eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Starachowice › Sukcesywne świadczenie usługi cateringowej dla 40 podopiecznych Dziennego Domu Senior + w Starachowicach



Ogłoszenie z dnia 2022-11-17


Powiązane ogłoszenia:

Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Sukcesywne świadczenie usługi cateringowej dla 40 podopiecznych
Dziennego Domu Senior + w Starachowicach

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: CENTRUM USŁUG SPOŁECZNYCH

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 290017501

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: ul. Majówka 21A

1.5.2.) Miejscowość: Starachowice

1.5.3.) Kod pocztowy: 27-200

1.5.4.) Województwo: świętokrzyskie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL721 - Kielecki

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: sekretariat@cus.starachowice.eu

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: bipcus.starachowice.eu

1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa

1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ochrona socjalna

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

Sukcesywne świadczenie usługi cateringowej dla 40 podopiecznych
Dziennego Domu Senior + w Starachowicach

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-aeb9406b-667b-11ed-aea3-5a7c432eaced

2.5.) Numer ogłoszenia: 2022/BZP 00444984

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2022-11-17

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak

2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2022/BZP 00019052/03/P

2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:

1.3.1 Usługa przygotowania i podawania posiłków

2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie

2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie

2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną

Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy

SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA

3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania

www.bipcus.starachowice.eu

3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie

3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak

3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: W postępowaniu o udzielenie zamówienia komunikacja między Zamawiającym a Wykonawcami odbywa się drogą elektroniczną przy użyciu miniPortalu https://miniportal.uzp.gov.pl, ePUAPu https://epuap.gov.pl/wps/portal oraz poczty elektronicznej sekretariat@cus.starachowice.eu

3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: Wymagania techniczne i organizacyjne wysyłania i odbierania dokumentów elektronicznych, cyfrowych odwzorowań dokumentów oraz informacji przekazywanych przy ich użyciu zostały opisane w Regulaminie korzystania z miniPortau oraz Regulaminie ePUAP. W postępowaniu korespondencja między Zamawiającym a Wykonawcą, w tym składanie oświadczeń, wniosków, zawiadomień oraz dokumentów elektronicznych (tj. oferta i oświadczenia wstępne - Załącznik nr 3 i Załącznik nr 7 do SWZ), odbywa się drogą elektroniczną przy użyciu poczty elektronicznej sekretariat@cus.starachowice.eu. W tytule wiadomości Zamawiający zaleca wskazanie znaku postępowania. Sposób sporządzenia dokumentów
Wykonawca przystępując do niniejszego postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, akceptuje warunki korzystania z miniPortalu, przestrzegać postanowień tego regulaminu.
Maksymalny rozmiar plików przesyłanych za pośrednictwem dedykowanych formularzy do: złożenia, zmiany i wycofania oferty oraz do komunikacji wynosi 150 MB.

3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie

3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy

3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:

