eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Warszawa › Przygotowywanie, porcjowanie i dostarczanie obiadów dla podopiecznych Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Włochy m. st. Warszawy

Poręczenia kontraktowe dla firm startujących w przetargach publicznych




Ogłoszenie z dnia 2012-11-27

Warszawa: Przygotowywanie, porcjowanie i dostarczanie obiadów dla podopiecznych Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Włochy m. st. Warszawy
Numer ogłoszenia: 475872 - 2012; data zamieszczenia: 27.11.2012
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Ośrodek Pomocy Społecznej Dzielnicy Włochy m.st. Warszawy , Ul. Czereśniowa 35, 02-457 Warszawa, woj. mazowieckie, tel. 022 8639837, faks 022 8639837 w. 110.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Przygotowywanie, porcjowanie i dostarczanie obiadów dla podopiecznych Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Włochy m. st. Warszawy.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.

II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: 1.Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie, porcjowanie i dostarczenie transportem Wykonawcy posiłków w formie obiadów wykonanych z produktów własnych Wykonawcy dla podopiecznych Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Włochy m. st. Warszawy (OPS) pod adresy wskazane przez Zamawiającego. 2.Zamówienie obejmuje codzienne przygotowywanie gorących posiłków w postaci obiadów oraz ich porcjowanie i dostarczenie środkiem transportu Wykonawcy- we wszystkie dni robocze (oprócz sobót, niedziel i świąt), w ilości wskazanej poprzedniego dnia przez Zamawiającego telefonicznie do godziny 14:30, dopuszcza się sporządzanie zamienników z produktów gotowych po uprzednim telefonicznym uzgodnieniu z Zamawiającym. 3.Szacunkowa dzienna ilość dostarczanych obiadów - 170 sztuk. 4.Obiady opisane w pkt 3.3 winny być skomponowane w następujących proporcjach: 1) 4 x w tygodniu obiady mięsne, 2)1 x w tygodniu (piątek) obiad bezmięsny. 5.Obiad powinien być przygotowany wg. zasad racjonalnego żywienia i składać się każdorazowo z dwóch dań: 1)zupy z pieczywem, 2)drugiego dania - wieloskładnikowego wraz z kompotem, napojem lub owocami. 6.Wykonawca winien komponować jadłospisy, w sposób zapewniający zachowanie kaloryczności obiadów z zastrzeżeniem, że wartość kaloryczna obiadu powinna być zgodna z normami obiadowymi oraz powinna uwzględniać rację pokarmową dla osób powyżej 40 roku życia, tj. około 1200 kcal, przy zachowaniu następującej gramatury zestawu obiadowego 1)obiad mięsny: a)zupa - 0,5 l, b)pieczywo - 20 dkg, c)mięso - 15 dkg, d)ziemniaki - 30 dkg, e)surówka - 15 dkg, f)kompot - 200 ml (3 razy w tygodniu), g)napój - 200 ml (2 razy w tygodniu), h)owoc - w przypadku suchego prowiantu; 2)obiad bezmięsny: a)zupa - 0,5 l, b)pieczywo - 20 dkg, c)np. pierogi, naleśniki, krokiety - 30 dkg, d)kompot - 200 ml (3 razy w tygodniu), e)napój - 200 ml (2 razy w tygodniu). f)owoc - w przypadku suchego prowiantu 7.Gramatura wskazana powyżej dotyczy gotowych obiadów, w tym ich poszczególnych składników. 