eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Poznań › Roczna, sukcesywna dostawa produktów spożywczych do Szpitala im. Fr. Raszei w Poznaniu

Poręczenia kontraktowe dla firm startujących w przetargach publicznych


Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2012-04-25

Poznań: Roczna, sukcesywna dostawa produktów spożywczych do Szpitala im. Fr. Raszei w Poznaniu
Numer ogłoszenia: 93829 - 2012; data zamieszczenia: 25.04.2012
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Zakład Opieki Zdrowotnej Poznań-Jeżyce , ul. Mickiewicza 2, 60-834 Poznań, woj. wielkopolskie, tel. (061) 848 10 11, faks (061) 848 49 90/91.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.raszeja.poznan.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Roczna, sukcesywna dostawa produktów spożywczych do Szpitala im. Fr. Raszei w Poznaniu.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: dostawy.

II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest roczna, sukcesywna dostawa produktów spożywczych do Szpitala im. Fr. Raszei w Poznaniu. Wymagania dla przedmiotu zamówienia opisanego w poszczególnych pakietach: - pakiet nr 1: Warzywa i owoce: Opakowania powinny: - być czytelnie oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami; - zawierać informację o nazwie produktu; - zawartość netto wyrażana w jednostkach masy; - posiadać nazwę i adres producenta; - posiadać oznaczenie partii produkcji umożliwiającą identyfikację artykułu; - posiadać etykiety z informacją w języku polskim. - pakiet nr 2: Artykuły sypkie: Opakowania powinny: - być czyste suche, bez uszkodzeń mechanicznych, wolne od wad szkodników żywych i martwych oraz obcych zapachów; - być czytelnie oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami; - zawierać informację o nazwie produktu; - zawartość netto wyrażana w jednostkach masy; - posiadać nazwę i adres producenta; - posiadać oznaczenie partii produkcji umożliwiającą identyfikację artykułu; - posiadać etykiety z informacją w języku polskim; - posiadać etykiety z terminem ważności, informacją o dodanych substancjach obcych oraz posiadanych atestach jakościowych (ewentualnie dane dotyczące zawartości metali ciężkich oraz obecności pestycydów). - pakiet nr 3: Przyprawy: Opakowania powinny: - być czytelnie oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami; - zawierać informację o nazwie produktu; - zawartość netto wyrażana w jednostkach masy; - posiadać nazwę i adres producenta; - posiadać oznaczenie partii produkcji umożliwiającą identyfikację artykułu; - posiadać etykiety z informacją w języku polskim. - pakiet nr 4: Pieczywo: Do każdego rodzaju pieczywa muszą być dołączone etykiety z informacją o ich składzie, dodanych substancjach obcych (bez dodatku cukru, karmelu), posiadanych atestach jakościowych i terminie ważności!!! Opakowania powinny: - być czytelnie oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami; - zawierać informację o nazwie produktu; - zawartość netto wyrażana w jednostkach masy; - posiadać nazwę i adres producenta; - posiadać oznaczenie partii produkcji umożliwiającą identyfikację artykułu; - posiadać etykiety z informacją w języku polskim. - pakiet nr 5: Jaja: Dokumenty wymagane przy dostawach jaj: - handlowy dokument identyfikacyjny - każda dostawa; - zaświadczenie weterynaryjne; - atest jakościowy - przy każdej dostawie (atesty jakościowe muszą posiadać pieczątkę firmową i podpis osoby upoważnionej do ich wystawienia); - badania na obecność Salmonelli (1 raz na kwartał). Na etykiecie informacyjnej obowiązkowo: - nazwa i adres producenta; - ilość sztuk; - klasa jakości; - klasyfikacja wagowa; - data przydatności do spożycia; - warunki przechowywania. Opakowania powinny: - być czytelnie oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami; - zawierać informację o nazwie produktu; - zawartość netto wyrażana w jednostkach masy; - posiadać nazwę i adres producenta; - posiadać oznaczenie partii produkcji umożliwiającą identyfikację artykułu; - posiadać etykiety z informacją w języku polskim. - pakiet nr 6: Warzywa i owoce mrożone: Opakowania powinny: - być czytelnie oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami; - zawierać informację o nazwie produktu; - zawartość netto wyrażana w jednostkach masy; - posiadać nazwę i adres producenta; - posiadać oznaczenie partii produkcji umożliwiającą identyfikację artykułu; - posiadać etykiety z informacją w języku polskim. - pakiet nr 7: Wędliny i wędliny podrobowe, mięso: Opakowania powinny: - być czytelnie oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami; - zawierać informację o nazwie produktu; - zawartość netto wyrażana w jednostkach masy; - posiadać nazwę i adres producenta; - posiadać oznaczenie partii produkcji umożliwiającą identyfikację artykułu; - posiadać etykiety z informacją w języku polskim. - pakiet nr 8: Tłuszcze jadalne, sery, jogurty, mleko i przetwory mleczne: Opakowania powinny: - być czytelnie oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami; - zawierać informację o nazwie produktu; - zawartość netto wyrażana w jednostkach masy; - posiadać nazwę i adres producenta; - posiadać oznaczenie partii produkcji umożliwiającą identyfikację artykułu; - posiadać etykiety z informacją w języku polskim; - na każdym opakowaniu produktu powinny posiadać widoczne oznaczenie terminu przydatności do spożycia. - pakiet nr 9: Ryby i przetwory rybne: Opakowania powinny: - być czytelnie oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami; - zawierać informację o nazwie produktu; - zawartość netto wyrażana w jednostkach masy; - posiadać nazwę i adres producenta; - posiadać oznaczenie partii produkcji umożliwiającą identyfikację artykułu; - posiadać etykiety z informacją w języku polskim; - posiadać informację odnośnie przechowywania produktu; - posiadać datę załadowania do transportu oraz datę przydatności do spożycia. - pakiet nr 10: Drób: Opakowania powinny: - być czytelnie oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami; - zawierać informację o nazwie produktu; - zawartość netto wyrażana w jednostkach masy; - posiadać nazwę i adres producenta; - posiadać oznaczenie partii produkcji umożliwiającą identyfikację artykułu; - posiadać etykiety z informacją w języku polskim. - pakiet nr 11: Przetwory warzywno - owocowe, strączkowe: Opakowania powinny: - być czytelnie oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami; - zawierać informację o nazwie produktu; - zawartość netto wyrażana w jednostkach masy; - posiadać nazwę i adres producenta; - posiadać oznaczenie partii produkcji umożliwiającą identyfikację artykułu; - posiadać etykiety z informacją w języku polskim. Dalszy szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera Załącznik nr 1 do Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia stanowiący integralną jej część. Zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert częściowych do poszczególnych pakietów (11 pakietów): - pakiet nr 1: Warzywa i owoce - pakiet nr 2: Artykuły sypkie - pakiet nr 3: Przyprawy - pakiet nr 4: Pieczywo - pakiet nr 5: Jaja - pakiet nr 6: Warzywa i owoce mrożone - pakiet nr 7: Wędliny i wędliny podrobowe, mięso - pakiet nr 8: Tłuszcze jadalne, sery, jogurty, mleko i przetwory mleczne - pakiet nr 9: Ryby i przetwory rybne - pakiet nr 10: Drób - pakiet nr 11: Przetwory warzywno - owocowe, strączkowe.

