eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Rybczewice › Usługa przygotowywania i wydawania gorących posiłków

Zobacz treść przetargu, którego dotyczy to sprostowanie



Ogłoszenie z dnia 2018-12-14

Ogłoszenie nr 500299522-N-2018 z dnia 14-12-2018 r.

Rybczewice:
OGŁOSZENIE O ZMIANIE OGŁOSZENIA

OGŁOSZENIE DOTYCZY:

Ogłoszenia o zamówieniu

INFORMACJE O ZMIENIANYM OGŁOSZENIU

Numer: 659474-N-2018
Data: 09/12/2018

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

Zespół Szkół Ogólnokształcących w Rybczewicach, Krajowy numer identyfikacyjny 001254369, ul. Rybczewice Drugie 119A, 21-065 Rybczewice, woj. lubelskie, państwo Polska, tel. 815854005, 785833054, e-mail m.kucharski@rybczewice.pl, faks 815854005.
Adres strony internetowej (url):

SEKCJA II: ZMIANY W OGŁOSZENIU

II.2) Tekst, który należy dodać

Miejsce, w którym należy dodać tekst:
Numer sekcji: II
Punkt: 4
Tekst, który należy dodać w ogłoszeniu: Przedmiotem zamówienia jest świadczenie przez wykonawcę usługi polegającej na przygotowaniu dostarczeniu i wydaniu posiłków w formie cateringu dla uczniów Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Rybczewicach, w tym uczniów objętych programem wspierania gmin w zakresie dożywiania, nieobjętych tym programem oraz dzieci uczących się w przedszkolu. 2. Zamawiający przewiduje, że w ramach wykonywania zamówienia wykonawca będzie dostarczał posiłki dla następującej liczby uczniów: 1) posiłki dla ok. 24 uczniów w ramach programu, 2) posiłki dla uczniów nieobjętych programem ok. 41 uczniów, 3) posiłki w proporcji ½ dla dzieci w wieku 3-6 lat - ok. 30 uczących się w przedszkolu oraz 4 7 uczących się w oddziałach przedszkolnych. 3. Szacunkowa liczba posiłków w trakcie realizacji zamówienia wynosi: 1) liczba drugich śniadań dla dzieci przedszkolnych w wieku 3-4 lata -30 x 175 dni -5 250 szt., 2) liczba pełnych obiadów 65x 175 dni -11 375szt., - Usługa przygotowywania i wydawania gorących posiłków 3) liczba obiadów w porcji ½ pełnego obiadu dla dzieci w wieku 3-6 lat 77x 175 dni -13475 szt. 4. Wskazane w ust. 3 liczby posiłków są orientacyjne, mogą ulec zmianie. W przypadku zmi any liczby posiłków, Wykonawca będzie zobowiązany do uwzględnienia w tym zakresie zgłaszanych na bieżąco potrzeb, zarówno mających wpływ na zwiększenie jak i na zmniejszenie liczby posiłków (np. liczba posiłków może być znacznie niższa w okresie świąt, epidemii, chorób dzieci, itp.). Zamawiający będzie informował Wykonawcę o liczbie potrzebnych posiłków w oddziałach przedszkolnych: informacja o liczbie posiłków będzie przekazywana do godz. 8:30 dnia, w którym zostaną wydane zamówione posiłki. 5. Wykonawca będzie zobowiązany do wykonania następujących czynności: 1) przygotowanie posiłków dwudaniowych (zupa + pieczywo, II danie, napój) oraz drugich śniadań z napojem tylko dla dzieci przedszkolnych, 2) dostarczanie i wydanie 5 razy w tygodniu od poniedziałku do piątku posiłków (z wyłączeniem przerw w nauce szkolnej) - drugie śniadania należy wydawać do godz. do godz. 9.30, natomiast obiad od godz. 10:45, 3) posprzątanie po wydaniu posiłków, odbiór powstałych odpadów (zlewek, naczyń jednorazowych). 