Ogłoszenie z dnia 2011-08-26
Zakopane: Usługa cateringowa dla uczestników projektu systemowego Aktywni i zintegrowani - bardziej samodzielni realizowanego w ramach Poddziałania 7.1.1 Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki - Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji przez ośrodki Ponocy Społecznej - współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Numer ogłoszenia: 261026 - 2011; data zamieszczenia: 26.08.2011
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: nie.
Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Zakopanem, ul. Jagiellońska 7, 34-500 Zakopane, woj. małopolskie, tel. (018) 20 147 33, faks (018) 20 147 33.
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Usługa cateringowa dla uczestników projektu systemowego Aktywni i zintegrowani - bardziej samodzielni realizowanego w ramach Poddziałania 7.1.1 Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki - Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji przez ośrodki Ponocy Społecznej - współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego..
II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.
II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: Dowóz posiłków gotowych dla uczestników projektu na czas działań zajęć grupowych. Zamówienie dotyczy dwóch grup uczestników projektu w podziale na 15 i 12 osób. Liczba dostarczanych posiłków w dniu trwania zajęć będzie uszczegóławiana telefonicznie jeden dzień wcześniej. Dowóz posiłków na miejsce działania grupowego (zgodnie z grafikiem i harmonogramem realizacji projektu) - do Klubu Integracji Społecznej, ul. Kasprusie 35a, Zakopane - w pojemnikach styropianowych. Szacuje się nie więcej niż 210 posiłków dla maksymalnie 27 osób. Jednorazowy posiłek dla jednej osoby winien zawierać: a) 2 szt. bułki różnorodne - 300 gram na osobę. b) 1szt. ciastko - 150 gram na osobę. c) 2szt. owoce różnorodne - 200 gram na osobę. d) świeżo parzoną kawę - 0,5 litra na osobę. e) świeżo parzoną herbatę - 0,5 litra na osobę. f) mleko do kawy, cukier, cytrynę. g) woda mineralna butelkowana 1 szt. gazowana i 1 szt. niegazowana - 2 x 0,5 litra na osobę. h) soki owocowe z cukrem 100% - 0,33 litra na osobę. W miesiącu wrześniu przewiduje się zakup maksymalnie 135 posiłków gotowych w dniach: poniedziałek, wtorek, czwartek i piątek. W miesiącu październiku przewiduje się zakup maksymalnie 60 posiłków gotowych w czwartki. W miesiącu listopadzie przewiduje się zakup maksymalnie 15 posiłków gotowych w czwartki. II. Usługa cateringowa dla uczestników projektu na wycieczki. Prowiant będzie zamawiany telefonicznie jeden dzień wcześniej. Prowiant dla jednego uczestnika winien zawierać: a) 2 szt. bułki różnorodne - 300 gram na osobę. b) 1 szt. ciastka- 150 gram na osobę. c) 2 szt. owoce różnorodne - 200 gram na osobę. d) sok owocowy z cukrem 100% - 1litr na osobę. e) woda mineralna butelkowana gazowana - 1,5 litra na osobę. Szacuje się nie więcej niż 240 posiłków. W miesiącu wrześniu przewiduje się zakup maksymalnie 60 posiłków gotowych. W miesiącu październiku przewiduje się zakup maksymalnie 60 posiłków gotowych. W miesiącu listopadzie przewiduje się zakup maksymalnie 60 posiłków gotowych W miesiącu grudniu przewiduje się zakup maksymalnie 60 posiłków gotowych..
II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.52.00.00 - Usługi dostarczania posiłków .
SEKCJA III: PROCEDURA
III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Zamówienie z wolnej ręki
III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
- Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: tak, projekt/program: Współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego projektu systemowego Aktywni i zintegrowani bardziej samodzielni realizowanego w ramach Poddziałania 7.1.1 Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji przez Ośrodki Pomocy Społecznej..
SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 26.08.2011.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: .
