eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Warszawa › dostawy w 2005 roku cukru dla wybranych jednostek wojskowych na terenie całego kraju



Ogłoszenie z dnia 2005-08-03

POZYCJA 38981

OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy Warszawa: dostawy w 2005 roku cukru dla wybranych jednostek wojskowych na terenie całego kraju Czy niniejsze zamówienie jest objęte zakresem Porozumienia w sprawie zamówień rządowych (GPA): Tak.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) Oficjalna nazwa i adres zamawiającego: Agencja Mienia Wojskowego, do kontaktów: Krzysztof Wrzosek, ul. Nowowiejska 26A, 00-911 Warszawa, tel. 022 3149874, fax 022 3149900, e-mail: kwrzosek@amw.com.pl, www.amw.com.pl. 2) Adres, pod którym można uzyskać dalsze informacje: taki jak w pkt. I.1). 3) Adres, pod którym można uzyskać dokumentację: taki jak w pkt. I.1). 4) Adres, na którym należy przesłać oferty/wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu: taki jak w pkt. I.1). 5) Rodzaj zamawiającego: szczebel centralny.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Opis 1.1) Rodzaj zamówienia na roboty budowlane: 1.2) Rodzaj zamówienia na dostawy: kupno. 1.3) Rodzaj zamówienia na usługi: 1.4) Czy jest to umowa ramowa: Nie. 1.5) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: dostawy w 2005 roku cukru dla wybranych jednostek wojskowych na terenie całego kraju 1.6) Opis/przedmiot zamówienia: Cukier biały, kategorii 1 KN. Zgodnie z normą PN-A-74850. 1.7) Miejsce wykonywania robót budowlanych, usług lub miejsce dostaw: Wskazane jednostki wojskowe na terenie całego kraju. Kod NUTS: 1.8) Nomenklatura 1.8.1) Wspólny słownik zamówień (CPV): 1.8.2) Inna odpowiednia nomenklatura (CPA/NACE/CPC): 1.9) Podział zamówienia na części: Nie. 1.10) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: Nie. 2) Wielkość lub zakres zamówienia 2.1) Całkowita wartość lub zakres zamówienia: 1 067 450 kg. 2.2) Opcje. Opis i termin, w którym mogą być wykonane: 3) Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: data rozpoczęcia: od dnia podpisania umowy; data zakończenia: 18.11.2005.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) Warunki dotyczące zamówienia 1.1) Wymagane wadia i gwarancje: 73 654,00 PLN. 1.2) Główne war. finans. i płatności i/lub odwoł. do odp. przepisów: Zapłata za wykonaną dostawę partii produktów spożywczych nastąpi w terminie do 21 dni roboczych od daty złożenia wymaganych dokumentów przez wykonawcę. 1.3) Forma prawna, jaką musi przyjąć grupa dostawców, wykonawców lub usługodawców, której udzielono zamówienia: 2) Warunki uczestnictwa Opis warunków udziału w postępowaniu wraz z podaniem ich znaczenia oraz opis sposobu dokonywania oceny spełnienia tych warunków. Wykonawcy chcący wziąć udział w postępowaniu muszą złożyć: a) Pisemne oświadczenie o spełnieniu warunków art. 22 ust. 1 i niepodleganiu wykluczeniu z powodów określonych w art. 24 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2004 r. Nr 19 poz. 177) - wzór oświadczenia dostępny w siedzibie zamawiającego; b) Dokumenty wyszczególnione w sekcji III.2.1.1); Na podstawie dokumentów, oświadczeń złożonych przez wykonawców, zamawiający dokona oceny spełniania warunków. Za spełnienie warunków udziału w postępowaniu uważa się: - dostarczenie wszystkich dokumentów i oświadczeń określonych w pkt a)-b). Ocena spełniania warunków określonych w pkt a)-b) będzie polegała na ocenie spełnia/nie spełnia. 2.1) Informacje dotyczące sytuacji wykonawcy, dostawcy lub usługodawcy oraz informacje i formalności niezbędne do oceny, czy spełnia on minimalne wymogi ekonomiczne, finansowe i techniczne: określono w III.2.1.2), III.2.1.3). 