eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Katowice › Przygotowanie i dowóz posiłków dla jednostek organizacyjnych i klientów Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Katowicach



Ogłoszenie z dnia 2023-10-31


Powiązane ogłoszenia:

Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Przygotowanie i dowóz posiłków dla jednostek organizacyjnych i klientów Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Katowicach

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: Miasto Katowice - MIEJSKI OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ W KATOWICACH

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 003451387

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: ul. Wita Stwosza 7

1.5.2.) Miejscowość: Katowice

1.5.3.) Kod pocztowy: 40-040

1.5.4.) Województwo: śląskie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL22A - Katowicki

1.5.7.) Numer telefonu: 32 606 18 79

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: zamowienia@mops.katowice.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.mops.katowice.pl

1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego

1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ochrona socjalna

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

Przygotowanie i dowóz posiłków dla jednostek organizacyjnych i klientów Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Katowicach

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-f561baf3-6763-11ee-9aa3-96d3b4440790

2.5.) Numer ogłoszenia: 2023/BZP 00470652

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2023-10-31

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak

2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2023/BZP 00020706/09/P

2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:

1.3.2 Przygotowanie i dowóz przez 7 dni w tygodniu gorących posiłków dla mieszkańców Mieszkań Chronionych na terenie miasta Katowice

1.3.3 Przygotowanie i dowóz gorących posiłków do DDPS przy ul. Francuskiej 43 Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Katowicach – przez 5 dni w tygodniu dla 20 osób

1.3.7 Przygotowanie i dowóz gorących posiłków dla starszych, niepełnosprawnych, długotrwale chorych mieszkających na terenie miasta Katowice

1.3.8 Przygotowanie i dowóz gorących posiłków przez 5 dni w tygodniu do Środowiskowego Domu Samopomocy w Katowicach przy ul. Brata Alberta 4

2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie

2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie

2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną

Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 2 ustawy

SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA

3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania

https://mops-katowice.logintrade.net/zapytania_email,142084,c219ddd3b6c964a3c9e19b9bad10e1ff.html

3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie

3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak

3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: https://mops-katowice.logintrade.net

3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: W postępowaniu o udzieleniu zamówienia komunikacja między Zamawiającym a Wykonawcami odbywa się przy użyciu Platformy do elektronicznej obsługi
zamówień. Ofertę, oświadczenie, o których mowa w art. 125 ust. 1 ustawy Pzp należy złożyć pod rygorem nieważności w formie elektronicznej lub w postaci elektronicznej opatrzonej podpisem zaufanym lub podpisem osobistym. Szczegóły dotyczące komunikacji zostały opisane w Rozdziale VII SWZ.

3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie

3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy

3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:

polski

3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Zgodnie z art. 13, 14 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o danych) (Dz. U. UE L119 z dnia 4 maja 2016 r., str. 1; zwanym dalej "RODO") informujemy, że:
1) Administratorem Pani/Pana/Wykonawcy/ Członka Organu/ Prokurenta/ Pełnomocnika/ Podmiotu trzeciego/ Podwykonawcy/ Pracownika lub osoby, którą dysponuje Wykonawca, danych osobowych jest Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Katowicach, ul. Wita Stwosza 7, 40-040 Katowice. We wszystkich sprawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych oraz z
wykonywaniem Pani/Pana praw w zakresie ochrony danych osobowych można kontaktować się z inspektorem ochrony danych osobowych pod adresem poczty elektronicznej: daneosobo-we@mops.katowice.pl lub pod nr telefonu: 32 606 18 00 oraz za pośrednictwem elektronicznej skrytki ePUAP, której adres jest dostępny na stronie internetowej http://www.mops.katowice.pl/node/3127.
2) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO w celu związanym z przedmiotowym postępowaniem o udzielenie zamówienia publicznego, prowadzonym w trybie przetargu nieograniczonego oraz w celu archiwalnym zgodnie z ustawą z dnia 14 lipca 1983r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach oraz wydanych na ich podstawie aktach wykonawczych, jak również w celach kontrolnych. Dane te są konieczne do przeprowadzenia po-stępowania w celu zrealizowania
przedmiotowego zamówienia.
3) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą osoby lub podmioty, którym udostępniona zostanie dokumentacja postępowania w
oparciu o art. 18 oraz art. 74 ustawy P.Z.P. Dane nie będą udostępnione innym podmiotom, za wyjątkiem przypadków, kiedy obowiązek udostępniania wynika z przepisów prawa. Dane mogą być jednak ujawnione innym podmiotom zapewniającym obsługę administracyjną, techniczną i informatyczną MOPS. W szczególności podmiotom administrującym systemami informatycznymi, serwisującym sprzęt informatyczny, zapewniającymi transport dokumentów i nośników elektronicznych, zapewniającymi niszczenie dokumentów i nośników elektronicznych oraz podmiotom zapewniającym obsługę prawną, firmie: PZP24.pl Sp. z o.o.
udostępniającej Platformę przetargową Logintrade, na której prowadzone jest przedmiotowe postępowanie. Informacje o tych podmiotach dostępne są na stronie http://www.mops.katowice.pl/node/3127. Przekazanie danych realizowane będzie na podstawie zawartych umów powierzenia przetwarzania, a podmioty przetwarzające mogą je przetwarzać je-dynie na polecenie MOPS, co należy rozumieć w ten sposób, że nie są uprawnione do przetwarzania tych danych we własnych celach.
4) Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane, zgodnie z art. 78 ust. 1 P.Z.P. przez okres 4 lat od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli czas trwania umowy przekracza 4 lata, okres przechowywania obejmuje cały czas trwania umowy, zgodnie z Rozporządzeniem Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych teczki aktowe będą przechowywane w archiwum zakładowym przez okres 5 lat w przypadku dokumentacji zamówień publicznych oraz 10 lat w
przypadku umów zawartych w wyniku postępowania w trybie zamówień publicznych;
5) obowiązek podania przez Panią/Pana danych osobowych bezpośrednio Pani/Pana dotyczących jest wymogiem ustawowym określonym w przepisanych ustawy Pzp, związanym z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego.

