To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie
Ogłoszenie z dnia 2015-09-02
Łowicz: Przygotowanie i dostawa ciepłych posiłków do oddziałów przedszkolnych i szkół na terenie gminy Łowicz.
Numer ogłoszenia: 227818 - 2015; data zamieszczenia: 02.09.2015
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: tak, numer ogłoszenia w BZP: 205176 - 2015r.
Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Gmina Łowicz, ul. Długa, 99-400 Łowicz, woj. łódzkie, tel. 46 830 26 30, faks 46 830 26 31.
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Przygotowanie i dostawa ciepłych posiłków do oddziałów przedszkolnych i szkół na terenie gminy Łowicz..
II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.
II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: I. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostawa ciepłych posiłków dla dzieci z oddziałów przedszkolnych w Szkole Podstawowej w Dąbkowicach Dolnych oraz Szkole Podstawowej w Popowie, a także dożywianie dzieci w następujących szkołach: Gimnazjum w Popowie, Szkoła Podstawowa w Popowie, Szkoła Podstawowa w Zielkowicach, Szkoła Podstawowa w Dąbkowicach Dolnych. II. Zamawiający dopuszcza składanie ofert częściowych. Przedmiot zamówienia został podzielony na dwie następujące części: CZĘŚĆ I: Przygotowanie i dostawa ciepłych posiłków do oddziałów przedszkolnych na terenie gminy Łowicz 1) Przedmiot zamówienia obejmuje przygotowanie i dostarczenie własnym transportem posiłku dla dzieci z oddziałów przedszkolnych w następujących placówkach: a) Szkoła Podstawowa im. Bohaterów Września w Dąbkowicach, Dąbkowice Dolne 50, 99-400 Łowicz, b) Szkoła Podstawowa w Popowie z siedzibą w Łowiczu przy ul. Poznańskiej 4, 99-400 Łowicz. 2) Forma wyżywienia: a) śniadanie typu: parówka, bułka weka, kanapka z wędliną, kanapka z serem białym, jajko, twarożek, kanapka z serem żółtym, kanapka z dżemem, płatki na mleku, jajecznica, itp. wraz z napojem (mleko, kakao, herbata, itp.) b) obiad dwudaniowy, w tym: zupa: np. jarzynowa, rosół, pomidorowa, ogórkowa, itp., drugie danie: : porcja mięsa (np.: udko, schab, pierś z kurczaka, kotlet mielony), filety rybne, ziemniaki, kopytka, naleśniki, pierogi z serem, surówka z kapusty, marchwi, jabłek, z białej kapusty, itp. oraz kompot/sok, (minimum raz w tygodniu ryba, dwa razy w tygodniu posiłek mięsny) c) podwieczorek: jogurt, serek, budyń, kisiel, rogalik lub bułka słodka, knedle z owocami, racuchy, zapiekanka, owoc wraz z ciasteczkiem, itp. oraz herbata/sok 3) Posiłki powinny dostarczać: śniadanie ok. 30 - 35% energii całodziennej, obiad ok. 35 - 40% energii całodziennej , podwieczorek ok. 25 - 30% energii całodziennej 4) Temperatura posiłków winna wynosić: zupa +75 C, drugie danie +63 C. 5) Wskazany w pkt 2 skład posiłków stanowi minimalny otwarty katalog proponowanych dań i może zostać poszerzony o dodatkowe pozycje w uzgodnieniu pomiędzy Zamawiającym a Wykonawcą. 6) szczegółowe zestawienie ogólnej liczby zestawów wyżywienia przedstawiono w specyfikacji istotnych warunków zamówienia. 7) Ilość wydawanych posiłków uzależniona będzie od frekwencji dzieci w oddziale przedszkolnym. O liczbie wydawanych posiłków w danym dniu Wykonawca informowany będzie na bieżąco: w przypadku śniadania do godziny 17 dnia poprzedzającego, w przypadku obiadu i podwieczorku do godz. 8:30 danego dnia. W oparciu o uzyskane informacje Wykonawca dostarczać będzie określoną liczbę posiłków. 8) Wykonawca przygotowywał będzie posiłki: zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity: Dz. U. z 2015 r. poz.594) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy, w obiekcie, dla którego posiada decyzję Inspektora Sanitarnego o dopuszczeniu obiektu do przygotowania posiłków dla potrzeb zbiorowego żywienia, 9) Posiłki powinny być przygotowywane i dostarczone w najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP oraz zbiorowego żywienia i wymogami sanitarno-epidemiologicznymi z uwzględnieniem norm określonych przez Instytut Żywności i Żywienia Dzieci i Młodzieży. 