eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Gdańsk › Usługi w zakresie żywienia pacjentów szpitala

Poręczenia kontraktowe dla firm startujących w przetargach publicznych




Ogłoszenie z dnia 2021-10-29


Powiązane ogłoszenia:

Ogłoszenie o zmianie ogłoszenia
Usługi w zakresie żywienia pacjentów szpitala

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Nazwa zamawiającego: SZPITAL DZIECIĘCY POLANKI IM. MACIEJA PŁAŻYŃSKIEGO W GDAŃSKU SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

1.2.) Oddział zamawiającego: Szpital Polanki

1.3.) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 000294208

1.4.) Adres zamawiającego:

1.4.1.) Ulica: ul. Polanki 119

1.4.2.) Miejscowość: Gdańsk

1.4.3.) Kod pocztowy: 80-308

1.4.4.) Województwo: pomorskie

1.4.5.) Kraj: Polska

1.4.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL633 - Trójmiejski

1.4.9.) Adres poczty elektronicznej: zamowienia@szpitalpolanki.pl

1.4.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.szpitalpolanki.pl

1.5.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - inny zamawiający


Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością

1.6.) Przedmiot działalności zamawiającego: Zdrowie

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Numer ogłoszenia: 2021/BZP 00251283

2.2.) Data ogłoszenia: 2021-10-29

SEKCJA III ZMIANA OGŁOSZENIA

3.1.) Nazwa zmienianego ogłoszenia:

Ogłoszenie o zamówieniu,

3.2.) Numer zmienianego ogłoszenia w BZP: 2021/BZP 00246511/01

3.3.) Identyfikator ostatniej wersji zmienianego ogłoszenia: 01

3.4.) Identyfikator sekcji zmienianego ogłoszenia:

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

3.4.1.) Opis zmiany, w tym tekst, który należy dodać lub zmienić:

4.2.10. Data końcowa okresu obowiązywania

Przed zmianą:
2023-12-31

Po zmianie:
2022-12-31

3.4.) Identyfikator sekcji zmienianego ogłoszenia:

SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW

3.4.1.) Opis zmiany, w tym tekst, który należy dodać lub zmienić:

5.4. Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu

Przed zmianą:
1) dotyczące zdolności technicznej lub zawodowej, tj.:
Wykonawca wykaże, że w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - to w tym okresie należycie wykonał lub wykonuje co najmniej dwie usługi kompleksowego, całodobowego żywienia (z podziałem na diety), w tym co najmniej jedna usługa dotyczyła żywienia pacjentów w zakładach opieki zdrowotnej o liczbie łóżek większej niż 100, o wartości każdej z nich nie mniejszej niż 400.000 zł brutto każda.
Uwaga:
W przypadku usług będących w trakcie wykonywania wymagana wartość usługi dotyczy części umowy już zrealizowanej (tj. od dnia rozpoczęcia wykonywania usługi do upływu terminu składania ofert).
W przypadku, gdy za wykonane przez Wykonawcę usługi rozliczenie nastąpiło w innej niż w PLN walucie, Wykonawca w celu potwierdzenia spełniania warunku udziału w niniejszym postępowaniu zobowiązany jest do przeliczenia wartości wykonanych usług przyjmując średni kurs złotego w stosunku do walut obcych określony w tabeli kursów średnich walut obcych Narodowego Banku Polskiego opublikowanych na dzień zamieszczenia ogłoszenia o zamówieniu na stronie Zamawiającego.

2) dotyczące wymaganych uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, tj.:
Wykonawca wykaże zgodnie z art. 61 i 63 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 roku (tj. Dz.U. z 2020 r. poz. 2021 ze zm.), że posiada aktualny wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz decyzję Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w sprawie zatwierdzenia zakładu prowadzącego działalność związaną z produkcją lub wprowadzeniem do obrotu żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego.
W przypadku wykonawców, którzy rozpoczęli działalność przed wejściem w życie powyższej ustawy – co najmniej posiadaniem decyzji Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w sprawie zatwierdzenia zakładu prowadzącego działalność związaną z produkcją i obrotem żywnością w zakresie przygotowania posiłków od surowca do gotowej potrawy.

