eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Elbląg › dostawa posiłków wg zamówień obiektów noclegowych Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Elblągu

To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie



Ogłoszenie z dnia 2012-12-27

Elbląg: dostawa posiłków wg zamówień obiektów noclegowych Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Elblągu
Numer ogłoszenia: 528756 - 2012; data zamieszczenia: 27.12.2012
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: tak, numer ogłoszenia w BZP: 464382 - 2012r.

Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji, ul. Karowa 1, 82-300 Elbląg, woj. warmińsko-mazurskie, tel. 055 642 45 30, faks 055 642 45 30.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: dostawa posiłków wg zamówień obiektów noclegowych Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Elblągu.

II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.

II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: Określenie przedmiotu zamówienia 1. Przedmiotem zamówienia jest: dostawa posiłków wg zamówień obiektów noclegowych MOSiR. Przedmiot główny: CPV: 55.32.10.00 - 6 Nazewnictwo wg CPV: usługi przygotowywania posiłków Przedmiot dodatkowy: CPV: 55.52 00.00 - 1 Nazewnictwo wg CPV: usługi dowożenia posiłków Przedmiotem zamówienia jest dostawa posiłków wg zamówień obiektów noclegowych MOSiR Zakres zamówienia obejmuje: 1)przygotowanie i dostawę posiłków: śniadań, obiadów, obiadokolacji i kolacji wg zamówień obiektów noclegowych (Stadion, ul. Brzeska 41 w Elblągu, ATLETIKON , ul. Agrykola 8 w Elblągu) z przeznaczeniem dla gości hotelowych, 2)sporządzanie propozycji minimum 3 zestawów menu (śniadań, obiadów i kolacji) z określeniem rodzaju, składników i gramatury poszczególnych posiłków - na każdy kolejny tydzień (od poniedziałku do niedzieli). Propozycje te zostaną przedstawione do akceptacji dla Zamawiającego do piątku tygodnia poprzedzającego. Zamawiający będzie miał możliwość wyboru zaproponowanego zestawu, jeśli dokona zamówienia do godz. 17.00 dnia poprzedniego. Zamawiający dopuszcza niewielkie zmiany zaproponowanych wcześniej posiłków i dostarczenia innych, po uprzednim telefonicznym zgłoszeniu i za jego zgodą. 3)świadczenie usługi na zastawie ceramicznej lub porcelanowej, z użyciem szklanek do napojów, sztućców metalowych, serwetek papierowych ( dopuszcza się w wyjątkowych sytuacjach podawanie posiłków na naczyniach jednorazowych, po uzyskaniu uprzedniej zgody przedstawiciela hotelu), 4)usuwanie na własny koszt, w każdym dniu dostarczenia posiłków, brudnych naczyń i resztek pokarmowych z obiektu noclegowego 5)świadczenie usługi wyłącznie przy użyciu produktów spełniających normy jakości produktów spożywczych, 6)estetyczne podawanie posiłków, 7)gotowość dostarczania posiłków w godzinach zmiennych określonych przez hotel między 630 a 2100, 8)zamawianie obiadów, obiadokolacji i kolacji z wyprzedzeniem nie krótszym niż 60 minut, 9)zamawianie śniadań do godz. 2000 - dnia poprzedniego lub od godz. 530 - w dniu zamówienia zachowując 60 minutowe wyprzedzenie czasowe, 10) dostarczanie posiłków własnym transportem spełniającym wymogi prawne środków transportu do przewożenia żywności, w pojemnikach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw, 11) zorganizowanie obsługi posiłków i zabezpieczenie obrusów materiałowych, przy jednorazowym złożeniu zamówienia na co najmniej 12 posiłków, 12)prowadzenie ewidencji wydawanych posiłków oraz dostarczonej zastawy, szklanek, sztućców z podziałem na obiekty noclegowe, potwierdzonych każdorazowo przez osoby odbierające posiłki, 13) wyznaczenie osoby odpowiedzialnej do współpracy z pracownikami zamawiającego (recepcjonistkami obiektów noclegowych), 14)terminowe dostarczanie posiłków na obiekty noclegowe zgodnie z telefonicznym zgłoszeniem zamówienia, z tolerancją opóźnienia maksymalnie do 10 minut, 15)przestrzeganie wymagań określonych w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225 z późniejszymi zmianami) 2.Przykładowe zestawy posiłków w tym ich minimalną gramaturę, określa Zamawiający w załączniku nr 4 do SIWZ. 3.Przyjmuje się następujące wartości szacunkowe: średnia ilość dostarczanych posiłków w ciągu jednego miesiąca na wszystkie obiekty hotelowe: śniadania - 240 porcji obiady - 130 porcji kolacje - 70 porcji Zamawiający zastrzega, że uśredniona miesięczna wielkość posiłków, w trakcie trwania całej umowy może być inna, niż oszacowano. Zamawiający informuje, że rzeczywiste ilości dostarczanych posiłków w poszczególnych miesiącach mogą być różne i zależne od zamówień gości hotelowych. 4.Zamawiający nie zastrzega w SIWZ, że część lub całość zamówienia nie może być powierzona podwykonawcom. Zamawiający żąda wskazania przez Wykonawcę w ofercie części zamówienia, której wykonanie powierzy podwykonawcom. 5.Zamawiający informuje, że nie przewiduje udzielenia zamówień uzupełniających. 6.Zamawiający informuje, że nie przewiduje udzielania zaliczek na poczet wykonania zamówienia. 7.Informacja o przewidywanych zmianach postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której Zamawiający dokona wyboru Wykonawcy: Zamawiający nie przewiduje zmian postanowień zawartej umowy..

II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00-6, 55.52.00.00-1.

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Przetarg nieograniczony

III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

  • Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 24.12.2012.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 3.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • Przedsiębiorstwo Produkcyjno Handlowo Usługowe Smakpol Rafał Siwko, ul. Zw. jaszczurczego 22, 82-300 Elbląg, kraj/woj. warmińsko-mazurskie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 54637,35 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 53545,20

  • Oferta z najniższą ceną: 53545,20 / Oferta z najwyższą ceną: 68947,20

  • Waluta: PLN.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.