eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Kamień Pomorski › WYNAJEM LOKALU UŻYTKOWEGO I ŚWIADCZENIE USŁUG GASTRONOMICZNYCH I CATERINGOWYCH NA RZECZ PRZEDSZKOLA PUBLICZNEGO NR 1 I NR 2 W BUDYNKU PRZEDSZKOLA PUBLICZNEGO NR 1 W KAMIENIU POMORSKIM UL. WYSOCKIEGO 3A

Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2016-06-13

Kamień Pomorski: WYNAJEM LOKALU UŻYTKOWEGO I ŚWIADCZENIE USŁUG GASTRONOMICZNYCH I CATERINGOWYCH NA RZECZ PRZEDSZKOLA PUBLICZNEGO NR 1 I NR 2 W BUDYNKU PRZEDSZKOLA PUBLICZNEGO NR 1 W KAMIENIU POMORSKIM UL. WYSOCKIEGO 3A
Numer ogłoszenia: 81967 - 2016; data zamieszczenia: 13.06.2016
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy:

V zamówienia publicznego
zawarcia umowy ramowej
ustanowienia dynamicznego systemu zakupów (DSZ)

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Gmina Kamień Pomorski , Stary Rynek 1, 72-400 Kamień Pomorski, woj. zachodniopomorskie, tel. 091 3821142, 3823965, faks 091 3825028.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: kamienpomorski.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: WYNAJEM LOKALU UŻYTKOWEGO I ŚWIADCZENIE USŁUG GASTRONOMICZNYCH I CATERINGOWYCH NA RZECZ PRZEDSZKOLA PUBLICZNEGO NR 1 I NR 2 W BUDYNKU PRZEDSZKOLA PUBLICZNEGO NR 1 W KAMIENIU POMORSKIM UL. WYSOCKIEGO 3A.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.

