Zobacz treść przetargu, którego dotyczy to sprostowanie
Ogłoszenie z dnia 2018-12-14
Ogłoszenie nr 500299522-N-2018 z dnia 14-12-2018 r.
Rybczewice:
OGŁOSZENIE O ZMIANIE OGŁOSZENIA
OGŁOSZENIE DOTYCZY:
Ogłoszenia o zamówieniu
INFORMACJE O ZMIENIANYM OGŁOSZENIU
Numer: 659474-N-2018
Data: 09/12/2018
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
Zespół Szkół Ogólnokształcących w Rybczewicach, Krajowy numer identyfikacyjny 001254369,
ul. Rybczewice Drugie
119A,
21-065
Rybczewice, woj.
lubelskie, państwo
Polska, tel.
815854005, 785833054, e-mail
m.kucharski@rybczewice.pl, faks
815854005.
Adres strony internetowej (url):
SEKCJA II: ZMIANY W OGŁOSZENIU
II.2) Tekst, który należy dodać
Miejsce, w którym należy dodać tekst:
Numer sekcji:
II
Punkt:
4
Tekst, który należy dodać w ogłoszeniu:
Przedmiotem zamówienia jest świadczenie przez wykonawcę usługi polegającej na
przygotowaniu dostarczeniu i wydaniu posiłków w formie cateringu dla uczniów Zespołu
Szkół Ogólnokształcących w Rybczewicach, w tym uczniów objętych programem
wspierania gmin w zakresie dożywiania, nieobjętych tym programem oraz dzieci uczących
się w przedszkolu.
2.
Zamawiający
przewiduje, że w ramach wykonywania zamówienia wykonawca będzie
dostarczał posiłki dla następującej liczby uczniów:
1)
posiłki dla ok. 24 uczniów w ramach programu,
2)
posiłki dla uczniów nieobjętych programem ok. 41 uczniów,
3)
posiłki w proporcji ½ dla dzieci w wieku 3-6 lat
-
ok. 30 uczących się w przedszkolu oraz 4
7
uczących się w oddziałach przedszkolnych.
3.
Szacunkowa liczba posiłków w trakcie realizacji zamówienia wynosi:
1)
liczba drugich śniadań dla dzieci przedszkolnych w wieku 3-4 lata -30 x 175 dni -5 250 szt.,
2)
liczba pełnych obiadów 65x 175 dni -11 375szt.,
-
Usługa przygotowywania i wydawania gorących posiłków
3)
liczba obiadów w porcji ½
pełnego obiadu dla dzieci w wieku 3-6 lat 77x 175 dni -13475 szt.
4.
Wskazane w ust. 3 liczby posiłków są orientacyjne, mogą ulec zmianie. W przypadku
zmi
any liczby posiłków, Wykonawca będzie zobowiązany do uwzględnienia w tym
zakresie zgłaszanych na bieżąco potrzeb, zarówno mających wpływ na zwiększenie jak i
na zmniejszenie liczby posiłków (np. liczba posiłków może być znacznie niższa w okresie
świąt,
epidemii, chorób dzieci, itp.). Zamawiający będzie informował Wykonawcę o liczbie
potrzebnych posiłków w oddziałach przedszkolnych: informacja o liczbie posiłków będzie
przekazywana do godz. 8:30 dnia, w którym zostaną wydane zamówione posiłki.
5.
Wykonawca będzie zobowiązany do wykonania następujących czynności:
1)
przygotowanie posiłków dwudaniowych (zupa + pieczywo, II danie, napój) oraz
drugich śniadań z napojem tylko dla dzieci przedszkolnych,
2)
dostarczanie i wydanie 5 razy w tygodniu od poniedziałku do piątku posiłków
(z wyłączeniem przerw w nauce szkolnej)
-
drugie śniadania należy wydawać do godz.
do godz. 9.30, natomiast obiad od godz. 10:45,
3)
posprzątanie po wydaniu posiłków, odbiór powstałych odpadów (zlewek, naczyń
jednorazowych).
6.