6. Otwarty katalog proponowanych posiłków: 1) drugie śniadanie: np. pieczywo mieszane z masłem i dodatkami wędliny, past serowych, sera żółtego, jajek, lub dżemów; zupy mleczne lub kiełbaski na ciepło. Do picia: herbata, kakao, kawa zbożowa. Kaloryczność śniadania w przeliczeniu na jedno dziecko winna wynosić ok.400 kcal, 2) pełny obiad, w skład którego wchodzą: a) zupa - przygotowana na wywarach warzywnych lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika, który nadaje zupie charakterystyczny, specyficzny smak - mi n. 250 - 300 ml, b) drugie danie - posiłek mięsny/rybny z urozmaiconymi surówkami lub gotowanymi warzywami. Do mięsa zamiennie mogą być podawane ziemniaki, kasze, ryż, makaron. Drugim daniem mogą być: pierogi (nadzienie różne), naleśniki (nadzienie różne), ko pytka (dodatki różne), makaron z sosem, krokiety, gołąbki (sosy różne), gulasz (dodatki różne), placki ziemniaczane (sos lub surówka), pulpety w sosie lub surówka itp. Zamawiający dopuszcza wydawanie dania bezmięsnego maksymalnie 2 razy w tygodniu. c) napój np. kompot z owoców - min. 200 ml/ osobę. 7. W jadłospisie powinny przeważać potrawy: gotowane, pieczone, duszone, okazjonalnie smażone. 8. W jadłospisach należy również przewidywać zamienniki dla dzieci alergicznych. 9. Informacja o diecie dziecka Wykonawcy zostanie przekazana na piśmie w momencie uzyskania jej od rodzica dziecka w trakcie trwania roku szkolnego, najpóźniej na tydzień przed ustalaniem jadłospisu przez Wykonawcę. 10. Listę dożywianych dzieci z programu sporządza Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Rybczewicach - na jej podstawie odbywa się wydawanie posiłków. Liczba dzieci w ciągu roku może ulec zmianie i zależna jest od spełnionych przepisami prawa uprawnień do korzystania z pomocy w formie dożywiania. Zamawiający zastrzega sobie pra wo zmniejszenia lub zwiększenia liczby uczniów objętych dożywianiem. 11. Natomiast dla uczniów nieobjętych programem i dzieci uczących się w przedszkolu listę sporządza Dyrektor Zespołu Szkół Ogólnokształcących. - Usługa przygotowywania i wydawania gorących posiłków 12. Wykonawca ma również obowiązek zapewnić sprzedaż posiłków dla dzieci z wyżej wymienionej szkoły nie objętych pomocą Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Rybczewicach oraz uczniów przedszkola pod warunkiem zachowania tej samej ceny posiłku i tego samego jadłospisu. 13. Wykonawcy będzie przysługiwało prawo do wynagrodzenia za faktycznie wydane posiłki po przedłożeniu faktury na podany numer konta bankowego , przy czym Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej zastrzega, że będzie ponosił jedynie te koszty, które są związane z przygotowaniem i wydawaniem posiłków dla uczniów objętych programem wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania, natomiast opłata za pozostałe posiłki nie objęte programem, w przedszkolu i oddziale wczesnoszkolnym będzie pobierana bezpośrednio przez Wykonawcę po wydaniu posiłków w cykl u miesięcznym za okazaniem właściwej faktury z ilością dzieci oraz podziałem na grupy wiekowe. 14. Zamawiający nie przewiduje wzrostu cen posiłków w trakcie realizacji niniejszej umowy. 15. Posiłki muszą być przygotowane ze świeżych artykułów spożywczych, po siadających aktualne terminy ważności. Nie dopuszcza się mięsa i przetworów z puszek konserwowych, mrożonek, półproduktów oraz na bazie Fast Food. 16. Zamawiający wymaga, aby Wykonawca przygotowywał posiłki zgodnie z zalecanym modelem żywienia o charakterze prozdrowotnym, w tym m.in. poprzez duży udział warzyw w każdym posiłku. Przy planowaniu posiłku należy uwzględniać zalecaną wartość energetyczną w zależności od grupy wiekowej np: 3 - 6 oraz 6 - 15. Posiłki powinny posiadać odpowiednie walory smakowe, zapachowe oraz estetyczny wygląd. 