eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Padew Narodowa › Dostawa artykułów spożywczych dla potrzeb Stołówki Szkolnej przy Publicznym Gimnazjum im. Franciszka Krempy w Padwi Narodowej

Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2009-01-07

Padew Narodowa: Dostawa artykułów spożywczych dla potrzeb Stołówki Szkolnej przy Publicznym Gimnazjum im. Franciszka Krempy w Padwi Narodowej
Numer ogłoszenia: 7147 - 2009; data zamieszczenia: 07.01.2009
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Publiczne Gimnazjum w Padwi Narodowej , Padew Narodowa 222A, 39-340 Padew Narodowa, woj. podkarpackie, tel. 0-15 8119301, faks 0-15 8119948.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: padewgimnazjum.republika.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Dostawa artykułów spożywczych dla potrzeb Stołówki Szkolnej przy Publicznym Gimnazjum im. Franciszka Krempy w Padwi Narodowej.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: dostawy.

II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Przedmiotem zamówienia jest: Dostawa artykułów spożywczych dla potrzeb Stołówki Szkolnej w Padwi Narodowej Zadanie nr 1 Dostawa pieczywa dla Stołówki Szkolnej w Padwi Narodowej Zadanie nr 2 Dostawa mięsa i wędlin dla Stołówki Szkolnej w Padwi Narodowej Zadanie nr 3 Dostawa owoców, warzyw i kiszonek dla Stołówki Szkolnej w Padwi Narodowej Zadanie nr 4 Dostawa zup, przypraw i dżemów dla Stołówki Szkolnej w Padwi Narodowej Zadanie nr 5 Dostawa mąki i artykułów mącznych dla Stołówki Szkolnej w Padwi Narodowej Zadanie nr 6 Dostawa nabiału dla Stołówki Szkolnej w Padwi Narodowej Zadanie nr 7 Dostawa mrożonek dla Stołówki Szkolnej w Padwi Narodowej 2. Zakres: a) w zakres przedmiotu zamówienia wchodzą dostawy (zestawione poniżej) dla potrzeb Stołówki Szkolnej w Padwi Narodowej. Zadanie nr 1 Dostawa pieczywa dla Stołówki Szkolnej w Padwi Narodowej Lp. Nazwa Nazwa JM Ilość 1 2 3 4 1 Chleb duży (0,95 kg) szt 2 000 2 Bułki zwykłe (0,08 kg) szt 4 000 3 Rogale szt 3 600 4 Bułka tarta kg 200 5 Bułka drożdżowa szt 4 800 6 Pączki szt 1 200 Zadanie nr 2 Dostawa mięsa i wędlin dla Stołówki Szkolnej w Padwi Narodowej Lp. Nazwa Nazwa JM Ilość 1 2 3 4 1 Baleron kg 50 2 Kiełbasa zwyczajna wieprzowa kg 200 3 Wędzonka kg 80 4 Kości wieprzowe kg 400 5 Kawałki kurczaka kg 200 6 Schab b/k kg 630 7 Filet drobiowy kg 300 8 Karkówka bez kości kg 300 9 Kiełbasa krakowska sucha kg 30 10 Pasztet firmowy drobiowy kg 23 11 Kości rurkowe kg 500 12 Kiełbasa tyrolska kg 20 13 Kiełbasa cytrynowa kg 18 14 Kiełbasa wiejska kg 80 15 Polędwica sopocka kg 70 16 Wędzonka krotoszyńska kg 20 17 Polędwica drobiowa kg 18 18 Mięso rosołowe kg 100 19 Smalec 250g szt 250 20 Słonina kg 70 Zadanie nr 3 Dostawa owoców, warzywa i kiszonek dla Stołówki Szkolnej w Padwi Narodowej Lp. Nazwa Nazwa JM Ilość 1 2 3 4 1 Marchew czerwona korzeń kg 500 2 Pietruszka korzeń kg 300 3 Seler korzeń kg 300 4 Por szt 