eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Ostrów Wielkopolski › Przygotowanie i wydawanie obiadów dla osób dorosłych, podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Ostrowie Wielkopolskim

Poręczenia kontraktowe dla firm startujących w przetargach publicznych


Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2015-11-30

Ostrów Wielkopolski: Przygotowanie i wydawanie obiadów dla osób dorosłych, podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Ostrowie Wielkopolskim
Numer ogłoszenia: 324738 - 2015; data zamieszczenia: 30.11.2015
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy:

V zamówienia publicznego
zawarcia umowy ramowej
ustanowienia dynamicznego systemu zakupów (DSZ)

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej , ul. Limanowskiego 17, 63-400 Ostrów Wielkopolski, woj. wielkopolskie, tel. 062 5921122 w. 244, faks 062 5921216.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Przygotowanie i wydawanie obiadów dla osób dorosłych, podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Ostrowie Wielkopolskim.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.

II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie, wydawanie i umożliwienie spożycia podopiecznym Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej, obiadów dwudaniowych składających się z zupy z pieczywem oraz drugiego dania.Posiłek powinien być przygotowywany w dniu jego wydania według zasad racjonalnego żywienia. Kaloryczność posiłków powinna być zgodna z normami ustalonymi przez Instytut Żywienia i Żywności dla osób dorosłych.W tygodniu cztery razy drugie danie mięsne oraz jeden raz drugie danie z rybą. W pozostałe dni dopuszcza się przygotowanie posiłku bez mięsa i ryby: np. jaja, pierogi itp.Przygotowywanie posiłków odbywać się musi w oparciu o system HACCP, zgodnie z ustawą z 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2006r. Nr 171, poz. 1225).W miejscu wydawania obiadów Wykonawca zapewnia ich komfortową konsumpcję.2. Przewidywana ilość świadczeń w okresie obowiązywania umowy: minimum 35.838 obiadów, maksymalnie do 41.540 (obiadów).3. Terminy wydawania obiadów:- od poniedziałku do niedzieli i w święta (przez wszystkie dni tygodnia) w godzinach od 13.00 do 16.00. 4. Miejsce wydawania i konsumpcji obiadów - lokal na terenie miasta Ostrowa Wielkopolskiego w obrębie terenu zamkniętego ulicami (włącznie): Dworcowa, Towarowa, Rondo Sybiraków, Głogowska, Wrocławska, Chopina, Kompałły, Piłsudskiego, Limanowskiego, Al. Słowackiego, co określa mapka sytuacyjna stanowiąca załącznik do SIWZ nr 9. 5. Minimalny standard lokalu:- lokal dopuszczony przez Sanepid do wydawania i spożywania posiłków,- lokal znajdujący się na parterze, - powierzchnia sali konsumpcyjnej - równej lub powyżej 30 m2,- lokal wyposażony w WC z umywalką z podstawowymi środkami sanitarnymi, dostępną bezpłatnie dla konsumentów, - stoliki z miejscami siedzącymi,- w lokalu miejsce na wieszaki na okrycia wierzchnie, - w lokalu waga umożliwiająca zważenie porcji obiadowej.6. Posiłki będą wydawane na podstawie imiennej karty obiadowej wraz z dowodem osobistym.W przypadku odbioru posiłku przez osobę upoważnioną, osoba ta winna mieć kartę obiadową oraz pisemne upoważnienie do odbioru posiłku potwierdzone przez pracownika socjalnego oraz dowód osobisty.7. Wykonawca w okresie obowiązywania umowy, najdalej do piątku każdego tygodnia do godz. 12.00 przedstawia Zamawiającemu jadłospis na tydzień następny. Jeżeli w piątek przypada dzień wolny od pracy, termin przypada odpowiednio wcześniej. Jadłospis będzie również udostępniony podopiecznym MOPS poprzez wywieszenie go w lokalu, w którym wydawane będą i konsumowane obiady. 