eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Wadowice › Organizacja i przeprowadzenie kursów zawodowychcukierniczy, barmana, agroturystyki dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych Powiatu Wadowickiego w ramach projektu Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce wg 3 zadań

Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2013-02-07

Wadowice: Organizacja i przeprowadzenie kursów zawodowych: cukierniczy, barmana, agroturystyki dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych Powiatu Wadowickiego w ramach projektu Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce wg 3 zadań
Numer ogłoszenia: 20097 - 2013; data zamieszczenia: 07.02.2013
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Powiat Wadowicki , ul. Batorego 2, 34-100 Wadowice, woj. małopolskie, tel. 033 8734200, faks 033 8232433.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.starostwo.wadowice.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Organizacja i przeprowadzenie kursów zawodowych: cukierniczy, barmana, agroturystyki dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych Powiatu Wadowickiego w ramach projektu Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce wg 3 zadań.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.

II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiot zamówienia jest zorganizowanie i przeprowadzenie kursów zawodowych dla uczniów Zespołu Szkół nr 3 w Wadowicach, uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Andrychowie, uczniów Zespołu Szkół RCKU w Radoczy, uczniów Zespołu Szkół nr 1 w Andrychowie o specjalności: cukierniczy, barmana, agroturystyki w ramach projektu Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce wg 3-ch zadań: Zadanie 1. Organizacja i przeprowadzenie kursu cukierniczego dla 10 uczniów Zespołu Szkół nr 3 w Wadowicach, Zadanie 2 Organizacja i przeprowadzenie kursu barmana dla 30 uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Andrychowie oraz 15 uczniów Zespołu Szkół RCKU w Radoczy, Zadanie 3 Organizacja i przeprowadzenie kursu agroturystyki dla 30 uczniów Zespołu Szkół nr 1 w Andrychowie..

II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie.

II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 80.53.00.00-8.

II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak, liczba części: 3.

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 23.03.2013.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: Zamawiający nie żąda wniesienia wadium

III.2) ZALICZKI

  • Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Ocena spełnienia powyższego warunku będzie dokonywana metodą: spełnia lub nie spełnia, w oparciu o dokumenty, oświadczenia i inne materiały dołączone do oferty.

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Wykonawca musi posiadać wiedzę i doświadczenie, dlatego też musi wykazać w formie załączonego do oferty oświadczenia i wykazu usług, potwierdzonego referencjami lub odpowiednimi dokumentami uprzednich odbiorców usług, że w ciągu ostatnich 3 lat, a w przypadku, gdy okres prowadzenia działalności jest krótszy w tym okresie, licząc wstecz od dnia upływu terminu składania ofert wykonał, zrealizował, odpowiednio: na zadanie nr 2 najmniej 3 zamówienia obejmujące usługę polegającą na przeprowadzeniu kursu barmana; na zadanie nr 3 co najmniej 1 zamówienie obejmujące usługę polegającą na przeprowadzeniu kursu agroturystyki; Wykonawca musi też wykazać, że wyżej wymienione usługi wykonał należycie i skutecznie, z podaniem ich wartości, przedmiotu, zakresu, dat i miejsc wykonania, oraz (fakultatywnie) nazwy, adresu i telefonu odbiorców. Ocena spełnienia powyższego warunku będzie dokonywana metodą: spełnia lub nie spełnia, w oparciu o dokumenty, oświadczenia i inne materiały dołączone do oferty.

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Ocena spełnienia powyższego warunku będzie dokonywana metodą: spełnia lub nie spełnia, w oparciu o dokumenty, oświadczenia i inne materiały dołączone do oferty.

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Wykonawca musi dysponować osobami zdolnymi do wykonania zamówienia tj. posiadającymi odpowiednie kwalifikacje do tematyki przedmiotu zamówienia danego zadania tj.: dla zadania 1, co najmniej roczne doświadczenie w prowadzeniu kursów cukierniczych; dla zadania 2, co najmniej trzy letnie doświadczenie w prowadzeniu kursów barmana; dla zadania 3, co najmniej roczne doświadczenie w prowadzeniu kursów agroturystyki; wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia oraz oświadczeniem, iż posiadają one wymagane uprawnienia, Ocena spełnienia powyższego warunku będzie dokonywana metodą: spełnia lub nie spełnia, w oparciu o dokumenty, oświadczenia i inne materiały dołączone do oferty.

