To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie
Ogłoszenie z dnia 2018-05-11
Ogłoszenie nr 500104168-N-2018 z dnia 11-05-2018 r.
Dom Pomocy Społecznej: Przygotowanie i dostawa posiłków i napojów w termosach dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Orzeszu.
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi
Zamieszczanie ogłoszenia:
obowiązkowe
Ogłoszenie dotyczy:
zamówienia publicznego
Zamówienie dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej
nie
Zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych:
tak
Numer ogłoszenia: 542127-N-2018
Ogłoszenie o zmianie ogłoszenia zostało zamieszczone w Biuletynie Zamówień Publicznych:
nie
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES:
Dom Pomocy Społecznej, Krajowy numer identyfikacyjny 68655200000,
ul. ul. Traugutta
45,
43180
Orzesze, woj.
śląskie, państwo
Polska, tel.
322 215 362, e-mail
biuro@dpsorzesze.pl, faks
322 215 362.
Adres strony internetowej (url): dpsorzesze.pl/ogłoszenia/przetargi
I.2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:
Jednostki organizacyjne administracji samorządowej
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
Przygotowanie i dostawa posiłków i napojów w termosach dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Orzeszu.
II.2) Rodzaj zamówienia:
Usługi
II.3) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań ) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:Przygotowanie posiłków odbywać się będzie z uwzględnieniem diet stosowanych w Domu Pomocy Społecznej w Orzeszu. Żywienie mieszkańców opiera się na n/w dietach: 1) dieta podstawowa - 49 osób 2) dieta lekkostrawna- 24 osoby 3) dieta wrzodowa - 3 osoby 4) dieta wątrobowa - 2 osoby 5) dieta z ograniczeniem tłuszczów zwierzęcych - 4 osoby 6) dieta niskolaktyzowa - 2 osoby 7) dieta purynowa - 1 osoba 8) dieta małosolna - 1 osoba 9) dieta cukrzycowa - 3 osoby 10) dieta niskofenyloanalinowa - 1 osoba IV. Zamawiający określa następujące, szczegółowe wymagania w zakresie żywienia i świadczenia usługi: 1. Posiłki dla mieszkańców winne być dostarczone o ściśle ustalonych porach dnia tj.: a) śniadanie na godzinę 7.30 - 8.00 b) obiad na godzinę 12.00 - 12.30 c) kolację Wykonawca przywozi wraz z obiadem. 2. Dzienna ilość posiłków 3 x 90 porcji w sytuacjach szczególnych ilość posiłków może ulec zmianie np. w przypadku wyjazdu mieszkańców na turnus rehabilitacyjny lub do innych miejsc (szpital, wycieczki itp.). W takich sytuacjach Zamawiający ma prawo zrezygnować z posiłku lub zgłosić Wykonawcy inny sposób przygotowania posiłków - suchy prowiant, a Wykonawca jest zobowiązany do ich realizacji, po uzgodnieniu z Zamawiającym terminu i sposobu wykonania wymaganych dostaw. 3. Wyżywienie dotyczy wszystkich dni w tygodniu. 4. Na całodzienne wyżywienie składają się: 1). Śniadanie wraz z napojami: a) zupa mleczna w termosie dla każdego zespołu oddzielnie (6 zespołów) + cukier do zupy osobno (mieszkaniec sam sobie posłodzi zupę) b) chleb krojony dla każdego zespołu oddzielnie - zgodnie w wykazem (ppkt h) c) masło o zawartości tłuszczu minimum 82%, dla każdego zespołu oddzielnie zgodnie z wykazem (ppkt h), masło musi być w oryginalnym opakowaniu min. 200 g kostka, tak aby Zamawiający mógł sprawdzić zawartość tłuszczu. d) dodatki do chleba w pojemnikach lub słoikach dla każdego zespołu oddzielnie e) do każdego śniadania obowiązkowo