eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Podegrodzie › Realizację programuPomoc państwa w zakresie dożywiania na rok 2012 - przygotowanie posiłków dla osób uprawnionych na terenie Gminy Podegrodzie wraz z najmem stołówek i kuchni w Gimnazjum w miejscowości Brzezna oraz przy Szkole Podstawowej w miejscowości Olszana

To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie



Ogłoszenie z dnia 2012-09-04

Podegrodzie: Realizację programu: Pomoc państwa w zakresie dożywiania na rok 2012 - przygotowanie posiłków dla osób uprawnionych na terenie Gminy Podegrodzie wraz z najmem stołówek i kuchni w Gimnazjum w miejscowości Brzezna oraz przy Szkole Podstawowej w miejscowości Olszana
Numer ogłoszenia: 328916 - 2012; data zamieszczenia: 04.09.2012
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: tak, numer ogłoszenia w BZP: 304612 - 2012r.

Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: tak.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Ośrodek Pomocy Społecznej, Podegrodzie 248, 33-386 Podegrodzie, woj. małopolskie, tel. 18 448 49 68, faks 18 448 49 68.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: jednostka budżetowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Realizację programu: Pomoc państwa w zakresie dożywiania na rok 2012 - przygotowanie posiłków dla osób uprawnionych na terenie Gminy Podegrodzie wraz z najmem stołówek i kuchni w Gimnazjum w miejscowości Brzezna oraz przy Szkole Podstawowej w miejscowości Olszana.

II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.

