Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu
Ogłoszenie z dnia 2010-09-27
Morąg: Przygotowanie i dostawa gorących posiłków do Szkoły Podstawowej w Bramce
Numer ogłoszenia: 307646 - 2010; data zamieszczenia: 27.09.2010
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Urząd Miejski w Morągu , ul. 11 Listopada 9, 14-300 Morąg, woj. warmińsko-mazurskie, tel. 089 7572231, faks 089 7572120.
- Adres strony internetowej zamawiającego: www.morag.pl
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Przygotowanie i dostawa gorących posiłków do Szkoły Podstawowej w Bramce.
II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.
II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Zakres zamówienia obejmuje przygotowanie i dostawę gorącego posiłku uczniom Szkoły Podstawowej w Bramce w okresie od 11 października 2010 r. do 28 czerwca 2012 r. w dniach nauki (pn. - pt.), w ilości 140 posiłków tygodniowo, 28 posiłków dziennie. Zakres zamówienia i wymagania: - Wykonanie i dostarczenie w termicznych naczyniach jednorazowych w tym sztućce jednorazowe niezbędne do spożycia posiłku tj.: drugiego dania wraz z surówką wieloskładnikową o łącznej gramaturze od 320 do 350 gram w zależności od rodzaju posiłku + (obiad powinien zawierać 2 dodatki warzywne: surówkę oraz warzywa gotowane) oraz soku przecierowego o pojemności od 300 do 350 ml w opakowaniu jednorazowym, nie zawierającego konserwantów, cukru, słodzików i sztucznych barwników. Sok wzbogacony witaminą C, jedno bądź wieloskładnikowe z wyjątkiem smaku z owoców tropikalnych. Zamawiający dopuszcza częściowe zastępowanie soku napojami fermentowanymi, takimi jak jogurt, kefir, zsiadłe mleko, maślanka o ile charakter posiłku na to pozwala. Przez użyte powyżej pojęcie drugiego dania należy rozumieć drugie danie - ziemniaki lub zamienniki (makaron, ryż, kasza) min. 120g, mięso min. 60g surówka min. 150g. Jako drugie danie mogą stanowić także pierogi, naleśniki z serem, kopytka, makaron z sosem, krokiety - w ilości min. 120g. Zabrania się stosowania gotowych potraw konserwowych typu: pulpety, gołąbki, fasolka po bretońsku itp. - Wykonawca będzie podawał tygodniowy jadłospis do wiadomości dyrektora szkoły. - Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności posiłków w ciągu jednego tygodnia, (nie dotyczy gotowanych ziemniaków). - W tygodniu musi być dostarczane co najmniej 3 razy drugie danie jako danie mięsne. - Posiłki mają być sporządzone zgodnie z wymaganiami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. - Posiłki muszą być sporządzone ze świeżych produktów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności. - Posiłki muszą być sporządzone w dniu dostawy i dostarczone do szkoły własnym transportem. - Wykonawca jest zobowiązany dostarczać posiłki w urządzeniach zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności, spełniając przy tym wszelkie wymogi sanitarno-higieniczne. - Gorące posiłki mają być podawane dzieciom w naczyniach jednorazowych + sztućce (posiadających wymagane atesty), soki muszą posiadać temperaturę pokojową. - Miejsce do spożywania posiłków zapewnia Zamawiający. - Posiłki muszą mieć odpowiednią temperaturę w chwili dostawy, wymaganą dla posiłków obiadowych. - W przypadku, gdy świeżość zakupionego towaru budzi jakiekolwiek uzasadnione wątpliwości Zamawiający ma prawo do zwrotu danej dostawy i żądać świeżej dostawy w czasie podanym przez dyrektora szkoły lub osoby nadzorującej odbiór posiłków ze strony Zamawiającego. - Posiłek, sposób jego przygotowania oraz transport powinien odbywać się z zachowaniem odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych oraz spełniać warunki określone w przepisach ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia Dz. U. Nr 171, poz. 1225 z późn. zm. łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy. - Godziny dostarczania posiłków w godzinach umówionych z dyrektorem szkoły. - Posiłki do szkoły należy dostarczyć w ramach kosztów własnych (wraz z załadunkiem i rozładunkiem). - Zamawiający zastrzega, że podana ilość osób korzystających z posiłków jest ilością szacunkową i może ulec zmianie w trakcie obowiązywania umowy, w zależności od ilości uczniów uprawnionych do otrzymywania posiłków oraz w zależności od liczby dzieci obecnej każdego dnia na zajęciach w szkole. Wykonawca każdorazowo będzie o tym informowany przez dyrektora szkoły. - Zamawiający zastrzega sobie prawo dokonywania