warzywa np. pomidor, ogórek, rzodkiewka itd. f) jeden raz w tygodniu musi być ciepłe śniadanie, np. ciepła kiełbasa, jajecznica itd. g) napoje gorące typu herbata, kawa, kakao dla każdego zespołu oddzielnie + cukier osobno (mieszkaniec sam sobie posłodzi napoje) h) wykaz masła oraz pieczywa, które Wykonawca ma obowiązek codziennie dostarczyć wraz ze śniadaniem ZESPÓŁ ILOŚĆ MASŁA ILOŚĆ I RODZAJ PIECZYWA I 2 kostki - 2 WEKI - 2 GRAHAMY II 5 kostek - 4 PSZENNE - 2 WEKI - 2 GRAHAMY III 4 kostki - 1 PSZENNY - 2 WEKI - 4 PEŁNOZIARNISTE IV 5 kostek - 4 PSZENNE - 2 WEKI - 2 GRAHAMY V 4 kostki - 4 PSZENNE - 2 WEKI - 2 PEŁNOZIARNISTE HOSTEL 4 kostki - 3 PSZENNE - 2 WEKI - 2 GRAHAMY - gramaż pieczywa: Weki - według standardów sprzedaży pieczywa Graham, pełnoziarnisty - nie mniej niż 500 g Pszenny - nie mniej niż 800 g - wykaz masła oraz pieczywa - podana ilość dotyczy śniadania oraz kolacji, którą Wykonawca ma obowiązek dostarczyć wraz ze śniadaniem - wszystkie chleby muszą być krojone. 2) obiad - diety jak w pkt 3 a) pierwsze danie - zupa w termosach dla każdego zespołu oddzielnie (6 zespołów) b) drugie danie - w termosach dla każdego zespołu oddzielnie (6 zespołów) c) do każdego obiadu obowiązkowo owoc d) kompot 3) kolacja dostarczana łącznie z obiadem (oprócz masła i chleba, które są dostarczane przy śniadaniu) a) dodatki do chleba w pojemnikach lub słoikach dla każdego zespołu oddzielnie b) napoje typu herbata, kawa, kakao + cukier osobno (mieszkaniec sam sobie posłodzi napoje) c) raz w tygodniu musi być ciepła kolacja np. bigos, leczo, bogracz, kiełbasa na gorąco itd. (w innym dniu niż ciepłe śniadanie), ponieważ kolacja jest przywożona z obiadem podgrzanie kolacji jest w gestii Zamawiającego. 5. Zamawiający wymaga zachowania gramatury poniższych produktów na talerzu w granicach: a) zupa mleczna 250 ml + cukier 10 g na osobę b) wędlina i wyroby wędliniarskie nie mniej niż 100 g na osobę - dopuszcza się podanie raz w tygodniu wędliny podrobowej, wędliny typu mielonka, dopuszcza się również raz w tygodniu wędlinę typu parówka na gorąco, w pozostałe dni zawartość mięsa w wędlinie nie może być mniejsza niż 85% c)sałatki (różne) nie mniej niż 100 g na osobę d)twarogi (różne) nie mniej niż 100 g na osobę e)konserwa rybna nie mniej niż 1 puszka na osobę (150-170 g) f)makrela wędzona 1 szt. (150-200 g) na osobę g)ser żółty nie mniej niż 100 g na osobę h) produkty podawane w zestawie np.: ser-wędlina gramatura dostosowana i)jajko nie mniej niż 2 sztuki na osobę j)pasty (różne) nie mniej niż 100 g na osobę k)pasztet, ser topiony nie mniej niż 50 g na osobę l)warzywa jako dodatek do śniadania 50 g na osobę ł) napoje 400 ml +10g cukru na osobę m) zupy podawane do obiadu nie mniej niż 0,3 litra na osobę n) owoce nie mniej niż 200 g lub 1 owoc o) mięso gotowe do spożycia nie mniej niż 150 g na osobę p) ryba (filet) gotowa do spożycia nie mniej niż 200 g na osobę r) surówki do obiadu nie mniej niż 150 g na osobę s) ziemniaki gotowe do spożycia nie mniej niż 300 g na osobę t) inne potrawy gotowe do spożycia np. naleśniki, pierogi, leczo itd. nie mniej niż 300 g na osobę 6. Śniadania, obiady i kolacje muszą być urozmaicone. 7. Minimum cztery razy w tygodniu powinien być obiad mięsny - wtorki, czwartki, niedziele ( drób, wołowina, wieprzowina, cielęcina), mięso w postaci zmielonej jest dopuszczalne tylko 2x w tygodniu, a raz w tygodniu ryba (filet). 