3.16.) RODO (ograniczenia stosowania): 6) w odniesieniu do Pani/Pana danych osobowych decyzje nie będą podejmowane w sposób zautomatyzowany, stosownie do art. 22 RODO.
7) posiada Pani/Pan:
a) na podstawie art. 15 RODO prawo dostępu do danych osobowych Pani/Pana dotyczących (w przypadku, gdy skorzystanie z tego prawa wymagałoby po stronie administratora niewspółmiernie dużego wysiłku może zostać Pani/Pan zobowiązana do wskazania dodatkowych informacji mających na celu sprecyzowanie żądania, w szczególności podania nazwy lub daty postępowania o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursu albo sprecyzowanie nazwy lub daty zakończonego postępowania o udzielenie
zamówienia);
b) na podstawie art. 16 RODO prawo do sprostowania Pani/Pana danych osobowych (skorzystanie z prawa do sprostowania nie może skutkować zmianą wyniku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego ani zmianą postanowień umowy w zakresie niezgodnym z ustawą Pzp oraz nie może naruszać integralności protokołu oraz jego załączników);
c) na podstawie art. 18 RODO prawo żądania od administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrzeżeniem okresu trwania postępowania o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursu oraz przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO (prawo do ograniczenia przetwarzania nie ma zastosowania w odniesieniu do przechowywania, w celu zapewnienia korzystania ze środków ochrony prawnej lub w celu ochrony praw innej osoby fizycznej lub prawnej, lub z uwagi na ważne względy interesu publicznego Unii Europejskiej lub państwa członkowskiego);
8) nie przysługuje Pani/Panu:
a) w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO prawo do usunięcia danych osobowych;
b) prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO;
c) na podstawie art. 21 RODO prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych, gdyż podstawą prawną przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO;
9) przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego na niezgodne z RODO przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych przez administratora. Organem właściwym dla przedmiotowej skargi jest Urząd Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa;
10) Zamawiający przypomina o ciążącym na Wykonawcy obowiązku informacyjnym wynikającym z art. 14 RODO względem osób fizycznych, których dane przekazane zostaną Zamawiającemu w związku z prowadzonym postępowaniem i które Zamawiający pośrednio pozyska od Wykonawcy biorącego udział w postępowaniu, chyba że ma zastosowanie co najmniej jedno z wyłączeń, o których mowa w art. 14 ust. 5 RODO;
11) szczegółowe informacje i wyjaśnienia dostępne są na stronie internetowej MOPS (www.mops.katowice.pl).

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.

4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie

4.1.2.) Numer referencyjny: DO.261.2.14.2023

4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi

4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie

4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Tak

4.1.9.) Liczba części: 9

4.1.10.) Ofertę można składać na wszystkie części

4.1.11.) Zamawiający ogranicza liczbę części zamówienia, którą można udzielić jednemu wykonawcy: Nie

4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie

4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:

Część 1

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Część 1 - przygotowanie i dowóz gorących posiłków do miejsca zamieszkania klientów MOPS: Osiedle Witosa, Załęże, Osiedle Tysiąclecia – szczegółowy zakres oraz opis przedmiotu zamówienia został zamieszczony w Załącznikach nr 3 do SWZ - Szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia oraz w Załączniku nr 4a do SWZ - Projektowanych postanowieniach umowy

4.2.6.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak

4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:

1. OPCJA - Zamawiający przewiduje zastosowanie opcji i zastrzega, że liczba osób (posiłków), które należy objąć usługą cateringu, podaną w Załączniku nr 3 do SWZ oraz Załącznikach nr 4a-e do SWZ jest liczbą szacunkową i może ulec zmianie w trakcie obowiązywania umowy w sprawie udzielenia niniejszego zamówienia: do +/- 30% dla części 1 w stosunku do szacunkowej liczby osób (posiłków).
2. Warunki skorzystania z opcji:
1) skorzystanie z opcji nastąpi:
a) w przypadku zwiększenia liczby osób, które należy objąć pomocą w formie usług cateringu, zamówienie zostanie zwiększone maksymalnie do zakresu opisanego w pkt 1.
b) w przypadku zmniejszenia liczby osób, które należy objąć pomocą w formie usług cateringu, zamówienie zostanie zmniejszone maksymalnie do zakresu opisanego w pkt 1.
2) zamawiający ma prawo skorzystać z opcji wielokrotnie, w określonym w ppkt 1) a) i b) zakresie. O liczbie zamawianych posiłków (w tym w ramach opcji) zamawiający będzie informował wykonawcę pisemnie lub telefonicznie (tylko pisemnie w częściach 1-5) poprzez podanie liczby zamawianych posiłków, korzystając z zamówienia opcjonalnego w całości lub w części albo bez opcji.
3) wykonawca zobowiązany jest do realizacji opcji na warunkach opisanych w SWZ i w Projektowanych postanowieniach umowy w terminie obowiązywania umowy. Do obliczenia wartości usług w ramach opcji będzie przyjęta cena jednostkowa wskazana w złożonym przez wykonawcę Formularzu oferty – stanowiącym Załącznik nr 1 do SWZ.
4) zamówienia zrealizowane w ramach opcji są jednostronnym uprawnieniem zamawiającego. Z tytułu nie zastosowania opcji wykonawcy nie przysługują żadne inne roszczenia finansowe ani prawne. Zamawiający zastrzega sobie prawo skorzystania z opcji na podstawie art. 441 ust. 1 ustawy Pzp.

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: Zamawiający dokona wyboru najkorzystniejszej oferty – w oparciu o
następujące kryteria oceny ofert:
1) Cena brutto 60 %
2) Aspekt społeczny 40 %

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Aspekt społeczny – zatrudnienie i skierowanie lub skierowanie do realizacji przedmiotowego zamówienia osób z katalogu osób należących do grup zagrożonych wykluczeniem społecznym określonych w art. 96 ust. 2 pkt 2) ustawy PZP

4.3.6.) Waga: 40

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Tak

4.3.11.) Określenie aspektów społecznych, środowiskowych lub innowacyjnych, etykiet lub rachunku kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryteriów oceny ofert:

zgodnie z art. 242 ust. 2 ustawy - aspekty społeczne

Część 2

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Część 2 - przygotowanie i dowóz gorących posiłków do miejsca zamieszkania klientów MOPS: Dąb, Wełnowiec – Józefowiec, Koszutka, Bogucice – szczegółowy zakres oraz opis przedmiotu zamówienia został zamieszczony w Załącznikach nr 3 do SWZ - Szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia oraz w Załączniku nr 4a do SWZ - Projektowanych postanowieniach umowy

4.2.6.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak

4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:

