eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Bia³ystok › Dostawa pod³o¿y bakteriologicznych suchych, pod³o¿y gotowych na p³ytkach Petriego oraz pod³o¿y gotowych w probówkach

Ten przetarg zosta³ ju¿ zakoñczony. Zobacz wynik tego przetargu



Og³oszenie z dnia 2011-04-22

Bia³ystok: Dostawa pod³o¿y bakteriologicznych suchych, pod³o¿y gotowych na p³ytkach Petriego oraz pod³o¿y gotowych w probówkach
Numer og³oszenia: 89732 - 2011; data zamieszczenia: 22.04.2011
OG£OSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy

Zamieszczanie og³oszenia: obowi±zkowe.

Og³oszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJ¡CY

I. 1) NAZWA I ADRES: Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bia³ymstoku , ul. Legionowa 8, 15-099 Bia³ystok, woj. podlaskie, tel. 085 7408587, 7408580, faks 085 7404895.

  • Adres strony internetowej zamawiaj±cego: www.wsse.bialystok.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJ¡CEGO: Inny: Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bia³ymstoku.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKRE¦LENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiaj±cego: Dostawa pod³o¿y bakteriologicznych suchych, pod³o¿y gotowych na p³ytkach Petriego oraz pod³o¿y gotowych w probówkach.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: dostawy.