Otwarty katalog proponowanych posiłków: 1)
drugie śniadanie:
np. pieczywo mieszane
z masłem i dodatkami wędliny, past serowych, sera żółtego, jajek, lub dżemów; zupy
mleczne lub kiełbaski na ciepło. Do picia: herbata, kakao, kawa zbożowa. Kaloryczność
śniadania w przeliczeniu na jedno dziecko winna wynosić ok.400 kcal,
2)
pełny obiad, w skład którego wchodzą:
a)
zupa
-
przygotowana na wywarach warzywnych lub mięsnych z dodatkiem głównego
składnika, który nadaje zupie charakterystyczny, specyficzny smak
-
mi
n. 250
-
300
ml,
b)
drugie danie
-
posiłek mięsny/rybny z urozmaiconymi surówkami lub gotowanymi
warzywami. Do mięsa zamiennie mogą być podawane ziemniaki, kasze, ryż,
makaron. Drugim daniem mogą być: pierogi (nadzienie różne), naleśniki (nadzienie
różne), ko
pytka (dodatki różne), makaron z sosem, krokiety, gołąbki (sosy różne),
gulasz (dodatki różne), placki ziemniaczane (sos lub surówka), pulpety w sosie lub
surówka itp. Zamawiający dopuszcza wydawanie dania bezmięsnego maksymalnie 2
razy w tygodniu.
c)
napój
np. kompot z owoców
-
min. 200 ml/ osobę.
7.
W jadłospisie powinny przeważać potrawy: gotowane, pieczone, duszone, okazjonalnie
smażone.
8.
W jadłospisach należy również przewidywać zamienniki dla dzieci alergicznych.
9.
Informacja o diecie dziecka
Wykonawcy zostanie przekazana na piśmie w momencie
uzyskania jej od rodzica dziecka w trakcie trwania roku szkolnego, najpóźniej na tydzień
przed ustalaniem jadłospisu przez Wykonawcę.
10.
Listę dożywianych dzieci z programu sporządza Gminny Ośrodek Pomocy
Społecznej w
Rybczewicach
-
na jej podstawie odbywa się wydawanie posiłków. Liczba dzieci w ciągu
roku może ulec zmianie i zależna jest od spełnionych przepisami prawa uprawnień do
korzystania z pomocy w formie dożywiania. Zamawiający zastrzega sobie pra
wo
zmniejszenia lub zwiększenia liczby uczniów objętych dożywianiem.
11.
Natomiast dla uczniów nieobjętych programem i dzieci uczących się w przedszkolu listę
sporządza Dyrektor Zespołu Szkół Ogólnokształcących.
-
Usługa przygotowywania i wydawania gorących posiłków
12.
Wykonawca ma również obowiązek zapewnić sprzedaż posiłków dla dzieci z wyżej
wymienionej szkoły nie objętych pomocą Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w
Rybczewicach oraz uczniów przedszkola pod warunkiem zachowania tej samej ceny
posiłku i tego samego jadłospisu.
13.
Wykonawcy będzie przysługiwało
prawo do wynagrodzenia za faktycznie wydane posiłki
po przedłożeniu faktury na podany numer konta bankowego
, przy czym Gminny
Ośrodek
Pomocy Społecznej zastrzega, że będzie ponosił jedynie te koszty, które są związane z
przygotowaniem i wydawaniem posiłków
dla uczniów objętych programem wspierania
finansowego gmin w zakresie dożywiania, natomiast opłata za pozostałe posiłki nie objęte
programem, w przedszkolu i oddziale wczesnoszkolnym będzie pobierana bezpośrednio
przez Wykonawcę po wydaniu posiłków w cykl
u miesięcznym za okazaniem właściwej
faktury z ilością dzieci oraz podziałem na grupy wiekowe.
14.
Zamawiający nie przewiduje wzrostu cen posiłków w trakcie realizacji niniejszej umowy.
15.
Posiłki muszą być przygotowane ze świeżych artykułów spożywczych, po
siadających
aktualne terminy ważności.
Nie dopuszcza się mięsa i przetworów z puszek
konserwowych, mrożonek, półproduktów oraz na bazie Fast Food.
16.
Zamawiający wymaga, aby Wykonawca przygotowywał posiłki zgodnie z zalecanym
modelem żywienia o charakterze
prozdrowotnym, w tym m.in. poprzez duży udział warzyw
w każdym posiłku. Przy planowaniu posiłku należy uwzględniać zalecaną wartość
energetyczną w zależności od grupy wiekowej np: 3
-
6 oraz 6
-
15. Posiłki powinny posiadać
odpowiednie walory smakowe, zapachowe oraz estetyczny wygląd.
17.
