eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Liszki › "Świadczenie usług cateringowych na potrzeby uczniów Szkół Podstawowych, których organem prowadzącym jest Gmina Liszki w okresie od dnia 01.09.2022 r. do dnia 31.12.2022 r."



Ogłoszenie z dnia 2022-08-29


Powiązane ogłoszenia:

Ogłoszenie o wyniku postępowania
Usługi
„Świadczenie usług cateringowych na potrzeby uczniów Szkół Podstawowych, których organem prowadzącym jest Gmina Liszki w okresie od dnia 01.09.2022 r. do dnia 31.12.2022 r.”

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: Gmina Liszki

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 351555743

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: Mały Rynek 2

1.5.2.) Miejscowość: Liszki

1.5.3.) Kod pocztowy: 32-060

1.5.4.) Województwo: małopolskie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL214 - Krakowski

1.5.7.) Numer telefonu: 12 280 62 34

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: ug@liszki.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.liszki.pl

1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:

https://miniportal.uzp.gov.pl

1.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego

1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ogólne usługi publiczne

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

„Świadczenie usług cateringowych na potrzeby uczniów Szkół Podstawowych, których organem prowadzącym jest Gmina Liszki w okresie od dnia 01.09.2022 r. do dnia 31.12.2022 r.”

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-284be643-042f-11ed-9a86-f6f4c648a056

2.5.) Numer ogłoszenia: 2022/BZP 00323584

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2022-08-29

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak

2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2022/BZP 00032618/06/P

2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:

1.3.7 „Świadczenie usług cateringowych na potrzeby uczniów Szkół Podstawowych, których organem prowadzącym jest Gmina Liszki w okresie od dnia 01.09.2022 r. do dnia 31.12.2022 r.”

2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak

2.14.) Numer ogłoszenia: 2022/BZP 00259114/01

SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ

3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Numer referencyjny: GZEAS.261.4.2022