1. OPCJA - Zamawiający przewiduje zastosowanie opcji i zastrzega, że liczba osób (posiłków), które należy objąć usługą cateringu, podaną w Załączniku nr 3 do SWZ oraz Załącznikach nr 4a-e do SWZ jest liczbą szacunkową i może ulec zmianie w trakcie obowiązywania umowy w sprawie udzielenia niniejszego zamówienia: do +/- 30% dla części 2 w stosunku do szacunkowej liczby osób (posiłków).
2. Warunki skorzystania z opcji:
1) skorzystanie z opcji nastąpi:
a) w przypadku zwiększenia liczby osób, które należy objąć pomocą w formie usług cateringu, zamówienie zostanie zwiększone maksymalnie do zakresu opisanego w pkt 1.
b) w przypadku zmniejszenia liczby osób, które należy objąć pomocą w formie usług cateringu, zamówienie zostanie zmniejszone maksymalnie do zakresu opisanego w pkt 1.
2) zamawiający ma prawo skorzystać z opcji wielokrotnie, w określonym w ppkt 1) a) i b) zakresie. O liczbie zamawianych posiłków (w tym w ramach opcji) zamawiający będzie informował wykonawcę pisemnie lub telefonicznie (tylko pisemnie w częściach 1-5) poprzez podanie liczby zamawianych posiłków, korzystając z zamówienia opcjonalnego w całości lub w części albo bez opcji.
3) wykonawca zobowiązany jest do realizacji opcji na warunkach opisanych w SWZ i w Projektowanych postanowieniach umowy w terminie obowiązywania umowy. Do obliczenia wartości usług w ramach opcji będzie przyjęta cena jednostkowa wskazana w złożonym przez wykonawcę Formularzu oferty – stanowiącym Załącznik nr 1 do SWZ.
4) zamówienia zrealizowane w ramach opcji są jednostronnym uprawnieniem zamawiającego. Z tytułu nie zastosowania opcji wykonawcy nie przysługują żadne inne roszczenia finansowe ani prawne. Zamawiający zastrzega sobie prawo skorzystania z opcji na podstawie art. 441 ust. 1 ustawy Pzp.

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: Zamawiający dokona wyboru najkorzystniejszej oferty – w oparciu o
następujące kryteria oceny ofert:
1) Cena brutto 60 %
2) Aspekt społeczny 40 %

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Aspekt społeczny – zatrudnienie i skierowanie lub skierowanie do realizacji przedmiotowego zamówienia osób z katalogu osób należących do grup zagrożonych wykluczeniem społecznym określonych w art. 96 ust. 2 pkt 2) ustawy PZP

4.3.6.) Waga: 40

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Tak

4.3.11.) Określenie aspektów społecznych, środowiskowych lub innowacyjnych, etykiet lub rachunku kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryteriów oceny ofert:

zgodnie z art. 242 ust. 2 ustawy - aspekty społeczne

Część 3

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Część 3 - przygotowanie i dowóz gorących posiłków do miejsca zamieszkania klientów MOPS: Brynów Część Wschodnia – Osiedle Zgrzebnioka, Załęska Hałda – Brynów Część Zachodnia, Ligota – Panewniki, Piotrowice-Ochojec, Zarzecze, Kostuchna, Podlesie - szczegółowy zakres oraz opis przedmiotu zamówienia został zamieszczony w Załącznikach nr 3 do SWZ - Szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia oraz w Załączniku nr 4a do SWZ - Projektowanych postanowieniach umowy

4.2.6.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak

4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:

1. OPCJA - Zamawiający przewiduje zastosowanie opcji i zastrzega, że liczba osób (posiłków), które należy objąć usługą cateringu, podaną w Załączniku nr 3 do SWZ oraz Załącznikach nr 4a-e do SWZ jest liczbą szacunkową i może ulec zmianie w trakcie obowiązywania umowy w sprawie udzielenia niniejszego zamówienia: do +/- 30% dla części 3 w stosunku do szacunkowej liczby osób (posiłków).
2. Warunki skorzystania z opcji:
1) skorzystanie z opcji nastąpi:
a) w przypadku zwiększenia liczby osób, które należy objąć pomocą w formie usług cateringu, zamówienie zostanie zwiększone maksymalnie do zakresu opisanego w pkt 1.
b) w przypadku zmniejszenia liczby osób, które należy objąć pomocą w formie usług cateringu, zamówienie zostanie zmniejszone maksymalnie do zakresu opisanego w pkt 1.
2) zamawiający ma prawo skorzystać z opcji wielokrotnie, w określonym w ppkt 1) a) i b) zakresie. O liczbie zamawianych posiłków (w tym w ramach opcji) zamawiający będzie informował wykonawcę pisemnie lub telefonicznie (tylko pisemnie w częściach 1-5) poprzez podanie liczby zamawianych posiłków, korzystając z zamówienia opcjonalnego w całości lub w części albo bez opcji.
3) wykonawca zobowiązany jest do realizacji opcji na warunkach opisanych w SWZ i w Projektowanych postanowieniach umowy w terminie obowiązywania umowy. Do obliczenia wartości usług w ramach opcji będzie przyjęta cena jednostkowa wskazana w złożonym przez wykonawcę Formularzu oferty – stanowiącym Załącznik nr 1 do SWZ.
4) zamówienia zrealizowane w ramach opcji są jednostronnym uprawnieniem zamawiającego. Z tytułu nie zastosowania opcji wykonawcy nie przysługują żadne inne roszczenia finansowe ani prawne. Zamawiający zastrzega sobie prawo skorzystania z opcji na podstawie art. 441 ust. 1 ustawy Pzp.

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: Zamawiający dokona wyboru najkorzystniejszej oferty – w oparciu o
następujące kryteria oceny ofert:
1) Cena brutto 60 %
2) Aspekt społeczny 40 %

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Aspekt społeczny – zatrudnienie i skierowanie lub skierowanie do realizacji przedmiotowego zamówienia osób z katalogu osób należących do grup zagrożonych wykluczeniem społecznym określonych w art. 96 ust. 2 pkt 2) ustawy PZP

4.3.6.) Waga: 40

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

Część 4

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Część 4 - przygotowanie i dowóz gorących posiłków do miejsca zamieszkania klientów MOPS: Śródmieście, Osiedle Paderewskiego – Muchowiec, Zawodzie – szczegółowy zakres oraz opis przedmiotu zamówienia został zamieszczony w Załącznikach nr 3 do SWZ - Szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia oraz w Załączniku nr 4a do SWZ - Projektowanych postanowieniach umowy

4.2.6.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak

4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:

1. OPCJA - Zamawiający przewiduje zastosowanie opcji i zastrzega, że liczba osób (posiłków), które należy objąć usługą cateringu, podaną w Załączniku nr 3 do SWZ oraz Załącznikach nr 4a-e do SWZ jest liczbą szacunkową i może ulec zmianie w trakcie obowiązywania umowy w sprawie udzielenia niniejszego zamówienia: do +/- 30% dla części 4 w stosunku do szacunkowej liczby osób (posiłków).
2. Warunki skorzystania z opcji:
1) skorzystanie z opcji nastąpi:
a) w przypadku zwiększenia liczby osób, które należy objąć pomocą w formie usług cateringu, zamówienie zostanie zwiększone maksymalnie do zakresu opisanego w pkt 1.
b) w przypadku zmniejszenia liczby osób, które należy objąć pomocą w formie usług cateringu, zamówienie zostanie zmniejszone maksymalnie do zakresu opisanego w pkt 1.
2) zamawiający ma prawo skorzystać z opcji wielokrotnie, w określonym w ppkt 1) a) i b) zakresie. O liczbie zamawianych posiłków (w tym w ramach opcji) zamawiający będzie informował wykonawcę pisemnie lub telefonicznie (tylko pisemnie w częściach 1-5) poprzez podanie liczby zamawianych posiłków, korzystając z zamówienia opcjonalnego w całości lub w części albo bez opcji.
3) wykonawca zobowiązany jest do realizacji opcji na warunkach opisanych w SWZ i w Projektowanych postanowieniach umowy w terminie obowiązywania umowy. Do obliczenia wartości usług w ramach opcji będzie przyjęta cena jednostkowa wskazana w złożonym przez wykonawcę Formularzu oferty – stanowiącym Załącznik nr 1 do SWZ.
4) zamówienia zrealizowane w ramach opcji są jednostronnym uprawnieniem zamawiającego. Z tytułu nie zastosowania opcji wykonawcy nie przysługują żadne inne roszczenia finansowe ani prawne. Zamawiający zastrzega sobie prawo skorzystania z opcji na podstawie art. 441 ust. 1 ustawy Pzp.

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: Zamawiający dokona wyboru najkorzystniejszej oferty – w oparciu o następujące kryteria oceny ofert: 1) Cena brutto 60 % 2) Aspekt społeczny 40 %

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Aspekt społeczny – zatrudnienie i skierowanie lub skierowanie do realizacji przedmiotowego zamówienia osób z katalogu osób należących do grup zagrożonych wykluczeniem społecznym określonych w art. 96 ust. 2 pkt 2) ustawy PZP

4.3.6.) Waga: 40

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Tak

4.3.11.) Określenie aspektów społecznych, środowiskowych lub innowacyjnych, etykiet lub rachunku kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryteriów oceny ofert:

zgodnie z art. 242 ust. 2 ustawy - aspekty społeczne

Część 5

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Część 5 - przygotowanie i dowóz gorących posiłków do miejsca zamieszkania klientów MOPS: Dąbrówka Mała, Szopienice – Burowiec, Janów – Nikiszowiec, Giszowiec, Murcki – szczegółowy zakres oraz opis przedmiotu zamówienia został zamieszczony w Załącznikach nr 3 do SWZ - Szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia oraz w Załączniku nr 4a do SWZ - Projektowanych postanowieniach umowy

4.2.6.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak

4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:

1. OPCJA - Zamawiający przewiduje zastosowanie opcji i zastrzega, że liczba osób (posiłków), które należy objąć usługą cateringu, podaną w Załączniku nr 3 do SWZ oraz Załącznikach nr 4a-e do SWZ jest liczbą szacunkową i może ulec zmianie w trakcie obowiązywania umowy w sprawie udzielenia niniejszego zamówienia: do +/- 30% dla części 5 w stosunku do szacunkowej liczby osób (posiłków).
2. Warunki skorzystania z opcji:
1) skorzystanie z opcji nastąpi:
a) w przypadku zwiększenia liczby osób, które należy objąć pomocą w formie usług cateringu, zamówienie zostanie zwiększone maksymalnie do zakresu opisanego w pkt 1.
b) w przypadku zmniejszenia liczby osób, które należy objąć pomocą w formie usług cateringu, zamówienie zostanie zmniejszone maksymalnie do zakresu opisanego w pkt 1.
2) zamawiający ma prawo skorzystać z opcji wielokrotnie, w określonym w ppkt 1) a) i b) zakresie. O liczbie zamawianych posiłków (w tym w ramach opcji) zamawiający będzie informował wykonawcę pisemnie lub telefonicznie (tylko pisemnie w częściach 1-5) poprzez podanie liczby zamawianych posiłków, korzystając z zamówienia opcjonalnego w całości lub w części albo bez opcji.
3) wykonawca zobowiązany jest do realizacji opcji na warunkach opisanych w SWZ i w Projektowanych postanowieniach umowy w terminie obowiązywania umowy. Do obliczenia wartości usług w ramach opcji będzie przyjęta cena jednostkowa wskazana w złożonym przez wykonawcę Formularzu oferty – stanowiącym Załącznik nr 1 do SWZ.
4) zamówienia zrealizowane w ramach opcji są jednostronnym uprawnieniem zamawiającego. Z tytułu nie zastosowania opcji wykonawcy nie przysługują żadne inne roszczenia finansowe ani prawne. Zamawiający zastrzega sobie prawo skorzystania z opcji na podstawie art. 441 ust. 1 ustawy Pzp.

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: Zamawiający dokona wyboru najkorzystniejszej oferty – w oparciu o następujące kryteria oceny ofert: 1) Cena brutto 60 % 2) Aspekt społeczny 40 %

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Aspekt społeczny – zatrudnienie i skierowanie lub skierowanie do realizacji przedmiotowego zamówienia osób z katalogu osób należących do grup zagrożonych wykluczeniem społecznym określonych w art. 96 ust. 2 pkt 2) ustawy PZP

4.3.6.) Waga: 40

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Tak

4.3.11.) Określenie aspektów społecznych, środowiskowych lub innowacyjnych, etykiet lub rachunku kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryteriów oceny ofert:

zgodnie z art. 242 ust. 2 ustawy - aspekty społeczne

Część 6

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Część 6 - przygotowanie i dowóz gorących posiłków przez 5 dni w tygodniu do Środowiskowego Domu Samopomocy w Katowicach przy ul. Brata Alberta 4 – szczegółowy zakres oraz opis przedmiotu zamówienia został zamieszczony w Załączniku nr 4b do SWZ - Projektowanych postanowieniach umowy;

