eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Nowa Dęba › "Usługa - przeglądy i konserwacje sprzętu służby żywnościowej"



Ogłoszenie z dnia 2024-03-20


Powiązane ogłoszenia:

Ogłoszenie o wyniku postępowania
Usługi
„Usługa – przeglądy i konserwacje sprzętu służby żywnościowej”

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: 33 WOJSKOWY ODDZIAŁ GOSPODARCZY W NOWEJ DĘBIE

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 180692828

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: ul. Anieli Krzywoń 1

1.5.2.) Miejscowość: Nowa Dęba

1.5.3.) Kod pocztowy: 39-460

1.5.4.) Województwo: podkarpackie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL824 - Tarnobrzeski

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: 33wog.zamowienia-publiczne@ron.mil.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: https://33wog.wp.mil.pl/pl/

1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:

https://portal.smartpzp.pl/33wog/public/postepowanie?postepowanie=62727488

1.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - inny zamawiający


Jednostka wojskowa

1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Obrona

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

„Usługa – przeglądy i konserwacje sprzętu służby żywnościowej”

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-83294876-d637-11ee-a3b5-e25d731b0da9

2.5.) Numer ogłoszenia: 2024/BZP 00251930

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2024-03-20

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak

2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2024/BZP 00223655/02/P

2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:

1.3.3 Usługa-przeglądy i konserwacje sprzętu służby żywnościowej

2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak

2.14.) Numer ogłoszenia: 2024/BZP 00223872

SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ

3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Numer referencyjny: Zp3/2024

4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Tak

4.3.1) Wartość zamówienia stanowiącego przedmiot tego postępowania (bez VAT): 74855,69 PLN

4.4.) Rodzaj zamówienia: Usługi

4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Przedmiotem niniejszego zamówienia jest wykonywanie przeglądów i konserwacji sprzętu gastronomicznego wskazanego w załączniku do Specyfikacji Warunków Zamówienia tj. w Formularzu szczegółowej wyceny.
Miejscem wykonywania usługi jest:
a) Nowa Dęba, ul. Anieli Krzywoń 1,
b) Sandomierz, ul. Mickiewicza 38,
c) Kielce, ul. Wojska Polskiego 300,
Szczegóły dotyczące niniejszego zamówienia opisane zostały w załącznikach do Specyfikacji Warunków Zamówienia tj.:
a) opisie przedmiotu zamówienia;
b) formularzu szczegółowej wyceny;
c) harmonogramie wykonanych przeglądów;
d) projekcie umowy.

4.5.3.) Główny kod CPV: 50883000-8 - Usługi w zakresie napraw i konserwacji urządzeń zaprowiantowania

4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:

50882000-1 - Usługi w zakresie napraw i konserwacji sprzętu restauracyjnego

SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA

5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się unieważnieniem

5.2.) Podstawa prawna unieważnienia postępowania: art. 255 pkt 6 ustawy

5.2.1.) Przyczyna unieważnienia postępowania:

W postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, którego przedmiotem jest „Usługa wykonywania przeglądów i konserwacji sprzętu służby żywnościowej” doszło do wystąpienia wady postępowania, uprawniającej Zamawiającego do skorzystania z dyspozycji art. 255 pkt 6) ustawy z dnia 11 września 2019r. – Prawo Zamówień Publicznych. Zamawiający wadliwie opisał przedmiot zamówienia poprzez wskazanie nieprawidłowej liczby przeglądów, których wykonanie stanowiło przedmiot umowy. W wyniku powyższego doszło do złożenia oferty nieodpowiadającej potrzebom Zamawiającego, ponadto doszło do złożenia ofert nieporównywalnych, gdyż jeden z Wykonawców powziął wiedzę o rzeczywistej liczbie przeglądów, natomiast drugi Wykonawca złożył ofertę zgodnie z wymaganiami Zamawiającego określonymi w dokumentach zamówienia. Źródłem zaistniałej sytuacji był błąd Zamawiającego, w wyniku którego wadliwie został skonstruowany Harmonogram wykonania przeglądów a co za tym idzie również Formularz szczegółowej wyceny, służący następnie Wykonawcom do obliczenia wartości oferty na podstawie której miał zostać dokonany wybór najkorzystniejszej oferty (kryterium – cena). Powyższe miało istotny wpływ na wynik postępowania. Nie bez znaczenia jest tu treść dokumentacji postępowania. Gdyby Harmonogram wykonywania przeglądów oraz Formularz szczegółowej wyceny był skonstruowany w sposób prawidłowy być może zaoferowane ceny jednostkowe zaoferowane przez poszczególnych Wykonawców byłyby inne nie tylko dlatego, że ilość i termin wykonania przeglądów miały niebagatelne znaczenie, ale również dlatego, że wówczas we wszystkich ofertach cena byłaby wyliczona prawidłowo, w tym z uwzględnieniem rzeczywistej liczby przeglądów koniecznych do wykonania w okresie trwania umowy. Ponadto niewykluczone, że zamówieniem zainteresowałby się szerszy krąg Wykonawców, gdyż perspektywa wykonania przeglądów do końca marca 2024r., gdzie otwarcie ofert nastąpiło w dniu 12 marca 2024r. mogła być problematyczna dla niektórych Wykonawców działających na rynku, zainteresowanych wzięciem udziału w przetargu (wyrok KIO 1799/21 z dnia 11.08.2021r.). W związku z powyższym Zamawiający - 33 Wojskowy Oddział Gospodarczy w Nowej Dębie unieważnia postępowanie, którego przedmiotem jest „Usługa wykonania przeglądów i konserwacji sprzętu służby żywnościowej”. Podstawą prawną unieważnienia jest art. 255 pkt 6) ustawy z dnia 11 września 2019r. – Prawo Zamówień Publicznych tj. „Zamawiający unieważnia postępowanie o udzielenie zamówienia, jeżeli postępowanie obarczone jest niemożliwą do usunięcia wadą uniemożliwiającą zawarcie niepodlegającej unieważnieniu umowy w sprawie zamówienia publicznego” w nawiązaniu do art. 611 pkt 2) ustawy z dnia 11 września 2019r. – Prawo Zamówień Publicznych, który wskazuje, że „W przypadku ujawnienia naruszenia przepisów ustawy Prezes Urzędu Zamówień Publicznych może wystąpić do sądu o unieważnienie umowy w całości lub części”.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.