zmian ilościowych w poszczególnych zadaniach, pozycjach zamawianego asortymentu oraz że rozliczenie z wykonawcą dokonywane będzie na podstawie cen jednostkowych wskazanych w ofercie i ilości faktycznie dostarczonych towarów. - W razie konieczności Zamawiający zastrzega sobie prawo do ponownych zamówień towarów, które musza być zrealizowane tego samego dnia, w określonym przez Zamawiającego terminie i czasie, na koszt Wykonawcy. - W szczególnych przypadkach Zamawiający może żądać na koszt Wykonawcy, dostarczenia towaru w sobotę i/lub niedzielę. Zamawiający zastrzega sobie możliwość nieodebrania towaru w przypadku, gdy jest on niezgodny z SIWZ oraz z umową, towar taki zostanie zwrócony Wykonawcy i odebrany jego transportem i na jego koszt. UWAGA: Prawidłowo zestawiony obiad musi zawierać: a) produkty dostarczającej białka o wysokiej wartości biologicznej (np. mięso, ryby, jaja, mleko, sery każdy przynajmniej raz w tygodniu); b) ziemniaki lub produkty pochodzenia zbożowego (np. kasza, makarony), ewentualnie nasiona roślin strączkowych (np. groch, fasola, każdy przynajmniej raz w tygodniu); c) warzywa w postaci gotowanej lub surowej powinny wchodzić w skład każdego posiłku; d) zastrzeżenie: jeden posiłek w tygodniu musi być bezmięsny; e) określona kaloryczność obiadów; ok. 1000- 1200 kcal; f) posiłki urozmaicone, atrakcyjne pod względem organoleptycznym; g) przy przygotowywaniu posiłków należy ograniczyć udział tłustego mięsa zwierząt rzeźnych, a zastępując go drobiem i rybami; h) produkty, których nie należy dostarczać w ramach posiłków dzieciom i młodzieży to: frytki, hamburgery, cheeseburgery, pizza, ciastka, torty i słodycze, ze względu na dużą zawartość w nich tłuszczu i/lub cukru; i) należy pamiętać o ograniczaniu spożycia soli kuchennej, słonych przekąsek i potraw. Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży. Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP. Przygotowywanie posiłków i potraw o odpowiedniej wartości odżywczej i sensorycznej, a także właściwych z punktu widzenia bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej, wymaga od realizatorów żywienia zbiorowego wielkiej staranności, specjalistycznej wiedzy oraz doświadczenia. Zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego posiłków jest wymogiem prawa określonym m.in. w: - Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. - Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającym ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującym Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i ustanawiającym procedury w sprawie bezpieczeństwa żywności. - Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. W świetle ww. rozporządzenia w sprawie higieny środków spożywczych, wszyscy operatorzy żywności, bez względu na wielkość i profil prowadzonej działalności, od dnia 1 stycznia 2006 r. mają obowiązek posiadać wdrożony i funkcjonujący system HACCP. Należy pamiętać, że określenie operator żywności odnosi się do wszystkich podmiotów działających w obszarze produkcji, przetwórstwa i obrotu żywnością, w tym również do osób odpowiedzialnych za prowadzenie żywienia zbiorowego w szkołach. ZAMAWIAJĄCY ZALECA aby Wykonawca zapoznał się z monografiami Obiady Szkolne z uwzględnieniem zasad Dobrej Praktyki Higienicznej oraz systemu HACCP dla posiłków szkolnych i z Zasadami Prawidłowego Żywienia Dzieci i Młodzieży oraz Wskazówkami Dotyczącymi Zdrowego Stylu Życia wydanymi przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Opracowanie monografii zostało sfinansowane ze środków publicznych będących w dyspozycji Ministra Zdrowia w ramach Narodowego Programu Zapobiegania Nadwadze i Otyłości oraz Przewlekłym Chorobom Niezakaźnym poprzez Poprawę Żywienia i Aktywności Fizycznej na lata 2007-2011 (POL-HEALTH). W zakresie rodzajów posiłków Wykonawca może zapoznać się z pozycją Propozycje posiłków dla dzieci w przedszkolach i szkołach wydaną przez Miasto Stołeczne Warszawa. Monografie dostępne są pod adresem: http://www.um.warszawa.pl/wiemcojem/?id=publikacje.
II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak.
- Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówień uzupełniających
- Zamawiający przewiduje udzielenie zamówień uzupełniających stanowiących nie więcej niż 50 % wartości zamówienia podstawowego i polegających na powtórzeniu zamówień tego samego rodzaju, zgodnie z art. 67 ust. 1 pkt 6 ustawy Prawo zamówień publicznych.
