eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Nowa Dęba › Wyżywienie dzieci w szkołach podstawowych na terenie Miasta i Gminy Nowa Dęba w okresie od 01.02.2023r. do 23.06.2023r. i od 04.09.2023r. do 22.12.2023r.



Ogłoszenie z dnia 2023-02-01


Powiązane ogłoszenia:

Ogłoszenie o wyniku postępowania
Usługi
Wyżywienie dzieci w szkołach podstawowych na terenie Miasta i Gminy
Nowa Dęba w okresie od 01.02.2023r. do 23.06.2023r. i od 04.09.2023r. do 22.12.2023r.

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: Gmina Nowa Dęba

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 830409548

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: Rzeszowska 3

1.5.2.) Miejscowość: Nowa Dęba

1.5.3.) Kod pocztowy: 39-460

1.5.4.) Województwo: podkarpackie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL824 - Tarnobrzeski

1.5.7.) Numer telefonu: 158462671

1.5.8.) Numer faksu: 158465137

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: gmina@nowadeba.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: http://www.nowadeba.pl/

1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:

https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-90ff0fcd-90d2-11ed-94da-6ae0fe5e7159

1.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego

1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ogólne usługi publiczne

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

Wyżywienie dzieci w szkołach podstawowych na terenie Miasta i Gminy
Nowa Dęba w okresie od 01.02.2023r. do 23.06.2023r. i od 04.09.2023r. do 22.12.2023r.

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-90ff0fcd-90d2-11ed-94da-6ae0fe5e7159

2.5.) Numer ogłoszenia: 2023/BZP 00074244

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2023-02-01

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak

2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2023/BZP 00019235/01/P

2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:

1.3.1 Wyżywienie dzieci w szkołach podstawowych na terenie Miasta i Gminy Nowa Dęba w okresie od 01.02.2023r. do 23.06.2023r. i od 04.09.2023r. do 22.12.2023r.

2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak

2.14.) Numer ogłoszenia: 2023/BZP 00019814

SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ

3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Numer referencyjny: IR.271.1.2023

4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie

4.3.) Wartość zamówienia: 329237,03 PLN

4.4.) Rodzaj zamówienia: Usługi

4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

1. Przedmiotem zamówienia jest: „Wyżywienie dzieci w szkołach podstawowych na terenie Miasta i Gminy Nowa Dęba w okresie od 01.02.2023r. do 23.06.2023r. i od 04.09.2023r. do 22.12.2023r.
2. Zamówienie dotyczy wyżywienia dzieci uczęszczających do szkół
podstawowych na terenie Miasta i Gminy Nowa Dęba, polegające na przygotowaniu i dostarczeniu jednego jednodaniowego gorącego posiłku dziennie zgodnie z zestawieniem 20-to dniowym (stanowiącym załącznik nr 6 do SWZ).
Wyżywienie dzieci odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w dni nauki szkolnej
w okresie od 01.02.2023r. do 23.06.2023r. i od 04.09.2023r. do 22.12.2023r. z uwzględnieniem przerw w nauce (przerwa wakacyjna, ferie zimowe, przerwy świąteczne, dni ustawowo wolne itp.). Dzienna szacunkowa liczba dzieci objętych wyżywieniem to ok. 259 dzieci – jest to liczba szacunkowa i może ulegać ciągłym zmianom. Przewidywana liczba dni żywieniowych w okresie w okresie od 02.01.2023r. do 23.06.2023r. i od 04.09.2023r. do 22.12.2023r. to 173 dni. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększania lub zmniejszania liczby dzieci oraz dni w zależności od potrzeb. W przypadku gdy łączna zaplanowana liczba dostawy posiłków będzie mniejsza niż planowana przez zamawiającego, wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia finansowe z tego tytułu.

Zamawiający zastrzega możliwość odstępstwa od ww. ilości dań z podziału na całe dania i połówki w zakresie do 20% (+/-) ilości dań.
Wykonawca będzie zobowiązany przygotować, dostarczyć jeden jednodaniowy gorący posiłek zgodnie z zestawieniem 20-to dniowym (załącznik nr 6 do SWZ). Wykonawca ma obowiązek dodatkowo, w przypadku takiej potrzeby, dostarczyć posiłki w tym o wielkości ilościowej i kalorycznej wynoszącej 50% posiłku z jadłospisu (tzw. połówki) w cenie 70% ceny posiłku, którą zaoferował. Godziny dostaw i wydawanie posiłków określa Dyrektor danej szkoły podstawowej.