2.1.1) Stan prawny - wymagane dokumenty: 1. Wykonawcy muszą dostarczyć w formie oryginału lub kserokopii poświadczonej przez siebie za zgodność z oryginałem, następujące dokumenty: 1) Oświadczenie o spełnieniu warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 i ni podleganiu wykluczeniu z powodów określonych w art. 24 ustawy, zgodne ze wzorem stanowiącym załącznik nr 5 SIWZ; 2) Aktualny odpis z właściwego rejestru albo aktualne zaświadczenie o wpisie do Ewidencji Działalności Gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub zgłoszenia do Ewidencji Działalności Gospodarczej, wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert; 3) Aktualną informację z Krajowego Rejestru Karnego albo równoważne zaświadczenie właściwego organu sądowego lub administracyjnego kraju pochodzenia osoby w zakresie określonym w art. 24 ust. 1 pkt 4 - 8 ustawy, wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert; 4) Aktualną informację z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie określonym w art. 24 ust. 1 pkt 9 ustawy, wystawioną nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert; 5) Aktualne zaświadczenia właściwego naczelnika Urzędu Skarbowego oraz właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzające odpowiednio, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, opłat oraz składek na ubezpieczenie zdrowotne lub społeczne, lub zaświadczenia, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu, wystawionych nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert. 6) Potwierdzoną kopię aktualnej decyzji: a) wydanej przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej do prowadzenia działalności w zakresie produkcji lub obrotu żywnością, o spełnianiu wymagań koniecznych dla zapewnienia higieny w procesie produkcji lub obrocie dla zapewnienia właściwej jakości zdrowotnej tych artykułów, wydanej w trybie art. 27 ust. 2 ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (DZ. U. Nr 63 poz. 634 ze zm.), o ile produkcja lub obrót jest przedmiotem działalności wykonawcy - dotyczy wykonawców krajowych; b) Decyzję, wydaną przez stosowny organ inspekcji sanitarnej danego kraju, dopuszczającą do produkcji lub obrotu asortymentu żywności będącej przedmiotem złożonej oferty - dotyczy wykonawców z UE i krajów trzecich. 2. Ponadto wykonawca, którego oferta zostanie wybrana, musi przedstawić podczas odbioru jakościowego niżej wymienione dokumenty: W przypadku wykonawców krajowych: a. przy odbiorze pierwszej partii dostawczej produktów, wykonawca musi przedstawić przedstawicielowi 102 Rejonowego Przedstawicielstwa Wojskowego sprawozdanie z badań i opinię jakości zdrowotnej, potwierdzającą zgodność przedmiotu umowy ze stosownymi wymaganiami norm oraz sprawozdanie z badań i opinię jakości zdrowotnej z badań dodatkowych w ramach systemu RASFF, jeżeli będą zlecone, b. wykonawca będzie zobowiązany udostępnić przedstawicielowi 102 Rejonowego Przedstawicielstwa Wojskowego przy odbiorze pierwszej partii dostawy i na każde jego żądanie: - decyzję wydaną przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej o dopuszczeniu wykonawcy (lub podwykonawcy) do produkcji lub obrotu asortymentem żywności będącym przedmiotem zamówienia wydanej w trybie art. 27 ust. 1 i 2 ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63 poz. 634 2001 r.); - dokumentację z wewnętrznej kontroli jakości zdrowotnej żywności i przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji, zgodnie z art. 28 ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63 poz. 634 ze zm.) oraz Rozporządzeniem Ministra Zdrowia, dnia 30 kwietnia 2004 w sprawie wewnętrznej kontroli jakości zdrowotnej żywności i przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji (Dz.U. Nr 120 poz. 1259); - dla stosowanych w produkcji surowców, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności, pochodzących z kraju lub z innych państw UE - stosowne handlowe dokumenty identyfikacyjne, zgodnie z art.18 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 178/2002, z dnia 28 stycznia 2002 r., ustalającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego. W przypadku posiadania sprawozdania z badań wraz z opinią jakości zdrowotnej należy również załączyć je do handlowego dokumentu identyfikacyjnego; c. w przypadku stosowania w produkcji surowców, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności z zagranicy (krajów trzecich), wykonawca zobowiązany jest okazać podczas każdego odbioru