eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Lublin › Usługa cateringowa w zakresie przygotowania i dostawy trzech posiłków dziennie (śniadanie, obiad, podwieczorek) dla dzieci uczęszczających do Przedszkola nr 85 w Lublinie.

To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie



Ogłoszenie z dnia 2015-12-28

Lublin: Usługa cateringowa w zakresie przygotowania i dostawy trzech posiłków dziennie (śniadanie, obiad, podwieczorek) dla dzieci uczęszczających do Przedszkola nr 85 w Lublinie.
Numer ogłoszenia: 353176 - 2015; data zamieszczenia: 28.12.2015
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: tak, numer ogłoszenia w BZP: 332734 - 2015r.

Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Przedszkole Nr 85, ul. Onyksowa 8, 20-582 Lublin, woj. lubelskie, tel. 81 466 49 70, faks 81 466 49 71.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: Przedszkole publiczne (gminna samorządowa jednostka organizacyjna).

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Usługa cateringowa w zakresie przygotowania i dostawy trzech posiłków dziennie (śniadanie, obiad, podwieczorek) dla dzieci uczęszczających do Przedszkola nr 85 w Lublinie..

II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.

II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: a)Przedmiotem zamówienia jest realizacja usługi cateringowej, polegającej na przygotowywaniu z własnych produktów i dostarczaniu w dniach pracy Zamawiającego przez okres trwania umowy trzech posiłków dziennie : śniadań, gorących obiadów, podwieczorków i napojów dla dzieci w wieku przedszkolnym, uczęszczających do Przedszkola Nr 85 w Lublinie. Śniadanie powinno składać się z trzech pełnowartościowych kanapek (pieczywo razowe lub pełnoziarniste: żytnie, pszenne, mieszane lub bezglutenowe, masło, ser, szynka i inne dodatki np. serek topiony, pasty, pomidor, sałata, inne warzywa), zupy mleczne, herbata, kakao, mleko - min. 200 ml itp.; obiad: I danie: zupa, II danie: ziemniaki (zamiennie: ryż, kasza jęczmienna, kasza gryczana, kasza jaglana itp.), dania mięsne (duszone, gotowane lub pieczone, maksymalnie jeden raz w tygodniu smażone): np. sztuka mięsa, kotlet mielony, stek z cebulą, pulpety, udziec kurczaka, kotlet schabowy, filet drobiowy, gulasz itp. i surówka, ryba i surówka, dania mączne: pierogi ruskie, pierogi z kaszą gryczaną i serem, pierogi z owocami, pierogi z kaszą manną i serem, naleśniki z serem, knedle, makaron z serem, kluski leniwe, kopytka i surówka np. z kiszonej kapusty, napoje - kompot; podwieczorek: ciasto domowe i kakao lub kawa zbożowa z mlekiem, owoce, sałatki owocowe lub warzywne, kanapki i herbata, budyń i flipsy kukurydziane, herbatniki, kisiel z jabłkami i wafle. Usługa będzie realizowana w okresie od 4 stycznia 2016r. do 31 grudnia 2016r. z zastrzeżeniem, że w miesiącu lipcu dostawy nie będą realizowane natomiast w miesiącu sierpniu dostawy będą realizowane w mniejszej ilości. b)Oznaczenie przedmiotu zamówienia wg Wspólnego Słownika Zamówień (CPV): główny przedmiot: 55523100 -3 Usługi w zakresie posiłków szkolnych 55524000 - 9 Usługi dostarczania posiłków do szkół. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera Specyfikacja oraz wzór umowy (stanowiący załącznik nr 1 do niniejszej Specyfikacji). c)Zamawiający szacunkowo planuje, że w roku 2016 (zgodnie z terminem wykonywania usług) należy dostarczyć około 22 000 zestawów dziennego wyżywienia (w skład jednego zestawu dziennego wyżywienia wchodzi: śniadanie, obiad i podwieczorek), tj. 100 śniadań, obiadów i podwieczorków x 209 dni (styczeń-czerwiec, wrzesień-grudzień 2016 r.) + 50 śniadań, obiadów i podwieczorków x 22 dni (sierpień 2016r.) = 22 000 zestawów dziennego wyżywienia (tj. 22 000 śniadań, 22 000 obiadów i 22 000 podwieczorków). Ilość zestawów dziennego wyżywienia będzie się zmieniać w zależności od dziennej frekwencji dzieci. Wykonawca będzie informowany telefonicznie o ilości posiłków zamawianych na dany dzień do godziny 9.00. d)Wykonawca jest zobowiązany do zapewnienia i