10) Posiłki winny być wykonane z naturalnych produktów bez używania produktów typu instant czy gotowych półproduktów (np. mrożone pierogi, krokiety itp.) z gwarancją świeżości artykułów i produktów i przygotowane w dniu dostawy. Wyklucza się mięso i przetwory z puszek konserwowych. 11) Wykonawca zobowiązany jest do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci, zgodnie z informacją otrzymaną od Zamawiającego. 12) Posiłki Wykonawca będzie dostarczał własnym transportem (samochód spełniający wymogi sanitarno-techniczne do przewozu żywności), na własny koszt (zgodnie z wymogami HACCP i Dobrych Praktyk). 13) Żywienie dzieci odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w dni opieki przedszkolnej. 14) Wykonawca wystawiać będzie faktury zgodnie z faktycznie dostarczaną liczbą posiłków. 15) W przypadku wyjazdu dzieci przedszkolnych na wycieczkę Wykonawca winien przygotować w ramach środków przeznaczonych na dany dzień żywieniowy tzw. suchy prowiant. O planowanej wycieczce Zamawiający poinformuje Wykonawcę pisemnie lub telefonicznie z 5 dniowym wyprzedzeniem. 16) Dostarczanie posiłków odbędzie się w naczyniach jednorazowych ze sztućcami jednorazowymi. Naczynia oraz sztućce muszą posiadać wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi. 17) Godziny dostarczania posiłków Wykonawca ustali z dyrektorami poszczególnych szkół. Odbioru posiłków będą dokonywali dyrektorzy poszczególnych szkół bądź upoważnieni przez nich pracownicy. Odbiór zużytych naczyń i sztućców jednorazowych oraz resztek niezjedzonych posiłków zapewnia Wykonawca. 18) Jadłospis układany będzie przez Wykonawcę na okres jednego miesiąca i po akceptacji przez Zamawiającego (dyrektora szkoły) dostarczany przez Wykonawcę do dyrektorów szkół z tygodniowym wyprzedzeniem. Każda zmiana w jadłospisie wymaga akceptacji Zamawiającego. 19) Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności posiłków w ciągu 5 dni. 20) Wykonawca ma obowiązek pobierania oraz przechowywania próbek dostarczonych posiłków w specjalnie przeznaczonych do tego lodówkach przez okres 72 godzin od upływu dnia pobierania próbek. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających posiłki zarówno pod względem higienicznym jak i kalorycznym oraz dokonywania oceny jadłospisów pod kątem zgodności z zasadami racjonalnego żywienia i zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. W przypadku stwierdzenia, że posiłki nie spełniają parametrów określonych w obowiązujących przepisach, normach, zaleceniach oraz w specyfikacji istotnych warunków zamówienia, kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę. Wykonawca zobowiązany jest podać adres miejsca, w którym przygotowywane będą posiłki oraz przedstawić dokumenty wydane przez odpowiedniego Powiatowego Inspektora Sanitarnego potwierdzające spełnienie wymagań do prowadzenia w/w działalności, w tym transportu posiłków. 21) Wykonawca ponosi koszty załadunku, transportu i rozładunku posiłków. Przygotowanie i dostarczenie posiłków powinno być wykonywane przez kadrę posiadającą wymagane kwalifikacje zawodowe oraz w oparciu o bazę kuchenną do sporządzania posiłków. Część II: Przygotowanie i dostawa ciepłych posiłków do szkół na terenie gminy Łowicz 1. Przedmiot zamówienia obejmuje przygotowanie i dostarczenie własnym transportem gorącego posiłku: zupy oraz drugiego dania naprzemiennie dla uczniów następujących placówek oświatowych: Gimnazjum w Popowie, Szkoły Podstawowej w Popowie, Szkoły Podstawowej w Zielkowicach, Szkoły podstawowej w Dąbkowicach Dolnych 2. Charakterystyka 1 porcji gorącego posiłku: zupa z wkładką (np. mięsa) trzy