Ogłoszenie nr 374604 - 2016 z dnia 2016-12-28 r.
Łowicz: Świadczenie usług związanych z przygotowaniem całodziennych posiłków z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych oraz ich dystrybucja na poszczególne oddziały szpitalne.
OGŁOSZENIE O ZAMIARZE ZAWARCIA UMOWY -
Usługi
Zamówienie dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej
Postępowanie przeprowadza centralny zamawiający
nie
Postępowanie przeprowadza podmiot, któremu zamawiający powierzył/powierzyli przeprowadzenie postępowanianie
Informacje na temat podmiotu, któremu zamawiający powierzył/powierzyli prowadzenie postępowania:Postępowanie jest przeprowadzane wspólnie przez zamawiających
nie
Postępowanie jest przeprowadzane wspólnie z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej
nie
W przypadku przeprowadzania postępowania wspólnie z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej - mające zastosowanie krajowe prawo zamówień publicznych:
Informacje dodatkowe:
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Zespół Opieki Zdrowotnej, krajowy numer identyfikacyjny
75007966000000, ul.
ul. Ułańska
28,
99400
Łowicz, państwo
Polska, woj.
łódzkie, tel.
046 8375368 w. 250, faks
468 375 991, e-mail
lowzoz@pro.onet.pl
Adres strony internetowej (URL): www.zoz.pol.pl
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:
Jednostki organizacyjne administracji samorządowej
I.3) WSPÓLNE UDZIELANIE ZAMÓWIENIA(jeżeli dotyczy):
Podział obowiązków między zamawiającymi w przypadku wspólnego przeprowadzania postępowania, w tym
w przypadku wspólnego przeprowadzania postępowania z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej (który z zamawiających jest odpowiedzialny za przeprowadzenie postępowania, czy i w jakim zakresie za przeprowadzenie postępowania odpowiadają pozostali zamawiający, czy zamówienie będzie udzielane przez każdego z zamawiających indywidualnie, czy zamówienie zostanie udzielone w imieniu i na rzecz pozostałych zamawiających):
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Świadczenie usług związanych z przygotowaniem całodziennych posiłków z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych oraz ich dystrybucja na poszczególne oddziały szpitalne.
Numer referencyjny ZOZ.VI.ZP.241-14/206
Przed wszczęciem postępowania o udzielenie zamówienia nie przeprowadzono dialogu technicznego
Usługi
II.3) Informacja o możliwości składania ofert częściowych:
Zamówienie podzielone jest na części:
Nie
II.4) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań):
Określenie wielkości lub zakresu zamówienia:
Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi polegającej na przygotowaniu całodziennych posiłków z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych oraz ich dystrybucja do oddziałów szpitalnych. Wszystkie elementy usługi muszą być zgodne z procedurami systemu Analizy Ryzyka i Kontroli Punktów Krytycznych (HACCP) oraz Wykonawca zobowiązany jest do świadczenia usługi zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa, w szczególności z ustawą z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r. nr 171, poz. 1225).
1.Przedmiot zamówienia w szczególności obejmuje:
- kompleksowe przygotowywanie posiłków z surowców Wykonawcy,
- przygotowanie posiłków w ilościach wynikających z ilości hospitalizowanych pacjentów z uwzględnieniem wymogów Zamawiającego i zaleceń dietetycznych Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie oraz Instytutu Matki i Dziecka,
- dostarczanie posiłków wózkami Wykonawcy do oddziałów szpitalnych - kuchenek oddziałowych,
- odbiór odpadów pokonsumpcyjnych.
2. Przygotowywania posiłków zgodnie z obowiązującymi normami żywieniowymi wg. Instytutu Żywienia Żywności, jak również przepisami prawa w zakresie higieny żywienia.
3. Posiłki dla pacjentów przebywających w oddziałach szpitalnych przygotowuje kuchnia głównaw pomieszczeniach Zamawiającego Łowicz, ul. Ułańska 28.
4. Posiłki dla ok. 45 pacjentów przebywających w Oddziale Fizjoterapii Rehabilitacji w Stanisławowie, odległego 24 km. od głównej siedziby szpitala, powinny być dowożone z kuchni głównej, z zachowaniem przepisów sanitarnych.
5. Opis posiłków:
- I śniadanie,
- II Śniadanie (dla oddziału pediatrycznego + dieta cukrzycowa),
- Obiad,
- Podwieczorek (dla oddziału pediatrycznego + dieta cukrzycowa),
- Kolacja,
- Dieta wysokobiałkowa o zmienionej konsystencji do żywienia przez zgłębnik lub przetokę przygotowywana w równych porcjach dla pacjenta, dostarczona do oddziału w szczelnie zamykanych pojemnikach, wyporcjowana do jednorazowego podania.
- zamykanych pojemnikach, wyporcjowana do jednorazowego podania.
6.Gorące napoje do śniadania i kolacji powinny być dostarczane w ilości niezbędnej do zaspokajania potrzeb pacjentów, niezależnie od napojów przewidzianych jadłospisem.
7.Posiłki do oddziałów szpitalnych w budynku głównym ZOZ Łowicz, ul Ułańska 28 powinny być dostarczane w szczelnie zamykanych pojemnikach, zapewniających utrzymanie odpowiedniej temperatury posiłków.
