eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Kraków › Usługa całodziennego kompleksowego żywienia pacjentów NZOZ Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego 31-826 Kraków, os. Złotej Jesieni 1.

To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie



Ogłoszenie z dnia 2012-01-23

Kraków: Usługa całodziennego kompleksowego żywienia pacjentów NZOZ Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego 31-826 Kraków, os. Złotej Jesieni 1.
Numer ogłoszenia: 20430 - 2012; data zamieszczenia: 23.01.2012
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: tak, numer ogłoszenia w BZP: 401 - 2012r.

Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Małopolski Oddział Okręgowy Polskiego Czerwonego Krzyża, ul. Studencka 19, 31-116 Kraków, woj. małopolskie, tel. 12 422 91 15, faks 12 422 90 79.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: Organizacja pożytku publicznego.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Usługa całodziennego kompleksowego żywienia pacjentów NZOZ Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego 31-826 Kraków, os. Złotej Jesieni 1..

II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.

II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: 1. Przedmiotem zamówienia jest usługa całodziennego kompleksowego żywienia pacjentów NZOZ Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego (dalej: ZOL). 2. Powyższa usługa obejmuje dostarczanie posiłków w pojemnikach zbiorczych (posiłki nie porcjowane) do Kuchni ZOL w ilościach wynikających z liczby hospitalizowanych pacjentów z uwzględnieniem wymogów Zamawiającego i zaleceń dietetycznych Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. 3. Wszystkie elementy wykonywanej usługi muszą być zgodne z procedurami systemu Analizy Ryzyka i Kontroli Punktów Krytycznych (Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP)) lub zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej GHP w systemie zintegrowanym normy ISO 22000. 4. Wykonawca zobowiązany jest do świadczenia usługi zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa, w szczególności z ustawą z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r. nr 171, poz. 1225). 5. Wymagania dotyczące posiłków a. Wykonawca przygotowywać będzie posiłki z produktów znajdujących się w jego dyspozycji. Przygotowanie posiłków odbywać się będzie w pomieszczeniach znajdujących się w dyspozycji Wykonawcy i przy pomocy urządzeń znajdujących się w jego dyspozycji (Kuchnia Wykonawcy). Kuchnia Wykonawcy musi posiadać stosowne zezwolenie Inspekcji Sanitarnej oraz posiadać aktualny certyfikat ISO 22000 lub HACCP wydany na Kuchnię Wykonawcy. b. Wykonawca dostarczy posiłki w sposób gwarantujący zachowanie temperatury właściwej dla podania posiłku pacjentowi w trakcie całej drogi od Kuchni Wykonawcy do miejsca dostarczenia posiłków. c. Gramaturę posiłków, ich wartość kaloryczną i zawartość składników odżywczych określa obowiązująca nomenklatura diet w ZOL (załącznik nr 1 do specyfikacji punkt I.), uwzględniając produkty spożywcze i potrawy, których nie podaje się w ZOL oraz ich zamienniki (określone w załączniku nr 1 do specyfikacji punkt II.). W zakresie nieuregulowanym przez Zamawiającego, stosuje się załączniki do Zarządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z 24 czerwca 1974 r. w sprawie ustalenia racji pokarmowych w całodziennym wyżywieniu określonych grup ludności (Dz. Urz. MziOS z 1974 r., nr 16 poz. 69) oraz wykaz norm dziennych racji pokarmowych dla zakładów służby zdrowia opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. d. Posiłki obejmują: I śniadanie, obiad i kolację, a w przypadku diet cukrzycowych (określonych w