eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Warszawa › Całodzienne żywienie pacjentów Zakładu Opiekuńczo - Leczniczego przy ul. Szubińskiej 4 w Warszawie.

To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie



Ogłoszenie z dnia 2015-06-02

Warszawa: Całodzienne żywienie pacjentów Zakładu Opiekuńczo - Leczniczego przy ul. Szubińskiej 4 w Warszawie.
Numer ogłoszenia: 80369 - 2015; data zamieszczenia: 02.06.2015
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: tak, numer ogłoszenia w BZP: 99052 - 2015r.

Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Stołeczne Centrum Opiekuńczo-Lecznicze sp. z o.o., ul. Mehoffera 72/74, 03-131 Warszawa, woj. mazowieckie, tel. 22 811 06 88, faks 22 811 06 88.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Podmiot prawa publicznego.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Całodzienne żywienie pacjentów Zakładu Opiekuńczo - Leczniczego przy ul. Szubińskiej 4 w Warszawie..

II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.

II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: Przygotowanie dostarczenie oraz wniesienie do miejsca wskazanego przez Zamawiającego posiłków (uwzględniających diety specjalne) na bazie kuchni Wykonawcy, zgodnie z warunkami zawartymi w SIWZ. Dostarczanie posiłków dwa razy dziennie do poszczególnych kuchenek oddziałowych wg następującego harmonogramu: - śniadanie i drugie śniadanie w godzinach 745 - 815 - obiad, podwieczorek, kolacja i posiłek dodatkowy w godzinach 1300 - 1315 Dostawy posiłków do wyznaczonego miejsca nie mogą odbywać się wcześniej niż przewidziana pora dostawy wskazana powyżej. Posiłki dostarczane na kolację nie mogą podlegać ponownej obróbce cieplnej. 4. Zapewnienie dwóch bemarów do transportu posiłków na terenie Zamawiającego. 5. Zabezpieczenie odpowiedniej ilości naczyń transportowych. 6. Utrzymanie w należytym stanie sanitarno-epidemiologicznym czystości naczyń transportowych. 7. Udostępnienie termosów na gorące napoje. 8. Zapewnienie ciągłości w świadczeniu usług żywienia z zachowaniem reżimu sanitarno epidemiologicznego. II. Wykonawca w ramach realizacji przedmiotu zamówienia zobowiązany będzie do: 1. Produkcji posiłków we własnej Kuchni, oraz dostarczenia do placówki Zamawiającego posiłków samochodami przystosowanymi do transportu żywności w sposób zapewniający wymagany standard sanitarno-epidemiologiczny zgodny z przepisami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r Nr 136 poz.914 z zm.) oraz aktów wykonawczych wydanych na jej podstawie z uwzględnieniem zmian wprowadzonych w okresie trwania umowy i zgodny z wymogami Rozporządzenia WE Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady nr 852/2004/WE z dnia 29.04. 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004r.). 2. Produkcji posiłków zgodnie ze standardami sanitarno-epidemiologicznymi oraz zgodnie z wymogami Rozporządzenia WE Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04. 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz UE L 139 z 2004 r. ze zmianami) i Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. nr 136 poz. 914 z 2010r. z zm.) oraz aktów wykonawczych wydanych na jej podstawie z uwzględnieniem zmian wprowadzonych w okresie trwania umowy. Produkcja i dostarczanie posiłków realizowana będzie zgodnie z zasadami systemu HACCP (wymóg dotyczy pełnego okresu trwania umowy). 3. Szczelnego odrębnego zapakowania posiłków z podziałem na poszczególne oddziały, zgodnie ze złożonym zamówieniem przez osobę upoważnioną przez Zamawiającego. 