Ogłoszenie z dnia 2023-10-11
Powiązane ogłoszenia:
- 2023/BZP 00396673/01 - Ogłoszenie z dnia 2023-09-14
Ogłoszenie o wyniku postępowania
Usługi
Zapewnienie udziału w szkoleniu z zakresu „kurs barmana” w ramach projektu
„Wsparcie uczelni szansą na jej rozwój”.
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego1.2.) Nazwa zamawiającego: Uniwersytet w Siedlcach
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 000001471
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Konarskiego 2
1.5.2.) Miejscowość: Siedlce
1.5.3.) Kod pocztowy: 08-110
1.5.4.) Województwo: mazowieckie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL925 - Siedlecki
1.5.7.) Numer telefonu: 25 643 1935
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: monika.wachnikowska@uph.edu.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.uws.edu.pl
1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:
https://uph-edu.logintrade.net/.1.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - uczelnia publiczna
1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Edukacja
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Zapewnienie udziału w szkoleniu z zakresu „kurs barmana” w ramach projektu„Wsparcie uczelni szansą na jej rozwój”.
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-c3a198f3-52e5-11ee-9aa3-96d3b4440790
2.5.) Numer ogłoszenia: 2023/BZP 00438279
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2023-10-11
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2023/BZP 00313530/08/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.2 Zapewnienie udziału w szkoleniu z zakresu „Barman” w ramach projektu „wsparcie uczelni szansą na jej rozwój”.
2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Tak
2.12.) Nazwa projektu lub programu:
Dotyczy Projektu: „Wsparcie uczelni szansą na jej rozwój” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Nr umowy o dofinansowanie projektu POWR.03.05.00-00-Z107/17-00 zad. 3 poz. 72.2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak
2.14.) Numer ogłoszenia: 2023/BZP 00396673
SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ
3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Numer referencyjny: DZP.290.78.2023
4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.3.) Wartość zamówienia: 101530,00 PLN
4.4.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiot zamówienia obejmuje przeprowadzenia szkolenia Barmana dla 24 osób.\
2. Szkolenie barmańskie będzie szkoleniem wyjazdowych. Wykonawca zagwarantuje
5-cio dniowy pobyt z pełnym wyżywieniem. Będą to cztery noclegi w obiekcie
o standardzie pensjonatu lub hotelu trzy gwiazdkowego, w pokojach dwuosobowych
z łazienką i Internetem. Pełne wyżywienie (trzy posiłki dziennie) rozpocznie się od obiadu pierwszego dnia szkolenia, a zakończy obiadem ostatniego dnia szkolenia. Wykonawca ubezpieczy 24 uczestników szkolenia (wszystkich) oraz zapewni transport na trasie Uniwersytet Przyrodniczo Humanistyczny w Siedlcach, Wydział Nauk Medycznych i Nauk o Zdrowiu ul. Prusa 14 do miejsca szkolenia, następnie (ostatniego dnia) transport z miejsca szkolenia do Uniwersytet Przyrodniczo Humanistycznego w Siedlcach, Wydział Nauk Medycznych i Nauk o Zdrowiu ul. Prusa 14
3. Szkolenie powinno odbyć się w dniach 09.10 – 13.10.2023 roku. W szkoleniu weźmie udział 24 studentów UPH w Siedlcach podzielonych na cztery grupy szkoleniowe, każda po 6 osób.
4. Wykonawca zobowiązany jest przeprowadzić szkolenie z wykorzystaniem własnego sprzętu i urządzeń (jeden bar w pełni wyposażony dla każdej z grupy szkoleniowej, czyli jednocześnie szkolenie odbywać się będzie na czterech barach w pełni wyposażonych) niezbędnych przy takim typie szkoleniu w ilości zapewniającej praktyczny udział w zajęciach wszystkim uczestnikom szkolenia.
5. Zajęcia prowadzić będzie jednocześnie czterech trenerów, po jednym na każdą grupę liczącą 6 osób. Każda grupa odbędzie 50 godzin szkolenia, czyli łączna ilość godzin szkolenia wyniesie 200.
Zamawiający informuje, iż posiadanie kadry jest jednym z kryteriów oceny ofert.
Zamawiający uzna warunek za spełniony jeśli Wykonawca wykaże posiadanie co najmniej 4 osoby prowadzące szkolenie.
