eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Ustrzyki Dolne › Sukcesywna dostawa artykułów spożywczych do stołówki szkolnej Bieszczadzkiego Zespołu Placówek Szkolno-Wychowawczych w Ustrzykach Dolnych w 2023 roku



Ogłoszenie z dnia 2022-12-20

Ogłoszenie o zamówieniu
Dostawy
Sukcesywna dostawa artykułów spożywczych do stołówki szkolnej Bieszczadzkiego Zespołu Placówek Szkolno-Wychowawczych w Ustrzykach Dolnych w 2023 roku

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: BIESZCZADZKI ZESPÓŁ PLACÓWEK SZKOLNO-WYCHOWAWCZYCH W USTRZYKACH DOLNYCH

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 180869103

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: ul. Witolda Gombrowicza 37

1.5.2.) Miejscowość: Ustrzyki Dolne

1.5.3.) Kod pocztowy: 38-700

1.5.4.) Województwo: podkarpackie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL821 - Krośnieński

1.5.7.) Numer telefonu: tel:13 461 11 04

1.5.8.) Numer faksu: 13 461 16 83

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: sosw_ud@poczta.onet.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: bieszczadzkizespol.szkolnastrona.pl

1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa

1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Edukacja

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

Sukcesywna dostawa artykułów spożywczych do stołówki szkolnej Bieszczadzkiego Zespołu Placówek Szkolno-Wychowawczych w Ustrzykach Dolnych w 2023 roku

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-ffc4d2a8-803e-11ed-b4ea-f64d350121d2

2.5.) Numer ogłoszenia: 2022/BZP 00505611

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2022-12-20

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak

2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2021/BZP 00004120/02/P

2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:

1.2.1 Sukcesywna dostawa artykułów spożywczych do stołówki szkolnej Bieszczadzkiego Zespołu Placówek Szkolno- Wychowawczych w Ustrzykach Dolnych na rok 2022

2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie

2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną

Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 2 ustawy

SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA

3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania

https://portal.smartpzp.pl/bieszczadzki

3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie

3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak

3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: https://portal.smartpzp.pl/bieszczadzki

3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: 13.1. Komunikacja w postępowaniu o udzielenie zamówienia, w tym składanie ofert wymiana informacji oraz przekazywanie dokumentów lub oświadczeń między Zamawiającym a Wykonawcą, z uwzględnieniem wyjątków określonych w ustawie Pzp, odbywa się przy użyciu środków komunikacji elektronicznej. Przez środki komunikacji elektronicznej rozumie się środki komunikacji elektronicznej zdefiniowane w ustawie z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2020 r.poz.344).


13.4 Postępowanie jest prowadzone w języku polskim.

13.5 W postępowaniu o udzielenie zamówienia komunikacja między Zamawiającym a Wykonawcami, w szczególności składanie ofert oraz oświadczeń, odbywa się przy użyciu środków komunikacji elektronicznej zapewnionych przez system zapewniający obsługę procesu udzielania zamówień publicznych, zwany dalej Systemem.
13.6. System jest dostępny pod adresem: https://portal.smartpzp.pl/bieszczadzki


13.8. Za pośrednictwem posiadanego w Systemie konta Użytkownika Zewnętrznego odbywa się komunikacja Wykonawcy z Zamawiającym w postępowaniu, w szczególności przekazywanie dokumentów, oświadczeń, informacji, pytań, wniosków w ramach postępowania.
13.9. Za pośrednictwem posiadanego w Systemie konta Jednostki Zamawiającej oraz kont jej Użytkowników Wewnętrznych odbywa się komunikacja Zamawiającego z Wykonawcą w postępowaniu, w szczególności: przekazywanie wezwań i zawiadomień, informacji, odpowiedzi na pytania.
13.10. Zadawanie pytań przez Wykonawców odbywa się w zakładce „Pytania do postępowania”.
Po otwarciu ofert, komunikacja między Zamawiającym a Wykonawcami, w tym wszelkie oświadczenia, wnioski, zawiadomienia oraz informacje, przekazywane są w formie elektronicznej (czyli opatrzoną podpisem kwalifikowanym) lub w postaci elektronicznej opatrzonej podpisem zaufanym lub podpisem osobistym za pośrednictwem Platformy, w zakładce „Korespondencja”, która dla Wykonawcy jest widoczna w Zakładce „Oferty”, po zaznaczeniu numeru złożonej oferty.
Za datę wpływu oświadczeń, wniosków, zaświadczeń oraz informacji przyjmuje się datę zapisania plików na serwerze. Aktualna data i godzina, zsynchronizowane z Głównym Urzędem Miar, wyświetlane są w prawym górnym rogu Systemu.
13.11. Do pełnego i prawidłowego korzystania z Systemu przez Użytkowników Zewnętrznych konieczne jest posiadanie przez co najmniej jednego uprawnionego Użytkownika Zewnętrznego Wykonawcy elektronicznego podpisu kwalifikowanego lub podpisu zaufanego lub podpisu osobistego służącego do autentykacji i podpisu.
13.12. Korzystanie z Systemu opisane w SWZ

3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie

3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy

3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:

polski

3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz
uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1), dalej „RODO”, Zamawiający informuje, że:
 administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Dyrektor Bieszczadzkiego Zespołu Placówek Szkolno-Wychowawczych w Ustrzykach Dolnych
adres poczty elektronicznej; sosw_ud@poczta.onet.pl, tel. 134611104 faks: 13 4 611 083.
 administrator wyznaczył inspektora ochrony danych, z którym może się Pani/Pan skontaktować w sprawach ochrony i przetwarzania danych osobowych ; Bartłomiej Socha adres poczty elektronicznej: bartek@wrb.bieszczady.pl
 Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO w celu prowadzenia przedmiotowego postępowania o udzielenie zamówienia publicznego oraz zawarcia umowy, a podstawą prawną ich przetwarzania jest obowiązek prawny stosowania sformalizowanych procedur udzielania zamówień publicznych spoczywających na Zamawiającym;
 odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą osoby lub podmioty, którym udostępniona zostanie dokumentacja postępowania w oparciu o art.18 oraz art. 74 ustawy PZP;
 Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane, zgodnie z art. 78 ust. 1 PZP, przez okres 4 lat od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli czas trwania umowy przekracza 4 lata, okres przechowywania obejmuje cały czas trwania umowy;
 obowiązek podania przez Panią/Pana danych osobowych bezpośrednio Pani/Pana dotyczących jest wymogiem określonym w przepisach ustawy PZP, związanym z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego; konsekwencje niepodania określonych danych wynikają z ustawy Pzp;

3.16.) RODO (ograniczenia stosowania): c. na podstawie art. 18 RODO prawo żądania od administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrzeżeniem przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO, przy czym prawo do ograniczenia przetwarzania nie ma zastosowania w odniesieniu do przechowywania, w celu
zapewnienia korzystania ze środków ochrony prawnej lub
w celu ochrony praw innej osoby fizycznej lub prawnej, lub z uwagi na ważne względy interesu publicznego Unii Europejskiej lub państwa członkowskiego, a także nie ogranicza przetwarzania danych osobowych do czasu zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia;
d. prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy RODO;
 nie przysługuje Pani/Panu:
a. w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO prawo do usunięcia danych osobowych;
b. prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO;
c. na podstawie art. 21 RODO prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych, gdyż podstawą prawną przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO; Jednocześnie Zamawiający przypomina o ciążącym na Pani/Panu obowiązku informacyjnym wynikającym z art. 14 RODO względem osób fizycznych, których dane przekazane zostaną Zamawiającemu w związku z prowadzonym postępowaniem i które Zamawiający pośrednio pozyska od wykonawcy biorącego udział w postępowaniu, chyba że ma zastosowanie co najmniej jedno z włączeń, o których mowa w art. 14 ust. 5 RODO.

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.