II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie.

II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.30.00.00-1, 15.60.00.00-4, 15.87.00.00-7, 15.81.00.00-9, 03.14.25.00-3, 15.33.11.70-9, 15.89.60.00-5, 15.11.00.00-2, 15.13.11.30-5, 15.43.00.00-1, 15.50.00.00-3, 15.11.96.00-1, 15.20.00.00-0, 15.11.20.00-6, 15.33.00.00-0.

II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak, liczba części: 11.

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Okres w miesiącach: 12.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: Przystępując do niniejszego postępowania o udzielenie zamówienia publicznego Wykonawca nie jest zobowiązany zabezpieczyć składanej oferty wadium. W niniejszym postępowaniu wadium nie pobiera się

III.2) ZALICZKI

  • Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Spełnieniem warunku będzie posiadanie przez Wykonawcę zezwolenia (decyzji) wydanego przez właściwe jednostki nadzorujące na prowadzenie działalności odpowiednio: w zakresie objętym w poszczególnych pakietach (w zależności, do którego pakietu Wykonawca złoży ofertę)

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Wykonawca w okresie ostatnich trzech lat przed dniem ogłoszenia o postępowaniu o udzielenie zamówienia, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał co najmniej dwie dostawy odpowiadające swoim rodzajem i wartością (na kwotę brutto dla każdej z dostaw nie mniejszą niż: - pakiet nr 1: 45 000,00 zł - pakiet nr 2: 7 000,00 zł - pakiet nr 3: 6 000,00 zł - pakiet nr 4: 12 000,00 zł - pakiet nr 5: 9 000,00 zł - pakiet nr 6: 14 000,00 zł - pakiet nr 7: 64 000,00 zł - pakiet nr 8: 75 000,00 zł - pakiet nr 9: 8 000,00 zł - pakiet nr 10: 6 000,00 zł - pakiet nr 11: 8 000,00 zł) dostawy stanowiącej przedmiot zamówienia. W przypadku dostaw opiewających na waluty inne niż złoty polski Zamawiający dokona przeliczenia według średniego kursu NBP z dnia opublikowania ogłoszenia o zamówieniu, lub w przypadku walut, których kursy nie są publikowane każdego dnia, według pierwszej tabeli po dniu opublikowania ogłoszenia o zamówieniu

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

  • III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:

    • koncesję, zezwolenie lub licencję
    • wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, dostaw lub usług w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie
  • III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

    • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia
    • aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy
    • wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postępowaniu na potencjał innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji części zamówienia, przedkłada także dokumenty dotyczące tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy, określonym w pkt III.4.2.
  • III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

    Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

    III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

    • nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert

III.5) INFORMACJA O DOKUMENTACH POTWIERDZAJĄCYCH, ŻE OFEROWANE DOSTAWY , USŁUGI LUB ROBOTY BUDOWLANE ODPOWIADAJĄ OKREŚLONYM WYMAGANIOM

W zakresie potwierdzenia, że oferowane dostawy, usługi lub roboty budowlane odpowiadają określonym wymaganiom należy przedłożyć:

  • inne dokumenty

    1. Protokół z ostatniego przeglądu sanitarnego wraz z arkuszem ocen. 2. Zaświadczenie potwierdzone opinią Inspektora Sanitarnego o spełnianiu warunków higieniczno - sanitarnych środka transportu służącego do przewozu przedmiotu zamówienia. 3. Oświadczenie Wykonawcy o wyrażeniu zgody na przedmiotowe kontrole ze strony Zamawiającego. 4. Certyfikat lub zaświadczenie Wykonawcy o wprowadzonym i stosowanym systemie bezpieczeństwa żywności i żywienia HACCP. 5. Oświadczenie Wykonawcy o nie stosowaniu środków spulchniających do produkcji pieczywa (tzw. polepszaczy) - dotyczy Pakietu nr 4 - Pieczywo

III.6) INNE DOKUMENTY

Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)