II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.52.31.00 - Usługi w zakresie posiłków szkolnych 55.52.40.00 - Usługi dostarczania posiłków do szkół .
II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.
II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.
II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 28.06.2012.
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.1) WADIUM
Informacja na temat wadium: W postępowaniu nie jest przewidziane składanie wadium
III.2) ZALICZKI
- Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie
III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW
III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie i za spełnienie tego warunku uzna złożenie oświadczenia o spełnieniu warunków określonych w art. 22 ust. 1 ustawy na zał. nr 1 do SIWZ.
III.3.2) Wiedza i doświadczenie
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy wykonali w ciągu ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, zrealizowali co najmniej jedną usługę odpowiadającą swoim rodzajem i zakresem usługom stanowiącym przedmiot zamówienia z podaniem jej wartości, przedmiotu oraz daty i miejsca wykonania - wg wzoru Załącznika Nr 2 Doświadczenie wykonawcy powinno zostać potwierdzone dokumentami, z których wynika odpowiednio, że usługa/i zostały wykonane należycie. Usługi można łączyć, sumować.
III.3.3) Potencjał techniczny
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Oświadczenie Wykonawcy, że posiada odpowiedni potencjał techniczny umożliwiający wykonanie usługi. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy dysponują co najmniej jednym środkiem transportu do przewozu posiłków.
III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie i za spełnienie tego warunku uzna złożenie oświadczenia o spełnieniu warunków określonych w art. 22 ust. 1 ustawy na zał. nr 1 do SIWZ.
III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Opłacona polisa, a w przypadku jej braku inny dokument potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia. Zamawiający uzna, że wykonawca znajduje się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówie?nia, jeżeli suma ubezpieczenia wynikająca z polisy lub innego dokumentu ubezpieczenia nie będzie niższa niż 100 000,00zł. W przypadku składania oferty wspólnej ww. dokumenty składa każdy z wykonawców składających ofertę wspólną. Warunek wysokości sumy ubezpieczenia zostanie uznany przez zamawiającego za spełniony, jeżeli wykonawcy składający ofertę wspólną będą spełniać go łącznie.
III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY
-
III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:
- wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, dostaw lub usług w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie
- wykaz narządzi, wyposażenia zakładu i urządzeń technicznych dostępnych wykonawcy usług lub robót budowlanych w celu realizacji zamówienia wraz z informacją o podstawie dysponowania tymi zasobami
- opłaconą polisę, a w przypadku jej braku inny dokument potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia
III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:
- oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia
- aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy
- aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków lub zaświadczenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
- aktualne zaświadczenie właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne, lub potwierdzenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
- wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postępowaniu na potencjał innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji części zamówienia, przedkłada także dokumenty dotyczące tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy, określonym w pkt III.4.2.
-
III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych
Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:
III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:
- nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
- nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne albo że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawiony nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
- nie orzeczono wobec niego zakazu ubiegania się o zamówienie - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
III.6) INNE DOKUMENTY
Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)
1. Podpisany wzór umowy 2. Oświadczenie o zgodności z warunkami przetargu 3. Zaświadczenie, iż wykonawca znajduje się pod stałym nadzorem Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. 4. Zaświadczenie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w zakresie stanu higieniczno-sanitarnego zakładu, w którym odbywa się produkcja posiłków oraz jeżeli wykonawca dostarcza gotowe posiłki - zaświadczenie w zakresie warunków przewożenia gotowych posiłków.
III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: nie
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna: nie.