4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie

4.1.2.) Numer referencyjny: Znak sprawy: BZPSW.261.1.2022

4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Dostawy

4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Tak

4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Tak

4.1.9.) Liczba części: 6

4.1.10.) Ofertę można składać na wszystkie części

4.1.11.) Zamawiający ogranicza liczbę części zamówienia, którą można udzielić jednemu wykonawcy: Nie

4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie

4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:

Część 1

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Bieszczadzkiego Zespołu Placówek Szkolno-Wychowawczych w Ustrzykach Dolnych w 2023 roku w okresie od 02.01.2023 r. do 30.06.2023r. z podziałem na n/w części zamówienia:
Zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert częściowych tylko na pełne części
4.2. Oznaczenie przedmiotu zamówienia wg Wspólnego Słownika Zamówień (CPV): 15000000-8, 15800000-6, 15300000-1, 15500000-3, 15810000-9, 15100000-9,15112000-6,
152200006,15331170-9,15332100-5
Opis części zamówienia:

1. Załącznik nr 2.1-artykuły ogólnospożywcze-15800000-6
2. Załącznik nr 2.2-owoce i warzywa-15300000-1
3. Załącznik nr 2.3-nabiał-15500000-3
4. Załącznik nr 2.4-pieczywo-15810000-9
5. Załącznik nr 2.5-mięso,wędliny,drób-15100000-9;15112000-6
6. Załącznik nr 2.6-mrożonki-15220000-6; 15331170-9; 15332100-5

Niniejsza Specyfikacja Zamówienia (zwana dalej „SWZ”), stanowi podstawę do przygotowania i sporządzenia przez Wykonawcę oferty na wzorze lub wg wzoru sporządzonego przez
Zamawiającego. Zamawiający dopuszcza składanie ofert na dowolną liczbę zadań przez każdego Wykonawcę tj. Wykonawca może złożyć ofertę na jedno zadanie, na kilka z nich lub na wszystkie. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert częściowych, obejmujących wyłącznie część dostaw składających się na jedno zadanie. Wszelkie koszty związane z przygotowaniem oraz dostarczeniem oferty ponosi Wykonawca.

4.3. Ilości, podane w opisie przedmiotu zamówienia załącznik nr 3, zostały określone na podstawie ubiegłorocznych potrzeb i będą służyć jedynie do porównania i oceny ofert. Zamawiający, pomimo dochowania należytej staranności, z uwagi na charakter prowadzonej działalności, zastrzega sobie prawo do realizacji zmienionej ilości poszczególnych artykułów, tj. w ilości niższej niż podana. Ilości te mogą ulec zmianie w związku z absencją chorobową , zmienną ilością dzieci stołujących się oraz w przypadku wystąpienia istotnych zmian i okoliczności związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem Covid-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych , które spowodują ograniczenie bądź zawieszenie działalności jednostki.i
Faktyczne ilości zamawianych artykułów będą zależały od zgłaszanych w okresie trwania umowy potrzeb oraz będą rozliczane wg. cen jednostkowych podanych w załącznikach cenowych ( załączniki nr 2.1 do 2.6 Z tego tytułu Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia wobec Zamawiającego.

4.4. Dostarczane artykuły muszą spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego żywności w szczególności:
- ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. z dnia 8 października 2020 r.,Dz.U. z 2020 r. poz. 2021)
- ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno — spożywczych (tj. z dnia 1 marca 2021 r. (Dz.U. z 2021 r. poz. 630),
- rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002
r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 031 z 1.2.2002, s. 1)
- rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych,(Dz.Urz.UE.L Nr 139, str. 1)
- rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające
Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG, (Dz.Urz.UE.L Nr 338, str. 4)
- rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r. poz. 29, z późn. zm.).
4.5. Dalsze wymagania w zakresie przedmiotu zamówienia:
- każdy produkt wytwarzany będzie zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywienia i żywności oraz rozporządzeniami wydanymi na jej podstawie,
- każdy produkt realizowany będzie zgodnie z normami jakościowymi GHP, GMP lub systemem HACCP, - każdy dostarczony produkt winien być I klasy, zgodny z polską normą, - na każde żądanie zamawiającego, wykonawca jest zobowiązany okazać w stosunku do każdego produktu odpowiedni certyfikat zgodności z Polską Normą.
- dostarczane produkty nie mogą wykazywać oznak nieświeżości lub zepsucia
- Zamawiający może odmówić przyjęcia dostarczonych towarów, w przypadku niezgodności dostarczanych artykułów z wymogami i opisem zawartym w SWZ, jak również w przypadku wystąpienia nieprawidłowości, co do jakości, terminu przydatności do spożycia danego produktu, bądź przewozu produktów w nieodpowiednich warunkach
- okres przydatności do spożycia powinien przypadać na minimum połowę okresu przewidzianego dla danego artykułu spożywczego, licząc od daty dostawy.

4.6. Każde opakowanie poszczególnego produktu musi zawierać następujące dane:
- nazwa środka spożywczego,
- dane dotyczące składników występujących w środku spożywczym,
- datę minimalnej trwałości albo termin przydatności do spożycia,
- dane identyfikacyjne producenta środka spożywczego,
- dane identyfikujące kraj, w którym wyprodukowano środek spożywczy, zawartość netto lub liczbę sztuk środka spożywczego w opakowaniu, warunki przechowywania, w przypadku, gdy jego jakość zależy od warunków przechowywania, oznaczenie partii produkcji, - klasę jakości handlowej.
4.7. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia na poszczególne zadania zawiera załącznik nr 2 do SWZ. W przypadku podania w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia nazw własnych lub typów to zgodnie z art101 ust. 4 Ustawy PZP, Zamawiający dopuszcza złożenie ofert
„równoważnych”. Za „równoważne” Zamawiający uzna produkty, które posiadać będą te same składniki, konsystencję, ekstrakt, wartości odżywcze i walory smakowe, gramaturę opakowania, kolor, co produkty podane przykładowo, w takim przypadku należy wpisać, jaki produkt oferuje Wykonawca. Jeżeli w szczegółowym opisie przedmiotu, zamówienia występują nazwy konkretnych produktów, wyrobów lub określenie sugerujące produkty konkretnych firm, Wykonawca winien uznać, iż podano produkty przykładowe, a Zamawiający dopuszcza możliwość zastosowania produktów równoważnych. Celem uniknięcia wątpliwości Zamawiający dodatkowo precyzuje, iż za równoważny uzna każdy produkt, który:
- został wyprodukowany z tych samych co produkt podstawowy surowców (składników),
w ilości określonej procentowo lub wagowo nie odbiegającej więcej niż +/- 5% od produktu podstawowego. Jeżeli skład produktu podstawowego nie jest określony procentowo lub wagowo, za produkt równoważny uznaje się produkt składający się z nie więcej niż dodatkowo trzech składników do składu produktu podstawowego
- posiadający te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwę, estetykę, konsystencję, jakość) oraz wartość odżywczą nie odbiegającą od produktu podstawowego więcej niż +/- 5%
- posiadający gramaturę nie niższą niż produkt podstawowy i nie wyższą o więcej niż 10 % od
określonej w treści SWZ chyba, że w opisie konkretnego produktu postanowiono inaczej.
W przypadku zaoferowania przez Wykonawcę produktu równoważnego, jest on zobowiązany do podania w tabeli Załącznik Nr 2 nazwy tego produktu.
4.8. Artykuły spożywcze będą dostarczane w zależności od potrzeb Zamawiającego
w ilościach zamawianych telefonicznie lub e-mailowo przez przedstawiciela Zamawiającego. Dostawa nastąpić musi nie później niż w ciągu 2 dni roboczych od dnia złożenia zamówienia, pod adres: Bieszczadzki Zespół Placówek Szkolno-Wychowawczy w Ustrzykach Dolnych,
ul. Witolda Gombrowicza 37 , 38-700 Ustrzyki Dolne.

4.2.6.) Główny kod CPV: 15800000-6 - Różne produkty spożywcze

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2023-01-02 do 2023-06-30

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: 18.1. Ocenie zostaną poddane oferty nie podlegające odrzuceniu.
18.2. Przy wyborze najkorzystniejszej oferty Zamawiający będzie się kierował określonym następującym kryterium i jego znaczeniem:
Kryterium wyboru oferty stanowi najniższa cena

Cena oferty (brutto)-100% Sposób oceny ofert:

Ilość punktów dla każdej oferty zostanie wyliczona według poniższego wzoru odrębnie dla każdej części:
C min.

C=---------------x 100% 1%-1 punkt

C Bad.

C-ilość punktów oferty badanej

C min.- cena najniższa spośród wszystkich ofert nie podlegających odrzuceniu C bad.- cena oferty badanej
18.3. Liczba punktów przyznana poszczególnym ofertom zostanie obliczona z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.
18.4. Oferty oceniane będą w następujący sposób:
-Wynik-oferta, która przedstawia najkorzystniejszy bilans (maksymalna liczba przyznanych punktów w oparciu o ustalone kryteria) zostanie uznana za najkorzystniejszą ,pozostałe oferty zostaną sklasyfikowane zgodnie z ilością uzyskanych punktów. Realizacja zamówienia zostanie powierzona
Wykonawcy, którego oferta uzyska najwyższą ilość punktów. Maksymalna liczba punktów w tym kryterium wynosi 100 pkt.
-.W przypadku, gdy nie będzie możliwy wybór najkorzystniejszej oferty ze względu na to, że zostały złożone oferty o takiej samej cenie, Zamawiający wzywa Wykonawców, którzy złożyli te oferty do złożenia w terminie określonym przez zamawiającego ofert dodatkowych. Wykonawcy, składając oferty dodatkowe ,nie mogą zaoferować cen wyższych niż zaoferowane w złożonych pierwotnie ofertach.