przedstawicielowi 102 RPW świadectwa jakości zdrowotnej artykułów lub świadectwa przydatności do produkcji substancji pomagających w przetwarzaniu, właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zgodnie z art. 41 pkt 4 Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63 poz. 634 ze zm.) oraz Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 27 kwietnia 2004 r. w sprawie granicznej kontroli sanitarnej środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Dz. U. 104 poz. 1097); d. jeżeli produkowana na potrzeby wojska żywność (z odbieranej partii produkcyjnej) lub zastosowane surowce oraz substancje dodatkowe wspomagające w przetwarzaniu były przebadane w ramach urzędowej kontroli lub monitoringu przez właściwe organa Państwowej Inspekcji Sanitarnej w laboratorium akredytowanym, wykonawca zobowiązany jest przekazać kopię sprawozdania i opinię jakości zdrowotnej z tych badań przedstawicielowi 102 RPW w celu włączenia ich do dokumentacji dostaw, przechowywanej w 102 Rejonowym Przedstawicielstwie Wojskowym, w myśl art.40, 40a i 43 ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63 poz. 634 ze zm.). W przypadku dostaw z innych krajów NATO, UE i krajów trzecich. a. wykonawca będzie zobowiązany udostępnić przedstawicielowi 102 Rejonowego Przedstawicielstwa Wojskowego (a z państw NATO - wojskowemu przedstawicielowi zapewnienia jakości - QAR), przy odbiorze pierwszej partii dostawy i na każde jego żądanie podczas kolejnych odbiorów, decyzję, wydaną przez stosowny organ inspekcji sanitarnej danego kraju, dopuszczającą do produkcji i obrotu żywności, dozwolonych substancji dodatkowych lub innych składników żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Z państw spoza NATO dla przedstawiciela 102 RPW poświadczoną za zgodność z oryginałem kserokopię decyzji przetłumaczoną na język polski i potwierdzoną notarialnie; b. wykonawca będzie zobowiązany udostępnić przedstawicielowi 102 Rejonowego Przedstawicielstwa Wojskowego (w państwach NATO - Wojskowemu przedstawicielowi zapewnienia jakości - QAR), przy odbiorze każdej partii dostawy i na każde jego żądanie: - dokumentację z wewnętrznej kontroli jakości zdrowotnej żywności i przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji przedstawionej partii produktów do odbioru; w krajach spoza NATO, przy odbiorze przez 102 RPW przetłumaczoną na język polski - dla stosowanych w produkcji surowców, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności, pochodzących z krajów UE - stosowne handlowe dokumenty identyfikacyjne producentów, sprawozdania z badań z opinią jakości zdrowotnej wydanej przez laboratorium akredytowane w danym kierunku i zakresie badań, zgodnie z art. 18 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 178/2002, z dnia 28 stycznia 2002 r. ustalającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego. - w przypadku stosowania w produkcji surowców, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności z zagranicy, tj. spoza kraju wykonawcy, wykonawca zobowiązany jest okazać podczas każdego odbioru przedstawicielowi wojskowemu świadectwa jakości zdrowotnej artykułów lub świadectwa przydatności do produkcji substancji pomagających w przetwarzaniu, wydanego przez właściwy w danym kraju organ inspekcji sanitarnej, wraz z wynikami badań w akredytowanym laboratorium. 3. Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zamiast dokumentów, o których mowa w pkt 1 ppkt 2, 4 i 5, składa dokument lub dokumenty, wystawione w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, potwierdzające odpowiednio, że: 1) nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości; 2) nie orzeczono wobec niego zakazu ubiegania się o zamówienie; 3) nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat lub składek na ubezpieczenie społeczne lub zdrowotne albo, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu. 4. Jeżeli w kraju pochodzenia osoby lub w kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, nie wydaje się dokumentów, o których mowa w pkt.1 ppkt.3) i pkt 3, zastępuje się je dokumentem zawierającym oświadczenie złożone przed notariuszem, właściwym organem sądowym, administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego odpowiednio kraju pochodzenia osoby lub kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania. 5. Wszystkie dokumenty, o których mowa w pkt 1 ppkt 3) oraz pkt 3 są składane w formie oryginału, odpisu, wypisu, wyciągu lub kopii, przetłumaczonych na język polski przez tłumacza przysięgłego. 