1. Na ofertę składają się następujące dokumenty i załączniki: 1.1. Specyfikacja Techniczna Zamówienia - wypełniona i podpisana przez Wykonawcę (Załącznik nr 1 do SIWZ). 1.2. Formularz oferty - wypełniony i podpisany przez Wykonawcę (Załącznik nr 2 do SIWZ). 1.3. Oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu z art. 22 ust. 1 Ustawy Prawo zamówień publicznych (Załącznik nr 3 do SIWZ). 1.4. Oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia z postępowania o udzielenie zamówienia z art. 24 ust. 1 Ustawy Prawo zamówień publicznych (Załącznik nr 4 do SIWZ). 1.5. Wzór umowy (Załącznik nr 5 do SIWZ). 1.6. Formularz oświadczenia I (Załącznik nr 6 do SIWZ). 1.7. Formularz oświadczenia II (Załącznik nr 7 do SIWZ). 1.8. Wykaz wykonanych/wykonywanych w ciągu ostatnich trzech lat dostaw (Załącznik nr 8 do SIWZ). 1.9. Formularz oświadczenia III (Załącznik nr 9 do SIWZ). 2. W celu wykazania braku podstaw do wykluczenia z postępowania o udzielenie zamówienia z art. 24 ust. 1 Ustawy Prawo zamówień publicznych Wykonawca składa następujące dokumenty: 2.1. Aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 Ustawy, wystawionego nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert, a przypadku osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 Ustawy. 2.2. Dokumenty potwierdzające posiadanie uprawnień - pełnomocnictw osób składających ofertę, o ile nie wynika to z przedstawionych dokumentów rejestrowych. 3. W celu wykazania spełnienia przez Wykonawcę warunków o których mowa w art. 22 ust. 1 pkt 1 do 3 Ustawy Prawo zamówień publicznych, należy złożyć następujące dokumenty: 3.1. Zezwolenie (decyzję) wydane przez właściwe jednostki nadzorujące na prowadzenie działalności odpowiednio: w zakresie objętym w poszczególnych pakietach (w zależności, do którego pakietu Wykonawca złoży ofertę, dla tego pakietu do którego Wykonawca złoży ofertę). 3.2. Wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, dostaw lub usług w zakresie niezbędnym do wykazania spełnienia warunku wiedzy i doświadczenia w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie. (Załącznik nr 8 do SIWZ). Opis wymaganego doświadczenia: Wykonawca w okresie ostatnich trzech lat przed dniem ogłoszenia o postępowaniu o udzielenie zamówienia, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał co najmniej dwie dostawy odpowiadające swoim rodzajem i wartością (na kwotę brutto dla każdej z dostaw nie mniejszą niż: - pakiet nr 1: 45 000,00 zł - pakiet nr 2: 7 000,00 zł - pakiet nr 3: 6 000,00 zł - pakiet nr 4: 12 000,00 zł - pakiet nr 5: 9 000,00 zł - pakiet nr 6: 14 000,00 zł - pakiet nr 7: 64 000,00 zł - pakiet nr 8: 75 000,00 zł - pakiet nr 9: 8 000,00 zł - pakiet nr 10: 6 000,00 zł - pakiet nr 11: 8 000,00 zł) dostawy stanowiącej przedmiot zamówienia. W przypadku dostaw opiewających na waluty inne niż złoty polski Zamawiający dokona przeliczenia według średniego kursu NBP z dnia opublikowania ogłoszenia o zamówieniu, lub w przypadku walut, których kursy nie są publikowane każdego dnia, według pierwszej tabeli po dniu opublikowania ogłoszenia o zamówieniu. Wykaz i dokumenty powinny być dokładnie opisane, któremu pakietowi przysługują. 3.2. Oświadczenie z art. 22 ust. 1 Ustawy Prawo zamówień publicznych. 