Ogłoszenie z dnia 2022-06-06
Powiązane ogłoszenia:
- 2022/BZP 00119664/01 - Ogłoszenie z dnia 2022-04-12
Ogłoszenie o wyniku postępowania
Usługi
„Sukcesywna usługa przygotowania i dostarczenia ciepłych posiłków – świadczenie usług cateringowych” - realizowana w ramach projektu pn.: „Zawierciański Senior – Aktywnie!” (...)
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego1.2.) Nazwa zamawiającego: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Zawierciu
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 003462043
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Piłsudskiego 47
1.5.2.) Miejscowość: Zawiercie
1.5.3.) Kod pocztowy: 42-400
1.5.4.) Województwo: śląskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL22B - Sosnowiecki
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: mops@mopszawiercie.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.mopszawiercie.pl
1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:
https://mops-zawiercie.logintrade.net/rejestracja/ustawowe.html1.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - związek jednostek samorządu terytorialnego
1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ochrona socjalna
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
„Sukcesywna usługa przygotowania i dostarczenia ciepłych posiłków – świadczenie usług cateringowych” - realizowana w ramach projektu pn.: „Zawierciański Senior – Aktywnie!” (...)2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-cf55e9dc-ba40-11ec-9f44-6e63702cb2f7
2.5.) Numer ogłoszenia: 2022/BZP 00195214
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2022-06-06
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2022/BZP 00035573/01/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.2 świadczenie usług cateringowych ciepłych posiłków
2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Tak
2.12.) Nazwa projektu lub programu:
Zadanie współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach RPO WSL na lata 2014-2020 (Europejski Fundusz Społeczny) w ramach realizowanego w ramach projektu pn.: „Zawierciański Senior – Aktywnie!” Oś priorytetowa: IX. Włączenie społeczne dla działania: 9.2 Dostępne i efektywne usługi społeczne i zdrowotne dla poddziałania: 9.2.5. Rozwój usług społecznych – konkurs.2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak
2.14.) Numer ogłoszenia: 2022/BZP 00119664/01
SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ
3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Numer referencyjny: MOPS.DF.8521.12.2022
4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.3.) Wartość zamówienia: 329964,66 PLN
4.4.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna usługa przygotowania i dostarczenia ciepłych posiłków w postaci obiadów dwudaniowych – świadczenie usług cateringowych 30 dla uczestników/uczestniczek projektu w miejscu ich zamieszkania na terenie miasta Zawiercie.
Grupą docelową są osoby starsze i niepełnosprawne znajdujące się w niekorzystnej sytuacji społecznej ze względu na posiadane deficyty, osoby zagrożone ubóstwem lub wykluczeniem społecznym, w tym osoby z niepełnosprawnością i osoby potrzebujące wsparcia w codziennym funkcjonowaniu.
2. Szacunkowa ilość posiłków dwudaniowych do przygotowania i dowozu w trakcie realizacji przedmiotu zamówienia (założono 333 dni x 30 osób): 9990 zestawów. Podana ilość posiłków jest ilością szacunkową, którą Zamawiający planuje zakupić w okresie obowiązywania umowy. Zamawiający zastrzega sobie prawo do niewykorzystania (zmniejszenia) zadeklarowanej ilości, jednakże nie więcej niż o 30%, bez prawa do roszczeń z tego tytułu przez Wykonawcę. Wykonawcy nie przysługuje z tego tytułu jakiekolwiek odszkodowanie lub wynagrodzenie dodatkowe bądź uzupełniające.
3. Zamawiający przewiduje w ramach niniejszego zamówienia możliwość skorzystania z prawa opcji. Przedmiot umowy w ramach opcji będzie realizowany od dnia zakończenia zamówienia podstawowego, jednak nie dłużej niż 90 dni na warunkach takich samych jak przewidziane w SWZ i projektowanych postanowieniach umownych dla zamówienia podstawowego. Z prawa opcji Zamawiający może skorzystać w terminie do 14 dni przed upływem terminu na realizację zamówienia podstawowego składając pisemne oświadczenie Wykonawcy, wskazujące termin i zakres korzystania z prawa opcji. W ramach opcji Zamawiający może zwiększyć zakres zamówienia maksymalnie o 2700 zestawów obiadowych (90 dni x 30 osób). Zamawiający przewiduje możliwość skorzystania z prawa opcji w przypadku przedłużenia terminu realizacji projektu. W przypadku nieskorzystania przez Zamawiającego z prawa opcji Wykonawcy nie przysługuje żadne roszczenie z tego tytułu.
4. W ramach usług dostarczone powinny zostać obiady pełnowartościowe składające się z dwóch dań. W skład każdego zestawu obiadowego winien wchodzić obiad złożony z: zupy min. 250 g oraz drugie danie z surówką 500-600g dostarczone do miejsca zamieszkania 30 uczestników/czek projektu. Nie dopuszcza się dań typu instant, fast food.
