eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Orneta › Świadczenie kompleksowej usługi polegającej na codziennym przygotowaniu i wydawaniu gorącego posiłku dwudaniowego w Szkole Podstawowej Nr 1 (SP1) w Ornecie

To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie



Ogłoszenie z dnia 2014-10-08

Orneta: Świadczenie kompleksowej usługi polegającej na codziennym przygotowaniu i wydawaniu gorącego posiłku dwudaniowego w Szkole Podstawowej Nr 1 (SP1) w Ornecie
Numer ogłoszenia: 212329 - 2014; data zamieszczenia: 08.10.2014
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: tak, numer ogłoszenia w BZP: 178359 - 2014r.

Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej, ul. 1 Maja 6, 11-130 Orneta, woj. warmińsko-mazurskie, tel. (055) 2421627, faks (055) 2422395.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Świadczenie kompleksowej usługi polegającej na codziennym przygotowaniu i wydawaniu gorącego posiłku dwudaniowego w Szkole Podstawowej Nr 1 (SP1) w Ornecie.

II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.

II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: 1) Przedmiotem zamówienia jest świadczenie kompleksowej usługi polegającej na codziennym przygotowaniu i wydawaniu gorącego posiłku dwudaniowego w: Szkole Podstawowej nr 1 (SP1) w Ornecie dla dzieci i młodzieży zakwalifikowanej do korzystania z posiłków finansowanych przez Miejsko - Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Ornecie w ramach ustawy z dnia 12 marca 2004r. o pomocy społecznej (tekst jednolity: Dz. U. 2013 r. Nr poz. 1071 ze zm.) oraz ustawy z dnia 29 grudnia 2005 r. o ustanowieniu programu wieloletniego Pomoc państwa w zakresie dożywiania (Dz.U.2005 Nr 267, poz. 2259 ze zm.). Posiłki przygotowywane będą w stołówce szkolnej Szkoły Podstawowej Nr 1 w Ornecie oraz wydawane w pomieszczeniu szkoły na warunkach określonych w umowie najmu pomieszczeń i dzierżawy stołówki szkolnej ( kuchni wraz z zapleczem) i wyposażenia kuchni. Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia w tych pomieszczeniach odpowiedniego stanu sanitarno - epidemiologicznego, właściwych warunków bhp i p.poż, stosownie do wymogów Sanepidu, PIP-u i innych instytucji mających uprawnienia kontrolne. Wykonawca zadba o czystość pomieszczeń w których odbywa się wydawanie i spożywanie posiłków oraz dostarczy szczelne pojemniki do odpadów żywnościowych i usunie je z terenu szkoły po spożyciu posiłków niezależnie od ich ilości we własnym zakresie i na własny koszt 2) Zakres przedmiotu zamówienia: Planowana dzienna liczba dzieci i młodzieży korzystających z gorących posiłków dwudaniowych - 66 (dzienna liczba posiłków może ulec zmianie w trakcie realizacji przedmiotu zamówienia) Posiłek dostarczany będzie do szkoły i wydawany przez Wykonawcę w godzinach od 11:15 do 11:25 (godzina wydawania posiłków może ulec zmianie). Szacunkowa ilość gorących posiłków dwudaniowych w okresie realizacji zamówienia - 12.540 szt tj 66 szt (szacunkowa dzienna ilość posiłków) x 19 dni ( średnia liczba dni w miesiącu) x 10 m-cy (liczba miesięcy w okresie realizacji przedmiotu zamówienia ) 3) Za posiłek dwudaniowy uważa się gorący posiłek: zupa + drugie danie sporządzony w dniu wydania i wydawany w naczyniach stołówki szkolnej w pomieszczeniu SP1 w Ornecie Wymagana gramatura: - pierwsze danie zupa nie mniej niż 350 ml - drugie danie ma być posiłkiem mięsnym co najmniej trzy razy w tygodniu. Jedna porcja : mięso nie mniej niż 100 g lub ryba nie mniej niż 170 g, surówka (zamiennie gotowane jarzyny) nie mniej niż 175g oraz ziemniaki (zamiennie ryż lub kasza lub makaron) nie mniej niż 200g. (Uwaga: do dań mięsnych nie zalicza się : wątróbki, kaszanki, bigosu) Danie drugie mogą stanowić również pierogi, naleśniki, placki ziemniaczane kopytka, krokiety, makaron z sosem nie mniej niż 250-300g. Posiłki muszą być przygotowywane wg zróżnicowanych jadłospisów. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu 2 tygodni . Posiłki powinny być przygotowywane według aktualnych norm żywieniowych i przepisów sanitarno-epidemiologicznych, sporządzane z pełnowartościowych, świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności., wg wymogów sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Wykonawca będzie świadczył usługę żywieniową w zakresie przygotowania i wydawania posiłków zgodnie z zasadami określonymi w przepisach ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006r. (tj. Dz. U. z 2010r., nr 136, poz. 914 ze zm.) wraz z przepisami wykonawczymi do tej ustawy, oraz zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnych żywności. Ponadto w zakresie jakości usług (w sposób gwarantujący jakość posiłków zgodną z zalecanymi normami dotyczącymi zawartości składników pokarmowych zapewniając ich różnorodność) Wykonawca jest zobowiązany przestrzegać zasad sanitarno-higienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków oraz, wydawania posiłków. Posiłki muszą posiadać wymaganą wartość energetyczną i odżywczą zgodnie z zalecanymi Normami Żywienia Instytutu Żywności i Żywienia. 