polski

3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1), dalej „RODO”, informuję, że:
• administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Centrum Usług Społecznych
w Starachowicach, ul. Majówka 21a, 27-200 Starachowice, tel. 41 274 71 92.
• inspektorem ochrony danych osobowych w Centrum Usług Społecznych w Starachowicach jest Pani Iwona Zaborska; e-mail: iod@cus.starachowice.eu
• Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO w celu związanym z postępowaniem o udzielenie zamówienia publicznego pn. „Sukcesywne świadczenie usługi cateringowej w 2022 roku dla 40 podopiecznych Dziennego Domu Senior + w Starachowicach” prowadzonym w trybie podstawowym, na podstawie art. 275 pkt 1;
• odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą osoby lub podmioty, którym udostępniona zostanie dokumentacja postępowania w oparciu o art. 74 – ustawa Pzp;
• Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane, zgodnie z art. 78 ust. 1 ustawy Pzp, przez okres 10 lat od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli czas trwania umowy przekracza 4 lata, okres przechowywania obejmuje cały czas trwania umowy;
• obowiązek podania przez Panią/Pana danych osobowych bezpośrednio Pani/Pana dotyczących jest wymogiem ustawowym określonym w przepisach ustawy Pzp, związanym z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego;
• w odniesieniu do Pani/Pana danych osobowych decyzje nie będą podejmowane w sposób zautomatyzowany, stosowanie do art. 22 RODO;
• Posiada Pani/Pan:
- na podstawie art. 15 RODO prawo dostępu do danych osobowych Pani/Pana dotyczących;
- na podstawie art. 16 RODO prawo do sprostowania Pani/Pana danych osobowych;
- na podstawie art. 18 RODO prawo żądania od administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrzeżeniem przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO , przy czym prawo do ograniczenia przetwarzania nie ma zastosowania w odniesieniu do przechowywania, w celu zapewnienia korzystania ze środków ochrony prawnej lub w celu ochrony praw innej osoby fizycznej lub prawnej, lub z uwagi na ważne względy interesu publicznego Unii Europejskiej lub państwa członkowskiego, a także nie ogranicza przetwarzania danych osobowych do czasu zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia;
- prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy RODO;
• nie przysługuje Pani/Panu:
- w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO prawo do usunięcia danych osobowych;
- prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO;
- na podstawie art. 21 RODO prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych, gdyż podstawą prawną przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO.

3.16.) RODO (ograniczenia stosowania): Zgodnie z art. 19 ust. 4 ustawy Pzp Zamawiający informuje o ograniczeniach, o których mowa w art. 19 ust. 2 i 3 ustawy Prawo zamówień publicznych:
• Skorzystanie przez osobę, której dane osobowe dotyczą, z uprawnienia do sprostowania lub uzupełnienia, o którym mowa w art. 16 Rozporządzenia 2016/679, nie może skutkować zmianą wyniku postępowania o udzielenie zamówienia ani zmianą postanowień umowy w sprawie zamówienia publicznego w zakresie niezgodnym z ustawą.
• W postępowaniu o udzielenie zamówienia zgłoszenie żądania ograniczenia przetwarzania, o którym mowa w art. 18 ust. 1 Rozporządzenia 2016/679, nie ogranicza przetwarzania danych osobowych do czasu zakończenia tego postępowania.
Zamawiający udostępnia dane osobowe, o których mowa w art. 10 Rozporządzenia 2016/679, w celu umożliwienia korzystania ze środków ochrony prawnej, o których mowa w dziale IX, do upływu terminu na ich wniesienie.
W przypadku, gdy wniesienie żądania dotyczącego prawa, o którym mowa w art. 18 ust. 1 Rozporządzenia 2016/679, spowoduje ograniczenie przetwarzania danych osobowych zawartych w protokole postępowania lub załącznikach do tego protokołu, od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia zamawiający nie udostępnia tych danych, chyba że zachodzą przesłanki, o których mowa w art. 18 ust. 2 rozporządzenia 2016/679.
Udostępnianie, o którym mowa w art. 74 ust. 1 i 2 ustawy Pzp., ma zastosowanie do wszystkich danych osobowych, z wyjątkiem danych, o których mowa w art. 9 ust. 1 Rozporządzenia 2016/679, zebranych w toku postępowania o udzielenie zamówienia. Ograniczenia zasady jawności, o których mowa wyżej i w art. 18 ust. 3–6, stosuje się odpowiednio.
W przypadku korzystania przez osobę, której dane osobowe są przetwarzane przez Zamawiającego, z uprawnienia, o którym mowa w art. 15 ust. 1–3 Rozporządzenia 2016/679, zamawiający może żądać od osoby występującej z żądaniem wskazania dodatkowych informacji, mających na celu sprecyzowanie nazwy lub daty zakończonego postępowania o udzielenie zamówienia. Skorzystanie przez osobę, której dane osobowe są przetwarzane, z uprawnienia do sprostowania lub uzupełnienia danych osobowych, o którym mowa w art. 16 Rozporządzenia 2016/679, nie może naruszać integralności protokołu postępowania oraz jego załączników.