150 5 Cebula kg 300 6 Burak ćwikłowy kg 240 7 Kapusta biała główki szt 50 8 Kapusta pekińska szt 150 9 Kapusta włoska szt 50 10 Ogórek świeży kg 60 11 Kalafior świeży szt 20 12 Ogórki kiszone 10 kg wiadro 10 13 Kapusta kiszona 10 kg wiadro 50 14 Koperek pęczek 30 15 Pieczarki kg 130 16 Czosnek kg 10 17 Jabłka kg 100 18 Cytryny kg 8 19 Fasola -Jasiek kg 100 20 Fasola mała kg 20 21 Groch żółty kg 28 22 Ogórki korniszony, 1,7 l szt 120 Zadanie nr 4 Dostawa zup, przypraw i dżemów dla Stołówki Szkolnej w Padwi Narodowej Lp. Nazwa Nazwa JM Ilość uwagi 1 2 3 4 5 1 Koper suszony 10g szt 30 2 Pietruszka suszona 10g szt 20 3 Papryka mielona ostra 20g szt 10 4 Papryka mielona słodka 20g szt 10 5 Musztarda 1000g szt 5 6 Majonez 2850g szt 25 Winiary lub równoważne 7 Kwasek cytrynowy 20g szt 10 8 Majeranek 10g szt 10 9 Ziele angielskie 250g szt 6 10 Przyprawa magii 1l szt 20 11 Koncentrat pomidorowy 1l szt 20 Pudliszki lub równoważne 12 Liść laurowy 100g szt 6 13 Kminek 10g szt 10 14 Jarzynka 2300g szt 16 Winiary lub równoważne 15 Rosół drobiowy 2200g szt 5 16 Sos pieczeniowy 1000g szt 18 17 Sos pieczarkowy 1000g szt 24 18 Sos boloński 1000g szt 12 19 Sos grzybowy staropolski 700g szt 12 20 Zupa ogonowa 800g szt 12 21 Zupa grochowa 1000g szt 12 22 Zupa pieczarkowa 600g szt 12 23 Zupa grzybowa 800g szt 12 24 Barszcz biały 1000g szt 18 25 Żur w proszku 1000g szt 12 26 Consomme 1200g szt 10 27 Olej uniwersalny 5 l szt 15 28 Cukier kryształ 1kg kg 360 29 Herbata w ekspresowa (100 saszetek-op) 32 Tylos, Cejlon lub równoważne 30 Sól kg 80 31 Chrzan w słoiku 180g op 48 32 Ocet ? l szt 20 33 Ziarenka smaku uniwersalne 2000g szt 10 Winiary lub równoważne 34 Pieprz czarny mielony 500g szt 10 35 Dżem wiśniowy 300g szt 20 36 Dżem jagodowy 300g szt 20 37 Dżem truskawkowy 300g szt 20 38 Krem czekoladowy Nutella 780g szt 30 Zadanie nr 5 Dostawa mąki i artykułów mącznych dla Stołówki Szkolnej w Padwi Narodowej Lp. Nazwa Nazwa JM Ilość uwagi 1 2 3 4 5 1 Kasza manna kg 10 2 Kasza jęczmienna kg 60 3 Ryż biały kg 10 4 Makaron gwiazdki 500g op 15 Lubella lub równoważne 5 Makaron świderki 500g op 400 6 Makaron muszelka 500g op 30 7 Makaron nitka 250g op 250 Czanecki lub równoważne 8 Mąka pszenna 1000g op 70 Zadanie nr 6 Dostawa nabiału dla Stołówki Szkolnej w Padwi Narodowej Lp. Nazwa Nazwa JM Ilość uwagi 1 2 3 4 5 1 Śmietana 18% 400g op 500 2 Masło 200g op 800 3 Margaryna 250g op 300 4 Ser biały kg 60 5 Jajka szt 3 800 6 Ser żółty - salami kg 40 7 Ser żółty - edamski kg 15 Zadanie nr 7 Dostawa mrożonek dla Stołówki Szkolnej w Padwi Narodowej Lp. Nazwa Nazwa JM Ilość uwagi 1 2 3 4 5 1 Paluszki rybne kg 80 2 Filety mintaj kg 250 3 Pierogi ruskie 450g szt 2 800 SWISS-POL lub równoważne 4 Kalafior mrożony 500g szt 12 5 Mieszanka wielowarzywna 500g szt 12 6 Brukselka 500g szt 12 7 Mintaj kostka w panierce kg 135 8 Fasolka szparagowa 500g szt 12 9 Pyzy ziemniaczane 500g szt 650 10 Kopytka 500 g szt 450.

