eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Przygodzice › Dostawa artykułów spozywczych dla Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych CKU w Przygodzicach

Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2011-08-01

Przygodzice: Dostawa artykułów spozywczych dla Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych CKU w Przygodzicach
Numer ogłoszenia: 225448 - 2011; data zamieszczenia: 01.08.2011
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Centrum Kształcenia Ustawicznego , ul. PTR 6, 63-421 Przygodzice, woj. wielkopolskie, tel. 0-62 7336131, faks 0-62 7336132.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.zspprzygodzice.com

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: szkoła publiczna.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Dostawa artykułów spozywczych dla Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych CKU w Przygodzicach.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: dostawy.

II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Przedmiotem zamówienia są dostawy artykułów spożywczych, ujęte w następujących częściach, zwanych dalej pakietami: - pakiet nr 1 - mięso - pakiet nr 2 - wędliny - pakiet nr 3 - ryby i konserwy rybne - pakiet nr 4 - pyzy - pakiet nr 5 - drób - pakiet nr 6 - mąka i przetwory mączne - pakiet nr 7 - mleko i przetwory mleczarskie - pakiet nr 8 - pieczywo - pakiet nr 9 - artykuły spożywcze - pakiet nr 10 - jaja - pakiet nr 11 - mrożonki warzywno - owocowe - pakiet nr 12 - warzywa i owoce Przedmiot zamówienia został szczegółowo opisany w załączniku nr 2 do specyfikacji istotnych warunków zamówienia, zwanej dalej siwz, na formularzu Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia..

II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie.

II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.10.00.00-9, 15.22.00.00-6, 15.85.10.00-8, 15.50.00.00-3, 03.14.25.00-3, 15.30.00.00-1.

II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak, liczba części: 12.

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Okres w miesiącach: 6.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium.

III.2) ZALICZKI

  • Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie wyznacza szczegółowych wymagań w odniesieniu do postawionego warunku. Zamawiający dokona oceny spełniania w/w warunku na podstawie oświadczenia wykonawcy.

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie wyznacza szczegółowych wymagań w odniesieniu do postawionego warunku. Zamawiający dokona oceny spełniania w/w warunku na podstawie oświadczenia wykonawcy.

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie wyznacza szczegółowych wymagań w odniesieniu do postawionego warunku. Zamawiający dokona oceny spełniania w/w warunku na podstawie oświadczenia wykonawcy.

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie wyznacza szczegółowych wymagań w odniesieniu do postawionego warunku. Zamawiający dokona oceny spełniania w/w warunku na podstawie oświadczenia wykonawcy.

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie wyznacza szczegółowych wymagań w odniesieniu do postawionego warunku. Zamawiający dokona oceny spełniania w/w warunku na podstawie oświadczenia wykonawcy.

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

  • III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:

  • III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

    • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia
    • aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy
  • III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

    Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

    III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

    • nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
    • nie orzeczono wobec niego zakazu ubiegania się o zamówienie - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
  • III.4.3.2) zaświadczenie właściwego organu sądowego lub administracyjnego miejsca zamieszkania albo zamieszkania osoby, której dokumenty dotyczą, w zakresie określonym w art. 24 ust. 1 pkt 4-8 ustawy - wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert - albo oświadczenie złożone przed notariuszem, właściwym organem sądowym, administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego odpowiednio miejsca zamieszkania osoby lub kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, jeżeli w miejscu zamieszkania osoby lub w kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, nie wydaje się takiego zaświadczenia

III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: nie

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna: nie.

IV.3) ZMIANA UMOWY

Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: nie

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.zspprzygodzice.com
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych CKU, ul. PTR 6, 63-421 Przygodzice.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 09.08.2011 godzina 10:00, miejsce: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych CKU, ul. PTR 6, 63-421 Przygodzice, sekretariat.

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH

CZĘŚĆ Nr: 1 NAZWA: PAKIET NR 1 - MIĘSO.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Boczek- 150 kg, Łopatka b/k - 180 kg Karkówka b/k- 80 kg, Schab b/k - 100 kg Szynka b/k- 120 kg Smalec czysty 400 g -180 szt..