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
- FHU Catering 24 Sylwia Tylek, ul. Brzegi 4, 34-500 Zakopane, kraj/woj. małopolskie.
IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 6750,00 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
Cena wybranej oferty: 6750,00
Oferta z najniższą ceną: 6750,00 / Oferta z najwyższą ceną: 6750,00
Waluta: PLN.
ZAŁĄCZNIK I
Uzasadnienie udzielenia zamówienia w trybie negocjacji bez ogłoszenia, zamówienia z wolnej ręki albo zapytania o cenę
1. Podstawa prawna
Postępowanie prowadzone jest w trybie zamówienie z wolnej ręki na podstawie art. 67 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. - Prawo zamówień publicznych.
2. Uzasadnienia wyboru trybu
Należy podać uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu oraz wyjaśnić, dlaczego udzielenie zamówienia jest zgodne z przepisami.
Tryb ten został wybrany dlatego, że w dwóch przetargach nieograniczonych, jakie były przeprowadzone na tą właśnie usługę nie wyłoniono wykonawcy ponieważ: w przetargu nieograniczonym nr MOPS.ZP.3402-3/11 z dnia 29-07-2011r wpłynęła tylko jedna oferta, która została odrzucona na podstawie art.93 ust. 1 pkt. 4 Ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo zamówień publicznych (tekst jednolity DZ.U. z 2010r. Nr 113 poz.759 z późn. zm.). Natomiast w przetargu nieograniczonym nr MOPS.ZP.3402-4/11 z dnia 11-08-2011r. nie wpłynęła żadna oferta, dlatego postępowanie unieważniono na podstawie art. 93 ust.1 pkt. 1 Ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo zamówień publicznych (tekst jednolity DZ.U. z 2010r. Nr 113 poz.759 z późn. zm.).
INNE PRZETARGI Z ZAKOPANEGO
- dostawa ekwipunku skitourowego dla ratowników GOPR
- Zakup i sukcesywna dostawa: żywności (pieczywo, nabiał, mięso i wędliny, drób, art. spożywcze, mrożonki i owoce)
- Zakup sortów mundurowych - część I
- Produkcja wraz z dostawą 3000 szt. foliowych peleryn przeciwdeszczowych dla dorosłych, z nadrukiem o treściach edukacyjno-informacyjnych
- NADBUDOWA DOLNEGO TARASU I PRZEBUDOWA BUDYNKU WOJEWÓDZKIEGO SZPITALA REHABILITACYJNEGO IM. DR. S. JASIŃSKIEGO W ZAKOPANEM - II ETAP
- Dostawa materiałów medycznych - hemostatyki, gąbka hemostatyczna
więcej: przetargi w Zakopanem »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Świadczenie usług przygotowywania i dostarczania posiłków dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej im. s. M. Benodyny Koterbianki w Ostrowie Wielkopolskim
- Świadczenie usług cateringowych w trakcie szkoleń organizowanych w ramach interwencji I.14.1 Doskonalenie zawodowe rolników - moduł 1 Szkolenia podstawowe dla rolników (I 14.1.1) - II etap.
- Usługi restauracyjne na rzecz dzieci uczęszczających do Szkoły Podstawowej nr 6 im. Józefa Mackiewicza we Wrocławiu w roku szkolnym 2024/2025.
- Usługa pośrednictwa polegająca na sukcesywnej rezerwacji usług cateringowych na rzecz Sieci Badawczej Łukasiewicz - Instytut Lotnictwa
- Świadczenie kompleksowych usług całodziennego żywienia chorych w Instytucie Gruźlicy i Chorób Płuc w Warszawie.
- Usługa cateringu dla pacjentów Samodzielnego Publicznego Zespołu Opieki Zdrowotnej w Tomaszowie Lubelskim, realizowana w oparciu o program Ministerstwa Zdrowia ,,Dobry posiłek w szpitalu"
więcej: Usługi dostarczania posiłków »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.