4.2.6.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak

4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:

1. OPCJA - Zamawiający przewiduje zastosowanie opcji i zastrzega, że liczba osób (posiłków), które należy objąć usługą cateringu, podaną w Załączniku nr 3 do SWZ oraz Załącznikach nr 4a-e do SWZ jest liczbą szacunkową i może ulec zmianie w trakcie obowiązywania umowy w sprawie udzielenia niniejszego zamówienia: do – 50 % dla części 6 w stosunku do szacunkowej liczby osób (posiłków).
2. Warunki skorzystania z opcji:
1) skorzystanie z opcji nastąpi:
a) w przypadku zwiększenia liczby osób, które należy objąć pomocą w formie usług cateringu, zamówienie zostanie zwiększone maksymalnie do zakresu opisanego w pkt 1.
b) w przypadku zmniejszenia liczby osób, które należy objąć pomocą w formie usług cateringu, zamówienie zostanie zmniejszone maksymalnie do zakresu opisanego w pkt 1.
2) zamawiający ma prawo skorzystać z opcji wielokrotnie, w określonym w ppkt 1) a) i b) zakresie. O liczbie zamawianych posiłków (w tym w ramach opcji) zamawiający będzie informował wykonawcę pisemnie lub telefonicznie (tylko pisemnie w częściach 1-5) poprzez podanie liczby zamawianych posiłków, korzystając z zamówienia opcjonalnego w całości lub w części albo bez opcji.
3) wykonawca zobowiązany jest do realizacji opcji na warunkach opisanych w SWZ i w Projektowanych postanowieniach umowy w terminie obowiązywania umowy. Do obliczenia wartości usług w ramach opcji będzie przyjęta cena jednostkowa wskazana w złożonym przez wykonawcę Formularzu oferty – stanowiącym Załącznik nr 1 do SWZ.
4) zamówienia zrealizowane w ramach opcji są jednostronnym uprawnieniem zamawiającego. Z tytułu nie zastosowania opcji wykonawcy nie przysługują żadne inne roszczenia finansowe ani prawne. Zamawiający zastrzega sobie prawo skorzystania z opcji na podstawie art. 441 ust. 1 ustawy Pzp.

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: Zamawiający dokona wyboru najkorzystniejszej oferty – w oparciu o następujące kryteria oceny ofert: 1) Cena brutto 60 % 2) Aspekt społeczny 40 %

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Aspekt społeczny – zatrudnienie i skierowanie lub skierowanie do realizacji przedmiotowego zamówienia osób z katalogu osób należących do grup zagrożonych wykluczeniem społecznym określonych w art. 96 ust. 2 pkt 2) ustawy PZP

4.3.6.) Waga: 40

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Tak

4.3.11.) Określenie aspektów społecznych, środowiskowych lub innowacyjnych, etykiet lub rachunku kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryteriów oceny ofert:

zgodnie z art. 242 ust. 2 ustawy - aspekty społeczne

Część 7

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Część 7 - przygotowanie i dowóz gorących posiłków do Dziennych Domów Pomocy Społecznej przy ul. Francuskiej 43 Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Katowicach – przez 5 dni w tygodniu dla 20 osób – szczegółowy zakres oraz opis przedmiotu zamówienia został zamieszczony w Załączniku nr 4c do SWZ - Projektowanych postanowieniach umowy

4.2.6.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak

4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:

1. OPCJA - Zamawiający przewiduje zastosowanie opcji i zastrzega, że liczba osób (posiłków), które należy objąć usługą cateringu, podaną w Załączniku nr 3 do SWZ oraz Załącznikach nr 4a-e do SWZ jest liczbą szacunkową i może ulec zmianie w trakcie obowiązywania umowy w sprawie udzielenia niniejszego zamówienia: do – 40 % dla części 7 w stosunku do szacunkowej liczby osób (posiłków).
2. Warunki skorzystania z opcji:
1) skorzystanie z opcji nastąpi:
a) w przypadku zwiększenia liczby osób, które należy objąć pomocą w formie usług cateringu, zamówienie zostanie zwiększone maksymalnie do zakresu opisanego w pkt 1.
b) w przypadku zmniejszenia liczby osób, które należy objąć pomocą w formie usług cateringu, zamówienie zostanie zmniejszone maksymalnie do zakresu opisanego w pkt 1.
2) zamawiający ma prawo skorzystać z opcji wielokrotnie, w określonym w ppkt 1) a) i b) zakresie. O liczbie zamawianych posiłków (w tym w ramach opcji) zamawiający będzie informował wykonawcę pisemnie lub telefonicznie (tylko pisemnie w częściach 1-5) poprzez podanie liczby zamawianych posiłków, korzystając z zamówienia opcjonalnego w całości lub w części albo bez opcji.
3) wykonawca zobowiązany jest do realizacji opcji na warunkach opisanych w SWZ i w Projektowanych postanowieniach umowy w terminie obowiązywania umowy. Do obliczenia wartości usług w ramach opcji będzie przyjęta cena jednostkowa wskazana w złożonym przez wykonawcę Formularzu oferty – stanowiącym Załącznik nr 1 do SWZ.
4) zamówienia zrealizowane w ramach opcji są jednostronnym uprawnieniem zamawiającego. Z tytułu nie zastosowania opcji wykonawcy nie przysługują żadne inne roszczenia finansowe ani prawne. Zamawiający zastrzega sobie prawo skorzystania z opcji na podstawie art. 441 ust. 1 ustawy Pzp.