4. W celu potwierdzenia, że oferowane dostawy odpowiadają wymaganiom określonym w Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia do oferty należy dołączyć następujące dokumenty: 4.1. Protokół z ostatniego przeglądu sanitarnego wraz z arkuszem ocen. 4.2. Zaświadczenie potwierdzone opinią Inspektora Sanitarnego o spełnianiu warunków higieniczno - sanitarnych środka transportu służącego do przewozu przedmiotu zamówienia. 4.3. Oświadczenie Wykonawcy o wyrażeniu zgody na przedmiotowe kontrole ze strony Zamawiającego. 4.4. Certyfikat lub zaświadczenie Wykonawcy o wprowadzonym i stosowanym systemie bezpieczeństwa żywności i żywienia HACCP. 4.5. Oświadczenie Wykonawcy o nie stosowaniu środków spulchniających do produkcji pieczywa (tzw. polepszaczy) - dotyczy Pakietu nr 4 - Pieczywo. 5. Wykonawca zamieszkały poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej: 5.1. Zamiast dokumentów, o których mowa w pkt. 2.1. składa dokument lub dokumenty, wystawione w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, potwierdzające odpowiednio, że: - nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert. 5.2. Jeżeli w miejscu zamieszkania osoby lub w kraju, w którym Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, nie wydaje się dokumentów wskazanych w niniejszym pkt 5 zastępuje się je dokumentem zawierającym oświadczenie złożone przed notariuszem, właściwym organem sądowym, administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego odpowiednio miejsca zamieszkania osoby lub kraju, w którym Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania - wystawionych nie wcześniej niż w terminach określonych w niniejszym pkt 5. 6. Dokumenty wymagane w przypadku składania oferty wspólnej: 6.1. Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia, w takim przypadku dla ustanowionego pełnomocnika do oferty należy załączyć pełnomocnictwo do reprezentowania w postępowaniu lub do reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy. 6.2. Oferta winna zawierać: oświadczenia i dokumenty opisane w pkt 1.3., 1.4. oraz 2 dla każdego partnera z osobna, pozostałe dokumenty składane są wspólnie. 7. Postanowienia dotyczące składanych dokumentów: 7.1. Jeżeli Wykonawca wykazując spełnienie warunków, o których mowa w pkt 2 polega na zasobach innych podmiotów zobowiązany jest wykazać, że w stosunku do tych podmiotów brak jest podstaw wykluczenia z postępowania o udzielenie zamówienia poprzez złożenie razem z ofertą dokumentów wymienionych w pkt od 2.1. do 2.2. dotyczących każdego z tych podmiotów, o ile podmioty te będą brały udział w realizacji części zamówienia. 7.2. Dokumenty w niniejszym postępowaniu mogą być składane w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez Wykonawcę lub osobę / osoby uprawnione do podpisania oferty z dopiskiem za zgodność z oryginałem. 7.3. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia oraz w przypadku podmiotów, o których mowa w pkt. 7.1., kopie dokumentów dotyczących każdego z tych podmiotów winny być poświadczane za zgodność z oryginałem przez te podmioty. 7.4. Oferta, składane dokumenty oraz oświadczenia podpisane przez upoważnionego przedstawiciela Wykonawcy wymagają załączenia właściwego pełnomocnictwa lub umocowania prawnego. 7.5. Dokumenty sporządzone w języku obcym są składane wraz z tłumaczeniem na język polski, poświadczonym przez Wykonawcę. 7.6. Zamawiający może żądać przedstawienia oryginału lub notarialnie poświadczonej kopii dokumentu wyłącznie wtedy, gdy złożona przez Wykonawcę kopia dokumentu jest nieczytelna lub budzi wątpliwości, co do jej prawdziwości