4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie

4.3.) Wartość zamówienia: 454254,11 PLN

4.4.) Rodzaj zamówienia: Usługi

4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Przedmiotem zamówienia jest wykonanie usługi pn. „Świadczenie usług cateringowych na potrzeby uczniów Szkół Podstawowych, których organem prowadzącym jest Gmina Liszki w okresie od dnia 01.09.2022 r. do dnia 31.12.2022 r.”
2. Usługa cateringu – przygotowanie i dostawa wyżywienia będzie realizowana dla 521 dzieci (ilość dzieci może ulec zmianie) w wieku szkolnym 7-15 lat, w tym w:
1) Szkoła Podstawowa im. św. Matki Teresy z Kalkuty w Cholerzynie; Cholerzyn 205, 32-060 Liszki: 54 dzieci;
2) Szkoła Podstawowa im. Antoniego Sewiołka w Czułowie; Czułów 188, 32-060 Liszki: 51 dzieci;
3) Szkoła Podstawowa im. Ojca Świętego Jana Pawła II w Jeziorzanach; Jeziorzany 1, 32-060 Liszki: 18 dzieci;
4) Szkoła Podstawowa nr 1 im. Św. Józefa w Kaszowie; Kaszów 185, 32-060 Liszki: 28 dzieci;
5) Szkoła Podstawowa Nr 2 im. Św. Jadwigi Królowej w Kaszowie; Kaszów 547, 32-060 Liszki: 42 dzieci;
6) Szkoła Podstawowa im. Kard. Stefana Wyszyńskiego w Kryspinowie; Kryspinów 356, 32-060 Liszki: 82 dzieci;
7) Szkoła Podstawowa im. św. Jana Kantego w Liszkach; ul. Szkolna 50, 32-060 Liszki: 64 dzieci;
8) Zespół Szkolno-Przedszkolny w Morawicy; Morawica 388,32-084 Morawica: 81 dzieci;
9) Szkoła Podstawowa im. Księcia Józefa Poniatowskiego w Mnikowie; Mników 13, 32-084 Morawica: 28 dzieci;
10) Szkoła Podstawowa im. Jana Długosza w Piekarach; Piekary 100, 32-060 Liszki: 37 dzieci;
11) Szkoła Podstawowa im. Króla Jana III Sobieskiego w Rącznej; Rączna 1, 32-060 Liszki: 36 dzieci.
3. Przedmiot zamówienia obejmuje przygotowanie i dostarczenie jednego posiłku dziennie, tj. obiadu dwudaniowego dla uczniów szkół podstawowych w Gminie Liszki.
4. Wykonawca zapewni w formie elektronicznej zamawianie posiłków na wybrane dni/tygodnie lub cały miesiąc. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany w ilościach przedmiotu zamówienia, np. w przypadku wzmożonej zachorowalności lub nieobecności dzieci – do zmniejszenia ilości lub w przypadku gdy większa liczba uczniów będzie zainteresowana posiłkiem – do zwiększenia ilości. Zamawiającemu przysługuje prawo do zmiany ilości posiłków z zastrzeżeniem dokonania uprzedzenia Wykonawcy co najmniej na 1 dzień przed wprowadzeniem zmian. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za zmniejszenie ilości posiłków i w takiej sytuacji Wykonawcy nie przysługuje z tego tytułu żadne roszczenie finansowe wobec Zamawiającego.
5. W związku z panującą sytuacją epidemiczną i obostrzeniami wprowadzanymi przez polski rząd związanymi z nauczaniem zdalnym dzieci szkół podstawowych – liczba osób dla których ww. usługa będzie świadczona może się zmieniać, a także wykonywanie usługi może zostać wstrzymane.
6. Wykonawca będzie dostarczał posiłki bezpośrednio do każdej szkoły (adresy jak w ust. 2), w dniach roboczych (tj. dni nauki szkolnej) od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni świątecznych i przerw w pracy szkoły, w godzinach 11:30-13:00. Szczegółowe pory wydawania posiłków, Wykonawca ustali z Dyrektorami poszczególnych szkół.
7. Zamawiający określa wielkość przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy – 80 dni, tj. 41 680 obiadów dwudaniowych.
8. Produkty w dziennym jadłospisie (obiedzie) muszą być zgodne z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jedn. Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 z późn. zm.) oraz z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r. poz. 1154) oraz muszą obejmować:
1) pierwsze danie: zupa - gramatura nie mniej niż 200 g;
2) drugie danie - kompot lub woda o pojemności nie mniej niż 0,3 l, porcja mięsa/ryby - gramatura nie mniej niż 120 g (np. udko z kurczaka, kotlet mielony, kotlet schabowy, pierś z kurczaka, filet rybny) wraz z produktem węglowodanowym - gramatura nie mniej niż 130 g (np. ziemniaki, kasza, ryż, makaron, kopytka, kluski śląskie) wraz z dodatkami - gramatura nie mniej niż 130 g, owoc (np. warzywa, surówka warzywna, jarzyny gotowane) wraz z owocem/sałatką owocową/kawałkiem pieczonego ciasta lub danie mączne - gramatura nie mniej niż 250 g (np. warzywa i naleśniki z dodatkami, warzywa i pierogi z owocami) wraz z owocem/sałatką owocową/serkiem/ kawałkiem pieczonego ciasta.
9. Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży. Przy planowaniu posiłków należy uwzględnić wartość energetyczną oraz normy produktów dla dzieci w wieku od 7 do 15 lat.
10. Napoje przygotowane na miejscu muszą być słodzone cukrem w ilości nieprzekraczającej 10 g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia. Do smażenia należy używać olej rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%. Zupy, sosy należy sporządzać z naturalnych składników bez użycia koncentratów spożywczych z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników. Do każdego posiłku należy dodać porcję świeżych warzyw. Co najmniej raz w tygodniu należy podać rybę.
11. Potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych - konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych.
12. Posiłki nie mogą być wykonywane z produktów typu instant. Wykonawca musi przygotować posiłki z produktów zakupionych we własnym zakresie, wysokiej jakości bez dodatków preparatów zastępczych, preparatów zwiększających objętość i innych preparatów wpływających na zmianę smaku, zapachu, konsystencji potraw itp.
13. W menu powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone. Do przygotowania posiłków zalecane jest stosowanie tłuszczów roślinnych (ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych), stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli.
14. Wykonawca najpóźniej na 7 dni roboczych przed rozpoczęciem każdego kolejnego miesiąca świadczenia usług ustali i przedstawi do zatwierdzenia Dyrektorowi każdej z placówek propozycje jadłospisu na okres kolejnego miesiąca. Jadłospis będzie sporządzany i zatwierdzany przez Wykonawcę i przez dietetyka Wykonawcy. Jadłospis będzie uwzględniał różnorodność i niepowtarzalność dziennych zestawów żywieniowych przez okres minimum 10 dni; rodzaj potrawy nie może powtarzać się w tym samym tygodniu; w tym oddzielnie jadłospisu dla uczniów bez alergii pokarmowej, bezmlecznych, innych alergików. Jadłospisy powinny być dostarczone do dyrektorów poszczególnych szkół, wymienionych w ust. 2, na 5 dni przed okresem ich obowiązywania. Dyrektor placówki ma prawo do dokonania zmian w jadłospisie, które Wykonawca ma obowiązek uwzględnić.
15. Posiłki muszą być urozmaicone, wysokiej jakości zarówno co do wartości odżywczej, gramatury jak i estetyki oraz uwzględniać polską tradycję kulinarną. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających posiłki, zarówno pod względem higienicznym, jak i kalorycznym.
16. Przy planowaniu posiłków należy uwzględnić zalecaną wartość energetyczną oraz uwzględnić normy produktów dla dzieci w wieku 7-15 lat.
17. Posiłki muszą spełniać wymogi żywienia zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla dzieci szkolnych w wieku od 7 do 15 lat oraz Instytutu Żywności i Żywienia. Posiłki nie mogą być przygotowywane z półproduktów.
18. Wykonawca dostarcza posiłki własnym transportem (do każdej z placówek), spełniającym warunki sanitarne zatwierdzone przez Państwową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną i samodzielnie je przygotowuje. Wykonawca dba o właściwy stan dostarczania posiłków (posiłki gorące, świeże, smaczne i estetyczne) oraz właściwie dobrane do wieku dzieci.
19. Posiłki dla dzieci należy dostarczać w porcjowanych, atestowanych jednorazowych naczyniach wraz z jednorazowymi sztućcami. Stan posiłków i sposób dowożenia musi spełniać wymogi Państwowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
20. W przypadku awarii lub innych nie przewidzianych zdarzeń, Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł.
21. Zamówienie obejmuje również przygotowanie i dostarczenie ewentualnych posiłków dietetycznych w razie konieczności np. wegetariańskich, diabatycznych lub dla alergików.
22. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za jakość przedmiotu umowy i wszelkie spowodowane nimi szkody, tak wobec Zamawiającego, jak i wobec osób trzecich, na rzecz których przedmiot umowy jest bezpośrednio wykonywany.
23. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert częściowych.
24. Zamawiający informuje, że przewiduje udzielenie zamówień, o których mowa w art. 214 ust. 1 pkt 7 Pzp w przypadku zwiększenia liczby dzieci, które będą zainteresowane posiłkiem lub ilości dni, w których będzie realizowana usługa. Maksymalna wartość tych zamówień wynosi do 20% wartości zamówienia podstawowego.
25. Wymagania w zakresie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy w okolicznościach, o których mowa w art. 95 Pzp:
1) Zamawiający wymaga zatrudnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę na podstawie stosunku pracy osób wykonujących następujące czynności w zakresie realizacji zamówienia: czynności przygotowania posiłków oraz czynności rozwożenia posiłków, z wyjątkiem realizacji tych czynności na zasadzie tzw. samozatrudnienia.
2) w trakcie realizacji zamówienia Zamawiający uprawniony jest do wykonywania czynności kontrolnych wobec Wykonawcy odnośnie do spełniania przez Wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie stosunku pracy osób wykonujących czynności wskazane w pkt 1. Szczegółowe informacje dotyczące kontroli oraz sankcje z tytułu nie spełnienia wymagań określono we wzorze umowy stanowiącym załącznik nr 3 do SWZ.
26. Opis przedmiotu zamówienia został zawarty w SWZ w rozdz.III.