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: Zamawiający dokona wyboru najkorzystniejszej oferty – w oparciu o następujące kryteria oceny ofert: 1) Cena brutto 60 % 2) Aspekt społeczny 20 % 3) Dostawa wraz z obiadem raz w tygodniu świeżych owoców 20 %

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Aspekt społeczny – zatrudnienie i skierowanie lub skierowanie do realizacji przedmiotowego zamówienia osób z katalogu osób należących do grup zagrożonych wykluczeniem społecznym określonych w art. 96 ust. 2 pkt 2) ustawy PZP

4.3.6.) Waga: 20

Kryterium 3

4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Dostawa wraz z obiadem raz w tygodniu świeżych owoców

4.3.6.) Waga: 20

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Tak

4.3.11.) Określenie aspektów społecznych, środowiskowych lub innowacyjnych, etykiet lub rachunku kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryteriów oceny ofert:

zgodnie z art. 242 ust. 2 ustawy - aspekty społeczne

Część 8

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Część 8 - przygotowanie i dowóz przez 7 dni w tygodniu gorących posiłków dla mieszkańców Mieszkań Chronionych na terenie miasta Katowice – szczegółowy zakres oraz opis przedmiotu zamówienia został zamieszczony w Załączniku nr 4d do SWZ - Projektowanych postanowieniach umowy

4.2.6.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak

4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:

1. OPCJA - Zamawiający przewiduje zastosowanie opcji i zastrzega, że liczba osób (posiłków), które należy objąć usługą cateringu, podaną w Załączniku nr 3 do SWZ oraz Załącznikach nr 4a-e do SWZ jest liczbą szacunkową i może ulec zmianie w trakcie obowiązywania umowy w sprawie udzielenia niniejszego zamówienia: do – 40 % dla części 8 w stosunku do szacunkowej liczby osób (posiłków).
2. Warunki skorzystania z opcji:
1) skorzystanie z opcji nastąpi:
a) w przypadku zwiększenia liczby osób, które należy objąć pomocą w formie usług cateringu, zamówienie zostanie zwiększone maksymalnie do zakresu opisanego w pkt 1.
b) w przypadku zmniejszenia liczby osób, które należy objąć pomocą w formie usług cateringu, zamówienie zostanie zmniejszone maksymalnie do zakresu opisanego w pkt 1.
2) zamawiający ma prawo skorzystać z opcji wielokrotnie, w określonym w ppkt 1) a) i b) zakresie. O liczbie zamawianych posiłków (w tym w ramach opcji) zamawiający będzie informował wykonawcę pisemnie lub telefonicznie (tylko pisemnie w częściach 1-5) poprzez podanie liczby zamawianych posiłków, korzystając z zamówienia opcjonalnego w całości lub w części albo bez opcji.
3) wykonawca zobowiązany jest do realizacji opcji na warunkach opisanych w SWZ i w Projektowanych postanowieniach umowy w terminie obowiązywania umowy. Do obliczenia wartości usług w ramach opcji będzie przyjęta cena jednostkowa wskazana w złożonym przez wykonawcę Formularzu oferty – stanowiącym Załącznik nr 1 do SWZ.
4) zamówienia zrealizowane w ramach opcji są jednostronnym uprawnieniem zamawiającego. Z tytułu nie zastosowania opcji wykonawcy nie przysługują żadne inne roszczenia finansowe ani prawne. Zamawiający zastrzega sobie prawo skorzystania z opcji na podstawie art. 441 ust. 1 ustawy Pzp.

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: Zamawiający dokona wyboru najkorzystniejszej oferty – w oparciu o następujące kryteria oceny ofert: 1) Cena brutto 60 % 2) Aspekt społeczny 20 % 3) Uwzględnienie raz w tygodniu propozycji jadłospisu zaproponowanego przez Zamawiającego 20 %

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.

4.3.5.) Nazwa kryterium: spekt społeczny – zatrudnienie i skierowanie lub skierowanie do realizacji przedmiotowego zamówienia osób z katalogu osób należących do grup zagrożonych wykluczeniem społecznym określonych w art. 96 ust. 2 pkt 2) ustawy PZP

4.3.6.) Waga: 20

Kryterium 3

4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Uwzględnienie raz w tygodniu propozycji jadłospisu zaproponowanego przez Zamawiającego

4.3.6.) Waga: 20

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Tak

4.3.11.) Określenie aspektów społecznych, środowiskowych lub innowacyjnych, etykiet lub rachunku kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryteriów oceny ofert:

zgodnie z art. 242 ust. 2 ustawy - aspekty społeczne

Część 9

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Część 9 - przygotowanie i dowóz gorących posiłków dla klientów Schronisk dla Bezdomnych Mężczyzn oraz Schronisk dla Bezdomnych Kobiet i Kobiet z Dziećmi Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Katowicach – szczegółowy zakres oraz opis przedmiotu zamówienia został zamieszczony w Załączniku nr 4e do SWZ - Projektowanych postanowieniach umowy

4.2.6.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak

4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:

1. OPCJA - Zamawiający przewiduje zastosowanie opcji i zastrzega, że liczba osób (posiłków), które należy objąć usługą cateringu, podaną w Załączniku nr 3 do SWZ oraz Załącznikach nr 4a-e do SWZ jest liczbą szacunkową i może ulec zmianie w trakcie obowiązywania umowy w sprawie udzielenia niniejszego zamówienia: do - 60 % dla części 9 w stosunku do szacunkowej liczby osób (posiłków).
2. Warunki skorzystania z opcji:
1) skorzystanie z opcji nastąpi:
a) w przypadku zwiększenia liczby osób, które należy objąć pomocą w formie usług cateringu, zamówienie zostanie zwiększone maksymalnie do zakresu opisanego w pkt 1.
b) w przypadku zmniejszenia liczby osób, które należy objąć pomocą w formie usług cateringu, zamówienie zostanie zmniejszone maksymalnie do zakresu opisanego w pkt 1.
2) zamawiający ma prawo skorzystać z opcji wielokrotnie, w określonym w ppkt 1) a) i b) zakresie. O liczbie zamawianych posiłków (w tym w ramach opcji) zamawiający będzie informował wykonawcę pisemnie lub telefonicznie (tylko pisemnie w częściach 1-5) poprzez podanie liczby zamawianych posiłków, korzystając z zamówienia opcjonalnego w całości lub w części albo bez opcji.
3) wykonawca zobowiązany jest do realizacji opcji na warunkach opisanych w SWZ i w Projektowanych postanowieniach umowy w terminie obowiązywania umowy. Do obliczenia wartości usług w ramach opcji będzie przyjęta cena jednostkowa wskazana w złożonym przez wykonawcę Formularzu oferty – stanowiącym Załącznik nr 1 do SWZ.
4) zamówienia zrealizowane w ramach opcji są jednostronnym uprawnieniem zamawiającego. Z tytułu nie zastosowania opcji wykonawcy nie przysługują żadne inne roszczenia finansowe ani prawne. Zamawiający zastrzega sobie prawo skorzystania z opcji na podstawie art. 441 ust. 1 ustawy Pzp.