III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: nie

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna: nie.

IV.3) ZMIANA UMOWY

Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: tak

Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian

Załącznik nr 5 do SIWZ - wzór umowy dla pakietów: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11: - par. 3 ust. 4: Zmiana cen może nastąpić w wyniku okoliczności niezależnych od Stron umowy, takich jak: - zmiana wysokości opłat celnych, - zmiana wysokości cen urzędowych, - urzędowa zmiana stawki podatku VAT, przy czym zmianie ulegnie wyłącznie cena brutto, cena netto pozostanie bez zmian. Wykonawca zobowiązany jest poinformować Zamawiającego o planowanej zmianie cen z co najmniej 2-tygodniowym wyprzedzeniem oraz przedstawić Zamawiającemu stosowny aneks do umowy pod rygorem nieważności zmiany. W przypadku urzędowej zmiany stawki podatku VAT zmiana cen nastąpi z dniem wejścia w życie zmiany podatku VAT. - par. 3 ust. 7: Zamawiający może przedłużyć termin obowiązywania umowy w przypadku niewykorzystania całości wartości przedmiotu zamówienia, nie jest natomiast do tego zobowiązany. - par. 10 ust. 3: Wszelkie zmiany bądź uzupełnienia niniejszej umowy wymagają formy pisemnej w postaci aneksu pod rygorem nieważności Załącznik nr 5 do SIWZ - wzór umowy dla pakietu: 1: - par. 6 ust. 3: Zamawiający wprowadza klauzulę waloryzacyjną cen zawartych w ofercie, która została uznana za najkorzystniejszą i stanowiła podstawę podpisania umowy w ten sposób, że podlegają one obniżeniu lub podwyższeniu w zależności od średniej ceny danego produktu zawartej w zestawieniu cen i owoców Wielkopolskiej Gildii Rolno - Ogrodniczej w Poznaniu. Wraz z złożeniem faktury VAT należy złożyć cennik w/w Gildii z dnia wcześniejszego lub z dnia wystawienia faktury, w której będą znajdowały się wartości skorygowane w w/w sposób. - par. 6 ust. 4: Zmiana cen może nastąpić w wyniku okoliczności niezależnych od Stron umowy, takich jak: - zmiana wysokości opłat celnych, - zmiana wysokości cen urzędowych, - urzędowa zmiana stawki podatku VAT, przy czym zmianie ulegnie wyłącznie cena brutto, cena netto pozostanie bez zmian. Wykonawca zobowiązany jest poinformować Zamawiającego o planowanej zmianie cen z co najmniej 2-tygodniowym wyprzedzeniem oraz przedstawić Zamawiającemu stosowny aneks do umowy pod rygorem nieważności zmiany. W przypadku urzędowej zmiany stawki podatku VAT zmiana cen nastąpi z dniem wejścia w życie zmiany podatku VAT. - par. 6 ust. 7: Zamawiający może przedłużyć termin obowiązywania umowy w przypadku niewykorzystania całości wartości przedmiotu zamówienia, nie jest natomiast do tego zobowiązany. - par. 11 ust. 3: Wszelkie zmiany bądź uzupełnienia niniejszej umowy wymagają formy pisemnej w postaci aneksu pod rygorem nieważności.