17. Przy sporządzaniu posiłków muszą być przestrzegane i stosowane wymagania zdrowotne żywności oraz wymagania dotyczące zasad higieny , zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r., o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2018r, poz. 1541 ze zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy, w szczególności Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r., w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016r., poz. 1154) oraz normami żywienia i zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia np. Żywienie dzieci w Przedszkolach - Zofii Wachowiak, Haliny Weker, jak również zalecenia Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności, ze szczególnym uwzględnieniem zaleceń dotyczących: 1) wyposażenia (stanu technicznego i sanitarnego pomieszczeń i urządzeń), 2) personelu (kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie), 3) cyklu produkcyjnego i poszczególnych jego etapów (przestrzeganie zasad sanitarnohigienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków (surowiec świeży, najwyższej jakości posiadający dokument dopuszczający do jego spożycia z zachowaniem reżimów dietetycznych i sanitarnych), wydawania posiłków, składowania i magazynowania produktów, przewozu posiłków, 4) w zakresie jakości (sposób gwarantujący jakość posiłków zgodną z zalecanymi normami dotyczącymi zawartości składników pokarmowych, zapewniając różnorodność diety, właściwy stan dostarczania posiłków (termosy posiadające atesty Państw owego Zakładu Higieny zapewniające zachowanie odpowiedniej temperatury przy ich spożywaniu - zupa + 75°C, gorące drugie danie + 63 °C, potrawy serwowane - Usługa przygotowywania i wydawania gorących posiłków na zimno +4°C, dbałość o czystość termosów, posiłki świeże - sporządzone nie później niż 12 godzin prz ed spożyciem, smaczne, estetycznie przygotowane i podane), 5) Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających w zakresie wagi i kaloryczności posiłku. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w przepisach dobrego żywienia oraz SIWZ, Zamawiający obciąży kosztami za badanie Wykonawcę. 18. Posiłki powinny być sporządzone i wydawane zgodnie z wymaganiami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego, lekkostrawne, przygotowane z surowców wysokiej jak ości, świeżych, naturalnych z ograniczoną ilością substancji dodatkowo konserwujących, zagęszczających, sztucznie aromatyzowanych i barwionych, produktów z glutaminianem sodu, produktów masłopodobnych, seropodobnych. 19. Posiłki powinny być przygotowane z uwzględnieniem norm żywieniowych o wysokiej wartości odżywczej minimum od 530 do 900 kcal z uwzględnieniem norm produktów każdej z grup. 20. Posiłki powinny być przewożone samochodem dopuszczonym przez Państwową Inspekcję Sanitarną do przewozu posiłków dla po trzeb zbiorowego żywienia. 21. Wykonawca ma obowiązek dostarczania jadłospisu na dany tydzień, najdalej w piątek tygodnia poprzedniego, a jeżeli jest on dniem ustawowo wolnym od pracy, w dniu poprzedzającym wolny dzień Dyrektorowi Szkoły i Kierownikowi GOPS. W jadłospisie bezwzględnie musi być podana gramatura i wartość odżywcza w kcal poszczególnych posiłków. Zmiana jadłospisu może być dokonywana wyłącznie w uzasadnionych przypadkach, za zgodą Dyrektora Szkoły. 22. Jadłospis musi być podpisany przez osobę mają cą do ustalenia jadłospisu przygotowanie zawodowe. 23. Wykonawca zobowiązany jest do zbiórki i zagospodarowania powstałych odpadów (zlewek, naczyń jednorazowych). Niedopuszczalne jest pozostawianie odpadów (zlewek, naczyń jednorazowych) w miejscu żywienia do dnia następnego. 24. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania z każdego dnia próbek żywnościowych, zgodnie z obowiązującymi przepisami. 25. Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia próbki każdej składowej części potrawy, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (tekst jedn. Dz.U. z 2007 r., Nr 80, poz. 545). Zamawiający zastrzega sobie prawo do żądania w uzasadnionych przypadkach powyższych próbek. Koszt próbek żywności Wykonawca ma obowiązek wkalkulować w cenę posiłku. 26. Wykonawca zobowiązany jest do zorganizowania we własnym zakresie i na własny koszt zaopatrzenia w surowce i produkty do realizacji przedmiotu umowy, ponosi odpowiedzialność za ich właściwe przetworzenie w procesie finalnym. Niezbędne surowce do przygotowania posiłków Wykonawca winien zakupić w punktach zapewniających ich wysoką jakość. Przygotowywane zupy, sosy winny być na bazie produktów naturalnych, bez u życia półproduktów tj. zupy i sosy w proszku. 27. Niedopuszczalne jest stosowanie zup i ziemniaków z komponentów proszkowych (gotowe, paczkowane), produktów w konserwach (tj. ryby z puszki) za wyjątkiem galaretek, budyniu, kisielu. 28. Wykonawca będzie wydawał posiłki w naczyniach wielkokrotnego użytku lub jednorazowych. - Usługa przygotowywania i wydawania gorących posiłków 29. Sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków i wszystkie z tym związane szczegóły, należy uzgodnić bezpośrednio z Dyrektorem Szkoły. 30. Wykonawca jest odpowiedzialny wobec Zamawiającego za przestrzeganie przez osoby wykonujące w jego imieniu zamówienie w pełnym zakresie obowiązujących przepisów BHP, p. poż. i higieniczno - sanitarnych. Odpowiada on za ich działania oraz działania własne oraz ponosi odpowiedzialność prawna i materialną wobec osób trzecich za naruszenie ww. przepisów oraz w zakresie wykonywanej usługi tj. jakości produktów i przygotowania posiłków, ich zgodności z obowiązującymi normami oraz wymogami higieniczno - sanitarnymi i porządkowymi. 31. W przypadku wystąpienia awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki wysokiej jakości i gramaturze z innych źródeł, na swój koszt. 32. Wykonawca odpowiada za zgodność jakości wydanych posiłków z obowiązującymi w kraju normami Instytutu Żywności i Żywienia. Posiłek, sposób jego przygotowania i podania powinien odbywać się z zachowaniem odpowiednich norm higieniczno - - sanitarnych, oraz spełniać warunki określone w powszechnie obowiązujących przepisach prawa. 33. Zamawiający, na podstawie art. 29 ust. 3a ustawy Pzp, informuje, że określa następujące wymagania dotyczące zatrudnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane przez zamawiającego czynności, w za kresie realizacji zamówienia, których wykonanie polega na wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (tekst jedn. Dz. U. z 2018 r., poz. 917 ze zm.): 1) rodzaj czynności niezbędnych do realizacji zamówienia, które dotyczą wymagania zatrudnienia na podstawie umowy o pracę przez wykonawcę lub podwykonawcę, osób wykonujących czynności w trakcie realizacji zamówienia: czynności związane z przygotowywaniem i wydawaniem posiłków, 2) sposób dokumentowania zatrudnienia osób, o których mowa w art. 29 ust. 3a ustawy Pzp - Wykonawca, przed terminem do 5 dni od podpisania umowy, złoży Zamawiającemu oświadczenie, że osoby wykonujące ww. czynności są zatrudnione, na podstawie umowy o pracę, zarówno przez Wykonawcę, ja k i podwykonawców, 3) uprawnienia zamawiającego w zakresie kontroli spełniania przez wykonawcę wymagań, o których mowa w art. 29 ust. 3a ustawy Pzp oraz sankcji z tytułu niespełnienia tych wymagań: w okresie realizacji zamówienia Zamawiający ma prawo do skierowania wniosku do inspektoratu pracy o przeprowadzenie kontroli. Niespełnienie wymagań, o których mowa w pkt 1 skutkuje sankcjami określonymi w § 12 ust. 1 pkt 4 i 5 umowy stanowiącej załącznik nr 4 do SIWZ

 

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.