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.10.00.00-9.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 6.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 2 NAZWA: PAKIET NR 2 - WĘDLINY.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Baleron w osłonce - 20 kg Łopatka prasowana - 25 kg Pieczeń drobiowa - 15 kg Szynka gotowana - 35 kg Szynkowa wieprzowa - 30 kg Szynka drobiowa- 25 kg Ogonówka - 35 kg Szynka konserwowa - 20 kg Kiełbasa biała parzona - 15 kg Kiełbasa śląska - 40 kg Kiełbasa mielonka -15 kg Kiełbasa serdelki cielęce - 40 kg Kiełbasa serdelki - 35 kg Kiełbasa mortadela - 25 kg Kiełbasa zwyczajna - 80 kg Boczek wędzony - 10 kg.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.10.00.00-9.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 6.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 3 NAZWA: PAKIET NR 3- RYBY I KONSERWY RYBNE.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Filet mrożony z miruny ze skórą op. 6800 - 90 kg Makrela wędzona tusza - 20 kg Matias solony - 15 kg Konserwa rybna w pomidorach 170 g - 100 szt..

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.22.00.00-6.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 6.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 4 NAZWA: PAKIET NR 4 - PYZY.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Pyzy luz - 1500 szt..

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.85.10.00-8.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 6.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 5 NAZWA: PAKIET NR 5 - DRÓB.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Filet drobiowy - 130 kg Kurczak - 220 kg Udka drobiowe - 160 kg Wątroba drobiowa - 60 kg Porcje rosołowe - 320 kg Żołądki drobiowe - 30 kg.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.10.00.00-9.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 6.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 6 NAZWA: PAKIET NR 6 - MĄKA I PRZETWORY MĄCZNE.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Mąka tortowa 450 typu Kraszewice - 210 kg Mąka ziemniaczana 1000 g - 25 kg Makaron 500 g kolanka, świderki - 150 szt. Makaron nitka 250g- 150 szt. Makaron spahgetti 500g - 150 szt..

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.60.00.00-4.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 6.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 7 NAZWA: PAKIET NR 7 - MLEKO I PRZETWORY MLECZARSKIE.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Mleko 2% we woreczku nie mniejszym niż 0,9 l - 450 l Śmietana ukwaszona 12% 400g - 500 szt. Śmietana 30% 250ml - 30 szt. Masło 82% 250 g typu Sieradz - 280 kg Ser topiony bloczek 100g - 260 szt. Ser twardy 26% typu Olecko - 100 kg Ser wiedeński biały - 45 kg Ser twarożek Mój ulubiony- 1 kg - 40 szt. Jogurt smakowy 150g Serduszko - 200 szt. Ser biały, ziarnisty, wiejski w opakowaniu nie mniejszym niż 200 g - 80 szt. Ser smażony - 200 g - 80 szt. Ser topiony Hochland - krążki w opakowaniu nie mniejszym niż 200 g, mix smakówm - 50 szt. Ser topiony w plastrach Hochland w opakowaniu nie mniejszym niż 150g - 50 szt. Serek kanapkowy Prymus w opakowaniu nie mniejszym niż 150g - 50 szt. Ser półtłusty- 30 kg.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.50.00.00-3.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 6.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 8 NAZWA: PAKIET NR 8 - PIECZYWO.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Bułka duża nie mniejsza niż 100g - 4300 szt. Chleb zwykły nie mniejszy niż 600 g - 1050 szt. Drożdżówka nie mniejsza niż 120 g - 700 szt. Pączek nie mniejszy niż 80 g - 400 szt. Rogal nie mniejszy niż 60 g - 700 szt. Bułka typu hot-dog (60-70g)- 800 szt. Bułka typu hamburger (60-70g) - 800 szt..