6. Zakres szkolenia obejmuje następujące zagadnienia:
1) Wprowadzenie do zawodu barmana: Obowiązki barmana; Kultura pracy i dbałość
o własny wizerunek; Kształtowanie pewności siebie i wiary we własne możliwości; Etyka barmana; Organizacja i techniki pracy barmana; Optymalizacja ruchów
i ergonomia pracy
2) Terminologia i funkcjonowanie sprzętu barowego oraz rodzaje stosowanego szkła
i miary barowe
3) Alkoholoznawstwo (włączając wszystkie kategorie alkoholi spotykane w światowych barach, ich produkcję i zastosowanie); Zarys technologii napojów alkoholowych; Towaroznawstwo; Podział alkoholi i koktajli; Degustacja
4) Miksologię*- zasady komponowania napojów mieszanych (wszystkie kategorie koktajli z uwzględnieniem mocktaili); Koktajle na bazie alkoholi białych: wódka, gin, tequila, rum; Koktajle na bazie alkoholi kolorowych: whisky, brandy, cognac; Koktajle z użyciem likierów, win wzmocnionych i aromatyzowanych; Koktajle warstwowe, płonące i widowiskowe; Koktajle w świeżych owocach; Koktajle bezalkoholowe
5) Dekoracje (garnish) oraz sztuka prezentacji
6) Odpowiedzialne serwowanie alkoholu
7) Obsługę Gości przy barze i przy stoliku w tym elementy pracy kelnerskiej; Bar koktajlowy; Bar hotelowy; Bar klubowy
8) Organizację baru i pracy barmana, w tym zarządzanie barem
9) Zajęcia praktyczne z Miksologii - sztuki komponowania koktajli zgodnie z zasadą „Anticipation, Look, Aroma and Taste” (nielimitowane ćwiczenia i konsultacje trenerskie oraz degustacje) w tym: Stirred drinks in chilled cocktail glasses; Cream drinks; Highballs; Low ball drinks in rocks glasses; Sour drinks; Frozen drinks; Pousse cafes; Special drinks
10) Możliwości i narzędzia współczesnej Miksologii; Miksologia klasyczna i jej ewolucja; Wizerunek i możliwości rozwoju miksologa w Polsce
11) Miksologia molekularna i najnowsze techniki miksologii; Tekstury, bittersy i infuzje; Stany skupienia; Zaawansowany sprzęt barmański - zastosowanie i obsługa np: Syfony, Perlini Carbonated Cocktail System, Smoking Gun, Ice ball mold
12) Homemade - tworzenie własnych odmian alkoholi, syropów, pudrów, infuzji etc
13) Światowe trendy w barmaństwie
14) Historię koktajlu i kultury barowej – w tym prohibicja i zjawisko speakeasy, ewolucja koktajlu i różnice kulturowe
15) Techniki i psychologię sprzedaży; Psychologia obsługi klienta, budowanie atmosfery oraz relacji długoterminowych; Serwis i Hospitality; Komunikacja, profesjonalizm, spełnianie oczekiwań; Sztuka zarabiania pieniędzy; Metody maksymalizowania zysku i podnoszenia sprzedaży, up-selling i cross-selling
16) Procedury gastronomiczne i współpraca interpersonalna
17) Zarządzanie barem i produktami; Kalkulacje remanentowe i zarządzanie magazynowe; Koncesja i sprzedaż alkoholu.
18) Wykonawca powinien posiadać i wykorzystać w szkoleniu urządzenia typu: a) VOM – Edible Flying Cloud; b) Flavour Blaster; c) Perlini; d) Smoking Gun; e) Ciekły azot (Dewar – specjalstyczny pojemnik do przechowywania ciekłego azotu).
6. Szkolenie musi mieć przede wszystkim wymiar praktyczny, powinno jednakże dostarczać także wiedzy teoretycznej w niezbędnym zakresie. O ile jest to możliwe, certyfikaty poświadczające ukończenie szkolenia powinny zawierać informację o współfinansowaniu szkolenia przez Unię Europejską oraz być oznaczone logotypami UE oraz EFS, w zakresie i formie określonej przez Zamawiającego.
7. Za godzinę szkoleniową przyjmuje się 45 minut.
8. Wykonawca zobowiązany jest do:
1) zapewnienia kompletu materiałów szkoleniowych, tj. publikacji książkowej bądź materiałów skryptowych dla część teoretycznej i praktycznej dla każdego uczestnika szkolenia;
2) wydania zaświadczenia/certyfikatu potwierdzającego ukończenie szkolenia;
3) przekazania Zamawiającemu programu szkoleń przed rozpoczęciem świadczenia usług;
4) sporządzenia dokumentacji szkolenia (dziennik) w zakresie i w formie określonej w uzgodnieniu z Zamawiającym.
