eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Ropczyce › Przygotowywanie i wydawanie posiłków dla dzieci uczęszczających do Zespołu Szkół nr 3 w Ropczycach.

Poręczenia kontraktowe dla firm startujących w przetargach publicznych


To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie



Ogłoszenie z dnia 2016-03-31

Ropczyce: Przygotowywanie i wydawanie posiłków dla dzieci uczęszczających do Zespołu Szkół nr 3 w Ropczycach.
Numer ogłoszenia: 33111 - 2016; data zamieszczenia: 31.03.2016
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: tak, numer ogłoszenia w BZP: 51504 - 2016r.

Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Zespół Szkół nr 3 w Ropczycach, ul. Robotnicza 48, 39-100 Ropczyce, woj. podkarpackie, tel. 17 221 84 08, faks 17 221 84 08.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: jednostka organizacyjna gminy.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Przygotowywanie i wydawanie posiłków dla dzieci uczęszczających do Zespołu Szkół nr 3 w Ropczycach..

II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.

II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: Przedmiotem zamówienia: jest przygotowanie i podawanie posiłków dla dzieci w wieku przedszkolnym, szkolnym uczęszczających do Zespołu Szkół nr 3 w Ropczycach oraz pracowników szkoły w okresie od 1.04.2016 r. do 31.12.2016 roku. Usługa ma polegać na samodzielnej produkcji obiadów w kuchni Zamawiającego na bazie produktów najwyżej jakości dostarczonych przez Wykonawcę oraz podawanie posiłków w jego stołówce. Usługa będzie dotyczyć przygotowywania i wydawania posiłków dla dzieci uczęszczających do Zespołu Szkół Nr 3 w Ropczycach ( w tym z uwzględnieniem ewentualnym diet pokarmowych): Dzieci w wieku przedszkolnym od 3 do 6 lat - szacowana ilość dzieci objętych żywieniem - 88; rodzaje posiłków: śniadanie, obiad składający się z zupy, II dania, surówki, owocu i kompotu, podwieczorek. Uczniowie kl. IV -VI szkoły podstawowej, kl. I - III gimnazjum, pracownicy szkoły - szacowana ilość osób objętych żywieniem - 90, rodzaje posiłków: śniadanie, obiad składający się z zupy, II dania, surówki, owocu i kompotu. Przez diety pokarmowe należy rozumieć diety opracowane wg indywidualnych zaleceń lekarskich dla dzieci z alergiami pokarmowymi potwierdzonymi zaświadczeniami lekarzy specjalistów np. dietę bezmleczną, bezglutenową, eliminacyjną tj. z wykluczeniem jednego lub kilku produktów i z zastosowaniem prawidłowych zamienników. Dokładną ilość i rodzaj posiłków zamawianych na dany dzień Zamawiający będzie określał każdorazowo w zamówieniu składanym codziennie do godziny 8:30. Zamawiający informuje, że podana ilość maksymalna osób objętych żywieniem oraz ilości posiłków będących przedmiotem zamówienia są wielkościami wyliczonymi w sposób szacunkowy i w trakcie realizacji przedmiotowego zamówienia mogą ulec zmianie (zmniejszeniu lub zwiększeniu) w zależności od bieżących, rzeczywistych potrzeb Zamawiającego oraz nie mogą stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę jakichkolwiek roszczeń. Ilość wydawanych posiłków zmieniać się będzie w zależności od frekwencji osób w danym dniu. Wykonawca zobowiązany będzie zapewnić ilość posiłków zgodna z zapotrzebowaniem złożonym na dany dzień z uwzględnieniem próbek posiłków przechowywanych na terenie placówki, a także posiłku dodatkowego do oceny kontroli jakości. Zamawiający dopuszcza zmiany godzin wydawania posiłków po uprzednim uzgodnieniu przez Wykonawcę. Wykonawca zobowiązuje się do przygotowania posiłków z uwzględnieniem norm określonych w obowiązujących przepisach w tym do przygotowywania posiłków z produktów, które będą wysokiej jakości handlowej i zdrowotnej, zgodne z obowiązującymi wymogami prawa żywnościowego, GMP oraz systemu