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.

4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie

4.1.2.) Numer referencyjny: ZP.26.1.25.2022

4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi

4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie

4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie

4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie

4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

1. Przedmiotem zamówienia jest „Sukcesywne świadczenie usługi cateringowej dla 40 podopiecznych Dziennego Domu Senior + w Starachowicach”.
2. Miejsce dostaw: Ośrodek wsparcia Dzienny Dom Senior+ z siedzibą przy al. Armii Krajowej 28, 27-200 Starachowice.
3. Termin realizacji zamówienia odbywać się będzie w dni pracujące od poniedziałku do piątku w godzinach 13.00-13.15, w okresie od 02.01.2023 r. – do 29.12.2023 r.
4. Maksymalna przewidywana ilość posiłków to około 10 000 sztuk – według kalkulacji 40 posiłków dziennie razy 250 dni robocze w okresie trwania zamówienia.
5. Ze względu na specyficzny charakter usługi oraz w związku z niemożnością dokładnego oszacowania wielkości przedmiotu zamówienia, jak również z uwagi na obowiązujący stan zagrożenia epidemicznego na terenie RP, Zamawiający zastrzega sobie prawo jego zmniejszenia. W przypadku zmniejszenia liczby posiłków Wykonawcy nie będzie przysługiwało jakiekolwiek roszczenie z tego tytułu. Zmniejszenie wielkości przedmiotu zamówienia Zamawiający szacuje na nie więcej niż 30 %.
6. Z tytułu zmniejszenia ilości posiłków Wykonawcy nie będą przysługiwały roszczenia, a wynagrodzenie wynikać będzie z faktycznie zamówionych i dostarczonych do Zamawiającego posiłków i ich ceny jednostkowej zawartej w formularzu ofertowym.
7. Obiady objęte zamówieniem winny być skomponowane w następujących proporcjach: 4 x w tygodniu obiady mięsne, 1 x w tygodniu obiad bezmięsny.
8. Kaloryczność i wielkość posiłku powinna być dostosowana do potrzeb osób starszych.
9. Obiad powinien być przygotowany według zasad racjonalnego żywienia i składać się każdorazowo z drugiego dania - wieloskładnikowego wraz z deserem.
10. Zamawiający wymaga, aby przygotowywanie posiłków odbywało się na bieżąco, z produktów świeżych, I gatunku.
11. Wykonawca zapewni przygotowanie około 2% posiłków dietetycznych w szczególności takie jak np.: lekkostrawne, cukrzycowe. Ich ilość będzie uzależniona od rzeczywistych potrzeb zgłaszanych na bieżąco.
12. Zamawiający zastrzega sobie uwzględnienie w jadłospisie dekadowym minimum jeden raz drugiego dania obiadowego, w skład którego wchodzi ryba, z wykluczeniem paluszków rybnych.
13. Zamawiający zastrzega, aby mięso duszone było w sosie własnym z dodatkiem warzyw bez zagęszczania mąką pszenną.
14. Wymagania dotyczące posiłków:
1) posiłki powinny być urozmaicone i atrakcyjne wizualnie,
2) produkty powinny być miękkie, łatwe do zgryzienia dla osób starszych,
3) unika się potraw ciężkostrawnych, które długo zalegają w żołądku,
4) ze względu na występującą u większości osób starszych obniżoną tolerancję glukozy oraz problemy z cukrzycą typu I i II, należy ograniczyć cukier i słodycze,
5) zaleca się podawanie potraw gotowanych bądź duszonych z małą ilością tłuszczu,
6) ogranicza się dodatek soli oraz przypraw zawierających glutaminian sodu,
7) ogranicza się potrawy ciężkostrawne, tłuste i wzdymające,
8) ogranicza się liczbę dań na bazie sosów z rozdrobnionym mięsem,
9) preferuje się dania ze sztuką mięsa lub w dużych kawałkach w określonej gramaturze,
10) desery typu budyń, kisiel raz na dekadę podawane w plastikowych pojemnikach.
15. Wymagany przez Zamawiającego schemat posiłków:
1) cztery razy w tygodniu - drugie danie mięsne + deser
2) jeden raz w tygodniu - drugie danie bezmięsne + deser
16. Preferowane rodzaje dań:
Przykładowe drugie danie mięsne lub równoważne:
- mięso z indyka w sosie własnym + ziemniaki + jarzyny gotowane
- pulpeciki mięsne w sosie koperkowym+ ziemniaki + buraczki
- kotlet schabowy + ziemniaki + surówka
- pieczeń wieprzowa w sosie warzywnym+ kasza(różne rodzaje kasz zamiennie)+ surówka
- filet drobiowy duszony+ ryż + jarzyny gotowane
- zrazy wołowe/bitki + kasza + surówka
- pyzy z mięsem - pierogi z mięsem lub mięsem i kapustą
- filet rybny + ziemniaki + surówka (z wyłączeniem gotowych paluszków rybnych)
- kotlet mielony, pożarski +ziemniaki + jarzyny gotowane,