II.1.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne 15.81.10.00 - Pieczywo 15.11.00.00 - Mięso 15.13.11.30 - Wędliny 15.22.00.00 - Ryby mrożone, filety rybne i pozostałe mięso ryb 32.00.00.0 - Zboża, ziemniaki, warzywa, owoce i orzechy 32.22.00.0 - Owoce i orzechy 15.87.00.00 - Przyprawy i przyprawy korzenne 15.87.20.00 - Zioła i przyprawy korzenne 15.83.12.00 - Cukier biały 15.86.41.00 - Herbata w torebkach 15.89.10.00 - Zupy i buliony 15.41.12.00 - Olej spożywczy 32.11.30.0 - Ryż 15.61.00.00 - Produkty przemiału ziarna 15.61.21.00 - Mąka pszenna 15.85.11.00 - Makaron niegotowany 31.42.50.0 - Jaja 15.51.00.00 - Mleko i śmietana 15.53.00.00 - Masło 15.43.11.00 - Margaryna .

II.1.5) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak, liczba części: 7.

II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.1.7) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie.

II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 31.01.2010.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WARUNKI DOTYCZĄCE ZAMÓWIENIA

Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium

III.2) WARUNKI UDZIAŁU

  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: W przetargu mogą wziąć udział oferenci, o których mowa w art. 22 ust. 1, pkt 1-3, nie wykluczeni na podstawie art. 24 ust. 1-2 ustawy o zamówieniach publicznych. Ocena spełniania warunków, o których mowa w w/w artykułach będzie się odbywać na podstawie dostarczonych oświadczeń. Składanie fałszywych informacji i dokumentów będzie podlegało sankcjom prawnym określonym w polskich przepisach prawnych.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: WYMAGANE OŚWIADCZENIA Każdy wykonawca przystępujący do postępowania zobowiązany jest złożyć oświadczenie: 1. zgodnie z art.22.ust.1 upzp, że: a) posiada uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień, b) posiada niezbędną wiedzę i doświadczenie, a także potencjał techniczny, a także dysponuje osobami zdolnymi do wykonania zamówienia, c) znajduje się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia, d) nie podlega wykluczeniu z postępowania o udzielenie zamówienia 2. W sprawie przyjęcia postanowień specyfikacji istotnych warunków zamówienia WYMAGANE DOKUMENTY Od wykonawców ubiegających się o przyznanie zamówienia, wymagane jest, w celu potwierdzenia spełnienia warunków, o których mowa w art. 25 ust.1 upzp, przedstawienie aktualnych, wymienionych w Załączniku Nr 3 dokumentów. Dokumenty te, zgodnie z obowiązującym w tym zakresie Rozporządzeniem Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 października 2008 r., (Dz. U. z dnia 22 października 2008 r Nr 188, poz.1155), mogą być przedstawione w formie oryginału albo kserokopii. Dokumenty złożone w formie kserokopii muszą być opatrzone klauzulą -ZA ZGODNOŚĆ Z ORYGINAŁEM- i poświadczone na każdej stronie przez osoby upoważnione do reprezentowania wykonawcy, lub notarialnie..

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.


IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.2.2) Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie.


IV.3) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.3.1) Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.padewnarodowa.biuletyn.net , www.padewnarodowa.biuletyn.net.
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Publiczne Gimnazjum im. Franciszka Krempy w Padwi Narodowej Padew Narodowa 222 A 39-340 Padew Narodowa Sekretariat.

