eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Kętrzyn › Usługi w zakresie przygotowywania i dostarczania posiłków dla jednostek organizacyjnych Powiatu Kętrzyńskiego.

Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2016-03-10

Kętrzyn: Usługi w zakresie przygotowywania i dostarczania posiłków dla jednostek organizacyjnych Powiatu Kętrzyńskiego.
Numer ogłoszenia: 53980 - 2016; data zamieszczenia: 10.03.2016
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy:

V zamówienia publicznego
zawarcia umowy ramowej
ustanowienia dynamicznego systemu zakupów (DSZ)

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Centrum Usług Wspólnych Powiatu Kętrzyńskiego , Plac Grunwaldzki 1, 11-400 Kętrzyn, woj. warmińsko-mazurskie, tel. 89 751 17 12, faks 89 751 17 14.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://www.cuw.starostwo.ketrzyn.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: samorządowa jednostka organizacyjna.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Usługi w zakresie przygotowywania i dostarczania posiłków dla jednostek organizacyjnych Powiatu Kętrzyńskiego..

II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.

II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: 1) Świadczenie usług, niezależnie dla pięciu jednostek organizacyjnych Powiatu Kętrzyńskiego, polegających na przygotowaniu, dostarczeniu oraz wydaniu posiłków uczniom i podopiecznym korzystającym z żywienia, w ilości szacunkowej: a) Powiatowe Centrum Edukacyjne w Kętrzynie: 2.835 śniadań, 3.402 obiadów, 2.835 kolacji, razem: 9.072 posiłki, b) Specjalny Ośrodek Szkolno Wychowawczy w Kętrzynie: 10.017 śniadań, 15.876 obiadów, 7.371 kolacji, razem: 33.264 posiłki, c) Zespół Szkół im. Macieja Rataja w Reszlu: 4.347 śniadań, 5.292 obiady, 4.158 kolacje, razem: 13.797 posiłków, d) Powiatowy Dom Dziecka w Reszlu: 10.390 śniadań, 10.390 obiadów, 10.950 podwieczorków, 10.390 kolacji, razem: 43.800 posiłki, e) Powiatowy Dom Dziecka w Kętrzynie: 2.340 śniadań, 2.340 kolacji, razem: 4.680 posiłków. Ogólna szacunkowa ilość posiłków: 30.489 śniadań, 35.520 obiadów, 10.960 podwieczorków, 27.654 kolacje. 2) Przygotowywanie i wydawanie posiłków z winno uwzględniać zasady: a) dla jednostek: Powiatowego Centrum Edukacyjnego w Kętrzynie, Specjalnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego w Kętrzynie oraz Zespołu Szkół im. M. Rataja w Reszlu - wydawanie od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem przerw wakacyjnych i świątecznych oraz dni ustawowo wolnych od nauki tj. ok. 189 dni żywieniowych w okresie od 01.07.2016r. do 30.06.2017r., b) dla jednostek: Powiatowego Domu Dziecka w Kętrzynie oraz Powiatowego Domu Dziecka w Reszlu, - wydawanie od poniedziałku do niedzieli tj. odpowiednio ok. 170 i 365 dni żywieniowych w okresie od 01.07.2016r. do 30.06.2017r., c) Wykonawca odrębnie dla każdej z jednostek przygotowuje oraz wydaje posiłki korzystając z opakowań i naczyń będących w dyspozycji Wykonawcy. 3) W okresie wakacyjnym dla Powiatowego Centrum Edukacyjnego w Kętrzynie, Specjalnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego w Kętrzynie, Zespołu Szkół im. M. Rataja w Reszlu posiłki mogą być wydawane dodatkowo - Wykonawca otrzymuje zamówienie od właściwej jednostki min. 3 dni przed terminem realizacji. 4) Zastrzega się możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości poszczególnych rodzajów posiłków w trakcie realizacji umowy - stosownie do zapotrzebowania wynikającego z zainteresowania uczniów lub podopiecznych poszczególnych placówek. 5) Posiłki powinny być zgodne z normami żywieniowymi dla grupy wiekowej i wytycznymi obowiązujących przepisów. 6) Jadłospis tygodniowy obiadu powinien składać się z: a) 2 razy dania jarskie oraz 3 razy dania mięsne z ryżem, ziemniakami, kaszą, kluskami (zamiennie) i surówką w przypadku jednostek, o których mowa w ust. 3 pkt 2 lit a), b) 3 razy dania jarskie oraz 4 razy dania mięsne z ryżem, ziemniakami, kaszą, kluskami (zamiennie) i surówką w przypadku jednostek, o których mowa w ust. 3 pkt. 2 lit b). 7) Do śniadania, obiadu i kolacji przewidziane jest po 250 ml płynów. 8) W ramach podwieczorków przykładowo mogą być wydawane np. porcja owoców, budyń, kisiel. 9) Wykonawca będzie podawał tygodniowy jadłospis do wiadomości uczniów i podopiecznych w sposób zwyczajowo przyjęty w jednostce, najpóźniej przed śniadaniem w pierwszy dzień tygodnia, w którym obowiązuje. 10) Zadaniem Wykonawcy jest przygotowanie, dostarczenie i wydanie posiłku dla planowanej liczby uczniów i podopiecznych wskazanych przez dyrektorów jednostek lub osoby przez nich upoważnione. Liczba żywionych osób zostanie przekazana Wykonawcy na dzień przed rozpoczęciem żywienia, w przypadku zmian ilości uczniów korzystających z posiłków informacja będzie przekazywana w dniu żywienia do godz. 9.00. 