HACCP. Przygotowanie posiłków musi być zgodne z uwzględnieniem norm określonych w obowiązujących przepisach, w tym m.in. w: - ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2015 r., poz. 594 ze zm.) - rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach - rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 9 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych - rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca 2007 r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych (Dz. U. nr 112, poz. 774) - rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego (Dz. U. nr 180, poz. 1214) Przygotowywane posiłki muszą być zgodne z wymogami żywienia zalecanymi przez Instytut Żywności i Żywienia, dla dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, zalecanymi normami żywieniowymi dla poszczególnych grup wiekowych oraz spełniać wymogi żywieniowe zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla danej grupy wiekowej. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania posiłków o najwyższym standardzie na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP. Wymagania Zamawiającego w zakresie przygotowywania posiłków: Wykonawca zobowiązuje się do minimalnego zastosowania produktów przetworzonych na poczet innych wartościowych składników odżywczych. Wyklucza się posiłki na bazie Fastfood. Do przygotowania posiłków należy używać masła o zawartości tłuszczu nie mniejszej niż 82% lub oleju roślinnego nierafinowanego. Nie dopuszcza się stosowania margaryny. Jaja do przygotowania posiłków świeże, z chowu ściółkowego lub wolnego. Zamawiający nie zezwala na stosowanie w procesie przygotowywania posiłków konserw, produktów z konserwantami (m. in. glutaminianem sodu, sorbinianem potasu) parówek, produktów masłopodobnych, mięsa odkostnionego mechanicznie oraz wędlin z dodatkiem preparatów białkowych (soja) i/lub skrobi modyfikowanej, produktów zawierających dodatki do żywności niewskazane w diecie dziecka. Zawartość farszu w wyrobach typu krokiety, pierogi min. 40%. Wyroby mączne typu krokiety, pierogi, uszka, kopytka, kluski, makarony winny być niezlepione, nienasiąknięte tłuszczem, ciasto jędrne, jasnej barwy. Do przygotowywania posiłków należy używać produktów wysokiej jakości i zawsze świeżych posiadających aktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi (wyklucza się sporządzanie potraw z proszku). Wymagania Zamawiającego dotyczące pozycji wymaganych w jadłospisie: Wykonawca zobowiązany jest do załączenia do oferty jadłospisów (z uwzględnieniem diet pokarmowych dzieci) dany zestaw potraw nie pojawia się 3-4 krotnie w ciągu m-ca) rozpisanych na dekady (1 dekada to 10 dni) wraz z gramaturą, dokładnym opisem posiłków, Jadłospisy winny być przygotowane i podpisane przez dietetyka. W jednej dekadzie jadłospis winien zawierać: - zupę - inną na każdy dzień (wywar warzywny z dodatkiem masła lub mięsno-warzywny, nie dopuszcza się, by zupy były gotowane na kostkach rosołowych i proszkach typu vegeta, do przyprawiania należy używać naturalnych przypraw np. kurkuma, tymianek, imbir, papryka) - 4 posiłki mięsne z mięsa chudego (wymaga się, aby przynajmniej raz w dekadzie jeden posiłek przygotowany był z wykorzystaniem mięsa cielęcego o zawartości nie mniejszej niż 50% oraz przynajmniej raz w dekadzie użyć mięsa z indyka - Wykonawca w jadłospisie winien wskazać, w których posiłkach zostało wykorzystane), wraz z dodatkiem skrobiowym (np. kasza, makaron, ziemniaki, ryż), - 2 posiłki pół-mięsne (nie dopuszcza się stosowania gotowych sosów ze słoika, proszku czy puszki) - 2 posiłki bezmięsne (mączne lub warzywne z uwzględnieniem owoców i warzyw sezonowych, wymaga się, aby przynajmniej raz w dekadzie do przygotowania posiłku użyć roślin strączkowych) - 2 posiłki rybne (nie