8.Przedmiot zamówienia nie obejmuje posiłków - obiadów regeneracyjnych w rozumieniu właściwych przepisów. 9.Wykonawca zobowiązany jest do dostarczania obiadów przygotowywanych ze świeżych produktów, nie wolno do przygotowywania obiadów wykorzystywać obiadów lub elementów obiadów z poprzedniego dnia. 10.Wykonawca zobowiązany jest do dostarczania Zamawiającemu obiadów na następujących warunkach: 1)część obiadów w ilości ok. 60 obiadów dziennie - Wykonawca dostarcza w odpowiednich opakowaniach (np. termosach) dostosowanych zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami - do przechowywania i transportu/przewozu, zabezpieczonych we własnym zakresie przez Wykonawcę, z uwzględnieniem następujących godzin i adresów w Warszawie: a)ul. Robotnicza 15, Warszawa - godzina 11.30, ok. 30 obiadów dziennie, b)ul. Potrzebna 10, Warszawa - godzina 11.45, ok. 30 obiadów dziennie; 2)część obiadów - w ilości ok. 55 obiadów dziennie - Wykonawca porcjuje na zestawy obiadowe i dostarcza w opakowaniach - menażkach zabezpieczonych we własnym zakresie przez Wykonawcę, z zastrzeżeniem, że napój powinien być dostarczony w opakowaniu-naczyniu jednorazowym -zamykanym, a pieczywo powinno być zapakowane w torebkę jednorazową - pod adres; - Warszawa, ul. Czereśniowa 35 o godzinie 11.00. 3)Wykonawca zobowiązany jest do wydawania części obiadów w ilości ok. 55 obiadów dziennie osobom wskazanym przez Zamawiającego w stołówce Wykonawcy. 11.Obiady stanowiące przedmiot zamówienia powinny być zawsze gorące, smaczne, kaloryczne, zdrowe, urozmaicone oraz estetycznie podane. 12.Zamawiający przyjął, iż w 2013 r. będą 252 dni robocze, w których będą dostarczane obiady. 13.Zamawiający dopuszcza możliwość powtarzania jadłospisu - po 10 - ciu dniach z możliwością zamiany kolejności posiłków. 14.Wykonawca zobowiązany jest posiadać narzędzia i urządzenia niezbędne do wykonania zamówienia, w tym lokal-stołówkę na co najmniej 55 osób, zlokalizowany na terenie Dzielnicy Włochy m. st. Warszawy. 15.Wykonawca jest zobowiązany do dysponowania lokalem-pomieszczeniem dopuszczonym przez Państwową Inspekcję Sanitarną do użytkowania jako zakład produkcyjny służący do przygotowywania posiłków w zakresie zbiorowego żywienia, spełniający wymogi sanitarno-higieniczne określone odrębnymi przepisami. 16.W uzasadnionych przypadkach, wynikających ze szczególnych przyczyn organizacyjnych lub technicznych, po uprzednim telefonicznym uzgodnieniu z Zamawiającym - Wykonawca zobowiązany jest na wniosek Zamawiającego do dostarczenia suchego prowiantu - jako zamiennika za gorący obiad. 17.W trakcie realizacji umowy - Wykonawca będzie zobowiązany do przedstawienia 5 - dniowego jadłospisu (w układzie od poniedziałku do piątku) do akceptacji Zamawiającego - w terminie najpóźniej do 3 dni roboczych przed rozpoczęciem terminu realizacji 5-dniowego jadłospisu. 18.Wykonawca zobowiązany jest wskazać, które części zamówienia zamierza zlecić podwykonawcom..