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Ocena spełnienia powyższego warunku będzie dokonywana metodą: spełnia lub nie spełnia, w oparciu o dokumenty, oświadczenia i inne materiały dołączone do oferty.

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

  • III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:

    • wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, dostaw lub usług w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie
    • wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, w szczególności odpowiedzialnych za świadczenie usług, kontrolę jakości lub kierowanie robotami budowlanymi, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych dla wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności, oraz informacją o podstawie do dysponowania tymi osobami
  • III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

    • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia
    • aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy
  • III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

    Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

    III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

    • nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert

III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: nie

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna: nie.

IV.3) ZMIANA UMOWY

Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: nie

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.powiat.wadowice.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Starostwo Powiatowe w Wadowicach ul. Batorego 2, 34-100 Wadowice.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 18.02.2013 godzina 10:30, miejsce: Starostwo Powiatowe w Wadowicach ul. Batorego 2, 34-100 Wadowice, sekretariat pok. nr 314 (III piętro).

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej: Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego..

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: tak

ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH

CZĘŚĆ Nr: 1 NAZWA: Zadanie 1. Organizacja i przeprowadzenie kursu cukierniczego dla 10 uczniów Zespołu Szkół nr 3 w Wadowicach, w ramach projektu Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Celem kursu jest nabycie przez słuchaczy umiejętności: sporządzania ciast, kremów, mas i innych wyrobów ciastkarskich; montażu, dekoracji i wykańczania wyrobów ciastkarskich; przygotowania deserów cukierniczych, a także magazynowania i oceny surowców, przechowywania i ekspedycji wyrobów cukierniczych oraz obsługi maszyn, urządzeń i sprzętu. Miejsce przeprowadzenia kursu: poza szkołą na terenie województwa małopolskiego najlepiej w pracowni cukierniczej lub na terenie zakładu cukierniczego. Planowana ilość osób: 10 uczniów Zespołu Szkół nr 3 w Wadowicach oraz opiekun grupy. Tematyka zajęć powinna obejmować m.in. następujące zagadnienia: -charakterystyka ciastkarstwa, -znaczenie wyrobów ciastkarskich w odżywianiu ludzi, -przechowywania oraz obróbka termiczna wyrobów ciastkarskich, -klasyfikacja wyrobów ciastkarskich i ich produkcja, -teoretyczne zagadnienia związane z przygotowywaniem wypieków, -biszkopty, biszkopty tłuszczowe, blaty pod ciasta, -kremy, budynie itp., -wypiekanie ciast i ciastek kruchych, -dekorowane ciast i tortów, -prezentacja deserów. Liczba godzin kursu powinna obejmować minimum 20 godzin zajęć (w tym 4 godziny zajęć teoretycznych). Godzina zajęć teoretycznych obejmuje 45 minut zajęć, natomiast godzina zajęć praktycznych obejmuje 60 minut zajęć. Długość przerw jest ustalana w sposób elastyczny przez Wykonawcę (czas trwania przerwy nie jest wliczany w czas realizacji zajęć). Wykonawca po podpisaniu umowy (podpisanie umowy następuje w siedzibie Zamawiającego), przed realizacją kursu, co najmniej na 3 dni przed rozpoczęciem kursu ma obowiązek dostarczyć do Zamawiającego szczegółowy harmonogram kursu, który powinien zostać uzgodniony z liderem szkolnym projektu. Kurs należy zorganizować w pracowni cukierniczej lub na terenie zakładu cukierniczego. Wykonawca odpowiada za organizację kursu tj. bezpłatny transport (spod siedziby ZS nr 3 w Wadowicach do miejsca odbywania kursu i z powrotem), zakwaterowanie i całodzienne wyżywienie uczestników kursu i ich opiekuna (śniadanie, obiad, kolacja, napoje), ubezpieczenie w niezbędnym zakresie. Wykonawca ponosi koszty związane z opłatami drogowymi, np. na autostradach, parkingach itp. Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia warunków zgodnych z przepisami BHP w trakcie trwania kursu. Wykonawca zapewnia odpowiedni sprzęt oraz materiały szkoleniowe, surowce i niezbędne produkty do prawidłowej realizacji programu kursu dla każdego uczestnika..