18.5. W toku badania i oceny ofert Zamawiający może żądać od Wykonawcy wyjaśnień dotyczących treści złożonej oferty, w tym zaoferowanej ceny.

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 100

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

Część 2

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

4.1 Przedmiotem zamówienia jest dostawa artykułów żywnościowych (wraz z rozładunkiem) dla Bieszczadzkiego Zespołu Placówek Szkolno-Wychowawczych w Ustrzykach Dolnych w 2023 roku w okresie od 02.01.2023 r. do 30.06.2023r. z podziałem na n/w części zamówienia:
Zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert częściowych tylko na pełne części
4.2. Oznaczenie przedmiotu zamówienia wg Wspólnego Słownika Zamówień (CPV): 15000000-8, 15800000-6, 15300000-1, 15500000-3, 15810000-9, 15100000-9,15112000-6,
152200006,15331170-9,15332100-5
Opis części zamówienia:

1. Załącznik nr 2.1-artykuły ogólnospożywcze-15800000-6
2. Załącznik nr 2.2-owoce i warzywa-15300000-1
3. Załącznik nr 2.3-nabiał-15500000-3
4. Załącznik nr 2.4-pieczywo-15810000-9
5. Załącznik nr 2.5-mięso,wędliny,drób-15100000-9;15112000-6
6. Załącznik nr 2.6-mrożonki-15220000-6; 15331170-9; 15332100-5

Niniejsza Specyfikacja Zamówienia (zwana dalej „SWZ”), stanowi podstawę do przygotowania i sporządzenia przez Wykonawcę oferty na wzorze lub wg wzoru sporządzonego przez
Zamawiającego. Zamawiający dopuszcza składanie ofert na dowolną liczbę zadań przez każdego Wykonawcę tj. Wykonawca może złożyć ofertę na jedno zadanie, na kilka z nich lub na wszystkie. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert częściowych, obejmujących wyłącznie część dostaw składających się na jedno zadanie. Wszelkie koszty związane z przygotowaniem oraz dostarczeniem oferty ponosi Wykonawca.

4.3. Ilości, podane w opisie przedmiotu zamówienia załącznik nr 3, zostały określone na podstawie ubiegłorocznych potrzeb i będą służyć jedynie do porównania i oceny ofert. Zamawiający, pomimo dochowania należytej staranności, z uwagi na charakter prowadzonej działalności, zastrzega sobie prawo do realizacji zmienionej ilości poszczególnych artykułów, tj. w ilości niższej niż podana. Ilości te mogą ulec zmianie w związku z absencją chorobową , zmienną ilością dzieci stołujących się oraz w przypadku wystąpienia istotnych zmian i okoliczności związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem Covid-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych , które spowodują ograniczenie bądź zawieszenie działalności jednostki.i
Faktyczne ilości zamawianych artykułów będą zależały od zgłaszanych w okresie trwania umowy potrzeb oraz będą rozliczane wg. cen jednostkowych podanych w załącznikach cenowych ( załączniki nr 2.1 do 2.6 Z tego tytułu Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia wobec Zamawiającego.

4.4. Dostarczane artykuły muszą spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego żywności w szczególności:
- ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. z dnia 8 października 2020 r.,Dz.U. z 2020 r. poz. 2021)
- ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno — spożywczych (tj. z dnia 1 marca 2021 r. (Dz.U. z 2021 r. poz. 630),
- rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002
r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 031 z 1.2.2002, s. 1)
- rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych,(Dz.Urz.UE.L Nr 139, str. 1)
- rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające
Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG, (Dz.Urz.UE.L Nr 338, str. 4)
- rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r. poz. 29, z późn. zm.).
4.5. Dalsze wymagania w zakresie przedmiotu zamówienia:
- każdy produkt wytwarzany będzie zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywienia i żywności oraz rozporządzeniami wydanymi na jej podstawie,
- każdy produkt realizowany będzie zgodnie z normami jakościowymi GHP, GMP lub systemem HACCP, - każdy dostarczony produkt winien być I klasy, zgodny z polską normą, - na każde żądanie zamawiającego, wykonawca jest zobowiązany okazać w stosunku do każdego produktu odpowiedni certyfikat zgodności z Polską Normą.
- dostarczane produkty nie mogą wykazywać oznak nieświeżości lub zepsucia
- Zamawiający może odmówić przyjęcia dostarczonych towarów, w przypadku niezgodności dostarczanych artykułów z wymogami i opisem zawartym w SWZ, jak również w przypadku wystąpienia nieprawidłowości, co do jakości, terminu przydatności do spożycia danego produktu, bądź przewozu produktów w nieodpowiednich warunkach
- okres przydatności do spożycia powinien przypadać na minimum połowę okresu przewidzianego dla danego artykułu spożywczego, licząc od daty dostawy.

4.6. Każde opakowanie poszczególnego produktu musi zawierać następujące dane:
- nazwa środka spożywczego,
- dane dotyczące składników występujących w środku spożywczym,
- datę minimalnej trwałości albo termin przydatności do spożycia,
- dane identyfikacyjne producenta środka spożywczego,
- dane identyfikujące kraj, w którym wyprodukowano środek spożywczy, zawartość netto lub liczbę sztuk środka spożywczego w opakowaniu, warunki przechowywania, w przypadku, gdy jego jakość zależy od warunków przechowywania, oznaczenie partii produkcji, - klasę jakości handlowej.
4.7. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia na poszczególne zadania zawiera załącznik nr 2 do SWZ. W przypadku podania w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia nazw własnych lub typów to zgodnie z art101 ust. 4 Ustawy PZP, Zamawiający dopuszcza złożenie ofert
„równoważnych”. Za „równoważne” Zamawiający uzna produkty, które posiadać będą te same składniki, konsystencję, ekstrakt, wartości odżywcze i walory smakowe, gramaturę opakowania, kolor, co produkty podane przykładowo, w takim przypadku należy wpisać, jaki produkt oferuje Wykonawca. Jeżeli w szczegółowym opisie przedmiotu, zamówienia występują nazwy konkretnych produktów, wyrobów lub określenie sugerujące produkty konkretnych firm, Wykonawca winien uznać, iż podano produkty przykładowe, a Zamawiający dopuszcza możliwość zastosowania produktów równoważnych. Celem uniknięcia wątpliwości Zamawiający dodatkowo precyzuje, iż za równoważny uzna każdy produkt, który:
- został wyprodukowany z tych samych co produkt podstawowy surowców (składników),
w ilości określonej procentowo lub wagowo nie odbiegającej więcej niż +/- 5% od produktu podstawowego. Jeżeli skład produktu podstawowego nie jest określony procentowo lub wagowo, za produkt równoważny uznaje się produkt składający się z nie więcej niż dodatkowo trzech składników do składu produktu podstawowego
- posiadający te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwę, estetykę, konsystencję, jakość) oraz wartość odżywczą nie odbiegającą od produktu podstawowego więcej niż +/- 5%
- posiadający gramaturę nie niższą niż produkt podstawowy i nie wyższą o więcej niż 10 % od
określonej w treści SWZ chyba, że w opisie konkretnego produktu postanowiono inaczej.
W przypadku zaoferowania przez Wykonawcę produktu równoważnego, jest on zobowiązany do podania w tabeli Załącznik Nr 2 nazwy tego produktu.
4.8. Artykuły spożywcze będą dostarczane w zależności od potrzeb Zamawiającego
w ilościach zamawianych telefonicznie lub e-mailowo przez przedstawiciela Zamawiającego. Dostawa nastąpić musi nie później niż w ciągu 2 dni roboczych od dnia złożenia zamówienia, pod adres: Bieszczadzki Zespół Placówek Szkolno-Wychowawczy w Ustrzykach Dolnych,
ul. Witolda Gombrowicza 37 , 38-700 Ustrzyki Dolne.