1) Podana w tabeli liczba dzieci może ulegać ciągłym zmianom np.: z powodu zmiany przepisów o systemie oświaty, zmiany liczby dzieci uczęszczających do szkoły, chęci lub niechęci korzystania z posiłków przez dzieci, absencji dzieci na wypadek choroby lub innych przyczyn. Powyższe okoliczności nie mogą być powodem zerwania umowy.
2) Posiłki objęte przedmiotem zamówienia muszą być gorące i mieć formę dania obiadowego. Posiłki mają być przygotowywane i wydawane zgodnie z 20-to dniowym jadłospisem dla szkół w Mieście i Gminie Nowa Dęba (załącznik nr 6 do SWZ). Kolejność posiłków w cyklu 20 dniowym obejmującym dni wydawania posiłków, winna być tak dobrana, aby w dni ścisłych postów nie było dań mięsnych.
3) Wykonawca zobowiązuje się przygotować posiłki zgodnie z obowiązującymi normami żywieniowymi, wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego
o charakterze prozdrowotnym.
4) Przygotowane i dostarczone posiłki muszą być wykonane ze świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności. Posiłki winny spełniać normy żywieniowe zgodne z polskimi normami żywieniowymi.
3. Warunki obsługi:
1) Wyżywienie uczniów odbywać się będzie w dniach, w których odbywa się nauka
w szkołach tj. od poniedziałku do piątku w okresie od 01.02.2023r. do 23.06.2023r. i od 04.09.2023r. do 22.12.2023r. z uwzględnieniem przerw w nauce (przerwa wakacyjna, ferie zimowe, przerwy świąteczne, dni ustawowo wolne itp.).
2) Wyżywienie uczniów musi być prowadzone na terenie szkół.
3) Szkoły zapewniają miejsce do wydawania i spożywania posiłków tj. odpowiednie pomieszczenia zgodne z wymaganiami w tym zakresie: stoliki, krzesła, oświetlenie, dostęp do wody ciepłej i zimnej, łazienki i toalety – koszty w tym zakresie leżą po stronie szkoły.
4) Szkoły zapewniają wydawanie posiłków własnym personelem. Szkoła podstawowa Nr 2 w Nowej Dębie zapewni naczynia i sztućce do wydawania posiłków dla uczniów żywionych w Szkole Podstawowej Nr 2 ul. Leśna 40 w Nowej Dębie.
5) Godziny dostaw i wydawania posiłków określa Dyrektor szkoły,
6) Transport posiłków zapewnia Wykonawca, ponosząc jednocześnie koszty z tym związane. Transport powinien odbywać się pojazdem przystosowanym do przewozu posiłków, dopuszczonym przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
7) Wykonawca zapewnia:
a) dostawę posiłków z wniesieniem do pomieszczeń wskazanych przez szkoły,
b) niezbędne naczynia i sztućce (w Szkole Podstawowej Nr 2 ul. Leśna 40 w Nowej Dębie naczynia i sztućce zapewni szkoła),
c) odbiór zlewek, użytych naczyń i sztućców - codziennie po zakończonym wydawaniu posiłków.
8) Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia ciągłości dostaw posiłków bez względu
na trudności powstałe po stronie Wykonawcy.
9) Personel Wykonawcy winien posiadać aktualne badania sanitarno - epidemiologiczne oraz odpowiednie przygotowanie.
10) Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność cywilną, administracyjną i karną za jakość dostarczanych posiłków oraz skutki wynikające z zaniedbań przy ich przygotowaniu
i transporcie, mogące mieć negatywny wpływ na zdrowie żywionych osób. Sposób przygotowania posiłku oraz transport powinien odbywać się z zachowaniem odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych, oraz spełniać warunki określone
w powszechnie obowiązujących przepisach prawa, w szczególności w ustawie z dnia
25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2020r., poz. 2121) oraz w przepisach wykonawczych, w szczególności Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych
do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016r. poz. 1154) oraz normami żywienia i zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia.
11) Zamawiający nie zapewnia warunków (pomieszczeń, ani urządzeń) do przygotowania lub podgrzewania posiłków oraz mycia naczyń.
12) Posiłki winny być dowożone gorące w odpowiednich termosach (pojemnikach) spełniających wymagania sanitarno – epidemiologiczne, z wkładami do utrzymania temperatury i wydawane gorące.
13) Zapewnienie niezbędnych pomieszczeń, godziny wydawania, wykaz osób żywionych w danej placówce w poszczególnych dniach oraz inne sprawy organizacyjne Wykonawca uzgadnia we własnym zakresie z dyrekcją danej szkoły.
14) Zamawiający zastrzega, iż ilość osób korzystających z posiłków, a tym samym ilość wydawanych posiłków i wartość zamówienia może się zmieniać w trakcie obowiązywania umowy. Powyższa okoliczność nie może być powodem zerwania umowy.
15) Liczba miejsc wydawania posiłków może ulec zmianie np. powstanie konieczność dowożenia posiłków do kolejnej szkoły na terenie gminy lub w danej szkole lub zostanie zaprzestane dowożenie i wydawanie posiłków do danej szkoły. Powyższa okoliczność nie może być powodem zerwania umowy.
16) Wykonawca wyraża zgodę na kontrolowanie przez Zamawiającego i służby sanitarne miejsca przygotowywania posiłków oraz transportu, którym posiłki są dowożone. Zamawiający ma prawo kontroli książeczek zdrowia personelu przygotowującego
i wydającego posiłki. Negatywny protokół służb sanitarnych lub z kontroli książeczek zdrowia daje podstawę Zamawiającemu do zerwania umowy w trybie natychmiastowym. Ewentualna nałożona kara daje zamawiającemu podstawę do wystąpienia z roszczeniem regresowym do Wykonawcy.
17) W trakcie realizacji zadania Zamawiający w uzgodnieniu z Wykonawcą w formie pisemnej, może dokonać zmiany w jadłospisie, polegającej na wprowadzeniu w miejsce określonego posiłku innego posiłku o kaloryczności nie mniejszej niż 600 kcal. Zmiana taka może dotyczyć nie więcej niż trzech posiłków z załączonego jadłospisu.
18) Zamawiający dopuszcza możliwość zamiany gorącego dania na tzw. „suchy prowiant” w szkołach, po wcześniejszym uzgodnieniu z Zamawiającym i dyrekcją szkół w kwocie równowartości przeznaczonej na posiłek.
19) Wykonawca zobowiązany jest wywieszać jadłospis miesięczny co najmniej dwa dni przed końcem miesiąca na kolejny miesiąc kalendarzowy, w widocznym miejscu
w szkołach z podaniem ilościowym potrawy „na talerzu” tak jak w załączniku nr 6 niniejszej SWZ.
20) Zamawiający zastrzega sobie prawo stałej kontroli wydawanych posiłków. Powtarzające się zastrzeżenia i uwagi (nie muszą dotyczyć takich samych zdarzeń, 2–3 krotne) dają podstawę Zamawiającemu do zerwania umowy.
21) Zamawiający dopuszcza waloryzację ceny jednostkowej posiłku według wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych opublikowanego w Biuletynie statystycznym wydanym przez GUS. Waloryzacja, o której mowa jest dopuszczalna w razie łącznego spełnienia następujących warunków:
1) złożenia pisemnego wniosku przez Wykonawcę wraz z dokumentem wskazanym w pkt. 21 zawierającym wskaźniki cenowe,
2) upływu co najmniej 6 miesięcy od dnia obowiązywania umowy,
3) zmiany wskaźnika o co najmniej 15% w stosunku do ceny wskazanej w § 2 ust.2. umowy.
22) Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania wszelkich wytycznych Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministra Zdrowia czy też Głównego Inspektora Sanitarnego związanych z zagrożeniem zarażeniem COVID-19 i współpracować w tym zakresie
z Dyrektorami Szkoły, a także informować Zamawiającego o wszelkich działaniach z tym związanych.
23) W związku z zaistniałą sytuacją epidemiczną Zamawiający zastrzega możliwość zawieszenia obiadów na czas nieokreślony lub zamówienie mniejszej ilości obiadów
w trakcie trwania umowy. Wykonawca nie może mieć w stosunku do Zamawiającego żadnych roszczeń z powodu realizacji umowy w mniejszym zakresie.