dostarczenia do siedziby Zamawiającego zamówionej na dany dzień ilości posiłków i będzie mu przysługiwało wynagrodzenie wyłącznie za posiłki faktycznie dostarczone. e)W miesiącu grudniu ilość wydanych posiłków zostanie ustalona według stanu obecności dzieci na dzień 28 grudnia 2016 r. Zamawiający zadeklaruje ilość posiłków zamówionych do końca miesiąca grudnia celem wystawienia faktury VAT z dniem 28 grudnia 2016 r. i terminem zapłaty do 31 grudnia 2016 r. f)Wykonawca będzie dostarczał posiłki na własny koszt, w specjalistycznych termosach termoizolacyjnych gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury (minimum 65oC) oraz dobrej jakości przewożonych potraw. Termosy będą w stanie sanitarnym i technicznym gwarantującym prawidłowy transport wykonanych posiłków, udokumentowane stosownymi atestami. g)Dostawa zamówionych posiłków ma być wykonywana środkami transportu spełniającymi wymogi sanitarne, zgodnie z Ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.) oraz Rozporządzeniem w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności (Dz. U. z 2003 r. Nr 21, poz. 179), udokumentowane decyzją/opinią wydaną przez Państwowego Inspektora Sanitarnego lub Państwową Stację Sanitarno - Epidemiologiczną, które Wykonawca zobowiązany jest okazać przy dostawie na każde żądanie Zamawiającego. Osoby wykonujące dostawę muszą legitymować się aktualnym zaświadczeniem lekarskim do celów sanitarno-epidemiologicznych, które okazują na żądanie Zamawiającego. h)Posiłki będą dostarczane w dni robocze od poniedziałku do piątku do pomieszczenia kuchennego Zamawiającego w następujących godzinach:a)śniadanie 7.00-8.15, b)obiad i podwieczorek 11.30-12.00 i)W wyjątkowej sytuacji związanej ze zmianą organizacji dnia pracy przedszkola, dostawa obiadu odbędzie się o innej godzinie - po wcześniejszym uzgodnieniu z Wykonawcą. j)Zamawiający zastrzega, że posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe:jadłospis powinien być urozmaicony; rodzaj potrawy nie może powtarzać się w tym samym tygodniu, w tygodniu powinien być dostarczany dwa razy obiad z drugim daniem mięsnym, jeden raz z daniem rybnym, dwa razy z daniem mącznym; do obiadów z daniem mięsnym lub rybnym powinna zostać wykonana surówka, danie mięsne smażone może być dostarczone maksymalnie jeden raz w tygodniu, potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, nieprzetworzonych, z ograniczoną ilością substancji zagęszczających, bez substancji konserwujących, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych, jadłospis powinien opierać się na potrawach gotowanych, pieczonych i duszonych, do przygotowania posiłków zalecane jest stosowanie tłuszczów spożywczych: oleje, masło, a w przypadku smażenia oleje roślinne rafinowane, stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli, dosładzanie herbaty, mleka, napojów zastępujących mleko, naparów owocowych, kawy zbożowej tylko naturalnym miodem pszczelim, zupy powinny być sporządzone na wywarze warzywno-mięsnym, niedopuszczalne jest stosowanie wywarów stanowiących efekt użycia substancji typu (kostki rosołowe) lub tym podobne, przy planowaniu posiłków należy uwzględniać zalecaną wartość energetyczną oraz uwzględniać normy produktów, Zamawiający wyklucza sporządzanie posiłków na bazie półproduktów. Posiłki muszą spełniać wymagania wykazane w Załączniku nr 2 do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2015 r., poz. 1256). k)Wykonawca sporządzając jadłospis obowiązany jest współtworzyć go z dietetykiem posiadającym uprawnienia do żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Jadłospis sporządzony przez Wykonawcę powinien być podpisany przez dietetyka, którego kwalifikacje powinny zostać potwierdzone stosownym dokumentem załączonym do jadłospisu. l)Posiłki muszą spełniać następujące warunki ilościowe:a)śniadanie: trzy pełnowartościowe kanapki (pieczywo razowe lub pełnoziarniste: żytnie, pszenne lub bezglutenowe, masło, ser, szynka, pasty: jajeczno - serowe, serowo - rybne, jajeczno - kiełbasiane itp. i inne dodatki