IV.3.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 20.01.2009 godzina 09:00, miejsce: Publiczne Gimnazjum im. Franciszka Krempy w Padwi Narodowej Padew Narodowa 222 A 39-340 Padew Narodowa Sekretariat.

IV.3.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH

CZĘŚĆ Nr: 1 NAZWA: Dostawa pieczywa dla Stołówki Szkolnej w Padwi Narodowej.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Lp. Nazwa Nazwa JM Ilość 1 2 3 4 1 Chleb duży (0,95 kg) szt 2 000 2 Bułki zwykłe (0,08 kg) szt 4 000 3 Rogale szt 3 600 4 Bułka tarta kg 200 5 Bułka drożdżowa szt 4 800 6 Pączki szt 1 200.
  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.81.10.00-6.
  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.01.2010.
  • 4) Kryteria oceny ofert:najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 2 NAZWA: Dostawa mięsa i wędlin dla Stołówki Szkolnej w Padwi Narodowej.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Lp. Nazwa Nazwa JM Ilość 1 2 3 4 1 Baleron kg 50 2 Kiełbasa zwyczajna wieprzowa kg 200 3 Wędzonka kg 80 4 Kości wieprzowe kg 400 5 Kawałki kurczaka kg 200 6 Schab b/k kg 630 7 Filet drobiowy kg 300 8 Karkówka bez kości kg 300 9 Kiełbasa krakowska sucha kg 30 10 Pasztet firmowy drobiowy kg 23 11 Kości rurkowe kg 500 12 Kiełbasa tyrolska kg 20 13 Kiełbasa cytrynowa kg 18 14 Kiełbasa wiejska kg 80 15 Polędwica sopocka kg 70 16 Wędzonka krotoszyńska kg 20 17 Polędwica drobiowa kg 18 18 Mięso rosołowe kg 100 19 Smalec 250g szt 250 20 Słonina kg 70.
  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.11.00.00-2, 15.13.11.30-5.
  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.01.2010.
  • 4) Kryteria oceny ofert:najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 3 NAZWA: Dostawa owoców, warzywa i kiszonek dla Stołówki Szkolnej w Padwi Narodowej.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Lp. Nazwa Nazwa JM Ilość 1 2 3 4 1 Marchew czerwona korzeń kg 500 2 Pietruszka korzeń kg 300 3 Seler korzeń kg 300 4 Por szt 150 5 Cebula kg 300 6 Burak ćwikłowy kg 240 7 Kapusta biała główki szt 50 8 Kapusta pekińska szt 150 9 Kapusta włoska szt 50 10 Ogórek świeży kg 60 11 Kalafior świeży szt 20 12 Ogórki kiszone 10 kg wiadro 10 13 Kapusta kiszona 10 kg wiadro 50 14 Koperek pęczek 30 15 Pieczarki kg 130 16 Czosnek kg 10 17 Jabłka kg 100 18 Cytryny kg 8 19 Fasola -Jasiek- kg 100 20 Fasola mała kg 20 21 Groch żółty kg 28 22 Ogórki korniszony, 1,7 l szt 120.
  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 03.20.00.00-3, 03.22.20.00-3.
  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.01.2010.
  • 4) Kryteria oceny ofert:najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 4 NAZWA: Dostawa zup, przypraw i dżemów dla Stołówki Szkolnej w Padwi Narodowej.