II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie.

II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.52.00.00 - Usługi dostarczania posiłków .

II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 31.12.2013.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: W niniejszym postępowaniu Zamawiający nie żąda wniesienia wadium przez Wykonawców

III.2) ZALICZKI

  • Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie wyznacza i nie opisuje szczegółowo warunku w tym zakresie, Zamawiający oceni czy Wykonawca spełnia warunki na podstawie złożonego wraz z ofertą oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu na zasadzie spełnia-nie spełnia

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • warunek ten zostanie uznany za spełniony, jeżeli Wykonawca: a) wykaże w formie oświadczenia złożonego przez Wykonawcę zgodnie ze wzorem określonym w Załączniku Nr 4 do SIWZ; że w ciągu ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy, to w tym okresie, wykonał co najmniej dwa zamówienia porównywalne co do charakteru i wielkości z każdego z nich z zamówieniem objętym niniejszym postępowaniem, z zastrzeżeniem, że za wartość porównywalną uznawana będzie przez Zamawiającego wartość każdej usługi nie mniejsza niż 50% wielkości niniejszego zamówienia b)i jednocześnie przedłoży wraz z ofertą dokumenty potwierdzające, że usługi w zakresie określonym pod lit. a) zostały wykonane należycie

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • warunek dotyczący dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym zostanie uznany za spełniony - jeżeli Wykonawca wykaże oświadczeniem Wykonawcy złożonym według wzoru określonego w załączniku Nr 5 do SIWZ- że posiada do dyspozycji lokal (pomieszczenie) odpowiednio przystosowany do wykonania zamówienia, tj. przystosowany w zakresie zbiorowego żywienia obejmującego przygotowywanie i porcjowanie posiłków oraz że posiada do dyspozycji lokal-stołówkę na co najmniej 55 osób zlokalizowany na terenie Dzielnicy Włochy m. st. Warszawy

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • warunek dotyczący dysponowania osobami zdolnymi do wykonania zamówienia zostanie uznany za spełniony - jeżeli Wykonawca oświadczeniem złożonym według wzoru określonego załączniku Nr 6 do SIWZ, wykaże, że osoby, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia posiadają aktualne orzeczenia- zaświadczenia lekarskie dopuszczające je do pracy przy zbiorowym żywieniu

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • warunek ten zostanie uznany za spełniony jeżeli Wykonawca wykaże - stosowanym dokumentem załączonym do oferty -że posiada opłaconą polisę ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej, a w przypadku jej braku inny dokument - potwierdzający, że Wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej przez niego działalności na kwotę nie mniejszą niż 150.000,00 zł

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

  • III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:

    • wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, dostaw lub usług w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie
    • wykaz narządzi, wyposażenia zakładu i urządzeń technicznych dostępnych wykonawcy usług lub robót budowlanych w celu realizacji zamówienia wraz z informacją o podstawie dysponowania tymi zasobami
    • oświadczenie, że osoby, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, posiadają wymagane uprawnienia, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień
    • opłaconą polisę, a w przypadku jej braku inny dokument potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia
  • III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

    • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia
    • aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy
    • aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków lub zaświadczenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
    • aktualne zaświadczenie właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne, lub potwierdzenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
    • aktualną informację z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie określonym w art. 24 ust. 1 pkt 4-8 ustawy, wystawioną nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
    • aktualną informację z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie określonym w art. 24 ust. 1 pkt 9 ustawy, wystawioną nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
  • III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

    Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

    III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

    • nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
    • nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne albo że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawiony nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
    • nie orzeczono wobec niego zakazu ubiegania się o zamówienie - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
  • III.4.3.2) zaświadczenie właściwego organu sądowego lub administracyjnego miejsca zamieszkania albo zamieszkania osoby, której dokumenty dotyczą, w zakresie określonym w art. 24 ust. 1 pkt 4-8 ustawy - wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert - albo oświadczenie złożone przed notariuszem, właściwym organem sądowym, administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego odpowiednio miejsca zamieszkania osoby lub kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, jeżeli w miejscu zamieszkania osoby lub w kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, nie wydaje się takiego zaświadczenia

III.6) INNE DOKUMENTY

Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)

1)aktualne zaświadczenie/decyzję SANEPID-u o spełnianiu wymagań dotyczących stanu sanitarnego lokalu/miejsc przygotowywania i wydawania obiadów

III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: nie

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna: nie.

IV.3) ZMIANA UMOWY

Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: nie

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.opswlochy.waw.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Ośrodek Pomocy Społecznej Dzielnicy Włochy m. st. Warszawy, ul. Czereśniowa 35, 02-457 Warszawa.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 06.12.2012 godzina 09:00, miejsce: Ośrodek Pomocy Społecznej Dzielnicy Włochy m. st. Warszawy, ul. Czereśniowa 35, 02-457 Warszawa - Kancelaria (parter - pok nr 3).

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.