II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: 1. PRZEDMIOT WYNAJMU Wynajem pomieszczeń mieszczących się w budynku Przedszkola Publicznego Nr 1 w Kamieniu Pomorskim ul. Wysockiego 3a, o łącznej powierzchni użytkowej wynoszącej 38,96 m2. 1. Operator Gastronomiczny w wynajmowanych pomieszczeniach winien prowadzić usługi gastronomiczne i stołówkowe tj. przygotowywanie i wydawanie posiłków całodziennych (śniadań, obiadów i podwieczorków) dla dzieci z Przedszkola Publicznego Nr 1 oraz dzieci z Przedszkola Nr 2 w systemie cateringu tzn. dostarczania posiłków gotowych do spożycia. 2. W celu wykonania usług gastronomicznych i prowadzenia stołówki Operator Gastronomiczny przejmie w najem na czas trwania umowy pomieszczenia o łącznej powierzchni 38,96 m2 i będzie opłacał co miesiąc czynsz za najem pomieszczeń, oraz osobno ponosił koszty eksploatacyjne. 3. Płatności liczone będą od dnia przekazania lokalu na podstawie protokołu zdawczo - odbiorczego. 4. Operator Gastronomiczny wyłoniony w niniejszym postępowaniu przetargowym winien zaakceptować treść umowy najmu, która zostanie podpisana z Zamawiającym (załącznik nr 5). 5. Zamawiający ustala, że zaproponowany w ofercie czynsz będzie waloryzowany w oparciu o wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogłoszony w Monitorze Polskim w formie komunikatu Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego. Pierwsza waloryzacja nastąpi najwcześniej po 12 miesiącach od dnia podpisania umowy i nie częściej niż raz w roku. 6. Operator Gastronomiczny dopuszcza zmianę cen zestawów obiadowych na początku każdego następnego roku szkolnego o wskaźnik inflacji podany przez GUS w kategorii restauracje za poprzedni okres. 7. Zestawienie powierzchni przeznaczonej do wynajęcia, przedstawia się następująco: a) Wykaz pomieszczeń przeznaczonych pod wynajem (załącznik nr 6): I piętro 1. Pomieszczenie 1 zmywak - 6,72 m2 2. Pomieszczenie 2 kuchnia- 13,44 m2 3. Pomieszczenie 3 biuro- 3,96 m2 4. Pomieszczenie 4 biuro- 4,84 m2 5. Pomieszczenie 5 WC - 2 m2 Piwnica 1. Pomieszczenie 6 magazyn - 8 m2 RAZEM - 38,96 m2 b) Do specyfikacji dołączony jest szkic (plan) przeznaczonych pod wynajem pomieszczeń stanowiący zał. Nr 6 do SIWZ, stanowiący integralną część umowy. 8. W celu zdobycia wszelkiej wiedzy na temat zakresu, warunków wykonywania usług i sporządzenia oferty cenowej Oferent powinien dokonać wizji lokalnej w obiektach. Wizję lokalną można przeprowadzać codziennie w godzinach 10.00-14.00 od poniedziałku do piątku po wcześniejszym zawiadomieniu osoby do kontaktów. 2. WYMAGANY ZAKRES DZIAŁALNOŚCI USŁUGOWEJ 2.1. Operator Gastronomiczny w zakresie przygotowywania i wydawania posiłków całodziennych zobowiązuje się w szczególności do: 1) Przygotowywania posiłków dla dzieci przedszkolnych z wymogami i zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia według jadłospisów dekadowych układanych przez Wykonawcę ( zaleca się różnorodność i niepowtarzalność dziennych zestawów żywieniowych) na okres 5 dni i dostarczany Zamawiającemu do wcześniejszego zatwierdzenia na 3 dni przed planowanym jadłospisem. Wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez Zamawiającego będą wiążące dla Wykonawcy. Dzienny jadłospis powinien obejmować dania mięsne, półmięsne oraz jarskie, jak również uwzględnić urozmaicenie posiłków ze względu na sezonowość i święta. Na jadłospisie winna widnieć gramatura, kaloryczność posiłków oraz podpis dietetyka. 2) przygotowywania tzw. suchego prowiantu dla dzieci w dniach, w których wyjeżdżać będą na całodniowe wycieczki. W ramach suchego prowiantu muszą znaleźć się ciepłe napoje w termosach, 3) wydawania posiłków na stołówce Przedszkola Publicznego Nr 1, tj. 8.30 - 9.00 - śniadanie 11.00 - 11.30 - zupa 13.00 - 13.30 - drugie danie 14.30 - podwieczorek 4) dostarczenia na własny koszt i własnym środkiem transportu posiłków do Przedszkola Publicznego Nr 2, tj. 6.30 - 7.00 - dostawa śniadania do przedszkola 11.00 - 11.15 - dostawa zupy do przedszkola 13.00 - 13.15 - dostawa drugiego dania i podwieczorku 5) odbioru i utylizacji na własny koszt resztek pokonsumpcyjnych, 6) odpowiedniego przygotowania stołówki (dotyczy PP 1) przed i po każdym posiłku (tj. mycia stołów, krzeseł i podłogi po każdym wydawanym posiłku, zdjęcia krzeseł ze stołów, ustawienie ich przy stołach, oraz mycia pomieszczeń i sprzętu. 7) zwrotu pełnej stawki żywieniowej za posiłek (posiłki) niewydane z przyczyn leżących po stronie Operatora Gastronomicznego lub wydane w niepełnej porcji na podstawie protokołu sporządzonego przez dyrektora w terminie 2 dni roboczych od dnia przekazania protokołu. 8) dysponowania min 1 samochodem (środkiem transportu) do przewozu posiłków, dla którego winna być wydana decyzja Inspektora Sanitarnego dopuszczającą ten środek transportu do przewozu posiłków dla potrzeb żywienia zbiorowego (catering). 9) posiadania umowy/porozumienia/zobowiązania o możliwości korzystania z innej kuchni, zaplecza kuchennego w celu przygotowania posiłków, w razie braku możliwości korzystania z kuchni Przedszkola Publicznego Nr 1 np. powódź, brak prądu, gazu, zamknięcie przez sanepid itp. 10) dostarczenie opinii sanitarnej Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w momencie otwarcia kuchni znajdującej się w budynku Przedszkola Publicznego Nr 1, potwierdzającą, że Operator gastronomiczny spełnia określone wymogi w zakresie świadczonych usług będących przedmiotem zamówienia. 11) posiadania decyzji Inspektora Sanitarnego o spełnieniu wymogów na świadczenie usług będących przedmiotem zamówienia oraz stosowania norm HACCP. 2.2 Strony dopuszczają możliwość wprowadzania zmian w dekadówkach, o jakich mowa w punkcie 2.1 pkt 1), przy czym wprowadzenie zmiany każdorazowo wymagają pisemnej zgody obu stron. 3. Wymagania ogólne 1) Operator Gastronomiczny winien wyposażyć na własny koszt kuchnię oraz stołówkę w sprzęt niezbędny do wykonania przedmiotowych usług, (tj. w szczególności: serwetek papierowych, kubków jednorazowych sztućców, talerzy płytkich, głębokich, talerzyków deserowych, garniturów do przypraw, koszyków na pieczywo, termosów oraz niezbędny sprzęt gastronomiczny. 2) Koszty posiłków pokrywają rodzice dzieci uczęszczających do przedszkoli. 3) Operator Gastronomiczny zobowiązuje się do realizacji usług gastronomicznych w okresie pracy przedszkoli od poniedziałku do piątku, a w dniach wolnych od nauki np.: ferie zimowe, ferie letnie, jeżeli będzie to konieczne. 4) Operator gastronomiczny zobowiązany będzie w okresie trwania Umowy do posiadania ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej w wysokości 200.000,00 zł. W przypadku gdy upłyną lub upłynie termin ważności polisy ubezpieczeniowej OC, Wykonawca zobowiązany będzie do przedłożenia Zamawiającemu aktualnego ubezpieczenia na okres obowiązywania umowy. 4. WARUNKI DODATKOWE 1) Zamawiający wymaga wykonania koniecznych remontów pomieszczeń przeznaczonych pod najem na koszt Operatora Gastronomicznego oraz uzyskania stosownych pozwoleń na wykonywanie usług w zakresie przygotowywania i podawania potraw oraz cateringu. 2) Wyposażenia pomieszczeń kuchennych w niezbędny sprzęt gastronomiczny do prawidłowego wykonania usługi. 3) Po wygaśnięciu umowy elementy wystroju wynajmowanych pomieszczeń, zamontowane na stałe przechodzą na własność Gminy - Przedszkola Publicznego Nr 1 w Kamieniu Pomorskim. Zamawiający nie zwraca zainwestowanych w nie nakładów, a jego koszt powinien być wliczony w cenę świadczonych usług. 5. POŻĄDANY CZAS NAJMU POMIESZCZEŃ 1) Umowa podpisana będzie na okres od dnia 01.09.2016 r. do dnia 31.08.2019 r. 2) Umowa może być rozwiązana w każdym czasie za zgodą obu stron. 3) Zamawiający dopuszcza możliwość wypowiedzenia umowy z zachowaniem 3 - miesięcznego okresu wypowiedzenia przez każdą ze stron. 4) W celu przygotowania pomieszczeń do wykonywania przedmiotu zamówienia, pomieszczenia przeznaczone pod wynajem mogą być wydane protokołem zdawczo - odbiorczym, z dniem podpisania umowy, przy czym w takiej sytuacji od momentu faktycznego przejęcia pomieszczeń koszty eksploatacyjne ponosi Operator Gastronomiczny. 5) Zamawiający ma prawo rozwiązać umowę w trybie natychmiastowym w przypadku: a. zalegania z płatnościami Operatora Gastronomicznego przez okres minimum 2 miesięcy od daty doręczenia wezwania do zapłaty z wyznaczonym terminem płatności zaległości, b. gdy, Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna wykryje rażące uchybienia w prowadzeniu punktu gastronomicznego, c. uzasadnionych i udokumentowanych skargach ze strony konsumentów, d. samowolnej zmiany rodzaju działalności określonej w SIWZ, e. podnajęcia, nieruchomości w całości lub części bez uprzedniej zgody Zamawiającego albo jej oddania bez takiej zgody w bezpłatne używanie osobie trzeciej, f. dokonywania samowolnych (bez pisemnej zgody Zamawiającego) przeróbek remontów, adaptacji i ulepszeń lokalu. Jednakże w przypadku gdy Operator Gastronomiczny bez zgody Zamawiającego dokona w wynajętym lokalu ww. zmiany, dla których wymagana jest taka zgoda, Zamawiający w pierwszej kolejności wezwie Operatora Gastronomicznego do bezzwłocznego przywrócenia stanu pierwotnego zgodnie z protokołem zdawczo-odbiorczym. 6) Odpowiedzialność Operatora Gastronomicznego z tytułu poniesionej szkody w mieniu, stanowiącym własność Zamawiającego, wynikłej z nie wykonania lub nienależytego wykonania umowy, a także zawinionego uszkodzenia, zniszczenia lub zaginięcia mienia, określonych w SWZ, kształtuje się według następujących zasad: a. Operator Gastronomiczny zobowiązuje się do starannego wykonywania obowiązków, wymienionych w SIWZ, b. Operator Gastronomiczny obowiązany jest do naprawienia szkody za zdarzenie do pełnej wysokości, c. Operator Gastronomiczny przyjmuje na siebie pełną odpowiedzialność za właściwe wykonanie usług, d. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkody wynikłe z winy Operatora Gastronomicznego a w szczególności zalanie pomieszczeń lub inne uchybienia w realizacji przedmiotu zamówienia..