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 80.53.00.00-8.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 23.03.2013.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 2 NAZWA: Zadanie 2 Organizacja i przeprowadzenie kursu barmana dla 30 uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Andrychowie oraz 15 uczniów Zespołu Szkół RCKU w Radoczy, w ramach projektu Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Celem kursu jest zdobycie wiedzy i umiejętności w zakresie techniki pracy barmańskiej, nabycie praktycznych umiejętności dobrej organizacji pracy w barze, realizacji zamówień oraz dokonywania niezbędnych rozliczeń. Miejsce przeprowadzenia kursu: Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Jana Pawła II w Radoczy, ul. Dworska 8, 34-100 Wadowice, Zespół Szkół nr 2 im. św. Jadwigi Królowej w Andrychowie, ul. Batorego 9, 34-120 Andrychów. Zamawiający udostępni Wykonawcy pomieszczenia do przeprowadzenia kursu w części teoretycznej. Wykonawca nie ponosi kosztów wynajęcia sali. Część praktyczna powinna zostać zorganizowana poza szkołą w miejscu wskazanym przez Wykonawcę (lokal gastronomiczny-część barowa), po uzgodnieniu z liderem szkolnym projektu. Wykonawca zapewnia wówczas każdorazowo wszystkim uczestnikom bezpłatny transport spod siedziby ZS RCKU w Radoczy oraz ZS nr 2 w Andrychowie do miejsca odbywania kursu i z powrotem oraz opiekę w trakcie dowożenia i odwożenia uczestników kursu. Zajęcia praktyczne powinny odbywać się w grupach maksymalnie 15 osobowych. Planowana ilość osób: 45 Tematyka zajęć: 1) Wprowadzenie i terminologia: - barman jako zawód - charakterystyka pracy barmana (organizacja pracy w barze, predyspozycje do wykonywania zawodu), - barmańskie savoir-vivre - praca z klientem i z współpracownikami lokalu. 2) Bar jako miejsce pracy - wyposażenie baru i prezentacja przyrządów barmana: - podział na typy barów, - umeblowanie i wyposażenie baru w sprzęt i produkty, aranżacja. 3) Towaroznawstwo napojów alkoholowych, bezalkoholowych i mieszanych: - podział alkoholi na podstawowe grupy: piwo, wino, wódki białe i gatunkowe, brandy, koniaki, likiery, whisky, wermuty i miody pitne, - aperitif, digestif, - wpływ alkoholu na organizm człowieka. 4) Podstawy miksologii: - charakterystyka napojów (cocktaile, rodzaje drinków: long, short i inne), - techniki miksowania i mieszania napojów, - zastosowanie receptur, - dobór zastawy stołowej (szkło barowe, miarki) i elementów dekoracyjnych, - zasady sporządzania i podawania napojów, - kultura spożywania napojów alkoholowych, bezalkoholowych i mieszanych. 5) Nauka sporządzania wybranych drinków. 