II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: . Przedmiotem zamówienia jest wytworzenie zgodnie z normami żywieniowymi i dostawa posiłków na następujących warunkach: 1) Gorące posiłki z programu pomoc państwa w zakresie dożywiania dla osób objętych programem dożywiania: a) Szkoła Podstawowa Olszana - 39 osób, b) Szkoła Podstawowa Olszanka - 16 osób, c) Szkoła Podstawowa Rogi - 25osób, d) Szkoła Podstawowa Mokra Wieś - 29 osób, e) Szkoła Podstawowa Stadła - 26 osób, f) Szkoła Podstawowa Gostwica - 21 osób, g) Szkoła Podstawowa Brzezna Litacz - 39 osób, h) Szkoła Podstawowa Długołęka Świerkla - 32 osób, i) Szkoła Podstawowa Brzezna - 16 osób, j) Gimnazjum Brzezna - 51 osób, k) Przedszkole Brzezna - 5 osoby, l) Oddział Przedszkolny w Olszanie - 3 osoby. 2) Posiłek jednodaniowy gorący powinien być przygotowany w następujący sposób: a) zupa z wkładką mięsną + pieczywo (1 bułka lub 2 kromki chleba) o obowiązującej gramaturze - zupa 350 ml, wkładka mięsna 100 gram, pieczywo: 1 bułka 80 gram lub 2 kromki chleba. Posiłek ma być wzbogacony o owoce lub jogurt, b) mięso (ryba) lub jego porcja + ziemniaki, kasza, ryż + surówka + kompot lub napój albo sok w kartoniku, c) ustala się obowiązującą gramaturę posiłku: mięso lub jego porcja 100 gram, ziemniaki 200 gram lub kasza, ryż, surówka lub warzywa gotowane 100 gram, sos 50 gram, kompot lub sok albo napój w kartoniku 200 ml. d) Dwa razy w tygodniu będzie dostarczana zupa z wkładką mięsną, natomiast 3 razy w tygodniu danie określone w punkcie 2) lit b). Zamiast dania z mięsem, jeden raz w tygodniu posiłek mogą stanowić placki ziemniaczane ze śmietaną, krokiety, pierogi, naleśniki z serem i słodkim sosem, mięsem lub powidłami lub danie z makaronem o minimalnej gramaturze 400 gram + kompot albo napój lub sok w kartoniku. e) Dla osób dożywianych w następujących placówkach: Szkoła Podstawowa Brzezna, Szkoła Podstawowa Olszana, Gimnazjum Brzezna do posiłków podawany jest kompot. f) Posiłki nie mogą się powtarzać w danym tygodniu. 2. Do szkół wymienionych poniżej wykonawca będzie dowoził posiłki w opakowaniach jednorazowych przystosowanym do transportu, w tym napoje lub soki w kartoniku (wymagane uprawnienia do cateringu) i je wydawał. Posiłki będą wydawane zgodnie z zasadami sanitarno-epidemiologicznymi przez pracownika wykonawcy dysponującego uprawnieniami do tego rodzaju pracy. Posiłki nie mogą być przetwarzane (krojone, nalewane itp.) w miejscach podawania posiłków w niżej wymienionych szkołach: a) Szkoła Podstawowa Olszanka b) Szkoła Podstawowa Rogi c) Szkoła Podstawowa Mokra Wieś d) Szkoła Podstawowa Stadła e) Szkoła Podstawowa Gostwica f) Szkoła Podstawowa Brzezna Litacz g) Szkoła Podstawowa Długołęka Świerkla. Gimnazjum w Brzeznej i Szkoła Podstawowa w Olszanie posiadają stołówki. Dożywiane są tam także dzieci ze Szkoły Podstawowej w Brzeznej. Pozostałe szkoły posiadają miejsce do spożywania posiłków za przygotowanie, których zgodnie z ustawą Program: Pomoc państwa w zakresie dożywiania są odpowiedzialni Dyrektorzy szkół. 3. Posiłki dla dzieci uczęszczających do przedszkoli w Brzeznej i w Olszanie w formie śniadania, obiadu i podwieczorku przygotowane zgodnie z wymagalną przepisami kalorycznością i sporządzone zgodnie z przepisami i wymogami sztuki kulinarnej dla żywienia zbiorowego w placówkach przedszkolnych. Posiłki są wydawane w stołówkach. 4. Posiłki muszą posiadać wymagalną przepisami kaloryczność i muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej dla żywienia zbiorowego i z przepisami prawa oraz dostarczane i wymagane z normami sanitarno-epidemiologicznymi. 5. Wykonawca jest zobowiązany odbierać pojemniki jednorazowe, w których dowozi posiłki do szkół, w których nie ma stołówek ani punktów wydawania posiłków i utylizować je na swój koszt. 6. Zamawiający wymaga sporządzania list osób dożywianych w poszczególnych szkołach w danym miesiącu i dołączenia ich do rachunku za dany miesiąc, który przedkłada w OPS w Podegrodziu do ostatniego dnia każdego miesiąca. 7. Szacunkowa ilość dni od dnia podpisania umowy, w których będą dzieci dożywiane to 80 dni (przewidywana ilość dni może ulec zmianie w przypadku wyrażenia chęci do zjedzenia gorącego posiłku w dni wolne, święta i ferie przez osoby objęte programem Pomoc państwa w zakresie dożywiania, a Ośrodek Pomocy Społecznej jest zobligowany do przyznania tej formy pomocy, zgodnie z wytycznymi Wojewody Małopolskiego z dnia 16 stycznia 2012 r.). 8. Wytwarzanie i dostarczanie posiłków odbywać się będzie od godziny 11 00 do godziny 15 00. Szczegółowy harmonogram dostarczania posiłków do poszczególnych szkół zostanie ustalony z Wykonawcą. 