eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Wałcz › Dostarczanie mięsa czerwonego i wędlin z mięsa czerwonego do jednostek wojskowych i ośrodków szkolenia poligonowego

Poręczenia kontraktowe dla firm startujących w przetargach publicznych


To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie



Ogłoszenie z dnia 2013-04-08

Wałcz: Dostarczanie mięsa czerwonego i wędlin z mięsa czerwonego do jednostek wojskowych i ośrodków szkolenia poligonowego
Numer ogłoszenia: 51865 - 2013; data zamieszczenia: 08.04.2013
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Dostawy

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: tak, numer ogłoszenia w BZP: 40485 - 2013r.

Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Jednostka Wojskowa 4224, ul. Ciasna 7, 78-601 Wałcz, woj. zachodniopomorskie, tel. 67 2502184, faks 67 2502184, 2502971.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: Jednostka Wojskowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Dostarczanie mięsa czerwonego i wędlin z mięsa czerwonego do jednostek wojskowych i ośrodków szkolenia poligonowego.

II.2) Rodzaj zamówienia: Dostawy.

II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: Antrykot wołowy b/k kręg. Wołowina zrazowa b/k Karkówka wieprzowa b/k Karkówka wieprzowa z/k Łopatka wieprzowa b/k Schab wieprzowy b/k Schab wieprzowy z/k Żeberka wieprzowe Szynka wieprzowa b/k Mięso wieprzowe od szynki b/k drobne Wątroba wieprzowa Smalec wieprzowy Pasztetowa Salceson włoski Salceson ozorkowy Kaszanka z kaszy gryczanej Kiełbasa szynkowa wołowa specjalna Kiełbasa myśliwska Kiełbasa jałowcowa Kiełbasa parówkowa specjalna Parówki specjalne Mortadela specjalna Kiełbasa biała parzona specjalna Kiełbasa podlaska specjalna Kiełbasa wojskowa specjalna Kiełbasa śląska specjalna Kiełbasa toruńska specjalna Kiełbasa zwyczajna specjalna Kiełbasa krakowska parzona specjalna Kiełbasa szynkowa wieprzowa specjalna Kiełbasa krakowska sucha Kiełbasa żywiecka Kabanosy Baleron Polędwica wędzona wieprzowa Szynka wieprzowa wędzona Szynka wieprzowa gotowana Szynka wieprzowa mielona Szynka wieprzowa konserwowa Boczek wędzony parzony b/k.

II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.11.11.00 - Wołowina 15.11.30.00 - Wieprzowina 15.11.40.00 - Podroby 15.41.21.00 - Tłuszcze zwierzęce 15.13.11.30 - Wędliny 15.13.11.34 - Kaszanka i inne wędliny krwiste 15.13.12.10 - Szynka wędzona 15.13.10.00 - Konserwy i przetwory z mięsa 15.13.12.00 - Mięso suszone, solone, wędzone lub marynowane .

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Zamówienie z wolnej ręki

III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

  • Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

Część NR: 1   

Nazwa: Dostarczanie mięsa czerwonego i wędlin z mięsa czerwonego do jednostek wojskowych i ośrodków szkolenia poligonowego

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 21.03.2013.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • AGRO-HANDEL Sp. z o. o., ul. Mościszki 18, 64-010 Krzywiń, kraj/woj. wielkopolskie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 374738,40 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 382372,94

  • Oferta z najniższą ceną: 382372,94 / Oferta z najwyższą ceną: 382372,94

  • Waluta: PLN.

ZAŁĄCZNIK I

Uzasadnienie udzielenia zamówienia w trybie negocjacji bez ogłoszenia, zamówienia z wolnej ręki albo zapytania o cenę

  • 1. Podstawa prawna

    Postępowanie prowadzone jest w trybie zamówienie z wolnej ręki na podstawie art. 67 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. - Prawo zamówień publicznych.