4.2.6.) Główny kod CPV: 15300000-1 - Owoce, warzywa i podobne produkty

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2023-01-02 do 2023-06-30

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: 18.1. Ocenie zostaną poddane oferty nie podlegające odrzuceniu.
18.2. Przy wyborze najkorzystniejszej oferty Zamawiający będzie się kierował określonym następującym kryterium i jego znaczeniem:
Kryterium wyboru oferty stanowi najniższa cena

Cena oferty (brutto)-100% Sposób oceny ofert:

Ilość punktów dla każdej oferty zostanie wyliczona według poniższego wzoru odrębnie dla każdej części:
C min.

C=---------------x 100% 1%-1 punkt

C Bad.

C-ilość punktów oferty badanej

C min.- cena najniższa spośród wszystkich ofert nie podlegających odrzuceniu C bad.- cena oferty badanej
18.3. Liczba punktów przyznana poszczególnym ofertom zostanie obliczona z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.
18.4. Oferty oceniane będą w następujący sposób:
-Wynik-oferta, która przedstawia najkorzystniejszy bilans (maksymalna liczba przyznanych punktów w oparciu o ustalone kryteria) zostanie uznana za najkorzystniejszą ,pozostałe oferty zostaną sklasyfikowane zgodnie z ilością uzyskanych punktów. Realizacja zamówienia zostanie powierzona
Wykonawcy, którego oferta uzyska najwyższą ilość punktów. Maksymalna liczba punktów w tym kryterium wynosi 100 pkt.
-.W przypadku, gdy nie będzie możliwy wybór najkorzystniejszej oferty ze względu na to, że zostały złożone oferty o takiej samej cenie, Zamawiający wzywa Wykonawców, którzy złożyli te oferty do złożenia w terminie określonym przez zamawiającego ofert dodatkowych. Wykonawcy, składając oferty dodatkowe ,nie mogą zaoferować cen wyższych niż zaoferowane w złożonych pierwotnie ofertach.

18.5. W toku badania i oceny ofert Zamawiający może żądać od Wykonawcy wyjaśnień dotyczących treści złożonej oferty, w tym zaoferowanej ceny.

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 100

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

Część 3

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

4.1 Przedmiotem zamówienia jest dostawa artykułów żywnościowych (wraz z rozładunkiem) dla Bieszczadzkiego Zespołu Placówek Szkolno-Wychowawczych w Ustrzykach Dolnych w 2023 roku w okresie od 02.01.2023 r. do 30.06.2023r. z podziałem na n/w części zamówienia:
Zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert częściowych tylko na pełne części
4.2. Oznaczenie przedmiotu zamówienia wg Wspólnego Słownika Zamówień (CPV): 15000000-8, 15800000-6, 15300000-1, 15500000-3, 15810000-9, 15100000-9,15112000-6,
152200006,15331170-9,15332100-5
Opis części zamówienia:

1. Załącznik nr 2.1-artykuły ogólnospożywcze-15800000-6
2. Załącznik nr 2.2-owoce i warzywa-15300000-1
3. Załącznik nr 2.3-nabiał-15500000-3
4. Załącznik nr 2.4-pieczywo-15810000-9
5. Załącznik nr 2.5-mięso,wędliny,drób-15100000-9;15112000-6
6. Załącznik nr 2.6-mrożonki-15220000-6; 15331170-9; 15332100-5

Niniejsza Specyfikacja Zamówienia (zwana dalej „SWZ”), stanowi podstawę do przygotowania i sporządzenia przez Wykonawcę oferty na wzorze lub wg wzoru sporządzonego przez
Zamawiającego. Zamawiający dopuszcza składanie ofert na dowolną liczbę zadań przez każdego Wykonawcę tj. Wykonawca może złożyć ofertę na jedno zadanie, na kilka z nich lub na wszystkie. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert częściowych, obejmujących wyłącznie część dostaw składających się na jedno zadanie. Wszelkie koszty związane z przygotowaniem oraz dostarczeniem oferty ponosi Wykonawca.

4.3. Ilości, podane w opisie przedmiotu zamówienia załącznik nr 3, zostały określone na podstawie ubiegłorocznych potrzeb i będą służyć jedynie do porównania i oceny ofert. Zamawiający, pomimo dochowania należytej staranności, z uwagi na charakter prowadzonej działalności, zastrzega sobie prawo do realizacji zmienionej ilości poszczególnych artykułów, tj. w ilości niższej niż podana. Ilości te mogą ulec zmianie w związku z absencją chorobową , zmienną ilością dzieci stołujących się oraz w przypadku wystąpienia istotnych zmian i okoliczności związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem Covid-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych , które spowodują ograniczenie bądź zawieszenie działalności jednostki.i
Faktyczne ilości zamawianych artykułów będą zależały od zgłaszanych w okresie trwania umowy potrzeb oraz będą rozliczane wg. cen jednostkowych podanych w załącznikach cenowych ( załączniki nr 2.1 do 2.6 Z tego tytułu Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia wobec Zamawiającego.

4.4. Dostarczane artykuły muszą spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego żywności w szczególności:
- ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. z dnia 8 października 2020 r.,Dz.U. z 2020 r. poz. 2021)
- ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno — spożywczych (tj. z dnia 1 marca 2021 r. (Dz.U. z 2021 r. poz. 630),
- rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002
r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 031 z 1.2.2002, s. 1)
- rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych,(Dz.Urz.UE.L Nr 139, str. 1)
- rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające
Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG, (Dz.Urz.UE.L Nr 338, str. 4)
- rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r. poz. 29, z późn. zm.).
4.5. Dalsze wymagania w zakresie przedmiotu zamówienia:
- każdy produkt wytwarzany będzie zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywienia i żywności oraz rozporządzeniami wydanymi na jej podstawie,
- każdy produkt realizowany będzie zgodnie z normami jakościowymi GHP, GMP lub systemem HACCP, - każdy dostarczony produkt winien być I klasy, zgodny z polską normą, - na każde żądanie zamawiającego, wykonawca jest zobowiązany okazać w stosunku do każdego produktu odpowiedni certyfikat zgodności z Polską Normą.
- dostarczane produkty nie mogą wykazywać oznak nieświeżości lub zepsucia
- Zamawiający może odmówić przyjęcia dostarczonych towarów, w przypadku niezgodności dostarczanych artykułów z wymogami i opisem zawartym w SWZ, jak również w przypadku wystąpienia nieprawidłowości, co do jakości, terminu przydatności do spożycia danego produktu, bądź przewozu produktów w nieodpowiednich warunkach
- okres przydatności do spożycia powinien przypadać na minimum połowę okresu przewidzianego dla danego artykułu spożywczego, licząc od daty dostawy.

4.6. Każde opakowanie poszczególnego produktu musi zawierać następujące dane:
- nazwa środka spożywczego,
- dane dotyczące składników występujących w środku spożywczym,
- datę minimalnej trwałości albo termin przydatności do spożycia,
- dane identyfikacyjne producenta środka spożywczego,
- dane identyfikujące kraj, w którym wyprodukowano środek spożywczy, zawartość netto lub liczbę sztuk środka spożywczego w opakowaniu, warunki przechowywania, w przypadku, gdy jego jakość zależy od warunków przechowywania, oznaczenie partii produkcji, - klasę jakości handlowej.
4.7. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia na poszczególne zadania zawiera załącznik nr 2 do SWZ. W przypadku podania w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia nazw własnych lub typów to zgodnie z art101 ust. 4 Ustawy PZP, Zamawiający dopuszcza złożenie ofert
„równoważnych”. Za „równoważne” Zamawiający uzna produkty, które posiadać będą te same składniki, konsystencję, ekstrakt, wartości odżywcze i walory smakowe, gramaturę opakowania, kolor, co produkty podane przykładowo, w takim przypadku należy wpisać, jaki produkt oferuje Wykonawca. Jeżeli w szczegółowym opisie przedmiotu, zamówienia występują nazwy konkretnych produktów, wyrobów lub określenie sugerujące produkty konkretnych firm, Wykonawca winien uznać, iż podano produkty przykładowe, a Zamawiający dopuszcza możliwość zastosowania produktów równoważnych. Celem uniknięcia wątpliwości Zamawiający dodatkowo precyzuje, iż za równoważny uzna każdy produkt, który:
- został wyprodukowany z tych samych co produkt podstawowy surowców (składników),
w ilości określonej procentowo lub wagowo nie odbiegającej więcej niż +/- 5% od produktu podstawowego. Jeżeli skład produktu podstawowego nie jest określony procentowo lub wagowo, za produkt równoważny uznaje się produkt składający się z nie więcej niż dodatkowo trzech składników do składu produktu podstawowego
- posiadający te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwę, estetykę, konsystencję, jakość) oraz wartość odżywczą nie odbiegającą od produktu podstawowego więcej niż +/- 5%
- posiadający gramaturę nie niższą niż produkt podstawowy i nie wyższą o więcej niż 10 % od
określonej w treści SWZ chyba, że w opisie konkretnego produktu postanowiono inaczej.
W przypadku zaoferowania przez Wykonawcę produktu równoważnego, jest on zobowiązany do podania w tabeli Załącznik Nr 2 nazwy tego produktu.
4.8. Artykuły spożywcze będą dostarczane w zależności od potrzeb Zamawiającego
w ilościach zamawianych telefonicznie lub e-mailowo przez przedstawiciela Zamawiającego. Dostawa nastąpić musi nie później niż w ciągu 2 dni roboczych od dnia złożenia zamówienia, pod adres: Bieszczadzki Zespół Placówek Szkolno-Wychowawczy w Ustrzykach Dolnych,
ul. Witolda Gombrowicza 37 , 38-700 Ustrzyki Dolne.

