eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Zarzecze › Dożywianie dzieci w szkołach na terenie gminy Zarzecze w okresie od 16.09.2013r. do 20.12.2013r.

To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie



Ogłoszenie z dnia 2014-03-06

Zarzecze: Dożywianie dzieci w szkołach na terenie gminy Zarzecze w okresie od 16.09.2013r. do 20.12.2013r.
Numer ogłoszenia: 48035 - 2014; data zamieszczenia: 06.03.2014
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: tak, numer ogłoszenia w BZP: 146963 - 2013r.

Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Zarzeczu, 175, 37-205 Zarzecze, woj. podkarpackie, tel. 0-16 640-15-29, faks 0-16 640-15-79.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Dożywianie dzieci w szkołach na terenie gminy Zarzecze w okresie od 16.09.2013r. do 20.12.2013r..

II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.

II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest usługa polegająca na codziennym przygotowaniu i dostawie do szkół na terenie gminy Zarzecze gorących obiadów jednodaniowych + kompot lub osłodzona herbata z cytryną (trzy razy w tygodniu drugie danie - poniedziałek, środa, piątek, dwa razy w tygodniu pożywna zupa - wtorek, czwartek) w celu dożywiania dzieci, realizowanego ze środków Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Zarzeczu. Pod pojęciem pożywnej zupy należy rozumieć zupę z tzw. mięsną wkładką podaną ze świeżym pieczywem bez ograniczenia ilościowego. Drugie danie ma być posiłkiem mięsnym/rybnym z urozmaiconymi surówkami lub gotowanymi jarzynami. Do mięsa zamiennie mogą być podawane ziemniaki, kasze, ryż lub makaron. Drugie danie mogą też stanowić pierogi, naleśniki, kopytka, makaron z sosem, krokiety lub inne. Kompot lub herbata z cytryną słodzona Waga posiłków powinna się przedstawiać następująco: zupa 400 ml + wkładka mięsna 50g, ziemniaki, kasza, ryż lub makaron - 200 g, mięso lub ryba - 100 g, surówka lub jarzyny - 100 g, pierogi, naleśniki z serem, kopytka, makaron z sosem, krokiety lub inne - 240 g Dostawa posiłków ma się odbywać w dni nauki szkolnej do następujących szkół, w ilościach: - drugie danie + kompot lub osłodzona herbata z cytryną (3 razy w tygodniu) poniedziałek, środa, piątek - zupa+ kompot lub osłodzona herbata z cytryną (2 razy w tygodniu) wtorek, czwartek Lp. Nazwa szkoły Planowana liczba uczniów Uwagi 1. Zespół Szkół w Zarzeczu 58 2. Zespół Szkół w Żurawiczkach 25 3. Szkoła Podstawowa w Rożniatowie 2 zapewnienie naczyń jednorazowych 4. Szkoła Podstawowa w Siennowie 25 zapewnienie naczyń jednorazowych 5. Szkoła Podstawowa w Maćkówce 27 zapewnienie naczyń jednorazowych 6. Szkoła Podstawowa w Pełnatyczach 1 zapewnienie naczyń jednorazowych Razem: 138 dzieci Liczba posiłków może ulec zmianie (zwiększeniu lub zmniejszeniu) Godzina wydawania posiłków w szkołach zostanie ustalana przez wykonawcę indywidualnie dla każdej placówki bezpośrednio z dyrekcją szkoły. Okres objęty dożywianiem: 16.09.2013 r. - 20.12.2013 r. Przewidywana liczba dni w poszczególnych miesiącach: - wrzesień 2013 r. - 11 dni - październik 2013 r. - 22 dni - listopad 2013 r. - 19 dni - grudzień 2013 r. - 15 dni Razem liczba dni: 67 - liczba dni może ulec zmianie (np. zmniejszeniu) 1. Wykonawca jest zobowiązany dostarczać posiłki do szkół: Zespołu Szkół w Zarzeczu i Zespołu Szkół w Żurawiczkach w termosach zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz własnymi środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności, spełniając przy tym wszelkie wymogi sanitarno-higieniczne. 2. Wykonawca jest zobowiązany dostarczać posiłki do szkół: Szkoły Podstawowej w Rożniatowie, Szkoły Podstawowej w Siennowie, Szkoły Podstawowej w Maćkówce i Szkoły Podstawowej w Pełnatyczach w naczyniach jednorazowych + sztućce własnymi środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności, spełniając przy tym wszelkie wymogi sanitarno-higieniczne. 3. Brudne naczynia mają być uprzątnięte przez wykonawcę po spożyciu przez dzieci posiłku i wywiezione ze szkoły. 