4. Oznakowania pojemników jednostkowych dla jakiego rodzaju diety dana potrawa jest przewidziana oraz godzinę umieszczenia potrawy w pojemniku po zakończeniu procesu technologicznego. 5. Pobierania i przechowywania przez wykonawcę próbek żywności wszystkich potraw wchodzących w skład każdego posiłku zgodnie z przepisami prawa, określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia tekst jednolity (tekst jednolity Dz. U. z 2010 r Nr 136 poz. 914 z zm.) oraz aktów wykonawczych wydanych na jej podstawie z uwzględnieniem zmian wprowadzonych w okresie trwania umowy. Próbki należy pobrać i przechowywać zgodnie z Rozporządzeniem MZ w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego ( Dz U. z 2007 r Nr 80 poz 545). 6. Zapewnienia sprawnych w pełni funkcjonalnych, nieuszkodzonych naczyń i sprzętu niezbędnego dla realizacji przedmiotu umowy przez cały okres jej obowiązywania. 7. Dostawy w Środę Popielcową, Wielki Piątek, Wielkanoc, Wigilię i Święta Bożego Narodzenia Wykonawca potraw tradycyjnych. 8. Dostaw średnio 2 razy w miesiącu ciasta (26 razy w roku, rodzaj uzgodniony z zamawiającym) w dni uzgodnione z Zamawiającym (np. w tłusty czwartek, dzień babci, itp.). 9. Odbioru odpadów pokonsumpcyjnych minimum 1 raz na dobę. Odbiór należy wliczyć w cenę oferty. 10. Zabezpieczenia niezbędnej ilości pojemników do przechowywania odpadów pokonsumpcyjnych. Zamawiający zastrzega, że pojemniki powinny być wykonane z materiału umożliwiającego mycie i dezynfekcję, wyposażone w szczelne hermetyczne zamknięcia. Po każdym opróżnieniu z resztek pokonsumpcyjnych pojemniki powinny być umyte i zdezynfekowane przez Wykonawcę. 11. W przypadku stwierdzenia przez personel Zamawiającego nieodpowiedniej, niezgodnej z złożonym zamówieniem ilości dostarczonych posiłków lub dostawy posiłku o nieprawidłowej jakości, wykonawca będzie zobowiązany do dostarczenia brakujących posiłków w czasie do 90 minut. Przy dostarczeniu zamiennika posiłku zapewni taką samą kaloryczność i wartość odżywczą potrawy potwierdzoną przez dietetyka. 12. Odbioru naczyń transportowych nie wcześniej niż po zakończeniu dystrybucji posiłków w oddziałach i nie później niż przy następnej dostawie. 13. Mycia i dezynfekcji naczyń transportowych. 14. Przechowywania kopii protokołów pokontrolnych oraz wszystkich atestów na surowce, urządzenia, sprzęt, naczynia, opakowania transportowe wykorzystane w procesie produkcji kuchennej i transportu posiłków i udostępnianie ich do wglądu na każde żądanie Zamawiającego w okresie obowiązywania umowy. 15. Prowadzenia ewidencji wydawanych posiłków z podziałem na oddziały, śniadanie, obiad, kolację, drugie śniadanie, podwieczorek oraz do każdorazowego imiennego potwierdzania odbioru posiłków przez osoby upoważnione przez Zamawiającego do odbioru ilości i jakości posiłków w poszczególnych oddziałach. 16. Ponoszenia pełnej odpowiedzialności za utrzymanie właściwego poziomu sanitarno-epidemiologicznego żywienia oraz za zgodności składu wartościowego i jakościowego posiłków wynikających z zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia. 17. Przedłożenia na żądanie Zamawiającego wyników oceny jakościowej i ilościowej dostarczanych dobowo posiłków (diet) z uwzględnieniem zamówionych diet. 18. Udostępnienia Zamawiającemu listy osób u niego zatrudnionych wraz z informacją o ich kwalifikacjach, doświadczeniu oraz badaniach lekarskich na czas realizacji zamówienia. 19. Udostępnienia Zamawiającemu aktualnych wpisów badań lekarskich osób mających kontakt z produkcją i dostawą posiłków na rzecz Zamawiającego, z podziałem na zakres świadczonych usług: przygotowywanie posiłków - kuchnia ogólna, transport. 