9. Ilość osób korzystających z posiłków może ulec zmianie (zwiększeniu i zmniejszeniu) i wykonawca każdorazowo będzie o tym informowany. 10. Wykonawca będzie zobowiązany do wynajęcia stołówki i kuchni w Gimnazjum w miejscowości Brzezna (łączna powierzchnia 111,90 m2) oraz stołówki i kuchni przy Szkole Podstawowej w miejscowości Olszana (łączna powierzchnia 130,40 m2) na okres objęty realizacją przedmiotowego zamówienia. Umowy najmu zostaną zawarte na wyżej wymienione obiekty z Dyrektorami Szkół. (zgodnie z zał. nr 9a i 9b do SIWZ), 11. Kwota najmu miesięcznie wynosić będzie 1000 zł netto (1230,00 zł brutto) w tym: - pomieszczeń w Gimnazjum w miejscowości Brzezna 500 zł netto (615 zł brutto). Kwota czynszu obejmuje opłaty za media, z wyłączeniem energii rozliczanej wg wskazań liczników. - pomieszczeń w Szkole Podstawowej w miejscowości Olszana 500 zł netto (615,00 zł brutto). Kwota czynszu obejmuje opłaty za media, z wyłączeniem energii rozliczanej wg wskazań liczników. 12. Wykonawca zobowiązany będzie do przejęcia zakładów pracy w postaci wynajmowanych stołówek i kuchni wraz z wszystkimi zatrudnionymi pracownikami, w rozumieniu art. 231 Kodeksu Pracy, zgodnie z wykazem stanowiącym załącznik nr 10 do SIWZ, co najmniej na czas trwania niniejszej umowy, na dotychczasowych warunkach pracy i płacy oraz dokonania wszelkich potrzebnych czynności faktycznych i prawnych w celu realizacji tego zobowiązania, w szczególności czynności określonych w art. 231 Kodeksu Pracy. Po rozwiązaniu umów określonych w załącznikach nr 8 oraz 9a i 9b do SIWZ, stroną stosunków pracy nawiązanych z pracownikami, o których mowa powyżej, zostanie Gmina Podegrodzie lub jej jednostki organizacyjne. 13. Wykonawca na własny koszt będzie przeprowadzał konserwacje, remonty bieżące i kapitalne wynajętych urządzeń z częstotliwością zgodną z technologią użytkowania tych urządzeń. 14. Wykonawca na własny koszt będzie przeprowadzał niezbędne naprawy i remonty wynajmowanych pomieszczeń w uzgodnieniu z właścicielem obiektu. 15. Wytwarzanie i serwowanie posiłków dla uczniów nieobjętych Pomocą państwa w zakresie dożywiania na rok 2012, które nie będą finansowane w ramach niniejszego zamówienia, będzie wykonywane na zasadach określonych w umowach najmu stanowiących załączniki nr 9a i 9b do SIWZ. 16. Zapewnienie naczyń jednorazowych i sztućców dla uczniów w: - Szkoła Podstawowa Olszanka, - Szkoła Podstawowa w Rogach, - Szkoła Podstawowa w Mokrej Wsi, - Szkoła Podstawowa w Stadłach, - Szkoła Podstawowa w Gostwicy, - Szkoła Podstawowa w Brzeznej Litaczu, - Szkoła Podstawowa w Długołęce Świerkli, Szkoła Podstawowa w Olszanie, Szkoła Podstawowa oraz Gimnazjum w Brzeznej, Przedszkole w Brzeznej oraz Oddział Przedszkolny w Olszanie posiadają własne naczynia i punkty wydawania posiłków. 17. Przygotowanie posiłków, mycie termosów i innych pojemników wielokrotnego użytku odbywać się będzie w wynajmowanych kuchniach w specjalnie przystosowanych basenach. 18. Zamawiający wymaga dostarczenia jadłospisów na dany miesiąc najpóźniej w ostatnim dniu miesiąca poprzedzającego, z podziałem na następujące dane: kaloryczność, gramatura gotowego posiłku z podziałem na części składowe wyrażone w gramach. 19. W wyjątkowych sytuacjach w przypadku konieczności dokonania zmian w jadłospisie przez Wykonawcę, zobowiązany jest on do przekazania takiej informacji wraz z uzasadnieniem Zamawiającemu za pośrednictwem faksu lub pisemnie, celem zaakceptowania jej przez Zamawiającego. 20. Dostawa posiłków odbywać się będzie środkiem transportu wykonawcy i na jego koszt i ryzyko. Wykonawca dołączy do oferty wykaz środków transportu dopuszczonych do przewozu posiłków przez Inspekcję Sanitarną wraz z dokumentem, z którego wynika zgoda Inspekcji Sanitarnej na przewóz posiłków. Każdorazowo na prośbę zamawiającego, wykonawca jest zobowiązany do przedłożenia Książki kontroli sanitarnej samochodu. 21. Wykonawca będzie ponosił pełną odpowiedzialność za przestrzeganie zasad wynikających z systemu HACCP oraz zapewnienie właściwej jakości zdrowotnej żywności, a także za przestrzeganie zasad dotyczących przygotowania i dostarczania posiłków zgodnie z wymogami i przepisami sanitarno epidemiologicznymi. 22. Naczynia transportowe, w których przewożona jest żywność muszą być czyste, bez uszkodzeń, bez znaczących zmian fizycznych mogących przyczynić się do zagrożenia epidemiologicznego, a pojemniki (termosy, opakowania jednorazowe) zamykane szczelnie tak, by podczas transportu posiłki w formie płynnej nie uległy rozlaniu. 