3) dotyczące sytuacji ekonomicznej lub finansowej, tj.:
Warunek ten zostanie spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, że jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia tj. w zakresie świadczenia kompleksowych usług żywienia, przy czym suma ubezpieczenia wynosi minimum 500 000 zł (pięćset tysięcy złotych) w związku z ryzykiem z tytułu szkód na osobie i mieniu na jedno i wszystkie zdarzenia.

Po zmianie:
1) dotyczące zdolności technicznej lub zawodowej, tj.:
Wykonawca wykaże, że w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - to w tym okresie należycie wykonał lub wykonuje co najmniej dwie usługi kompleksowego, całodobowego żywienia (z podziałem na diety), w tym co najmniej jedna usługa dotyczyła żywienia pacjentów w zakładach opieki zdrowotnej o liczbie łóżek większej niż 100, o wartości każdej z nich nie mniejszej niż 327.000 zł brutto każda.
Uwaga:
W przypadku usług będących w trakcie wykonywania wymagana wartość usługi dotyczy części umowy już zrealizowanej (tj. od dnia rozpoczęcia wykonywania usługi do upływu terminu składania ofert).
W przypadku, gdy za wykonane przez Wykonawcę usługi rozliczenie nastąpiło w innej niż w PLN walucie, Wykonawca w celu potwierdzenia spełniania warunku udziału w niniejszym postępowaniu zobowiązany jest do przeliczenia wartości wykonanych usług przyjmując średni kurs złotego w stosunku do walut obcych określony w tabeli kursów średnich walut obcych Narodowego Banku Polskiego opublikowanych na dzień zamieszczenia ogłoszenia o zamówieniu na stronie Zamawiającego.

2) dotyczące wymaganych uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, tj.:
Wykonawca wykaże zgodnie z art. 61 i 63 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 roku (tj. Dz.U. z 2020 r. poz. 2021 ze zm.), że posiada aktualny wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz decyzję Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w sprawie zatwierdzenia zakładu prowadzącego działalność związaną z produkcją lub wprowadzeniem do obrotu żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego.
W przypadku wykonawców, którzy rozpoczęli działalność przed wejściem w życie powyższej ustawy – co najmniej posiadaniem decyzji Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w sprawie zatwierdzenia zakładu prowadzącego działalność związaną z produkcją i obrotem żywnością w zakresie przygotowania posiłków od surowca do gotowej potrawy.

3) dotyczące sytuacji ekonomicznej lub finansowej, tj.:
Warunek ten zostanie spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, że jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia tj. w zakresie świadczenia kompleksowych usług żywienia, przy czym suma ubezpieczenia wynosi minimum 500 000 zł (pięćset tysięcy złotych) w związku z ryzykiem z tytułu szkód na osobie i mieniu na jedno i wszystkie zdarzenia.

3.4.) Identyfikator sekcji zmienianego ogłoszenia:

SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY

3.4.1.) Opis zmiany, w tym tekst, który należy dodać lub zmienić:

7.4. Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunków ich wprowadzenia

Przed zmianą:
1. Wszelkie zmiany umowy, z zastrzeżeniem wyjątków wskazanych jej postanowieniami, muszą być dokonywane za zgodą obu stron wyrażoną na piśmie pod rygorem nieważności.
2. Przewiduje się następujące zasady wprowadzania zmian wysokości ceny, w przypadku zmiany kosztów związanych z realizacją zamówienia:
a. każda ze Stron ma prawo żądania zmiany ceny w przypadku wykazania stosownymi dokumentami, iż koszty związane z realizacją zamówienia zmieniły się o przynajmniej 20% w stosunku do poziomu z chwili zawarcia umowy z tym, że początkowym terminem ustalenia zmiany wynagrodzenia jest dzień zawarcia umowy;
b. cena zostanie zmieniona w oparciu o wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogłaszany przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego, przy czym zmiana będzie ustalona poprzez ustalenie wskaźnika w okresie kwartału poprzedzającego dzień zawarcia umowy w stosunku do kwartału poprzedzającego dzień zawarcia aneksu zmieniającego cenę, a w przypadku kolejnych takich aneksów w okresie kwartału poprzedzającego dzień zawarcia poprzedniego aneksu zmieniającego cenę na tej podstawie w stosunku do kwartału poprzedzającego dzień zawarcia aktualnego aneksu;
c. cena zostanie zmieniona w ten sposób, iż ceny jednostkowe wskazane w formularzu ofertowym zostaną przemnożone przez wskaźnik ustalony zgodnie z pkt b i podzielone przez 100;
d. ustalenie zmiany ceny nie może nastąpić wcześniej niż po upływie roku od dnia zawarcia umowy lub aneksu zmieniającego wynagrodzenie na mocy niniejszego ustępu;
e. ceny jednostkowe wskazane w formularzu ofertowym na mocy niniejszego ustępu mogą wzrosnąć maksymalnie o 5 % w całym okresie obowiązywania umowy.
3. Zamawiający przewiduje możliwość zmiany ceny, w przypadku zmiany:
a. stawki podatku od towarów i usług oraz podatku akcyzowego,
b. wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę albo wysokości minimalnej stawki godzinowej, ustalonych na podstawie ustawy z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę,
c. zasad podlegania ubezpieczeniom społecznym lub ubezpieczeniu zdrowotnemu lub wysokości stawki składki na ubezpieczenia społeczne lub ubezpieczenie zdrowotne,
d. zasad gromadzenia i wysokości wpłat do pracowniczych planów kapitałowych, o których mowa w ustawie z dnia 4 października 2018 r. o pracowniczych planach kapitałowych (Dz. U. poz. 2215 oraz z 2019 r. poz. 1074 i 1572),
- jeżeli zmiany te będą miały wpływ na koszty wykonania zamówienia przez wykonawcę.
4. Zmiany wskazane w ust. 4 obowiązują od dnia wejście w życie przepisów uzasadniających zmianę umowy.
5. Strona wnioskująca o zmianę umowy wskazaną w ust. 4, przedkłada drugiej stronie pisemne uzasadnienie konieczności wprowadzenia zmian do umowy, w razie potrzeby z załączeniem odpowiednich dokumentów uzasadniających konieczność zmiany.
6. W trakcie trwania umowy Wykonawca zobowiązuje się do pisemnego powiadamiania Zamawiającego o zmianie siedziby lub nazwy firmy.
7. Wykonawca, którego wynagrodzenie zostało zmienione zgodnie z ust. 2, zobowiązany jest do zmiany wynagrodzenia przysługującego podwykonawcom, z którymi zawarł umowy, w zakresie odpowiadającym zmianom cen materiałów lub kosztów dotyczących zobowiązania podwykonawców, w terminie 14 dni od zawarcia aneksu do niniejszej umowy.
8. Wykonawca jest zobowiązany do zapłaty kary umownej na rzecz Zamawiającego w kwocie 200 zł za każdy dzień zwłoki w realizacji obowiązku wskazanego w ust. 7 lub w zapłacie wynagrodzenia należnego podwykonawcom z tytułu zmiany wysokości wynagrodzenia, o której mowa w ust. 7, liczonej osobno w stosunku do każdego podwykonawcy.

Po zmianie:
1. Wszelkie zmiany niniejszej umowy, z zastrzeżeniem wyjątków wskazanych jej postanowieniami, muszą być dokonywane za zgodą obu stron wyrażoną na piśmie pod rygorem nieważności.
2. W trakcie trwania umowy Wykonawca zobowiązuje się do pisemnego powiadamiania Zamawiającego o zmianie siedziby lub nazwy firmy.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.