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.raszeja.poznan.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: w siedzibie Zamawiającego, w Szpitalu im. Fr. Raszei w Poznaniu przy ul. Mickiewicza 2 (60-834 Poznań), w pokoju nr 361 (Zamówienia Publiczne) - III piętro Szpitala.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 10.05.2012 godzina 09:00, miejsce: siedziba Zamawiającego, Szpital im. Fr. Raszei w Poznaniu przy ul. Mickiewicza 2 (60-834 Poznań), Kancelaria Szpitalna - piwnica Szpitala, wejście od ul. Poznańskiej.

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej: 1. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert równoważnych. 2. Termin realizacji zamówienia: przez okres jednego roku (12 miesięcy) liczony od dnia podpisania umowy, sukcesywnie w miarę zgłaszanych przez Zamawiającego potrzeb lub do wyczerpania przez Zamawiającego całości dostawy. Zamówienia winny być realizowane sukcesywnie, zgodnie z bieżącym zapotrzebowaniem Zamawiającego. (przewidywany termin obowiązywania niniejszej umowy to: od 06.06.2012 r. do 05.06.2013 r.) 3. Przedmiotem niniejszego postępowania nie jest zawarcie umowy ramowej. 4. Informacja na temat możliwości powierzenia przez Wykonawcę wykonania części lub całości zamówienia podwykonawcom: Wykonawca może powierzyć wykonanie części lub całości niniejszego zamówienia podwykonawcom. W takim przypadku zobowiązany jest do wykazania w formularzu ofertowym części zamówienia, której wykonanie zamierza powierzyć podwykonawcom. 5. Wymagania stawiane Wykonawcy: - Wykonawca jest odpowiedzialny za jakość, zgodność z warunkami technicznymi i jakościowymi opisanymi dla przedmiotu zamówienia. - Wymagana jest należyta staranność przy realizacji zobowiązań umowy, - Określenie przez Wykonawcę telefonów kontaktowych i numerów fax. oraz innych ustaleń niezbędnych dla sprawnego i terminowego wykonania zamówienia. - Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez Wykonawcę podczas wykonywania przedmiotu zamówienia. 6. Rozliczenie pomiędzy stronami odbywać się będzie w złotych polskich. 7. Zamawiający nie planuje zorganizowania zebrania Wykonawców. 8. Zamawiający nie planuje aukcji elektronicznej. 9. Wykonawca może polegać na wiedzy i doświadczeniu, potencjale technicznym, osobach zdolnych do wykonania zamówienia lub zdolnościach finansowych innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nimi stosunków. Wykonawca w takiej sytuacji zobowiązany jest udowodnić Zamawiającemu, iż będzie dysponował zasobami niezbędnymi do realizacji zamówienia, w szczególności przedstawiając w tym celu pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy wykonywaniu zamówienia..

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH

CZĘŚĆ Nr: 1 NAZWA: pakiet nr 1: Warzywa i owoce.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Warzywa i owoce.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.30.00.00-1.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 2 NAZWA: pakiet nr 2: Artykuły sypkie.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Artykuły sypkie.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.60.00.00-4.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 3 NAZWA: pakiet nr 3: Przyprawy.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Przyprawy.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.87.00.00-7.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 4 NAZWA: pakiet nr 4: Pieczywo.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Pieczywo.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.81.00.00-9.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 5 NAZWA: pakiet nr 5: Jaja.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Jaja.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 03.14.25.00-3.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 6 NAZWA: pakiet nr 6: Warzywa i owoce mrożone.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Warzywa i owoce mrożone.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.33.11.70-9, 15.89.60.00-5.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 7 NAZWA: pakiet nr 7: Wędliny i wędliny podrobowe, mięso.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Wędliny i wędliny podrobowe, mięso.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.11.00.00-2, 15.13.11.30-5.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 8 NAZWA: pakiet nr 8: Tłuszcze jadalne, sery, jogurty, mleko i przetwory mleczne.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Tłuszcze jadalne, sery, jogurty, mleko i przetwory mleczne.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.43.00.00-1, 15.50.00.00-3.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 9 NAZWA: pakiet nr 9: Ryby i przetwory rybne.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Ryby i przetwory rybne.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.11.96.00-1, 15.20.00.00-0.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 10 NAZWA: pakiet nr 10: Drób.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Drób.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.11.20.00-6.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 11 NAZWA: pakiet nr 11: Przetwory warzywno - owocowe, strączkowe.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Przetwory warzywno - owocowe, strączkowe.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.33.00.00-0.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.