11) Posiłki powinny być wydawane uczniom i podopiecznym w naczyniach Wykonawcy przystosowanych do mycia i wyparzania w zmywarkach. Sztućce powinny być metalowe. 12) Wykonawca zobowiązany będzie do zagospodarowania odpadów pokonsumpcyjnych oraz ich utylizacji zgodnie z obowiązującymi przepisami, do zmywania oraz wyparzenia naczyń, sztućców, termosów itp. oraz pozostawienia miejsca przejęcia i wydawania posiłków w należytej czystości. 13) W zaoferowanej cenie wykonawca zobowiązany jest uwzględnić koszty przygotowania, dostarczenia posiłków z miejsca produkcji do stołówki, ich wydania uczniom i podopiecznym, zagospodarowania odpadów pokonsumpcyjnych, zmywania naczyń (na własnym sprzęcie poza budynkiem szkoły) i sprzątania miejsca przejęcia oraz wydawania posiłków. 14) Transport posiłków powinien odbywać się w termosach zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz środkami transportu przystosowanymi do przewozu tego typu ładunków i posiadającymi zezwolenia lub dopuszczenia wynikające z obowiązujących przepisów. 15) Na terenie jednostek objętych obsługą, o których mowa w ust. 1 transport posiłków ze strefy ich przejęcia do wydawalni oraz transport odpadów pokonsumpcyjnych, brudnych naczyń i sztućców odbywać się będzie przy użyciu wózków transportowych stanowiących własność Wykonawcy. 16) Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2015r. poz. 594 z późn. zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy a szczególności z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2015r. poz. 1256). Bezwzględnie Wykonawca zobowiązany jest zapewnić przestrzeganie obowiązujących norm żywieniowych, odpowiedniej wartości odżywczej posiłków, racji pokarmowych i doboru produktów - w szczególności zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie i obowiązujących norm (m.in. Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja, 2012r.). Posiłki muszą być wykonywane pod nadzorem dietetyka Wykonawcy przy współpracy ze służbami SANEPID. 17) Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno - epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przygotowanie. 18) Wykonawca będzie przygotowywał posiłki z własnych produktów, a Zamawiający będzie miał prawo kontroli, czy produkty wykorzystywane przez Wykonawcę odpowiadają potrzebom oraz normom żywienia zbiorowego.19) Wykonawca będzie przygotowywał i przechowywał próbki pokarmowe. 20) Pozostałe warunki realizacji zamówienia zawiera zał. nr 7 do SIWZ - Istotne postanowienia umowy. Zastrzega się, że podane w zał. nr 1a do SIWZ ilości poszczególnych posiłków są ilościami szacunkowymi i mogą ulec zmianie w trakcie trwania umowy. Zastrzega się prawo dokonania zmiany ilości przedmiotu zamówienia wyszczególnionego co do rodzaju i ilości w istotnych postanowieniach umowy oraz prawo do ograniczenia zakresu przedmiotu umowy do 70% wartości umowy brutto. Niewykorzystanie 30% wartości umowy brutto nie może stanowić podstawy do roszczeń odszkodowawczych ze strony Wykonawcy z tytułu niezrealizowania zamówienia. Zmienione ilości będą wynikać z bieżącego zapotrzebowania na usługę. Powyższe zmiany nie mogą spowodować zmian cen jednostkowych. Zmiany w tym zakresie nie będą stanowić zmiany umowy..

II.1.5)

  przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających

  • Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówień uzupełniających

II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.32.20.00 - Usługi gotowania posiłków 55.52.40.00 - Usługi dostarczania posiłków do szkół .

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.

II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Okres w miesiącach: 12.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium.

III.2) ZALICZKI

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający uzna warunek posiadania uprawnień za spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże posiadanie decyzji Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego zatwierdzającej zakład, który produkuje lub wprowadza do obrotu żywność, w zakresie przygotowywania posiłków od surowca do gotowej potrawy, w rozumieniu ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający uzna warunek posiadania wiedzy i doświadczenia za spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, że w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy, w tym okresie, wykonał w sposób należyty oraz zgodnie z zasadami sztuki co najmniej jedną usługę obejmującą usługę całodziennego wyżywienia w placówkach oświatowych i/lub opiekuńczych wykonywaną w okresie nie krótszym niż 12 miesięcy oraz o wartości nie mniejszej niż 500.000,00 zł brutto. Poprzez jedną usługę Zamawiający rozumie umowę lub umowy będące wynikiem jednego zamówienia publicznego, nie dopuszcza się sumowania umów będących wynikiem różnych zamówień publicznych celem wykazania doświadczenia w zakresie wartości lub czasu realizacji zadania.

