eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Warszawa › Świadczenie usług cateringowych

To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie



Ogłoszenie z dnia 2016-10-06

Warszawa: Świadczenie usług cateringowych
Numer ogłoszenia: 150864 - 2016; data zamieszczenia: 06.10.2016
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: tak, numer ogłoszenia w BZP: 139689 - 2016r.

Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Urząd Komisji Nadzoru Finansowego, Pl. Powstańców Warszawy 1, 00-030 Warszawa, woj. mazowieckie, tel. 22 262 57 77, faks 22 262 52 74; 262 52 70.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Podmiot prawa publicznego.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Świadczenie usług cateringowych.

II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.

II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług cateringowych na potrzeby spotkań organizowanych przez Urząd Komisji Nadzoru Finansowego przez okres 12 miesięcy od dnia podpisania umowy w czterech siedzibach zamawiającego znajdujących się w Warszawie przy Pl. Powstańców Warszawy 1, ul. Jasnej 12, ul. Niedźwiedzia 6e oraz Jasna 8. 1. Poprzez usługę cateringową należy rozumieć: 1.1.przygotowanie, dostarczenie i podawanie posiłków/poczęstunków w wyznaczonym czasie i wyznaczonym miejscu dla uczestników spotkania, zgodnie ze zleceniami na usługi cateringowe przekazanymi przez Zamawiającego, 1.2.dostarczenie stołów w ilościach dopasowanych do ilości uczestników spotkania: bufetowych (służących do serwowania posiłków/poczęstunków) oraz koktajlowych (służących do spożywania posiłków/poczęstunków) wraz z ich nakryciem i dekoracją (przy użyciu zastawy porcelanowej lub porcelit, naczyń szklanych, opakowaniach jednorazowych typu lunch box - w razie zgłoszenia takiej potrzeby przez Zamawiającego, metalowych sztućców, obrusów lub skertingów satynowych, papierowych serwetek oraz dekoracji kwiatowych), szczegóły dotyczące ilości uczestników oraz sposobu przygotowania nakryć przekazywane będą każdorazowo w zależności od charakteru spotkania na zleceniach na usługę cateringową, 1.3.zapewnienie niezbędnego do wykonywania usługi wyposażenie, w tym w szczególności: urządzenia grzewcze, termosy i podgrzewacze, 1.4. zapewnienie oraz dostosowanie obsługi kelnerskiej w trakcie trwania spotkania (dostosowanie liczby kelnerów do sprawnej obsługi spotkania), strój obsługi musi być dostosowany do rangi spotkania, 1.5 usunięcie wszelkich pozostałości związanych z przygotowaniem cateringu po zakończonym spotkaniu, 1.6 transport w obie strony: wyposażenia, produktów i osób wykorzystywanych przez wykonawcę w trakcie świadczenia usługi. 2. Spotkania, na które dostarczany będzie catering, odbywać się będą w siedzibach Zamawiającego znajdujących się w Warszawie przy: Pl. Powstańców Warszawy 1, ul. Jasnej 12, ul. Niedźwiedzia 6e, Jasna 8, miejsce spotkania określone będzie każdorazowo w zleceniu na usługi cateringowe. 3. Przez cały okres obowiązywania umowy Zamawiający wymaga by Wykonawca zapewnił w zakresie realizacji zamówienia obsługę przez dwóch kelnerów. 4. Zamawiający przewiduje możliwość potrzeby zapewnienia dodatkowych sześciu kelnerów minimum raz w roku. 5. Zamawiane każdorazowo menu, ilość dań i dodatków, określenie charakteru spotkania oraz jego formy (np. lunch bufetowy, przerwa kawowa) podane zostanie przez Zamawiającego w zleceniach na usługi cateringowe. 6. Zlecenia na usługi cateringowe dla spotkań poniżej 50 osób przekazywane będą Wykonawcy najpóźniej na 3 dni przed realizacją spotkania, dla spotkań powyżej 50 osób na 5 dni przed realizacją spotkania. 7. Zamawiający zastrzega sobie prawo uzupełniania wielkości i rodzaju zamawianego menu nie później niż na 1 dzień przed rozpoczęciem spotkania. Uzupełnienie może polegać na zmianie ilości osób lub niewielkiej modyfikacji menu. 8. Oferowane posiłki/poczęstunki powinny być: przygotowane z produktów świeżych, spełniających normy produktów spożywczych, podawane estetycznie przez fachową obsługę w stroju dopasowanym do rangi spotkania. Wykonawca zobowiązuje się przygotowywać posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dziennik Ustaw z 27 lipca 2010 r. Nr 136, poz. 914 z późn. zm.). Jednocześnie Wykonawca zobowiązuje się przestrzegania przepisów sanitarno-epidemiologicznych, BHP i p.poż jak również wewnętrznych przepisów obowiązujących na terenie Urzędu Komisji Nadzoru Finansowego. 9. Wykonawca zagwarantuje wysoką jakość świadczenia usług w postaci dostarczenia czystej i nieuszkodzonej zastawy stołowej, obrusów i dekoracji. Zadba o czystość w trakcie trwania i w miejscu świadczenia usługi, a także po zakończeniu spotkania. Usługi świadczona będą z zachowaniem powszechnie obowiązujących norm kultury, pracownicy wykonujący obsługę spotkania ubrani będą w standardzie przyjętym odpowiednio do charakteru spotkania. 10. Posiłki będą przygotowywane w lokalizacji/lokalizacjach posiadających decyzję inspektora sanitarnego o dopuszczeniu obiektu/obiektów do przygotowania posiłków dla potrzeb zbiorowego żywienia osób. 11. Dostarczenie posiłków/poczęstunków realizowane będzie najpóźniej 30 minut przed zaplanowaną godziną ich podawania w odniesieniu do godziny wskazanej w zleceniu na usługę cateringową. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia stanowi także Załącznik nr 3 do SIWZ - Projekt umowy..

II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków .

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Przetarg ograniczony

III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

  • Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 27.09.2016.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 2.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • Granatoil Graniszewscy Sp.j, ul. Przemysłowa 1, 07-407 Czerwin, kraj/woj. mazowieckie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 218584,77 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 286184,00

  • Oferta z najniższą ceną: 286184,00 / Oferta z najwyższą ceną: 311776,00

  • Waluta: PLN .


Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.