razy w tygodniu o obowiązującej gramaturze: zupa-350 ml, wkładka -100 gram+ pieczywo- 2 kromki chleba; -kaloryczność nie ,mniej niż 450 kcal, drugie danie dwa razy w tygodniu składające się z: mięso lub jego porcja + ziemniaki, kasza lub ryż + surówka o obowiązującej gramaturze posiłku: mięso lub jego porcja - 100 gram, ziemniaki-150 gram(lub zamiennie kasza, ryż), surówka - 100 gram; kaloryczność nie mniej niż 500 kcal. Co najmniej raz na dwa tygodnie zamiast dania z mięsem winien być dostarczony filet rybny(100gram)+ziemniaki +surówka. Za danie z mięsem (z wyłączeniem dania z ryb), jeden raz w tygodniu posiłek stanowić mogą pierogi, naleśniki z serem, krokiety, kopytka lub danie z makaronem o nominalnej gramaturze -250 gram. Do dań mięsnych nie zalicza się: bigosu, kaszanki, wątróbki. 3. Jadłospis układany będzie przez Wykonawcę na okres jednego miesiąca i po akceptacji przez Zamawiającego dostarczony przez Wykonawcę do dyrektorów szkół z tygodniowym wyprzedzeniem Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności posiłków w ciągu 10 dni żywieniowych. Każda zmiana w jadłospisie wymaga akceptacji Zamawiającego. 4. Posiłki dostarczane będą w jednorazowych naczyniach wraz ze sztućcami jednorazowymi w dni robocze w okresie od dnia 1 września 2015r. do dnia 24 czerwca 2016 r., z uwzględnieniem przerw świątecznych oraz innych dni wolnych od nauki, o których Wykonawca będzie informowany z trzydniowym wyprzedzeniem. 5. Posiłki Wykonawca będzie dostarczał własnym transportem (samochód spełniający wymogi sanitarno-techniczne do przewozu żywności), na własny koszt (zgodnie z wymogami HACCP i Dobrych Praktyk). Wykonawca ponosi koszty załadunku, transportu i rozładunku posiłków. 6. Temperatura posiłków winna wynosić: zupa +75 C, drugie danie +63 C. 7. Godziny dostarczania posiłków Wykonawca ustali z dyrektorami poszczególnych szkół. 8. Odbioru posiłków będą dokonywali dyrektorzy poszczególnych szkół bądź upoważnieni przez nich pracownicy. 9. Odbiór zużytych naczyń i sztućców jednorazowych oraz resztek niezjedzonych posiłków zapewnia Wykonawca. 10. Wykonawca zobowiązuje się do przygotowywania i dostarczania posiłków w najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP oraz zbiorowego żywienia i wymogami sanitarno-epidemiologicznymi z uwzględnieniem norm określonych przez Instytut Żywności i Żywienia Dzieci i Młodzieży. 11. Posiłki winny być wykonane z naturalnych produktów bez używania produktów typu instant czy gotowych półproduktów (np. mrożone pierogi, krokiety itp.) z gwarancją świeżości artykułów i produktów oraz przygotowane w dniu dostawy. 12. Naczynia oraz sztućce muszą posiadać wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi 13. Przygotowanie i dostarczenie posiłków powinno być wykonywane przez kadrę posiadającą wymagane kwalifikacje zawodowe oraz w oparciu o bazę kuchenną do sporządzania posiłków. 14. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań kontrolujących zawartość kaloryczną i jakość posiłków. W przypadku stwierdzeniu, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w zamówieniu Wykonawca zostanie obciążony kosztami badań. 15. Wykonawca zobowiązuje się do wykonania usługi określonej w sposób zgodny z przepisami sanitarnymi i gwarantujący najwyższą jakość usługi. 16. W przypadku jakichkolwiek zastrzeżeń ze strony Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, bądź innych służb uprawnionych do przeprowadzenia kontroli, obowiązek usunięcia nieprawidłowości i skutków z tym związanych, obciążać będzie Wykonawcę. 17. Szczegółowe zestawienie ogólnej liczby zestawów wyżywienia przedstawiono w specyfikacji istotnych warunków zamówienia. III. Termin wykonania zamówienia: Część I: od dnia 1 września 2015 r. do dnia 30 lipca 2016 r. Część II: od dnia 1 września 2015 r. do dnia 24 czerwca 2016 r..