4) Usługa dożywiania dzieci i młodzieży odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w dni nauki szkolnej w okresie nie wcześniej niż od 08.09.2014 r. i nie później niż do 26.06.2015 r., tj. w roku szkolnym 2014/2015, z uwzględnieniem przerw w nauce (ferii zimowych, wiosennych i letnich oraz innych dni świątecznych). W przypadku odpracowywania zajęć szkolnych w innym dniu wolnym od zajęć, Wykonawca zobowiązany jest do świadczenia w tym dniu usługi polegającej na przygotowaniu i wydawaniu gorącego posiłku dwudaniowego.Przesunięcie usługi dożywiania dzieci i młodzieży na wolną sobotę nie spowoduje zmiany ceny jednostkowej brutto 1 gorącego posiłku dwudaniowego. Liczba posiłków w trakcie okresu realizacji zamówienia może uleć zmianie. Ilość posiłków będzie ustalona na podstawie wydanych decyzji administracyjnych. W przypadku zmiany liczby posiłków, wykonawca będzie obowiązany do uwzględnienia w tym zakresie zgłaszanych na bieżąco potrzeb zarówno mających wpływ na zwiększenie jak i na zmniejszenie liczby posiłków. Zmniejszenie, czy zwiększenie liczby posiłków nie spowoduje zmiany cen jednostkowych brutto 1 posiłku dwudaniowego w okresie realizacji przedmiotu umowy. 5) Wykonawca zobowiązany będzie do przygotowywania i wydawania gorących posiłków dwudaniowych (zupa + drugie danie) dla uczniów nie objętych dożywianiem ze środków MGOPS w Ornecie, a zgłaszających chęć odpłatnego korzystania z obiadów - w cenie i na warunkach ustalonych w wyniku niniejszego przetargu nieograniczonego.. Rozliczenia finansowe związane z odpłatnym korzystaniem z posiłków będą prowadzone bezpośrednio między Wykonawcą i osobami korzystającymi z posiłków. 6) Zamawiający zastrzega sobie prawo zmniejszenia, zwiększania ilości posiłków, w zależności od ilości dzieci. Ilość posiłków w danym miesiącu będzie zależna od ilości dzieci dożywianych w ramach programu dożywianie oraz od ilości dzieci, które zadeklarują chęć korzystania z obiadów odpłatnie zgodnie z zamówieniem składanym na piśmie przez rodzica. 7) Zamawiający zastrzega, iż liczba dzieci zadeklarowanych na dany miesiąc może ulec zmianie w sytuacjach, których zamawiający nie mógł przewidzieć np.: z powodu choroby dziecka. 3. Wymagania dla posiłków: 1) Wykonawca we własnym zakresie i na własny koszt zorganizuje zaopatrzenie w surowce i produkty niezbędne do realizacji przedmiotu umowy, ponosząc odpowiedzialność za właściwe przygotowanie w procesie finalnym. Zakupu surowców niezbędnych do przygotowania posiłków Wykonawca dokonywał będzie w punktach zapewniających ich wysoką jakość. Zupy i sosy winny być przygotowywane na bazie produktów naturalnych, bez użycia półproduktów Nie dopuszcza się stosowania zup, sosów, ziemniaków itp z komponentów proszkowych (gotowe paczkowane). 2) Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zalecanymi normami żywieniowymi dla grup wiekowych dzieci szkolnych, określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2010r nr 136, poz. 914 ze zm.). 3) Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i dostarczenia posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP. 4)Wszystkie etapy procesu produkcyjnego powinny przebiegać bez zbędnych przestojów, celem zabezpieczenia przed zanieczyszczeniem, zepsuciem i rozwojem drobnoustrojów chorobotwórczych. 5) Dostarczane posiłki muszą być urozmaicone o wysokiej wartości odżywczej, przygotowane zgodnie z zasadami żywienia dzieci i młodzieży, smaczne i atrakcyjne pod względem ogranoleptycznym. Urozmaicenie posiłków musi dotyczyć: doboru posiłków, barwy smaku i zapachu, konsystencji, sposobu przyrządzania potraw; 6) Porcja dzienna dostarczana przez Wykonawcę składać się będzie z jednego posiłku dwudaniowego tj. zupa + drugie danie 7) Dostarczone posiłki muszą posiadać określoną temperaturę, którą Zamawiający będzie na bieżąco kontrolował tj: - zupa - - temperatura 75°C +/-3°C - drugie danie - temperatura 65°C +/-3°C 8) Przy planowaniu posiłków należy uwzględnić wartość energetyczną posiłku od 530 do 680 kcal wraz z uwzględnieniem norm produktów każdej z grup 9) Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania z każdego dnia próbek żywnościowych zgodnie z obowiązującymi przepisami 10) Wykonawca jest zobowiązany do zapewnienia próbki każdej składowej części potrawy, określonych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. Nr 80, poz. 545).Zamawiający zastrzega sobie prawo do żądania w uzasadnionych przypadkach powyższych próbek. 