23. Wykonawca będzie dostarczał posiłek do szkół, w których nie ma punktów wydawania posiłków w pojemnikach przeznaczonych tylko do tego celu, zapewniających utrzymanie właściwej jakości i temperatury potraw, a także własnym transportem, spełniającym wymagania sanitarne, który musi być dopuszczony decyzja właściwego inspektora sanitarnego do przewozu posiłków dla potrzeb żywienia zbiorowego. 24. Wykonawca musi dostarczać posiłki do szkół, w których nie ma punktów wydawania posiłków odpowiednio zabezpieczone przed skażeniem, utratą wartości odżywczych i temperatury. Wykonawca jest odpowiedzialny za prawidłową temperaturę posiłków tj: zupy co najmniej75oC, drugie danie co najmniej 63oC, a surówki nie wyższej niż 4oC. 25. Osoba dostarczająca posiłki musi posiadać aktualne badania lekarskie i ubranie robocze(fartuch). 26. Wykonawca zobowiązany jest do rozładunku i wniesienia posiłków do budynku w wskazane przez Zamawiającego miejsca. 27. Przed przyjęciem posiłków Zamawiający w szkołach, w których nie ma punktów wydawania posiłków sprawdzi czy zgadza się ilość potraw. W razie stwierdzenia braków lub niezgodności w dostawie Wykonawca ma obowiązek dostarczyć posiłki zgodnie z zamówieniem w ciągu godziny. 28. Posiłki będą wydawane przez pracowników Wykonawcy. 29. Zamawiający nie dopuszcza wykonania posiłków z półproduktów. 30. Odpowiedzialność za ciągłość żywienia ponosi wykonawca. 31. Wykonawca jest zobowiązany posiadać ważną decyzję (zezwolenie, opinię, protokół) lub inny dokument właściwego inspektora sanitarnego o dopuszczeniu do przygotowania posiłków i wydawania posiłków w zbiorowym żywieniu, w tym zezwolenie do prowadzenia cateringu. 32. Wykonawca odpowiedzialny będzie za właściwe przechowywanie środków spożywczych, utrzymanie temperatury i innych warunków przechowywania, stan opakowań itd., higienę produkcji, sposób transportu posiłków. 33. Posiłki oraz miejsce ich przygotowania muszą spełniać wymogi ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2010 Nr 136, poz. 914) wraz z aktami wykonawczymi. 34. Koszty leczenia ucznia, jakie powstaną na skutek zatrucia pokarmowego z winy wykonawcy, a także związane z zatruciem roszczenia odszkodowawcze ucznia, będą obciążały całkowicie wykonawcę. 35. Zamawiający będzie miał prawo do przeprowadzenia kontroli żywienia uczniów pod względem gramatury, jakości, sposobu i warunków przyrządzania posiłków itp. Reklamacja, co do jakości posiłków będzie składana pisemnie. 36. Wykonawca będzie zobowiązany do przedstawienia podczas kontroli dokumentów potwierdzających dopuszczenie przez Inspektora Weterynarii wyrobów i artykułów mięsnych. 37. Wykonawca musi posiadać odpowiednio wykwalifikowany personel oraz doświadczenie w żywieniu zbiorowy. 38. Wszelkie reklamacje, co do wadliwego wykonywania usługi, nieterminowej realizacji zamówienia oraz innych zawinień leżących po stronie wykonawcy wskazujących na nienależyte wykonanie umowy składane będą pisemnie, faksem lub pocztą elektroniczną. 39. Wykonawca jest zobowiązany do pobierania i przechowywania próbek potraw w zakładzie, w którym potrawy te zostały wyprodukowane. Pobierane próbki są udostępniane organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej na żądanie tych organów. 40. Wykonawca jest zobowiązany do nieodpłatnego odbierania odpadów pokonsumpcyjnych raz dziennie. 41. Ze względu na specyficzne położenie Szkół, do których maja być dostarczane posiłki oraz zdarzające się w okresie zimowym trudności z przejazdem, dopuszcza się na ten czas niewielkie opóźnienia w dostawie - do 30 minut. O ewentualnym opóźnieniu, Zamawiający musi bezwzględnie zostać odpowiednio wcześniej poinformowany. 42. W wyjątkowych sytuacjach (nieprzewidziane poważne awarie, katastrofy, itp.), w przypadku braku możliwości przygotowania posiłku przez Wykonawcę, jest on zobowiązany zapewnić posiłki o wyznaczonym czasie i nie gorszej jakości na swój koszt, z innych źródeł.

II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.32.00.00 - Usługi podawania posiłków 55.52.31.00 - Usługi w zakresie posiłków szkolnych 55.52.40.00 - Usługi dostarczania posiłków do szkół .

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Przetarg nieograniczony

III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

  • Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 31.08.2012.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • P.P.H.U. TRAFUNEK Bis I Stanisława Szudy - Mroczka, Dębowiec 455, 38-220 Dębowiec, kraj/woj. podkarpackie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 132880,00 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 156556,80

  • Oferta z najniższą ceną: 156556,80 / Oferta z najwyższą ceną: 156556,80

  • Waluta: PLN.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.