- udko z kurczaka +ziemniaki + surówka
- gołąbki w sosie+ ziemniaki
Przykładowy deser lub równoważny:
- owoce
- jogurt
- kasza manna, z owocami lub musem owocowych
- ciasto drożdżowe, owocowe, piernik, ciasto jogurtowe
- kisiel lub budyń,
- galaretka z owocami
- racuchy, faworki, pampuchy na parze - wyrób własny
Przykładowe drugie danie bezmięsne lub równoważne:
- naleśniki z jabłkami, serem, szpinakiem
- racuchy z jabłkami
- pierogi z serem, ruskie lub z owocami
- kopytka, kluski śląskie z sosem warzywnym
- kluski leniwe lub bułki na parze z masłem
- placki ziemniaczane w sosie pieczarkowym
- kapusta z ziemniakami - parzybroda
- kapusta z grochem
- kotlety warzywne, sojowe
- jajko sadzone z ziemniakami
17. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i dostarczania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i dostarczania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP.
18. Wykonawca zobowiązany jest do dostarczania obiadów przygotowywanych ze świeżych produktów, zakazane jest wykorzystywanie do przygotowywania obiadów jakichkolwiek posiłków z dnia poprzedniego.
19. Posiłki nie mogą być wykonane z produktów typu instant (np. zupy w proszku, sosy, itp.) oraz produktów gotowych (np. mrożone pierogi itp.).
20. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami dobrej praktyki higienicznej oraz przestrzegał norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności.
21. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie.
22. Zamawiający wymaga, aby osoby, które będą uczestniczyły w wykonywaniu zamówienia (przygotowujące posiłki oraz rozwożące posiłki i zajmujące się ich wydawaniem) posiadały aktualne orzeczenie lekarskie, niezbędne przy wykonywaniu czynności polegających na kontakcie z żywnością.
23. Wymagane jest dostarczanie posiłków transportem Wykonawcy do siedziby Zamawiającego pomiędzy godziną 13:00 a 13:15.
24. Wykonawca wypełnia i dostarcza codziennie dowód dostawy, zawierający ilość dostarczonych posiłków.
25. Dania nie mogą powtarzać się w okresie dekady (10 dni).
26. Wykonawca podawał będzie jadłospis na dekadę (10 dni) do wiadomości Zamawiającego.
27. Minimalna gramatura potraw w jednym posiłku nie może być mniejsza niż:
1) ziemniaki, makaron - 250g, ryż, kasza 150g, (200g gotowego do spożycia)
2) drób, mięso bez kości – 120g (I gatunek);
3) drób z kością – 250g;
4) ryby (filet) – 120g;
5) pieczywo - 100g;
6) naleśniki z jabłkami, serem, szpinakiem 260 g +/- 2 szt.
7) racuchy z jabłkami - 4 sztuki każdy po około 40g
8) pierogi z serem, ruskie lub z owocami 200 g
9) kopytka, kluski śląskie z sosem warzywnym 200 g
10) kluski leniwe lub bułki na parze z masłem 200 g
11) kapusta z ziemniakami – parzybroda 200g
12) kapusta z grochem 200g
13) kotlety warzywne, sojowe 120 g
28. Dostarczane posiłki muszą posiadać odpowiednią temperaturę, nie niższą niż:
1) gorące drugie dania 70ºC;
2) sałatki i surówki 4ºC.
29. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia obiadów własnym transportem i na własny koszt we własnych termosach. Naczynia transportowe (termosy) muszą być przeznaczone tylko do tego celu, muszą być szczelnie zamknięte, nieuszkodzone, zapewniające utrzymanie właściwej jakości i temperatury potraw.
30. Wykonawca zapewnia odbiór termosów z placówki do godziny 16:00 w dniu dostawy. Zamawiający zastrzega, że nie myje termosów.
31. Wykonawca zapewnia transport obiadów do siedziby Zamawiającego w Starachowicach Aleja Armii Krajowej 28, który nie może trwać dłużej niż 30 minut.
32. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca zobowiązany jest zapewnić posiłki, o nie gorszej jakości, na swój koszt z innych źródeł.
33. Wykonawca będzie ponosił pełną odpowiedzialność za przestrzeganie zasad dotyczących przygotowywania i dostarczania posiłków zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.
34. Wykonawca będzie pobierał i przechowywał próbki każdej składowej części potrawy z dostarczonej partii żywności w ilościach niezbędnych do przeprowadzenia badań laboratoryjnych – zgodnie z obowiązującymi przepisami. Wykonawca ponosi wszelkie skutki prawne i finansowe wynikające z protokołu kontroli Sanepidu, w zakresie jakim to wynika z realizacji przedmiotu umowy.
UWAGA!
Jeżeli gdziekolwiek w OPZ zastosowano nazwy własne, należy przyjąć, że służą one wyłącznie doprecyzowaniu opisu przedmiotu zamówienia.