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: Zamawiający dokona wyboru najkorzystniejszej oferty – w oparciu o następujące kryteria oceny ofert: 1) Cena brutto 60 % 2) Aspekt społeczny 40 %

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Aspekt społeczny – zatrudnienie i skierowanie lub skierowanie do realizacji przedmiotowego zamówienia osób z katalogu osób należących do grup zagrożonych wykluczeniem społecznym określonych w art. 96 ust. 2 pkt 2) ustawy PZP

4.3.6.) Waga: 40

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Tak

4.3.11.) Określenie aspektów społecznych, środowiskowych lub innowacyjnych, etykiet lub rachunku kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryteriów oceny ofert:

zgodnie z art. 242 ust. 2 ustawy - aspekty społeczne

SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW

5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie

5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak

5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.

Na podstawie art. 112 ustawy Pzp, Zamawiający określa warunki udziału w postępowaniu dotyczące:
1. zdolności do występowania w obrocie gospodarczym
Zamawiający nie formułuje warunku udziału w postępowaniu w tym zakresie;
2. uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów:
Zamawiający uzna, że wykonawca spełni wyżej wymieniony warunek jeśli wykaże, że posiada uprawnienia do prowadzenia działalności, zgodnie z wymogami o których mowa w Dziale IV Rozdziale 2 Ustawy z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, w zakresie przygotowywania i dowozu gorących posiłków w zakresie produkcji posiłków od surowca do gotowej potrawy z możliwością ich transportu w ramach usług cateringowych w zakresie produkcji posiłków, ich transportu (świadczenia usług cateringowych) na podstawie ustawy z dnia 25.08.2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Wyżej określony warunek, w zakresie posiadania uprawnień, zostanie uznany za spełniony, jeżeli wykonawca samodzielnie albo co najmniej jeden z wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia posiada uprawnienia do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej i zrealizuje usługi, do których realizacji te uprawnienia są wymagane.
3. sytuacji ekonomicznej lub finansowej
Zamawiający nie formułuje warunku udziału w postępowaniu w tym zakresie;
4. zdolności technicznej lub zawodowej:
a) w zakresie zdolności technicznej wykonawca spełni warunek jeśli wykaże dostępność:
- co najmniej jednego środka transportu przystosowanego i dopuszczonego przez właściwego państwowego inspektora sanitarnego do przewozu żywności, przeznaczonego do dowozu posiłków na każdą z części od nr 1 do nr 5. Wykonawca, który złoży ofertę na pięć części od nr 1 do nr 5 musi wykazać dostępność co najmniej 5 środków transportu;
-co najmniej jednego środka transportu przystosowanego i dopuszczonego przez właściwego państwowego inspektora sanitarnego do przewozu żywności, przeznaczonego do dowozu posiłków w części od nr 6 do nr 9, niezależnie od ilości części, na które złoży ofertę. Wykonawca, który złoży ofertę na jedną lub wszystkie części od nr 6 do nr 9 musi wykazać dostępność co najmniej 1 środka transportu.
b) w zakresie zdolności zawodowej wykonawca spełni warunek jeśli wykaże, że niezależnie od ilości części, na które złoży ofertę, to wszystkie osoby, które zostaną skierowane do realizacji przedmiotowego postępowania (przygotowanie, sporządzanie, pakowanie posiłków i ich dowóz) będą posiadały aktualne orzeczenie lekarskie dla celów sanitarno-epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do wykonywania prac związanych z przygotowaniem i dowozem posiłków, a osoby kierujące środkami transportu będą posiadały dodatkowo zgodnie z obowiązującymi przepisami uprawnienia do prowadzenia tych środków transportu, które zostały przewidziane przez wykonawcę do transportu posiłków.

5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak

5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: Zgodnie z art. 274 ust. 1 ustawy Pzp, Zamawiający przed wyborem najkorzystniejszej oferty wezwie Wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż 5 dni, aktualnych na dzień złożenia, następujących podmiotowych środków dowodowych:
- zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów uprawniające do prowadzenia działalności, zgodnie z wymogami o których mowa w Dziale IV Rozdziale 2 Ustawy z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, w zakresie przygotowywania i dowozu gorących posiłków w zakresie produkcji posiłków od surowca do gotowej potrawy z możliwością ich transportu w ramach usług cateringowych w zakresie produkcji posiłków, ich transportu (świadczenia usług cateringowych) na podstawie ustawy z dnia 25.08.2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Nie

5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:

1. Oferta składana jest pod rygorem nieważności w formie elektronicznej (opatrzonej kwalifikowanym podpisem elektronicznym) lub w postaci elektronicznej opatrzonej podpisem zaufanym lub podpisem osobistym w rozumieniu art. 2 ust. 1 pkt 9 ustawy z dnia 6 sierpnia 2010 r. o dowodach osobistych (tekst jednolity Dz.U. z 2022 r., poz. 671, ze zmianami).
2. Ofertę należy sporządzić zgodnie ze wzorem stanowiącym Załącznik nr 1 do SWZ.
3. Wykonawca dołącza do oferty oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu oraz spełnieniu warunków udziału w postępowaniu w zakresie wskazanym w Rozdziale III, ust. 1 SWZ. Oświadczenie to stanowi dowód potwierdzający spełnienie warunków udziału w postępowaniu oraz brak podstaw wykluczenia na dzień składania ofert. Oświadczenie należy złożyć zgodnie ze wzorem stanowiącym Załącznik nr 2 do SWZ.
4. Oświadczenie, o którym mowa w Rozdziale IV, ust. 1, pkt. 1.3 SWZ składają odrębnie:
4.1 Wykonawca/każdy spośród Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia. W takim przypadku oświadczenie potwierdza brak podstaw wykluczenia Wykonawcy oraz spełnianie warunków udziału w postępowaniu w zakresie, w jakim każdy z Wykonawców wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu;
4.2 Podmiot udostępniający zasoby, na którego potencjał powołuje się Wykonawca celem potwierdzenia spełnienia warunków udziału w postępowaniu. W takim przypadku oświadczenie potwierdza brak podstaw wykluczenia podmiotu oraz spełnianie warunków udziału w postępowaniu w zakresie, w jakim podmiot udostępnia swoje zasoby Wykonawcy.
5. Do oferty Wykonawca zobowiązany jest załączyć:
5.1. odpis lub informację z Krajowego Rejestru Sądowego, Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej lub innego właściwego rejestru potwierdzającego, że osoba działająca w imieniu Wykonawcy jest umocowana do jego reprezentowania,
5.2. pełnomocnictwo lub inny dokument potwierdzający umocowanie do reprezentowania Wykonawcy, gdy umocowanie osoby składającej ofertę nie wynika z dokumentów opisanych w Rozdziale IV, ust. 1 ppkt. 1.5.1. SWZ,
5.3. w przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
a) pełnomocnictwo, w przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, z treści którego będzie wynikało umocowanie do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo do reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. Pełnomocnictwo powinno zawierać w szczególności wskazanie:
-postępowania o zamówienie publicznego,
-wszystkich Wykonawców ubiegających się wspólnie o udzielenie zamówienia wymienionych z nazwy z określeniem adresu siedziby,
-ustanowionego pełnomocnika oraz zakresu jego pełnomocnictwa,
b) oświadczenie, o którym mowa w Rozdziale I, ust. 4, pkt 4.3 SWZ (oświadczenie, które usługi wykonają poszczególni Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia – Zamawiający dopuszcza złożenia tego oświadczenia na formularzu ofertowym).
5.4. zobowiązanie podmiotu trzeciego udostępniającego zasoby lub inny podmiotowy środek dowodowy potwierdzający, że stosunek łączący wykonawcę z podmiotami udostępniającymi zasoby gwarantuje rzeczywisty dostęp do tych zasobów, zawierającym treści określone w rozdziale I ust. 5. Zamawiający dopuszcza złożenie zobowiązania w treści formularza ofertowego (jeśli dotyczy).
6. Wykonawca nie jest zobowiązany do złożenia dokumentów, o których mowa w Rozdziale IV, ust. 1, ppkt. 15.1. SWZ, jeżeli Zamawiający może je uzyskać za pomocą bezpłatnych i ogólnodostępnych baz danych, o ile Wykonawca wskazał dane umożliwiające dostęp do tych dokumentów.
7. Zapisy Rozdziału IV, ust. 1, ppkt. 1.5.2. SWZ stosuje się odpowiednio do osoby działającej w imieniu Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia.

SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA

6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie

6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie

6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie

6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie

6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:

1. Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia publicznego. W takim przypadku Wykonawcy występujący wspólnie są zobowiązani do ustanowienia pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu albo do reprezentowania ich w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie przedmiotowego zamówienia publicznego. Wszelka korespondencja będzie prowadzona przez Zamawiającego wyłącznie z pełnomocnikiem.
2. Warunek dotyczący uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej (o ile został sformułowany), o którym mowa w art. 112 ust. 2 pkt 2) ustawy Pzp, zostanie spełniony, jeżeli co najmniej jeden z Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia posiada uprawnienia do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej i zrealizuje usługi, do których realizacji te uprawnienia są wymagane.
3. W przypadku, o którym mowa Rozdziale I, ust. 4, pkt 4.2. SWZ, Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia dołączają odpowiednio do oferty oświadczenie, z którego wynika, które usługi wykonają poszczególni Wykonawcy.

6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie

SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY

7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie

7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak

7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:

1. Projektowane postanowienia umowy stanowią Załącznik nr 4a-e do SWZ.
2. Złożenie oferty jest jednoznaczne z akceptacją przez Wykonawcę projektowanych postanowień umowy.

7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Tak

7.6.) Zamawiający przewiduje następujące wymagania związane z realizacją zamówienia:

w zakresie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy, w okolicznościach, o których mowa w art. 95 ustawy

SEKCJA VIII – PROCEDURA

8.1.) Termin składania ofert: 2023-11-10 10:00

8.2.) Miejsce składania ofert: Ofertę należy składać na Platformie do elektronicznej obsługi zamówień publicznych dostępnej pod adresem https://mops-katowice.logintrade.net

8.3.) Termin otwarcia ofert: 2023-11-10 11:00

8.4.) Termin związania ofertą: do 2023-12-08

8.5.) Zamawiający przewiduje wybór najkorzystniejszej oferty z możliwością negocjacji:

Część 1 : Tak

Część 2 : Tak

Część 3 : Tak

Część 4 : Tak

Część 5 : Tak

Część 6 : Tak

Część 7 : Tak

Część 8 : Tak

Część 9 : Tak

SEKCJA IX – POZOSTAŁE INFORMACJE

1. Informacja o prowadzonym postępowaniu zamieszczona jest również na stronie internetowej pod adresem: www.mops.katowice.pl
Na stronie tej będzie zamieszczona również – w przypadku awarii systemu teleinformatycznego – informacja o tej awarii oraz braku możliwości otwarcia ofert w terminie określonym przez Zamawiającego. W przypadku ewentualnej awarii systemu teleinformatycznego otwarcie ofert nastąpi niezwłocznie po jej usunięciu.
2. TERMIN WYKONANIA ZAMÓWIENIA : Zamawiający wymaga, aby zamówienie zostało wykonane w okresie 12 miesięcy, ale nie wcześniej niż od 01.01.2024 r.
3. Wykonawca składa Oświadczenie z art. 125 ust. 1 ustawy Pzp w zakresie niepodlegania wykluczeniu na podstawie art.108 ust. 1 ustawy Pzp oraz art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 13 kwietnia 2022 r. (tj. Dz. U. z 2023 r. poz. 1497, ze zmianami) o szczególnych rozwiązaniach w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego.
4. Podstawy wykluczenia:
1) Zamawiający wykluczy z postępowania Wykonawców, wobec których zachodzą podstawy wykluczenia, o których mowa
w art. 108 ust. 1 ustawy Pzp.
2) Zamawiający wykluczy z postępowania Wykonawców, wobec których zachodzą pod-stawy do wykluczenia, o których mowa w art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 13 kwietnia 2022 r. o szczególnych rozwiązaniach w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego.
Wykonawca składa oświadczenie z art. 125 ust. 1 ustawy Pzp w zakresie niepodlegania wykluczeniu z postępowania na podstawie art. 108 ust. 1 ustawy Pzp oraz art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 13.04.2022r. o szczególnych rozwiązaniach w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego.
5. SKŁADANIE ODWOŁAŃ
Wykonawcom, a także innemu podmiotowi, jeżeli ma lub miał interes w uzyskaniu zamówienia oraz poniósł lub może ponieść szkodę w wyniku naruszenia przez Zamawiającego przepisów ustawy, przysługują środki ochrony prawnej na zasadach przewidzianych w dziale IX ustawy Pzp (art. 505–590 ustawy Pzp). Środki ochrony prawnej wobec ogłoszenia
wszczynającego postępowanie o udzielenie zamówienia oraz dokumentów zamówienia przysługują również organizacjom wpisanym na listę, o której mowa w art. 469 pkt 15 ustawy Pzp, oraz Rzecznikowi Małych i Średnich Przedsiębiorców.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.