eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Grudziądz › Dostawy artykułów spożywczych - Nabiał, Warzywa sezonowe, Ziemniaki jadalne Nr sprawy D-Kw 220-06-2012

Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2012-06-18

Grudziądz: Dostawy artykułów spożywczych - Nabiał, Warzywa sezonowe, Ziemniaki jadalne Nr sprawy D-Kw 220-06-2012
Numer ogłoszenia: 207626 - 2012; data zamieszczenia: 18.06.2012
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Zakład Karny nr 2 , ul. Sikorskiego 13/17, 86-300 Grudziądz, woj. kujawsko-pomorskie, tel. 056 6421460 w. 280, faks 056 6421398.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://www.zp.sw.gov.pl/Strony/zamowienia.aspx
  • Adres strony internetowej, pod którym dostępne są informacje dotyczące dynamicznego systemu zakupów: Nie dotyczy

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: zakład karny.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Dostawy artykułów spożywczych - Nabiał, Warzywa sezonowe, Ziemniaki jadalne Nr sprawy D-Kw 220-06-2012.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: dostawy.

II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: zęść 1: NABIAŁ (1) Jogurt naturalny bez cukru (CPV 15551310-1) w ilości około 850 kg; świeży, w pierwszym gatunku, pakowany w odpowiedni kubek o gramaturze od 0.100 kg do 0.150 kg z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 10 dni od daty dostawy. (2) Produkt seropodobny (CPV 15540000-5) w ilości około 150 kg; w osłonce z tworzywa sztucznego lub parafiny, waga jednostkowa od 0.500 kg do 5 kg, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 60 dni od daty dostawy. (3) Ser topiony - różne smaki ( (CPV 15542200-1) w ilości około 1000 kg; wielosmakowy, porcjowany świeży, w pierwszym gatunku, sztuka w kształcie prostokąta o wadze do 0.100 kg, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 60 dni od daty dostawy. (4) Ser twardy (CPV 15544000-3) w ilości około 150 kg; podpuszczkowy dojrzewający, wyprodukowany z mleka pasteryzowanego, w pierwszym gatunku, w osłonce z tworzywa sztucznego lub parafiny, waga jednostkowa od 0.500 kg do 5 kg, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 60 dni od daty dostawy. (5) Serek homogenizowany naturalny bez cukru (CPV 15540000-5) w ilości około 100 kg; Serek homogenizowany naturalny pakowany w opakowania o pojemności od 0.100 do 0.150 kg. Termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 10 dni od daty dostawy. (6) Serek homogenizowany smakowy (CPV 15540000-5) w ilości około 500 kg; Serek homogenizowany o różnych smakach (np. wanilinowy, truskawkowy, itp.) pakowany w opakowania o pojemności od 0.100 do 0.150 kg. Termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 10 dni od daty dostawy. (7) Śmietana spożywcza 18% (CPV 15512000-0) w ilości około 1800 kg; homogenizowana, w pierwszym gatunku, o zawartości tłuszczu do 18% w opakowania o pojemności od 0.20 kg do 1 kg, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 10 dni od daty dostawy. (8) Twaróg (CPV 15542100-0) w ilości około 1 500 kg; półtłusty, świeży, w pierwszym gatunku, pakowany próżniowo, format -kostka, o gramaturze od 0.20 kg do 0,25 kg, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 10 dni od daty dostawy. (9) Serek twarogowo - śmietankowy typu -Grani w ilości około 40 kg; w pierwszym gatunku, o zawartości tłuszczu od 3% do 10%, pakowany w opakowania o pojemności od 0.100 do 0.150 kg., z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 10 dni od daty dostawy. Okres realizacji zamówienia od podpisania umowy do 30.06.2013 r. Część 2: WARZYWA SEZONOWE Lp. Nazwa produktu Wspólny słownik zamówień (CPV) Norma Szacunkowe zapotrzebowanie w kg 1 Brokuły świeże 03221430-9 PN-R-75369 210,00 2 Buraki ćwikłowe świeże 03221111-7 PN-R-75360 800,00 3 Cebula 03221113-1 PN-85-R75359 1 800,00 4 Cebula czerwona 03221113-1 PN-85-R75359 110,00 5 Czosnek główka 03221000-6 1. PN-R-75518 03221000-6 PN-R-75518 1. PN-R-75518 03221000-6 15,00 6 Fasola szparagowa świeża 03221212-5 PN-75-A-77001 280,00 7 Jabłka 03222320-2 PN-A-77608 1 300,00 8 Kalafior świeży 03221420-6 PN-72-R-75361 300,00 9 Kapusta biała świeża 03221410-3 PN-85-R75359 1 750,00 10 Kapusta czerwona świeża 03221410-3 PN-85-R75359 250,00 11 Koperek zielony 03221000-6 PN-R-75381 10,00 12 Marchew świeża 03221112-4 PN-85-R75359 2 900,00 13 Natka pietruszki 03221000-6 PN-R-75381 10,00 14 Ogórek świeży 03221270-9 PN-85-R-75359 600,00 15 Pieczarki 03221260-6 PN-75-R-75078 50,00 16 Pietruszka korzeniowa 03221110-0 PN-85-R75359 750,00 17 Pomidory świeże 03221240-0 PN-91-R-75368 1 000,00 18 Por świeży 03221000-6 PN-R-75521 550,00 19 Seler korzeniowy 03221120-3 PN-85-R75359 950,00 Okres realizacji zamówienia od 01.07.2012 r. do 15.10.2012 r. Część 3: ZIEMNIAKI JADALNE Lp. Nazwa produktu Wspólny słownik zamówień (CPV) Norma Szacunkowe zapotrzebowanie w kg 1. Ziemniaki jadalne o średnicy poprzecznej min. 4 cm. i podłużnej min. 5 cm. 03212100-1 PN-85-R75359 19 000,00 Okres realizacji zamówienia od 1.07.2012 r. do 15.10.2012 r. Wszystkie artykuły spożywcze muszą być w pierwszym gatunku. Podane ilości przedmiotu zamówienia są wielkościami szacunkowymi. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany ilości dostaw poszczególnych produktów (zwiększenia lub zmniejszenia), przy zachowaniu całkowitej wartości zamówienia lub jej zmniejszenia o maksimum 20%. Z tytułu nie zrealizowania całości dostaw, wykonawcy nie przysługują roszczenia wobec zamawiającego. Zamówienie będzie realizowane na zasadach i warunkach określonych w SIWZ, w tym w załącznikach do SIWZ i projekcie umowy. Dostawy realizowane będą sukcesywnie w ciągu całego okresu trwania umowy, od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 11:00 z wyłączeniem dni świątecznych w ilościach wynikających z potrzeb zamawiającego. Dostawy realizowane będą, pojazdem o wysokości do 3,50 m. Planowana ilość dostaw: Część 1 - NABIAŁ - nie więcej niż 2 dostawy w ciągu tygodnia (w odstępie 2-3 dni). Część 2 - WARZYWA SEZONOWE - nie więcej niż 2 dostawy w ciągu tygodnia (w odstępie 2-3 dni). Część 3 - ZIEMNIAKI JADALNE - nie częściej niż 1 raz w miesiącu. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia towaru do magazynu zamawiającego własnym transportem zgodnie z wymaganiami i procedurami niezbędnymi dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia określonymi w ustawie z dnia 27.09.2006 r. -o bezpieczeństwie żywności i żywienia1, w ilościach zgodnych z zamówieniem telefonicznym lub faksem złożonym 1- 2 dni przed terminem dostawy. Wykonawca jest odpowiedzialny za jakość, zgodność z warunkami jakościowymi opisanymi dla przedmiotu zamówienia. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez Wykonawcę podczas wykonywania przedmiotu zamówienia..