II.1.3) Okre¶lenie przedmiotu oraz wielko¶ci lub zakresu zamówienia: Postêpowanie o udzielenie zamówienia publicznego prowadzone jest w trybie przetargu nieograniczonego o warto¶ci szacunkowej zamówienia nie przekraczaj±cej kwot okre¶lonych w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 ustawy z dnia 29.01.2004r. - Prawo zamówieñ publicznych. 1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa pod³o¿y bakteriologicznych suchych, pod³o¿y gotowych na p³ytkach Petriego oraz pod³o¿y gotowych w probówkach na potrzeby Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bia³ymstoku, zgodnie z wymaganiami ilo¶ciowymi i jako¶ciowymi okre¶lonymi w za³±czniku nr 1.1 do SIWZ. 1. Zamawiaj±cy dopuszcza sk³adanie ofert czê¶ciowych (jako czê¶æ zamówienia nale¿y traktowaæ osobno ka¿dy z 8 rodzajów pakietów wymienionych w za³±czniku nr 1.1 do oferty - aby oferta na dany pakiet by³a wa¿na nale¿y wyceniæ wszystkie pozycje wymienione w ramach danego pakietu). 2. Zamawiaj±cy nie dopuszcza sk³adania ofert wariantowych. 3. Wykonawca ma obowi±zek zagwarantowaæ, ¿e przedmiot zamówienia spe³nia okre¶lone kryteria, zawarte w za³±czniku nr 1.1, w szczególno¶ci: WYMAGANIA DLA PAKIETÓW OD 1 DO 6: 1) wszystkie pod³o¿a musz± pochodziæ wy³±cznie od producentów posiadaj±cych aktualny certyfikat ISO 9001 i ISO 13485, co powinno byæ udokumentowane odpowiednimi certyfikatami producenta (do³±czyæ do oferty); 2) oferowane pod³o¿a powinny posiadaæ Certyfikaty Kontroli Jako¶ci ka¿dej partii produktów oraz spe³niaæ inne wymagania okre¶lone w odrêbnych przepisach prawnych i normalizacyjnych dla rodzaju produktu (do³±czyæ do oferty); 3) sprzedaj±cy s± zobowi±zani do przedstawienia sk³adu wszystkich oferowanych pod³o¿y oraz sposobu przygotowywania po¿ywek. Informacje te powinny stanowiæ oddzielny, spiêty (zszyty) za³±cznik do oferty; 4) wykonawcy powinni dostarczyæ po¿ywki suche, których trwa³o¶æ wynosi od 3 do 5 lat od daty produkcji; 5) przy pod³o¿ach, do których niezbêdny jest suplement/dodatek wykonawcy powinni sk³adaæ oferty na oba komponenty razem, podaj±c jednocze¶nie ilo¶æ suplementu/dodatku (pod³o¿e i suplement/dodatek powinny byæ z tej samej firmy). Jedna fiolka suplementu (liofilizatu) powinna byæ dostosowana na 500ml gotowego pod³o¿a tej samej firmy. Fiolki z suplementami pakowane maksymalnie po 10 sztuk w formie liofilizatu. Dla pod³o¿a Half-Frasera- jedna fiolka suplementu na 225 ml gotowego pod³o¿a tej samej firmy. Wykonawcy s± zobowi±zani do podania w celach informacyjnych na oddzielnej karcie dok³adnego przeliczenia ilo¶ci suplementu niezbêdnego do wykonania po¿ywek z 500g pod³o¿a podstawowego; 6) wykonawcy powinni dostarczyæ przedmiot zamówienia partiami zgodnie ze zg³oszonym zapotrzebowaniem zamawiaj±cego w terminie nie d³u¿szym ni¿ 21 dni od daty otrzymania zamówienia; 7) wykonawcy powinni zapewniæ mo¿liwo¶æ zakupu po¿ywek w wymienionej dokumentacji z jednej serii; 8) ka¿da dostarczona partia po¿ywek suchych i dodatków selektywnych musi posiadaæ dokumentacjê zawieraj±c±: nazwê po¿ywki, listê sk³adników i suplementów , (nr katalogowy), nr serii produkcyjnej, nr partii produkcyjnej, dane dotycz±ce drobnoustrojów u¿ytych do oceny po¿ywki, datê przydatno¶ci do u¿ycia, warto¶æ pH przed u¿yciem po¿ywki, dane dotycz±ce warunków przechowywania, kartê charakterystyki, ¶wiadectwo kontroli jako¶ci danej partii produktu od producenta; 9) wykonawcy powinni dostarczyæ po¿ywki z instrukcj± w jêzyku polskim, dok³adnie oznakowane oryginaln± etykiet± o zawarto¶ci substancji toksycznych (z kart± substancji niebezpiecznych - o ile s± wymagane), z podaniem dok³adnej daty wa¿no¶ci; 10) dostarczone po¿ywki wraz z suplementami i innymi dodatkowymi sk³adnikami po sporz±dzeniu w laboratorium Zamawiaj±cego nie mog± mieæ krótszego terminu wa¿no¶ci ni¿ 5 dni; 11) nadruk na denku p³ytki powinien byæ czytelny i zawieraæ nazwê po¿ywki, nr serii, datê wa¿no¶ci i godz. rozlania; 12) w przypadku Wykonawców bior±cych udzia³ po raz pierwszy w postêpowaniu prowadzonym przez Zamawiaj±cego lub w przypadku pod³o¿y konkretnego producenta, na których Zamawiaj±cy nie mia³ mo¿liwo¶ci dotychczas pracowaæ i nie s± mu one znane, po wybraniu danej oferty, Zamawiaj±cy zastrzega sobie mo¿liwo¶æ bezp³atnego przetestowania wybranych próbek pod³o¿y do badañ i dopiero po uzyskaniu wyników zadowalaj±cych nast±pi zatwierdzenie wyboru oferty - Wykonawca na ¿±danie Zamawiaj±cego zobowi±zany jest do dostarczenia wybranych pod³o¿y do przetestowania w terminie 3 dni roboczych od daty otrzymania stosownego wezwania. WYMAGANIA DLA PAKIETÓW OD 7 DO 8 1) dostarczanie pod³o¿y gotowych - zapewnienie odpowiednich warunków ich transportu (niezale¿nie od temperatury otoczenia, przez ca³y rok kalendarzowy); 2) certyfikaty jako¶ci nale¿y dostarczyæ z podaniem ¿yzno¶ci wykonanej na szczepach referencyjnych (w szczególno¶ci ¿yzno¶æ dla po¿ywek agarowych nale¿y dostarczyæ z procentowym odzyskiem danego szczepu referencyjnego). Ponadto certyfikat jako¶ci powinien zawieraæ: nazwê producenta, nazwê produktu, numer serii, datê wa¿no¶ci, sk³ad po¿ywki, ogóln± charakterystykê po¿ywki (kolor, pH, opakowanie, sterylno¶æ), charakterystykê mikrobiologiczn± szczepów kontrolnych z kolekcji ATCC. Odzysk dla po¿ywki sta³ej wyra¿ony procentowo - minimum 70 %, dla po¿ywki p³ynnej - ¿yzno¶æ wystarczaj±ca (wzrost co najmniej 10 kolonii szczepu specyficznego na po¿ywce selektywnej) oraz selektywno¶æ wystarczaj±ca (brak wzrostu lub wzrost poni¿ej 10 kolonii szczepu niespecyficznego na po¿ywce nieselektywnej); 3) dotyczy tylko pod³o¿y gotowych - Salmonella Shigella Agar, MacConcey Agar z Sorbitolem (SMAC), Agar od¿ywczy, Columbia Agar + 5 % krwi baraniej, SF Sodium Selenite Broth - kontrola jako¶ci po¿ywki przeprowadzona zgodnie z norm± PN-EN 12322 i ISO/TS 11133..