II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.52.00.00 - Usługi dostarczania posiłków 55.52.10.00 - Usługi w zakresie dostarczania posiłków do prywatnych gospodarstw domowych .
SEKCJA III: PROCEDURA
III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Przetarg nieograniczony
III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
- Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie
SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA
Część NR: 1
Nazwa: Przygotowanie i dostawa ciepłych posiłków do oddziałów przedszkolnych na terenie gminy Łowicz.
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 01.09.2015.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 2.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 1.
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
dane rejestrowe
i kontaktowe firmy
GOSPODARSTWO ROLNE ELŻBIETA KOWALIK
jakie przetargi wygrała firma
GOSPODARSTWO ROLNE ELŻBIETA KOWALIK
- Bar NON-STOP Magdalena Kotlarska, Zabostów Duży 48, 99-400 Łowicz, kraj/woj. łódzkie.
IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 116065,90 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
Cena wybranej oferty: 111132,00
Oferta z najniższą ceną: 111132,00 / Oferta z najwyższą ceną: 114206,40
Waluta: PLN.
Część NR: 2
Nazwa: Przygotowanie i dostawa ciepłych posiłków do szkół na terenie gminy Łowicz
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 01.09.2015.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 3.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 1.
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
- PPHU EISPOL Urszula Podlewska, ul. Floriańska 8, 09-500 Gostynin, kraj/woj. mazowieckie.
IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 129894,49 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
Cena wybranej oferty: 87775,20
Oferta z najniższą ceną: 83640,00 / Oferta z najwyższą ceną: 83640,00
Waluta: PLN.
INNE PRZETARGI Z ŁOWICZA
- Dostawy ciekłego tlenu medycznego wraz z dzierżawą zbiornika z osprzętem, dostawy gazów medycznych oraz dzierżawa butli
- Poprawa infrastruktury drogowej na terenie gminy Łowicz
- Budowa instalacji gazowej wraz z kotłownią gazową na gaz ziemny i instalacją c.o. w budynku Szkoły Podstawowej w Wygodzie
- Remont dróg powiatowych na terenie Gminy Zduny i Gminy Chąśno
więcej: przetargi w Łowiczu »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Świadczenie usług przygotowywania i dostarczania posiłków dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej im. s. M. Benodyny Koterbianki w Ostrowie Wielkopolskim
- Prowadzenie stołówki w Szkole Podstawowej w Tenczynie
- Usługa kompleksowego żywienia pacjentów hospitalizowanych w Szpitalu w Ostródzie S. A.
- Świadczenie usług cateringowych w trakcie szkoleń organizowanych w ramach interwencji I.14.1 Doskonalenie zawodowe rolników - moduł 1 Szkolenia podstawowe dla rolników (I 14.1.1) - II etap.
- Przygotowanie i podawanie wyżywienia uczestnikomprojektu Tomaszowskie Centrum Usług Środowiskowych w okresie od 19.06.2024 r. do 31.12.2024 r.
- Usługi restauracyjne na rzecz dzieci uczęszczających do Szkoły Podstawowej nr 6 im. Józefa Mackiewicza we Wrocławiu w roku szkolnym 2024/2025.
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.