eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Gryfice › Dostawa artykułów spożywczych do Ośrodka Szkoleniowo Wypoczynkowego Lasów Państwowych Bażyna w Pogorzelicy.

To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie



Ogłoszenie z dnia 2014-03-21

Gryfice: Dostawa artykułów spożywczych do Ośrodka Szkoleniowo Wypoczynkowego Lasów Państwowych Bażyna w Pogorzelicy.
Numer ogłoszenia: 61209 - 2014; data zamieszczenia: 21.03.2014
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Dostawy

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: tak, numer ogłoszenia w BZP: 34237 - 2014r.

Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe Nadleśnictwo Gryfice, Osada Zdrój 1, 72-300 Gryfice, woj. , tel. 091 3843321; 3842516, faks.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: Skarb Państwa Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe Nadleśnictwo Gryfice.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Dostawa artykułów spożywczych do Ośrodka Szkoleniowo Wypoczynkowego Lasów Państwowych Bażyna w Pogorzelicy..

II.2) Rodzaj zamówienia: Dostawy.

II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest dostawa artykułów spożywczych w okresie od 01.04.2014 do 31.03.2015 do Ośrodka Szkoleniowo Wypoczynkowego Lasów Państwowych w Pogorzelicy, ul. Wojska Polskiego 15, 71-351 Pogorzelica. Przedmiot zamówienia podzielony jest na 9 części: Część Nr 1 - Dostawa jaj ; Część Nr 2 - Dostawa mrożonek ; Część Nr 3 - Dostawa produktów nabiałowych ; Część Nr 4 - Dostawa napoi, soków i wody; Część Nr 5 - Dostawa pieczywa świeżego i ciast ; Część Nr 6 - Dostawa ryb świeżych, wędzonych i mrożonych ; Część Nr 7 - Dostawa warzyw i owoców ; Część Nr 8 - Dostawa mięsa, drobiu i wędlin ; Część Nr 9 - Dostawa produktów suchych i konserwowych; Dodatkowe warunki dotyczące przedmiotu zamówienia. 1) Załatwienie wszystkich formalności i kosztów związanych z wykonaniem przedmiotu zamówienia leży po stronie Wykonawcy robót. 2) Przedmiot zamówienia, w odniesieniu do wszystkich części zamówienia będzie realizowany zgodnie z zaleceniami Zamawiającego. 3) Zamawiający zastrzega sobie prawo do przesunięć ilościowych między pozycjami dla danej części zamówienia zachowując ceny netto dla określonego towaru 4) Dostawy poszczególnych grup produktów winny być realizowane: a) Dostawa jaj minimum 3 razy w tygodniu w godzinach od 07.00 do 14.00 b) Dostawa mrożonek minimum 2 razy w tygodniu w godzinach od 07.00 do 14.00 c) Dostawa produktów nabiałowych minimum 3 razy w tygodniu w godzinach od 07.00 do 14.00 d) Dostawa napojów, soków i wody minimum 1 raz w tygodniu do godziny 14.00 e) Dostawa pieczywa i ciast codziennie od poniedziałku do niedzieli w godzinach od 06.00 do 7.00 f) Dostawa ryb świeżych, mrożonych i wędzonych minimum 2 razy w tygodniu w godzinach od 07.00 do 14.00 g) Dostawa warzyw i owoców od 01.09 do 31.05 minimum 3 razy w tygodniu w godzinach od 07.00 - 14.00, od 01.06 do 31.08 codziennie od poniedziałku do soboty w godzinach od 07.00 - 14.00 h) Dostawa mięsa, drobiu i wędlin minimum 3 razy w tygodniu w godzinach od 07.00 do 14.00 i) Dostawa produktów suchych i konserwowych minimum 3 razy w tygodniu w godzinach od 07.00 do 14.00 5) Dostawy mają być realizowane specjalistycznym transportem przez wykonawcę na koszt wykonawcy, w opakowaniach zapewniających właściwą jakość zdrowotną i bezpieczeństwo żywności. 6) Realizacja dostaw ma odbywać się w ustalonych dniach dla poszczególnych części po wcześniejszym telefonicznym lub mailowym złożeniu zamówienia w ilości obustronnie ustalonej z Panem Łukaszem Simińskim tel 91 386 32 07, 726 187 414 mail: lukasz.siminski@szczecin.lasy.gov.pl 7) Odbioru żywności dokonuje Pan Łukasz Simiński lub wyznaczona osoba 8) Do dostawy wykonawca zobowiązany jest każdorazowo dołączyć specyfikację artykułów żywnościowych wraz z dokumentem HDI oraz nie częściej niż raz w tygodniu Fakturę VAT. 9) Realizacja zamówienia będzie się odbywała na podstawie faktycznie zamówionego towaru wg. cen jednostkowych netto podanych przez wykonawcę w załączniku do SIWZ Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia dla poszczególnych części zamówienia podano w załączniku nr 4A do 4I (średnie roczne zapotrzebowanie na żywność) do Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia (zwanej dalej SIWZ)..