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.81.00.00-9.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 6.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 9 NAZWA: PAKIET NR 9 - ARTYKUŁY SPOZYWCZE.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Seler konserwowa 350 ml typu Rolnik - 20 szt. Powidła - słoik 280 g-60 szt. Fasolka konserwowa 900 ml typu Hektor - 100 szt. Groszek konserwowy 900 ml typu Hektor - 70 szt. Kukurydza konserwowa 900 ml typu Hektor - 10 szt. Papryka konserwowa 750 ml typu Słoneczny Ogród - 40 szt. Ogórki konserwowe 900 ml typu Słoneczny Ogród - 150 szt. Dżem 280g różne smaki typu Słoneczny Ogród - 250 szt. Syropy różne smaki 440 ml typu Łowicz - 350 szt. Soki różne smaki 100% 1 litr - 20 szt. Brzoskwinie konserwowe 820 g - 10 szt. Ananasy plastry 560 g - 10 szt. Szczaw konserwowy 300 ml typu Hektor - 20 szt. Chrzan konserwowy 200 ml typu Dymecki -40 szt. Koncentrat pomidorowy 900 ml typu Wojna - 50 szt. Ketchup łagodny 380g typu Kotlin - 100 szt. Mus jabłkowy 900 ml typu Szarlotka - 40 szt. Majonez 400g typu Winiary - 150 szt. Margaryna 250 g palma typu Bielmar - 650 szt. Olej uniwersalny 1 litr - 140 szt. Ocet 10% 0,5 litra - 30 szt. Musztarda stołowa 200g - 40 szt. Pasztet drobiowy w puszkach 160g typu Drop - 260 szt. Krem czekoladowy 400 typu Bomila - 100 szt. Ryż 1000 g - 100 szt. Bułka tarta 500g - 150 szt. Cukier 1000 g - 350 szt. Cukier puder 400g typu Kupiec - 5 szt. Kasza jęczmienna 1000g - 45 szt. Cynamon mielony 20g - 5 szt. Kawa 250g typu Tchibo żółta - 10 szt. Sól 1000 g - 100 szt. Ciastka luz różne smaki - 5 kg Zupa borowikowa 60g typu Winiary - 150 szt. Żurek 60g typu Winiary - 120 szt. Sos grzybowy 60g typu Winiary - 70 szt. Zupa cebulowa 60g typu Knorr - 60 szt. Budyń śmietankowy bez cukru 0,75 l typu Delecta - 40 szt. Cukier waniliowy 32g typu Delecta - 10 szt. Drożdże piekarskie 100g - 15 szt. Galaretki 75g typu Winiary - 10 szt. Herbata liściasta 100g - 150 szt. Kakao ciemne extra 100g - 20 szt. Kisiel truskawkowy bez cukru na 0,75 l typu Delecta - 40 szt. Kwasek cytrynowy 20g - 60 szt. Liść laurowy 20g typu Galeo - 5 szt. Majeranek 20g typu Galeo - 20 szt. Papryka słodka 20 g typu Galeo - 40 szt. Przyprawa uniwersalna 200 g typu Kucharek - 150 szt. Czosnek granulowany 20g typu Galeo - 70 szt. Pieprz ziarnisty 20g typu Galeo - 130 szt. Ziele angielskie 20g typu Galeo - 5 szt. Żelatyna czysta 50g typu Cykoria - 10 szt. Rodzynki 100g - 20 szt. Proszek do pieczenia 30g typu Delecta - 10 szt. Kawa Inka 500g - 20 szt. Płatki kukurydziane, opakowanie 250g Lubella - 50 szt. Zioła prowansalskie 30g - 5 szt. Marynata staropolska, op. 5g - 10 szt. Imbir, op. min. 2 g - 5 szt. Gałka muszkatołowa, op. min. 2 g - 5 szt. Przyprawa do kebab 30 g - 20 szt. Przyprawa do gyrosa 30g - 20 szt. Śliwka suszona 200 g - 15 szt..

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.80.00.00-6.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 6.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 10 NAZWA: PAKIET NR 10 - JAJA.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Jaja duże od 63-73 g I klasa - 4000 szt..

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 03.14.25.00-3.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 6.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 11 NAZWA: PAKIET NR 11 MROZONKI WARZYWNO-OWOCOWE.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Kalafior mrożony 2,5 kg - 35 szt. Szpinak mrożony 450g - 20 szt. Frytki do piekarnika 2,5 kg - 20 szt. Wiśnie mrożone luz - 20 kg Frytura - opakowanie 2,5 kg - 15 op..

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.33.11.70-9.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 6.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 12 NAZWA: PAKIET NR 12 - WARZYWA I OWOCE.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Buraki - 180 kg Cebula - 130 kg Kapusta biała - 160 szt. Kapusta czerwona - 150 kg Kapusta kiszona 1 kg - 250 szt. Marchew - 500 kg Ogórek szklarniowy - 70 kg Ogórek kiszony 1 kg - 25 szt. Koperek - 40 pęczków Pietruszka korzeń - 150 kg Pomidor - 150 kg Por - 160 szt. Sałata - 60 szt. Banany - 100 kg Jabłka - 100 kg Brokuły - 50 szt. Seler - 200 kg Ziemniaki - 3500 kg Kalafior - 60 szt. Fasola średni Jaś - 25 kg Fasolka szparagowa - 30 kg Groch łuskany - 30 kg Pieczarki - 60 kg Natka pietruszki - 30 pęczków Rzodkiewka - 40 pęczków Czosnek - 20 szt. Kapusta pekińska - 100 kg Szczypiorek - 30 pęczków Kalarepa - 60 szt. Papryka - 5 kg.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.30.00.00-1.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 6.

  • 4) Kryteria oceny ofert: cena oraz dodatkowe kryteria i ich znaczenie:

    • 1. Cena - 0.05
    • 2. Upust - 0.95

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.