11) Wartość próbek żywności Wykonawca ma obowiązek w kalkulować w cenę posiłku dwudaniowego. 12) Przygotowanie i wydawanie gorących posiłków powinno być wykonywane przez kadrę posiadająca wymagane kwalifikacje zawodowe oraz w oparciu o bazę kuchenną do sporządzania posiłków. 13)Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienie osoby do wydawania posiłków. 14)Wykonawca zobowiązany jest do codziennego odbioru odpadów pokonsumpcyjnych niezależnie od ich ilości oraz ich transportu i utylizacji zgodnie z obowiązującymi przepisami . 15) Wykonanie usługi będącej przedmiotem niniejszego zamówienia musi być w szczególności zgodne, z wymogami wynikającymi z następujących aktów prawnych: a) Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2010 r. Nr 136 poz. 914 ze zm.). Ustawa ma charakter ramowy, reguluje w sposób kompleksowy warunki konieczne do zapewnienia bezpieczeństwa żywności na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego od pola do stołu. b) Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17.04.2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. z 2007 r. Nr 80 poz. 545). c) Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju wsi z dnia 10.07.2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2007 r. Nr 61 poz. 417). Dowodem na używanie wody odpowiedniej jakości są aktualne wyniki jej badania, które powinny być udostępniane na każde żądanie organów urzędowej kontroli żywności. d) Ustawa z dnia 5.12.2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz. U Nr 234 poz. 1570). e) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29.05.2007 r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegającą urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2007 r. Nr 106 poz. 730). f) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określające przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi i uchylające rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego). g) Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 r. Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/103/EWG. h) Przepisy żywnościowe - tworzące tzw. Pakiet Higiena, który obejmuje 4 niżej wymienione rozporządzenia, które ustanawiają zasady higieny środków spożywczych, a także postępowania właściwych władz nadzorujących operatorów sektora spożywczego: a. Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych - ustanawia ogólne zasady dla przedsiębiorstw sektora spożywczego w zakresie higieny środków spożywczych b. Rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowych oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt - ustanawia ogólne zasady wykonywania kontroli urzędowych mających na celu sprawdzenie zgodności c. Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego ustanawia przepisy dla przedsiębiorstw sektora spożywczego dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego, które stanowią uzupełnieni wymogów zawartych w rozporządzeniu na 852/2004 d. Rozporządzenie (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi. 4. Forma i sposób przygotowania jadłospisu: 1) Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i dostarczenia dziesięciodniowego jadłospisu zawierającego informacje dotyczące m.in. : składu posiłku, gramatury i kaloryczności posiłków na 5 dni przed pierwszym dniem świadczenia usługi i każdym następnym okresem dziesięciodniowym żywienia w celu jego akceptacji przez Zamawiającego. Zamawiający w terminie do dwóch dni naniesie ewentualne poprawki, które Wykonawca zobowiązany jest uwzględnić. 2) Jadłospis należy wykonać w taki sposób, aby jednoznacznie można było odczytać nazwy produktów, ilość produktów, kaloryczność, gramaturę, dni w jakich dany produkt będzie dostarczany 3) Wykonawca zobowiązuje się do wywieszenia jadłospisu zaakceptowanego przez Zamawiającego z co najmniej 3 - dniowym wyprzedzeniem w widocznym miejscu w szkołach. 4) Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających jakość przygotowywanych posiłków, pod względem kaloryczności, gramatury, temperatury, it.