  • 2. Uzasadnienia wyboru trybu

    Należy podać uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu oraz wyjaśnić, dlaczego udzielenie zamówienia jest zgodne z przepisami.

    Jednostka Wojskowa 4224 zawarła z Zakładami Mięsnymi VIOLA Meyer Sp. z o. o w dniu 30 listopad 2012r. umowę na dostarczanie mięsa czerwonego, tłuszczy zwierzęcych i wędlin z mięsa czerwonego ( oferta została wybrana w wyniku przetargu nieograniczonego nr 2012 S 171-282802). Wykonawca rozpoczął dostawy w wyniku zawartej umowy od dnia 2 stycznia 2013r. W wyniku kontroli przeprowadzonej przez Powiatowego Lekarza Weterynarii, którym objęto spółkę ZM Viola - decyzją nr 1 WIW 2013 z dnia 8 marca 2013r. Wojskowy Inspektor Weterynaryjny nakazał dowódcom jednostek i instytucji wojskowych zaprzestać zaopatrywania się w Zakładzie Mięsnym Viola Meyer Sp. z o. o. Decyzja ta została podtrzymana na mocy wydanej w dniu 11 marca 2013r.drugiej decyzji wymienionego wyżej organu, a nadto nadano jej rygor natychmiastowej wykonalności postanowieniem nr 1 2013 z dnia 14 marca 2013r. Wojskowego Inspektora Weterynaryjnego. Niezależnie od tego decyzją nr 26 z dnia 12 marca 2013r. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu zawiesił działanie firmy Wykonawcy w zakresie którego dotyczy umowa z JW 4224. Z uwagi na niebezpieczeństwo narażenia życia i zdrowia żołnierzy wskutek zatrucia się wyrobami niespełniającymi norm sanitarnych - JW 4224 skorzystała z postanowień § 17 ust. 2 zawartej umowy odstępując od jej wykonania z dniem 15 marca 2013r. Przywołany przepis umożliwia odstąpienie od umowy w sytuacji naruszenia warunków jakościowych towaru, sanitarnych produkcji, a także wymagań weterynaryjnych, których nieprzestrzeganie zostanie potwierdzone nakazem Wojskowego Inspektora Weterynaryjnego. Nie ulega wątpliwości, że żołnierze pozostający na zaopatrywaniu jednostki muszą otrzymywać stosowne porcje żywnościowe. Konieczność zabezpieczenia żywności od zaraz, uniemożliwia zachowanie terminów przewidzianych w ustawie Prawo Zamówień Publicznych dla innego trybu udzielenia zamówienia, którym jest postępowanie przetargowe. Można bowiem zasadnie przyjąć, iż przeprowadzenie postępowania przetargowego wymagałoby co najmniej 2,5 miesiąca. Zgodnie z przepisami art. 67 ust. 1 pkt 3 UPZP ze względu na wyjątkową sytuację niewynikającą z przyczyn leżących po stronie Zamawiającego, której nie mógł on przewidzieć, wymagane jest natychmiastowe wykonanie zamówienia, a nie można zachować terminów określonych dla innych trybów udzielenia zamówienia, Zamawiający może udzielić zamówienia z wolnej ręki. Sytuacja opisana wyżej spełnia dyspozycję zacytowanych przepisów w związku z czym udzielenie zamówienia w trybie z wolnej ręki jest w pełni uzasadnione. Zamawiający wysłał zapytania ofertowe do wszystkich tych firm, które uczestniczyły w przetargu nr 2012 S 171-282802 Zgłosiły się dwie firmy Agro Handel i Makro Cash and Carry (firma Lech nie nadesłała odpowiedzi). Najkorzystniejszą ofertę przedstawiła firma Agro Handel ( 393.475,32 zł). W związku z powyższym zamówienie na dostarczanie mięsa czerwonego, tłuszczy zwierzęcych i wędlin z mięsa czerwonego proponuje udzielić tej firmie.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.