8. W niedzielę i święta musi być obiad mięsny typu pieczeń wieprzowa, rolada wołowa lub wieprzowa, kotlet wieprzowy. 9. Zamiennik ziemniaków typu kasza, makaron jest dopuszczalny raz w tygodniu. Wyjątek stanowi 10 diet na Zespole I gdzie 5 razy w tygodniu będą różnego rodzaju kasze. 10. Wykonawca zapewni raz w tygodniu (środa) herbatę 6 paczek po 50 szt każda (nie mogą to być granulki) oraz 18 kg cukru. Raz w miesiącu 6 paczek herbaty owocowej (2 środa miesiąca). 11. Wykonawca w okresie od 1 kwietnia do 30 września każdorazowo do śniadania zapewni dodatkowo 5 litrów napoju (przegotowanej wody z sokiem lub wody mineralnej) na każdy zespół (6 zespołów). 12. Zgodnie z § 6 ust 1 pkt 6 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej w sprawie domów pomocy społecznej (Dz.U. z 23 sierpnia 2012 r., poz. 964) podstawowe produkty żywnościowe i napoje są dostępne przez całą dobę, w związku z tym Wykonawca zapewni dodatkowo całodzienny dostęp do chleba, masła oraz dżemu lub pasztetu (chleb 3 szt./ a 1 kg ; masło 3 szt./ a 200 g ; dżem lub pasztet 3 szt./ a 250 g) na każde żądanie Zamawiającego, które będzie zgłaszane dzień wcześniej telefonicznie, faxem lub e-mailem. 13.Dostarczane i podawane posiłki muszą być gorące, poza posiłkami, które co do zasady są spożywane na zimno oraz ciepłej kolacji, która jest przywożona z obiadem. 14. Dostarczane i podawane posiłki muszą być ŚWIEŻE, z terminem do spożycia. 15. W Wielki Piątek, Wielkanoc, Wigilię Świąt Bożego Narodzenia Wykonawca musi uwzględnić potrawy tradycyjne. 16. Wykonawca dostarcza łącznie dla wszystkich mieszkańców, raz w miesiącu (każdego 15-go) przyprawy do uzupełnienia w jadalni (sól 0,5 kg, pieprz czarny mielony 240 g, przyprawę do zup w płynie 950 ml, ocet 0,5l). 17. Naczynia z których będą spożywane posiłki są własnością Zamawiającego 18. Zamawiający zastrzega sobie prawo do kontroli w zakresie: a) zgodności dostarczanych posiłków z wymogami Zamawiającego pod względem wagowym (tzw. gramówka) b) weryfikacji odpowiedniej temperatury dostarczanych posiłków: zupa 85oC +/-3 oC drugie danie 75 oC +/- 3 oC napoje ciepłe 85 oC +/- 3 oC sałatki, surówki, sosy i inne 4 oC +/- 2 oC Pomiar temperatury odbywać się będzie w momencie przekazania posiłków na zespoły. 19. Zamawiający ma prawo do kontroli przez wyznaczoną osobę procesu przygotowania, wydawania oraz samych posiłków pod względem ilościowym, jakościowym, dietetycznym i higienicznym, oraz do kontroli pod względem higienicznym pojazdów do transportu żywności jak również termosów i pojemników, w których żywność jest przewożona. 20. Zamawiający zastrzega sobie prawo do wykupienia dodatkowych obiadów informując o tym Wykonawcę przy dostawie śniadania. Cena posiłków sprzedawanych pracownikom powinna być taka sama jak posiłku dla mieszkańców. Posiłki te będą rozliczane bezpośrednio między pracownikiem a Wykonawcą. 21. Wykonawca zobowiązuje się do przygotowywania posiłków z własnych produktów. 22. Wykonawca zobowiązany jest do przedstawienia Zamawiającemu tygodniowego jadłospisu diet z gramaturą i kalorycznością dla każdej z diet, z podaniem 2 zestawów (śniadania, obiady, kolacje) na trzy dni robocze przed terminem obowiązywania jadłospisu. Zamawiający ma prawo z przedstawionych zestawów dokonać odrębnie wyboru śniadań, obiadów, kolacji z poszczególnych zestawów. Produkty mieszane typu sałatki, gulasz itd. muszą zawierać skład by Zamawiający mógł wykluczyć produkty powodujące alergię. 