II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.50.00.00 - Usługi bufetowe oraz w zakresie podawania posiłków 55.52.31.00 - Usługi w zakresie posiłków szkolnych .

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Zamówienie z wolnej ręki

III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

  • Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

Część NR: 1   

Nazwa: Sp 1

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 05.09.2014.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • Firma gastronomiczna U Ireny, ul. Zamkowa26, 11-130 Orneta, kraj/woj. warmińsko-mazurskie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 55301,40 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 58311,00

  • Oferta z najniższą ceną: 58311,00 / Oferta z najwyższą ceną: 58311,00

  • Waluta: PLN.

ZAŁĄCZNIK I

Uzasadnienie udzielenia zamówienia w trybie negocjacji bez ogłoszenia, zamówienia z wolnej ręki albo zapytania o cenę

  • 1. Podstawa prawna

    Postępowanie prowadzone jest w trybie zamówienie z wolnej ręki na podstawie art. 5 ust. 1a, art. 67 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. - Prawo zamówień publicznych.

  • 2. Uzasadnienia wyboru trybu

    Należy podać uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu oraz wyjaśnić, dlaczego udzielenie zamówienia jest zgodne z przepisami.

    Przedmiotem zamówienia jest świadczenie kompleksowej usługi polegającej na codziennym przygotowaniu i wydawaniu gorącego posiłku dwudaniowego w Szkole Podstawowej nr 1 (SP1) w Ornecie dla dzieci i młodzieży zakwalifikowanej do korzystania z posiłków finansowanych przez Miejsko - Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Ornecie w ramach ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (tekst jednolity: tekst jednolity: (Dz. U. 2013 poz. 1071 ze zm. ) oraz ustawy z dnia 29 grudnia 2005 r. o ustanowieniu programu wieloletniego Pomoc państwa w zakresie dożywiania (Dz.U.2005 Nr 267, poz. 2259 ze zm.). Zgodnie z art. 17 ust. 1 pkt 3 oraz art. 48 ustawy o pomocy społecznej do zadań własnych gminy o charakterze obowiązkowym należy zapewnienie posiłku osobom tego pozbawionym, które własnym staraniem nie mogą go sobie zapewnić, z tym, ze dzieciom i młodzieży w okresie nauki w szkole pomoc ta może być realizowana w formie zakupu posiłków. Na podstawie art. 48 ust. 4 i 5 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (tekst jednolity: Dz. U. 2013 poz. 1071 ze zm.) w związku z art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 29 grudnia 2005 r. Pomoc państwa w zakresie dożywiania (Dz. U. Nr 267, poz. 2259 z późn. zm.) oraz art. 3 ust. 2 Rozporządzenia Rady Ministrów a dnia 7 lutego 2006 r. w sprawie programu wieloletniego Pomoc państwa w zakresie dożywiania (Dz. U. Nr 25, poz. 186) Miejsko - Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Ornecie przyznaje pomoc w postaci gorącego posiłku. Świadczenia te, po przeprowadzeniu stosownego postępowania przyznawane są poszczególnym osobom na podstawie decyzji administracyjnej. Zgodnie z przepisami art. 67 ust. 1 pkt 1 a ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo zamówień publicznych (tekst jednolity Dz. U. Z 2013 r., poz. 907 ze zm.) Zamawiający może