4.2.6.) Główny kod CPV: 15500000-3 - Produkty mleczarskie

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2023-01-02 do 2023-06-30

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: 18.1. Ocenie zostaną poddane oferty nie podlegające odrzuceniu.
18.2. Przy wyborze najkorzystniejszej oferty Zamawiający będzie się kierował określonym następującym kryterium i jego znaczeniem:
Kryterium wyboru oferty stanowi najniższa cena

Cena oferty (brutto)-100% Sposób oceny ofert:

Ilość punktów dla każdej oferty zostanie wyliczona według poniższego wzoru odrębnie dla każdej części:
C min.

C=---------------x 100% 1%-1 punkt

C Bad.

C-ilość punktów oferty badanej

C min.- cena najniższa spośród wszystkich ofert nie podlegających odrzuceniu C bad.- cena oferty badanej
18.3. Liczba punktów przyznana poszczególnym ofertom zostanie obliczona z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.
18.4. Oferty oceniane będą w następujący sposób:
-Wynik-oferta, która przedstawia najkorzystniejszy bilans (maksymalna liczba przyznanych punktów w oparciu o ustalone kryteria) zostanie uznana za najkorzystniejszą ,pozostałe oferty zostaną sklasyfikowane zgodnie z ilością uzyskanych punktów. Realizacja zamówienia zostanie powierzona
Wykonawcy, którego oferta uzyska najwyższą ilość punktów. Maksymalna liczba punktów w tym kryterium wynosi 100 pkt.
-.W przypadku, gdy nie będzie możliwy wybór najkorzystniejszej oferty ze względu na to, że zostały złożone oferty o takiej samej cenie, Zamawiający wzywa Wykonawców, którzy złożyli te oferty do złożenia w terminie określonym przez zamawiającego ofert dodatkowych. Wykonawcy, składając oferty dodatkowe ,nie mogą zaoferować cen wyższych niż zaoferowane w złożonych pierwotnie ofertach.

18.5. W toku badania i oceny ofert Zamawiający może żądać od Wykonawcy wyjaśnień dotyczących treści złożonej oferty, w tym zaoferowanej ceny.

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 100

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

Część 4

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

4.1 Przedmiotem zamówienia jest dostawa artykułów żywnościowych (wraz z rozładunkiem) dla Bieszczadzkiego Zespołu Placówek Szkolno-Wychowawczych w Ustrzykach Dolnych w 2023 roku w okresie od 02.01.2023 r. do 30.06.2023r. z podziałem na n/w części zamówienia:
Zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert częściowych tylko na pełne części
4.2. Oznaczenie przedmiotu zamówienia wg Wspólnego Słownika Zamówień (CPV): 15000000-8, 15800000-6, 15300000-1, 15500000-3, 15810000-9, 15100000-9,15112000-6,
152200006,15331170-9,15332100-5
Opis części zamówienia:

1. Załącznik nr 2.1-artykuły ogólnospożywcze-15800000-6
2. Załącznik nr 2.2-owoce i warzywa-15300000-1
3. Załącznik nr 2.3-nabiał-15500000-3
4. Załącznik nr 2.4-pieczywo-15810000-9
5. Załącznik nr 2.5-mięso,wędliny,drób-15100000-9;15112000-6
6. Załącznik nr 2.6-mrożonki-15220000-6; 15331170-9; 15332100-5

Niniejsza Specyfikacja Zamówienia (zwana dalej „SWZ”), stanowi podstawę do przygotowania i sporządzenia przez Wykonawcę oferty na wzorze lub wg wzoru sporządzonego przez
Zamawiającego. Zamawiający dopuszcza składanie ofert na dowolną liczbę zadań przez każdego Wykonawcę tj. Wykonawca może złożyć ofertę na jedno zadanie, na kilka z nich lub na wszystkie. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert częściowych, obejmujących wyłącznie część dostaw składających się na jedno zadanie. Wszelkie koszty związane z przygotowaniem oraz dostarczeniem oferty ponosi Wykonawca.

4.3. Ilości, podane w opisie przedmiotu zamówienia załącznik nr 3, zostały określone na podstawie ubiegłorocznych potrzeb i będą służyć jedynie do porównania i oceny ofert. Zamawiający, pomimo dochowania należytej staranności, z uwagi na charakter prowadzonej działalności, zastrzega sobie prawo do realizacji zmienionej ilości poszczególnych artykułów, tj. w ilości niższej niż podana. Ilości te mogą ulec zmianie w związku z absencją chorobową , zmienną ilością dzieci stołujących się oraz w przypadku wystąpienia istotnych zmian i okoliczności związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem Covid-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych , które spowodują ograniczenie bądź zawieszenie działalności jednostki.i
Faktyczne ilości zamawianych artykułów będą zależały od zgłaszanych w okresie trwania umowy potrzeb oraz będą rozliczane wg. cen jednostkowych podanych w załącznikach cenowych ( załączniki nr 2.1 do 2.6 Z tego tytułu Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia wobec Zamawiającego.

4.4. Dostarczane artykuły muszą spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego żywności w szczególności:
- ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. z dnia 8 października 2020 r.,Dz.U. z 2020 r. poz. 2021)
- ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno — spożywczych (tj. z dnia 1 marca 2021 r. (Dz.U. z 2021 r. poz. 630),
- rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002
r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 031 z 1.2.2002, s. 1)
- rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych,(Dz.Urz.UE.L Nr 139, str. 1)
- rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające
Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG, (Dz.Urz.UE.L Nr 338, str. 4)
- rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r. poz. 29, z późn. zm.).
4.5. Dalsze wymagania w zakresie przedmiotu zamówienia:
- każdy produkt wytwarzany będzie zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywienia i żywności oraz rozporządzeniami wydanymi na jej podstawie,
- każdy produkt realizowany będzie zgodnie z normami jakościowymi GHP, GMP lub systemem HACCP, - każdy dostarczony produkt winien być I klasy, zgodny z polską normą, - na każde żądanie zamawiającego, wykonawca jest zobowiązany okazać w stosunku do każdego produktu odpowiedni certyfikat zgodności z Polską Normą.
- dostarczane produkty nie mogą wykazywać oznak nieświeżości lub zepsucia
- Zamawiający może odmówić przyjęcia dostarczonych towarów, w przypadku niezgodności dostarczanych artykułów z wymogami i opisem zawartym w SWZ, jak również w przypadku wystąpienia nieprawidłowości, co do jakości, terminu przydatności do spożycia danego produktu, bądź przewozu produktów w nieodpowiednich warunkach
- okres przydatności do spożycia powinien przypadać na minimum połowę okresu przewidzianego dla danego artykułu spożywczego, licząc od daty dostawy.