4. Podczas transportu posiłki przewożone w termosach tj. surówka, kompot lub herbata mają być przewożone w oddzielnych termosach. Nie dopuszcza się przewożenia drugiego dania czy zupy w termosie np. z surówką czy kompotem. 5. W przypadku zgłoszenia przez Dyrektorów Szkół do Wykonawcy lub Kierownika Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Zarzeczu, że posiłki nie odpowiadają normom żywieniowym wówczas nie zostaną podane do spożycia dzieciom, a Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Zarzeczu nie zapłaci za dostarczenie posiłku w tym dniu . 6. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. z 2010 roku Nr 136, poz. 914) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy. 7. Wykonawca zobowiązuje się do przygotowania posiłków ze świeżych artykułów spożywczych gat. I posiadających aktualne terminy przydatności do spożycia. Kompot przygotowywany będzie na bazie naturalnych owoców, nie dopuszcza się sporządzanie kompotu ze sztucznych surowców. Nie dopuszcza się przygotowywania zup na gotowych bazach w proszku. 8. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i dostarczenia posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP. 9. Wykonawca wyceni koszt posiłku na podstawie przykładowego jadłospisu przygotowanego przez Gminny Ośrodek pomocy Społecznej w Zarzeczu. 10. Wykonawca najpóźniej na 3 dni robocze przed rozpoczęciem każdego kolejnego miesiąca świadczenia usług przedstawi Gminnemu Ośrodkowi Pomocy Społecznej w Zarzeczu oraz Dyrektorom Szkół propozycję jadłospisu na kolejny miesiąc. Jadłospis powinien być zgodny z przykładowym jadłospisem przygotowanym przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Zarzeczu 11. Mycie i wyparzanie naczyń odbywać się będzie na koszt i przez wykonawcę. Koszt odpowiednich (posiadających odpowiednie parametry czyszczące) środków czyszczących i higienicznych ponosi Wykonawca. Użyte środki muszą posiadać odpowiednie atesty i świadectwa dopuszczenia do obrotu wydane przez Państwowy Zakład Higieny. 12. Wykonawca odpowiada prawnie za żywienie dzieci przed Powiatowym Państwowym Inspektorem Sanitarnym. 13. Wykonawca, na każde żądanie Zamawiającego, jest zobowiązany udostępnić nieodpłatnie próbki posiłków, które zostaną przedstawione do badania mikrobiologicznego żywności na koszt Wykonawcy. 14. Personel zatrudniony przez Wykonawcę jest zobowiązany uwzględniać i wprowadzać w życie uwagi Zamawiającego - dotyczące sposobu wykonywania usług- osobą upoważnioną do przekazywania uwag jest Kierownik Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Zarzeczu oraz Dyrektorzy Szkół, gdzie dowożone są posiłki. W ramach nadzoru nad jakością świadczonych usług, Zamawiający zastrzega sobie prawo do oceny posiłków, poprzez dokonywanie sporadycznych kontroli dostarczanych posiłków. Wnioski wynikające z kontroli będą wiążące dla Wykonawcy. 15. Reklamacje jakościowe dotyczące serwowanych posiłków zgłaszane będą w drodze bezpośredniej komunikacji pisemnej lub telefonicznej na linii Dyrektorzy szkół- Wykonawca. Zamawiający nie przewiduje zamówień uzupełniających, o których mowa w art. 67, ust.1, pkt. 6 i 7 ustawy prawo zamówień publicznych..

II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.52.00.00 - Usługi dostarczania posiłków 55.52.40.00 - Usługi dostarczania posiłków do szkół .

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Przetarg nieograniczony

III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

  • Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 23.08.2013.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 3.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • Catermed S.A., ul. ks. Siemaszki 15a, 31-201 Kraków, kraj/woj. małopolskie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 43576,06 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 31416,18

  • Oferta z najniższą ceną: 31416,18 / Oferta z najwyższą ceną: 38439,39

  • Waluta: PLN.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.