dopuszcza się stosowania tilapii i pangi) wraz z dodatkiem skrobiowym (np. kasza, makaron, ziemniaki, ryż) - surówka do każdego dania (z uwzględnieniem owoców i warzyw sezonowych) lub dodatek warzywny lub warzywno - owocowy podawany na ciepło (np. fasolka szparagowa, kalafior, brokuł, buraki, świeża kapusta itp.) - kompot z wsadem owocowym (z uwzględnieniem owoców sezonowych, dopuszcza się, aby dwa razy w dekadzie była woda z sokiem zagęszczonym bez dodatku cukru lub woda z dodatkiem wyciskanych owoców ), - owoc na każdy dzień (wymagane min. 4 różne owoce w dekadzie z uwzględnieniem owoców sezonowych, owoce winny być całe, nie dopuszcza się dzielenia owoców za wyjątkiem sałatek owocowych i owoców dużych np. melon, arbuz). Dodatkowo: Codziennie w ramach posiłku dla dzieci musi się znaleźć świeża zielenina (natka pietruszki, koperek, szczypiorek) krojone na miejscu w kuchni Zamawiającego (podawane w osobnych miseczkach na każdym stoliku stołówki szkolnej). Wymaga się, aby co najmniej trzy razy w dekadzie do przygotowania posiłków były wykorzystywane produkty pełnoziarniste - Wykonawca w jadłospisie winien wskazać, w których posiłkach zostały wykorzystane Nie dopuszcza się, aby produkty kwaśne (np. ogórki kiszone, kapusta kiszona, cytryna np. używana do zakwaszania zup, wody z sokiem) były podawane dzień po dniu, ani jedno po drugim w danym dniu (np. zupa ogórkowa i surówka z kiszonej kapusty, żurek i woda z wyciśnięta cytryną) Nie dopuszcza się stosowania kaszy manny (również do zagęszczania potraw) Nie dopuszcza się, by ziemniaki w danym dniu pojawiły się jednocześnie w zupie, jako dodatek skrobiowy bądź w posiłku półmięsnym czy bezmięsnym. Nie zaleca się: Używania ziemniaków jako dodatku skrobiowego częściej niż 4 razy w dekadzie Panierowania mięs/ryb Zastosowania potraw: fasolka po bretońsku, bigos, jajko w sosie (musztardowym, koperkowym etc.), pampuchy z polewą owocową/jogurtem, makaron z serem białym, ryż biały z polewą owocową. Wykonawca w ramach wynagrodzenia winien: przygotowywać i wydawać posiłki zgodnie z przedstawionymi do oferty jadłospisami, myć i wyparzać naczynia (koszt środków dopuszczonych do użytku przez Państwowy Zakład Higieny czystości ponosi Wykonawca), sprzątać pomieszczenia bloku żywieniowego oraz odpady żywieniowe. Wykonawca zobowiązuje się do przechowywania, zgodnie z wymogami Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 roku w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. z 2007 roku Nr 80, poz. 545), próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek. Zamawiający zastrzega sobie prawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę przepisów dotyczących technologii produkcji i jakości wykonywanych usług. Wykonawca zobowiązuje się do zapewnienia personelu niezbędnego do przygotowywania i wydawania posiłków. Personel Wykonawcy winien posiadać bieżące przeszkolenie z zakresu BHP oraz HACCP, a także aktualne książeczki zdrowia. Posiłki muszą być przygotowywane przy bezwzględnym przestrzeganiu zaleceń Głównego Inspektora Sanitarnego. Wykonawca przygotowywać będzie posiłki z produktów przez siebie dostarczonych. Wykonawca dostarczać będzie produkty własnym transportem przystosowanym do przewozu żywności, zgodnie z obowiązującymi przepisami. Wykonawca może na terenie szkoły świadczyć usługi jedynie na rzecz uczniów tej szkoły. ZAMAWIAJĄCY ZALECA PRZEPROWADZENIE WIZJI LOKALNEJ POMIESZCZEŃ STOŁÓWKI I KUCHNI Warunki wynajmu: Zamawiający na czas realizacji zadania polegającego na przygotowywaniu i wydawaniu posiłków udostępnia lokal użytkowy - kuchnię wraz z przynależnymi pomieszczeniami o powierzchni 40 m2 na terenie Zespołu Szkół nr 3 w Ropczycach przy ul. Robotniczej 48, 39-100 Ropczyce. Za udostępnienie pomieszczeń do przygotowywania i