w specjalnie do tego przeznaczonych lodówkach przez okres 72 godzin od up³ywu dnia podania. Pobór próbek i ich przechowywanie zgodnie z wymaganiami Rozporz±dzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 roku w sprawie pobierania i przechowywania próbek ¿ywno¶ci przez zak³ady ¿ywienia zbiorowego typu zamkniêtego (Dz. U. nr 80, poz. 545) 3.5 Wykonawca zobowi±zany bêdzie do zachowania diet pokarmowych w zale¿no¶ci od indywidualnych potrzeb dzieci. Informacja o diecie dziecka zostanie przekazana Wykonawcy pisemnie w momencie uzyskania informacji od rodzica, najpó¼niej na 1 dzieñ przed podaniem posi³ku. 3.6 Posi³ki musz± mieæ w³a¶ciw± warto¶æ energetyczn±, spe³niaæ normy ¿ywienia zbiorowego oraz sk³adaæ siê z odpowiednio dobranych produktów minimalnie przetworzonych, zgodnie z Rozporz±dzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 (Dz. U. z 2015 poz. 1256). Warto¶æ energetyczna posi³ków dziennych powinna wynosiæ: I ¦niadanie - 350-425 kkal II ¦niadanie - 140-170 kkal Obiad - 420-510 kkal 3.7. Reklamacje jako¶ciowe serwowanych posi³ków zamawiaj±cy zg³aszaæ bêdzie wykonawcy w drodze bezpo¶redniej komunikacji pisemnej lub telefonicznej. 3.8. Wykonawca odpowiada prawnie za ¿ywienie dzieci przed Powiatowym Pañstwowym Inspektorem Sanitarnym dla miasta Boles³awiec. 3.9 Wykonawca ponosi pe³n± odpowiedzialno¶æ cywiln±, administracyjn± i karn± za jako¶æ dostarczanych posi³ków oraz skutki wynikaj±ce z zaniedbañ przy ich przygotowywaniu i transporcie, mog±ce mieæ negatywny wp³yw na zdrowie ¿ywionych dzieci. 3.10 Rozliczenie za realizacjê zamówienia odbywaæ siê bêdzie raz w miesi±cu na koniec miesi±ca na podstawie faktycznej liczby dostarczonych posi³ków. 4. Uzgodnienia jad³ospisu 4.1 Wykonawca zobowi±zany jest do przedstawienia Zamawiaj±cemu tygodniowego jad³ospisu z 5-dniowym wyprzedzeniem. Po uzgodnieniu i zatwierdzeniu nale¿y wywieszaæ jad³ospis w wyznaczonym miejscu. 4.2 Przy planowaniu posi³ków nale¿y uwzglêdniaæ zalecan± warto¶æ energetyczn± i normy produktów. 4.3 Dzienny posi³ek obejmuje: 4.3.1 I ¶niadanie powinno byæ wysokokaloryczne i pe³nowarto¶ciowe. Nale¿y podawaæ ró¿norodne zupy mleczne (np.: p³atki kukurydziane, ry¿owe, jêczmienne, owsiane, kasza manna, kukurydziana, zacierka), do tego kanapki z ró¿nego rodzaju pieczywa z np.: mas³em, twarogiem, serem ¿ó³tym, chud± wêdlin±, ryb± wêdzon±, d¿emem, serem topionym i warzywami np.: pomidorem, ogórkiem kiszonym, ogórkiem ¶wie¿ym , sa³at± , szczypiorkiem , rzodkiewk±; a tak¿e jajecznicê, chude kie³baski na gor±co , napoje ( np.: herbaty zio³owe, owocowe, herbatê z cytryn±, kakao , kawa zbo¿owa) 4.3.2 II ¶niadanie powinno byæ lekkie, ma siê sk³adaæ np. z: bu³ki s³odkiej (jagodzianka, bu³eczki ma¶lane, z serem, jab³kiem , marmolad±) lub kanapki z wêdlin±, jajkiem, serem bia³ym, ¿ó³tym, miodem, soków owocowo-warzywnych, warzyw i owoców, deserów np: budyñ, kisiel, galaretka, ciasta, ciep³ych napojów w okresie pó¼no-jesiennym i zimowym; 4.3.3 obiad jest najbardziej energetycznym posi³kiem w ci±gu dnia, powinien sk³adaæ siê z dwóch dañ, kompotu z owoców mro¿onych lub ¶wie¿ych, soku lub deseru. Uk³adaj±c jad³ospis nale¿y pamiêtaæ, ¿e je¿eli w sk³ad zupy wchodz± produkty zbo¿owe, to nie mog± one siê powtarzaæ w drugim daniu. Zupa powinna byæ przyrz±dzana na wywarze jarskim lub miêsnym. Drugie danie powinno zawieraæ pe³nowarto¶ciowe bia³ko, które znajdziemy w miêsie, rybach, jajach, serach, warto je po³±czyæ z ziemniakami, makaronem itp. Na talerzu z drugim daniem obowi±zkowo musi byæ porcja warzyw, gotowanych lub surowych. 4.4 Jad³ospis powinien byæ dostosowany do pory roku. 4.5. Zamawiaj±cy nie dopuszcza, ¿eby w ci±gu tygodnia wyst±pi³a powtarzalno¶æ tego samego rodzaju posi³ków. 5. Dowóz posi³ków: 5.1 Wykonawca bêdzie dowozi³ posi³ki we w³asnych termosach i pojemnikach oraz w³asnym transportem dopuszczonym przez w³a¶ciwy organ Pañstwowej Inspekcji Sanitarnej, przystosowanym do przewo¿enia ciep³ej ¿ywno¶ci co najmniej na 30 minut przed wydawaniem posi³ków. Posi³ki musz± posiadaæ formê gotowych potraw. 5.2 Godziny wydawania posi³ków zgodnie z ramowym rozk³adem dnia, tj.: 5.2.1 MPP Nr 3, ul. Ceramiczna 5, Boles³awiec - 800, 1100, 1330. 5.2.2 Filia MPP Nr 3, ul. Dolne M³yny 42a, Boles³awiec - 800, 1100, 1330. 5.3. Na wykonawcy ci±¿y obowi±zek takiej organizacji dostawy, aby wydawanie posi³ków odby³o siê o ustalonych porach. 5.4. Posi³ki nie mog± byæ dostarczane jednorazowo do przedszkola. 5.5. Pó³produkty lub ca³e dania dostarczane przez Wykonawcê winny byæ transportowane w odpowiednich, przeznaczonych do tego celu pojemnikach, zapewniaj±cych temperaturê ¿ywno¶ci zgodn± z wymogami, tzn. minimalna temperatura zup winna wynosiæ 75 o C, drugiego dania 65 o C, p³ynów 80 o C, a maksymalna temperatura produktów zimnych ( sa³atki, pasty, sery itp.) 15 o C. 6. Obowi±zki wykonawcy. 6.1. Do obowi±zków wykonawcy nale¿y: 6.1.1. Przygotowanie i terminowe dostarczenie posi³ków do przedszkola. 6.1.2. Mycie i wyparzanie termosów oraz pojemników, w których bêd± dostarczane posi³ki. 6.1.3. Codzienny odbiór i utylizacja resztek pokonsumpcyjnych i odpadków we w³asnym zakresie i na w³asny koszt zgodnie z przepisami o ochronie ¶rodowiska. 6.1.4. Comiesiêczne rozliczanie wsadu do kot³a. 6.2 Wykonawca powinien przygotowywaæ posi³ki sam i specjalizowaæ siê w ¿ywieniu ma³ych dzieci oraz posiadaæ odpowiednie zaplecze produkcyjne...