4.6. Każde opakowanie poszczególnego produktu musi zawierać następujące dane:
- nazwa środka spożywczego,
- dane dotyczące składników występujących w środku spożywczym,
- datę minimalnej trwałości albo termin przydatności do spożycia,
- dane identyfikacyjne producenta środka spożywczego,
- dane identyfikujące kraj, w którym wyprodukowano środek spożywczy, zawartość netto lub liczbę sztuk środka spożywczego w opakowaniu, warunki przechowywania, w przypadku, gdy jego jakość zależy od warunków przechowywania, oznaczenie partii produkcji, - klasę jakości handlowej.
4.7. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia na poszczególne zadania zawiera załącznik nr 2 do SWZ. W przypadku podania w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia nazw własnych lub typów to zgodnie z art101 ust. 4 Ustawy PZP, Zamawiający dopuszcza złożenie ofert
„równoważnych”. Za „równoważne” Zamawiający uzna produkty, które posiadać będą te same składniki, konsystencję, ekstrakt, wartości odżywcze i walory smakowe, gramaturę opakowania, kolor, co produkty podane przykładowo, w takim przypadku należy wpisać, jaki produkt oferuje Wykonawca. Jeżeli w szczegółowym opisie przedmiotu, zamówienia występują nazwy konkretnych produktów, wyrobów lub określenie sugerujące produkty konkretnych firm, Wykonawca winien uznać, iż podano produkty przykładowe, a Zamawiający dopuszcza możliwość zastosowania produktów równoważnych. Celem uniknięcia wątpliwości Zamawiający dodatkowo precyzuje, iż za równoważny uzna każdy produkt, który:
- został wyprodukowany z tych samych co produkt podstawowy surowców (składników),
w ilości określonej procentowo lub wagowo nie odbiegającej więcej niż +/- 5% od produktu podstawowego. Jeżeli skład produktu podstawowego nie jest określony procentowo lub wagowo, za produkt równoważny uznaje się produkt składający się z nie więcej niż dodatkowo trzech składników do składu produktu podstawowego
- posiadający te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwę, estetykę, konsystencję, jakość) oraz wartość odżywczą nie odbiegającą od produktu podstawowego więcej niż +/- 5%
- posiadający gramaturę nie niższą niż produkt podstawowy i nie wyższą o więcej niż 10 % od
określonej w treści SWZ chyba, że w opisie konkretnego produktu postanowiono inaczej.
W przypadku zaoferowania przez Wykonawcę produktu równoważnego, jest on zobowiązany do podania w tabeli Załącznik Nr 2 nazwy tego produktu.
4.8. Artykuły spożywcze będą dostarczane w zależności od potrzeb Zamawiającego
w ilościach zamawianych telefonicznie lub e-mailowo przez przedstawiciela Zamawiającego. Dostawa nastąpić musi nie później niż w ciągu 2 dni roboczych od dnia złożenia zamówienia, pod adres: Bieszczadzki Zespół Placówek Szkolno-Wychowawczy w Ustrzykach Dolnych,
ul. Witolda Gombrowicza 37 , 38-700 Ustrzyki Dolne

4.2.6.) Główny kod CPV: 15810000-9 - Pieczywo, świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2023-01-02 do 2023-06-30

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: 18.1. Ocenie zostaną poddane oferty nie podlegające odrzuceniu.
18.2. Przy wyborze najkorzystniejszej oferty Zamawiający będzie się kierował określonym następującym kryterium i jego znaczeniem:
Kryterium wyboru oferty stanowi najniższa cena

Cena oferty (brutto)-100% Sposób oceny ofert:

Ilość punktów dla każdej oferty zostanie wyliczona według poniższego wzoru odrębnie dla każdej części:
C min.

C=---------------x 100% 1%-1 punkt

C Bad.

C-ilość punktów oferty badanej

C min.- cena najniższa spośród wszystkich ofert nie podlegających odrzuceniu C bad.- cena oferty badanej
18.3. Liczba punktów przyznana poszczególnym ofertom zostanie obliczona z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.
18.4. Oferty oceniane będą w następujący sposób:
-Wynik-oferta, która przedstawia najkorzystniejszy bilans (maksymalna liczba przyznanych punktów w oparciu o ustalone kryteria) zostanie uznana za najkorzystniejszą ,pozostałe oferty zostaną sklasyfikowane zgodnie z ilością uzyskanych punktów. Realizacja zamówienia zostanie powierzona
Wykonawcy, którego oferta uzyska najwyższą ilość punktów. Maksymalna liczba punktów w tym kryterium wynosi 100 pkt.
-.W przypadku, gdy nie będzie możliwy wybór najkorzystniejszej oferty ze względu na to, że zostały złożone oferty o takiej samej cenie, Zamawiający wzywa Wykonawców, którzy złożyli te oferty do złożenia w terminie określonym przez zamawiającego ofert dodatkowych. Wykonawcy, składając oferty dodatkowe ,nie mogą zaoferować cen wyższych niż zaoferowane w złożonych pierwotnie ofertach.

18.5. W toku badania i oceny ofert Zamawiający może żądać od Wykonawcy wyjaśnień dotyczących treści złożonej oferty, w tym zaoferowanej ceny.

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 100

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

Część 5

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

4.1 Przedmiotem zamówienia jest dostawa artykułów żywnościowych (wraz z rozładunkiem) dla Bieszczadzkiego Zespołu Placówek Szkolno-Wychowawczych w Ustrzykach Dolnych w 2023 roku w okresie od 02.01.2023 r. do 30.06.2023r. z podziałem na n/w części zamówienia:
Zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert częściowych tylko na pełne części
4.2. Oznaczenie przedmiotu zamówienia wg Wspólnego Słownika Zamówień (CPV): 15000000-8, 15800000-6, 15300000-1, 15500000-3, 15810000-9, 15100000-9,15112000-6,
152200006,15331170-9,15332100-5
Opis części zamówienia:

1. Załącznik nr 2.1-artykuły ogólnospożywcze-15800000-6
2. Załącznik nr 2.2-owoce i warzywa-15300000-1
3. Załącznik nr 2.3-nabiał-15500000-3
4. Załącznik nr 2.4-pieczywo-15810000-9
5. Załącznik nr 2.5-mięso,wędliny,drób-15100000-9;15112000-6
6. Załącznik nr 2.6-mrożonki-15220000-6; 15331170-9; 15332100-5

Niniejsza Specyfikacja Zamówienia (zwana dalej „SWZ”), stanowi podstawę do przygotowania i sporządzenia przez Wykonawcę oferty na wzorze lub wg wzoru sporządzonego przez
Zamawiającego. Zamawiający dopuszcza składanie ofert na dowolną liczbę zadań przez każdego Wykonawcę tj. Wykonawca może złożyć ofertę na jedno zadanie, na kilka z nich lub na wszystkie. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert częściowych, obejmujących wyłącznie część dostaw składających się na jedno zadanie. Wszelkie koszty związane z przygotowaniem oraz dostarczeniem oferty ponosi Wykonawca.

4.3. Ilości, podane w opisie przedmiotu zamówienia załącznik nr 3, zostały określone na podstawie ubiegłorocznych potrzeb i będą służyć jedynie do porównania i oceny ofert. Zamawiający, pomimo dochowania należytej staranności, z uwagi na charakter prowadzonej działalności, zastrzega sobie prawo do realizacji zmienionej ilości poszczególnych artykułów, tj. w ilości niższej niż podana. Ilości te mogą ulec zmianie w związku z absencją chorobową , zmienną ilością dzieci stołujących się oraz w przypadku wystąpienia istotnych zmian i okoliczności związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem Covid-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych , które spowodują ograniczenie bądź zawieszenie działalności jednostki.i
Faktyczne ilości zamawianych artykułów będą zależały od zgłaszanych w okresie trwania umowy potrzeb oraz będą rozliczane wg. cen jednostkowych podanych w załącznikach cenowych ( załączniki nr 2.1 do 2.6 Z tego tytułu Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia wobec Zamawiającego.

4.4. Dostarczane artykuły muszą spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego żywności w szczególności:
- ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. z dnia 8 października 2020 r.,Dz.U. z 2020 r. poz. 2021)
- ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno — spożywczych (tj. z dnia 1 marca 2021 r. (Dz.U. z 2021 r. poz. 630),
- rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002
r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 031 z 1.2.2002, s. 1)
- rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych,(Dz.Urz.UE.L Nr 139, str. 1)
- rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające
Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG, (Dz.Urz.UE.L Nr 338, str. 4)
- rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r. poz. 29, z późn. zm.).
4.5. Dalsze wymagania w zakresie przedmiotu zamówienia:
- każdy produkt wytwarzany będzie zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywienia i żywności oraz rozporządzeniami wydanymi na jej podstawie,
- każdy produkt realizowany będzie zgodnie z normami jakościowymi GHP, GMP lub systemem HACCP, - każdy dostarczony produkt winien być I klasy, zgodny z polską normą, - na każde żądanie zamawiającego, wykonawca jest zobowiązany okazać w stosunku do każdego produktu odpowiedni certyfikat zgodności z Polską Normą.
- dostarczane produkty nie mogą wykazywać oznak nieświeżości lub zepsucia
- Zamawiający może odmówić przyjęcia dostarczonych towarów, w przypadku niezgodności dostarczanych artykułów z wymogami i opisem zawartym w SWZ, jak również w przypadku wystąpienia nieprawidłowości, co do jakości, terminu przydatności do spożycia danego produktu, bądź przewozu produktów w nieodpowiednich warunkach
- okres przydatności do spożycia powinien przypadać na minimum połowę okresu przewidzianego dla danego artykułu spożywczego, licząc od daty dostawy.