wydawania posiłków Wykonawca zapłaci Zamawiającemu czynsz w wysokości 500 zł brutto miesięcznie. Brak terminowej wpłaty za udostępnienie pomieszczeń może być podstawą do rozwiązania umowy w trybie natychmiastowym. Zamawiający nie zapewnia kompletnego wyposażenia kuchni oraz pomieszczeń przynależnych niezbędnych do prawidłowego wykonywania przedmiotu zamówienia. Sprzęt jakim dysponuje Zamawiający określa protokół zdawczo - odbiorczy stanowiący załącznik nr 9 do SIWZ. Pomieszczenia wraz z wyposażeniem zostaną przekazane Wykonawcy na podstawie protokołu zdawczo-odbiorczego. Pomieszczenia wraz z wyposażeniem zostaną zwrócone Zamawiającemu w stanie niepogorszonym. Na najem lokalu zostanie zawarta odrębna umowa. Oprócz czynszu, opłatę za zużycie energii elektrycznej i gazu w lokalu, zużycie wody zimnej i odprowadzanie ścieków Wykonawca będzie płacił, odrębnie na podstawie wystawionych rachunków za faktyczne zużycie w/w mediów, odpowiednio z Zespołu Szkół Nr 3 w Ropczycach ( na zasadzie refaktury) i Przedsiębiorstwa Usług Komunalnych w Ropczycach. Wykonawca jest obowiązany w terminie uzgodnionym udostępnić Zamawiającemu w celu: dokonania okresowych przeglądów technicznych wynikających z przepisów prawa budowlanego, dokonania obciążających Zamawiającego napraw. W razie konieczności natychmiastowego usunięcia awarii grożącej bezpośrednio powstaniem szkód w mieniu lub zagrażających zdrowiu, życiu czy środowisku. Wykonawca jest zobowiązany na żądanie Zamawiającego do niezwłocznego udostępnienia lokalu. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za szkody powstałe w wyniku użytkowania sprzętu oraz wynajmowanych pomieszczeń. Wykonawca będzie odpowiedzialny za odpowiednie zabezpieczenie tego mienia przed wypadkami losowymi i kradzieżą. Zamawiający nie będzie ponosił odpowiedzialności za ich ewentualną kradzież lub zniszczenie. W przypadku gdy najemca wyposaży przedmiot najmu we własne mienie jest on w pełni odpowiedzialny za odpowiednie zabezpieczenie tego mienia przed wypadkami losowymi i kradzieżą. W przypadku zaistnienia takich zjawisk Zamawiający nie będzie ponosił z tego tytułu żadnej odpowiedzialności. W trakcie trwania umowy Wykonawca będzie zobowiązany do wykonania przeglądów nakazanych obowiązującymi przepisami prawa i ponoszenia wszelkich związanych z tym kosztów. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za szkody powstałe w wyniku użytkowania sprzętu oraz pomieszczeń kuchni, wydawalni i zmywalni. Na Wykonawcy ciąży obowiązek dokonania wszelkich uzgodnień i uzyskania wszelkich zezwoleń związanych z profilem prowadzonej działalności gospodarczej - od urzędów nadzoru państwowego w szczególności od: SANEPIDU, PIH-u, PIP-u...

II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.52.31.00 - Usługi w zakresie posiłków szkolnych 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.32.20.00 - Usługi gotowania posiłków 55.32.00.00 - Usługi podawania posiłków .

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Przetarg nieograniczony

III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

  • Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

Część NR: 1   

Nazwa: Przygotowywanie i wydawanie posiłków dla dzieci uczęszczających do Zespołu Szkół nr 3 w Ropczycach.

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 31.03.2016.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • Usługi Gastronomiczne Paul-Gastro Wioletta Błoniarz, ul. Mickiewicza 14, 39-100 Ropczyce, kraj/woj. podkarpackie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 98513,33 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 106393,00

  • Oferta z najniższą ceną: 106393,00 / Oferta z najwyższą ceną: 106393,00

  • Waluta: PLN .


Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.