20. Wyznaczenia pracownika odpowiedzialnego za stałe kontaktowanie się z Zamawiającym w zakresie przedmiotu zamówienia. 21. Sporządzania dziennych jadłospisów z rozbiciem na poszczególne diety i określeniem gramatury potraw, uwzględniających racje pokarmowe i ich wartość kaloryczną, zawartość składników odżywczych. soli mineralnych określonych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, z uwzględnieniem wprowadzanych obowiązujących zmian w okresie trwania umowy. 22. Przygotowanie posiłków powinno odbywać się z uwzględnianiem diet stosowanych w SCOL Sp. z o.o. Posiłki powinny być przygotowane zgodnie z tymi dietami ( opis w załączniku do SIWZ ) z możliwością ich modyfikacji. 23. Sporządzania jadłospisów dekadowych przez dietetyka Wykonawcy z uwzględnieniem produktów sezonowych. Wykonawca ułoży jadłospis na okres dekady 10 dni i przedłoży go Zamawiającemu na 4 dni przed rozpoczęciem dekady. 24. Dostarczania dziennych jadłospisów łącznie z dostawą posiłków danego dnia do poszczególnych oddziałów ZOL. 25. Przygotowania dla pacjentów ZOL posiłków z uwzględnieniem zasad racjonalnego żywienia właściwej jakości w zakresie zawartości kalorii i składników odżywczych, pokarmowych, urozmaicenia, objętości i gramatury potraw, sezonowości przewidzianych dla poszczególnych grup konsumentów i diet, zgodnych z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia w zakresie żywienia osób po 60 roku życia. III. Informacje dodatkowe 1. Zamawiający zastrzega sobie prawo do określenia kaloryczności dla diety indywidualnej w sporadycznych przypadkach - około 10 % ilości. 2. Temperatura dostarczonych na oddziały posiłków powinna wynosić: dla żywności wymagającej przechowywania w warunkach chłodniczych, wymagających schładzania od 0° do 4°,dla potraw poddawanych obróbce termicznej, serwowanych na gorąco: zup i napojów 75°, temperatura pozostałych posiłków serwowanych na gorąco powinna wynosić nie mniej niż 65°. 3. Zamawiający zastrzega sobie prawo do oceny i weryfikacji wszystkich parametrów wykonania zleconej usługi na każdym etapie jej realizacji oraz w każdej chwili produkcji i dostawy posiłków a Wykonawca, na każdym etapie oraz w każdej chwili produkcji i dostawy posiłków umożliwi Zamawiającemu dostęp do linii technologicznej oraz wyprodukowanych posiłków. Zamawiający zastrzega sobie prawo dokonywania kontroli w trakcie przygotowywania posiłków w miejscu ich produkcji. 4. Transport posiłków musi się odbywać w hermetycznych szczelnych pojemnikach niezależnie od rodzaju posiłku gwarantujących utrzymanie właściwej temperatury, zgodnie z wymaganiami sanitarno-epidemiologicznymi. Posiłki powinny być umieszczone w pojemnikach termoizolacyjnych wyposażonych w wymienne pojemniki jednostkowe do potraw z uszczelkami umożliwiającymi umieszczenie ich w wózkach do dystrybucji posiłków do poszczególnych oddziałów. Pojemniki winne być wykonane z materiału umożliwiającego prowadzenie dezynfekcji termicznej. 5. Dostawy będą realizowane na podstawie dziennego ilościowego zapotrzebowania na posiłki z podziałem na oddziały i rodzaje diet - składanego Wykonawcy telefonicznie (faksem - potwierdzonym na piśmie), przez upoważnionego przedstawiciela Zamawiającego w dni robocze do godziny 11:00, z jednodniowym wyprzedzeniem, z jednoczesnym uwzględnieniem korekt ilości i asortymentu zamówionych posiłków wynikających z ruchu wewnątrz-oddziałowego pacjentów w każdy dzień. Dodatkowe korekty będą dokonywane do godziny 07.30. Zamówienia na dni wolne i święta po dniach wolnych i świętach oraz na dni robocze po dniach wolnych i świętach będą składane do godziny 11:00 w ostatni dzień roboczy z jednoczesnym uwzględnieniem korekt ilości i asortymentu zamówionych posiłków. 