8. Wykonawca nie może wydawać osobie w zamian za kupon obiadowy suchego prowiantu, półproduktów ani równowartości obiadu w gotówce.9. Wykonawca nie może wydawać po kilka obiadów jednocześnie jednemu podopiecznemu.10. Rozliczenie między Zamawiającym i Wykonawcą z wydanych posiłków odbywać się będzie raz na tydzień, w każdy poniedziałek po zakończonym tygodniu, na podstawie liczby wydanych posiłków, co wykonawca udokumentuje przedstawiając zrealizowane kupony z kart obiadowych wraz z imiennym wykazem osób, którym wydano obiady i ilością wydanych obiadów.11. Faktura winna być dostarczona do MOPS do dnia 7 - go każdego miesiąca po upływie miesiąca w którym realizowana była usługa. Wyjątek stanowić będzie miesiąc grudzień tj. faktura winna być dostarczona do 29 grudnia i powinna zawierać faktycznie wydane posiłki do 28 grudnia oraz posiłki do wydania zgodnie z decyzjami MOPS w dniach 29 do 31 grudnia. Korekta faktury i rozliczenie finansowe za okres od 29 do 31 grudnia ( w przypadku nieskonsumowanych posiłków) winna nastąpić najpóźniej do dnia 05 stycznia roku następującego po roku rozliczeniowym. Do dnia 05 stycznia należy dostarczyć imienne wykazy konsumowanych posiłków wydawanych w dniach od 29 do 31 grudnia wraz ze zrealizowanymi kartami obiadowymi.Wynagrodzenie za wykonywanie przedmiotu zamówienia będzie wypłacone Wykonawcy w terminie 7 dni od daty przyjęcia przez Zamawiającego poprawnie wystawionej faktury za każdy miesiąc świadczonej usługi, za miesiąc grudzień Zamawiający zapłaci Wykonawcy do dnia 31 grudnia.12. zamawiający zastrzega sobie prawo do kontroli, jakości oraz wagi wydawanych posiłków. Temperatura posiłków w momencie wydawania powinna wynosić dla dań serwowanych na gorąco - zupa, napoje gorące, II danie 60oC (+/- 2 oC), dla dań serwowanych na zimno - potraw wymagających warunków chłodniczych 8 oC (+/- 2 oC) . Wykonawca przedstawi na każde żądanie Zamawiającego udokumentowany pisemnie monitoring temperatur posiłków.13. Posiłki spożywane na miejscu mogą być wydawane w naczyniach jednorazowych lub wielokrotnego użytku. Zamawiający zastrzega, iż posiłki nie konsumowane na miejscu muszą być wydawane w naczyniach jednorazowych, które zabezpiecza wykonawca.W takim wypadku wymagania Zamawiającego odnośnie naczyń jednorazowych, są następujące: - naczynia muszą gwarantować szczelne zamknięcie i utrzymanie właściwej temperatury posiłków stałych i płynnych oraz napojów ciepłych i zimnych, - naczynia winny posiadać tyle przegródek, aby nie dochodziło do łączenia produktów suchych, np.: pieczywa z innymi potrawami,- dla ciepłych posiłków typu drugie danie naczynia powinny posiadać podwójne zaczepy zwiększające szczelność i ochronę, - Zamawiający wymaga, aby naczynia jednorazowe i sztućce były estetyczne, - pojemniki powinny spełniać wymagania określone w obowiązujących przepisach i posiadać stosowne atesty i deklaracje zgodności.Jednorazowe naczynia, z których będzie korzystał Wykonawca (menuboxy, multiboxy, kubki) muszą być zgodne z niżej określonymi, obowiązującymi przepisami i spełniać określone w nich wymagania..

II.1.5)

  przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających

  • Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówień uzupełniających

II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.32.00.00 - Usługi podawania posiłków .

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.

II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 31.12.2016.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.2) ZALICZKI

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie stawia szczególnych wymagań w zakresie spełnienia tego warunku. Wykonawca potwierdza spełnienie warunku poprzez złożenie oświadczenia.

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający uzna warunek za spełniony jeżeli wykonawca ubiegający się o udzielenie zamówienia w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub wykonuje usługi żywienia lub usługi gastronomiczne o wartości 70 000 zł brutto - w zakresie jednej umowy bądź zlecenia, lub kilku umów bądź zleceń, lub usługi te wykonywane są w lokalu lub polegają na cateringu - w okresie następujących po sobie 12 miesięcy.