Przy sporządzaniu posiłków muszą być przestrzegane i stosowane wymagania zdrowotne
żywności oraz wymagania dotyczące zasad higieny , zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia
2006r., o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z
2018r, poz. 1541 ze zm.) łącznie
z przepisami wykonawczymi do tej ustawy, w szczególności Rozporządzenia Ministra
Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r., w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do
sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań jakie muszą
spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży
w tych jednostkach (Dz. U. z 2016r., poz. 1154) oraz normami żywienia i zaleceniami
Instytutu Żywności i Żywienia np. Żywienie dzieci w Przedszkolach
-
Zofii Wachowiak,
Haliny Weker, jak również zalecenia Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu
Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w
zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności, ze szczególnym uwzględnieniem zaleceń dotyczących:
1)
wyposażenia (stanu technicznego i sanitarnego pomieszczeń i urządzeń),
2)
personelu (kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie),
3)
cyklu produkcyjnego i poszczególnych jego etapów (przestrzeganie zasad
sanitarnohigienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków (surowiec świeży,
najwyższej jakości posiadający dokument dopuszczający do jego spożycia z
zachowaniem reżimów dietetycznych i sanitarnych), wydawania posiłków,
składowania i magazynowania produktów,
przewozu posiłków,
4)
w zakresie jakości (sposób gwarantujący jakość posiłków zgodną z zalecanymi
normami dotyczącymi zawartości składników pokarmowych, zapewniając
różnorodność diety, właściwy stan dostarczania posiłków (termosy posiadające atesty
Państw
owego Zakładu Higieny zapewniające zachowanie odpowiedniej temperatury
przy ich spożywaniu
-
zupa + 75°C, gorące drugie danie + 63 °C, potrawy serwowane
-
Usługa przygotowywania i wydawania gorących posiłków
na zimno +4°C, dbałość o czystość termosów, posiłki świeże
-
sporządzone nie później
niż 12 godzin prz
ed spożyciem, smaczne, estetycznie przygotowane i podane),
5)
Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających w zakresie
wagi i kaloryczności posiłku. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia
parametrów określonych w przepisach dobrego żywienia oraz SIWZ, Zamawiający
obciąży kosztami za badanie Wykonawcę.
18.
Posiłki powinny być sporządzone i wydawane zgodnie z wymaganiami sztuki kulinarnej i
sanitarnej dla żywienia zbiorowego, lekkostrawne, przygotowane z surowców wysokiej
jak
ości, świeżych, naturalnych z ograniczoną ilością substancji dodatkowo
konserwujących, zagęszczających, sztucznie aromatyzowanych i barwionych, produktów z
glutaminianem sodu, produktów masłopodobnych, seropodobnych.
19.
Posiłki powinny być przygotowane z uwzględnieniem norm żywieniowych o wysokiej
wartości odżywczej minimum od 530 do 900 kcal z uwzględnieniem norm produktów
każdej z grup.
20.
Posiłki powinny być przewożone samochodem dopuszczonym przez Państwową Inspekcję
Sanitarną do przewozu posiłków dla po
trzeb zbiorowego żywienia.
21.
Wykonawca ma obowiązek dostarczania jadłospisu na dany tydzień, najdalej w piątek
tygodnia poprzedniego, a jeżeli jest on dniem ustawowo wolnym od pracy, w dniu
poprzedzającym wolny dzień Dyrektorowi Szkoły i Kierownikowi GOPS.
W jadłospisie
bezwzględnie musi być podana gramatura i wartość odżywcza w kcal poszczególnych
posiłków. Zmiana jadłospisu może być dokonywana wyłącznie w uzasadnionych
przypadkach, za zgodą Dyrektora Szkoły.
22.
Jadłospis musi być podpisany przez osobę mają
cą do ustalenia jadłospisu przygotowanie
zawodowe.
23.
Wykonawca zobowiązany jest do zbiórki i zagospodarowania powstałych odpadów
(zlewek, naczyń jednorazowych). Niedopuszczalne jest pozostawianie odpadów (zlewek,
naczyń jednorazowych) w miejscu żywienia do
dnia następnego.
24.
Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania z każdego dnia próbek żywnościowych,
zgodnie z obowiązującymi przepisami.
25.
Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia próbki każdej składowej części potrawy,
zgodnie z Rozporządzeniem Ministra
Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie
pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu
zamkniętego (tekst jedn. Dz.U. z 2007 r., Nr 80, poz. 545). Zamawiający zastrzega sobie
prawo do żądania w uzasadnionych przypadkach powyższych próbek. Koszt próbek
żywności Wykonawca ma obowiązek wkalkulować w cenę posiłku.
26.
Wykonawca zobowiązany jest do zorganizowania we własnym zakresie i na własny koszt
zaopatrzenia w surowce i produkty do realizacji przedmiotu umowy, ponosi
odpowiedzialność za ich właściwe przetworzenie w procesie finalnym. Niezbędne surowce
do przygotowania posiłków Wykonawca winien zakupić w punktach zapewniających ich
wysoką jakość. Przygotowywane zupy, sosy winny być na bazie produktów naturalnych,
bez u
życia półproduktów tj. zupy i sosy w proszku.
27.
Niedopuszczalne jest stosowanie zup i ziemniaków z komponentów proszkowych
(gotowe, paczkowane), produktów w konserwach (tj. ryby z puszki) za wyjątkiem
galaretek, budyniu, kisielu.
28.
Wykonawca będzie wydawał posiłki w naczyniach wielkokrotnego użytku lub
jednorazowych.
-
Usługa przygotowywania i wydawania gorących posiłków
29.
Sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków i wszystkie z tym
związane szczegóły, należy uzgodnić bezpośrednio z Dyrektorem Szkoły.
30.
Wykonawca jest odpowiedzialny wobec Zamawiającego za przestrzeganie przez osoby
wykonujące w jego imieniu zamówienie w pełnym zakresie obowiązujących przepisów
BHP, p. poż. i higieniczno
-
sanitarnych. Odpowiada on za ich działania oraz działania
własne oraz
ponosi odpowiedzialność prawna i materialną wobec osób trzecich za
naruszenie ww. przepisów oraz w zakresie wykonywanej usługi tj. jakości produktów i
przygotowania posiłków, ich zgodności z obowiązującymi normami oraz wymogami
higieniczno
-
sanitarnymi i
porządkowymi.
31.
W przypadku wystąpienia awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest
zobowiązany zapewnić posiłki wysokiej jakości i gramaturze z innych źródeł, na swój
koszt.
32.
Wykonawca odpowiada za zgodność jakości wydanych posiłków z obowiązującymi w
kraju normami Instytutu Żywności i Żywienia. Posiłek, sposób jego przygotowania i
podania powinien odbywać się z zachowaniem odpowiednich norm higieniczno
-
-
sanitarnych, oraz spełniać warunki określone w powszechnie obowiązujących przepisach prawa.
33.
Zamawiający, na podstawie art. 29 ust. 3a ustawy Pzp, informuje, że określa następujące
wymagania dotyczące zatrudnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę na podstawie
umowy o pracę osób wykonujących wskazane przez zamawiającego czynności, w za
kresie
realizacji zamówienia, których wykonanie polega na wykonywaniu pracy w sposób
określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (tekst jedn. Dz. U.
z 2018 r., poz. 917 ze zm.):
1)
rodzaj czynności niezbędnych do realizacji zamówienia, które dotyczą wymagania
zatrudnienia na podstawie umowy o pracę przez wykonawcę lub podwykonawcę, osób
wykonujących czynności w trakcie realizacji zamówienia: czynności związane z
przygotowywaniem i wydawaniem posiłków,
2)
sposób dokumentowania zatrudnienia osób, o których mowa w art. 29 ust. 3a ustawy
Pzp
-
Wykonawca, przed terminem do 5 dni od podpisania umowy, złoży
Zamawiającemu oświadczenie, że osoby wykonujące ww. czynności są zatrudnione, na
podstawie umowy o pracę, zarówno przez Wykonawcę, ja
k i podwykonawców,
3)
uprawnienia zamawiającego w zakresie kontroli spełniania przez wykonawcę
wymagań, o których mowa w art. 29 ust. 3a ustawy Pzp oraz sankcji z tytułu
niespełnienia tych wymagań: w okresie realizacji zamówienia Zamawiający ma prawo
do skierowania wniosku do inspektoratu pracy o przeprowadzenie kontroli.
Niespełnienie wymagań, o których mowa w pkt 1 skutkuje sankcjami określonymi w
§ 12 ust. 1 pkt 4 i 5 umowy stanowiącej załącznik nr 4 do SIWZ
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
więcej: »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.