załączniku nr 1 do specyfikacji punkt I./4) - I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. e. Na każdą dietę będzie obowiązywał opracowany przez Wykonawcę dekadowy (10 dniowy) jadłospis. Dieta podstawowa powinna zawierać możliwość wyboru drugiego dania z zachowaniem norm. Wykonawca zobowiązany jest do przedstawienia jadłospisów dekadowych i uzyskania zatwierdzenia przez Zamawiającego na 10 dni przed rozpoczęciem jej realizacji. f. W Środę Popielcową, Wielki Piątek, Wielkanoc, Wigilię Świąt Bożego Narodzenia należy uwzględnić potrawy tradycyjne, w tym dodatki cukiernicze. g. Posiłki muszą być podawane w sposób estetyczny, w pojemnikach termoizolacyjnych. 6. Organizacja żywienia. a. Zamawiający przewiduje średnio dziennie następującą ilość posiłków: - I śniadanie - ok. 40 - II śniadanie - ok. 10 (tylko dieta 4) - obiady - ok. 40 - podwieczorki - ok. 10 (tylko dieta 4) - kolacje - ok. 40 b. Wykonawca przygotuje i dostarczy posiłki w liczbie wynikającej z aktualnych potrzeb Zamawiającego. Zamawiający zamówi posiłki w ilości nie mniejszej niż o 10% i nie większej o 10% od ilości określonych w części III pkt 6 lit a specyfikacji. c. Wykonawca zobowiązuje się do zapewnienia większej ilości posiłków o 30% od wielkości określonych w części III pkt 6 lit a specyfikacji w sytuacji nadzwyczajnej, nie trwającej dłużej niż 30 dni, której nie można było przewidzieć w chwili udzielenia zamówienia, a związanej ze zwiększonym napływem rannych lub chorych. d. Ponadto Wykonawca zobowiązany będzie do: i. wydawania codziennie (w porze śniadania) dodatków białkowych dla pacjentów wymagających wyższej podaży białka, zalecanych przez lekarza (wymagania co do dodatków białkowych oraz ich prognozowaną średnią ilość miesięczną określa Załącznik 1 do specyfikacji punkt III.), ii. dostarczenie raz w miesiącu do kuchenki ZOL-u depozytów produktów żywnościowych w uzgodnieniu z Zamawiającym (wymagania co do depozytów oraz prognozowaną średnią ilość miesięczną określa Załącznik nr 1 do specyfikacji punkt IV.), e. Rozliczenie za produkty określone w lit. poprzedniej ppkt i. i ii. następować będzie na podstawie osobnego miesięcznego rozliczenia. f. Zamawianie posiłków (z uwzględnieniem rodzajów diet), w tym dodatków białkowych, odbywać się będzie codziennie na podstawie pisemnych zapotrzebowań żywnościowych sporządzanych przez upoważnionego przedstawiciela Zamawiającego, składanych do godziny 10:30 dnia poprzedniego w stosunku do dnia w którym posiłki mają zostać dostarczone, zaś w piątki do godziny 12:30 (zamówienie na sobotę, niedzielę i poniedziałek). Dopuszcza się dokonanie korekt zapotrzebowania żywnościowego do godz. 9:00 dnia w którym posiłki mają zostać dostarczone (w zakresie obiadu i kolacji). Wielkość korekty nie będzie większa niż 5% w stosunku do wielkości podanych w pisemnym zapotrzebowaniu żywnościowym. g. Zamawiający składa zapotrzebowanie na depozyty w każdy pierwszy poniedziałek miesiąca do godz. 11:00. Depozyty muszą być wydawane przy I śniadaniu, następnego dnia po zgłoszeniu, tj. w każdy pierwszy wtorek miesiąca. h. Wykonawca będzie dostarczał posiłki specjalistycznym transportem na swój koszt i ryzyko, codziennie w następujących godzinach: 1. Śniadanie, drugie śniadanie - 7:00 do 8:00 2. Obiad, podwieczorek, kolacja i dodatek nocny dla cukrzyków 11:00 - 12:00 i. Wykonawca zobowiązany będzie do przedstawiania upoważnionemu przedstawicielowi Zamawiającego jadłospisów z gramówkami na dany dzień. W tym celu Wykonawca zobowiązany będzie do zapewnienia 5 egzemplarzy jadłospisu. j. Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania obowiązujących przepisów w zakresie wywozu i unieszkodliwiania opadów pokonsumpcyjnych zgodnie z obowiązującymi przepisami, w szczególności ustawą z 27 kwietnia 2001 o odpadach (Dz. U. z 2001 r. nr 62, poz. 628 ze zm.). 7. Pozostałe wymagania. a. Wykonawca musi dysponować systemem informatycznym, służącym do zarządzania procesem produkcji, zamawiania i rozliczania posiłków, pozwalającym na uzyskiwanie jednoznacznych danych o ilościach i rodzajach posiłków oraz ich wartości dietetycznej (gramatury, wartości kaloryczne), a także pozwalającym na zindywidualizowane zamawiania posiłków dla poszczególnych pacjentów oraz wybór diet i menu. Wykonawca upoważni przedstawiciela Zamawiającego do wglądu do danych sporządzonych za pomocą tego systemu. b. Wykonawca musi dysponować należycie wykwalifikowanym i dostatecznie licznym personelem zapewniającym poprawne wykonanie usługi. c. Zamawiający zastrzega sobie - posiadając uprawnienie do wstępu do Kuchni Wykonawcy w terminie uzgodnionym z Wykonawcą - prawo kontroli jakości usług, w szczególności w zakresie: i. przestrzegania przepisów norm i zasad sanitarno - epidemiologicznych przy przygotowaniu i dostarczeniu posiłków, oraz utylizacji odpadów pokonsumpcyjnych. ii. przestrzegania diet, normatywnych wartości energetycznych, wartości odżywczych i smakowych oraz sezonowości posiłków, iii. przestrzegania harmonogramu wydawania posiłków oraz obowiązków dotyczących jadłospisów d. Zamawiający zastrzega sobie prawo do wykonywania w swoim zakresie okresowych badań czystości mikrobiologicznej urządzeń mających kontakt z żywnością, rąk personelu Wykonawcy oraz środka lokomocji transportującego posiłki. e. Wykonawca zobowiązany jest do udostępnienia upoważnionemu przedstawicielowi Zamawiającego jednej porcji każdego posiłku do degustacji w zakresie diet, dokonania kontroli wagi i estetyki zestawionego posiłku . f. Wykonawca zobowiązany jest udostępnić Zamawiającemu na jego żądanie protokoły z każdorazowej kontroli Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej i badań wody. g. Wykonawca na cały okres obowiązywania umowy musi dysponować kuchnią w której będzie produkować posiłki dla Zamawiającego . h. Wykonawca przez cały okres obowiązywania umowy, jak również w ciągu 6 miesięcy po jej zakończeniu musi być ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej z tytułu prowadzonej działalności na minimalną kwotę 200.000,00 zł na jedno i wszystkie ryzyka z tytułu szkód na osobie i mieniu, niezależnie od liczby szkód wynikających z jednego zdarzenia. W przypadku jakiejkolwiek wypłaty dokonanej przez ubezpieczyciela, suma gwarancyjna ma zostać automatycznie odnowiona. i. Szczegółowe warunki świadczenia usługi żywienia przez Wykonawcę na rzecz Zamawiającego określa projekt umowy (załącznik nr 5 do SIWZ) j. Nie dopuszcza się składania ofert częściowych. k. Zamawiający nie dopuszcza możliwości składania ofert wariantowych. l. Oferty nie zawierające pełnego przedmiotu zamówienia określonego w SIWZ zostaną odrzucone..

II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.32.20.00 - Usługi gotowania posiłków 55.52.12.00 - Usługi dowożenia posiłków .

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Przetarg nieograniczony

III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

  • Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 17.01.2012.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • Catermed Sp. z o.o., ul. ks. Siemaszki 15A, 31-201 Kraków, kraj/woj. małopolskie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 181937,01 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 193187,12

  • Oferta z najniższą ceną: 193187,12 / Oferta z najwyższą ceną: 193187,12

  • Waluta: PLN.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.