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Lp. Nazwa Nazwa JM Ilość uwagi 1 2 3 4 5 1 Koper suszony 10g szt 30 2 Pietruszka suszona 10g szt 20 3 Papryka mielona ostra 20g szt 10 4 Papryka mielona słodka 20g szt 10 5 Musztarda 1000g szt 5 6 Majonez 2850g szt 25 Winiary lub równoważne 7 Kwasek cytrynowy 20g szt 10 8 Majeranek 10g szt 10 9 Ziele angielskie 250g szt 6 10 Przyprawa magii 1l szt 20 11 Koncentrat pomidorowy 1l szt 20 Pudliszki lub równoważne 12 Liść laurowy 100g szt 6 13 Kminek 10g szt 10 14 Jarzynka 2300g szt 16 Winiary lub równoważne 15 Rosół drobiowy 2200g szt 5 16 Sos pieczeniowy 1000g szt 18 17 Sos pieczarkowy 1000g szt 24 18 Sos boloński 1000g szt 12 19 Sos grzybowy staropolski 700g szt 12 20 Zupa ogonowa 800g szt 12 21 Zupa grochowa 1000g szt 12 22 Zupa pieczarkowa 600g szt 12 23 Zupa grzybowa 800g szt 12 24 Barszcz biały 1000g szt 18 25 Żur w proszku 1000g szt 12 26 Consomme 1200g szt 10 27 Olej uniwersalny 5 l szt 15 28 Cukier kryształ 1kg kg 360 29 Herbata w ekspresowa (100 saszetek op) 32 Tylos, Cejlon lub równoważne 30 Sól kg 80 31 Chrzan w słoiku 180g op 48 32 Ocet ? l szt 20 33 Ziarenka smaku uniwersalne 2000g szt 10 Winiary lub równoważne 34 Pieprz czarny mielony 500g szt 10 35 Dżem wiśniowy 300g szt 20 36 Dżem jagodowy 300g szt 20 37 Dżem truskawkowy 300g szt 20 38 Krem czekoladowy Nutella 780g szt 30.
  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.87.00.00-7, 15.87.20.00-1, 15.83.12.00-4, 15.86.41.00-3, 15.89.10.00-0, 15.41.12.00-4.
  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.01.2010.
  • 4) Kryteria oceny ofert:najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 5 NAZWA: Dostawa mąki i artykułów mącznych dla Stołówki Szkolnej w Padwi Narodowej.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Lp. Nazwa Nazwa JM Ilość uwagi 1 2 3 4 5 1 Kasza manna kg 10 2 Kasza jęczmienna kg 60 3 Ryż biały kg 10 4 Makaron gwiazdki 500g op 15 Lubella lub równoważne 5 Makaron świderki 500g op 400 6 Makaron muszelka 500g op 30 7 Makaron nitka 250g op 250 Czanecki lub równoważne 8 Mąka pszenna 1000g op 70.
  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.61.00.00-7, 03.21.13.00-6, 15.61.21.00-2, 15.85.11.00-9.
  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.01.2010.
  • 4) Kryteria oceny ofert:najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 6 NAZWA: Dostawa nabiału dla Stołówki Szkolnej w Padwi Narodowej.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Lp. Nazwa Nazwa JM Ilość uwagi 1 2 3 4 5 1 Śmietana 18% 400g op 500 2 Masło 200g op 800 3 Margaryna 250g op 300 4 Ser biały kg 60 5 Jajka szt 3 800 6 Ser żółty - salami kg 40 7 Ser żółty - edamski kg 15.
  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.51.00.00-0, 03.14.25.00-3, 15.53.00.00-2, 15.43.11.00-9, 15.54.00.00-5.
  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.01.2010.
  • 4) Kryteria oceny ofert:najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 7 NAZWA: Dostawa mrożonek dla Stołówki Szkolnej w Padwi Narodowej.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Lp. Nazwa Nazwa JM Ilość uwagi 1 2 3 4 5 1 Paluszki rybne kg 80 2 Filety mintaj kg 250 3 Pierogi ruskie 450g szt 2 800 SWISS-POL lub równoważne 4 Kalafior mrożony 500g szt 12 5 Mieszanka wielowarzywna 500g szt 12 6 Brukselka 500g szt 12 7 Mintaj kostka w panierce kg 135 8 Fasolka szparagowa 500g szt 12 9 Pyzy ziemniaczane 500g szt 650 10 Kopytka 500 g szt 450.
  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.22.00.00-6, 15.33.11.70-9.
  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.01.2010.
  • 4) Kryteria oceny ofert:najniższa cena.


Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.