8.Posiłki do OFiR w Stanisławowie powinny być dowożone samochodem, który został dopuszczony do przewozu żywności przez właściwego terytorialnie Państwowego Inspektora Sanitarnego w termosach i innych szczelnie zamykanych pojemnikach.
9. Pojemniki i termosy muszą być zatwierdzone do użytkowania przez właściwego terytorialnie Państwowego Inspektora Sanitarnego.
10.Realizacja zamówienia odbywać się będzie w systemie ciągłym (7 dni w tygodniu).
11.W sytuacjach awaryjnych występujących u Wykonawcy mogących zakłócić dostawy posiłków, Wykonawca zobowiązany jest zapewnić we własnym zakresie ciągłość żywienia pacjentów.
12.Wykonawca zachowa obowiązujące normy sanitarno-epidemiologiczne oraz podda się nadzorowi epidemiologicznemu, audytom oraz badaniom mikrobiologicznym przeprowadzonym u Wykonawcy przez upoważnionego pracownika Zamawiającego.
13. Wykonawca posiada wiedzę i doświadczenie oraz dysponuje odpowiednim potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonania zamówienia.
14.Wykonawca zobowiązuje się dzierżawienia pomieszczeń Szpitala na prowadzenie powyższej usługi. Zamawiający oddaje w dzierżawę pomieszczenia, w tym: kuchnia centralna z magazynami oraz stołówką o łącznej powierzchni 235,91 m2 oraz pomieszczenia kuchni i stołówki w Oddziale Fizjoterapii i Rehabilitacji w Stanisławowie k/Bielaw o łącznej powierzchni 36,98 m2, wraz z urządzeniami stanowiącymi wyposażenie kuchni, na podstawie protokołu zdawczo - odbiorczego zawierającego specyfikację przekazanego sprzętu. Wykaz pomieszczeń i sprzętu stanowiących przedmiot dzierżawy i najmu zawiera załącznik nr 5 do niniejszej specyfikacji.
15. Wykonawca zobowiązuje się do przejęcia 5 pracowników, w trybie art. 231KP przy zapewnieniu wszelkich praw i uprawnień im przysługujących.
16.Zgodnie z art. 29 ust. 3a ustawy Pzp, Zamawiający wymaga zatrudnienia przez Wykonawcę na podstawie umowy o pracę: dietetyka, osoby bezpośrednio zajmujące się przygotowaniem posiłków w kuchni głównej, dostarczaniem ich wózkami do oddziałów szpitalnych oraz zajmujące się utrzymaniem w czystości pomieszczeń, urządzeń kuchenki oddziałowej, zbieraniem naczyń po posiłkach i utrzymaniem w czystości zastawy stołowej w Oddziale Fizjoterapii i Rehabilitacji w Stanisławowie
17.Zamawiający zastrzega sobie prawo do żądania przedstawienia dokumentów zatrudnienia osób na podstawie umów o pracę, na każdym etapie trwania umowy.
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia znajduje się w załącznikach nr 4 i 5
Termin realizacji przedmiotu zamówienia - 1 miesiąc.
II.5) Główny kod CPV): 55321000-6,
Dodatkowe kody CPV:
55322000-3,
55521200-0
II.6) Całkowita wartość zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
SEKCJA III: PROCEDURA
III.1) Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie z wolnej ręki
III.2) Podstawa prawna
Postępowanie wszczęte zostało na podstawie 67 ust. 1 pkt 3 ustawy Pzp.
III.3 Uzasadnienia wyboru trybu
Należy podać uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu oraz wyjaśnić, dlaczego udzielenie zamówienia jest zgodne z przepisami:
Dnia 27.12.2016r. o godz 12.30 w ZOZ w Łowiczu odbyło się otwarcie ofert na świadczenie usług związanych z przygotowaniem całodziennych posiłków z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych oraz ich dystrybucją na poszczególne oddziały szpitalne, wpłynęły dwie oferty.
W dniu 31.12.2016r. kończy się aktualnie obowiązująca umowa Nr ZP. 117/2015 z dnia 30.12.2015r. na świadczenie usług związanych z przygotowaniem całodziennych posiłków z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych oraz ich dystrybucją na poszczególne oddziały szpitalne.
W związku z powyższym w celu bezwzględnej konieczności, ciągłego, nieprzerwanego zapewnienia świadczenia usług związanych z przygotowaniem całodziennych posiłków z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych oraz ich dystrybucją na poszczególne oddziały szpitalne, Zamawiający zamierza zawrzeć umowę w trybie zamówienia z wolnej reki na podstawie art.67 ust.1 pkt 3 ustawy PZP z dnia 29 stycznia 2004r., z firmą, która dotychczas świadczy usługę, na okres 1 miesiąca, czyli czas niezbędny do rozstrzygnięcia postępowania przetargowego w trybie przetargu nieograniczonego.
SEKCJA IV: ZAMIAR UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
NAZWA I ADRES WYKONAWCY KTÓREMU ZAMAWIAJĄCY ZAMIERZA UDZIELIĆ ZAMÓWIENIA:
ASPEN RES Sp. z o.o. ,
,
ul. Bularnia 5,
31-222,
Kraków, kraj/woj.
małopolskie
INNE PRZETARGI Z ŁOWICZA
więcej: przetargi w Łowiczu »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
więcej: »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.