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający uzna warunek dysponowania odpowiednim potencjałem za spełniony przez Wykonawcę, jeżeli dysponować będzie niezbędnymi do wykonania usługi środkami technicznymi, w okresie przewidzianym na realizację zamówienia. Wymagane jest wykazanie dysponowania minimum następującymi środkami: a) min. 2 środki transportowe -samochody, posiadające decyzje lub inne dokumenty Inspekcji Sanitarnej zezwalające na przewóz żywności, b) kuchnia do przygotowywania gorących posiłków, posiadająca decyzje lub inne dokumenty Inspekcji Sanitarnej dopuszczające jej działalność w zakresie odpowiadającym przedmiotowi niniejszego zamówienia, c) kuchnia awaryjna znajdująca się w odległości nie większej niż 30 km od Kętrzyna.

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Warunek ten będzie spełniony przez Wykonawcę, jeżeli dysponować będzie, w okresie przewidzianym na realizację zamówienia, minimum 1 osobą wykwalifikowanego dietetyka, z co najmniej 2 letnim doświadczeniem w sporządzaniu jadłospisów dla placówek oświatowych, opiekuńczych lub podobnych.

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający wymaga, by Wykonawca był ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia na kwotę min. 200.000,00 zł

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:

  • wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych dostaw lub usług, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie;
  • wykaz narzędzi, wyposażenia zakładu i urządzeń technicznych dostępnych wykonawcy usług lub robót budowlanych w celu wykonania zamówienia wraz z informacją o podstawie do dysponowania tymi zasobami;
  • wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, w szczególności odpowiedzialnych za świadczenie usług, kontrolę jakości lub kierowanie robotami budowlanymi, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych do wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności, oraz informacją o podstawie do dysponowania tymi osobami;
  • opłaconą polisę, a w przypadku jej braku, inny dokument potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia.

III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

  • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
  • aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

  • nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.4) Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej

  • lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;

III.6) INNE DOKUMENTY

Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)

1) wypełniony formularz oferty - zał. nr 1 do SIWZ, 2) wypełniony formularza kalkulacji ceny ofertowej - zał. 1a do SIWZ, 3) pełnomocnictwo dla osoby, występującej w imieniu wykonawcy, uwzględniające szczegółowy zakres i okres obowiązywania, wskazujące, że osoba posiada uprawnienia do podpisywania zobowiązań w imieniu wykonawcy- (jeżeli zostało udzielone), 4) pełnomocnictwo do reprezentowania Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego, podpisane przez wszystkich Wykonawców ubiegających się wspólnie o udzielenie zamówienia, w tym ustanowionego wykonawcę - pełnomocnika (w przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie) - do pełnomocnictwa należy dołączyć dokumenty potwierdzające, że osoby podpisujące pełnomocnictwo są uprawnione do składania oświadczeń woli w imieniu danego wykonawcy.

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

  • 1 - Cena - 98
  • 2 - termin płatności faktury - 2

IV.2.2)

  przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna, adres strony, na której będzie prowadzona:

IV.3) ZMIANA UMOWY

przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy:

Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian

1. Wszelkie zmiany wprowadzane do umowy wymagają obustronnej zgody oraz formy pisemnej pod rygorem nieważności z zastrzeżeniem art. 144 ustawy Prawo zamówień publicznych. 2. Strony przewidują możliwość zmiany postanowień niniejszej umowy w następujących przypadkach: 1) zmiany urzędowej stawki podatku VAT, 2) zmiany prognozowanej wielkości zamawianej usługi (+/-20), wynikającej m.in. ze zmian organizacyjnych placówki, 3) zmiany sposobu fakturowania w przypadku zmian organizacyjnych oraz wewnętrznych uwarunkowań podmiotów wymienionych w preambule umowy, 4) wystąpienia zdarzeń niezależnych od stron umowy, powodujących potrzebę wprowadzenia do treści umowy zmian neutralnych lub korzystnych dla Zamawiającego, bez zwiększania ustalonego wynagrodzenia.

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://www.bip.warmia.mazury.pl/powiat_ketrzynski/
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Centrum Usług Wspólnych Powiatu Kętrzyńskiego, Pl. Grunwaldzki 1, 11-400 Kętrzyn.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 18.03.2016 godzina 10:00, miejsce: Centrum Usług Wspólnych Powiatu Kętrzyńskiego, Pl. Grunwaldzki 1, 11-400 Kętrzyn.

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.