4.5.3.) Główny kod CPV: 80530000-8 - Usługi szkolenia zawodowego
4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:
80510000-2 - Usługi szkolenia specjalistycznego
80000000-4 - Usługi edukacyjne i szkoleniowe
55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków
55110000-4 - Hotelarskie usługi noclegowe
55000000-0 - Usługi hotelarskie, restauracyjne i handlu detalicznego
60100000-9 - Usługi w zakresie transportu drogowego
66510000-8 - Usługi ubezpieczeniowe
SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA
5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się zawarciem umowy
SEKCJA VI OFERTY
6.1.) Liczba otrzymanych ofert lub wniosków: 4
6.1.1.) Liczba otrzymanych ofert wariantowych: 0
6.1.2.) Liczba ofert dodatkowych: 0
6.1.3.) Liczba otrzymanych od MŚP: 3
6.1.4.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwach EOG innych niż państwo zamawiającego: 0
6.1.5.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwie spoza EOG: 0
6.1.6.) Liczba ofert odrzuconych, w tym liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0
6.1.7.) Liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0
6.2.) Cena lub koszt oferty z najniższą ceną lub kosztem: 59040,00 PLN
6.3.) Cena lub koszt oferty z najwyższą ceną lub kosztem: 82800,00 PLN
6.4.) Cena lub koszt oferty wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: 59040,00 PLN
6.5.) Do wyboru najkorzystniejszej oferty zastosowano aukcję elektroniczną: Nie
6.6.) Oferta wybranego wykonawcy jest ofertą wariantową: Nie
SEKCJA VII WYKONAWCA, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA
7.1.) Czy zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie zamówienia: Nie
7.2.) Wielkość przedsiębiorstwa wykonawcy: Mikro przedsiębiorca
7.3.) Dane (firmy) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia:
7.3.1) Nazwa (firma) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: Centrum Szkoleniowe OMEGA, Łukasz Dybała,
7.3.2) Krajowy Numer Identyfikacyjny: NIP 679-318-03-06
7.3.3) Ulica: ul. Zakopiańska 9/312,
7.3.4) Miejscowość: Kraków
7.3.5) Kod pocztowy: 30-418
7.3.6.) Województwo: małopolskie
7.3.7.) Kraj: Polska
7.4.) Czy wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcom?: Nie
dane rejestrowe
i kontaktowe firmy
Centrum Szkoleniowe Omega Łukasz Dybała
jakie przetargi wygrała firma
Centrum Szkoleniowe Omega Łukasz Dybała
SEKCJA VIII UMOWA
8.1.) Data zawarcia umowy: 2023-10-03
8.2.) Wartość umowy/umowy ramowej: 59040,00 PLN
8.3.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 14 dni
8.4.) Zamawiający przewiduje następujące wymagania związane z realizacją zamówienia: w zakresie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy, w okolicznościach, o których mowa w art. 95 ustawy
SEKCJA IX INFORMACJE DODATKOWE
INNE PRZETARGI Z SIEDLEC
- Modernizacja dróg powiatowych na terenie Powiatu Siedleckiego
- Przechowywanie zwłok i szczątków ludzkich oraz wynajem pomieszczeń do wykonywania lekarskich sekcji/oględzin zwłok na zlecenie prokuratur okręgu siedleckiego.
- "Bieżące utrzymanie dróg leśnych w Nadleśnictwie Siedlce w 2024 r."
- Dostawa mebli biurowych i krzeseł obrotowych dla potrzeb Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Siedlcach i podległych jednostek terenowych.
- Budowa chodnika w ciągu drogi powiatowej nr 3667W w m. Izdebki Kosny
- "Sukcesywne dostawy artykułów spożywczych, sypkich, strączkowych, sojowych do Zakładu Karnego w Siedlcach"
więcej: przetargi w Siedlcach »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Usługa cateringowa na potrzeby wydarzenia "zawody robotyczne Jemaro w dniach 8-12 lipca 2024 r." dla Wydziału Mechanicznego Energetyki i Lotnictwa Politechniki Warszawskiej
- Świadczenie usługi kompleksowej tj. usług cateringowych wraz z wynajmem sal szkoleniowych oraz świadczenie usług cateringowych (woj.dolnośląskie) 6 zadań
- USŁUGA UBEZPIECZENIA GMINY USTRONIE MORSKIE WRAZ Z JEDNOSTKAMI ORGANIZACYJNYMI
- Sukcesywne świadczenie usług cateringowych na potrzeby prawidłowej realizacji projektu pn.: Deinstytucjonalizacja i wsparcie wojewódzkiej pieczy zastępczej
- Realizacja programów profilaktyczno-edukacyjnych w szkołach podstawowych Gminy Radzymin w 2024 roku.
- Organizacja wyjazdów integracyjno - krajoznawczych dla uczestników projektu pt. "Rozwój kształcenia zawodowego w Powiecie Wołowskim - edycja 3" - CZĘŚĆ I
więcej: Usługi hotelarskie, restauracyjne i handlu detalicznego »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.