II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 03.14.25.00 - Jaja 15.33.11.70 - Warzywa mrożone 15.80.00.00 - Różne produkty spożywcze 15.89.40.00 - Przetworzone produkty spożywcze 15.10.00.00 - Produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne 15.11.20.00 - Drób 15.11.30.00 - Wieprzowina 15.11.11.00 - Wołowina 15.22.00.00 - Ryby mrożone, filety rybne i pozostałe mięso ryb 15.30.00.00 - Owoce, warzywa i podobne produkty 15.81.00.00 - Pieczywo, świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie 15.84.23.00 - Wyroby cukiernicze 15.87.00.00 - Przyprawy i przyprawy korzenne 15.98.00.00 - Napoje bezalkoholowe 15.98.20.00 - Napoje orzeźwiające 15.32.10.00 - Soki owocowe 15.98.10.00 - Wody mineralne .

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Przetarg nieograniczony

III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

  • Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

Część NR: 1   

Nazwa: Dostawa jaj.

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 20.03.2014.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: .

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • F.H. U. POLAJS Zbigniew Ajs, ul. Żeromskiego 84 Krzewno, 72-100 Goleniów, kraj/woj. zachodniopomorskie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 13230,00 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 11760,00

  • Oferta z najniższą ceną: 11760,00 / Oferta z najwyższą ceną: 11760,00

  • Waluta: PLN.

Część NR: 3   

Nazwa: Dostawa produktów nabiałowych.

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 21.03.2014.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: .

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • LECH Sp. z o.o., ul. Rybacka 11B, 78-100 Kołobrzeg, kraj/woj. zachodniopomorskie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 52658,38 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 55339,28

  • Oferta z najniższą ceną: 55339,28 / Oferta z najwyższą ceną: 55339,28

  • Waluta: PLN.

Część NR: 4   

Nazwa: Dostawa napoi, soków i wody.

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 20.03.2014.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: .

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • Hurtownia Owocowo - Warzywno - Spożywcza Karotka Janusz Salwiczek, ul. Jasna 25, 78-100 Kołobrzeg, kraj/woj. zachodniopomorskie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 26530,05 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 29194,52

  • Oferta z najniższą ceną: 29194,52 / Oferta z najwyższą ceną: 29194,52

  • Waluta: PLN.

Część NR: 5   

Nazwa: Dostawa pieczywa świeżego i ciast.

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 20.03.2014.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 2.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: .

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • Piekarnia Cukiernia BRAVO Honorata Gzyl, Remigiusz Gzyl Sp. Jawna, Wrzosowo 59, 78-114 Wrzosowo, kraj/woj. zachodniopomorskie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 18210,33 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 18999,00

  • Oferta z najniższą ceną: 18999,00 / Oferta z najwyższą ceną: 20027,73

  • Waluta: PLN.

Część NR: 6   

Nazwa: Dostawa ryb świeżych, wędzonych i mrożonych.

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 21.03.2014.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: .

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • IMPERIAL - KOŁOBRZEG A. Łuczka, Zb. Łuczka Sp. Jawna, ul. Albatrosa 11, 78-100 Kołobrzeg, kraj/woj. zachodniopomorskie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 27203,40 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 28972,65

  • Oferta z najniższą ceną: 28972,65 / Oferta z najwyższą ceną: 28972,65

  • Waluta: PLN.

Część NR: 7   

Nazwa: Dostawa warzyw i owoców.

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 20.03.2014.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: .

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • Hurtownia Owocowo - Warzywno - Spożywcza Karotka Janusz Salwiczek, ul. Jasna 25, 78-100 Kołobrzeg, kraj/woj. zachodniopomorskie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 48249,93 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 50949,53

  • Oferta z najniższą ceną: 50949,53 / Oferta z najwyższą ceną: 50949,53

  • Waluta: PLN.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.