4.5.3.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:

55322000-3 - Usługi gotowania posiłków

55523100-3 - Usługi w zakresie posiłków szkolnych

55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół

SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA

5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się zawarciem umowy

SEKCJA VI OFERTY

6.1.) Liczba otrzymanych ofert lub wniosków: 4

6.1.3.) Liczba otrzymanych od MŚP: 4

6.1.4.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwach EOG innych niż państwo zamawiającego: 0

6.1.5.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwie spoza EOG: 0

6.1.6.) Liczba ofert odrzuconych, w tym liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0

6.1.7.) Liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0

6.2.) Cena lub koszt oferty z najniższą ceną lub kosztem: 354757,26 PLN

6.3.) Cena lub koszt oferty z najwyższą ceną lub kosztem: 661552,00 PLN

6.4.) Cena lub koszt oferty wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: 354757,26 PLN

6.5.) Do wyboru najkorzystniejszej oferty zastosowano aukcję elektroniczną: Nie

6.6.) Oferta wybranego wykonawcy jest ofertą wariantową: Nie

SEKCJA VII WYKONAWCA, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA

7.1.) Czy zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie zamówienia: Nie

7.2.) Wielkość przedsiębiorstwa wykonawcy: Mikro przedsiębiorca

7.3.) Dane (firmy) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia:

7.3.1) Nazwa (firma) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: Rivera – Firma Gastronomiczna Daniel Skrzypek

7.3.2) Krajowy Numer Identyfikacyjny: 792 220 12 59

7.3.4) Miejscowość: Tryńcza

7.3.5) Kod pocztowy: 37-204

7.3.6.) Województwo: podkarpackie

7.3.7.) Kraj: Polska

7.4.) Czy wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcom?: Nie


SEKCJA VIII UMOWA

8.1.) Data zawarcia umowy: 2023-01-31

8.2.) Wartość umowy/umowy ramowej: 354757,26 PLN

8.3.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 9 miesiące

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.