eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Wrocław › Usługa podawania nie więcej niż 8162 posiłków profilaktycznych w formie dań gorących

To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie



Ogłoszenie z dnia 2011-10-19

Wrocław: Usługa podawania nie więcej niż 8162 posiłków profilaktycznych w formie dań gorących
Numer ogłoszenia: 342014 - 2011; data zamieszczenia: 19.10.2011
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: tak, numer ogłoszenia w BZP: 268622 - 2011r.

Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Politechnika Wrocławska, ul. Wybrzeże Wyspiańskiego 27, 50-370 Wrocław, woj. dolnośląskie, tel. 071 3202182,3203145, faks 071 3202143.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Uczelnia publiczna.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Usługa podawania nie więcej niż 8162 posiłków profilaktycznych w formie dań gorących.

II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.

II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: Usługa podawania nie więcej niż 8162 posiłków profilaktycznych w formie dań gorących od dnia 02 listopada 2011 do dnia 31 marca 2012 roku..

II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.00.00-9, 55.30.00.00-3.

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Zamówienie z wolnej ręki

III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

  • Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 23.09.2011.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: .

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • American Trading Company sp. z o.o, ul. Świdnicka 53, 50-030 Wrocław, kraj/woj. dolnośląskie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 158205,00 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 170861,40

  • Oferta z najniższą ceną: 170861,40 / Oferta z najwyższą ceną: 170861,40

  • Waluta: PLN.

ZAŁĄCZNIK I

Uzasadnienie udzielenia zamówienia w trybie negocjacji bez ogłoszenia, zamówienia z wolnej ręki albo zapytania o cenę

  • 1. Podstawa prawna

    Postępowanie prowadzone jest w trybie zamówienie z wolnej ręki na podstawie art. 5 ust. 1a ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. - Prawo zamówień publicznych.

  • 2. Uzasadnienia wyboru trybu

    Należy podać uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu oraz wyjaśnić, dlaczego udzielenie zamówienia jest zgodne z przepisami.

    Kod CPV: 55320000-9 Usługi podawania posiłków; 55300000-3 Usługi restauracyjne i dotyczące podawania posiłków Usługa podawania posiłków profilaktycznych, według przynależnych im kodów CPV należy do usług niepriorytetowych zgodnie z rozporządzeniem Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 stycznia 2010 r. w sprawie wykazu usług o charakterze priorytetowym i niepriorytetowym (Dz. U. Nr 12, poz. 68). Tym samym w świetle art. 5 ust. 1 uPzp klasyfikacja przedmiotu zamówienia pozwala na zastosowanie trybu udzielenia zamówienia z wolnej ręki na podstawie art. 66 ust 5 pkt 1 ustawy Prawo zamówień publicznych. Zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996r w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów, Politechnika Wrocławska jako pracodawca zobowiązana jest do zapewnienia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych ze względów profilaktycznych w formie jednego dania gorącego. Posiłki , o których mowa powinny zawierać około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów,15% białek oraz posiadać wartość kaloryczną około 1000 kcal. Posiłki profilaktyczne w ilości nie większej niż 7 950 mają być przygotowywane i wydawane dla 75 uprawnionych pracowników Politechniki Wrocławskiej. Należy nadmienić, że posiłki o których mowa, będą wydawane pracownikom zatrudnionym w trybie zmianowym, jak i osobom którym przerwy na posiłki są wyznaczane o różnych porach w ciągu zmiany roboczej. W związku z różnorodnym charakterem zatrudnienia upoważnionych pracowników do korzystania z w/w posiłków, niemożliwe jest określenie ilości pracowników, spożywających posiłki profilaktyczne o konkretnej porze dnia (godzinie), dlatego posiłki winny być dostępne w przedziale kilku godzin w ciągu dnia roboczego. Ponieważ Politechnika Wrocławska nie dysponuje zapleczem gastronomicznym przeznaczonym na ten cel i nie ma możliwości zorganizowania - przygotowania i jednocześnie wydawania gorących posiłków dla uprawnionych pracowników Politechniki Wrocławskiej, konieczne jest dokonanie wyboru usługodawcy, który ze względu na specyfikę zatrudnienia na Politechnice Wrocławskiej pracowników uprawnionych do korzystania z posiłków profilaktycznych zagwarantuje prawidłowe wykonanie zamówienia. Po dokonaniu wnikliwej oceny kilku punktów gastronomicznych znajdujących się w kampusie Politechniki Wrocławskiej, mając powyższe na uwadze oraz kierując się zasadą efektywnego dokonywania wydatków, Zamawiający zdecydował się podjąć współpracę z firmą Bazylia z Wrocławia który posiada swój lokal na terenie kampusu Politechniki Wrocławskiej przy Wybrzeżu Wyspiańskiego 23-25. Ze względu na: potwierdzony wysoki standard obsługi, elastyczność w wydawaniu posiłków (czas oczekiwania ok. 2 - 3 min), różnorodność menu (zupy, posiłki mięsne i bezmięsne oraz bogata ilość surówek) z możliwością komponowania posiłków, dobrą jakość serwowanych potraw oraz przystępne ceny. Należy również nadmienić, że ww. firma zapewnia zachowanie odpowiednich warunków higienicznosanitarnych przygotowania oraz spożywania posiłków. Powyższe przesłanki pozwalają na stwierdzenie, iż udzielenie zamówienia temu Wykonawcy zagwarantuje spełnienie wszystkich wymagań związanych ze świadczeniem usługi wydawania posiłków profilaktycznych, stawianych przez Zamawiającego. Zastosowanie innego trybu niż zamówienie z wolnej ręki mogłoby skutkować naruszeniem zasad celowego, oszczędnego i efektywnego dokonywania wydatków przez Zamawiającego, a przede wszystkim zgodnie z wymogami Rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów a przede wszystkim uniemożliwić sprawną i rzetelną realizację zamówienia na niniejszą usługę w ciągu całego sezonu tj od dnia 02listopada 2011 r do dnia 31 marca 2012r. W związku z powyższym należy uznać, że są spełnione przesłanki, aby przedmiotowe zamówienie publiczne zostało udzielone w trybie zamówienia z wolnej ręki.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.