udzielić zamówienia z wolnej ręki, jeżeli zachodzi co najmniej jedna z następujących okoliczności: 1) dostawy, usługi lub roboty budowlane mogą być świadczone tylko przez jednego wykonawcę: a) z przyczyn technicznych o obiektywnym charakterze. W marcu 2011 r. Burmistrz Ornety roku podjął decyzję o zmianie sposobu prowadzenia stołówek szkolnych . Działanie to zostało podyktowane racjonalizacją wydatków z budżetu gminy. W związku z tym , że w latach poprzednich zostały poniesione duże nakłady finansowe związane z modernizacją w Szkole Podstawowej Nr 1 w Ornecie stołówki szkolnej (kuchni wraz z zapleczem i wyposażeniem) i dostosowaniem jej do obowiązujących przepisów, gmina nie jest zainteresowana sprzedażą wyposażenia kuchni i stołówki szkolnej. Podobnie jak wcześniej gmina jest zainteresowana dalszą ekonomiczną eksploatacją ww. pomieszczeń na potrzeby żywieniowe dzieci i młodzieży szkolnej. Pomieszczenie stołówki szkolnej tj kuchni wraz z zapleczem oraz wyposażenie kuchni zostało oddane do użytku w drodze Umowy dzierżawy przez Dyrektora Szkoły Podstawowej Nr 1 w Ornecie. na prowadzenie działalności usługowej w zakresie przygotowania i wydawania posiłków dla Wykonawcy : Firma Gastronomiczna U IRENY Irena Markowska, 11-130 Orneta, ul. 1 Maja 48D/6. Posiłki przygotowywane będą w stołówce szkolnej Szkoły Podstawowej Nr 1 w Ornecie oraz wydawane w pomieszczeniu szkoły na warunkach określonych w umowie najmu pomieszczenia i dzierżawy stołówki szkolnej ( kuchni wraz z zapleczem) i wyposażenia kuchni. W związku z powyższym zakupu usług należy dokonać u dzierżawcy stołówki szkolnej w trybie z wolnej reki., ze względu na fakt posiadania przez Wykonawcę wyłącznego prawa do prowadzenia stołówki w Szkole Podstawowej Nr 1 w Ornecie. Z przyczyn prawnych, technicznych i organizacyjnych nie ma możliwości dopuszczenia do jednoczesnego korzystania z pomieszczeń stołówki szkolnej na terenie jednej szkoły więcej niż jednego Wykonawcy. W związku z tym nie ma możliwości aby zamówienie zostało udzielone innemu podmiotowi. Nie byłoby także celowe ani zasadne przewożenie dzieci ze szkoły do baru ani jadłodajni z uwagi na trwające zajęcia lekcyjne. Wręcz szkodliwe byłoby gdyby dzieci ze szkoły spożywały posiłek poza jej siedzibą w szczególności odnosi się to do kwestii zapewnienia im opieki i bezpieczeństwa oraz zagwarantowania terminowego powrotu na zajęcia.. W związku z powyższym nie jest możliwe świadczenie usługi objętej przedmiotem zamówienia przez innego Wykonawcę Przedmiotem zamówienia są usługi, które zaliczają się do katalogu usług o charakterze niepriorytetowym wymienionych w Załączniku Nr 2 do Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 stycznia 2010 w sprawie wykazu usług o charakterze priorytetowym i niepriorytetowym (Dz. U. Nr 12, poz. 68). W związku z powyższym do postępowania o udzielenie przedmiotowego zamówienia możemy zastosować uproszczoną procedurę określoną w przepisie art. 5 ust. 1a ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo zamówień publicznych (tekst jednolity Dz. U. z 2013r, poz. 907 ze zm.). który pozwala na zastosowanie trybu zamówienia z wolnej ręki, w szczególności jeżeli zastosowanie innego trybu mogłoby skutkować co najmniej jedną z