eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Dobrzyniewo Duże › Dostarczanie obiadów do szkół na terenie Gminy Dobrzyniewo Duże

Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2013-08-08

Dobrzyniewo Duże: Dostarczanie obiadów do szkół na terenie Gminy Dobrzyniewo Duże
Numer ogłoszenia: 321460 - 2013; data zamieszczenia: 08.08.2013
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Gmina Dobrzyniewo Duże , ul. Białostocka 25, 16-002 Dobrzyniewo Duże, woj. podlaskie, tel. 85 7428155, faks 85 7197147.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.dobrzyniewo.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Dostarczanie obiadów do szkół na terenie Gminy Dobrzyniewo Duże.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.

II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Przedmiotem zamówienia jest usługa dostarczania obiadów dla dzieci i uczniów w łącznej maksymalnej ilości 42300 sztuk porcji dużych i 53580 sztuk porcji małych w okresie od dnia podpisania umowy do 27.06.2014 zgodnie z dyspozycjami Zamawiającego. 2. Żywienie dzieci odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w dni nauki szkolnej do ostatniego dnia roku szkolnego (ok. 188 dni). Z przygotowania i dostawy posiłków wyłącza się dni wolne od nauki szkolnej przerwy świąteczne, ferie oraz inne dni wolne od nauki określone przez dyrekcje szkół. Obiady będą dowożone do następujących szkół: a) Zespół Szkolno - Przedszkolny w Dobrzyniewie Dużym - około 150 obiadów dziennie z tego 80 porcji dużych i 70 porcji małych; b) Zespół Szkolno - Przedszkolny w Nowym Aleksandrowie - około 60 obiadów dziennie z tego 60 porcji małych; c) Zespół Szkolno - Przedszkolny w Fastach - około 120 obiadów dziennie z tego 60 porcji dużych i 60 porcji małych; d) Szkoła Podstawowa w Pogorzałkach - około 50 obiadów dziennie z tego 40 porcji dużych i 10 porcji małych. e) Szkoła Podstawowa w Chrabołach - około 50 obiadów dziennie z tego 25 porcji dużych i 25 porcji małych. f) Szkoła Podstawowa w Obrubnikach - około 80 obiadów dziennie z tego 20 porcji dużych i 60 porcji małych. W/w ilości zostały oszacowane na podstawie ilości posiłków wydawanych w roku szkolnym 2012/2013 i mogą ulec zmianie w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego. 3. Szczegółowe wymagania dotyczące gotowych posiłków. Każdy posiłek będzie się składał z dwóch ciepłych dań tj.: Pierwsze danie - zupa, drugie danie - danie mięsne z kaszą, ryżem, ziemniakami (zamiennie), makaron, dania mączne (pierogi, kopytka, placki itp.), surówki lub jarzyny i kompotu. Ustala się obowiązującą gramaturę posiłków: Porcja duża - zupa - co najmniej 200 ml; - danie mięsne - co najmniej 100 gram; - ryż , makaron z owocami, serem - co najmniej 150 gram; - pieróg, racuchy, itp. - co najmniej 200 gram; - placki ziemniaczane, bigos, fasolka - co najmniej 250 gram; - gulasz itp. - co najmniej 100 gram; - kasza, ryż, ziemniaki - co najmniej 150 gram; - surówka lub jarzyna - co najmniej 120 gram; - kompot - 200 ml ze świeżych owoców. - Sos, śmietana 30 gram. Porcja mała - zupa - co najmniej 200 ml; - danie mięsne - co najmniej 50 gram; - ryż , makaron z owocami, serem - co najmniej 100 gram; - pieróg, racuchy, itp. - co najmniej 100 gram; - placki ziemniaczane, bigos, fasolka - co najmniej 100 gram; - gulasz itp. - co najmniej 60 gram; - kasza, ryż, ziemniaki - co najmniej 100 gram; - surówka lub jarzyna - co najmniej 80 gram; - kompot - 100 ml ze świeżych owoców, - Sos, śmietana 30 gram. 4. Podane ilości posiłków stanowią maksymalną ilość przewidzianą do dostarczenia w terminie realizacji umowy. Zamawiający informuje, iż w rzeczywistości w zależności od potrzeb ilości te mogą być mniejsze. W takim przypadku Wykonawcy nie będą przysługiwać żadne roszczenia wobec Zamawiającego. 5. Zakres zamówienia obejmuje wliczone w cenę posiłku: transport, dostawa, zapakowanie posiłków w termosy w miejscu przyrządzenia, hermetycznie zamknięte i ich dostarczenie transportem Wykonawcy wraz z odpowiadającą ilością jednorazowych sztućców. Wykonawca ma obowiązek również odebrać resztki posiłków i naczynia jednorazowe. 6. Wykonawca dostarczać będzie sporządzone posiłki samochodami przystosowanymi do świadczenia usług cateringowych. 7. Wykonawca musi dysponować zakładem podlegającym zatwierdzeniu, nadzorowi i kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, oraz posiadać co najmniej dwa samochody przeznaczone do transportu posiłków. 8. W przypadku podejrzenia, że dostarczone posiłki są nie świeże, w nieodpowiedniej temperaturze, bądź swym wyglądem budzą wątpliwości co do ich jakości, dyrekcja szkoły może takich posiłków nie przyjąć. W takim przypadku Wykonawcy nie przysługuje wynagrodzenie za te posiłki. 9. Wykonawca zobowiązuje się do: 1) dostarczania posiłków w ściśle określonych godzinach uzgodnionych z Dyrektorami szkół; 2) sporządzania posiłków zgodnie z jadłospisem sporządzonym według wzorów stanowiących załączniki nr 6,6A SIWZ. 3) posiadania niezbędnych do pełnej realizacji przedmiotu umowy - zezwoleń i kwalifikacji - przez cały okres obowiązywania umowy. 4) dostarczania posiłków o najwyższym standardzie (świeżych) na bazie produktów najwyższej jakości, wyklucza się posiłki na bazie półproduktów. 5) dostarczania posiłków pakowanych w miejscu przyrządzenia, własnym transportem na własny koszt, wliczony w cenę posiłku. 6) do przewozu posiłków w termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury i jakości przewożonych potraw. 7) do mycia, wyparzania i odbioru termosów. 8) do zabierania jednorazowych naczyń i pozostałości posiłków. 7) do przechowywania próbek posiłków do celów sanitarno-epidemiologicznych zgodnie z 9) obowiązującymi przepisami. 10) dostarczenia do każdej stołówki jednorazowych naczyń i sztućcy w ilości i jakości określonej przez Dyrektora Szkoły. 11) wyposażenia szkoły na czas realizacji umowy w bemary do podgrzewania posiłków, o określonej jakości przez Dyrektora Szkoły. 12) uzgadniania na piśmie każdorazowej zmiany w jadłospisie z Dyrekcją szkół. Akceptacja zmian przez Dyrekcje szkół zmian musi być potwierdzona na piśmie. 13) posiłki muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego oraz wykonane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności. Wyklucza się mięso i przetwory z puszek konserwowych. 14) do przestrzegania w trakcie realizacji umowy przesłanych uwag i zaleceń dyrekcji w zakresie dostarczanych posiłków co usprawni prawidłowe wykonywanie przedmiotu umowy. 10. Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli jakości i ilości wydawanych posiłków. Na każde żądanie Zamawiającego Wykonawca zobowiązany jest umożliwić Zamawiającemu pobranie próbek posiłków wydawanych uczniom do spożycia w danym dniu w celu zbadania kaloryczności posiłku, zawartości białka, węglowodanów itd. Koszt takich badań posiłków ponosi Wykonawca..