II.1.4) Czy przewiduje siê udzielenie zamówieñ uzupe³niaj±cych: nie.

II.1.5) Wspólny S³ownik Zamówieñ (CPV): 33.69.81.00 - Kultury mikrobiologiczne .

II.1.6) Czy dopuszcza siê z³o¿enie oferty czê¶ciowej: tak, liczba czê¶ci: 8.

II.1.7) Czy dopuszcza siê z³o¿enie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakoñczenie: 31.12.2011.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.2) ZALICZKI

  • Czy przewiduje siê udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie

III.3) WARUNKI UDZIA£U W POSTÊPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPE£NIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania okre¶lonej dzia³alno¶ci lub czynno¶ci, je¿eli przepisy prawa nak³adaj± obowi±zek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spe³niania tego warunku

    • Ocena spe³nienia tego warunku zostanie dokonana wg formu³y spe³nia/nie spe³nia. Nie wykazanie spe³nienia warunku skutkowaæ bêdzie wykluczeniem wykonawcy z postêpowania o udzielenie zamówienia

  • III.3.2) Wiedza i do¶wiadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spe³niania tego warunku

    • Ocena spe³nienia tego warunku zostanie dokonana wg formu³y spe³nia/nie spe³nia. Nie wykazanie spe³nienia warunku skutkowaæ bêdzie wykluczeniem wykonawcy z postêpowania o udzielenie zamówienia

  • III.3.3) Potencja³ techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spe³niania tego warunku

    • Ocena spe³nienia tego warunku zostanie dokonana wg formu³y spe³nia/nie spe³nia. Nie wykazanie spe³nienia warunku skutkowaæ bêdzie wykluczeniem wykonawcy z postêpowania o udzielenie zamówienia

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spe³niania tego warunku

    • Ocena spe³nienia tego warunku zostanie dokonana wg formu³y spe³nia/nie spe³nia. Nie wykazanie spe³nienia warunku skutkowaæ bêdzie wykluczeniem wykonawcy z postêpowania o udzielenie zamówienia

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spe³niania tego warunku

    • Ocena spe³nienia tego warunku zostanie dokonana wg formu³y spe³nia/nie spe³nia. Nie wykazanie spe³nienia warunku skutkowaæ bêdzie wykluczeniem wykonawcy z postêpowania o udzielenie zamówienia

III.4) INFORMACJA O O¦WIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJ¡ DOSTARCZYÆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPE£NIANIA WARUNKÓW UDZIA£U W POSTÊPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

  • III.4.1) W zakresie wykazania spe³niania przez wykonawcê warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz o¶wiadczenia o spe³nieniu warunków udzia³u w postêpowaniu, nale¿y przed³o¿yæ:

  • III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, nale¿y przed³o¿yæ:

    • o¶wiadczenie o braku podstaw do wykluczenia
    • wykonawca powo³uj±cy siê przy wykazywaniu spe³niania warunków udzia³u w postêpowaniu na potencja³ innych podmiotów, które bêd± bra³y udzia³ w realizacji czê¶ci zamówienia, przedk³ada tak¿e dokumenty dotycz±ce tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy, okre¶lonym w pkt III.4.2.

III.5) INFORMACJA O DOKUMENTACH POTWIERDZAJ¡CYCH, ¯E OFEROWANE DOSTAWY , US£UGI LUB ROBOTY BUDOWLANE ODPOWIADAJ¡ OKRE¦LONYM WYMAGANIOM

W zakresie potwierdzenia, ¿e oferowane dostawy, us³ugi lub roboty budowlane odpowiadaj± okre¶lonym wymaganiom nale¿y przed³o¿yæ:

  • za¶wiadczenie podmiotu uprawnionego do kontroli jako¶ci potwierdzaj±cego, ¿e dostarczane produkty odpowiadaj± okre¶lonym normom lub specyfikacjom technicznym
  • za¶wiadczenie niezale¿nego podmiotu zajmuj±cego siê po¶wiadczaniem zgodno¶ci dzia³añ wykonawcy z normami jako¶ciowymi, je¿eli zamawiaj±cy odwo³uj± siê do systemów zapewniania jako¶ci opartych na odpowiednich normach europejskich
  • inne dokumenty