np. serek topiony, pomidor, sałata i inne warzywa), zupy mleczne, herbata, kakao, mleko, kawa zbożowa itp. - min. 200 ml; b)zupa: gramatura nie mniej niż 200 ml, c)drugie danie gramatura nie mniej niż: mięso 60 gram, surówka 50 gram, dodatek skrobiowy 100 gram, sosy mięsne 100 gram, dania mączne 200 gram, d)kompot lub sok: gramatura nie mniej niż 200 ml. e)podwieczorek: ciasto domowe, owoce, sałatki owocowe lub warzywne, kanapki, budyń, kisiel, flipsy kukurydziane, mleko, kakao, kawa zbożowa z mlekiem, kompot/herbata - gramatura nie mniej niż 200 ml. m)Wykonawca zapewnia własne pojemniki na odpady i odbieranie tych odpadów tzw. resztek po posiłku każdego dnia do godziny 15:00. n)Wykonawca będzie przygotowywał posiłki o najwyższym standardzie, zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 z późn. zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy oraz zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. o)Należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci. p)Realizując umowę Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie. Wykonawca będzie przestrzegał obowiązujące przepisy prawne. r)Jadłospis na okres 10 dni roboczych układany będzie przez Wykonawcę i dostarczany droga elektroniczną Zamawiającemu do wcześniejszego zatwierdzenia, najpóźniej w ostatni dzień poprzedniej dekady do godziny 12.00. Wykonawca zobowiązany jest do zachowania jakości posiłków zgodnie z przedstawionym jadłospisem. Wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez Zamawiającego będą wiążące dla Wykonawcy. s)Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek. t)Sprawdzania spełnienia kryteriów określonych w pkt od 3.6 do 3.7 i od 3.10 do 3.18 dokonywać będzie przedstawiciel Zamawiającego w trakcie umowy. Niespełnienie któregoś z w/w kryteriów skutkować będzie bezzwłocznym rozwiązaniem umowy z winy Wykonawcy oraz konsekwencjami z tym związanymi. u)Zamawiający posiada własne naczynia (talerze, kubki, sztućce). w)Zamawiający przyjmuje na siebie wszelkie sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków dzieciom korzystającym z wyżywienia w przedszkolu. Koszty związane z wydawaniem posiłków, myciem naczyń, sprzątaniem po posiłku ponosić będzie Zamawiający - nie należy tych kosztów ujmować do kalkulacji ceny obiadu. x)Zamawiający nie przewiduje waloryzacji cen w trakcie realizacji umowy. Cena jednostkowa brutto oferowanych usług może ulec zmianie tylko w przypadku wprowadzenia innej stawki VAT, o której mowa w pkt 16.7 Specyfikacji. y)Należność za wykonanie i dostawy posiłków będzie płatna przelewem na rachunek bankowy Wykonawcy wskazany na fakturze w terminie do 14 dni po otrzymaniu prawidłowo wystawionej faktury od Wykonawcy. z)Zamawiający zastrzega sobie prawo do zwrotu posiłków w przypadku stwierdzenia ich złej jakości, tj. posiłków niezdatnych do spożycia z powodu użycia przeterminowanych produktów (np. stwierdzenia pleśni, niewłaściwego koloru), niedogotowanych, zanieczyszczonych itp. Zwrot posiłków będzie następował na podstawie Protokołu reklamacji/zwrotu posiłków, stanowiącego załącznik nr 2 do umowy. W miejsce zwróconych posiłków Wykonawca zobowiązany jest niezwłocznie dostarczyć posiłki pełnowartościowe oraz zapłacić karę umowną w wysokości 1% wartości całego zamówienia brutto, na zasadach określonych w umowie.

II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.52.31.00-3, 55.52.40.00-9.

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Przetarg nieograniczony

III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

  • Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 23.12.2015.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • 4 PORY SMAKU Kinga Karpiuk, ul. Krzemionki 7a, 20-314 Lublin, kraj/woj. lubelskie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 183333,33 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 173800,00

  • Oferta z najniższą ceną: 173800,00 / Oferta z najwyższą ceną: 173800,00

  • Waluta: PLN .


Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.