II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie.

II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.50.00.00-3, 03.22.10.00-6, 03.21.21.00-1.

II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak, liczba części: 3.

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: .

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: Nie dotyczy

III.2) ZALICZKI

  • Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Wykonawca przedstawi podpisane oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu - załącznik nr 2 do siwz.

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Wykonawca przedstawi podpisane oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu - załącznik nr 2 do siwz.

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Wykonawca przedstawi podpisane oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu - załącznik nr 2 do siwz.

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Wykonawca przedstawi podpisane oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu - załącznik nr 2 do siwz.

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Wykonawca przedstawi podpisane oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu - załącznik nr 2 do siwz.

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

  • III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:

  • III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

    • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia
    • aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy
  • III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

    Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

    III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

    • nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
    • nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne albo że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawiony nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
    • nie orzeczono wobec niego zakazu ubiegania się o zamówienie - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
  • III.4.3.2) zaświadczenie właściwego organu sądowego lub administracyjnego miejsca zamieszkania albo zamieszkania osoby, której dokumenty dotyczą, w zakresie określonym w art. 24 ust. 1 pkt 4-8 ustawy - wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert - albo oświadczenie złożone przed notariuszem, właściwym organem sądowym, administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego odpowiednio miejsca zamieszkania osoby lub kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, jeżeli w miejscu zamieszkania osoby lub w kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, nie wydaje się takiego zaświadczenia

III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: nie

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna: nie.

IV.3) ZMIANA UMOWY

Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: tak

Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian

Zmiana niniejszej umowy jest dopuszczalna na warunkach określonych w art 144 ustawy Pzp. Zmiany w niniejszej umowie mogą zostać wprowadzone w zakresie: a) nazwy, adresu oraz osób reprezentujących strony, b) zmiany cen artykułów spożywczych wymienionych w umowie o kwotę nie większą niż wynikająca ze wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych podanego przez GUS w Monitorze Polskim w okresie trwania umowy, c) zmiany cen artykułów spożywczych wymienionych w umowie ze względu na zmianę urzędowej stawki VAT na artykuły, których dotyczy umowa, d) każdej zmiany która jest korzystna dla zamawiającego.

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://www.zp.sw.gov.pl/Strony/zamowienia.aspx
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Zakład Karny Nr 2 ul. Sikorskiego 13/17 86-300 Grudziądz Dział kwatermistrzowski.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 26.06.2012 godzina 12:00, miejsce: Zakład Karny Nr 2 ul. Sikorskiego 13/17 86-300 Grudziądz Sekretariat.