następujących okoliczności: a) naruszeniem zasad celowego, oszczędnego i efektywnego dokonywania wydatków; b) naruszeniem zasad dokonywania wydatków w wysokości i w terminach wynikających z wcześniej zaciągniętych zobowiązań; c) poniesieniem straty w mieniu publicznym; d) uniemożliwieniem terminowej realizacji zadań. Powyższy artykuł nie wyczerpuje wszystkich okoliczności zastosowania trybu z wolnej reki i zamawiający może wskazywać wszelkie inne okoliczności uzasadniające zastosowanie tego trybu. Zastosowanie trybu zamówienia z wolnej ręki do realizacji przedmiotowego zamówienia jest zasadne ze względów: 1)Społecznych, które w tym przypadku należy uznać jako najważniejsze, ponieważ bardzo ważne jest by wszystkie dzieci, również te, które są objęte pomocą udzielaną przez Miejsko - Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Ornecie w formie dożywiania spożywały jednakowe posiłki w takich samych warunkach, by nie dochodziło do występowania zjawiska stygmatyzacji społecznej wśród dzieci i młodzieży uczęszczających do szkół. Zgodnie z § 3 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 2006r. w sprawie realizacji programu wieloletniego Pomoc państwa w zakresie dożywiania (Dz.U.2006.25.186 ze zm.) dzieci i młodzież realizujące obowiązek szkolny lub obowiązek nauki, którym przyznano pomoc w formie posiłku, spożywają posiłek w szkole, jeżeli szkoła posiada warunki pozwalające na przygotowywanie lub wydawanie posiłków. Dzieciom spożywającym posiłki w szkole zapewnia się jednakowe posiłki pod względem ilościowym i jakościowym. Posiłki wydawane dzieciom, które są objęte pomocą M-GOPS będą takie same jak wydawane pozostałym dzieciom w szkole. Wprowadzenie innej firmy spowodowałoby wyróżnienie dzieci, którym M-GOPS pokrywa koszty żywienia, mogłoby to prowadzić do podziału lub w konsekwencji do dyskryminacji tych dzieci. Art.100 ustawy o pomocy społecznej mówi, iż w postępowaniu w sprawie świadczeń z pomocy społecznej należy kierować się przede wszystkim dobrem osób korzystających z pomocy społecznej i ochroną ich dóbr osobistych. Spożywanie posiłków przez uczniów szkoły, którzy są objęci pomocą M-GOPS w Ornecie, może odbywać się tylko w miejscu do tego wyznaczonym i w określonym czasie, niemożliwe jest żywienie uczniów w innym miejscu i w innym czasie przez innego wykonawcę. 2)Kontynuowania świadczenia usługi dożywiania dzieci i młodzieży w szkole przez doświadczonego i sprawdzonego w tym zakresie wykonawcę. Osoba która wydzierżawiła pomieszczenia stołówki szkolnej była wcześniej zatrudniona na umowę o pracę w stołówce szkolnej . Ma dwadzieścia jeden lat doświadczenia w zawodzie kucharki , posiada wieloletnie doświadczenie w przygotowaniu posiłków dla dzieci i młodzieży. 3)Możliwość zatrudnienia przez wykonawcę byłych pracowników zlikwidowanych stołówek szkolnych. Zatrudnienie wyszkolonego, sprawdzonego personelu przyczyni się do wzrostu jakości świadczonej usługi gastronomicznej oraz zmniejszy bezrobocie w gminie. UZASADNIENIE PRAWNE : Podstawa prawna Art. 67 ust. 1 pkt 1 lit. a), art. 5 ust. 1a ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (tekst jednolityr. Dz. U. z 2013 poz. 907 z późn. zm.):

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.