4.2.6.) Główny kod CPV: 55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2023-01-02 do 2023-12-29

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Tak

4.2.14.) Przedmiot, wielkość lub zakres oraz warunki zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: usługa cateringowa

4.3.) Kryteria oceny ofert

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium:

inne.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Aspekt społeczny – status podmiotu ekonomii społecznej lub przedsiębiorstwa społecznego (PES i PS)

4.3.6.) Waga: 20

Kryterium 3

4.3.4.) Rodzaj kryterium:

inne.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Aspekt społeczny – zatrudnienie lub zaangażowanie z zatrudnionego personelu przez Wykonawcę do realizacji przedmiotu zamówienia minimum 1 osoby wykluczonej lub zagrożonej wykluczeniem społecznym na umowę o pracę w wymiarze minimum 1 etat

4.3.6.) Waga: 20

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Tak

4.3.11.) Określenie aspektów społecznych, środowiskowych lub innowacyjnych, etykiet lub rachunku kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryteriów oceny ofert:

zgodnie z art. 242 ust. 2 ustawy - aspekty społeczne

SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW

5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak

5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:

Art. 109 ust. 1 pkt 4

5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak

5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.

Warunki udziału w postępowaniu:
1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy nie podlegają wykluczeniu na zasadach określonych w VI SWZ oraz spełniają określone przez Zamawiającego warunki udziału w postępowaniu.
2. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki:
2.1. Zdolności do występowania w obrocie gospodarczym:
Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.
2.2. Uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, Na potwierdzenie należy złożyć: aktualny wpis do właściwego rejestru na podstawie ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2022 r. poz. 2132) (tj. posiadanie aktualnej decyzji lub zaświadczenia wydanego przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną do prowadzenia działalności w zakresie żywności i żywienia)
2.3. Sytuacji ekonomicznej lub finansowej:
Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.
2.4. Zdolności technicznej lub zawodowej:
Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże należyte wykonanie w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, co najmniej dwie usługi cateringowe o wartości minimum 50.000,00 zł brutto każda, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, wraz z załączeniem dokumentów potwierdzających należyte wykonanie tego zadania.
a. Zamawiający stawia wymagania w zakresie zatrudnienia przez Wykonawcę osób przygotowujących i dostarczających posiłki na podstawie umowy o pracę w okresie trwania realizacji zamówienia, o których mowa w art. 95 ustawy PZP.
b. Jeżeli oferta zostanie złożona przez osobę fizyczną prowadzącą jednoosobową działalność gospodarczą (samozatrudnienie), która czynności wskazane przez Zamawiającego, a wymagające zatrudnienia na podstawie umowy o pracę wykonuje samodzielnie to wymóg Zamawiającego nie będzie miał zastosowania - Wykonawca złoży oświadczenie w tym zakresie w terminie 7 dni od podpisania umowy.