4.6. Każde opakowanie poszczególnego produktu musi zawierać następujące dane:
- nazwa środka spożywczego,
- dane dotyczące składników występujących w środku spożywczym,
- datę minimalnej trwałości albo termin przydatności do spożycia,
- dane identyfikacyjne producenta środka spożywczego,
- dane identyfikujące kraj, w którym wyprodukowano środek spożywczy, zawartość netto lub liczbę sztuk środka spożywczego w opakowaniu, warunki przechowywania, w przypadku, gdy jego jakość zależy od warunków przechowywania, oznaczenie partii produkcji, - klasę jakości handlowej.
4.7. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia na poszczególne zadania zawiera załącznik nr 2 do SWZ. W przypadku podania w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia nazw własnych lub typów to zgodnie z art101 ust. 4 Ustawy PZP, Zamawiający dopuszcza złożenie ofert
„równoważnych”. Za „równoważne” Zamawiający uzna produkty, które posiadać będą te same składniki, konsystencję, ekstrakt, wartości odżywcze i walory smakowe, gramaturę opakowania, kolor, co produkty podane przykładowo, w takim przypadku należy wpisać, jaki produkt oferuje Wykonawca. Jeżeli w szczegółowym opisie przedmiotu, zamówienia występują nazwy konkretnych produktów, wyrobów lub określenie sugerujące produkty konkretnych firm, Wykonawca winien uznać, iż podano produkty przykładowe, a Zamawiający dopuszcza możliwość zastosowania produktów równoważnych. Celem uniknięcia wątpliwości Zamawiający dodatkowo precyzuje, iż za równoważny uzna każdy produkt, który:
- został wyprodukowany z tych samych co produkt podstawowy surowców (składników),
w ilości określonej procentowo lub wagowo nie odbiegającej więcej niż +/- 5% od produktu podstawowego. Jeżeli skład produktu podstawowego nie jest określony procentowo lub wagowo, za produkt równoważny uznaje się produkt składający się z nie więcej niż dodatkowo trzech składników do składu produktu podstawowego
- posiadający te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwę, estetykę, konsystencję, jakość) oraz wartość odżywczą nie odbiegającą od produktu podstawowego więcej niż +/- 5%
- posiadający gramaturę nie niższą niż produkt podstawowy i nie wyższą o więcej niż 10 % od
określonej w treści SWZ chyba, że w opisie konkretnego produktu postanowiono inaczej.
W przypadku zaoferowania przez Wykonawcę produktu równoważnego, jest on zobowiązany do podania w tabeli Załącznik Nr 2 nazwy tego produktu.
4.8. Artykuły spożywcze będą dostarczane w zależności od potrzeb Zamawiającego
w ilościach zamawianych telefonicznie lub e-mailowo przez przedstawiciela Zamawiającego. Dostawa nastąpić musi nie później niż w ciągu 2 dni roboczych od dnia złożenia zamówienia, pod adres: Bieszczadzki Zespół Placówek Szkolno-Wychowawczy w Ustrzykach Dolnych,
ul. Witolda Gombrowicza 37 , 38-700 Ustrzyki Dolne.

4.2.6.) Główny kod CPV: 15100000-9 - Produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2023-01-02 do 2023-06-30

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: 18.1. Ocenie zostaną poddane oferty nie podlegające odrzuceniu.
18.2. Przy wyborze najkorzystniejszej oferty Zamawiający będzie się kierował określonym następującym kryterium i jego znaczeniem:
Kryterium wyboru oferty stanowi najniższa cena

Cena oferty (brutto)-100% Sposób oceny ofert:

Ilość punktów dla każdej oferty zostanie wyliczona według poniższego wzoru odrębnie dla każdej części:
C min.

C=---------------x 100% 1%-1 punkt

C Bad.

C-ilość punktów oferty badanej

C min.- cena najniższa spośród wszystkich ofert nie podlegających odrzuceniu C bad.- cena oferty badanej
18.3. Liczba punktów przyznana poszczególnym ofertom zostanie obliczona z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.
18.4. Oferty oceniane będą w następujący sposób:
-Wynik-oferta, która przedstawia najkorzystniejszy bilans (maksymalna liczba przyznanych punktów w oparciu o ustalone kryteria) zostanie uznana za najkorzystniejszą ,pozostałe oferty zostaną sklasyfikowane zgodnie z ilością uzyskanych punktów. Realizacja zamówienia zostanie powierzona
Wykonawcy, którego oferta uzyska najwyższą ilość punktów. Maksymalna liczba punktów w tym kryterium wynosi 100 pkt.
-.W przypadku, gdy nie będzie możliwy wybór najkorzystniejszej oferty ze względu na to, że zostały złożone oferty o takiej samej cenie, Zamawiający wzywa Wykonawców, którzy złożyli te oferty do złożenia w terminie określonym przez zamawiającego ofert dodatkowych. Wykonawcy, składając oferty dodatkowe ,nie mogą zaoferować cen wyższych niż zaoferowane w złożonych pierwotnie ofertach.

18.5. W toku badania i oceny ofert Zamawiający może żądać od Wykonawcy wyjaśnień dotyczących treści złożonej oferty, w tym zaoferowanej ceny.

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 100

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

Część 6

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Przedmiotem zamówienia jest dostawa artykułów żywnościowych (wraz z rozładunkiem) dla Bieszczadzkiego Zespołu Placówek Szkolno-Wychowawczych w Ustrzykach Dolnych w 2023 roku w okresie od 02.01.2023 r. do 30.06.2023r. z podziałem na n/w części zamówienia:
Zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert częściowych tylko na pełne części
4.2. Oznaczenie przedmiotu zamówienia wg Wspólnego Słownika Zamówień (CPV): 15000000-8, 15800000-6, 15300000-1, 15500000-3, 15810000-9, 15100000-9,15112000-6,
152200006,15331170-9,15332100-5
Opis części zamówienia:

1. Załącznik nr 2.1-artykuły ogólnospożywcze-15800000-6
2. Załącznik nr 2.2-owoce i warzywa-15300000-1
3. Załącznik nr 2.3-nabiał-15500000-3
4. Załącznik nr 2.4-pieczywo-15810000-9
5. Załącznik nr 2.5-mięso,wędliny,drób-15100000-9;15112000-6
6. Załącznik nr 2.6-mrożonki-15220000-6; 15331170-9; 15332100-5

Niniejsza Specyfikacja Zamówienia (zwana dalej „SWZ”), stanowi podstawę do przygotowania i sporządzenia przez Wykonawcę oferty na wzorze lub wg wzoru sporządzonego przez
Zamawiającego. Zamawiający dopuszcza składanie ofert na dowolną liczbę zadań przez każdego Wykonawcę tj. Wykonawca może złożyć ofertę na jedno zadanie, na kilka z nich lub na wszystkie. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert częściowych, obejmujących wyłącznie część dostaw składających się na jedno zadanie. Wszelkie koszty związane z przygotowaniem oraz dostarczeniem oferty ponosi Wykonawca.

4.3. Ilości, podane w opisie przedmiotu zamówienia załącznik nr 3, zostały określone na podstawie ubiegłorocznych potrzeb i będą służyć jedynie do porównania i oceny ofert. Zamawiający, pomimo dochowania należytej staranności, z uwagi na charakter prowadzonej działalności, zastrzega sobie prawo do realizacji zmienionej ilości poszczególnych artykułów, tj. w ilości niższej niż podana. Ilości te mogą ulec zmianie w związku z absencją chorobową , zmienną ilością dzieci stołujących się oraz w przypadku wystąpienia istotnych zmian i okoliczności związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem Covid-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych , które spowodują ograniczenie bądź zawieszenie działalności jednostki.i
Faktyczne ilości zamawianych artykułów będą zależały od zgłaszanych w okresie trwania umowy potrzeb oraz będą rozliczane wg. cen jednostkowych podanych w załącznikach cenowych ( załączniki nr 2.1 do 2.6 Z tego tytułu Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia wobec Zamawiającego.