5. Wykonawca usługi przygotowując posiłki zobowiązuje się do używania wyłącznie produktów spełniających normy jakościowe produktów spożywczych, dbania o to, by wszystkie posiłki były bezwzględnie świeże oraz charakteryzowały się wysoką jakością w odniesieniu do użytych składników, dbania o aktualność badań sanitarno-epidemiologicznych pracowników mających kontakt z przygotowaniem, wydawaniem i transportem posiłków, zapewnienia transportu cateringu oraz podanie go zgodnie z wymaganiami sanitarnymi dotyczącymi żywności.
6. Dowóz gorących posiłków następować będzie na terenie miasta Zawiercie do miejsc wskazanych przez Zamawiającego, tj. miejsc zamieszkania 30 uczestników i uczestniczek projektu, codziennie przez 7 dni w tygodniu (od poniedziałku do niedzieli - w tym dni wolne od pracy, święta) w godzinach od 12.00 do 15.00 - przez okres realizacji umowy. Zamawiający przekaże w dniu podpisania umowy z wybranemu Wykonawcy adresy wszystkich uczestników objętych projektem.
7. Dowóz posiłków następować będzie na koszt i ryzyko Wykonawcy Jego środkiem transportu. Środek transportu musi być przystosowany do przewożenia tego typu produktów zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi, w sposób zapobiegający utracie walorów smakowych i odżywczych. Posiłki powinny być dostarczane w opakowaniach przeznaczonych do przewożenia posiłków i dających gwarancję utrzymania właściwej temperatury. Posiłki dowożone będą w biodegradowalnych opakowaniach jednorazowego użytku, dostosowanych do rodzaju posiłku i wymogów sanitarno-higienicznych, które zapewni Wykonawca.
8. Wykonawca winien zapewnić różnorodność i niepowtarzalność posiłków w okresie co najmniej tygodniowym.. Wykonawca zobowiązany jest przedkładać tygodniowe jadłospisy. Tygodniowy jadłospis powinien obejmować posiłki urozmaicone, uwzględniając sezonowość i święta. Posiłki winny być przygotowywane w dniu ich dowozu z surowców dobrej jakości, posiadających aktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi. W prawidłowo skonstruowanych i zbilansowanych posiłkach powinny znaleźć się różnorodne produkty z następujących grup: zbożowe, różnokolorowe warzywa, owoce, produkty mleczne, białkowe i tłuszcze.
9. Wykonawca nie może pobierać żadnych opłat od uczestników projektu lub ich opiekunów z tytułu wykonywania usług będących przedmiotem niniejszej umowy.
10. Obowiązek zatrudnienia na umowę o pracę, o którym mowa w art. 95 ust. 1 ustawy Pzp.
Wykonawca, podwykonawca, dalszy podwykonawca wykonujący czynności w zakresie realizacji zamówienia jest zobowiązany do zatrudnienia osób na podstawie umowy o pracę, tj. osób wykonujących czynności w ramach niniejszego zamówienia, gdzie wykonanie tych czynności polega na wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (tekst jednolity: Dz. U. z 2020 r. poz. 1320 z późn. zm.). Na Wykonawcy ciąży obowiązek zapewnienia, aby również podwykonawcy i dalsi podwykonawcy spełniali wszystkie wymogi względem osób zatrudnionych na umowę o pracę. Wymóg zatrudnienia na umowę o pracę dotyczy osób, które wykonują czynności polegające na przygotowywaniu posiłków. Wymóg nie dotyczy osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą , urzędujących członków organów zarządzających lub nadzorczych Wykonawcy, wspólników spółki jawnej lub partnerskiej w zakresie, w jakim będą wykonywać osobiście usługi na rzecz Zamawiającego bądź Wykonawcy.
Wymagania dotyczące sposobu dokumentowania zatrudnienia osób na umowę o pracę, uprawnienia kontrolne Zamawiającego oraz sankcje z tytułu braku zatrudniania osób na umowę o pracę zostały szczegółowo określone w projektowanych postanowieniach umowy stanowiącymi załącznik nr 4 do SWZ.
10. W okresie obowiązywania szczególnych rozwiązań związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem Covid-19 i innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nim sytuacji kryzysowych Wykonawca zobowiązuje się do przestrzegania obowiązujących w tym czasie przepisów, w szczególności określających sposób zabezpieczenia osób świadczących usługi oraz mogących wpływać na realizację umowy.
11. Wykonawca zobowiązuje się do:
1) wypełniania obowiązków przewidzianych w art. 13 lub art. 14 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Dz. Urz. UE L z 04.05.2016 r., Nr 119, s. 1 z późn. zm.), zwanego dalej w skrócie „RODO” wobec osób fizycznych, od których dane osobowe bezpośrednio lub pośrednio zostały pozyskane w związku z realizacją umowy,
2) przestrzegania przepisów ustawy z dnia 10 maja 2018 roku o ochronie danych osobowych (Dz.U. z 2019 r. poz. 1781.).