II.1.5)

  przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających

  • Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówień uzupełniających

II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.52.40.00 - Usługi dostarczania posiłków do szkół 55.52.31.00 - Usługi w zakresie posiłków szkolnych .

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.

II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 31.08.2019.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: nie dotyczy

III.2) ZALICZKI

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • na potwierdzenie spełnienia warunku wiedzy i doświadczenia wykaz wykonanych lub wykonywanych w okresie 3 lat min. 2 (lub więcej) usług w zakresie wyżywienia dzieci, wychowanków w ośrodkach itp., wraz z podaniem ich dat wykonania i odbiorców oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że usługi zostały lub są wykonane należycie (Załącznik Nr 4)

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:

  • wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych dostaw lub usług, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie;

III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

  • aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, lub zaświadczenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • aktualne zaświadczenie właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenia zdrowotne i społeczne, lub potwierdzenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

  • nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne albo że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawiony nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.6) INNE DOKUMENTY

Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)

Formularz oferty, oświadczenie, zestawienie kosztów

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

  • 1 - Cena - 50
  • 2 - Najem pomieszczeń kuchennych (za 1m2) - 50

IV.2.2)

  przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna, adres strony, na której będzie prowadzona:

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: bip.kamienpomorski.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: siedziba Zamawiającego.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 22.06.2016 godzina 09:00, miejsce: siedziba Zamawiającego, sekretariat.

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.