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej: nie dotyczy.

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH

CZĘŚĆ Nr: 1 NAZWA: Nabiał.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: (1) Jogurt naturalny bez cukru (CPV 15551310-1) w ilości około 850 kg; świeży, w pierwszym gatunku, pakowany w odpowiedni kubek o gramaturze od 0.100 kg do 0.150 kg z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 10 dni od daty dostawy. (2) Produkt seropodobny (CPV 15540000-5) w ilości około 150 kg; w osłonce z tworzywa sztucznego lub parafiny, waga jednostkowa od 0.500 kg do 5 kg, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 60 dni od daty dostawy. (3) Ser topiony - różne smaki ( (CPV 15542200-1) w ilości około 1000 kg; wielosmakowy, porcjowany świeży, w pierwszym gatunku, sztuka w kształcie prostokąta o wadze do 0.100 kg, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 60 dni od daty dostawy. (4) Ser twardy (CPV 15544000-3) w ilości około 150 kg; podpuszczkowy dojrzewający, wyprodukowany z mleka pasteryzowanego, w pierwszym gatunku, w osłonce z tworzywa sztucznego lub parafiny, waga jednostkowa od 0.500 kg do 5 kg, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 60 dni od daty dostawy. (5) Serek homogenizowany naturalny bez cukru (CPV 15540000-5) w ilości około 100 kg; Serek homogenizowany naturalny pakowany w opakowania o pojemności od 0.100 do 0.150 kg. Termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 10 dni od daty dostawy. (6) Serek homogenizowany smakowy (CPV 15540000-5) w ilości około 500 kg; Serek homogenizowany o różnych smakach (np. wanilinowy, truskawkowy, itp.) pakowany w opakowania o pojemności od 0.100 do 0.150 kg. Termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 10 dni od daty dostawy. (7) Śmietana spożywcza 18% (CPV 15512000-0) w ilości około 1800 kg; homogenizowana, w pierwszym gatunku, o zawartości tłuszczu do 18% w opakowania o pojemności od 0.20 kg do 1 kg, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 10 dni od daty dostawy. (8) Twaróg (CPV 15542100-0) w ilości około 1 500 kg; półtłusty, świeży, w pierwszym gatunku, pakowany próżniowo, format -kostka, o gramaturze od 0.20 kg do 0,25 kg, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 10 dni od daty dostawy. (9) Serek twarogowo - śmietankowy typu -Grani w ilości około 40 kg; w pierwszym gatunku, o zawartości tłuszczu od 3% do 10%, pakowany w opakowania o pojemności od 0.100 do 0.150 kg., z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 10 dni od daty dostawy. Okres realizacji zamówienia od podpisania umowy do 30.06.2013 r..

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.50.00.00-3.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 2 NAZWA: Warzywa sezonowe.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Lp. Nazwa produktu Wspólny słownik zamówień (CPV) Norma Szacunkowe zapotrzebowanie w kg 1 Brokuły świeże 03221430-9 PN-R-75369 210,00 2 Buraki ćwikłowe świeże 03221111-7 PN-R-75360 800,00 3 Cebula 03221113-1 PN-85/R75359 1 800,00 4 Cebula czerwona 03221113-1 PN-85/R75359 110,00 5 Czosnek główka 03221000-6 1. PN-R-75518 03221000-6 PN-R-75518 1. PN-R-75518 03221000-6 15,00 6 Fasola szparagowa świeża 03221212-5 PN/75-A-77001 280,00 7 Jabłka 03222320-2 PN-A-77608 1 300,00 8 Kalafior świeży 03221420-6 PN-72/R-75361 300,00 9 Kapusta biała świeża 03221410-3 PN-85/R75359 1 750,00 10 Kapusta czerwona świeża 03221410-3 PN-85/R75359 250,00 11 Koperek zielony 03221000-6 PN-R-75381 10,00 12 Marchew świeża 03221112-4 PN-85/R75359 2 900,00 13 Natka pietruszki 03221000-6 PN-R-75381 10,00 14 Ogórek świeży 03221270-9 PN-85/R-75359 600,00 15 Pieczarki 03221260-6 PN-75/R-75078 50,00 16 Pietruszka korzeniowa 03221110-0 PN-85/R75359 750,00 17 Pomidory świeże 03221240-0 PN-91/R-75368 1 000,00 18 Por świeży 03221000-6 PN-R-75521 550,00 19 Seler korzeniowy 03221120-3 PN-85/R75359 950,00.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 03.22.00.00-9.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 15.10.2012.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 3 NAZWA: Ziemniaki jadalne.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Lp. Nazwa produktu Wspólny słownik zamówień (CPV) Norma Szacunkowe zapotrzebowanie w kg 1. Ziemniaki jadalne o średnicy poprzecznej min. 4 cm. i podłużnej min. 5 cm. 03212100-1 PN-85/R75359 19 000,00.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 03.21.21.00-1.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 15.10.2012.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.