6. Pozostałe dokumenty wchodzące w skład oferty sporządzone w języku obcym są składane wraz z tłumaczeniem na język polski, sporządzonym przez tłumacza przysięgłego. 7. W przypadku, gdy wykonawcy ubiegają się o udzielenia zamówienia wspólnie w trybie przewidzianym w art. 23 ustawy, zobowiązani są do pisemnego ustanowienia wobec zamawiającego pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy. 8. Wszystkie dokumenty potwierdzające spełnianie warunków wymaganych przez Zamawiającego mogą być przedstawione w formie oryginału lub kserokopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez osoby upoważnione do reprezentowania wykonawcy. 2.1.2) Zdolność ekonomiczna i finansowa - wymagane dokumenty: Polisę lub inny dokument ubezpieczenia potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej - do co najmniej 5-krotnej wartości wadium składanej oferty na czas realizacji kontraktu. 2.1.3) Zdolność techniczna - wymagane dokumenty: Wykazu wykonanych w okresie ostatnich trzech lat dostaw produktów żywnościowych w wysokości minimum 500 ton, ( a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie), z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców oraz załączenie dokumentów potwierdzających, że dostawy te zostały wykonane należycie. 3) Specyficzne warunki dotyczące zamówień na usługi 3.1) Czy świadczenie usługi zastrzeżone jest dla określonego zawodu: Nie. 3.2) Czy osoby prawne będą zobow. do wskazania nazwisk oraz kwalifikacji zawod. pracowników odpowiedz. za wyk. zamówienia: Nie.

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) Rodzaj procedury: przetarg nieograniczony. 1.1) Czy wybrano już kandydatów: Nie dotyczy. 1.2) Uzasadnienie wyboru procedury przyspieszonej: 1.3) Wcześniejsze publikacje dotyczące tego samego zamówienia 1.3.1) Wstępne ogłoszenie informacyjne dotyczące tego samego zamówienia: 2005/S 14 - 13032 z dnia 20.01.2005. 1.3.2) Inne wcześniejsze publikacje: 1.4) Przewid. liczba dostawców, którzy zostaną zapr. do skład. ofert: 2) Kryteria oceny ofert: najniższa cena. 3) Informacje administracyjne 3.1) Numer referencyjny nadany sprawie przez zamawiającego: 50/Z/MON/ZZŚM/PN/ZO/2005. 3.2) Warunki uzyskania dokumentów zamówienia oraz dokumentów dodatkowych: dostępne do 31.08.2005, cena - 20 PLN. Warunki i sposób płatności: Specyfikacja Istotnych Warunków Zamówienia dostępna w siedzibie zamawiającego lub zostanie przesłana pocztą (za pobraniem) na pisemne wystąpienie wykonawcy. 3.3) Termin składania ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu: 31.08.2005 godzina 10:00. w siedzibie Agencji Mienia Wojskowego, ul. Nowowiejska 26A, 00-911 Warszawa, p. 8. 3.4) Wysłanie zaproszenia do składania ofert do wybranych kandydatów (w procedurze ograniczonej i negocjacyjnej): przybliżona data: 3.5) Język lub języki, w których można sporządzać oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu: polski. 3.6) Termin związania ofertą: liczba dni: 60 od ostat. term. skład. ofert. 3.7) Warunki dotyczące otwarcia ofert 3.7.1) Osoby upoważnione do obecności podczas otwarcia ofert: 3.7.2) Data, godzina i miejsce: 31.08.2005, godzina 11:00, Agencja Mienia Wojskowego, ul. Nowowiejska 26A, 00-911 Warszawa, pok. 502.

SEKCJA VI: INNE INFORMACJE

VI.1) Czy publikacja ogłoszenia jest nieobowiązkowa: Nie. 2) O ile dotyczy, wskazać, czy zamówienie ma charakter powtarzający się okresowo oraz podać przybliżone terminy publikacji kolejnych ogłoszeń: Nie dotyczy. 3) Czy zam. dot. projektu/programu finans. ze środków UE: Nie. 4) Informacje dodatkowe: 5) Data wysłania ogłoszenia: 22.07.2005.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.