23. Posiłki powinny pokryć całodobowe zapotrzebowanie na kalorie i podstawowe składniki odżywcze tj. białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i sole mineralne. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków w oparciu o dobową kaloryczność w przedziale 2400-2800 kcal oraz z zachowaniem zalecanych norm składników pokarmowych, obliczanych na osobodzień: białko ogółem 70g, w tym białko zwierzęce ok. 20-30g, tłuszcze ok. 70g, węglowodany ok. 300g. 24. Wykonawca zobowiązuje się na wniosek Zamawiającego niezwłocznie skorygować zakwestionowany jadłospis. 25. W miarę możliwości Wykonawca winien uwzględniać indywidualne uwagi i propozycje mieszkańców oraz Zamawiającego co do jadłospisu oraz sposobu świadczenia usług. 26. Wykonawca zapewnia wysoką jakość przygotowanych posiłków, a w szczególności obiadów przez co należy rozumieć wykonanie posiłków ze świeżych, naturalnych produktów metodą tradycyjną, nie używając gotowych produktów jak: mrożone pierogi, klopsy, gołąbki i inne. 27. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za jakość posiłków i wszelkie spowodowane nimi szkody, tak wobec Zamawiającego jak i osób trzecich. Wyłączenie tej odpowiedzialności może nastąpić jedynie w przypadku zaistnienia wyłącznej winy po stronie Zamawiającego jak i osób trzecich. 28. Na Wykonawcy ciąży obowiązek pobrania próbek żywności, zgodnie z przepisami sanitarno - epidemiologicznymi. 29. Wykonawca ponosi odpowiedzialność za szkody spowodowane niewłaściwym wykonaniem usługi, stwierdzone w wyniku kontroli właściwych organów, między innymi Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej. 30. Wykonawca utrzymuje porządek: a) w pomieszczeniu w którym wysyłane są windą termosy na Zespoły Opiekuńcze b) korytarz dojazdowy gdy wystąpią wycieki z termosów c) wózek w którym transportowane są termosy d) opróżnia zbiornik z odpadkami e) Zamawiający nie zapewnia pojemnika na odpady. 31. Usługa musi być wykonana zgodnie z normami żywienia zbiorowego oraz zgodnie z ustawą z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity Dz. U. Nr 136, poz. 914 z 2010 r.) a kaloryczność, waga, temperatura i dietetyczność posiłków musi być zgodna z normami ujętymi w systemie dietetycznym stosowanym dla Zakładów Służby Zdrowia wydanym przez Instytut Żywności i Żywienia. 32. Wykonawca dostarcza posiłki w termosach do każdego zespołu oddzielnie (6 zespołów) a) do I Zespołu Opiekuńczego dowozi wózkiem Zamawiającego b) do II, III, IV, V Zespołu Opiekuńczego termosy są przesyłane windą towarową przez Wykonawcę, natomiast odbieranie następuje przez pracowników Zamawiającego c) do zespołu hostelowego (osobny budynek)- osobiście, d) Zamawiający będzie porcjował posiłki przy pomocy własnych pracowników. 33. Termosy i inne naczynia muszą być zabierane w godzinach 1400-1600, z tym że na Zamawiającym nie spoczywa obowiązek ich wymycia przed ich wydaniem. 34. Dostarczenie posiłków winno odbywać się w odpowiednich przeznaczonych do tego celu pojemnikach termoizolacyjnych, zabezpieczających posiłki przed wylaniem oraz schłodzeniem. Termosy w których dostarczane są posiłki muszą być szczelne, czyste, pozbawione uszkodzeń, łatwe do przenoszenia (posiadające uchwyty). Pojemniki, w których będą dostarczane posiłki muszą być opisane rodzajem diet.