12. Ogólne zasady i sposób realizacji zamówienia określają PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY (PPU) - załącznik nr 4 do SWZ.
4.5.3.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:
55322000-3 - Usługi gotowania posiłków
55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków
55521000-8 - Usługi w zakresie dostarczania posiłków do prywatnych gospodarstw domowych
SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA
5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się zawarciem umowy
SEKCJA VI OFERTY
6.1.) Liczba otrzymanych ofert lub wniosków: 3
6.1.1.) Liczba otrzymanych ofert wariantowych: 0
6.1.2.) Liczba ofert dodatkowych: 0
6.1.3.) Liczba otrzymanych od MŚP: 3
6.1.4.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwach EOG innych niż państwo zamawiającego: 0
6.1.5.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwie spoza EOG: 0
6.1.6.) Liczba ofert odrzuconych, w tym liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 2
6.1.7.) Liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0
6.2.) Cena lub koszt oferty z najniższą ceną lub kosztem: 286992,72 PLN
6.3.) Cena lub koszt oferty z najwyższą ceną lub kosztem: 286992,72 PLN
6.4.) Cena lub koszt oferty wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: 286992,72 PLN
6.5.) Do wyboru najkorzystniejszej oferty zastosowano aukcję elektroniczną: Nie
6.6.) Oferta wybranego wykonawcy jest ofertą wariantową: Nie
6.7.) Wskazanie, czy najkorzystniejsza oferta wykonawcy, któremu udzielono zamówienia uwzględnia określone w kryteriach:
zgodnie z art. 242 ust. 2 ustawy - aspekty społeczne
zgodnie z art. 242 ust. 2 ustawy - aspekty środowiskowe
SEKCJA VII WYKONAWCA, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA
7.1.) Czy zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie zamówienia: Nie
7.2.) Wielkość przedsiębiorstwa wykonawcy: Mikro przedsiębiorca
7.3.) Dane (firmy) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia:
7.3.1) Nazwa (firma) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: Lutox Tomasz Wróbel
7.3.2) Krajowy Numer Identyfikacyjny: 381996932
7.3.3) Ulica: ul Sikorskiego 6A
7.3.4) Miejscowość: Zawiercie
7.3.5) Kod pocztowy: 42-400
7.3.6.) Województwo: śląskie
7.3.7.) Kraj: Polska
7.4.) Czy wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcom?: Nie
SEKCJA VIII UMOWA
8.1.) Data zawarcia umowy: 2022-05-11
8.2.) Wartość umowy/umowy ramowej: 286992,72 PLN
8.3.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej:
do 2023-03-298.4.) Zamawiający przewiduje następujące wymagania związane z realizacją zamówienia: obejmujące, zgodnie z art. 96 ustawy: - aspekty społeczne
obejmujące, zgodnie z art. 96 ustawy: - aspekty srodowiskowe
SEKCJA IX INFORMACJE DODATKOWE
2. Pełna nazwa: „Sukcesywna usługa przygotowania i dostarczenia ciepłych posiłków – świadczenie usług cateringowych” - realizowana w ramach projektu pn.: „Zawierciański Senior – Aktywnie!” Oś priorytetowa: IX. Włączenie społeczne dla działania: 9.2 Dostępne i efektywne usługi społeczne
i zdrowotne dla poddziałania: 9.2.5. Rozwój usług społecznych – konkurs.
3. Podana w Sekcji IV pkt 4.3.) Ogłoszenia o wyniku postępowania wartość zamówienia: 329964,66 PLN to wartość szacunkowa zamówienia z uwzględnieniem przewidzianego w Ogłoszeniu o zamówieniu oraz SWZ prawa opcji. Wartość szacunkowa zamówienia podstawowego to: 259 764,66 PLN. Wartość szacunkowa zamówienia objętego prawem opcji wynosi: 70 200 PLN.
INNE PRZETARGI Z ZAWIERCIA
- Sukcesywna dostawa mięsa, drobiu, podrobów i wędlin w III i IV kwartale 2024r. dla Domu Pomocy Społecznej w Zawierciu
- Dostawa produktów medycznych
więcej: przetargi w Zawierciu »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Świadczenie usług cateringowych.
- Kompleksowe zorganizowanie warsztatów w ramach operacji pn. "Od pola do stołu - innowacje w rozwoju pomorskiej wsi"
- Świadczenie usługi cateringu na potrzeby podopiecznych Punktu opieki dla osób z niepełnosprawnościami z Ukrainy
- Realizacja projektu Klub Integracji Społecznej +
- Dostarczanie posiłków dla Mieszkańców Zamawiającego wraz z dzierżawą kuchni
- Świadczenie usług cateringowych dla seniorów Dziennego Domu Pobytu Seniora w Kolbuszowej
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.