6. Dostawy odbywać się będą na ryzyko i koszt Wykonawcy. 7. Rozdział dobowy zapotrzebowania energetycznego na poszczególne posiłki (przy trzech posiłkach) powinien uwzględniać średnio: - 30 - 35% - zapotrzebowania energetycznego na śniadanie, - 35 - 40% - zapotrzebowania energetycznego na obiad, - 25 - 30% - zapotrzebowania energetycznego na kolację. 9. Dostarczane posiłki muszą być świeże z bieżącej produkcji dziennej bez konieczności dodatkowej obróbki technologicznej przed dystrybucją w oddziałach ZOL. Posiłki muszą być przygotowane ze świeżych i naturalnych produktów wysokiej jakości wykluczone jest stosowanie glutaminianu sodu, suszu warzywnego, puree ziemniaczanego na bazie suszu, soi. 10. Dostarczane posiłki powinny posiadać prawidłowy smak, zapach, barwę, konsystencję, zawierać prawidłowy skład pod względem wartości odżywczej, witamin, kaloryczności, składników mineralnych. Powinny być bezpieczne - nie zawierać zagrożeń biologicznych, mikrobiologicznych, fizycznych i chemicznych. 11. Wsad do kotła jednego osobodnia pacjenta powinien wynosić minimum 6,00 netto zł (wartość 6,00 netto zł odnosi się do aktualnych cen surowca dostępnego na rynku). Na żądanie Zamawiającego Wykonawca jest zobowiązany przedłożyć do wglądu zamawiającego dokumenty potwierdzające zachowanie minimalnej wysokości wsadu do kotła. 12. Materiałem pomocniczym do sporządzenia oferty są załączniki przybliżające przedmiot zamówienia, zestawienie ilości i rodzaju diet stosowanych w żywieniu w ZOL oraz wykaz wymaganych minimalnych gramatur produktów i potraw gotowych. 13. Procentowy udział składników odżywczych w pokryciu dobowego zapotrzebowania energetycznego : - węglowodany 40-50% energii - tłuszcze 30-35% energii - białko 15-20% energii 14. Rozkład dobowy energii na posiłki: a) 4 posiłki na dobę: pierwsze śniadanie 30% drugie śniadanie lub podwieczorek 15% obiad 30% kolacja 25% b) 5 posiłków na dobę: pierwsze śniadanie 25% drugie śniadanie 10% obiad 25-30% podwieczorek 10-15% kolacja 25% c) 6 posiłków na dobę pierwsze śniadanie 20% drugie śniadanie 10% obiad 25-30% podwieczorek 10% posiłek przed snem 10 % kolacja 20% 15. Zamawiający wymaga dostarczenia w dekadzie ( 10 dni ): - 1x obiad jarski z pełnowartościowym białkiem - 1x ryba w każdy piątek - 2x mięso mielone (klopsiki, pulpety, pieczenie, kapusta faszerowana) - 3x mięso duszone np. bitki.

II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.52.00.00 - Usługi dostarczania posiłków .

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Przetarg nieograniczony

III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

  • Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

Część NR: 1   

Nazwa: Całodzienne żywienie pacjentów Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego przy ul. Szubińskiej 4 w Warszawie, wchodzącego w skład Stołecznego Centrum Opiekuńczo-Leczniczego Spółka z o.o. przy ul. Mehoffera 72/74, 03-131 Warszawa

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 18.05.2015.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 4.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • ISS Facility Services Sp. z o.o., ul. Flisa 2, 02-247 Warszawa, kraj/woj. mazowieckie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 462222,23 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 424395,30

  • Oferta z najniższą ceną: 424395,30 / Oferta z najwyższą ceną: 792602,28

  • Waluta: PLN.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.