II.4) Wspólny S³ownik Zamówieñ (CPV): 55.52.31.00 - Us³ugi w zakresie posi³ków szkolnych 55.52.40.00 - Us³ugi dostarczania posi³ków do szkó³ .

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Przetarg nieograniczony

III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

  • Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze ¶rodków Unii Europejskiej: nie

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 28.12.2015.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • P.H.U. AGMA Agnieszka Mancewicz, Ul. Dolne M³yny 60, 59-700 Boles³awiec, kraj/woj. dolno¶l±skie.

IV.5) Szacunkowa warto¶æ zamówienia (bez VAT): 413175,00 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNI¯SZ¡ I NAJWY¯SZ¡ CEN¡

  • Cena wybranej oferty: 446250,00

  • Oferta z najni¿sz± cen±: 446250,00 / Oferta z najwy¿sz± cen±: 446250,00

  • Waluta: PLN .


Podziel siê

Poleæ ten przetarg znajomemu poleæ

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstaw± prezentowanych tutaj informacji s± dane publikowane przez Urz±d Zamówieñ Publicznych w Biuletynie Zamówieñ Publicznych. Tre¶æ og³oszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z tre¶ci± tego¿ og³oszenia dostêpn± w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dok³ada wszelkich starañ, aby zamieszczone tutaj informacje by³y kompletne i zgodne z prawd±. Nie mo¿e jednak zagwarantowaæ ich poprawno¶ci i nie ponosi ¿adnej odpowiedzialno¶ci za jakiekolwiek szkody powsta³e w wyniku korzystania z nich.


Je¶li chcesz dodaæ og³oszenie do serwisu, zapoznaj siê z nasz± ofert±:

chcê zamieszczaæ og³oszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwê miasta, dla którego chcesz znale¼æ jednostkê ZUS.