4.5.3.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:

55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków

SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA

5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się zawarciem umowy

SEKCJA VI OFERTY

6.1.) Liczba otrzymanych ofert lub wniosków: 3

6.1.1.) Liczba otrzymanych ofert wariantowych: 0

6.1.2.) Liczba ofert dodatkowych: 0

6.1.3.) Liczba otrzymanych od MŚP: 3

6.1.4.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwach EOG innych niż państwo zamawiającego: 0

6.1.5.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwie spoza EOG: 0

6.1.6.) Liczba ofert odrzuconych, w tym liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0

6.1.7.) Liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0

6.2.) Cena lub koszt oferty z najniższą ceną lub kosztem: 465565,60 PLN

6.3.) Cena lub koszt oferty z najwyższą ceną lub kosztem: 533504,00 PLN

6.4.) Cena lub koszt oferty wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: 465565,60 PLN

6.5.) Do wyboru najkorzystniejszej oferty zastosowano aukcję elektroniczną: Nie

6.6.) Oferta wybranego wykonawcy jest ofertą wariantową: Nie

SEKCJA VII WYKONAWCA, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA

7.1.) Czy zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie zamówienia: Nie

7.2.) Wielkość przedsiębiorstwa wykonawcy: Mikro przedsiębiorca

7.3.) Dane (firmy) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia:

7.3.1) Nazwa (firma) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: SĄSIEDZKA Sp. z o.o.

7.3.2) Krajowy Numer Identyfikacyjny: 6832103883

7.3.3) Ulica: - 202

7.3.4) Miejscowość: Łazany

7.3.5) Kod pocztowy: 32-020

7.3.6.) Województwo: małopolskie

7.3.7.) Kraj: Polska

7.4.) Czy wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcom?: Nie


SEKCJA VIII UMOWA

8.1.) Data zawarcia umowy: 2022-08-24

8.2.) Wartość umowy/umowy ramowej: 465565,60 PLN

8.3.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej:

Od 2022-09-01 do 2022-12-31

8.4.) Zamawiający przewiduje następujące wymagania związane z realizacją zamówienia:

w zakresie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy, w okolicznościach, o których mowa w art. 95 ustawy

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.