4.4. Dostarczane artykuły muszą spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego żywności w szczególności:
- ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. z dnia 8 października 2020 r.,Dz.U. z 2020 r. poz. 2021)
- ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno — spożywczych (tj. z dnia 1 marca 2021 r. (Dz.U. z 2021 r. poz. 630),
- rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002
r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 031 z 1.2.2002, s. 1)
- rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych,(Dz.Urz.UE.L Nr 139, str. 1)
- rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające
Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG, (Dz.Urz.UE.L Nr 338, str. 4)
- rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r. poz. 29, z późn. zm.).
4.5. Dalsze wymagania w zakresie przedmiotu zamówienia:
- każdy produkt wytwarzany będzie zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywienia i żywności oraz rozporządzeniami wydanymi na jej podstawie,
- każdy produkt realizowany będzie zgodnie z normami jakościowymi GHP, GMP lub systemem HACCP, - każdy dostarczony produkt winien być I klasy, zgodny z polską normą, - na każde żądanie zamawiającego, wykonawca jest zobowiązany okazać w stosunku do każdego produktu odpowiedni certyfikat zgodności z Polską Normą.
- dostarczane produkty nie mogą wykazywać oznak nieświeżości lub zepsucia
- Zamawiający może odmówić przyjęcia dostarczonych towarów, w przypadku niezgodności dostarczanych artykułów z wymogami i opisem zawartym w SWZ, jak również w przypadku wystąpienia nieprawidłowości, co do jakości, terminu przydatności do spożycia danego produktu, bądź przewozu produktów w nieodpowiednich warunkach
- okres przydatności do spożycia powinien przypadać na minimum połowę okresu przewidzianego dla danego artykułu spożywczego, licząc od daty dostawy.

4.6. Każde opakowanie poszczególnego produktu musi zawierać następujące dane:
- nazwa środka spożywczego,
- dane dotyczące składników występujących w środku spożywczym,
- datę minimalnej trwałości albo termin przydatności do spożycia,
- dane identyfikacyjne producenta środka spożywczego,
- dane identyfikujące kraj, w którym wyprodukowano środek spożywczy, zawartość netto lub liczbę sztuk środka spożywczego w opakowaniu, warunki przechowywania, w przypadku, gdy jego jakość zależy od warunków przechowywania, oznaczenie partii produkcji, - klasę jakości handlowej.
4.7. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia na poszczególne zadania zawiera załącznik nr 2 do SWZ. W przypadku podania w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia nazw własnych lub typów to zgodnie z art101 ust. 4 Ustawy PZP, Zamawiający dopuszcza złożenie ofert
„równoważnych”. Za „równoważne” Zamawiający uzna produkty, które posiadać będą te same składniki, konsystencję, ekstrakt, wartości odżywcze i walory smakowe, gramaturę opakowania, kolor, co produkty podane przykładowo, w takim przypadku należy wpisać, jaki produkt oferuje Wykonawca. Jeżeli w szczegółowym opisie przedmiotu, zamówienia występują nazwy konkretnych produktów, wyrobów lub określenie sugerujące produkty konkretnych firm, Wykonawca winien uznać, iż podano produkty przykładowe, a Zamawiający dopuszcza możliwość zastosowania produktów równoważnych. Celem uniknięcia wątpliwości Zamawiający dodatkowo precyzuje, iż za równoważny uzna każdy produkt, który:
- został wyprodukowany z tych samych co produkt podstawowy surowców (składników),
w ilości określonej procentowo lub wagowo nie odbiegającej więcej niż +/- 5% od produktu podstawowego. Jeżeli skład produktu podstawowego nie jest określony procentowo lub wagowo, za produkt równoważny uznaje się produkt składający się z nie więcej niż dodatkowo trzech składników do składu produktu podstawowego
- posiadający te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwę, estetykę, konsystencję, jakość) oraz wartość odżywczą nie odbiegającą od produktu podstawowego więcej niż +/- 5%
- posiadający gramaturę nie niższą niż produkt podstawowy i nie wyższą o więcej niż 10 % od
określonej w treści SWZ chyba, że w opisie konkretnego produktu postanowiono inaczej.
W przypadku zaoferowania przez Wykonawcę produktu równoważnego, jest on zobowiązany do podania w tabeli Załącznik Nr 2 nazwy tego produktu.
4.8. Artykuły spożywcze będą dostarczane w zależności od potrzeb Zamawiającego
w ilościach zamawianych telefonicznie lub e-mailowo przez przedstawiciela Zamawiającego. Dostawa nastąpić musi nie później niż w ciągu 2 dni roboczych od dnia złożenia zamówienia, pod adres: Bieszczadzki Zespół Placówek Szkolno-Wychowawczy w Ustrzykach Dolnych,
ul. Witolda Gombrowicza 37 , 38-700 Ustrzyki Dolne.

4.2.6.) Główny kod CPV: 15332100-5 - Przetworzone owoce

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

15220000-6 - Ryby mrożone, filety rybne i pozostałe mięso ryb

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2023-01-02 do 2023-06-30

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: 18.1. Ocenie zostaną poddane oferty nie podlegające odrzuceniu.
18.2. Przy wyborze najkorzystniejszej oferty Zamawiający będzie się kierował określonym następującym kryterium i jego znaczeniem:
Kryterium wyboru oferty stanowi najniższa cena

Cena oferty (brutto)-100% Sposób oceny ofert:

Ilość punktów dla każdej oferty zostanie wyliczona według poniższego wzoru odrębnie dla każdej części:
C min.

C=---------------x 100% 1%-1 punkt

C Bad.

C-ilość punktów oferty badanej

C min.- cena najniższa spośród wszystkich ofert nie podlegających odrzuceniu C bad.- cena oferty badanej
18.3. Liczba punktów przyznana poszczególnym ofertom zostanie obliczona z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.
18.4. Oferty oceniane będą w następujący sposób:
-Wynik-oferta, która przedstawia najkorzystniejszy bilans (maksymalna liczba przyznanych punktów w oparciu o ustalone kryteria) zostanie uznana za najkorzystniejszą ,pozostałe oferty zostaną sklasyfikowane zgodnie z ilością uzyskanych punktów. Realizacja zamówienia zostanie powierzona
Wykonawcy, którego oferta uzyska najwyższą ilość punktów. Maksymalna liczba punktów w tym kryterium wynosi 100 pkt.
-.W przypadku, gdy nie będzie możliwy wybór najkorzystniejszej oferty ze względu na to, że zostały złożone oferty o takiej samej cenie, Zamawiający wzywa Wykonawców, którzy złożyli te oferty do złożenia w terminie określonym przez zamawiającego ofert dodatkowych. Wykonawcy, składając oferty dodatkowe ,nie mogą zaoferować cen wyższych niż zaoferowane w złożonych pierwotnie ofertach.

18.5. W toku badania i oceny ofert Zamawiający może żądać od Wykonawcy wyjaśnień dotyczących treści złożonej oferty, w tym zaoferowanej ceny.

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 100

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW

5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie

5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Nie

5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak

5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: Oświadczenia o aktualności informacji zawartych w oświadczeniu wstępnym

5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: nie dotyczy

5.8.) Wykaz przedmiotowych środków dowodowych:

nie dotyczy

5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Nie

SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA

6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie

6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie

6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie

6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie

6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:

12.1. Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia. W takim przypadku Wykonawcy ustanawiają pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu albo do reprezentowania i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. Pełnomocnictwo winno być załączone do oferty.
12.2. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, oświadczenia, o których mowa w pkt 11.1. SWZ, składa każdy z Wykonawców. Oświadczenia te potwierdzają brak podstaw wykluczenia oraz spełnianie warunków udziału w postępowaniu.
12.3. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia dołączają do oferty oświadczenie, z którego wynika, które dostawy wykonają poszczególni Wykonawcy.
12.4. Oświadczenia i dokumenty potwierdzające brak podstaw do wykluczenia z postępowania składa każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie.

6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie

SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY

7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie

7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak

7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:

1. Zmiany i uzupełnienia niniejszej umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności.
2. Zamawiający zastrzega sobie możliwość dokonania zmiany warunków umowy w zakresie :
- w przypadku wystąpienia okoliczności(zdarzeń losowych), których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy
- w przypadku zmiany przepisów prawnych
3.W sprawach nie uregulowanych niniejszą umową mają zastosowanie przepisy Kodeksu Cywilnego oraz ustawy z dnia Prawo zamówień publicznych.

7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie

SEKCJA VIII – PROCEDURA

8.1.) Termin składania ofert: 2022-12-28 10:00

8.2.) Miejsce składania ofert: Smart PZP

8.3.) Termin otwarcia ofert: 2022-12-28 10:15

8.4.) Termin związania ofertą: 30 dni

8.5.) Zamawiający przewiduje wybór najkorzystniejszej oferty z możliwością negocjacji:

Część 1 : Tak

Część 2 : Tak

Część 3 : Tak

Część 4 : Tak

Część 5 : Tak

Część 6 : Tak

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.