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie stawia szczególnych wymagań w zakresie spełnienia tego warunku. Wykonawca potwierdza spełnienie warunku poprzez złożenie oświadczenia.

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie stawia szczególnych wymagań w zakresie spełnienia tego warunku. Wykonawca potwierdza spełnienie warunku poprzez złożenie oświadczenia.

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający uzna warunek za spełniony jeżeli wykonawca ubiegający się o udzielenie zamówienia jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia na kwotę nie niższą niż 100 000,00 zł.

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:

  • wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych dostaw lub usług, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie;
  • opłaconą polisę, a w przypadku jej braku, inny dokument potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia.

Wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełnienia warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 22 ust. 1 pkt 4 ustawy, na zasoby innych podmiotów przedkłada następujące dokumenty dotyczące podmiotów, zasobami których będzie dysponował wykonawca:

  • opłaconą polisę, a w przypadku jej braku, inny dokument potwierdzający, że inny podmiot jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia;

III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

  • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
  • aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, lub zaświadczenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • aktualne zaświadczenie właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenia zdrowotne i społeczne, lub potwierdzenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postępowaniu na zasoby innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji części zamówienia, przedkłada także dokumenty dotyczące tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy, określonym w pkt III.4.2.

III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

  • nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne albo że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawiony nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.4) Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej

  • lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;

III.6) INNE DOKUMENTY

Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)

1)wypełniony i podpisany formularz ofertowy - załącznik Nr 1, 2)oświadczenie wykonawcy wskazujące, która część zamówienia zostanie powierzona podwykonawcom 3)oświadczenie dotyczące osób uczestniczących w wykonaniu zamówienia, 4)oświadczenie Wykonawcy, że m.in. zapoznał się z treścią niniejszej specyfikacji, załączonym wzorem umowy, posiada wdrożony system HACCP i akceptuje określone w nich warunki,5)oświadczenie dotyczące dysponowania lokalem,6)pełnomocnictwo - jeżeli osoba/osoby podpisujące ofertę działają na jego podstawie,7)dokument ustanawiający pełnomocnika w przypadku składania oferty wspólnej (art. 23 ustawy)

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

  • 1 - Cena - 95
  • 2 - Kryterium jakość posiłku - 5

IV.2.2)

  przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna, adres strony, na której będzie prowadzona:

IV.3) ZMIANA UMOWY

przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy:

Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian

1.Zamawiający przewiduje możliwość zmiany postanowień przyszłej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonany będzie wybór Wykonawcy, w sytuacji konieczności wprowadzenia takiej zmiany wynikającej z okoliczności, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy dopuszcza się możliwość dokonania następujących zmian w umowie: a) zmiany ilości przedmiotu zamówienia,b)zmianę sposobu i terminów dostarczania poszczególnych posiłków.2.Warunkiem dokonania zmian wskazanych powyżej, w szczególności może być:a)wymagać tego będzie prawidłowa realizacja przez Zamawiającego lub Wykonawcę zadań polegających na zabezpieczeniu wyżywienia podopiecznych,b) będzie to konieczne ze względu na zmianę przepisów prawa.W sytuacji zajścia okoliczności, o których mowa wyżej, Zamawiający bądź Wykonawca, w terminie do 14 dni od ich wystąpienia powiadomi drugą stronę o tym fakcie. Następnie strony umowy, w terminie do 7 dni od daty w/wym. powiadomienia, przystąpią do negocjacji na temat zmiany postanowień umowy w przedmiotowym zakresie.

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.ostrow-wielkopolski.um.gov.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Ostrowie Wielkopolskim ul. Limanowskiego 17, 63-400 Ostrów Wielkopolski.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 08.12.2015 godzina 08:00, miejsce: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Ostrowie Wielkopolskim ul. Limanowskiego 17, 63-400 Ostrów Wielkopolski, bezwzględnie sekretariat pok. 7 w godz. 07:00-15:00..

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.