c. Jeżeli oferta zostanie złożona przez spółkę osobową, w której wspólnicy będą samodzielnie świadczyć pracę w zakresie czynności określonych przez Zamawiającego, to wymóg Zamawiającego nie będzie miał zastosowania - Wykonawca złoży oświadczenie w tym zakresie w terminie 7 dni od podpisania umowy,
d. Sposób dokumentowania zatrudnienia osób oraz uprawnienia Zamawiającego w zakresie kontroli spełniania przez Wykonawcę wymagań w terminie 14 dni od zawarcia umowy oraz na każde wezwanie Zamawiającego, Wykonawca przekaże Zamawiającemu oświadczenie, z którego wynikało będzie, iż przy realizacji zamówienia (przygotowaniu lub dowozie posiłków) zatrudnione są osoby na podstawie umowy o pracę zgodnie z art. 22 § 1ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy lub zaświadczenie o samozatrudnieniu.
e. Sankcje z tytułu niespełnienia wymagań dotyczących zatrudnienia: W przypadku nie zatrudnienia osób na podstawie umowy o pracę lub w przypadku nie wywiązania się z obowiązku przekazania Zamawiającemu we wskazanym w SWZ terminie oświadczenia, z którego wynikało będzie, iż przy realizacji zamówienia zatrudnione są osoby na podstawie umowy o pracę zgodnie z art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (lub o samozatrudnieniu). Wykonawca zapłaci Zamawiającemu kary umowne w wysokości 100,00 zł brutto za każdy dzień zwłoki, w którym wymóg zatrudnienia nie został spełniony. Niezależnie od prawa naliczenia kary umownej, Zamawiającemu przysługuje również prawo odstąpienia od umowy.
f. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, warunki udziału w postępowaniu mogą spełniać łącznie. Warunek zostanie uznany za spełniony, jeżeli co najmniej jeden z Wykonawców spełni warunek samodzielnie.
2.5. Zamawiający może na każdym etapie postępowania, uznać, że Wykonawca nie posiada wymaganych zdolności, jeżeli posiadanie przez Wykonawcę sprzecznych interesów, w szczególności zaangażowanie zasobów technicznych lub zawodowych Wykonawcy w inne przedsięwzięcia gospodarcze Wykonawcy może mieć negatywny wpływ na realizację zamówienia.

5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak

SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA

6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie

6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie

6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie

6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie

6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Tak

SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY

7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie

7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak

7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:

Zamawiający przewiduje możliwość zmiany zawartej umowy w stosunku do treści wybranej oferty w zakresie uregulowanym w art. 454-455 Ustawy Pzp oraz wskazanym we Wzorze Umowy, stanowiącym Załącznik nr 3 do SWZ.

7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Tak

7.6.) Zamawiający przewiduje następujące wymagania związane z realizacją zamówienia:

obejmujące, zgodnie z art. 96 ustawy: - aspekty społeczne

SEKCJA VIII – PROCEDURA

8.1.) Termin składania ofert: 2022-11-25 10:00

8.2.) Miejsce składania ofert: https://miniportal.uzp.gov.pl

8.3.) Termin otwarcia ofert: 2022-11-25 10:30

8.4.) Termin związania ofertą: do 2022-12-24

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.