    W celu potwierdzenia, ¿e oferowane przez wykonawcê dostawy odpowiadaj± wymaganiom okre¶lonym przez zamawiaj±cego w Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia, do oferty nale¿y obligatoryjnie do³±czyæ: WYMAGANIA DLA PAKIETÓW OD 1 DO 6: - za¶wiadczenie podmiotu uprawnionego do kontroli jako¶ci potwierdzaj±cego, ¿e oferowane produkty odpowiadaj± okre¶lonym normom lub specyfikacjom technicznym - tzn. do wszystkich pod³o¿y wymienionych w pakietach 1 - 6 do³±czyæ nale¿y certyfikaty jako¶ci i instrukcje wykonania (oba dokumenty w jêz. polskim lub ³±cznie z t³umaczeniem na jêz. polski po¶wiadczonym przez wykonawcê); - za¶wiadczenie niezale¿nego podmiotu zajmuj±cego siê po¶wiadczaniem zgodno¶ci dzia³añ wykonawcy z normami jako¶ciowymi, je¿eli zamawiaj±cy odwo³uj± siê do systemów zapewniania jako¶ci opartych na odpowiednich normach europejskich - tzn. do³±czyæ nale¿y aktualne certyfikaty ISO 9001 oraz ISO 13485 producentów wszystkich oferowanych pod³o¿y (oba rodzaje certyfikatów w jêzyku polskim lub ³±cznie z t³umaczeniem na jêzyk polski po¶wiadczonym przez wykonawcê); - dok³adne przeliczenie ilo¶ci suplementu niezbêdnego do wykonania po¿ywek z 500g pod³o¿a podstawowego - w celach informacyjnych na oddzielnej karcie (dotyczy wszystkich po¿ywek sypkich, do których zamawiaj±cy ¿±da wycenienia suplementu). WYMAGANIA DLA PAKIETÓW OD 7 DO 8: - za¶wiadczenie podmiotu uprawnionego do kontroli jako¶ci potwierdzaj±cego, ¿e oferowane produkty odpowiadaj± okre¶lonym normom lub specyfikacjom technicznym - tzn. do wszystkich pod³o¿y wymienionych w pakietach 7 - 8 do³±czyæ nale¿y certyfikaty jako¶ci (w jêz. polskim lub ³±cznie z t³umaczeniem na jêz. polski po¶wiadczonym przez wykonawcê); - za¶wiadczenie niezale¿nego podmiotu zajmuj±cego siê po¶wiadczaniem zgodno¶ci dzia³añ wykonawcy z normami jako¶ciowymi, je¿eli zamawiaj±cy odwo³uj± siê do systemów zapewniania jako¶ci opartych na odpowiednich normach europejskich - tzn. do³±czyæ nale¿y aktualne certyfikaty ISO 9001 oraz ISO 13485 producentów wszystkich oferowanych pod³o¿y (oba rodzaje certyfikatów w jêzyku polskim lub ³±cznie z t³umaczeniem na jêzyk polski po¶wiadczonym przez wykonawcê).

III.6) INNE DOKUMENTY

Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)

X pe³nomocnictwo, w przypadku gdy w imieniu wykonawcy ofertê sk³ada pe³nomocnik (oryginalny dokument)

III.7) Czy ogranicza siê mo¿liwo¶æ ubiegania siê o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowi± osoby niepe³nosprawne: nie

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najni¿sza cena.

IV.2.2) Czy przeprowadzona bêdzie aukcja elektroniczna: nie.