6) Kawa w barze - nauka sporządzania drinków na bazie kawy: - ekspres do kawy ciśnieniowy, - zasady parzenia i serwowania kawy, - drinki na bazie kawy, - nauka sporządzania wybranych drinków na bazie kawy. 7) Free style: - czym jest free style, - zasady i techniki free style, - pokazy. Kurs powinien obejmować łącznie 30 godzin dla 1 grupy w tym 20 godzin nauki praktycznej i 10 godzin nauki teoretycznej. Godzina zajęć teoretycznych obejmuje 45 minut zajęć, natomiast godzina zajęć praktycznych obejmuje 60 minut zajęć. Długość przerw jest ustalana w sposób elastyczny przez Wykonawcę (czas trwania przerwy nie jest wliczany w czas realizacji zajęć). Zajęcia mogą odbywać się codziennie od poniedziałku do piątku, w dni nauki szkolnej po zakończeniu zajęć szkolnych, a w soboty, po wcześniejszym ustaleniu terminu z liderem szkolnym. Wykonawca po podpisaniu umowy (podpisanie umowy następuje w siedzibie Zamawiającego), przed realizacją kursu, co najmniej na 3 dni przed rozpoczęciem kursu ma obowiązek dostarczyć do Zamawiającego szczegółowy harmonogram kursu, który powinien zostać uzgodniony z liderem szkolnym projektu. Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia warunków zgodnych z przepisami BHP w trakcie trwania kursu. Wykonawca zapewni odpowiedni sprzęt (shakery, miarki barmańskie, łyżki barmańskie do stirowania, szczypce o różnej wielkości, zestaw szkła barowego różnych wzorów do podawania napojów alkoholowych, bezalkoholowych i mieszanych, trybuszon, kubki barmańskie, blender elektryczny, młynek do rozdrabniania lodu, dwa komplety zestawów noży dekoracyjnych, dzbanki o różnej wielkości do kawy, soków i wody, cooler, mudler, ekspres ciśnieniowy do kawy, surowce i niezbędne produkty np. soki owocowe, wody gazowane i niegazowane, owoce do dekoracji itp., ozdoby papierowe i plastikowe do drinków i napojów np. parasolki) oraz materiały szkoleniowe do prawidłowej realizacji programu kursu dla każdego uczestnika. Zamawiający udostępni Wykonawcy na terenie szkoły dodatkowy sprzęt zakupiony w ramach projektu, tj.: Zespół Szkół RCKU w Radoczy posiada sprzęt gastronomiczny, m.in. : komplet obiadowy, komplet tac, kompaktowy ciśnieniowy ekspres do kawy, szklanki żaroodporne (100 szt.), gofrownice (3 szt.), termosy konferencyjne ( 10 szt.), blendery (3 szt.), miksery( 2 szt.). Zespół Szkół nr 2 w Andrychowie posiada: ekspres ciśnieniowy 1 szt., zastawa kawowa 2 kpl., Wykonawca zapewni uczestnikom kursu w każdy dzień jego odbywania bezpłatny catering. Usługa cateringowa ma zostać zrealizowana na miejscu szkolenia, przed rozpoczęciem zajęć (czas posiłku nie wchodzi w czas trwania zajęć). Pod pojęciem catering należy rozumieć obiad składający się z dania głównego (mięso lub ryba z dodatkiem ziemniaków, ryżu lub frytek i zestawu surówek), napój min. 0,2 l (soki, woda mineralna gazowana i niegazowana) . Obiad dla każdego uczestnika powinien być podany na ciepło z kompletem sztućców i serwetek, obiad musi być dostarczony jako wyporcjowany. Przed rozpoczęciem kursu Wykonawca przedstawi Koordynatorowi powiatowemu projektu menu do akceptacji..