IV.3) ZMIANA UMOWY
Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: tak
Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian
Zamawiający przewiduje możliwość dokonania istotnych zmian w zawartej umowie o zamówienie publiczne w przypadku: 1. Zmiana przepisów prawnych pozostających w związku z przedmiotem zamówienia oraz zmian prawnych i organizacyjnych Wykonawcy: 1) dopuszczalna jest zmiana nazwy, określenia, oznaczenia przedmiotu świadczenia Wykonawcy przy zachowaniu tożsamości świadczenia i jego jakości; 2) dopuszczalna jest zmiana umowy polegająca na zmianie danych Wykonawcy bez zmian samego Wykonawcy (np. zmiana siedziby, adresu, nazwy); 3) zmian ilościowych posiłków z uwagi na zmianę liczby uczniów korzystających ze stołówki; 4) w razie konieczności Zamawiający zastrzega sobie prawo do ponownych zamówień towarów, które musza być zrealizowane tego samego dnia, w określonym przez Zamawiającego terminie i czasie, na koszt Wykonawcy; 5) w szczególnych przypadkach Zamawiający może żądać na koszt Wykonawcy, dostarczenia towaru w sobotę i/lub niedzielę; 6) inne niekorzystne dla Zamawiającego zmiany umowy dopuszczalne są tylko jeżeli z powodu nadzwyczajnej zmiany stosunków spełnienie świadczenia przez Wykonawcę byłoby połączone z nadmiernymi trudnościami albo groziłoby mu rażącą stratą, czego nie przewidywał przy zawarciu umowy. 2. Zmiana terminu dostawy: 1) zmiany spowodowane siłą wyższą, w tym klęskami żywiołowymi, warunkami atmosferycznymi uniemożliwiającymi zrealizowanie dostawy w terminie; 2) zmiany będące następstwem okoliczności leżących wyłącznie po stronie Zamawiającego, w szczególności wstrzymanie dostawy; 3) zmiany będące wynikiem czasowego wstrzymania produkcji towarów lub braków towarów na polskim rynku będących przedmiotem umowy, w tym będące następstwem działania organów administracji publicznej; 4) w przypadku wystąpienia którejkolwiek z okoliczności wymienionych w ust. 2 pkt. 1 - 3 termin dostawy może ulec odpowiedniemu przedłużeniu o czas niezbędny do należytego jej wykonania, nie dłużej jednak niż o okres tych okoliczności. 3. Zmiany wynagrodzenia Wykonawcy: 1) zmiany spowodowane wzrostem albo zmniejszeniem stawki VAT. Jeśli zmiana stawki VAT będzie powodować zwiększenie kosztów towarów po stronie Wykonawcy, Zamawiający dopuszcza możliwość zwiększenia wynagrodzenia Wykonawcy, o kwotę równą różnicy w kwocie podatku VAT. Jeśli zmiana stawki VAT będzie powodować zmniejszenie kosztów towarów po stronie Wykonawcy, Zamawiający dopuszcza możliwość zmniejszenia wynagrodzenia o kwotę stanowiącą różnicę kwoty podatku VAT zapłaconego przez Wykonawcę; 2) dopuszczalna jest zmiana umowy polegająca na zmianie płatnika. Zmiana postanowień zawartej umowy wymaga pod rygorem nieważności, zachowania formy pisemnej w postaci aneksu. Zmiana umowy na wniosek Wykonawcy wymaga wykazania okoliczności uprawniających do dokonania tej zmiany.
IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://www.bip.morag.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Szkoła Podstawowa w Bramce
Bramka 75
14-300 Morąg.
IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 05.10.2010 godzina 10:00, miejsce: Szkoła Podstawowa w Bramce Bramka 75 14-300 Morąg p. Sekretariatu.
IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).
IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej: Dofinansowanie z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki: Nr wniosku: WND-POKL.09.01.02-28-114/10 Tytuł: Świadomie w przyszłość Priorytet: IX Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach. Działanie: 9.1: Wyrównywanie szans edukacyjnych i zapewnienie wysokiej jakości usług edukacyjnych świadczonych w systemie oświaty. Poddziałanie 9.1.2: Wyrównywanie szans edukacyjnych uczniów z grup o utrudnionym dostępie do edukacji oraz zmniejszanie różnic w jakości usług edukacyjnych..
IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: tak
INNE PRZETARGI Z MORĄGA
- Rozbudowa Przedszkola Nr 2 w Morągu o cztery nowe oddziały z wyposażeniem
- Przebudowa drogi gminnej wewnętrznej w miejscowości Nowy Dwór (lokalizacja w granicach działek: 9/30, 9/94, 9/58)
- Docieplenie ścian zewnętrznych na budynku Szkoły Podstawowej w Jurkach
więcej: przetargi w Morągu »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Usługi restauracyjne na rzecz uczniów Szkoły Podstawowej nr 7 im. rtm. Witolda Pileckiego we Wrocławiu w roku szkolnym 2024/2025.
- Świadczenie usług cateringowych na rzecz Przedszkola Publicznego nr 1 i nr 2 w Kamieniu Pomorskim
- Przygotowywanie i dostarczanie obiadów dla uczniów Szkoły Podstawowej w Rydzynie w roku szkolnym 2024-2025
- sukcesywne świadczenie usług cateringowych dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 57 im. Jana Kochanowskiego w Lublinie
- Usługa przygotowania i dostarczania obiadów dla uczniów do Zespołu Szkół Specjalnych w roku szkolnym 2024/2025.
- WYBÓR WYKONAWCY USŁUGI ŻYWIENIA NA RZECZ ZESPOŁU SZKOLNO - PRZEDSZKOLNEGO NR 19 WE WROCŁAWIU
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.