IV.3) ZMIANA UMOWY

Czy przewiduje siê istotne zmiany postanowieñ zawartej umowy w stosunku do tre¶ci oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: tak

Dopuszczalne zmiany postanowieñ umowy oraz okre¶lenie warunków zmian

1. Wzór umowy stanowi za³±cznik Nr 2 do SIWZ. 2. Wszelkie zmiany niniejszej umowy wymagaj± formy pisemnej (aneksu) pod rygorem jej niewa¿no¶ci. 3. Zakazuje siê istotnych zmian postanowieñ zawartej umowy w stosunku do tre¶ci oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy, za wyj±tkiem przypadków, które dotycz±: 1) nazwy producenta, nazwy przedmiotu zamówienia, opisu jego parametrów technicznych, wymagañ jako¶ciowych - w przypadku zast±pienia przedmiotu zamówienia okre¶lonego w za³±czniku nr 1 do umowy, przedmiotem zamówienia równowa¿nym (w przypadku braku dostêpno¶ci, np. wskutek wycofania z obrotu przez danego producenta lub z innego powodu wskazanego przez Wykonawcê), przy czym zamiana ta nie mo¿e spowodowaæ podwy¿szenia ceny wynikaj±cej z oferty, na podstawie której Zamawiaj±cy dokona³ wyboru Wykonawcy; 2) nazwy producenta, nazwy przedmiotu zamówienia, opisu jego parametrów technicznych, wymagañ jako¶ciowych - w przypadku zast±pienia przedmiotu zamówienia okre¶lonego w za³±czniku nr 1 do umowy, przedmiotem zamówienia o wy¿szej jako¶ci i lepszych parametrach u¿ytkowych, przy czym zamiana ta nie mo¿e spowodowaæ podwy¿szenia ceny wynikaj±cej z oferty, na podstawie której Zamawiaj±cy dokona³ wyboru Wykonawcy, 3) wyd³u¿enia czasu trwania umowy, w sytuacji niezrealizowania dostaw przedmiotu zamówienia w ilo¶ci przewidzianej w za³±czniku nr 1 do umowy, przy jednoczesnym zachowaniu jej warto¶ci. 4. Inne dopuszczalne propozycje zmian postanowieñ zawartej umowy, niedotycz±ce bezpo¶rednio tre¶ci oferty na podstawie, której dokonano wyboru Wykonawcy, dotycz± zmian formalno-organizacyjnych zarówno po stronie Zamawiaj±cego jak i Wykonawcy, tj.: - nazwy, adresu i siedziby, danych teleadresowych, wpisów do KRS lub innych w³a¶ciwych ewidencji, - osób reprezentuj±cych strony, - osób odpowiedzialnych za realizacjê umowy i kontakty ze stron± przeciwn±. 5. Wszystkie propozycje zmian postanowieñ zawartej umowy wymienione w ust. 2 oraz ust. 3, wymagaj± obligatoryjnie konsultacji z Zamawiaj±cym oraz wyra¿enia jego zgody na wprowadzenie tych zmian do obowi±zuj±cej umowy.

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostêpna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.wsse.bialystok.pl
Specyfikacjê istotnych warunków zamówienia mo¿na uzyskaæ pod adresem: Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bia³ymstoku 15-099 Bia³ystok, ul. Legionowa 8 Sekcja Zamówieñ Publicznych, pok. Nr 22 przetargi@wsse.bialystok.pl.

IV.4.4) Termin sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu lub ofert: 09.05.2011 godzina 10:00, miejsce: Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bia³ymstoku 15-099 Bia³ystok, ul. Legionowa 8 Sekcja Zamówieñ Publicznych, pok. Nr 22.

IV.4.5) Termin zwi±zania ofert±: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu sk³adania ofert).

IV.4.17) Czy przewiduje siê uniewa¿nienie postêpowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania ¶rodków pochodz±cych z bud¿etu Unii Europejskiej oraz niepodlegaj±cych zwrotowi ¶rodków z pomocy udzielonej przez pañstwa cz³onkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które mia³y byæ przeznaczone na sfinansowanie ca³o¶ci lub czê¶ci zamówienia: nie

Podziel siê

Poleæ ten przetarg znajomemu poleæ

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstaw± prezentowanych tutaj informacji s± dane publikowane przez Urz±d Zamówieñ Publicznych w Biuletynie Zamówieñ Publicznych. Tre¶æ og³oszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z tre¶ci± tego¿ og³oszenia dostêpn± w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dok³ada wszelkich starañ, aby zamieszczone tutaj informacje by³y kompletne i zgodne z prawd±. Nie mo¿e jednak zagwarantowaæ ich poprawno¶ci i nie ponosi ¿adnej odpowiedzialno¶ci za jakiekolwiek szkody powsta³e w wyniku korzystania z nich.


Je¶li chcesz dodaæ og³oszenie do serwisu, zapoznaj siê z nasz± ofert±:

chcê zamieszczaæ og³oszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwê miasta, dla którego chcesz znale¼æ jednostkê ZUS.