II.4) Informacja o częściach zamówienia:Zamówienie było podzielone na części:
nie
II.5) Główny Kod CPV: 55520000-1
Dodatkowe kody CPV: 55321000-6
SEKCJA III: PROCEDURA
III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
Przetarg nieograniczony
III.2) Ogłoszenie dotyczy zakończenia dynamicznego systemu zakupów
nie
III.3) Informacje dodatkowe:
SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA
|
|
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA:
10/05/2018 IV.2) Całkowita wartość zamówienia
Wartość bez VAT
443475
Liczba otrzymanych ofert:
2
IV.5) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA
Zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie:
nie
Nazwa wykonawcy: PUPH PIETRUSZKA DARIA BARTOSIK
nie Wykonawca pochodzi z innego państwa członkowskiego Unii Europejskiej:nie Wykonawca pochodzi z innego państwa nie będącego członkiem Unii Europejskiej:nie IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY/ WARTOŚCI ZAWARTEJ UMOWY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ/KOSZTEM
Cena wybranej oferty/wartość umowy
478953
Wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcy/podwykonawcom nie Wartość lub procentowa część zamówienia, jaka zostanie powierzona podwykonawcy lub podwykonawcom: IV.8) Informacje dodatkowe:
|
IV.9) UZASADNIENIE UDZIELENIA ZAMÓWIENIA W TRYBIE NEGOCJACJI BEZ OGŁOSZENIA, ZAMÓWIENIA Z WOLNEJ RĘKI ALBO ZAPYTANIA O CENĘ
IV.9.1) Podstawa prawna
Postępowanie prowadzone jest w trybie na podstawie art. ustawy Pzp.
IV.9.2) Uzasadnienie wyboru trybu
Należy podać uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu oraz wyjaśnić, dlaczego udzielenie zamówienia jest zgodne z przepisami.
INNE PRZETARGI Z ORZESZA
- Przygotowanie oraz dostarczanie całodziennego wyżywienia dla pacjentów Szpitala Chorób Płuc w Orzeszu
- "Przebudowa odcinka drogi ul. Uczniowskiej w Orzeszu-Gardawicach."
- Wymiana nieekologicznego źródła ciepła na niskoemisyjne źródło ciepła wraz z budową instalacji fotowoltaicznej w budynku ZGKiM przy ul. Wieniawskiego 4 w Orzeszu
więcej: przetargi w Orzeszu »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- ,,Sukcesywne usługi cateringowe na potrzeby Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach''
- Świadczenie usługi przygotowania, dostarczania i wydawania posiłków
- Usługi cateringowe na potrzeby organizacji wydarzeń w Uniwersytecie Ignatianum w Krakowie - 2 części
- Usługa przygotowywania i dostarczania posiłków wraz z obsługą kelnerską na potrzeby konferencji "30th ERES Annual Conference" organizowanej przez Uniwersytet Gdański.
- Usługi cateringowe na całodobowe żywienie pacjentów Szpitala Powiatowego w Rawiczu Sp. z o.o.
- Sukcesywne świadczenie usług cateringowych dla Muzeum Śląskiego w Katowicach
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.