II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.52.40.00 - Usługi dostarczania posiłków do szkół .

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.

II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 27.06.2014.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: Wykonawca zobowiązany jest zabezpieczyć swą ofertę wadium w wysokości 5 000,00 zł (słownie: pięć tysięcy złotych). Szczegółowe informacje zawarte są w dziale 12 SIWZ.

III.2) ZALICZKI

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Wykonawca ma obowiązek przedstawić w ofercie oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w niniejszym postępowaniu, sporządzone według wzoru stanowiącego załącznik nr 2 do IDW.

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Wykonawca ma obowiązek przedstawić w ofercie oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w niniejszym postępowaniu, sporządzone według wzoru stanowiącego załącznik nr 2 do IDW.

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Wykonawca ma obowiązek przedstawić w ofercie oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w niniejszym postępowaniu, sporządzone według wzoru stanowiącego załącznik nr 2 do IDW.

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Wykonawca ma obowiązek przedstawić w ofercie oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w niniejszym postępowaniu, sporządzone według wzoru stanowiącego załącznik nr 2 do IDW.

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Wykonawca ma obowiązek przedstawić w ofercie oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w niniejszym postępowaniu, sporządzone według wzoru stanowiącego załącznik nr 2 do IDW.

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:

III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

  • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
  • aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

  • nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.4) Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej

  • lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;

III.6) INNE DOKUMENTY

Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)

a)Formularz Oferty, sporządzony na podstawie wzoru stanowiącego załącznik nr 1 do IDW, b) Kalkulacje ceny ofertowej, sporządzoną według wzoru stanowiącego załącznik nr 5 do IDW, g) stosowne Pełnomocnictwo(a) - w przypadku, gdy: i. upoważnienie do podpisania oferty nie wynika bezpośrednio ze złożonego w ofercie odpisu z właściwego rejestru albo z innego dokumentu ii. Wykonawcy wspólnie ubiegają się o udzielenie zamówienia, (dokument ustanawiający Pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie niniejszego zamówienia publicznego). - dowód wniesienia wadium

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.3) ZMIANA UMOWY

przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy:

Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian

W odniesieniu do art. 144 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany warunków umowy na etapie jej realizacji w zakresie: - zmiany stawki podatku VAT, przy założeniu, że cena brutto ulegnie zmianie w stopniu wynikającym ze zmiany stawki podatkowej, zaś cena netto pozostanie bez zmian, - zmiany przedstawicieli stron umowy, - jeżeli konieczność zmiany jest spowodowana wystąpieniem niezależnych od stron okoliczności, których nie można było przy dołożeniu należytej staranności przewidzieć w chwili zawarcia umowy, a które uniemożliwiają prawidłową realizację przedmiotu umowy zgodnie z jej postanowieniami, tj. działania siły wyższej, - zmniejszenia z uwagi na uzasadnione potrzeby Zamawiającego, zakresu usług objętych umową wraz z proporcjonalnym zmniejszeniem wynagrodzenia. - zmiany liczby posiłków

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.dobrzyniewo.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Urząd Gminy w Dobrzyniewie Duzym ul. Białostocka 25 16-002 Dobrzyniewo Duże pok. 11.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 16.08.2013 godzina 10:00, miejsce: Urząd Gminy w Dobrzyniewie Duzym ul. Białostocka 25 16-002 Dobrzyniewo Duże pok. 1.

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej: nie dotyczy.

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.