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 80.53.00.00-8.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 23.03.2013.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 3 NAZWA: Zadanie 3 Organizacja i przeprowadzenie kursu agroturystyki dla 30 uczniów Zespołu Szkół nr 1 w Andrychowie, w ramach projektu Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Kurs ma na celu nabycie wiedzy i umiejętności praktycznych z zakresu obsługi turystycznej i agroturystycznej. Uczestnicy kursu zostaną zaznajomieni z zagadnieniami wstępnymi i podstawowymi warunkami prawno - ekonomicznymi działalności agroturystycznej, zasadami przygotowywania oferty dla przyszłych klientów, nabędą również wiedzę dotyczącą promocji i sprzedaży tej oferty. Miejsce przeprowadzenia kursu: Zajęcia teoretyczne mogą odbywać się na terenie gospodarstwa agroturystycznego lub w miejscu wskazanym przez Wykonawcę. W przypadku realizacji zajęć poza Andrychowem Wykonawca zapewnia każdorazowo wszystkim uczestnikom bezpłatny transport spod siedziby ZS nr 1 w Andrychowie do miejsca odbywania kursu i z powrotem oraz opiekę w trakcie dowożenia i odwożenia uczestników kursu. Sala, w której będą się odbywały zajęcia teoretyczne powinna spełniać wymogi bezpieczeństwa, posiadać odpowiednie oświetlenie i temperaturę. Wykonawca zapewnia dla każdego uczestnika stanowisko komputerowe wraz z odpowiednim oprogramowaniem do obsługi firmy (np. pakiet INSERT lub SYMFONIA). Zajęcia praktyczne: gospodarstwo agroturystyczne na terenie Powiatu Wadowickiego. Wykonawca zapewnia każdorazowo wszystkim uczestnikom bezpłatny transport spod siedziby Zespołu Szkół nr 1 w Andrychowie, ul. Starowiejska 22a, 34-120 Andrychów do miejsca odbywania kursu i z powrotem, opiekę w trakcie dowożenia i odwożenia uczestników kursu oraz ubezpieczenie uczestników kursu w niezbędnym zakresie. Wykonawca zapewnia opiekuna w czasie przejazdów. Wykonawca ponosi koszty związane z opłatami drogowymi, np. na autostradach, parkingach itp. Planowana ilość osób: 30 Zajęcia praktyczne powinny odbywać się w trzech 10-osobowych grupach. Tematyka zajęć powinna obejmować m.in. następujące zagadnienia: 1. Podstawowe pojęcia z turystyki. 2. Agroturystyka - pojęcie, formy, zasoby agroturystyczne. 3. Marketing gospodarstwa agroturystycznego - rynek usług agroturystycznych, klienci gospodarstwa agroturystycznego, produkty i usługi oferowane przez gospodarstwo agroturystyczne. 4. Formalności związane z założeniem gospodarstwa agroturystycznego. 5. Przygotowanie gospodarstwa do przyjęcia gości - kategoryzacja, obiekt i jego otoczenie, inne przepisy. 6. Przygotowanie biznesplanu gospodarstwa agroturystycznego. 7. Dotacje do działalności agroturystycznej. 8. Programy finansowo -księgowe do obsługi firmy (min. 10 godz.) Zajęcia praktyczne w gospodarstwie agroturystycznym (min. 15 godz.). Kurs powinien obejmować 49 godzin zajęć, w tym zajęcia teoretyczne i praktyczne (dla każdej 10 osobowej grupy). Godzina zajęć teoretycznych obejmuje 45 minut zajęć, natomiast godzina zajęć praktycznych obejmuje 60 minut zajęć. Długość przerw jest ustalana w sposób elastyczny przez Wykonawcę (czas trwania przerwy nie jest wliczany w czas realizacji zajęć). Zajęcia mogą odbywać się codziennie od poniedziałku do piątku, w dni nauki szkolnej, po zakończeniu zajęć szkolnych, a w soboty, po wcześniejszym ustaleniu terminu z liderem szkolnym i uczestnikami kursu. Wykonawca po podpisaniu umowy (podpisanie umowy następuje w siedzibie Zamawiającego), przed realizacją kursu, co najmniej na 3 dni przed rozpoczęciem kursu ma obowiązek dostarczyć do Zamawiającego szczegółowy harmonogram, który powinien zostać uzgodniony z liderem szkolnym projektu. Wykonawca zapewni niezbędne materiały szkoleniowe do prawidłowej realizacji programu kursu dla każdego uczestnika. Wykonawca ponosi odpowiedzialność za uczestników kursu w trakcie jego trwania, a także za ewentualne szkody, które mogą powstać w związku z ich udziałem w kursie. Wykonawca zapewni uczestnikom kursu w każdy dzień jego odbywania bezpłatny catering. Usługa cateringowa ma zostać zrealizowana na miejscu szkolenia, przed rozpoczęciem zajęć (czas posiłku nie wchodzi w czas trwania zajęć). Pod pojęciem catering należy rozumieć obiad składający się z dania głównego (mięso lub ryba z dodatkiem ziemniaków, ryżu lub frytek i zestawu surówek), napój min. 0,2 l (soki, woda mineralna gazowana i niegazowana). Obiad dla każdego uczestnika powinien być podany na ciepło z kompletem sztućców i serwetek, obiad musi być dostarczony jako wyporcjowany. Przed rozpoczęciem kursu Wykonawca przedstawi Koordynatorowi powiatowemu projektu menu do akceptacji..

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 80.53.00.00-8.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 23.03.2013.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.